Dodaj do ulubionych

Tymczasem u sąsiadów

11.04.20, 14:40
Dwa różne modele budowy zaufania .
Polska - wiadomo.
Niemcy - frankfurcka policja dziękuje za zachowanie odstępu między kocykami.
"Dziękujemy, że stosujecie się do rządowych zaleceń i życzymy dobrego dnia. Zdrowia wszystkim."

twitter.com/i/status/1248948668855713793
Obserwuj wątek
    • laaisa Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 14:42
      Ależ im zazdroszczę.
    • kosmos_pierzasty Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:17
      Fajnie...
    • janja11 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:23
      To pisia władza dla waszego dobra każe wam siedzieć w domu . Ta dbają o was pisi towarzysze.
      Ta sama pisia władza urządza w tym czasie zgromadzenie swoich towarzyszy i regularnie organizuje grupowe wycieczki dla swojego wodza.

• gaskama Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:25
        W jakim kraju mieszkasz? W Niemczech?
        • rb_111222333 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:32
          W Polsce mieszka. Z opisu wyraźnie widać o które państwo chodzi.
          • gaskama Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 22:36
            To gupi jest tak pisząc.
    • nangaparbat3 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:25
      Moim zdaniem cała ta histeria parkowo-leśna miała za główne zadanie złagodzić zakaz zbierania się w kościołach podczas Świąt. To w Polsce naprawdę poważna sprawa, widziałam reakcję mojej mamy, bardzo przekonanej ateistki, była naprawdę poruszona, chociaż rozumie i w sumie nie powinno jej to ruszać. Powiedziała: nawet w czasie wojny to się nie zdarzyło i miała łzy w oczach, jakby dopiero w tym momencie zdała sobie sprawę z rozmiarów nieszczęścia, chociaż jest lekarką.
      • triss_merigold6 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:37
        widziałam reakcję mojej mamy, bardzo przekonanej ateistki, była naprawdę poruszona, chociaż rozumie i w sumie nie powinno jej to ruszać.
        to jakiś żart?! Nie znam ateistów, których rusza emocjonalnie epidemiczny zakaz organizowania zbiegowisk w obiektach uprawiania kultów.
      • woman_in_love [...] 11.04.20, 16:41
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • vasaria Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:01
          Dokładnie. Przykro mi z powodu twojej mamy uncertain .
          • coronafela [...] 11.04.20, 17:13
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • konsta-is-me Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:18
        Nie znam nikogo , kto by plakal z powodu braku mozliwoscia pojscia z palemka do kosciola.
        Wiekszosc w ogole specjalnie sie nie zajmuje swietami.
        Zdajesz sobie sprawe ze twoja mamanie reprezentuje wszystkich, a teoria spiskowa w twojej glowie tez jakos brzmi dziwnie.
        • triss_merigold6 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:26
          Starsza pani zdziecinniała po prostu.
          • bigzaganiacz Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:29
            Delikatnie mowiac a jak jest chociaz w polowie tak egzaltowana jak nanga to tam byl pewnie dramat rwanie wlpsow i krzyk nieeeeee nie mogoe osc z palma do kosciola l9oooooooo jwzu co to bedzie co to bedzie
            • coronafela Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:39
              To są twoje fantazje, takie na jakie Cię stać.
        • coronafela Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:42
          Dla ludzi wierzących i związanych z tradycją jest to problem i moja mam zdaje sobie z tego sprawę. W przeciwieństwie do wielu innych osób posiada empatię i zdolność wyjścia poza własny światek.
          Ciekawe, czy i to mi wytną?
          Kolejne osoby obrażają tu moją mamę, a mnie się wycina. Widzę, że emocje zaczynają nas roznośić.
          • triss_merigold6 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:59
            A empatię wobec uwięzionych dzieci posiada? Bo religijny senior może się zaspokoić mszą przed, a dziecko nie pobiega w domu.
            Co do zdziecinnienia, w tym wieku to norma, podobnie jak demencja czy fiksacje na bzdurkach.
            • triss_merigold6 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:00
              przed tv
              • coronafela Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:06
                Owszem, jak najbardziej posiada. Widzisz, jak człowiek naprawdę posiada empatię, to ona działa niewybiórczo. Nawet w sytuacji przedłuzającego się stresu, jak widzisz.
                Starcze zdziecinnienie nie jest żadną normą, nie mam pojęcia, skąd te mądrości czerpiesz. Faktycznie, płaty czołowe zanikają jako pierwsze, jednak tak jak dzieci różnie się rozwijają, tak ludzie różnie się starzeją.
                Ale u Ciebie bardzo się ostatnio nasiliła skłonność do posługiwania się stereotypami.
          • panna.nasturcja Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:06
            Jesteś wycinana, bo piszesz z dwóch nicków w jednym wątku a nie z powodu emocji.
            • coronafela Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:21
              Ale ponieważ przewidywałam takie pomyłki, w sygnaturce każdego nicku mam odesłanie do tego drugiego.
              • panna.nasturcja Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:25
                I to sprawia, że masz być wyjątkiem, który może łamać regulamin?
                • coronafela Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:28
                  Patrząc na literę prawa, oczywiście nie.
                  Patrząc na ducha - jak najbardziej big_grin
                  • panna.nasturcja Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:30
                    Na ducha? Piszesz 2 nicków w jednym wątku, wiele osób nie czyta sygnaturek, bo po co, więc tego nie wie i traktuje Cię jako dwie osoby. Dlaczego masz być wyjątkiem od reguł, jesteś jakaś specjalna?
                    • coronafela Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 22:59
                      Kobieto, wyluzuj.
                      Dlaczego uważasz, że ja uważam, że mam mieć przywilej pisania z dwóch nicków?
                      Że zażartowałam z duchem?
              • katriel Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:33
                Ale regulamin zabrania pisania w jednym wątku z dwóch nicków, niezależnie od motywów i dodatkowych okoliczności - a to robisz. Możesz się zastrzegać ile chcesz, a moderacja i tak ma prawo cię wyciąć.
          • alpepe Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:10
            Wycina się, bo jest zasada, jeden wątek, jeden nick.
            • coronafela Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:22
              No już wiem, dziękuję za wyjaśnienie.
    • woman_in_love Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:30
      O boże o boże, co ty piszesz. Tam dziennie umiera 10 razy tyle osób co u nas umarło od początku epidemii. Dziennie! Zarażone są setki tysięcy a może nawet miljony. Tylko dzięki niezłomnej i zdecydowanej postawie naszego rządu, panie świeć nad błogosławionym łonem które wydało na świat naszego umiłowanego prezydenta, nasz ukochany kraj uniknął apokalipsy, która nawiedziła lewacką UE. Amen.
    • demodee Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:46
      We Frankfurcie można usiąść na kocu na trawniku?
      • woman_in_love Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:49
        A nie można?
        • demodee Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:51
          Lajtova, można czy nie można?
          • woman_in_love Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:53
            A co widzisz na filmie?
            • demodee Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 16:58
              Link mi sie nie otwiera.
              • jolinka102 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 22:53
                Potwierdzam z Frankfurtu, ze kocyki u nas sa legalne 😉. Dzisiaj zrobilismy 45 km na rowerach i musze przyznac, ze sciezki rowerowe nigdy nie byly tak mocno uczeszczane jak obecnie.
        • beata985 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:36
          woman_in_love napisała:

> A nie można?

Nie wiem czy we Frankfurcie jest tak jak w innych miastach Ale brat mi właśnie śle zdjęcia z nad wody...ludzie rowerami, na kocykach, nad wodą, spacery...luz...jedynie kolejki tez mieli w sklepach to zeby odległości zachowywać
          • demodee Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:58
            Ci Niemcy to jednak zdyscyplinowany naród. Nawet na rowerze nad woda zachowują regulaminowy odstęp.

W Polsce (w Warszawie) rowerzyści jeżdżą po chodnikach ("bo skoro nie ma ścieżki rowerowej, to znaczy, że rowerem jeździ się po chodniku!"), bez masek, nie zachowując nawet metrowego odstępu od pieszego.
            • alpepe Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:11
              W Berlinie można usiąść na kocyku.
            • kamin Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 23:56
              W Niemczech też scieżki rowerowe to pas chodnika w innym kolorze lub oznakowany farbą. Rowerzyści mijają pieszych w bliskiej odległości. I co z tego?
    • lumeria Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 17:03
      U moich sąsiadów pali się marihuanę tak, ze moja sypialnia lewituje. big_grin Niestety to tylko smród, nic z fajnych relaksujących efektów sad
      • beneficia Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 22:31
        Oddychaj głębiej...
    • demodee Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:01
      Nie widzę tego filmiku, ale z opisu jest to dziwne zachowanie ze strony funkcjonariuszy.

Jak obywatel niemiecki przechodzi jezdnię na zielonym świetle, to ichnia policja też mu dziękuje? Bo to jakie niezwykłe jest, że obywatele przestrzegają przepisów? W Niemczech?
      • woman_in_love Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:25
        To prawda. To bardzo podejrzane. Jak sądzisz to sPiSek wymierzony w PiS czy cały naród polski?
        • demodee Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 18:37
          Myślę, że to fejk.
      • jolinka102 Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 23:06
        Policjant tez czlowiek. Podziekowania sa bardzo milym gestem, a ludzie sa bardziej sklonni trzymac sie pewnych zasad jak sie ich poprosi, niz jak sie im nakaze lub zabroni.
    • panna_lila Re: Tymczasem u sąsiadów 11.04.20, 23:07
      właśnie miałam wkleić ten sam film, tu z napisami po polsku
      www.facebook.com/pavlo.press/videos/137695254468148/
      • szczypawka100 Re: Tymczasem u sąsiadów 12.04.20, 20:58
        Włączyłam dźwięk i przestraszyłam się. Dobrze, że nie zaczęli od achtung
    • janja11 Re: Tymczasem u sąsiadów 12.04.20, 20:22
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka