kotejka 11.04.20, 09:07 Co robicie, jak nam kosmetyczki pozamykali? Maski, pilingi? Ampułki, masaże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 09:22 Zdążyłam zrobić gruntowne wszystko tuż przed zamknięciem salonów, więc nie jest źle. Sama w domu mogę zrobić pedicure i manicure. Peelingi i maski i tak zawsze robię w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 09:36 daje skorze odpoczac; i tak nie chadzalam do kosmetyczek. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 10:02 Odpocząć od masek nawilżających...? Rozumiem, że można dać skórze odpocząć od makijażu, ale od zabiegów odżywczych? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 11:14 nie mowie, zeby sie nie myc i nie nawilzac, ale naprawde skorze nie sluzy notoryczne wcieranie roznych specyfikow. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 11:23 a skad ta teoria? czemu nei sluzy? przeciez terpentyny nie wcierasz Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 12.04.20, 00:31 niektorzy wcieraja teepentyne leczniczo, choc mam nadzieje, ze nie w policzki wiele kosmetykow ma podejrzane sklady a nadmiar chemii nie sluzy skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 10:11 Ja właśnie gotuję siemie lniane. Cześć zmieszam z miodem i położę jako maskę na włosy i twarz, resztę wymieszam z fusami z kawy i zrobię peeling całego ciała. Potem olejek, balsam i paznokcie. Hennę brwi już zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 10:28 Do kosmetyczki przestałam chodzić parę lat temu, więc teraz nie odczuwam braku. Ale jestem na etapie ustalania dwóch - trzech przepisów na domowy peeling do ciała. Ma być skuteczny, ładnie pachnący, nie szkodzący a może nawet wspomagający skórę oraz -przede wszystkim - prosty do przygotowania (mało składników) Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 11:24 a sol morska probowalas? oliwa z delikatna morska sola jest bardzo przyjemna chociaz moze szczypac jesli sa mikrouszkodzenia ja mam bardzo delikatna skore, ale mi sluzy Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 12:10 Taki z soli zawsze mnie szczypie. Wolę taki z grubego brązowego cukru, z dodatkiem olejku, np. arganowego. Nawet z ulubionym żelem pod prysznic jest ok. Kawowy tez lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 12:15 cukier tez fajny ale mam wrazenie, ze jednak sol mnie bardziej odswieza mozna tez korund kiedys dostalam gratis z jakiegos eko sklepu do pielegnacji i to jest hit do twarzy nie, bo mam delikatna naczynkowa ale do ciala - calkiem Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 12:39 Tak, z oliwą. I cukier trzcinowy z olejkiem śliwkowym (kiedyś kupiłam do twarzy, ale twarz go nie polubiła) Dodawałam po kropli olejku lawendowego (bo miałam) Przymierzam się do fusów z kawy (mam french pressa - nie wiem czy cos się da z takich zrobić). Mam też do niego olejek cynamonowy (zapach) al wiem z doświadczenia, że z cynamonowym trzeba uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 11:27 Ja uwielbiam z fusów kawowych, ale niestety trzeba po nim sprzątać. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 15:45 Fusy od kawy plus oliwa z oliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 12:20 Nie chodzę do kosmetyczki więc bez różnicy. Peeling owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 14:45 Nie korzystam w zasadzie z zabiegow pielęgnacyjnych u kosmetyczek. Rzadko kawitacja. W zeszłym roku spotkałam kobietę z cera idealna i podpytałam o sposoby na taka. Powiedziała, ze stawia na wieczorny rytuał oczyszczania. Czyli najpierw olej (co długo u mnie było niemożliwe ponieważ zawsze miałam doczepione rzesy), potem mycie delikatnym środkiem, szczoteczką soniczną, potem hydrolat i na to krem. Raz na jakiś czas delikatny pilling i coś detoksykujacego. Plus makijaz kosmetykami mineralnymi. Od dwóch miesięcy wprowadziłam to u siebie i widzę różnicę. Miesiąc temu zaczęłam używać tylko kosmetyków mineralnych do makijażu i skończyły mi się problemy z cera. Spróbowałam w tym czasie nałożyć tradycyjny podkład płynny - I już nie umiem 🤷♀️ Do kosmetyczki chodzę na manicure, regulacje i hennę brwi (henny nie umiem zrobić) i ewentualnie na wosk. W dobie dostępności wszystkich profesjonalnych kosmetyków w necie wole wydać pieniądze w gabinecie med estetycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 16:53 Wprowadziłam podobne zmiany i zauważyłam kolosalną różnicę Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 17:19 Jakich kosmetyków używasz? Zdradzisz schemat tej pielęgnacji? 🙏 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 17:32 Moim największym problemem jest cera naczynkowa i "uczulenie" na słońce (za długo opowiadać). Plus to co wszyscy czyli szkoda, że nie mam już 20 lat Rano Zrobiłam sobie krem to twarzy z dwóch składników - masła kakaowego (100% eko) i oleju z pestek malin (proporcje mnie więcej 60+/40) Zamiast kremu używam też olejku z marakui (100%) Do odświeżania twarzy w ciągu dnia - hydrolat różany lub z zielonej herbaty Mycie - kostki składające się z kilku zdrowych tłuszczów/olei Wieczorem - Masło Shea Nilotica naturalne na zmianę z kwasem azelainowym wit C i retinolem (docelowej wersji trzech ostatnich ciągle szukam) Od czasu do czasu - algi Odpowiedz Link Zgłoś
eliksir_czarodziejski Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 12.04.20, 18:38 Podasz nazwy kostek do mycia? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 12.04.20, 19:48 Boję się, że w końcu posądzą mnie o spamowanie (kostki do włosów tez od nich) - Friendly Soaps, wieczorem zwykle : www.friendlysoap.co.uk/product/charcoal-detox-bar/, ale też inne do twarzy od nich Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 17:17 RObię sobie już od dłuższego czasu sama peeling enzymatyczny i maskę z glinki raz na pięć dni. Chadzałam w zeszłym roku do kosmetyczki na kwasy i dermabrazję - pieniądze wyrzucone w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 21:40 Depilację robię depilatorem elektrycznym. Po laserach straciłam 90% futra, więc resztę wybijam depilatorem. Mam też urządzenie do kawitacji i darsonwal. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 22:16 darsonwal _____________ ?? brzmi intrygujaco Odpowiedz Link Zgłoś
blokersowa Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 22:07 Akurat skonczylam cala kuracje laserowa na rumien i naczynka plus jakis zabieg na wzmocnienie skory. Na koniec machnelam sobie mani, pedi i hybryde. I z ta hybryda zostałam niestety. Dzis mi sie udalo ja jakos domowo usunac. Bo przeciez za chwile sandały a tu taka stopa. Inne zabiegi uwazam za srednio celowe jezeli szwankuje codzienna pielegnacja. Mam cala szuflade maseczek roznych, rozne inne mazidla, serum, wyciagi, hydrolaty. Wiec nie brakuje mi kosmetyczek, manicure i pedicure zrobie sama. Henne zastapilam codziennym nacieraniem olejkiem rycynowym i juz po 2 tygodniach mam ciemniejsze, ladniejsze brwi. Jakos przezyje. Najbardzie sie ciesze ze usunelam te okropna odrosnieta hybryde. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 22:17 i jak paznokcie po hybrydzie? ja mam miazge na rekach siedze w domu i pieke sprzatam gotuej pieke sprzatm gotuje a rekawiczki mam reglamentowane bo zostalo mi milkanascie, bo nigdzie nie mozna kupic Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 12.04.20, 00:34 Nie, na razie opalałam twarz i chyba muszę wybielić. Odpowiedz Link Zgłoś