Dodaj do ulubionych

zakup komputera i problem

14.04.20, 19:52
Ostatnio przez przypadek okazało się, że senior (80+) nie ma dostępu do Internetu (do tej pory miał). Dowiedzieliśmy się w końcu, że krótko przez pandemią kupił sobie "nowy" komputer, bo poprzedni się zepsuł. Problem w tym, że komputer (prawdopodobnie poleasingowy) został kupiony nie w sklepie, tylko od "fachowca od komputerów", który przyszedł zdiagnozować mu ten zepsuty. W tej chwili ten "nowy" komputer nie działa (jakieś problemy z włączaniem itd.), a senior nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego zakup. Ma tylko numer telefonu do sprzedawcy, który ponoć nie odbiera (ale sprawdziłam, że ogłasza się on też w jednym z serwisów usługowych).
No i zostałam poproszona o pomoc (szkoda, że dopiero teraz). Zastanawiam się jednak, czy jeśli powiem o usterkach, to sprzedawca nie wyprze się sprzedaży tego komputera. Najlepsze byłoby wcześniej uzyskanie jakiegoś potwierdzenia zakupu... Macie pomysł, jak to rozwiązać?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: zakup komputera i problem 14.04.20, 22:45
      Niech żyją pomysłowi seniorzy. Bo od fachowca było taniej?

A po uzyskaniu dowodu zakupu co planujecie?
      • ewa_2009 Re: zakup komputera i problem 14.04.20, 23:09
        Niech żyją sad Nie wiem, dlaczego kupił od "fachowca" a nie w sklepie. Chyba chodziło o przegranie danych z dysku. Dowód sprzedaży zobowiązuje chyba do naprawy.
        • kokosowy15 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 08:53
          Może dlatego że był tańszy? Ematka czasem sprzedaje samochód (było), ktoś go kupuje. Dlaczego nie w salonie?
          • iwles Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 11:28
            "Ematka czasem sprzedaje samochód (było), ktoś go kupuje. Dlaczego nie w salonie?"

bo nawet nie w salonie musi mieć umowę kupna-sprzedaży ?
            • kokosowy15 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 11:39
              Ale na komplet garnków, komputer i maszynkę do golenia nie trzeba.
    • jak_matrioszka Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 00:11
      Płatność karta?
      Jeżeli to firma to musi to mieć zaksiegowane chyba?
    • ewa_2009 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 10:51
      Odpowiadam hurtem - płatność gotówką, więc śladu nie ma. Też chciałabym wiedzieć, dlaczego nikomu nie powiedział i dlaczego nie w sklepie. Komputer tani nie był (dowiedziałam się, że ponad 1000 zł.). Chodziło chyba bardziej o wygodę i przegranie plików z uszkodzonego sprzętu.
      • tilijka123 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 11:23
        Nie ma nic złego w komputerach poleasingowych. Cena ponad 1000 zł nie jest zawyżona. Sami sprzedajemy takich setki w roku ale klient normalnie dostaje fakturę i rok gwarancji. Te komputery często są lepsze niż nowe tanie z marketu.
        Zacznijcie od sprawdzenia czy ten fachowiec działa na czarno czy ma firmę. Możecie np. zadzwonić/napisać i spytać o usługę z fakturą. Zobaczcie też czy na komputerzeod spodu lub pod baterią nie ma jakiejś plomby gwarancyjnej z nazwą firmy.
        Do sprawdzenia w pierwszej kolejności jest zasilacz. Może nie ładuje, bateria się rozładowała i dlatego komputer się nie uruchamia. Kable "koniczynka" (ten miedzy gniazdkiem a zasilaczem) są ostatnio fatalnej jakości i często klienci je reklamują. Jeśli senior ma zasilacz od starego laptopa może użyć kabla od niego do sprawdzenia zasilacza.

Pytania: jaki to model laptopa? czy zasilacz jest stary oryginalny czy zamiennik? Zamiennik też są różnej jakości i często sprawiają problemy. Jak potwierdzicie że kabel jest dobry, warto miernikiem sprawdzić czy zasilacz daje prąd.
        • ewa_2009 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 11:34
          To jest komputer stacjonarny i mam wrażenie, że cena była sporo ponad te 1000 zł (fakt, że z przegraniem plików). Nie mam możliwości oglądnięcia tego sprzętu.
          • tilijka123 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 12:30
            Przy znajomości modelu można szukać w necie jakiś sposobów na diagnostykę lub reset.
            Jakie wogóle są objawy? Komputer jest całkiem martwy czy może nie startuje system?

Przy stacjonarnym można na początek (kolejność dowolna):
            1. wymienić kabel zasilający
            2. wymienić listwę zasilającą i/lub podłączyć komputer do innego gniazdka
            3. podociskać kable przy monitorze i komputerze
            4. czy komputer po przyciśnieciu włącznika szumi, piszczy, lub świecą się jakieś światełka na obudowie?
            5. sprawdzić czy z tyłu nie ma jakiegoś przełącznika na zasilaczu, który przypadkiem mógł zostać wyłaczony

• mava Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 12:58
              >Przy stacjonarnym można na początek (kolejność dowolna):

nie po to korzysta sie z usług serwisu zeby potem
              2. wymienić listwę zasilającą i/lub podłączyć komputer do innego gniazdka
              3. podociskać kable przy monitorze i komputerze
              4. czy komputer po przyciśnieciu włącznika szumi, piszczy, lub świecą się jakieś światełka na obudowie?
              5. sprawdzić czy z tyłu nie ma jakiegoś przełącznika na zasilaczu, który przypadkiem mógł zostać wyłaczony
              Tym bardziej jesli ma 80 lat i nie zna na komputerach (dlatego idzie sie do serwisu komputerowego).
              Pytanie do ewy, skad senior wytrzasnął tego fachowca? sąsiad podpowiedział? ogloszenie na klatce schodowej? i czy senior dzwonił do fachowca/sprzedawcy kiedy komputer przestał dzialać?
              • ewa_2009 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 13:07
                Senior znalazł fachowca przez jakieś tradycyjne ogłoszenie. Twierdzi, że miał już z nim wcześniej kontakt. Nie ma żadnego dowodu sprzedaży, zna tylko numer telefonu. Fachowiec miał przyjść kolejnego dnia coś wgrać i się już nie pojawił. Komputer na początku działał, problemy z włączaniem nie są związane z kablami (tyle wiem).
              • tilijka123 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 13:27
                Naprawdę sądzisz, że jakakolwiek firma w ramach gwarancji odpowiada za takie rzeczy jak niedziałające gniazdko elektryczne u klienta, uszkodzony mechanicznie kabel czy niedociśnięta wtyczka?

Pracuję w firmie IT od 20 lat i zapewniam Cię, że w wielu przypadkach takie rzeczy są właśnie przyczyną awarii. I zawsze zanim wyślemy serwisanta klienta o wykonanie kilku czynności, żeby nie tracić naszego czasu i żeby nie obciążać klienta kosztami niepotrzebnego wezwania. A i tak zdarza się, ze jedyną czynnością jaki nasz serwisant wykonuje po przyjeździe do klienta jest wetknięcie wtyczki do gniazdka.

Jak zadzwonisz do serwisu gwarancyjnego Lenovo, HP, Della czy jakiejkolwiek firmy produkującej sprzęt komputerowy to też zanim przyjmą zgłoszenie wymagają wykonania czynności sprawdzających i diagnostyki i przesłania im wyników testów po to, żeby upewnić się, że problem leży po stronie sprzętu a nie programów czy użytkownika.

Czy naprawdę warto w tym przypadku rezygnować z próby rozwiązania problemu we własnym zakresie i upierać się przy natychmiastowym wezwaniu serwisanta (który może być zarażony Covidem) do seniora, który jest w największej grupie ryzyka?

Nie bronię tego konkretnego sprzedawcy komputera bo nie wiem czy jest uczciwy czy nie ale wiem jak to jest być po drugiej stronie.I zastanawiam się czy brak dowodu zakupu nie jest spowodowany chęcią zaooszczędzenia przez seniora. My obsługujemy głownie firmy i zawsze wystawiamy fakturę czy klient chce czy nie. Natomiast prawie zawsze jeśli ofertuję klienta prywatnego pada zdanie: Faktura nie jest mi potrzebna, może bez faktury byłoby taniej?

• kk345 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 16:26
                >nie po to korzysta sie z usług serwisu zeby potem

Nie wiem, dlaczego atakujesz kogoś, kto próbuje pomóc...
    • mava Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 12:50
      ale senior ma w ogóle jakis kwit potwierdzajacy chocby usługę serwisową?
      osobiście pofatygowałabym sie do "serwisanta" i postraszyla prokuratorem. Obecna władza jest podobno wrażliwa na lewizny bez vatów itd wiec jest nadzieja, ze przyjrzą sie facetowi. Jesli facet będzie sie migał to zgłosilabym sprawe prokuraturze.
      Najpierw zadzwonilabym do UOKIK z prośba o pomoc - jesli facet nie daje paragonow za usługę serwisowa.
      • ewa_2009 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 13:12
        Niczego nie posiada. I na tym polega problem - ja jestem gotowa próbować skontaktować się z tym "fachowcem". Ale jak udowodnić mu tą sprzedaż? Nawet zgłosić to gdziekolwiek trudno, jeśli znasz tylko numer telefonu i widzisz ogłoszenia na jednym z serwisów w Internecie.
        • iwles Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 13:16

jeżeli ten fachowiec tak się zachowuje (nie odbiera telefonu też z innych numerów?), to napisałabym mu sms, że jeżeli dalej będzie unikał kontaktu, zgłaszam oszustwo sprzedaży wadliwego sprzętu, w dodatku bez wystawienia faktury/paragonu oraz świadczenia usług bez zarejestrowanej działalności.

I zrób screena strony z jego ogłoszeniem.
          • tilijka123 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 13:43
            Iwles, skąd wiesz, że:
            1. serwisant nie ma zarejestrowanej działalności?
            2. senior nie zrezygnował z dowodu zakupu, żeby kupić sprzet taniej bez vatu?
            3. serwisant nie leży aktualnie w szpitalu zarażony covidem i nie ma możliwości odebrania telefonu?
            4. skąd wiesz, że z premedytacją sprzedał wadliwy sprzęt skoro dostarczony sprzęt działał przez jakiś czas? Nawet nowe rzeczy się psują niedługo po zakupie.

Czy naprawdę warto od razu zakładać, ze ten człowiek jest oszustem?

• ewa_2009 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 18:55
              Jeśli ktoś obiecuje coś zrobić kolejnego dnia, a następnie przez 2 miesiące (co najmniej) nie pojawia się i nie odbiera telefonów, to chyba był pierwszą ofiara covida w Polsce.
        • tilijka123 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 13:54
          Czyli narazie sytuacja wygląda tak, że senior dzwonił ale nie udało się dodzwonić i nie wiecie jakie jest stanowisko serwisanta?
          Moim zdaniem powinnaś spróbować zadzwonić z innego numeru i zgłosić awarię. Jeśli nie odbierze wyślij smsa. A może w ogłoszeniu jest adres email? Może wcale nie będzie wypierał się sprzedaży i senior uzyska pomoc. I martwicie się na próżno.

Wszystkie się nakręcacie ale serwisanci też są ludźmi i zadarzają im się choroby i wypadki. Sama kiedyś dokonałam zakupu na allegro i nie dostałam towaru. Nie było żadnego kontaktu ze sprzedawcą i byłam pewna, że zostałam oszukana. Facet odezwał się po 2 miesiącach. Miał wypadek i był w szpitalu, a że prowadził jednoosobową działalność nikt inny nie miał dostępu do jego konta pocztowego i allegro, więc aukcje kończyły się a wysyłek nie miał kto zrobić.
          • 1papryczka.chili Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 16:06
            ja miałam podobną sytuację. Zamówiłam kilka win ze sklepu internetowego i czekałam z dwa tygodnie. Potem gość do mnie zadzwonił i przepraszał bardzo, urodziła mu się córka i na tym się skupił . Dostałam na przeprosiny czekoladki Merci.
            • bombalska Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 17:01
              Przeczytalam "urodzila mu sie corka i tym winem sie upil" big_grin
              • kaka-llina Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 17:44
                big_grin big_grin Ja też....
    • conena Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 13:00
      a zgłoś dziada od komputerów na policję, że naciąga seniorów metodą na laptopa poleasingowego. może pomogą, skoro łapią typów od metody na wnuczka (też paragonów pewnie nie wystawiają) to może i w tym przypadku pomogą.

no jak mnie strasznie wcoorwia naciąganie starszych ludzi, to wyjątkowo podłe.
    • bombalska Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 17:12
      Mialo byc taniej, nie ma dowodu zakupu, nie ma gwarancji, wiec sobie odpusc. Sprzedajacy jak bedzie chcial, to odbierze, jak nie, to nie odbierze telefonu. I ma do tego prawo. Nic zapewne seniorowi nie obiecywal. Komp dzialal, gdy byl sprzedawany. Moze senior podlewal kwiatka i troche sie ulalo na komputer? Teraz jedyne jak mozesz pomoc, to zamowic serwis (chyba, ze sama jestes w stanie sprawdzic to i owo). No bo co, do sadu pojdziesz? Z czym?
      • tilijka123 Re: zakup komputera i problem 15.04.20, 17:30
        Jak narazie ewa_2009 nawet nie próbowała dzwonić. Nie wiemy ile razy dzwonił senior.
        Nie wiemy jakie jest stanowisko serwisanta. Może okazać się oszustem i olać seniora, a może mu zależeć na utrzymaniu klienta i wykona naprawę.
        Odpuszczać nie ma co ale też nie należy od razu atakować człowieka i straszyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka