Dodaj do ulubionych

Domowe zabiegi kosmetyczne

11.04.20, 09:07
Co robicie, jak nam kosmetyczki pozamykali?
Maski, pilingi? Ampułki, masaże?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 09:22
      Zdążyłam zrobić gruntowne wszystko tuż przed zamknięciem salonów, więc nie jest źle.
      Sama w domu mogę zrobić pedicure i manicure. Peelingi i maski i tak zawsze robię w domu.
    • mikams75 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 09:36
      daje skorze odpoczac;
      i tak nie chadzalam do kosmetyczek.
      • anika772 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 10:02
        Odpocząć od masek nawilżających...?
        Rozumiem, że można dać skórze odpocząć od makijażu, ale od zabiegów odżywczych?
        • mikams75 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 11:14
          nie mowie, zeby sie nie myc i nie nawilzac, ale naprawde skorze nie sluzy notoryczne wcieranie roznych specyfikow.
          • kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 11:23
            a skad ta teoria?
            czemu nei sluzy? przeciez terpentyny nie wcierasz
            • mikams75 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 12.04.20, 00:31
              niektorzy wcieraja teepentyne leczniczo, choc mam nadzieje, ze nie w policzki wink
              wiele kosmetykow ma podejrzane sklady a nadmiar chemii nie sluzy skorze.
    • frey.a86 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 10:11
      Ja właśnie gotuję siemie lniane. Cześć zmieszam z miodem i położę jako maskę na włosy i twarz, resztę wymieszam z fusami z kawy i zrobię peeling całego ciała. Potem olejek, balsam i paznokcie. Hennę brwi już zrobiłam.
    • chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 10:28
      Do kosmetyczki przestałam chodzić parę lat temu, więc teraz nie odczuwam braku.
      Ale jestem na etapie ustalania dwóch - trzech przepisów na domowy peeling do ciała. Ma być skuteczny, ładnie pachnący, nie szkodzący a może nawet wspomagający skórę oraz -przede wszystkim - prosty do przygotowania (mało składników)
      • kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 11:24
        a sol morska probowalas?
        oliwa z delikatna morska sola jest bardzo przyjemna
        chociaz moze szczypac jesli sa mikrouszkodzenia
        ja mam bardzo delikatna skore, ale mi sluzy
        • anika772 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 12:10
          Taki z soli zawsze mnie szczypie.
          Wolę taki z grubego brązowego cukru, z dodatkiem olejku, np. arganowego. Nawet z ulubionym żelem pod prysznic jest ok.
          Kawowy tez lubię.
          • kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 12:15
            cukier tez fajny
            ale mam wrazenie, ze jednak sol mnie bardziej odswieza
            mozna tez korund
            kiedys dostalam gratis z jakiegos eko sklepu do pielegnacji i to jest hit
            do twarzy nie, bo mam delikatna naczynkowa
            ale do ciala - calkiem
        • chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 12:39
          Tak, z oliwą.
          I cukier trzcinowy z olejkiem śliwkowym (kiedyś kupiłam do twarzy, ale twarz go nie polubiła)
          Dodawałam po kropli olejku lawendowego (bo miałam)

Przymierzam się do fusów z kawy (mam french pressa - nie wiem czy cos się da z takich zrobić). Mam też do niego olejek cynamonowy (zapach) al wiem z doświadczenia, że z cynamonowym trzeba uważać.
      • marta.graca Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 11:27
        Ja uwielbiam z fusów kawowych, ale niestety trzeba po nim sprzątać.
      • pani-nick Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 15:45
        Fusy od kawy plus oliwa z oliwek.
        • chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 16:52
          I już? Dzięki!
          • pani-nick Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 21:21
            Już smile
    • 35wcieniu Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 12:20
      Nie chodzę do kosmetyczki więc bez różnicy. Peeling owszem.
    • pani-nick Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 14:45
      Nie korzystam w zasadzie z zabiegow pielęgnacyjnych u kosmetyczek. Rzadko kawitacja.
      W zeszłym roku spotkałam kobietę z cera idealna i podpytałam o sposoby na taka. Powiedziała, ze stawia na wieczorny rytuał oczyszczania. Czyli najpierw olej (co długo u mnie było niemożliwe ponieważ zawsze miałam doczepione rzesy), potem mycie delikatnym środkiem, szczoteczką soniczną, potem hydrolat i na to krem. Raz na jakiś czas delikatny pilling i coś detoksykujacego.
      Plus makijaz kosmetykami mineralnymi. Od dwóch miesięcy wprowadziłam to u siebie i widzę różnicę. Miesiąc temu zaczęłam używać tylko kosmetyków mineralnych do makijażu i skończyły mi się problemy z cera.
      Spróbowałam w tym czasie nałożyć tradycyjny podkład płynny - I już nie umiem 🤷‍♀️
      Do kosmetyczki chodzę na manicure, regulacje i hennę brwi (henny nie umiem zrobić) i ewentualnie na wosk.
      W dobie dostępności wszystkich profesjonalnych kosmetyków w necie wole wydać pieniądze w gabinecie med estetycznej.
      • chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 16:53
        Wprowadziłam podobne zmiany i zauważyłam kolosalną różnicę
        • starczy_tego Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 17:19
          Jakich kosmetyków używasz? Zdradzisz schemat tej pielęgnacji? 🙏
          • chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 17:32
            Moim największym problemem jest cera naczynkowa i "uczulenie" na słońce (za długo opowiadać). Plus to co wszyscy czyli szkoda, że nie mam już 20 lat smile

Rano Zrobiłam sobie krem to twarzy z dwóch składników - masła kakaowego (100% eko) i oleju z pestek malin (proporcje mnie więcej 60+/40)

Zamiast kremu używam też olejku z marakui (100%)

Do odświeżania twarzy w ciągu dnia - hydrolat różany lub z zielonej herbaty

Mycie - kostki składające się z kilku zdrowych tłuszczów/olei

Wieczorem - Masło Shea Nilotica naturalne na zmianę z kwasem azelainowym wit C i retinolem (docelowej wersji trzech ostatnich ciągle szukam)

Od czasu do czasu - algi
            • chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 17:33
              olejów ! big_grin
              • eliksir_czarodziejski Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 12.04.20, 18:38
                Podasz nazwy kostek do mycia?
                • chococaffe Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 12.04.20, 19:48
                  Boję się, że w końcu posądzą mnie o spamowanie big_grin (kostki do włosów tez od nich) - Friendly Soaps, wieczorem zwykle :

www.friendlysoap.co.uk/product/charcoal-detox-bar/,

ale też inne do twarzy od nich
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 17:17
      RObię sobie już od dłuższego czasu sama peeling enzymatyczny i maskę z glinki raz na pięć dni. Chadzałam w zeszłym roku do kosmetyczki na kwasy i dermabrazję - pieniądze wyrzucone w błoto.
    • iza232 Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 21:40
      Depilację robię depilatorem elektrycznym. Po laserach straciłam 90% futra, więc resztę wybijam depilatorem. Mam też urządzenie do kawitacji i darsonwal.
      • kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 22:16
        darsonwal
    • blokersowa Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 22:07
      Akurat skonczylam cala kuracje laserowa na rumien i naczynka plus jakis zabieg na wzmocnienie skory. Na koniec machnelam sobie mani, pedi i hybryde. I z ta hybryda zostałam niestety. Dzis mi sie udalo ja jakos domowo usunac. Bo przeciez za chwile sandały a tu taka stopa. Inne zabiegi uwazam za srednio celowe jezeli szwankuje codzienna pielegnacja. Mam cala szuflade maseczek roznych, rozne inne mazidla, serum, wyciagi, hydrolaty. Wiec nie brakuje mi kosmetyczek, manicure i pedicure zrobie sama. Henne zastapilam codziennym nacieraniem olejkiem rycynowym i juz po 2 tygodniach mam ciemniejsze, ladniejsze brwi. Jakos przezyje. Najbardzie sie ciesze ze usunelam te okropna odrosnieta hybryde.
      • kotejka Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 11.04.20, 22:17
        i jak paznokcie po hybrydzie?
        ja mam miazge na rekach sad
        siedze w domu i pieke sprzatam gotuej
        pieke sprzatm gotuje
        a rekawiczki mam reglamentowane
        bo zostalo mi milkanascie, bo nigdzie nie mozna kupic
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Domowe zabiegi kosmetyczne 12.04.20, 00:34
      Nie, na razie opalałam twarz i chyba muszę wybielić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka