30.04.20, 17:41
Byłam dziś na zakupach, a właściwie dokonałam tylko nieudanej próby.

Większość klientów bez masek, praktycznie nikt nie miał rękawiczek. W sklepie ponoć maksymalnie 50 osób, w praktyce ze dwieście. Ludzie siedzą sobie na karku, bez ŻADNYCH odstępów, bo to przy tej ilości klientów niemożliwe.

Nie chce nawet wróżyć, jak się to wszystko skończy. Powiem tak: jakie społeczeństwo, taka władza. W tej sytuacji zamykanie szkół, przedszkoli i noszenie maseczek na ulicy uważam za totalny bezsens. I na kiego było zamykać biura i szkoły, narobić tylko gospodarczego burdelu, żeby teraz i tak się wszyscy pozarażali?!

Ja pojadę na zakupy w nocy. Ale powiem wam, ze jak moja wiara w społeczeństwo i tak była mizerna, to teraz już po prostu uważam, ze 90% Polaków to idioci. I już mnie nic nie zdziwi, ani pacan jako prezes sądu najwyższego, ani wygrana PiS, ani ogłoszenie ze dziś z samego rana pokonaliśmy koronawirusa.

Normalnie załamka. Jesteśmy społeczeństwem debilnych kozaków i idiotów.
Obserwuj wątek
    • nikita1906 Re: Zakupy 30.04.20, 17:43
      Gdzie mieszkasz? W Krk nie widziałam ani jednej osoby bez maseczki. Tak samo w wiosce, gdzie mam dom letni..
      • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 17:45
        W Krk
        • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 17:47
          I byłam w totalnym szoku, bo ostatnio na zakupach byłam tydzień temu nawet by nikogo nie wpuścili do sklepu bez maski i rękawiczek.
          Nie mówiąc już o tym, ze był limit osób i w sklepie było może kilkanaście osób- reszta czekała w kolejce.
          • trillian Re: Zakupy 30.04.20, 20:16
            antonina.n napisała:

> I byłam w totalnym szoku, bo ostatnio na zakupach byłam tydzień temu nawet by n
            > ikogo nie wpuścili do sklepu bez maski i rękawiczek.
            > Nie mówiąc już o tym, ze był limit osób i w sklepie było może kilkanaście osób-
            > reszta czekała w kolejce.

U mnie to samo. Błyskawiczny przeskok z kolejek z dużymi odstępami przed sklepem do upakowanych ludzi jak zwykle. Przy stoisku z warzywami czekam za facetem który nakładał sobie jabłka i już mi się dwie baby pchają przed nos, bo troszkę przestrzeni zostawiłam. Potem jak sama się dopchalam to z tyłu kolejnych atak na owoce przed moim nosem. Opieprzyłam i jeszcze foch.
            Niestety miałam nadzieję że ludzie dadzą sobie trochę przestrzeni, a okazuje się że jeszcze szczytu zachowań nie było,a ludzie już wrócili do dyszenia sobie kark.
          • nikita1906 Re: Zakupy 30.04.20, 20:31
            W pon ( ostatnio byłam w Krk) wszyscy byli jeszcze w maseczkach, w środę ogłoszono luzowanie obostrzeń, w czwartek większość nie nosi😮co będzie w przyszłym tygodniu 😱
            • lily_evans11 Re: Zakupy 30.04.20, 20:40
              Stan wyjątkowy. A nie, czekaj, to jeszcze w następnym.
      • aerra Re: Zakupy 30.04.20, 19:42
        Wczoraj przynajmniej połowa widzianych osób nie miała maseczki albo miała ją na brodzie. Też Kraków.
    • makurokurosek Re: Zakupy 30.04.20, 17:46
      Gdybyś chwilę się zastanowiła i przeanalizowała stastystyki zachorowań i umieralności to zrozumiałabyś, że koronawirus to jedna wielka ściema i jeżeli rząd nie wypuści za chwilę jakieś tajnej broni biologicznej to cały rząd zadynda na przydrożnych drzewach.
      Dla kilkuset zmarłych starszych osób ponad milion Polaków straci pracę, kilkanaście milionów na własnej skórze odczuje skutki obostrzeń w postaci obniżonej pensji. Trzeba być debilem aby nadal wierzyć w bajki o koronawirusie
      • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 17:47
        Wiem, wiem, ten niedobry Bill Gates....
        • makurokurosek Re: Zakupy 30.04.20, 19:23
          Jaki Bill Gates, spójrz na statystyki od lutego zmarło nawet nie 700 osób, więc o czym my mówimy, na drogach kilka razy więcej umiera niż z powodu tego wirusa, tak więc dziw, że nie wprowadzono zakazu jazdy samochodem
          • wapaha Re: Zakupy 30.04.20, 22:42
            Żeby ludzie nie ginęli na drogach-wprowadza się ograniczenia...żeby ludzie nie umierali na..
            Dokończ myśl sama jesli potrafisz
            • makurokurosek Re: Zakupy 01.05.20, 00:06
              Koronawirus jest niczym ten brzeziniak co go wtedy nie było, a teraz już go nie ma.

• black.emma Re: Zakupy 30.04.20, 22:58
            A skąd wiesz? Z TVP? 😂
      • fitfood1664 Re: Zakupy 30.04.20, 18:28
        Gdybyś chwilę się zastanowiła to nie uwierzyłabyś w te statystyki.
        • madami Re: Zakupy 30.04.20, 20:43
          Taaaak statystyki kłamiom, i wszyscy kłamiom jest wirus i go nie ma jednoczesnie big_grin
      • tiszantul Re: Zakupy 01.05.20, 12:50
        "Dla kilkuset zmarłych starszych osób ponad milion Polaków straci pracę"

Ale przecież "jeśli udało się uratować życie jednego 90-latka w końcowym stadium nowotworu", to było warto
      • kokosowy15 Re: Zakupy 01.05.20, 17:38
        Cóż to jest czyjaś śmierć w porównaniu z utratą pracy. Zależy tylko kto umiera a kto traci.
        • makurokurosek Re: Zakupy 01.05.20, 19:15
          Może czas abyś przypomniała sobie jak wyglądała sytuacja ekonomiczno-społeczna w Polsce w latach 90. Z powodu koronawirusa zmarło nawet nie 700 osób, konsekwencje obostrzeń o których nawet mówiło ministerstwo pracy to wzrost bezrobocia, ministerstwo przewiduje wzrost do 10% , ekonomiści do 15 -% -20% , co oznacza że ponad milion Polaków straci pracę.
          • makurokurosek Re: Zakupy 01.05.20, 19:19
            Kilka milionów o ile nie kilkanaście odczuje skutki obostrzeń poprzez obniżenie pensji. Tak więc warto zastanowić się nad sensem poświęcenia kilkunastu milionów ludzi dla kilkuset osób.
          • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 19:33
            Ale zdajesz sobie sprawę, że zmarło 700 osób a nie kilka tysięcy właśnie dlatego, że się izolowaliśmy?
            • makurokurosek Re: Zakupy 01.05.20, 20:04
              zmarło siedemset starszych przewlekle chorych osób, a milion straci pracę , kilkanaście milionów będzie miało obniżone pensje, jak sądzisz ile tysięcy z tego miliona popełni samobójstwo bo nie będzie w stanie spłacić swoich zobowiązań, ile tysięcy wyładuje swoją frustrację na dzieciach i żonach, ile tysięcy dzieci i kobiet zostanie trwale uszkodzone przez sfrustrowanego faceta.
              Jeszcze raz napiszę wróć wspomnieniami do sytuacji ekonomiczno-społecznej lat 90 bo to nas właśnie czeka.

• alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 20:09
                Ona widzi tylko czubek własnego nosa.Co ja obchodzi społeczeństwo. Wg niej ta durna cholota bez miseczek ma zdychac ,bo tak .
              • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 20:37
                Ale odpowiedź na moje pytanie starannie pominęłaś.
                Niewygodna jest, prawda?
              • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 22:15
                Wiadomo. Każdy rozsądny człowiek chętnie poświęci matkę i ojca w trosce o gospodarkę....

Ja nawet zauważyłam taki trend, ze najbardziej o likwidacje obostrzeń walczą ci, co o gospodarkę chcą walczyć cudzymi rękami.
                • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 22:32
                  antonina.n napisała:

> Wiadomo. Każdy rozsądny człowiek chętnie poświęci matkę i ojca w trosce o gospo
                  > darkę....

Najlepiej cudzą matkę i cudzego ojca.
                  • droch Re: Zakupy 01.05.20, 22:36
                    Skoro uderzamy w takie tony... a życie matki z udarem, która z powodu wirusa była odsyłana pomiędzy szpitalami? A ojca z zawałem, którego nie doczekał pomocy, bo wirus itd.?
                    • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 22:48
                      Ale zdajesz sobie sprawę, że zwiększenie liczy chorych na koronawirusa nie sprawi, że matce z udarem i ojcu z zawałem będzie lepiej?
                    • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 22:59

Więc lepiej, żeby ludzie zdrowi o to swoje zdrowie zadbali nie włażąc innym na głowy w Biedronce i nie rozprzestrzeniając wirusami. Bo jak zachorują, to blokują miejsce w szpitalu, karetkę i czas lekarzy, którzy by mogli zajmować się życiem matki z udarem i ojca z zawałem.
                      • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 23:04
                        Lekarze zamiast zająć się życiem ojca z udarem i matki z zawałem, czekają aż ktoś zachowuje na koronaswirisa
                        • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 23:34
                          alin9 napisała:

> Lekarze zamiast zająć się życiem ojca z udarem i matki z zawałem, czekają aż
                          > ktoś zachowuje na koronaswirisa

Wypłynęłaś właśnie za linię, która demaskuje cię jako trolla, albo osob...

Ech, zresztą co tu pisać. Chyba widziałam cię ostatnio na zakupach....
                          • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 23:38
                            Uśmiechałam się czy miałam maseczke?
                          • droch Re: Zakupy 02.05.20, 00:08
                            Ale dokładnie tak jest - pełna gotowość panuje na oddziałach zakaźnych. Przykład z udarem i zawałem są wzięte z życia, z ostatniego tygodnia.
                            • antonina.n Re: Zakupy 02.05.20, 00:16
                              Chcesz powiedzieć, ze jak więcej ludzi się rozchoruje na koronawirusa, to będzie lepsza jakość leczenia ludzi po zawale i udarze?
                              • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.05.20, 00:35
                                Jak sercowca nie będą leczyć, to myślisz, że będzie mu lepiej umierać bez koronowirusa niż z nim?

Masz jakąś obsesję na tle zachorowania. Istotna jest śmiertelność.
                • makurokurosek Re: Zakupy 02.05.20, 00:06
                  Każdy rozsądny człowiek wie, że życie ma swój początek i koniec. Każdy rozsądny człowiek wie, że osoba w wieku 65+ jest blisko kresu życia. Poświęcanie milionów osób dla kilkuset schorowanych starszych osób jest po prostu bezdusznością.
              • mizantropka Re: Zakupy 02.05.20, 00:05
                A kim Ty jesteś, że tak łatwo szafujesz ludzkim życiem? Uważasz się za Boga? Nie ma cenniejszej wartości niż życie ludzkie i nie ma okoliczności, w której łatwo można kogoś skazać na śmierć dla własnych partykularnych celów. Koronny argument "każdy musi kiedyś umrzeć, fakt każdy, ale może niekoniecznie dla wygody pani, która chce otwarcia, ale w maseczce to jej duszno. Ogarnia mnie zgroza jak czytam Ciebie i Tobie podobnych....
                • makurokurosek Re: Zakupy 02.05.20, 00:10
                  Zgroza cię ogarnie, gdy samej przyjdzie ci ponieść konsekwencje obostrzeń, gdy ktoś z twojej rodziny z powodu bezrobocia i zaciągniętych kredytów rzuci się pod pociąg, a przypomnę że pokolenie obecnych trzydziesto i czterdziestolatków żyje z kredytów.
                  W przeciwieństwie do ciebie doskonale pamiętam lata dziewięćdziesiąte.
                  • antonina.n Re: Zakupy 02.05.20, 00:20
                    Niestety, pewnie tak się to skończy, jak piszesz, bo czekają nas wszystkich naprawdę chude lata. Ale osobiście uważam, ze doprowadzenie do scenariusza włoskiego ( ja uważam, ze to jeszcze może mieć miejsce) pogorszy tylko sytuację.
                    • makurokurosek Re: Zakupy 02.05.20, 00:42
                      We Włoszech średnia wieku ofiar korona to 70+ i wszyscy byli przewlekle chorzy. Ile lat miała twoja babcia, dziadek czy inni członkowie rodzinni którzy pożegnali się z tym światem ?
                      Może czas skończyć z kłamstwem powielanym na tym forum, że pięćdziesięciolatki to młode kobiety i zaakceptować fakt, że ludzie się starzeją, że osoby 65+ stoją nad trumną
                      • panna.nasturcja Re: Zakupy 02.05.20, 00:43
                        makurokurosek napisała:

> osoby 65+ stoją nad trumną

A przez chwilę miałam złudzenia, że nie troll.
                        • sundace46 Re: Zakupy 02.05.20, 09:00
                          panna.nasturcja napisał(a):

> makurokurosek napisała:
                          >
                          > > osoby 65+ stoją nad trumną
                          >
                          > A przez chwilę miałam złudzenia, że nie troll.

Może nie troll tylko po prostu kompletna idiotka.
                      • alessa28 Re: Zakupy 02.05.20, 13:53
                        makurokurosek napisała:

> Może czas skończyć z kłamstwem powielanym na tym forum, że pięćdziesięciolatki
                        > to młode kobiety i zaakceptować fakt, że ludzie się starzeją, że osoby 65+ stoj
                        > ą nad trumną

Zdaje się że sama nie masz już 30 więc pakuj manatki na tamten świat zamiast bezrozumnie ujadac.
                        Btw babcia mojej znajomej kończy w tym roku 90 i jakoś nie posłuchała twojej porady. Może to ty masz jakieś geny zdechlaka po prostu?
                      • nessy Re: Zakupy 02.05.20, 15:20
                        Przecież ty masz już ponad 40 lat a osoby w tym wieku, znajdują się już w grupie ryzyka. W każdej chwili może się się do ciebie coś przypałętać , więc weź pod uwagę, że sama możesz w niedługim czasie zawinąć się na tamten świat.
                        • nessy Re: Zakupy 02.05.20, 15:21
                          To do makurokurosek było.
                      • pani-nick Re: Zakupy 02.05.20, 19:05
                        😂😂😂
                        Powiedz to mojej 96 letniej babci, która dziennie robi więcej kroków niż ja...
                  • mizantropka Re: Zakupy 02.05.20, 01:36
                    Rzucenie się pod pociąg to wybór rzucającego się - zarażenie się to efekt bagatelizowania przez panie "ja wiem lepiej" i "tylko 700 zgonów" życia i zdrowia innych. Żeby nie było - jestem zwolenniczką eutanazji - ale to ma być mój wybór, a nie kogoś, kto stwierdzi, że ze względu na wiek lub choroby moje życie jest mniej ważne niż kasa zadłużonych po kokardy.
                    • alin9 Re: Zakupy 02.05.20, 01:41
                      Tak samo w drugą stronę. Osoby z problemami oddechowym nie noszą maseczke. Dlaczego są pietnowane(skąd wiesz,że nie noszą z głupoty?)Nie chcą się udusić bo inna Pani ma histerię.
                      • alin9 Re: Zakupy 02.05.20, 01:42
                        Też chcą mieć wybór.
                      • mizantropka Re: Zakupy 02.05.20, 01:47
                        Napiszę to tylko raz: kończę dyskusję z osobami pokroju makrousek i alin9. Oczywiście z powodu histerii
                • antonina.n Re: Zakupy 02.05.20, 00:13
                  A przestań, nawet tego nie komentuj. To tylko typ gawędziarza, który prawdopodobnie potrzebuje jak najprędzej zrobić tipsy, a tymczasem nie może, bo jakieś choroby i zgony...
                • alin9 Re: Zakupy 02.05.20, 00:27
                  To może dla Pani ,dla której koronawirus(jeśli go zlapiesz) jest ważniejszy niż inne schorzenia?Czytałaś ten absurd,który wypocilas?
                • ola5488 Re: Zakupy 02.05.20, 12:55
                  mizantropka napisał(a):

> A kim Ty jesteś, że tak łatwo szafujesz ludzkim życiem? Uważasz się za Boga? Ni
                  > e ma cenniejszej wartości niż życie ludzkie i nie ma okoliczności, w której łat
                  > wo można kogoś skazać na śmierć dla własnych partykularnych celów. Koronny arg
                  > ument "każdy musi kiedyś umrzeć, fakt każdy, ale może niekoniecznie dla wygody
                  > pani, która chce otwarcia, ale w maseczce to jej duszno. Ogarnia mnie zgroza j
                  > ak czytam Ciebie i Tobie podobnych....
                  >

10/10
          • wapaha Re: Zakupy 02.05.20, 13:47
            makurokurosek napisała:

> Może czas abyś przypomniała sobie jak wyglądała sytuacja ekonomiczno-społeczna
            > w Polsce w latach 90. Z powodu koronawirusa zmarło nawet nie 700 osób, konsekwe
            > ncje obostrzeń o których nawet mówiło ministerstwo pracy to wzrost bezrobocia,
            > ministerstwo przewiduje wzrost do 10% , ekonomiści do 15 -% -20% , co oznacza
            > że ponad milion Polaków straci pracę.

Porównanie od czapy
            Sytuacja ekonomiczno-społeczna w Polsce uderzałą tylko w nas
            Z pandemią boryka się cały świat i cały świat podejmuje takie a nie inne działania a nie tylko my
      • iberka Re: Zakupy 02.05.20, 00:56
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
      • alessa28 Re: Zakupy 02.05.20, 13:40
        makurokurosek napisała:

> Gdybyś chwilę się zastanowiła i przeanalizowała stastystyki zachorowań i umiera
        > lności to zrozumiałabyś, że koronawirus to jedna wielka ściema i jeżeli rząd ni
        > e wypuści za chwilę jakieś tajnej broni biologicznej to cały rząd zadynda na pr
        > zydrożnych drzewach.
        > Dla kilkuset zmarłych starszych osób ponad milion Polaków straci pracę, kilkana
        > ście milionów na własnej skórze odczuje skutki obostrzeń w postaci obniżonej pe
        > nsji. Trzeba być debilem aby nadal wierzyć w bajki o koronawirusie

Jesteś chora. Ale nie na koronawirusa tylko na głowę.

Zapomniałaś dodać, że wszystko to po to żeby reptilianie mogli przejąć władze nad ludzkościa a rząd zamknął wszystko tak dla beki.
    • triss_merigold6 Re: Zakupy 30.04.20, 17:56
      Dziś robiłam zakupy w małym osiedlowym hydraulicznym, który na szczęście olewa temat godzin dla seniorów i obsługuje klientów. Były 4 osoby (2 obsługi, 2 klientów), wszyscy prawilnie mieli maseczki, ale zsunięte na szyje (nikt nie kasłał, nie kichał, nie słaniał się na nogach).
      Ta... po godzinach dla seniorów pod sklepami są tłumy, nie dziwię się, że obsługa wpuszcza.

I na kiego było zamykać biura i szkoły, narobić tylko gospodarczego burdelu, żeby teraz i tak się wszyscy pozarażali?! Na histerie proponuję psychiatrę online.
      • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 18:03
        Triss, tobie to się nie dogodzi. Nie zgodzić się z tobą- źle, zgodzić - jeszcze gorzej.

Przecież powinnaś pękać z zadowolenia, ze po wielu dniach toczenia sporów, właśnie przyznałam Ci rację. Jestem za tym, żeby wszystko otworzyć. Sklepy, szkoły, przedszkola, galerie handlowe i w ogóle wszystko.

PS niestety nie byłam w małym osiedlowym hydraulicznym, tylko w dużym spożywczym, wiec nie mogę zweryfikować opinii o naszym społeczeństwie na podstawie twoich dzisiejszych doświadczeń. Liczę jednak na to, że wyjątkowo źle trafiłam i że inne ematki mają z dzisiejszego dnia bardziej budujące obserwacje.

A co do psychiatry- to wiadomo, ze online. Ja zamierzam o siebie dbać, mimo wszystko.
        • triss_merigold6 Re: Zakupy 30.04.20, 18:08
          Źle trafiłaś, wczoraj była w dużym spożywczym i ludzie mieli maseczki. Na bazarze - 95% w maseczkach. Rowerzyści - zdecydowana większość w maseczkach albo czymś na twarzy.

Jestem za tym, żeby otworzyć wszystko w cholerę tylko namawiać do trzymania dystansu, omijania innych, stania w tych kolejkach w odległości, mycia rąk, unikania dotykania klamek/poręczy/inne.
          • daniela34 Re: Zakupy 30.04.20, 18:11
            triss_merigold6 napisała:

> tylko namawiać do trzymania dys
            > tansu, omijania innych, stania w tych kolejkach w odległości, mycia rąk, unikan
            > ia dotykania klamek/poręczy/inne.

Nie uda się. Społeczeństwo raz zrobione w konia już drugi raz się nie zastosuje. Z moich obserwacji- też Krk, praktycznie wszyscy w maskach, ale tłoczą się straszliwie. Dystans nie istnieje.
            • danaide Re: Zakupy 30.04.20, 18:16
              Bo maski dały ludziom złudne poczucie zwiększonego bezpieczeństwa. Ale dochodzi też inny czynnik. Bez maski to mogłam stać i czekać aż ktoś wybierze śmietankę 12, 18, 30 albo 36 procent. Z maską chcę się uwinąć jak najprędzej.

Na początku zastanawiałam się czemu w sklepach nie wyznaczą trasy, jak w Ikei, by ludzie się nie krzyżowali. Teraz się cieszę, że tylko ja wpadłam na taki pomysłwink
              • daniela34 Re: Zakupy 30.04.20, 18:21
                danaide napisała:

> Teraz się cieszę, że tylko ja wpadłam na taki pom
                > ysłwink

Bogu dzięki! 😀😀😀
              • lily_evans11 Re: Zakupy 30.04.20, 20:04
                Byłoby to niegłupie. Nienawidzę, jak ktoś mnie potrąca, pcha wózkiem, chucha mi w plecy, czy z koronawirusem, czy bez. A niestety część ludzi to zwykłe prostaczydła.
          • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 18:18
            Mam nadzieję, ze masz rację i może dzisiejsza sytuacja była niechlubnym wyjątkiem. Niemniej, na podstawie dzisiejszej wizyty w sklepie nie chce mi się wierzyć, ze bez zakazów ludzie o dystans społeczny zadbają.

Pomimo, ze nie zgadzam się z tobą w wielu sprawach i pomimo naszych tarć w dyskusji i zupełnie rozbieżnych poglądów, to miałabym nadzieje, ze jednak większość ludzi ZACHOWA SIĘ, podobnie jak ty. Bo mi twoje poglądy nie przeszkadzają, dopóki na mnie nie chuchasz.
          • araceli Re: Zakupy 30.04.20, 18:20
            triss_merigold6 napisała:
            > Jestem za tym, żeby otworzyć wszystko w cholerę tylko namawiać do trzymania dys
            > tansu, omijania innych, stania w tych kolejkach w odległości, mycia rąk, unikan
            > ia dotykania klamek/poręczy/inne.

Co wszyscy mają totalnie w d..e.
          • lauren6 Re: Zakupy 30.04.20, 18:41
            > namawiać do trzymania dystansu, omijania innych, stania w tych kolejkach w odległości, mycia rąk, unikania dotykania klamek/poręczy/inne.

Helloł, żyjemy w Polsce. Tu spojrzysz na kogoś krzywo to tamta osoba podejdzie i celowo na Ciebie nakaszle. Rząd, specjaliści mogą namawiać, ale co z tego, skoro większość społeczeństwa to barany.
            • lily_evans11 Re: Zakupy 01.05.20, 13:51
              Racja. Sama widziałam jak nastoletnia pindzia z mamusia pouczona przez sprzedawczynie ze ma nie przekraczać dystansu, specjalnie nakaszlala kobiecie w twarz (jezcze nie było pleksi), po czym zaśmiały się z matką jak z najlepszego dowcipu i wyszły. Jakby to mnie dotyczyło , wyszła bym na zewnatrz i chociaż wytargala sucz za kudły.
              • kosmos_pierzasty Re: Zakupy 01.05.20, 15:03
                Matko, Lily, nie do wiary... Serio, najpierw wynik wyborów, teraz zachowania podczas pandemii... Naprawdę miałam lepsze zdanie o ludziach, tak ogółem - sądziłam, że głupcy to jednak zdecydowana mniejszość i często ich postrzeganie rzeczywistości wynika z warunków, w jakich przyszło im żyć. Ostatnio muszę bardzo się starać, by nie zmienić zdania co do proporcji... I nie mam pewności, że mi się to uda.
                • lily_evans11 Re: Zakupy 01.05.20, 20:49
                  Szczerze, widziałam, mogę nawet podać namiary na sklep, sprzedawczyni się niemal popłakała. Zastanawiam się, co takie dzi... we łbach mają, jedna warta drugiej.
                  • frey.a86 Re: Zakupy 02.05.20, 08:27
                    Sprzedawczyni powinna była wezwać policję, przecież w sklepach są kamery i można było pindy namierzyć.
                    • lily_evans11 Re: Zakupy 03.05.20, 00:30
                      Ja bym tak zrobiła. Z dziką rozkoszą.
                • sundace46 Re: Zakupy 02.05.20, 09:02
                  kosmos_pierzasty napisała:

> Matko, Lily, nie do wiary... Serio, najpierw wynik wyborów, teraz zachowania po
                  > dczas pandemii... Naprawdę miałam lepsze zdanie o ludziach, tak ogółem - sądził
                  > am, że głupcy to jednak zdecydowana mniejszość

Kosmos, a miałam cię za bystrzejszą. Głupich niestety jest więcej niż mądrych, czego dowodzi wiele wpisów na tym forum.
        • danaide Re: Zakupy 30.04.20, 18:21
          Plus taki, że coraz więcej sklepów proponuje usługę zamówienia towarów, do odebrania na miejscu. Minus, że nie wszystko jest dostępne. Na półce zazwyczaj stoi, a w sieci brak - nie wiadomo czemu (akurat piszę o ofercie Carrefour).

A co do psychiatry - głodnemu chleb na myśli.
          • daniela34 Re: Zakupy 30.04.20, 18:23
            Oferta Carrefour online chyba zawsze była uboższa. Przynajmniej tak mi wychodziło, jak sprawdzałam przed pandemią
      • kanna Re: Zakupy 01.05.20, 10:44
        > po godzinach dla seniorów pod sklepami są tłumy,

Tłumy pod małym sklepem hydraulicznym??
        Mróz przyszedł i wszystkim rury wywaliło?
    • leni6 Re: Zakupy 30.04.20, 18:30
      Ja byłam wczoraj na zakupach i było nie najlepiej, ale nie tak fatalnie jak u Ciebie. Ludzi było mało, aczkolwiek nie zauważyłam żeby ktokolwiek tego pilnował. Rękawiczek nie było, był tylko płyn do dezynfekcji. Wszyscy byli w maseczkach, jedna rodzina (dwoje dorosłych i dwójką małych dzieci) oraz jedna kasjerka mieli odsłonięte nosy. Ludzie raczej sie omijali, poza wyzej wymieniona rodziną wszyscy byli pojedynczo. Bylam rozczarowana tym ze obsluga nie pilnuje przestrzegania zasad, byl to Lidl.
      • aqua48 Re: Zakupy 30.04.20, 18:33
        Byłam dzisiaj a zakupach i mam takie obserwacje - część ludzi na ulicach nie ma maseczek wcale, część nosi na szyi, część jak należy. Rękawiczek w sklepach prawie nikt nie używa. Te woreczki które dają w Biedronce masakrycznie się zsuwają z dłoni i nie stanowią praktycznie żadnej ochrony. Kraków.
        • daniela34 Re: Zakupy 30.04.20, 18:37
          aqua48 napisała:

Te woreczki które dają w Biedronce masakrycznie się zsuwaj
          > ą z dłoni i nie stanowią praktycznie żadnej ochrony. Kraków.

Tak, one się do niczego nie nadają. Chodzę w swoich, lateksowych
          • danaide Re: Zakupy 30.04.20, 18:50
            Jak sobie wcześniej popsikasz płynem to ładnie się przylepią. Ja psiknęłam swoim (po poprzednim sklepie) i z trudem wcisnęłam te zrywki. big_grin
            • aqua48 Re: Zakupy 01.05.20, 11:12
              danaide napisała:

> Jak sobie wcześniej popsikasz płynem to ładnie się przylepią.

Nie psika się płynem na ręce, bo od tego masakrycznie niszczy się skóra, na rękawiczki się psika..
              • danaide Re: Zakupy 01.05.20, 19:30
                Ke? A jak używasz płynu, a nie używasz rękawiczek to na co psikasz?
                • aqua48 Re: Zakupy 01.05.20, 22:04
                  danaide napisała:

> Ke? A jak używasz płynu, a nie używasz rękawiczek to na co psikasz?

Na te cholerne woreczki psikam. Nie wchodzę do sklepu z gołymi dłońmi.
      • daniela34 Re: Zakupy 30.04.20, 18:36
        Ja mam właśnie wrażenie, że Lidl puścił wszystko na żywioł. Chyba nikt tych kilentow nie liczy.
        • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 18:38
          Ja byłam w Biedronce. Klientów nikt nie liczy, to pewne. Prawdę mówiąc wydaje mi się, ze „luzowanie” gospodarki dało ludziom takie poczucie, ze już wszystko jest super.
          • daniela34 Re: Zakupy 30.04.20, 18:40
            A nie, w mojej Bierdtonce akurat jest ochroniarz z poczuciem misji i on akurat liczy nadal. W Lidlu natomiast nikt nie liczy.
            • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 18:43
              Ja po stokroć wolałam te kolejki na zewnątrz. Każdy sobie postał w bezpiecznej odległości i przynajmniej w zamkniętej przestrzeni sklepowej było mniej ludzi.
        • aqua48 Re: Zakupy 30.04.20, 18:39
          daniela34 napisała:

> Ja mam właśnie wrażenie, że Lidl puścił wszystko na żywioł.

Zależy im żeby wysprzedać przed długim weekendem ile się da...
          • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 18:49
            Dokładnie. Tylko to nadal nie tłumaczy, dlaczego ludzie trzymają te wózki gołymi łapami.
            • kamin Re: Zakupy 30.04.20, 19:19
              Bo nie wszystkie sklepy oferują rękawiczki jedorazowe dla klientów, ti jest obecnie to towar kosztowny i trudnodostępny.
            • memphis90 Re: Zakupy 01.05.20, 15:23
              Bo niektórzy wolą sobie zdezynfekować ręce, zamiast wciskać się w rękawiczki.
      • mizantropka Re: Zakupy 30.04.20, 18:48
        U mnie dramat, panie lansujące się w sklepie z maseczkami dyndającymi przy uchu, brak rękawiczek i płynów dezynfekujących, pan na zwróconą przez klientkę uwagę, ze dotyka bułek (już nie pakują w torebki foliowe) gołą ręką rezolutnie stwierdził " a co zazdrość, że pani nie macam"? Ludzie to idioci - na prośbę o odsunięcie się reagują chamskimi odzywkami.. Jak mam wyjść z domu to ogarniają mnie mdłości.
    • bywalec.hoteli Re: Zakupy 30.04.20, 18:34
      Byłem dzisiaj na zakupach w dużym sklepie i część osób z maskami nie zakrywającymi nosa a 2 dziewczyny bez maski.
    • lidek0 Re: Zakupy 30.04.20, 18:55
      Zgłosiłaś to do kierownictwa sklepu? Nie sądzę, czyli zachowałaś się dokładnie tak samo jak oni, więc na co tu narzekać?
      • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 19:51
        Owszem, zgłosiłam. Co więcej, zadzwoniłam do sanepidu.
      • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 19:59
        A narzekać mogę na to, ze klient nie jest od pilnowania porządku, zgłaszania do sanepidu, tylKo od robienia zakupow. To SKLEP i jego kierownictwo ma mi zapewnić bezpieczne warunki. Ale tak, zadzwoniłam i zgłosiłam.
    • joanna_poz Re: Zakupy 30.04.20, 19:09
      Właśnie wróciłam z bardzo dużego Auchan.
      Rękawiczki każdy pobierał z koszyczka przy wejściu.
      Co do maseczek to bez maseczki w sklepie nie widziałam nikogo. Nikogo.
      Co innego juz na parkingu, ale tu brak maseczek mnie osobiście nie razi.
      Do kas max 1-2 osoby.
      Poznań.
      • bywalec.hoteli Re: Zakupy 30.04.20, 19:48
        jejku, co cię zmusiło do zakupów w tej gigantycznej stodole? Całe lata nie kupowałem w hipermarkecie
        • joanna_poz Re: Zakupy 30.04.20, 20:13
          Za to ja tam robię co tydzień, bo jest duży wybór wszystkiego.
          Tylko pieczywo, wędliny, mięso w małych sklepikach.
          Biedry i lidle to nie "moje" sklepy, ani przed epidemia ani tym bardziej teraz.
          • bywalec.hoteli Re: Zakupy 01.05.20, 13:47
            mi od wielu lat szkoda czasu na takie stodoły - - najpierw jedziesz kawał - potem zaparkować - dojść z parkingu do sklepu - potem robisz kilometry z wózkiem - potem jeszcze z wózkiem do auta - z racji lokalizacji - sporadycznie wpadłem ongiś do hipermarketu Tesco - byłem przerażony wysokością cen.
            A Biedra czy Lidl to myk, myk, zakupy zrobione.
            Ale może w tej Dąbrówce gdzie mieszkasz nie ma Biedry ani Lidla to warto pojechać do Auchan na zakupy.
            • pani-nick Re: Zakupy 01.05.20, 14:59
              Dla ciebie jest aldi.
            • kokosowy15 Re: Zakupy 01.05.20, 17:41
              Pochodź trochę, będziesz zdrowszy.
            • joanna_poz Re: Zakupy 01.05.20, 17:49
              Ani (bałaganiarskie) Biedry, ani (drogie) lidle z ichnim wyborem nie spełniają moich wymagań, więc pozwól że będę się trzymać swoich strategii zakupowych.
              Ja na szczęście umiem w Auchan zrobić zakupy w miarę sprawnie i szybko.
              • bywalec.hoteli Re: Zakupy 01.05.20, 18:50
                Ja to bym musiał aż wyjeżdżać z Poznania na prowincję, żeby dostać się do Auchan - dziękuję, wolę sklepy poznańskie.
                Co do bałaganiarstwa biedry, to jest bardzo różnie, w zależności od sklepu, co do drogosci lidla, to jakoś mnie stać,
                • pani-nick Re: Zakupy 02.05.20, 19:07
                  Jak to się optyka zmienia w zależności od tego gdzie się akurat domy na olx ogląda...
                  już nie przedmieścia, tylko prowincja...
      • jagoda2 Re: Zakupy 30.04.20, 21:42
        Ja też raczej nie obserwuję osób bez maseczek - może ze dwie osoby widziałam - jeśli już i to bardzo rzadko to biegacze i rowerzyści, którzy czasami też mają odsłonięty nos. Sama jestem rowerowa i wiem, jak niekomfortowo jeździ się w maseczce. Poznań.
        • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 22:19
          Wzasadzie u mnie na osiedlu tez większość osób chyba jednak w maseczkach. Tym bardziej byłam zaskoczona dzisiejszym sklepem, bo jednak na osiedlu ma się większą szansę omijać ludzi w bezpiecznej odległości.
    • triismegistos Re: Zakupy 30.04.20, 19:21
      Po kij w ogóle jedziesz na zakupy zamiast zamówić wszystko przez internet?
      • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 22:20
        triismegistos napisała:

> Po kij w ogóle jedziesz na zakupy zamiast zamówić wszystko przez internet?
        >

Co racja to racja. Mam zamiar zamówić z Tesco. Zobaczymy na kiedy dowiozą.
    • lily_evans11 Re: Zakupy 30.04.20, 19:35
      Czy to Biedra?
      Na ich stronie na FB jest pełno skarg w tym stylu.
      Jakaś promocja była na piwa dzisiaj, chyba 50% przeceny, no to plebs się tratował big_grin big_grin big_grin.

Ja mam z kolei pod domem mały dyskont (inny) i ludzie ogólnie karni, chociaż o rękawiczkach zapominają, widocznie wierzą w to lekkie psiknięcie się płynem do dezynfekcji. Sklep daje niestety woreczki, ale dużo osób przychodzi we własnych rękawiczkach (chociaż niewielki tego sens, jeśli je mają już wcześniej).

To nie jest społeczeństwo idiotów. To jest społeczeństwo ludzi, którym brakuje krótkiej, konkretnej i rzetelnej informacji, co i gdzie robić. Nie mam TV, ale czy są np. jakieś spoty reklamowe, które by wbijały ludziom bezustannie w umysł, żeby założyć rękawiczki w sklepie, dopiero na miejscu? Albo nie zdejmować i nie zakładać maseczki co chwilę?
      • lily_evans11 Re: Zakupy 30.04.20, 20:02
        I jeszcze jedno, skoro Szumowski wcześniej zlewał maseczki, a teraz każe je nosić pod groźbą mandatu, skoro najpierw nie można było iść na spacer do parku (u mnie cały rozległy teren parkowy był aresztowany za taśmami, idiotycznie i przykro to wyglądało), a teraz można wszystko na hurra - to jest całkiem spory procent ludzi, którzy w ogóle nie wierzą w jakikolwiek sens tych obostrzeń i nie ufają decyzjom ministra zdrowia.
        Pisi rząd zbiera teraz między innymi owoce swoich durnych, nieprzemyślanych działań, częściowo wynikających z braku wiedzy i analizy, a częściowo z kłamczuszenia.
        Jedna rada - sama noś sobie te rękawiczki, maseczki, dbaj o higienę rąk w miejscach publicznych, rób zakupy w spokojniejszych godzinach itp., a wirusom na pewno będzie trudniej Cię dopaść, nie tylko tym koronowanym.
        • panna.nasturcja Re: Zakupy 30.04.20, 20:10
          Tu dochodzi jeszcze to, że ludziom się wydaje, że skoro najpierw siedzieli w domu na "narodowej kwarantannie" i nic nie było można a teraz można do lasu, do parku, do sklepów więcej ludzi wpuszczają, godziny dla seniorów likwidują, zaraz otworzą galerie i hotele to znaczy, że jest dobrze. I już się nie ma czego bać.
          Do tego maseczki dają złudne poczucie bezpieczeństwa i przepis na przyrost chorych mamy gotowy.
          • lily_evans11 Re: Zakupy 30.04.20, 20:31
            To też niestety.
      • agonyaunt Re: Zakupy 30.04.20, 20:25
        Dajcie już spokój z tymi rękawiczkami. Naprawdę nie ma najmniejszej różnicy czy ktoś jest w czy bez. Sens jest dezynfekować ręce i koszyki; rękawiczki to przerost formy nad treścią i tylko idiotyczne i niepotrzebne zaśmiecanie okolicy.
        • lily_evans11 Re: Zakupy 30.04.20, 20:31
          Wiesz, niektórzy sobie hojnie dezynfekują, inni tak, jakby to ich miało ugryźć.
          Niemniej rękawiczki założone jeszcze w domu, którymi dotyka się wszystkiego, a potem idzie w nich do sklepu i maca nimi bułki, faktycznie są doskonale zbędne wink.
      • pani-nick Re: Zakupy 01.05.20, 15:00
        Wchodzę we własnych rękawiczkach. Do nakładania pieczywa zakładam dodatkowo te sklepowe.
        • lily_evans11 Re: Zakupy 01.05.20, 20:54
          To jest myśl. Ale już parę razy widziałam kogoś, kto wchodzi w rękawiczkach i nie zakładą tych sklepowych. Jeszczę taki fajny opis niedawno widziałam, jak kobieta robi wszystko w jednych rękawiczkach odkąd wyjdzie w domu, a na koniec w tych samych rękawiczkach płucze kupione warzywa, owoce i mieso w domu big_grin.
          • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 20:57
            Ludzie w ogóle nie rozumieją czemu te środki ochrony służą i jak ich używać.
            Widzę czasem jak pod piekarnią ludzie wysiadają z autobusu w rękawiczkach i w nich do piekarni albo do warzywniaka i potem dalej. Jaki to ma sens?
          • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 21:22
            I to jest absurd tego noszenia rękawiczek. Ale takie osoby uwazaja się za lepsze od takich w jednorazowy zapewniamy przez sklep.
          • wapaha Re: Zakupy 02.05.20, 09:55
            A co w tym dziwnego ? Ja też przed wejściem do sklepu zakładam swoje lateksy
            • lily_evans11 Re: Zakupy 03.05.20, 00:33
              Mam sklep pod samym domem. I nieraz widzę, że ktoś idzie kawał drogi w tych oczojebnych niebieskich rękawicach, a potem wchodzi do mojego sklepu. Bo wracam akurat ze spaceru i ta osoba idzie przede mną. Tak więc nie zakłada przed wejściem.
              • wapaha Re: Zakupy 03.05.20, 12:16
                Ponowie pytanie- co w tym złego ?
                Może wychodzą z domu i zakładają rękawiczki. Myslisz ze przejście od domu do sklepu po świezym powietrzu sprawia że lateks przyciągnie wirusa ?
    • etata Re: Zakupy 30.04.20, 19:58
      "Ale powiem wam, ze jak moja wiara w społeczeństwo i tak była mizerna, to teraz już po prostu uważam, ze 90% Polaków to idioci."

Czy na forum proporcje rozkładają się podobnie?smile
      • etata Re: Zakupy 30.04.20, 20:26
        Rozumiem, że autorka wątku nadal podlicza statystykismile
        Mam więc do Was pytanie: czy kiedykolwiek spotkaliście kogoś, kto by się przyznal: "Jestem idiotą/ką?
        I nie chodzi mi o zwierzenia typu: "Ale ze mnie idiotka, w tym roku pojechałam na Wyspy Kanaryjskie zamiast na Hawaje.
        smile
        • lato-na-wsi Re: Zakupy 01.05.20, 15:29
          To jest jak z chorobą psychiczną. Wariat nie wie, że jest wariatem przynajmniej na początku pojawiania się pierwszych symptomów choroby, a niekiedy nigdy się nie orientuje. A to, że jesteśmy durnym społeczeństwem nie dziwi, patologia i niziny społeczne równają intelekt zbiorczy w dół, mądrych w ilości ponadnormatywnej wywieziono i rozstrzelano ponad 70 lat temu, a głupców przybywa.
          • etata Re: Zakupy 01.05.20, 19:23
            "To jest jak z chorobą psychiczną. Wariat nie wie, że jest wariatem przynajmniej na początku pojawiania się pierwszych symptomów choroby, a niekiedy nigdy się nie orientuje."

Wydaje mi się, że idioci w głębi ducha wiedzą, że są idiotami. Ale też wiedzą instynktownie, że idioci są szczęśliwsi (niestety mają rację) i nie chcą sobie zatruwać i tak już smutnej i niełatwej ludzkiej egzystencji.
            Nie filozofuję, to z życia wzięte - moje najszczęśliwsze lata to były jednocześnie czasy największego mojego idiotyzmusmile

• mdro Re: Zakupy 30.04.20, 20:16
      "W sklepie ponoć maksymalnie 50 osób, w praktyce ze dwieście"

A jak to sobie wyliczyłaś? Bo z rządowego przelicznika na metr wynika, że do sklepu może wejść więcej ludzi niż normalnie w nim bywa, w przeciętnym Lidlu wyliczono to na 70-90 osób, poza jakimiś przedświątecznymi terminami raczej tyle klientów tam nie ma. W moim "osiedlowym" sklepie wyliczona liczba kupujących to 40, koszyków i wózków nie ma tam więcej, dwa razy więcej osób by się po prostu nie zmieściło.

W dużych marketach budowlanych, gdzie sporo powierzchni zajmuje ekspozycja, dopuszczalna liczba kupujących idzie w tysiące...
      • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 20:25
        Jak co wyliczyłam? Maksymalna ilość osób była wypisana na drzwiach.
        • memphis90 Re: Zakupy 01.05.20, 15:28
          Jak wyliczyłaś że było 200, a nie 50.
          • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 18:11
            memphis90 napisała:

> Jak wyliczyłaś że było 200, a nie 50.

Tak: 1,2,3,4,5,6..... aż doszłam do 200.

Na litość, jak wchodzisz do sklepu i przy pierwszym stoisku widzisz 10 osób, a przy każdym kolejnym tłum jest taki sam lub większy, to nietrudno oszacować ilość
            • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 18:12
              A poza tym, co za różnica 200 czy 160, skoro NIE BYŁO MOŻLIWOŚCI zachowania bezpiecznego dystansu
    • redwineiswhatilike Re: Zakupy 30.04.20, 20:25
      U mnie cały czas ludzie w maseczkach. Lidl, Biedronka, inny sklep spożywczy. Dziś w wielkim ogrodniczym mnóstwo ludzi, wszyscy w maseczkach.
    • kozica111 Re: Zakupy 30.04.20, 20:32
      Twoje prawo, przygotuj sie na powtorkę we wrzesniu, albo nabierz dystansu.
    • premeda Re: Zakupy 30.04.20, 21:52
      U mnie i młodzi i starzy po mieście bez masek chodzą. Policji nie widać, a mogliby podreperować budżet. Za parę dni znowu czekają nas zaostrzone zasady. Skoro społeczeństwo głupie to może trzeba.
    • nunia01 Re: Zakupy 30.04.20, 22:28
      Byłam na zakupach w zeszłym tygodniu, bodaj ze dwa dni po rozluźnieniu. Pojechałam w środku dnia i zwiałam bez wchodzenia do środka. Z eleganckiej kolejki, w której stałam dwa tygodnie wcześniej zrobiło się bezładne kłębowisko. Pojechałam w nocy i znów porażka, puste półki z nabiałem, mięsem itp. Pojechałam drugi raz rano i udało mi się zrobić zakupy, ale jak mam się 3 razy do zakupów przymierzać, to ja dziękuję za takie udogodnienie - wolałam sobie stać w kolejce przed sklepem i robić zakupy jak człowiek. Na następne wybiorę się za tydzień mniej więcej, ciekawe co zastanę.
      • antonina.n Re: Zakupy 30.04.20, 23:35
        Niestety faktycznie wieczorem nic już nie było- wróciliśmy godzinę temu. Ani makaronu, ani jajek, prawie puste lodówki.

No nic. Ostatecznie kupiłam byle co, tylko właściwie na jutro, a do tej pory robiliśmy zakupy co 7-10 dni. Spróbuję po prostu z Tesco, może będą jakies normalne terminy.
    • milka_milka Re: Zakupy 30.04.20, 22:31
      Bardzo dziwne, byłam dziś na zakupach spożywczych i w Castoramę. Wszyscy w maseczkach, odstęp zachowują, w rękawiczkach. Na wejściu liczą, trzeba czekać w kolejce.
      • jeanny1986 Re: Zakupy 01.05.20, 00:15
        Byłam dziś w Castoramie późnym popołudniem, Warszawa (nie miałam wielkiego wyboru niestety). Limit zupełnie nie przestrzegany, osób w sklepie kilkaset, kolejka 45 min, a otwarte wszystkie kasy + 2 na ogrodzie. Ludzie wchodzą na siebie, dystansu nikt nie trzymał, część osób bez maseczek. Przed wejściem kolejka tylko dlatego że jeden ochroniarz dość wolno rozdawał rękawiczki, tak to by w ogóle nie było.
      • kosmos_pierzasty Re: Zakupy 01.05.20, 10:39
        Ale to zależy jak się trafi. Wczoraj odbierałam paczkę z kiosku, takiego typowego z okienkiem, najpierw stałam - ludzie nie 2 a raczej 3 metry od siebie, po chwili musiałam wrócić, żeby coś jeszcze wyjaśnić - ludzie w odstępie pół metra. Inna ekipa wink
        Z dodatkowych "ciekawostek", pani w kiosku zaproponowała, żebym zsunęła maskę z ust, bo ona nie słyszy...
        Wiele osób jest chyba naprawdę przekonanych, że te maski to taka fanaberia i wiele nie ma pojęcia, jak się z nimi obchodzić.
        • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 14:44
          No bo to jest fanaberia. Wcześniej też w obawie przed wirusami nosilas cały rok maseczki?
          • kosmos_pierzasty Re: Zakupy 01.05.20, 14:53
            Nie jest. I nie będę po raz setny tłumaczyła czemu (inne forumki też tłumaczyły) - w sieci jest dość informacji, ale niektórzy z uporem maniaka ich do siebie nie dopuszczają. Jakby dzięki temu pandemia mogła zniknąć... Logika szczeniaka schowanego za kępą trawy - będę udawać, że to wirus, jak każdy polski sezonowy, to nie będzie groźny. Ech... szkoda słów.
            • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 15:17
              Wirusy zawsze były,są i będą. Każdy kiedyś był nieznany. Niektóre są śmiertelny do dzisiaj. Ich się nie boisz?Jak nie złapiesz koronawirusa to masz pecha bo na co innego nikt Cię nie będzie leczył. Parodia prawda?
        • droch Re: Zakupy 01.05.20, 22:41
          > Wiele osób jest chyba naprawdę przekonanych, że te maski to taka fanaberia [...]

Fanaberia ministra z poczuciem misji, fakt. Ludzie po prostu myślą.
          • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 23:02
            droch napisał:

> Fanaberia ministra z poczuciem misji, fakt. Ludzie po prostu myślą.

Niestety, w przypadku głupca, myślenie nie jest gwarantem sukcesu.
            • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 23:05
              Minister jest niestety inteligentny inaczej,mając ludzi za debili .
              • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 23:29
                alin9 napisała:

> Minister jest niestety inteligentny inaczej,mając ludzi za debili .

Masz na myśli tych ludzi, których miałam wątpliwą przyjemność oglądać ostatnio w sklepie...? No cóż, w moim przekonaniu, dyszenie innym w kark w momencie pandemii nie jest dowodem inteligencji.
                • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 23:32
                  Oglądałaś ludzi dyszacych w kark?Masz oczy z tylu głowy?
                  • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 23:40
                    alin9 napisała:

> Oglądałaś ludzi dyszacych w kark?Masz oczy z tylu głowy?

Nie tylko. Mam także umiejetność oglądania zdarzeń, w których nie biorę udziału. Myślałam, ze wszyscy to potrafią, ale jak widać nie.

Dobra, ja już daję za wygraną. I tak mi się wszystko wyjaśniło. Skoro na przykład ty w zwykłej rozmowie nie uciągasz rzeczy oczywistych, to po prostu takich ludzi jest znacznie więcej i pewnie ich właśnie spotkałam na zakupach. Trudno się dziwić, skoro wirusa NIE WIDAĆ, to przecież jasne jak słońce, ze go nie ma. Każdy jeden zdejmuje przecież maseczkę i widzi, ze czysta, to najwidoczniej z tym wirusem to jakaś straszna ściema.
                    • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 23:46
                      I skoro nie znam nikogo kto choruje, to nikt nie choruje.
                      To jest właśnie ten sposób "myślenia", z którym się zderzyłaś.
                      • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 23:54
                        Nie ogarniasz,że można myśleć inaczej.Kto ma zachorować to i tak zachoruje.Nie uchroni go maseczka wszędzie. Wystarczy w skupiskach ludzi.
                        • antonina.n Re: Zakupy 02.05.20, 00:02
                          Litościwie powtórzę ci jeszcze jeden, ale to już naprawdę ostatni raz:

Tematem tego wątku jest noszenie maseczki w skupiskach ludzi. My tutaj w większości uważamy, ze powinno się nosić maseczkę w dużych skupiskach ludzi.

Niestety nie łudzę się już. Jestem pewna, ze odpiszesz: „stanowczo się z wami nie zgadzam. Uważam, ze maseczkę należy nosić tylko w skupiskach ludzi”.
                          I tak w kółko.
                          • alin9 Re: Zakupy 02.05.20, 00:10
                            Ja miłościwie powtórzę, że niektórzy histeryzuja,gdy ktoś ściąganie przed sklepem.Byly tu epitety głupich pond o myślących .
                        • panna.nasturcja Re: Zakupy 02.05.20, 00:09
                          alin9 napisała:

> Kto ma zachorować to i tak zachoruje.
                          A kto tak powiedział?
                          Nie każdy wierzy w determinizm.
                          • alin9 Re: Zakupy 02.05.20, 00:21
                            Takie prawo natury.Bedziesz się z nią kłócić?
                            • panna.nasturcja Re: Zakupy 02.05.20, 00:28
                              Tak? W naturze jest z góry zapisane kto ma zachorować i zachoruje cokolwiek by robił?
                              Głupoty opowiadasz.
                              • alin9 Re: Zakupy 02.05.20, 00:31
                                Masz taka wiedzę bo ja nie?Wiem tylko ,że natury nie oszukasz.
                                • panna.nasturcja Re: Zakupy 02.05.20, 00:34
                                  Tak, mam. Chodziłam do szkoły, o ile pamiętam za moich czasów o wirusach i chorobach zakaźnych uczyli w podstawówce.
                                  • alin9 Re: Zakupy 02.05.20, 00:36
                                    Widać nie uważałas na lekcjach.
                                    • panna.nasturcja Re: Zakupy 02.05.20, 00:42
                                      A możesz jakoś uzasadnić tezę, którą stawiasz?
                    • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 23:48
                      Bo wirus to wirus. Nie znasz żadnego?Serio?Pod kamieniem żyjesz?
                    • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.05.20, 01:48
                      Skoro na przykład ty w zwykłej rozmowie nie uciągasz (...)

Czego nie robisz?!

Aha - "każda", nie "każda jedna".
                      • antonina.n Re: Zakupy 02.05.20, 06:54
                        Odpisałam ci nawet (z przykładami),
                        ale powiem tylko tyle: puryzm językowy w twoim wydaniu znacznie zubaża język.

Po drugie: twoja uwaga nie nadaje na argument w dyskusji😀
                        • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.05.20, 22:25
                          Po drugie: twoja uwaga nie nadaje na argument w dyskusji😀

Nie ma to jak właściwy wniosek. Bo moja uwaga NIE MIAŁA być argumentem w dyskusji.

Chciałam a) zapytać, co oznacza zastosowany przez ciebie czasownik, z którym stykam się po raz pierwszy w życiu, b) poprawić popularny błąd.

W moim wydaniu? Sugerujesz, że znawcy języka podskakują z radości na widok zwrotu uciągać rzeczy oczywiste i określenia każda jedna? I podkreślają, że jest to bogactwo językowe?
                          • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.05.20, 22:27
                            Aha, NIE UWAŻAM się za znawcę języka i nim NIE JESTEM. Nie znam historii języka i zjawisk z niej wynikających. Natomiast posługuję się bardziej poprawną polszczyzną niż większość populacji.
                          • antonina.n Re: Zakupy 02.05.20, 22:57
                            W drugim przypadku zmienił mi słownik. Prawdę mówiąc, miało być „KAŻDEN jeden”😁. A wiec Jak
                            Najbardziej za to przepraszam.

Teraz lepiej?

Po pierwsze: Sugeruję, ze znawcy języka nie są usztywnionymi w językowym karku zgorzkniałymi kmiotkami i zwykle potrafią wyłapać kontekst. A kontekst STOSOWANIA błędów czy tez niepoprawności znany jest w różnych sztukach (poszukaj: Josquin des Pres, Monteverdiwink. Ja jestem tylko marnym naśladowcą

Po drugie: radzę zapoznać się z wynikami badań: co oznacza, ze poprawiasz błędy językowe innych. Sto milionów razy psychologia się tym zajmowała.

Po trzecie: jest to rada na przyszłość. Poprawianie błędów językowych w dyskusji, której tematem NIE SĄ błędy językowe jest zwyczajnym buractwemwink Nie rób tego, bo ładnie posługujesz się językiem, a to poprawianie innym ci po prostu szkodzi.

Po czwarte: wyluzuj.

Pozdrawiam
                            • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.05.20, 23:20
                              Po pierwsze: Sugerujesz, że jestem "usztywnionym w językowym karku zgorzkniałym kmiotkiem" czy się mylę?

Po drugie: zatem nie rozumiem kontekstu, w którym piszesz, i celu, jaki chcesz przez to osiągnąć - i mam prawo.

Po drugie: nie interesuje mnie psychologia, mam o niej marne zdanie, wiem, dlaczego poprawiam innych i zapewniam, że WIEDZA o własnych motywach nie powoduje samoistnego ich zniknięcia. Mogę, owszem, pracować nad sobą, ale primo, nie mam takiego obowiązku (zwłaszcza wobec ciebie), secundo, skuteczność tego typu działań bywa różna i niekon iecznie zbliżona do 100% - no chyba, że nie chodziło ci o pracę nad sobą, tylko chciałaś mi zwyczajnie dokuczyć.

Po trzecie: pomijam 95% błędów na forum, tylko czasem nie wytrzymuję.

A komplement w - nomen omen - kontekście dokuczenia w każdym akapicie ma doprawdy wątpliwą wartość.
                              • antonina.n Re: Zakupy 02.05.20, 23:58
                                Dobra, przesadziłam. Przepraszam. Niemniej podtrzymuję swoją opinię o tym, że dygresje na temat poprawności językowej w rozmowie na zupełnie inny temat są kompletnie nie na miejscu.

PS Faktycznie bardzo ładnie posługujesz się językiem. I to jest komplement bez podtekstu.
            • taki-sobie-nick Re: Zakupy 01.05.20, 23:44
              To dlaczego minister Szumowski do tej pory nie pokazał się w masce, a CAŁY sejm, niezależnie od opcji, politycznej, jest znakomicie ostrzyżony (nam do fryzjera nie wolno)?

Poseł, a zwłaszcza premier, jest jakoś lepiej chroniony przed koronawirusem czy co?
              • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 23:50
                Pytanie brzmi: czy fakt, ze premier jest ostrzyżony jest dowodem na to, że wirus nie przenosi się drogą kropelkową w dużych skupiskach ludzi.
                • droch Re: Zakupy 02.05.20, 00:10
                  No niby nie jest - ale może być wskazówką, że rządowe ograniczenia dla "ciemnego luda" są o kant *** roztrzaskać i mają służyć innym celom, niż ochrona zdrowia i życia.
                • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.05.20, 00:24
                  Nie, nie. Pytanie brzmi

[wstęp do pytania: W tym podwątku częściowo zmieniam temat i zahaczam o inną zasadę koronazam...ierzeń rządu, czyli zamknięcie zakładów fryzjerskich.]

Dlaczego pójście Kowalskiego do fryzjera jest niebezpieczne, a pójście Morawieckiego, Szumowskiego, Bosaka, [podstaw sobie resztę parlamentu] nie jest niebezpieczne?

Więc nie rób, jak się mówiło, z tata wariata.

A teraz drugie i trzecie pytanie. Stricte na temat.

Czy spotkanie naszego rządu jest nie jest na tyle dużym skupiskiem ludzi, że jednak należałoby przywdziać tę maskę?

Czy powtarzanie w kółko o niezbędności noszenia masek, samemu jej nie mając, nie jest arogancją? Skoro mówimy o niezbędności czegoś, sami też powinniśmy to mieć, choćby DLA PRZYKŁADU, nawet jeśli okoliczności nie wymagają tego w danej chwili.
                • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.05.20, 00:25
                  Bo może to akurat fryzjer parlamentarny jest taki bezpieczny? To ja poproszę telefon.
                  • antonina.n Re: Zakupy 02.05.20, 00:39
                    Oczywiście, w tym kontekście masz zupełną rację. Tylko ja jakby po tym rządzie kompletnie nie spodziewam czynów spójnych z deklaracjami.

Natomiast można się spierać o fryzjera, o szkoły, o to czy dzieci zarażają. Ale nie o to, jaka jest droga rozprzestrzeniania się wirusa. Ja cały czas pisze o jednym: luzowanie obostrzeń spowodowało, ze ludzie lekceważą PODSTAWOWE środki bezpieczeństwa.
                    • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.05.20, 00:43
                      No i OK.
              • kosmos_pierzasty_x Re: Zakupy 02.05.20, 08:14
                Kto mówi, że poseł, zwłaszcza premier, postępuje mądrze i należy brać go za wzór do naśladowania...
    • pade Re: Zakupy 30.04.20, 22:35
      To ja mam inne spostrzeżenia. Osób bez maseczki widzianych w ciągu ostatniego tygodnia - dwie. Wszyscy karnie chodzą w szmatkach na buzismile Mam ochotę zsunąć swoją na brodę, ale mi głupio. Nawet dzieci mają maseczki. W okolicznej castoramie przed wejściem ustawia się kolejka, wszyscy mają zdezynfekować łapki i wziąć rękawiczki. Pilnuje ochroniarz. W kolejce do kas - odstępy. W społem to samo. W warzywniaku też kolejka z odstępami (uwielbiam to!).
      Za to w biedrze - szkoda gadać. Na szczęście nie lubię ani Biedronki, ani Lidla.
      • konsta-is-me Re: Zakupy 01.05.20, 11:00
        U mnie w Biedrze , Rossmanie czy Zabce wszedzie sa rekawiczki i plyny.
        Odstep tez.
        Nikt nie musi pilnowac...
      • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 14:47
        Rozumiem w sklepie czy autobusie. Tak bez szmatki. Nie będę się udusić w imię czyichś nieuzasadnionych wymysłów. Jest masa artykułów o szkodliwości maseczek u zdrowych osób i skutkach ubocznych ich noszenia.
        • kosmos_pierzasty Re: Zakupy 01.05.20, 14:55
          Jak i masa artykułów oraz wypowiedzi ekspertów, tłumaczących, czemu są pomocne w zwalczaniu pandemii.
          • kosmos_pierzasty Re: Zakupy 01.05.20, 15:00
            Za to uważam, że zbyt mało jest tłumaczone, jak z nich korzystać i dlatego potem taki jeden z drugim woli trąbić, że mu szkodzą, niż używać w taki sposób, by nie szkodziły
            Być może niektórzy uznali je za szkodliwe, bo ludzie nie chcą sobie zadać trudu, by nosić je tak, jak należy. Być może wynika to z raczej pesymistycznej ocenę zdolności poznawczych większości społeczeństwa. Ostatecznie i tak każdy sam decyduje, czy chce mu się zgłębić temat i chronić innych, podczas gdy inni będą chronić jego (można też samego siebie chronić, tyle że to droższe) czy woli być ignorantem, leniuchem i tylko ględzić, jak mu znów zrobiono pod górkę.
            • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 15:13
              Właśnie Ci co nie zglebiaja tematu naiwnie wierzę w 100% działanie wszystkich zaleceń (nawet tych absurdalnych).
              • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 17:46
                Alin9, ale ty nawet w tej dyskusji nie jesteś precyzyjna. My rozmawiamy o czymś trochę innym niż ty. Wiec może zacznij od dokładnego przeczytania o czym piszemy w tym wątku. Bo skoro rozumiesz, ze maseczki w sklepie należy mieć, to z kolei ja nie rozumiem czym się oburzasz, skoro się generalnie z nami zgadzasz.
                • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 19:45
                  Twoim zaciekawieniem ,że myślący ludzie dnia je zdjąć przed sklepem. Zacznij czytać to co piszesz.
                  • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 19:45
                    Smia
                  • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 22:09
                    alin9 napisała:

> Twoim zaciekawieniem ,że myślący ludzie dnia je zdjąć przed sklepem. Zacznij cz
                    > ytać to co piszesz.

Serio? Wskaż mi wypowiedź, która by o tym świadczyła. Bo aż zadałam sobie trud, żeby przejrzeć, co napisałam. I niestety nadal twierdzę, ze się oburzasz, a nie rozumiesz o czym jest wątek.
            • trillian Re: Zakupy 01.05.20, 19:50
              kosmos_pierzasty napisała:

> Za to uważam, że zbyt mało jest tłumaczone, jak z nich korzystać i dlatego pote
              > m taki jeden z drugim woli trąbić, że mu szkodzą, niż używać w taki sposób, by
              > nie szkodziły

Gwoli ścisłości, kilka tygodni temu oficjalnie maseczki szkodziły wszystkim z wyjątkiem medyków. Ludzie sobie tego nie wymyślili sami.
              • kosmos_pierzasty_x Re: Zakupy 01.05.20, 21:19
                trillian napisała:

> kosmos_pierzasty napisała:
                >
                > >
                >
                > Gwoli ścisłości, kilka tygodni temu oficjalnie maseczki szkodziły wszystkim z w
                > yjątkiem medyków. Ludzie sobie tego nie wymyślili sami.
                >
                >
                Zgadza się, jednak kto się interesował tematem, a nie jedynie słuchał wiadomości, spokojnie mógł doszukać się badań i wyciągnąć własne wnioski. Tu niektóre dziewczyny też pisały, skąd wieści o rzekomej szkodliwości maseczek.
    • wapaha Re: Zakupy 30.04.20, 22:48
      Dzisiejsze zakupy i podsumowanie
      - 99% w maseczkach
      - w sklepie od dawna nie widziałam rękawiczek ( od ok 2 tyg) , nieraz są woreczki. Stoi płyn do dezyfenkcji -3x na 6 zdarzyło się że był pusty
      - ludzi dużo- zaledwie w zasięgu wzroku ( przód )około 30 osób
      - brak zachowania dystansu

Na ulicach auta już w sznureczku, na chodnikach sporo ludzi, na miescie tworzą się lekkie korki w godziinach szczytu, w miejskim lasku tyle samo ludzi co zwykle - bez maseczek na twarzy
    • rozwiane_marzenie Re: Zakupy 01.05.20, 10:23
      Byłam wczoraj na zakupach na bazarku, takim z wieloma różnymi stoiskami pod zadaszeniem i to był koszmar. Tłum ludzi, nikt nie pilnował ilości, nie było szansy, żeby zachować jakąkolwiek odległość. Większość ludzi w maskach, czasem kaszlący, większość +65 chociaż była 8 rano. Do tego część starszych pań była z małymi wnukami bez masek, dzieci biegały jakby były wakacje, a nie epidemia (panie stały w kolejkach, bo taki był tłok). Żałowałam, że poszłam, zapomniałam, że piątek wolny, a że wychodzę raz na 2 tygodnie, to musiałam.
      • moadek Re: Zakupy 01.05.20, 10:46
        Te same wrażenia co autorki posta. Auchan . Byłam w szoku. Tłok. Żadnych limitów. Kolejki do kas. Jak sprzed pandemi w środku tygodnia. Jedyna różnica. Maseczki na lub obok twarzy.
      • taki-sobie-nick Re: Zakupy 01.05.20, 23:47
        większość +65 chociaż była 8 rano

Przypominam, że seniorom WOLNO robić zakupy w dowolnych godzinach. Przyjęty przepis nie oznacza, że mają siedzieć w domu z wyjątkiem godzin seniorskich.
        • rozwiane_marzenie Re: Zakupy 02.05.20, 12:40
          Tak, ale przez to, że stojąc w jednej kolejce ponad 20 minut, a w drugiej prawie 40 - nie zdążyłam kupić wszystkiego co chciałam, bo już wybiła 10. Rozumiesz dlaczego mam pretensje?
          • taki-sobie-nick Re: Zakupy 03.05.20, 00:44
            I pogonili cię ze sklepu, czy z kolejki? Z kolejkowiczami, którzy się nastali, a nie zostają wpuszczeni, bo dziesiąta, istotnie jest problem, należałoby to załatwić.

40 minut? Do jakiego sklepu tylu chętnych?

• rozwiane_marzenie Re: Zakupy 03.05.20, 15:14
              do piekarni. Nie zdążyłam do innych sklepów/stoisk
      • sol_13 Re: Zakupy 02.05.20, 23:06
        Ojej straszne, dzieci biegaly, nalezalo im przypomnieć że jest epidemia i że mają stac w miejscu
        • rozwiane_marzenie Re: Zakupy 03.05.20, 11:22
          Tak, straszne, bo kilka razy dobiegły do mnie i mnie dotknęły (2-3 latki). I tak, nie życzę sobie żeby w dobie korona dotykały mnie obce dzieci. Staliśmy wszyscy w kolejce - dla wyjaśnienia.
    • konsta-is-me Re: Zakupy 01.05.20, 10:57
      Chyba raczej jestes wyjatkiem, nie wizialam ANI jednej osoby bez maseczki od kilku dni, z wyjatkiem starszego goscia z psem o 5 rano, ale trudno mowic zeby to bylo w zatloczonym miejscu.
      • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 13:26
        Niestety, po wypowiedziach w tym wątku widać, ze nie są wyjątkiem osoby bez masek, a co gorsza, bez zachowania bezpiecznego dystansu. Ale dobrze, ze są i pozytywne przykłady i mam nadzieję, ze jednak tych ostatnich jest więcej.
        • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 14:49
          Od kiedy decydujesz co jest pozytywnym przykładem?Dla mnie to zachowanie dystansu i maseczki tylko w skupiskach ludzi .
          • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 15:08
            Przecież wątek jest o zakupach i sklepach czyli właśnie o skupiskach ludzi, nie zauwazyłaś o czym czytasz?
            • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 15:14
              Ale gdy ktoś pisze,że przed sklepem ściąga maseczki to zatyczki niektóre panie dostają z frustracji .Nie czytasz wszystkich wpisów?
              • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 15:21
                Odniosłam się do tego, co napisałaś: "Maseczki tylko w skupiskach ludzi" - sklep to jest skupisko ludzi.
                A jak ktoś pod sklepem ściąga maseczkę, by pod następny, znów tę samą założyć, to owszem, słusznie się ludzie wściekają.
                • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 15:35
                  To chodzisz po wielu sklepach?Myślałam,że każdy robi zakupy i idzie do domu.Co to za pomysł?
                  • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 15:38
                    Rozumiem. Merytorycznie nie potrafisz. Trudno.
                    • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 15:42
                      Nie masz argumentów. Bo tak powiedziałaś to tak ma być. Cóż fanatyzm zawsze był zaborczy .
                      • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 15:46
                        Nie mam argumentów na to, że Ty myślałaś, że każdy robi zakupy i idzie do domu?
                  • kosmos_pierzasty Re: Zakupy 01.05.20, 15:44
                    Weźmy spożywczy, aptekę i stację benzynową. Da się i zrealizować receptę i zatankować w markecie, byle do koncepcji pasowało? Oczywiście, że czasem nie załatwi się wszystkiego w jednym miejscu. I jeszcze kwestia czy lepiej iść do dwóch małych, np. spożywczego i z chemią, czy do marketu, gdzie tłumy się przewijają.
                    • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 15:47
                      Do niej nie dotrze. Bo jak ona robi "jakoś" to inni też tak robią. Reszta opcji nie przychodzi do głowy.
                      A ludzie nie rozumieją, że skoro już maseczkę założyli to się ją trzyma na paszczy, nie dotyka, nie poprawia, nie zdejmuje i nie zakłada ponownie.
                      • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 15:58
                        No to jak ktoś założy i nosi w sklepie to krzyk,że ściągnął przed sklepem.Wam się nigdy nie dogodzi krzykacze.
                      • agonyaunt Re: Zakupy 01.05.20, 17:29
                        A ja zdejmuję i zakładam, i poprawiam jak zjeżdża. Jak ktoś mi da taką, w której można normalnie oddychać i która do tego leży idealnie, to nie będę, ale póki co, to nie zamierzam się dusić w imię spokoju innych obywateli. Bo medycznie to ta szmatka nie daje nic.
                • alin9 Re: Zakupy 01.05.20, 15:36
                  Słusznie bo?
          • antonina.n Re: Zakupy 01.05.20, 17:42
            Ja pisałam o zachowaniu W SKLEPIE. Nie przed sklepem, ani w drodze do sklepu, ani nawet ZE sklepu. W sklepie, w którym byłam było skupisko ludzi, i to zdecydowanie większe niż zezwala na to prawo. Więc co do meritum się chyba zgadzamy. Dyskusja nie dotyczy maseczek I dystansu w lesie, parku i samochodzie, a w sklepie pełnym ludzi.
    • lato-na-wsi Re: Zakupy 01.05.20, 15:43
      Codziennie po drodze do pracy i z pracy mijam ludzi w prawidłowo założonych maseczkach lub w szalikach, spory procent z maseczkami na brodzie (papieros, gadka przez telefon, posiłek i inne powody) i nagminnie odkryte nosy co trudno mi w kułak potępiać , bo mając krzywą przegrodę nosową sama po jakimś czasie duszę się w maseczce, zwłaszcza, gdy w słońcu grzeje. W zeszłym tygodniu byłam w Leroyu, po zakup kwiatów do ogrodu i zaobserwowałam totalny brak dystansu, (jedynie w drodze do kas w odległości koło metra ludzie od siebie stali). Maseczki dają fałszywe poczucie bezpieczeństwa, stąd brak zachowanego dystansu , a to do niczego dobrego nie prowadzi. I nagminnie widuję tych co w ogóle rękawiczek w sklepie nie noszą. Chodzi mi po głowie pomysł, by zabierać ze sobą kij bambusowy i będę nim wywijać jak tylko jakiś głupek znowu będzie mi chuchał w maseczkę lub dyszał tuż za moimi plecami. Za głupotę i ignorancję części durniów zapłacimy wszyscy. Pytanie brzmi tylko nie, czy zapłacimy tylko kiedy.
    • ivanova Re: Zakupy 01.05.20, 20:42
      O ile na ulicy to jest roznie, to jednak w sklepach w mojej okolicy wszyscy w maskach i rękawiczkach.
    • ykke Re: Zakupy 01.05.20, 21:44
      Widzę,.że obsesja rekawiczkowa trwa. Zapytam: po co te cholerne rękawice? Chcesz, to noś i daj spokój tym, którzy tego nie robią. Jest płyn i wystarczy!
      Jestem przerażona tym smietniskiem rękawic i worków.
      • panna.nasturcja Re: Zakupy 01.05.20, 22:08
        Nie ma obsesji. Tylko przepis, który nakazuje robić zakupy w rękawiczkach.
    • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.05.20, 00:42
      Byłam dziś na zakupach(...)

A gdzie się pałętasz? Zostań w domu, zamawiaj online.
      • rozwiane_marzenie Re: Zakupy 02.05.20, 12:49
        Czy wiesz, że ludzie mieszkają w miejscach gdzie nie ma dostaw on-line? Nie wszyscy mieszkają w dużych miastach. Ba, nawet większość społeczeństwa to mieszkańcy wsi i mniejszych miast, w których nie istnieje online. No tak, ciężko w to uwierzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka