Dodaj do ulubionych

Babka drożdżowa

01.04.20, 17:38
Ponoć drożdże w dzisiejszych czasach to towar deficytowy ale udało mi się kupić.
Ktiś ma przepis na dobrą, wilgotną, maślaną babę drożdżowa? Będę wdzięczna. Dziecię chcę uszczęśliwić.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 17:43
      Drożdżowa i wilgotna to raczej antonimy, chyba, że ci zakalec wyjdzie smile
      • daniela34 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:32
        andaba napisała:

> Drożdżowa i wilgotna to raczej antonimy

A to dlaczego? świeże ciasto drożdzowe może być bardzo wilgotne, oczywiście potem wysycha z czasem, ale tak na świeżo, to z wszystkich przepisów na drożdżowe, jakie mam, ciasta i baby wychodzą wilgotne
    • donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 17:52
      Będzie wilgotna, bo ma dużo żółtek - 10, na O,5 mąki wrocławskiej lub luksusowej (500), kostkę masła, 10 dag drożdży, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka. Cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa wg uznania. Czasami dodaję z pół kieliszka spirytusu lub wódki, w którym moczył się szafran.
      • alfa36 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:07
        A kolejność?
        • andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:19
          Rany, co za marnotrastwo, 10 deko towaru super luksusowego na pół kilo mąki...
          Wlewasz zaczyn, potem omasłoi cukier rozpuszczone w mleku, rozbełtane żótka.
          Na oko z takiej ilości mleka, masła i żółtek na pół kilo mąki to ci wyjdzie glajda nie z tej ziemi, no ale może ja sie nie znam.
          • andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:21
            Przepraszam za literówki, kot mi wlazł między klawiaturę i laptopa (tak, mam osobno smile ).
          • donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:48
            No możesz się nie znać😉, jak robię jakiekolwiek ciasta nie oszczędzam na składnikach - jest to sprawdzony przepis krażący po rodzinie od kilkudziesięciu lat i zaręczam, że wychodzi pyszna babka a nie suche ciasto.
            • andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:54
              A czym to wyrabiasz? Bo to chyba strasznie rzadkie wychodzi?
              • donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:05
                Ciasto ma konsystencję budyniu, dopóki nie miałam robota, wyrabiałam ręką, długo, tzn do czasu pojawienia się pęcherzyków. Wcześniej korzystałam z przepisu z "Kuchni Staropolskiej" na babkę, wyrabianą ręcznie przez ok. 60 minut😉
                • andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:07
                  60 minut mówisz? To poczekam na wnuki, z bawienia się w błotku wyrosłam kilkadziesiąt lat temu.

Nie wątpię, że wychodzi dobra, ale jednak - nie! smile
            • mikams75 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:14
              10 dag to 2,5 kostki, na pol kg maki - to bedzie smierdziec drozdzami.
              • andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:19
                ???
                Moim zdaniem też za dużo, ale jakie 2,5 kostki? Po ile są u was kostki drożdży, po 4 dag?
                • daniela34 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:29
                  Są takie malutkie kostki, sześcienne, one chyba mają właśnie 4 dkg. Widziałam kilka razy, nawet chyba z raz kupiłam. U nas najczęściej jednak w sklepach są po 10 dkg, ale nie wiem, jak gdzie indziej.
                • mikams75 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 20:05
                  u mnie kostki maja dokladnie 42g i jest na nich napisane, ze sa na 1 kg maki.
                  • andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 20:08
                    Ale maleństwa. u nas są po 10 dag - co do zastosowania się zgadza, z połowy kostki robię ciasta/chleba/bułek z kilograma, a nawet więcej mąki. I tak zawsze rośnie mi za duże...
                  • donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 20:15
                    Nie tylko ilość mąki jest istotna, te 10 żółtek musi być "podniesione".
                    Co powiesz na
                    www.mojewypieki.com/przepis/babka-petynetowa-zwana-muslinowa?
                    • donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 20:16
                      Niegramatycznie napisałam, ale wiadomo o co chodzi.
              • donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:26
                To kostka drożdży. Jednasmile
        • donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:32
          Z letniego mleka, roztartych drożdży, łyżki cukru i takiej ilości mąki, by uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany, zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i pozwolić wyrosnąć w ciepłym miejscu.
          Ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem.
          Dodać wyrośnięty zaczyn, przesianą mąkę i wyrobić do czasu, aż pojawią się pęcherze powietrza. Wtedy powoli dolać rozpuszczone masło, cały czas wyrabiając i przecedzony alkohol. Dodać rodzynki, skórkę, co kto lubi, wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki lub ścianki misy.
          Przelać ciasto do wysmarowanej masłem formy (z kominkiem) i gdy podwoi objętość, czy prawie wypełni naczynie (oczywiście pod przykryciem) włożyć do piekarnika, 180°, po ok 45 min sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upieklo.
          Od kilku lat korzystam tylko z tego przepisu, przestałam eksperymentować z innymi.
    • mmarrta Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:09
      Ja robię wilgotne drożdżowe wg starego rodzinnego przepisu. Myk jest taki, że gotuje się budyń z części mleka i mąki. Dzięki temu ciasto jest wilgotne i długo świeże. I każdemu smakuje smile
    • lauren6 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:22
      Ja właśnie piekę z tego przepisu: www.mojewypieki.com/przepis/puszyste-ciasto-drozdzowe-z-kruszonka
      • donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:30
        Jak piekę placek drożdżowy, proporcje składników są zupełnie inne, tu podałam przepis na babkę wielkanocną do formy z kominkiem
    • daniela34 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:33
      Z tego przepisu wychodzą pyszne, wilgotne babki
      SKŁADNIKI (na 2 foremki, około 28 x 12 cm)

750 g mąki
      250 g cukru
      125 g masła
      4 jaja (oddzielnie żółtka i białka)
      0,5 l mleka
      40 g drożdży
      ½ łyżeczki olejku waniliowego
      kilka kropli olejku pomarańczowego lub 1 łyżka skórki pomarańczowej
      2 łyżki rodzynków
      Drożdże zasypujemy łyżką cukru, mieszamy z ¼ l ciepłego mleka i 250 g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
      Masło ucieramy z cukrem, w trakcie mieszania dodajemy po 1 żółtku i po trochu cukier, mleko, mąkę oraz olejki. Kiery rozczyn ruszy dodajemy go do ucieranej masy i porządne mieszamy. Ubijamy pianę z białek i ostrożnie łączymy z ciastem (hakiem miksera lub łopatką). Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, smarujemy obie formy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do foremek (jest dosyć rzadkie), smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i pieczemy 45 minut.
      • alfa36 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 22:32
        Super, dziękuję dziewczyny. Wyrabiania się nie boję🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka