01.05.20, 12:33
- Pyszne! - skomplementował mój anglojęzyczny mąż.
- Jak to ciasto nazywa się po polsku?
Ja: no, murzynek...to po angielsku jakby....(aaah..i co mam powiedzieć?....)

2. Rozmawiam z kolezanka,Niemka, o chłopakach, komentując ich wygląd. (Za czasów młodości)

Ja: O matko, jaki chudy! Wygląda jak z Auschwitz, ha ha ha

Ona: .....( Konsternacja) ....... Dlaczego TAK powiedziałaś?

U mnie na "podwórku" w Polsce mówiło się, że " jest ciemno jak dudzie u Mur.z.y.na" . Kiedyś uzytam ręki z automatu, jak kalki językowej i.....cholernie się zawstydziłam . Ach ten nasz jezyk...
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 12:41
      1. Small negro smile Albo nowocześnie "small Afroamerican". A na poważnie u nas "Murzyn" nie ma znaczenia pejoratywnego, bo my nie mieliśmy niewolników ani kolonii. Dzięki temu nie mamy teraz np. terroryzmu islamskiego.
      Znam kilku Murzynów i są spoko. W sumie to nigdy nie przyszłoby mi ich pytać jak mam na nich mówić czy Murzyn czy czarny gdyż mówię po prostu po imieniu i nie rozkminiam koloru ich skóry.

2. Nie dziwię się konsternacji koleżanki, może jej dziadek Hans sam to organizował.
      U mnie raczej mówiło się że wygląda jak z Etiopii.
      • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 12:54
        Tu, gdzie mieszkam, określenie Murzyn jest politycznie niepoprawne. Dla mnie to normalne słowo określające osobę czarnoskóra. Znajomi z Etiopii nie są aż tak uwrażliwieni jak Niemcy czy Brytyjczycy.
        • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 12:58
          Bo ważne jest jak odnosisz się do tych ludzi - czy traktujesz ich jak innych czy nie. Możesz być szowinistyczną pełną wyższości, ale politycznie poprawną świnią a możesz być niepoprawną politycznie spoko osobą, która szanuje Murzynów a Murzyni ją.
    • qwirkle Re: Murzynek 01.05.20, 12:41
      Ech, ja też kiedyś znajomym Niemcom opowiadałam, że jak byłam mała, byłam chuda jak dziecko z Auschwitz... Też wprowadziłam konsternację... No, faktycznie chuda byłam, nóżki jak patyki, kolanka jak supelki na sznurku
      • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 13:00
        Jest dużo tematów tabu w Niemczech. W GB chyba też. Dopiero z wiekiem zrozumiałam, że pewne tematy tabu wynikają z historii. Pozycja ofiary daje jakieś przywileje.
        • fitfood1664 Re: Murzynek 01.05.20, 15:42
          z tym że Polacy nie mają pozycji ofiary na arenie międzynarodowej, więc należy uważac na to co się kłapie
          • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 15:57
            Ciekawe...bo ja o wlasnym kraju pochodzenia nauczylam sie wlasnie na obczyznie i jak najbardziej na fakultetach hisorycznych czy slawistyce w Polska ma wlasnie taka pozycje (chodzi o wojny) . Ciekawi mnie, gdzie Polacy sa widziani inaczej? Pewnie na Ukrainie? Pytam bez zlosliwosci...
            • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 16:39
              Polacy na Ukrainie są widzę i w przybliżeniu tak, jak Niemcy w Polsce. To się trochę zmieniło, minęły pokolenia ale we wspomnieniach Rusinów Polska była okupantem, niszczyła kulturę i religie, eksploatowała naród jak kolonizator.
              • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 17:52
                Okupować można kraj, który kiedyś był niepodległy. Znakomita większość "okupantów" miała ukraińskie korzenie.
                • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 19:56
                  Zapoznaj się w wolnej chwili z historia Rusi.
                  • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 20:21
                    Też ci to polecam big_grin

• fitfood1664 Re: Murzynek 01.05.20, 17:36
              na zachodzie nie są raczej widziani jako ofiary wojen wśród obywateli lambda jakiegokolwiek kraju
              może już bardziej wśród wykształconych ludzi znających historię, ale i tu postrzeganie jest różne
      • potworia116 Re: Murzynek 01.05.20, 18:50
        Kiedy ja byłam mała, mówiono raczej Oświęcim. Czule - ”Oświęcimek”.
        Auschwitz spopularyzowało się w polskim piśmiennictwie, a w nadtępstwie we frazeologii już w tym stuleciu, po „Sąsiadach”.
    • rinoa_woman Re: Murzynek 01.05.20, 12:44
      Cała ta Twoja wypowiedz brzmi dość dziwnie patrząc na to co masz w sygnaturce.
      • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 12:55
        Jak to powiazalaś? 👀
        • rinoa_woman Re: Murzynek 01.05.20, 13:04
          Serio muszę Ci to tłumaczyć?
          Sama przyznajesz się do stosowania rasistowski powiedzonek, a w sygmaturze masz napisane, że lepiej milczeć niż być rasistą więc chyba wnioski można wyciągnąć.
          • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 13:10
            Ja o cieście a ta o rasizmie... 🤭 Cóż, głodnemu chleb ( murzynek) na myśli...
            • asia.sthm Re: Murzynek 01.05.20, 13:22
              Nadal nie rozumiesz - you could be just quiet.
              Sa takie momenty ze najlepiej sie zamknac, ty nie umiesz skorzystac z okazji.
              • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 13:26
                Sorry ale moim zdaniem rasiści widzą rasizm wszędzie gdzie popadnie.

Nie mam powodów by milczeć, nie żywię nienawiści do nikogo. Lingwistyka się klania...
                • cauliflowerpl Re: Murzynek 01.05.20, 14:02
                  Lingwistyka, wzrost świadomości, ewolucja języka ale również czasem przesadzona polityczna poprawność, które sprawiają, że dane słowo staje się nieodpowiednie.
                  A czasem odwrotnie, oswaja się i staje się coraz bardziej powszechne (jak niektóre wulgaryzmy).

Fajny temat, ale najpierw trzeba zrozumieć, że sam fakt, że dostrzegasz zjawisko, nie czyni Cię jeszcze zwolennikiem jednej czy drugiej opcji wink

Ja się lubuję w stereotypach. W zjawisku ich istnienia, nie to, że im przyklaskuję (tak dodaję, dla jasności)
                  • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 14:12
                    No popatrz, dlaczego ja nie potrafię tego tak sformułować.
                    • cauliflowerpl Re: Murzynek 01.05.20, 14:23
                      Bo w języku pisanym trzeba objaśnić wszystko z detalami wink Forum się nie domyśli z mimiki i tonu głosu o co chodzi, a im więcej osób tym więcej interpretacji i zanim objaśnisz to wątek żyje własnym życiem.
          • 45rtg Re: Murzynek 01.05.20, 18:17
            rinoa_woman napisał(a):

> Serio muszę Ci to tłumaczyć?
            > Sama przyznajesz się do stosowania rasistowski powiedzonek, a w sygmaturze masz
            > napisane, że lepiej milczeć niż być rasistą więc chyba wnioski można wyciągnąć

Gdzie ona tych rasistowskich powiedzonek używa?
    • woman_in_love Re: Murzynek 01.05.20, 12:46
      To jest tradycyjne ciasto polskie, więc idealnie pasuje mu nazwa: "ciemny polaczek".
      • antyideal Re: Murzynek 01.05.20, 13:38
        Ciemny ludek.
      • leanne_paul_piper Re: Murzynek 01.05.20, 13:40
        O, i ta nazwa bardzo mi się podoba!
        • bywalec.hoteli [...] 01.05.20, 13:48
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • memphis90 Re: Murzynek 01.05.20, 14:33
        A od kiedy to Murzyn ma takie znaczenie, jak "ciemny polaczek"?
        • woman_in_love Re: Murzynek 01.05.20, 16:32
          My nie rozmawiamy tu o żadnych Murzynach, tylko o tradycyjnym polskim cieście, nazywanym Ciemny Polaczek.
          • memphis90 Re: Murzynek 01.05.20, 16:54
            "Polaczek" jest nacechowany obraźliwe od kilkudziesięciu lat, w tym kontekście używano go chociażby w West Side Story. Murzyn nigdy nie miał w Polsce negatywnego znaczenia. Ale widzę, że nie dociera....
            • leanne_paul_piper Re: Murzynek 01.05.20, 16:57
              Murzyn, Czarny, Czarnuch, Nigga, to sa bardzo rasistowskie określenia i każdemu rozsadnemu człowiekowi zgrzytaja niczym piasek w zębach.
              Ale jest korzyść z tego watku, rozpowszechnię od teraz Ciemnego Polaczka, może nawet sama upiekęwink.
              • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 17:37
                Niestety nie masz relacji Leanne a Memphis ma. Poza Polska Murzyn jest obraźliwy - choćby Ameryka przez wieki porywała Murzynów z Afryki a potem ich niewolniczo eksploatowała. Do lat 60tych a nawet może później istniały u nich rasowe ograniczenia - vide film „Green Book”
                Twój czarny mąż jest w Polsce Murzynem i to nie jest negatywnie.
              • 45rtg Re: Murzynek 01.05.20, 18:11
                leanne_paul_piper napisała:

> Murzyn, Czarny, Czarnuch, Nigga, to sa bardzo rasistowskie określenia i każdemu

Czarnuch jest obraźliwy, Nigga użyty w Polsce nie jest, bo nie jest używany inaczej, niż w rozmyślnej stylizacji wypowiedzi na slang murzyński. Czarny i Murzyn w ogóle nie są obraźliwe, tylko są po prostu słowami określającymi człowieka rasy negroidalnej.
              • umi Re: Murzynek 01.05.20, 21:30
                Murzyn i Czarny nie jest obrazliwe. Slowo Murzyn wywodzi sie z czasow, kiedy osoba czarnoskora byla w Polsce rowna bialemu pojawiajacemu sie na jakiejs tropikalnej wyspie zamieszkanej przez ludnosc czarna. I tez "tubylcy" czyli Polacy zbiegali sie obejrzec "atrakcje". Jako dzieciak mialam czarnoskora kolezanke, na kilka dni wakacji w Polsce. W czasach kiedy nie bylo jeszcze zbyt wielu czarnoskorych, aczkolwiek juz sie wtedy pojawiali. Zrobilam furore i wszystkie dzieci chcialy mi ja zabrac suspicious Takze juz bez kija w tylku. Nikt nie kazde uzywac angielskich, pejoratywnych okreslen wobec ludzi o czarnej skorze. Wtedy to jest chamstwo. Ale polskie nie wszystkie sa negatywne. Polskim negatywnym odpowiednikiem jest Czarnuch, ale tak nikt normalny nie nazywa zarcia suspicious
                • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 21:37
                  Właśnie, umi! smile
            • woman_in_love Re: Murzynek 01.05.20, 17:11
              ""Polaczek" jest nacechowany obraźliwe od kilkudziesięciu lat"

Nie mam pojęcia o czym piszesz. Nie jeżdżę na West Side Story, ani tym bardziej tam nie chodzę.
              Polaczek to dla mnie mały Polak i nie jest nacechowany obraźliwie.
              • fitfood1664 Re: Murzynek 01.05.20, 17:41
                Polaczek jest określeniem lekceważącym. Nie udaj że tego nie wiesz.
                • woman_in_love Re: Murzynek 01.05.20, 18:08
                  Nie, nie wiem. Nie wmawiaj mi tu jakichś bzdur z zakresu politycznej poprawności.
                  • fitfood1664 Re: Murzynek 01.05.20, 19:05
                    No to przyjmij do wiadomości że w żadnym neutralnym kontekscie się tego słowa nie używa.
            • 45rtg Re: Murzynek 01.05.20, 18:09
              memphis90 napisała:

> "Polaczek" jest nacechowany obraźliwe od kilkudziesięciu lat, w tym kontekście
              > używano go chociażby w West Side Story. Murzyn nigdy nie miał w Polsce negatywn

Jak "Polaczek" w "Westi Side Story", przecież to chyba po angielsku jest, więc skąd tam to słowo?
              • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 21:08
                Po angielsku to Polack, ale przyznasz,że w tłumaczeniu na polski byłoby coś nie tak.
                Polaczek to z rosyjskiego, a ponieważ ma pejoratywny wydźwięk jest wykorzystywany w tłumaczeniach.
                • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 21:22
                  Polack to nie Polaczek.

Polaczek to polskie pogardliwe określenie, stosowane przez ruskie trolle.
                  • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 21:26
                    A jak przetłumaczysz "polack"? P
                    • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 22:08
                      Nieprzetłumaczalne, ale w negatywnym kontekście. Na pewno nie "polaczek". W tym kierunku było by coś w rodzajku "polly".
                      • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 22:13
                        Oczywiście, nie wszystko można przetłumaczyć dosłownie. Dlatego wybiera się słowo bliskoznaczne, zachowujące charakter.
                      • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 22:16
                        Ale nie jest. Po polsku polly?!
                        Doinformuj się.
                  • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 21:28
                    Przykro mi, ale jesteś niedoinformowana.
                    • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 21:29
                      pszek
                      Mówi ci to coś?
    • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 12:50
      Moje dzieci uwielbiają jak czytam im "Murzynka Bambo" smilesmilesmile
    • ira_08 Re: Murzynek 01.05.20, 13:00
      1. Mówisz, że to ciasto "murzynek". Chyba nie ma po angielsku odpowiednika tego słowa, bo jednak "nigger" jest obraźliwe i ma inny wydźwięk.

2. "Wygląda jak z Auschwitz, ha ha ha" - no śmieszne, doprawdy... Też bym wpadła w konsternację i raczej nie chciałabym kontynuować rozmowy. Równie dobrze mogłaś powiedzieć: haha, wygląda jak w ostatnim stadium raka!
      • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 13:03
        Co do nr. 2 to masz rację. Ta są powiedzonka z mojej młodości, że szkoly, podwórka... Tak kiedyś dzieci do siebie mówiły - wyglądasz jak z Oświęcimia...Nikt z nas się nie zastanawiał nad etymologia. Słyszałam również to powiedzenie u starszych osób.
        • chatgris01 Re: Murzynek 01.05.20, 19:04
          lucerka napisała:

> Co do nr. 2 to masz rację. Ta są powiedzonka z mojej młodości, że szkoly, podwó
          > rka... Tak kiedyś dzieci do siebie mówiły - wyglądasz jak z Oświęcimia...Nikt z
          > nas się nie zastanawiał nad etymologia. Słyszałam również to powiedzenie u sta
          > rszych osób.
          >

Nigdy się z tym nie zetknęłam w moim dzieciństwie/młodości w PRL, serio. Na wybitnie chudych mówiło się co najwyżej "chudy jak szkielet"/"chudy jak kościotrup" (vide "rudy kościotrup" w "Idzie sierpniowej" Musierowicz z 1979 roku), a przeważnie "chudzielec" i tyle.
          • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 20:55
            Może to regionalizm? Jestem z północy Polski. W domu nikt nie mówił ale w szkole dzieci tego używały.
            • chatgris01 Re: Murzynek 01.05.20, 21:00
              Możliwe (ja jestem z południa).
      • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 13:13
        nigger nie znaczy "Murzyn" i jest słowem znacznie bardziej obraźliwym. Murzyn to o ile dobrze kojarzę "negro".
        • mona-taran Re: Murzynek 01.05.20, 13:23
          Nigger to raczej czarnuch niż murzyn?
          • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 13:36
            dokładnie
          • majenkir Re: Murzynek 01.05.20, 14:23
            Tego juz nie mozna pisac/mowić - teraz to „n-word”, ewentualnie nigga, ale jak jesteś biały, to nie radzę w ogóle nic mowić 😉
            • memphis90 Re: Murzynek 01.05.20, 14:35
              W sensie nigga jest jeszcze ok? Bo mi się wydawało, że to gorsze niż nigger?
              • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 14:37
                Murzyn do Murzyna: nigga -> dobrze, luzacko, rapersko, bratersko
                Biały do Murzyba: nigga -> niedobrze, może być niebezpiecznie i źle się skończyć
                • memphis90 Re: Murzynek 01.05.20, 16:55
                  Za to nam wolno żartować o Auschwitz...
      • tiszantul Re: Murzynek 01.05.20, 14:47
        Przy Niemcach nie wolno wspominać o Auschwitz, żeby nie sprawić im przykrości
        • fitfood1664 Re: Murzynek 01.05.20, 15:44
          big_grin
        • livia.kalina Re: Murzynek 01.05.20, 15:44
          Bo to dla nich powód do wstydu. Nie każdy, jak np europoseł Czarnecki, lubi całemu światu opowiadać o naszym narodowym wstydzie- szmalcownictwie.
          • fitfood1664 Re: Murzynek 01.05.20, 17:39
            Szmalcownictwo nie jest typowym polskim sportem. Jest wiele krajów gdzie miało miejsce.
    • maslova Re: Murzynek 01.05.20, 13:11
      1. Po prostu brownie albo chocolate cake.
      2. Również poczułabym konsternację.
      • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 13:19
        Dziękuję za podpowiedź, też na to wpadlam. Mąż interesuje się językiem polskim dlatego próbowałam oddać znaczenie polskiej nazwy ciasta.
        • cauliflowerpl Re: Murzynek 01.05.20, 14:54
          Jesli sie interesuje to ja bym mu wyjasnila od poczatku do konca wlasnie przez pryzmat ewolucji jezyka. Przeciez to nie Ty wymyslilas te nazwe.
          Podobnie jest z tytulem "10 malych murzynków" u Agaty Christie. Jak mówi Wiki: "Morderca wszystkie zgony układał w rytm piosenki o murzynkach, wyjątkiem był jednak Lombard. Piosenka mówi o przypieczeniu przez słońce, zaś on zginął zastrzelony przez Verę Claythorne.".
          Tytuł zostal zmieniony, ale gdyby pójść dalej i usunąć z tresci fakt istnienia takiej piosenki to już w ogóle nie wiadomo by bylo o co chodzi. Trzeba by piosenke wymyslic od nowa.

O, podobne choc "nieideologiczne" zjawiska wystepuja przy okazji dubbingu - na przyklad hiszpanskojezyczny Terminator mówi "sayonara" zamiast "hasta la vista", ale nigdy mi sie nie chcialo wnikac w scene samej lekcji i kim zastapiono Meksykanina, ktory nauczyl tego wyrazenia malego Amerykanina. Zaraz sie doksztalce jak jest na YT.
          • cauliflowerpl Re: Murzynek 01.05.20, 15:02
            E, nie chce mi sie calego ogladac.
            Podobnie bylo z "Blow", przemytnicy gadali po hiszpansku zeby ich nie zrozumial Johny Depp. Tu przynajmniej mogli w jakies narzecze pójsc, ale tez nie widzialam jak z tego wybrneli.
          • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 18:26
            Ale jednego tytułu nie zmieniono
            en.m.wikipedia.org/wiki/The_Nigger_of_the_%27Narcissus%27
    • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 13:17
      Za wiktionary "określenie „Murzyn”, zasadniczo mające neutralne znaczenie i pochodzenie, jest przez niektórych uznawane za obraźliwe z powodu związanej z nim frazeologii[5] (zobacz sekcję związki frazeologiczne)"
      pl.wiktionary.org/wiki/Murzyn
      • 45rtg Re: Murzynek 01.05.20, 18:14
        bywalec.hoteli napisał:

> Za wiktionary "określenie „Murzyn”, zasadniczo mające neutralne znaczenie i poc
        > hodzenie, jest przez niektórych uznawane za obraźliwe z powodu związanej z nim
        > frazeologii[5] (zobacz sekcję związki frazeologiczne)"

Czekam, aż ci ludzie zaczną się domagać od Naczelnego Rabina, żeby zaprzestano używać nazwy "gmina żydowska", bo ze słowem "żyd" też jest związana frazeologia.
    • czarna9610 Re: Murzynek 01.05.20, 13:28
      W latach osiemdziesiątych to ciasto nazywało się ambasador , mamy więc wyjście
      • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 13:30
        Ale ładna nazwa!
      • volta2 Re: Murzynek 01.05.20, 13:34
        nie przypominam sobie by w latach 80 mama mi piekła ambasadora, to zawsze był murzynek, coś ci się dekady mylą
        • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 13:49
          w sumie mógłby to być "Ambasador Kenii" albo "Ambasador Senegalu" big_grin
      • memphis90 Re: Murzynek 01.05.20, 14:37
        Niemożliwe, Gabrysia Borejko piekła w 1979r murzynka, a nie ambasadora!
        • chatgris01 Re: Murzynek 01.05.20, 19:09
          Gabrysia piekła w 1978 (tak dla ścisłości).
      • elenelda Re: Murzynek 01.05.20, 14:40
        Ambasador to było ciasto z masą serową.
      • spirit_of_africa Re: Murzynek 01.05.20, 14:43
        czarna9610 napisała:

> W latach osiemdziesiątych to ciasto nazywało się ambasador , mamy więc wyjście
        W życiu! Murzynek to kakaowe ciasto z polewa. Ambasador to ciastoz kremem i na biszkoptach
      • aerra Re: Murzynek 01.05.20, 19:20
        A skąd, już pomijąjąc krem, to do ambasadora piecze się po prostu ciemny, kakaowy biszkopt, a nie murzynka.
    • arista80 Re: Murzynek 01.05.20, 13:50
      A murzynek to nie jest brownie?
      • mona-taran Re: Murzynek 01.05.20, 13:52
        Nie do końca. Brownie jest, jak z murzynka powstanie zakalec 😂
        • arista80 Re: Murzynek 01.05.20, 13:54
          Aha, dzieki za wyjasnienie.
        • ga-ti Re: Murzynek 01.05.20, 16:42
          big_grin
      • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 13:54
        Brownie mają inną konsystencję. Mąż się interesował mniej ciastem (sic!) a bardziej etymologia nazwy ciasta.
        • umi Re: Murzynek 01.05.20, 21:13
          No to trzeba bylo powiedziec jak sie nazywa i tyle. Polska nie zakladala kolonii i nie byla tak nietolerancyjna wobec innych nacji jak zachodnie kraje. Trezba bylo zwyczajnei wyjasnic, ze Polska nie ma w tradycji najezdzania innych krajow i niszczenia innych kultur, wiec takie nazwy nie maja po polsku wydzwieku negatywnego i tyle. Kazdy narod ma swoja specyfike - u jednego swinia bedzie symolem zwierzecia nieczystego, u innego domowym zwierzakiem jak w Europie pies. Chyba kazdy dorosly czlowiek jest to w stanie ogarnac umyslowo.

BTW, Swiadomosc wlasnej kultury nie jest powodem do wstydu czy konsternacji, o ile ktos nie zamierza byc dumny z czarnych kart historii wlasnego narodu.
          • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 21:15
            Oj pojechałaśbig_grin

'Trezba bylo zwyczajnei wyjasnic, ze Polska nie ma w tradycji najezdzania innych krajow i niszczenia innych kultur'
            • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 21:23
              Ale ma rację.
              • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 21:24
                Nie.
                • umi Re: Murzynek 01.05.20, 21:59
                  Przyblizysz w czym sie myle?
                  • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 22:01
                    Nie, ponieważ temat jest zbyt obszerny. Poczytaj sobie o Litwie, Ukrainie, Wołoszczyźnie a nawet Rosji.
                    • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 22:03
                      I jeszcze o Prusach zapomniałam. Tych od Konrada Mazowieckiego.
                      • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 22:09
                        Ma rację, nie było kolonii.
                        • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 22:10
                          Potrafisz czytać to co zacytowałam z umi?
                    • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 22:26
                      I jeszcze Jaćwingowie.
                    • umi Re: Murzynek 01.05.20, 22:31
                      I to jest ten sam kaliber co kolonie hiszpanskie, angielskie, francuskei czy niemieckie? Albo ta sama skala ludobojstwa co chinskie w Tybecie?
                      I Litwini byli podludzmi, Ukraincy czy Rosjanie tez, a polscy chlopi mieszkajacy obok nich byli klase lepszi? Czy jednak moze nie? suspicious
                      I wczesniej ci dobrze Litwini, Ukraincy czy Rosjanie w zaden sposob Polakom nie wadzili, zyli sobie spokojnie nic o nich nie wiedzac, mieli swoja kulture i swoje zycie? Czy moze jednak przelazili przez granice, zeby sobie co nieco drapnac dla siebie?
                      • nickbezznaczenia Re: Murzynek 01.05.20, 22:37
                        A czy ja gdzieś napisałam,że dokładnie taki sam?
                        Uważaj na słowa. A przez granice to jedni i drudzy przełazili. Vide: Grody Czerwieńskie.

'Trezba bylo zwyczajnei wyjasnic, ze Polska nie ma w tradycji najezdzania innych krajow i niszczenia innych kultur'
                        • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 23:23
                          Litwin został naszym królem, a związek z Litwą przekierował naszą politykę na wschód i uwikłał nas w rywalizację z Moskwą.

Grody Czerwieńskie zostały dynastycznie i pokojowo przekazane Polsce.
                          • nickbezznaczenia Re: Murzynek 02.05.20, 06:29
                            Tak tak
                        • umi Re: Murzynek 02.05.20, 06:49
                          A czy ja gdzieś napisałam,że dokładnie taki sam? - Porownujesz wyniesienie ze sklepu paczki kielbasy wartej ok. 60 zl z kradzieza samochodu naftowego szejka.

Jak na standardy tamtych czasow - czyli sasiednie narody zarly sie miedzy soba, to bylo calkiem cywilizowane rozwiazanie. Popatrz sobie na to co robili inni w tym samym czasie. I popatrz na to, co robili inni stulecia pozniej - czyli teoretycznie powinni byc bardziej cywilizowani, bo mowimy o tym samym, wciaz rozwijajacym sie kregu kulturowym. Np. popatrz na dzialania Ukraincow w czasie rzezi wolynskiej. Takiego anty-humanitaryzmu to nawet wielu Niemcow w czasie II swiatowej nie odp.rdalalo. Jakkolwiek strasznie to zabrzmi - moderacjo, nie wycinaj - ale juz lepiej bylo zginac w komorze gazowej niz umierac torturowanym godzinami. Zwlaszcza jak sie bylo dzieckiem.
                          Wiec lepiej Ty uwazaj na slowa. Ja wiem, ze najtrudniej wybaczyc komus jego zalety, ale juz bez przesady. W przestrzeni publicznej jednak wszyscy mamy wspolny "interes" w tym, zeby ogolna swiadomosc rownala w gore, nie w dol. I zeby jednak pozytywne przyklady naglasniac i chwalic, nie zaklamywac i zamiatac pod dywan. Czepiac sie nalezy tych zlych, a te wlasnie jakos sa przez potomkow ich sprawcow bardzo wybielane suspicious
                          • nickbezznaczenia Re: Murzynek 02.05.20, 07:03
                            Pozwolisz że zostanę jednak przy swoim zdaniu.
                            To Ty przesadzilas w swoim pierwszym wpisie i caly czas się do tego odnosiłam.
                            • umi Re: Murzynek 02.05.20, 07:12
                              Nie przesadzilam. U jednego widzisz mala ryse, u drugiego nie zauwazasz rozbitego okna.
                              Polska byc moze teraz sie zmienia negatywnie (nie wiem na pewno, bo wiele ta opinie wplywaja wypowiedzi z sieci, a one jednak nie sa miarodajne i dotycza sepcyficznych ludzi), ale przed II swiatowa ten kraj na prawde wyroznial sie kulturowo i cywilizacyjnie. Potem juz duzo mniej, ale to i tak cud, ze przy takiej zagladzie inteligencji plus wplywie komunistycznej Rosjii cokolwiek z tego zostalo. ALbo jestes trollem, albo malo znasz historie Polski w odniesieniu do historii innych krajow.

Jesli Ci sie bedzie chcialo, mozesz zrobic eksperyment i w wolnym czasie przeczytac najpierw o tych czarnych kartach polskich, a potem o czarnych kartach kilku innych, wiodacych na arenie miedzynarodowej krajow z dluga tradycja (czyli np. USA odpadaja, tez kraje afrykanskie, bo im biali nie dali przejsc normalnej drogi rozwoju i w XXI w nadal umyslowo sa na poziomie kamienia lupanego itd.). A potem zastanow sie, czy nadal historie Polski uwazasz za tak czarna.
                              • umi Re: Murzynek 02.05.20, 07:15
                                * USA w kontekscie ich dzialan po uzyskaniu niepodleglosci od WB, bo mnie pewnie zlapiesz za slowka. Chociaz w sumie mozesz ich sobie tez porownac suspicious
                              • nickbezznaczenia Re: Murzynek 02.05.20, 08:31
                                I znowu stosujesz niewłaściwe kwantyfikantory.
                                Z racji wykształcenia nie muszę przeprowadzać proponowanego przez Ciebie eksperymentu.
                                • umi Re: Murzynek 02.05.20, 12:06
                                  Moze jednak wyjasnisz? Bo jak na razie nie podajesz zadnych konkretow. Masz pretensje, ze Polacy w przeszlosci nie byli absolutnymi pacyfistami? Jesli chce sie przetrwac wsrod innych nie-pacyfistow, to sie raczej nie ma zbyt duzego pola wyboru. Zwlaszcza, kiedy sie nie chce patrzec jak Ci pala dom i morduja bliskich.
                                  Innego powodu do czepiania nie widze. Chyba, ze trolling.
                                  • nickbezznaczenia Re: Murzynek 02.05.20, 12:22
                                    Juz Ci tłumaczyłam ale to naprawdę nie moja wina że nie potrafisz zrozumieć.
                                    • umi Re: Murzynek 02.05.20, 12:41
                                      No wlasnie nie bardzo widze, zebys mi wytlumaczyla. Widze tylko zarzut o brak pacyfizmu. Te narody ktore wymienilas tez nie byly pacyfistyczne i nie byly bardziej humanitarne. Samych siebie nawzajem tez nie szanowali bardziej.
                                      Takze przykro mi, ale nie moge sie z Toba zgodzic. Czym innym jest bronic sie przed agresja w sposob chociaz w miare normalny (w ramach swojej epoki) a czym innym bezmyslne okrucienstwo albo niszenie kultur, ktore nawet nie mialy pojecia o czyims istnieniu.
                                      • nickbezznaczenia Re: Murzynek 02.05.20, 12:42
                                        Howgh!
                              • kokosowy15 Re: Murzynek 02.05.20, 08:50
                                Pisząc o wyróżnieniu kulturowym i cywilizacyjnym masz na myśli warszawskie teatry, uniwersytety Wilnie i Lwowie, krakowskie mieszczaństwo czy analfabetyzm na polskiej wsi, zależności od Pana dziedzica, nędzę lodzkich robotników, liczbę samochodów, mniejsza niż w Rumunii czy rozwój techniki? Polskie władze niosly kulturę na wschód, np w 1938 niszcząc cerkwie i represjonujac kler. Od czasów powstań kozackich aż po powstanie OUN działania Rusinów można potraktować jak walkę z okupantem, który najpierw uczynił chłopów niewolnikami a później nie pozwolił na samostanowienie obcego narodu.
                                • umi Re: Murzynek 02.05.20, 12:12
                                  A w angielskich warunkach to bylo lepiej? Chlopi byli zaopiekowani, szerzono oswiate i dano o ich zdrowie? We Francji tez pewnie cud miod i orzeszki?

A walka z okupantem to torturowanie kobiet i dzieci? Fajnie suspicious Za to nielicznym w skali wszyskich innych polskim szmalcownikom, ktorzy chcieli ratowac zycie wytyka sie, ze wydawali Zydow. Ktorych nikt nie torturowal godzinami na zywca, "tylko" byli stopniowo zagladzani, a potem "humanitarnie" gazowani... Ale macie podwojne standardy suspicious
                                  • kokosowy15 Re: Murzynek 02.05.20, 13:07
                                    Porownujesz sytuację polskiego chłopa panszczyznianego i angielskiego dzierżawcy z tego samego okresu? Polskiego robotnika u Poznańskiego i niemieckiego z Hamburga? Polskiego Górnika z Katowic i francuskiego? A z okupantem, szczególnie takim który od pokoleń męczy podległych ludzi, walczy się wszystkimi sposobami, niehumanitarny i też. Podobnie walczyli chopi Jakuba Szeli, teki urok powstań. Zdobywcy zresztą jak np Wisniowiecki, też wbijali na znak przyjaźni Kozaków na pal.
    • riskylea Re: Murzynek 01.05.20, 14:27
      Myślałam że wyciągnęłas stary wątek o murzynku 😂😂😂
      • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 14:31
        Coś kiedyś było...ale to chyba lata temu 🤔
        • karme-lowa Re: Murzynek 01.05.20, 14:53
          Cacao cake?
      • ewbal Re: Murzynek 01.05.20, 18:41
        O TYM murzynku? 😁
      • ginger.ale Re: Murzynek 01.05.20, 20:01
        riskylea napisała:

> Myślałam że wyciągnęłas stary wątek o murzynku 😂😂😂

😹😹😹😹
      • abecadlowa1 Re: Murzynek 01.05.20, 21:31
        Głodnemu murzynek na myśli
        • cauliflowerpl Re: Murzynek 01.05.20, 22:06
          😂😂😂😂😂😂😂
    • cauliflowerpl Re: Murzynek 01.05.20, 15:11
      W Hiszpanii jest dziennikarz o nazwisku Matamoros, wywodzacym sie z czasow rekonkwisty. "Moro" to okreslenie na mieszkancow polnocnej Afryki a z jego konotacja jest jak z "murzynem" i idzie w strone... nie wiem, czy negatywnej czy politycznie niepoprawnej (jajko i kura sie klaniaja).
      A Matamoros oznacza "zabijający moros" 🤔
      • cauliflowerpl Re: Murzynek 01.05.20, 15:16
        I "entre pitos y flautas" czyli "wsrod dzwieku piszczalek i fletów" a na nasze po prostu " w miedzyczasie" minelo mi 45 minut pedalowania (!) na rowerze stacjonarnym.
        "Pito" to rowniez "siurek" wiec obstawiam, ze niejedna juz skrytykowala to powiedzenie jako seksistowskie wink
        Dobra, ide pod prysznic bo moge tak godzinami.
        • cauliflowerpl Re: Murzynek 01.05.20, 15:41
          Lucerka, obudziłaś demona big_grin
          Zastanawiałam się właśnie, czy fakt, że napisałam "niejedna" a nie "niejedna/niejeden" wynika z ulegania stereotypom czy statystyce...
          • lucerka Re: Murzynek 02.05.20, 08:21
            Diagnoza: no, pewnie uleglas. Ale czyz nie ulegamy wszyscy? Wazne zeby miec umysl otwarty....

U mnie w pracy wszystko jest oparte na genderowych nazwach i jest to nieludzko meczace. W kazdym opisie projektu edukacyjnego, ja mowie o studentach, to musza tez byc studentki, uczestnicy to i uczestniczki. Tekst wydluza sie o okolo 30% jak nie o wiecej. Ciezko powiedziec czy jest to zbedne czy nie. Zaraz odezwa sie panseksualni, ze sa dyskryminowani jezykowo i trzeba bedzie wprowadzac nowa forme gramatyczna.
            • 1matka-polka Re: Murzynek 02.05.20, 08:48
              A znasz tego z partii AfD, co zanim skończył witać wszystkie płcie, to mu się czas skończył?
    • lot_w_kosmos Re: Murzynek 01.05.20, 15:46
      Mówiło się, mówiło, że ktoś wygląda jak z Oświęcimia.
      Teraz inaczej się na to patrzy, jest zupełnie inna świadomość i nastawienie. Normalnie nikt tego już nie używa, nawet w żartach.
      Ale niech już się ematki tak światu nie dziwią i nie szokują i nie konsternują, jakby pierwszy raz to słyszały....
      • vessss Re: Murzynek 01.05.20, 16:04
        Pamiętam jaka była awantura gdy Twój Styl puścił tekst o odchudzaniu, a w nim piękny początek w rodzaju: "Dobry sposób na schudnięcie? Oczywiście najlepszy Oświęcim,...". Przeprosili.
        • lot_w_kosmos Re: Murzynek 01.05.20, 16:44
          A pamiętam tę aferę
      • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 16:59
        "Dziś prawdziwych Cyganów już nie ma", zostali tylko Romowie. Na Murzyna nie powinno mówić się Murzyn, choćby to był "Murzyn Piotra Wielkiego". Można mówić że ktoś jest skąpy jak Szkot, ale nie można że jest chciwy jak Żyd. Można mówić o polskich kresach wschodnich ale nie można o niemieckich terenach wschodnich. Wyobrażacie sobie audycje w DW, w której po Niemiecku brzmi muzyka z Sudetów? To nie jest empatia lecz wymyślona przez kogoś POPRAWNOŚĆ POLITYCZNA. Ale bandyckie państwa nie zwracają na to uwagi, zostawiają w swoich granicach np Nowy Meksyk, nie zwracając uwago na odczucia Meksykanów. Poza tym, nie słyszałem określeń na europejskich Murzyn ów takich jak Afrobrytyjczyk, Afroniemiec czy Afroszwed.
        • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 18:14
          W Nowym Meksyku mieszkają Amerykanie.
          • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 18:40
            A na Dolnym Śląsku mieszkali Niemcy, podobnie jak w Nowym Meksyku - Meksykanie a w Estonii - Rosjanie (do tej pory jest ich najwięcej)
            • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 18:45
              No i już Niemcy nie mieszkają.

W momencie wojny USA - Meksyk na tych terenach Meksykanów było co kot napłakał. Jeśli już to Indianie.

Zaproponuj ludności latynoskiej przyłączenie do Meksyku, to zabiją cię śmiechem. Oni uważają się z Amerykanów i nim są.
              • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 20:07
                Jednak było to terytorium, wraz z Teksasem, podbite przez USA. Niemcy i Austria nie musieli nawet prowadzić wojny z Polską w osiemnastym wieku żeby dokonać rozbiorów. Czy terytorium zagarnięte w wyniku zabijania dotychczasowych właścicieli jest bardziej prawnie umocowane? Miejsce wybierane na osiedlenie ma znaczenie ekonomiczne. Większość polskich Żydów emigrujących po wojnie osiedliła się w RFN.
                • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 20:25
                  Teksas nie był podbity przez USA. Przyłączył się do Unii dobrowolnie.

Poczytaj o historii Ameryki Płn. big_grin

Większość pozostałych po Holokauście polskich Żydów wyjechała do Palestyny/Izraela. Jeszcze nim powstała RFN.

W RFN po wojnie nikt z nich nie chciał mieszkać. Z oczywistych powodów.
                  • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 21:18
                    W Teksasie amerykańscy osadnicy podnieśli bunt przeciwko państwu na którego terytorium zamieszkali, USA przyszło im z bratnią pomocą, utworzyli na krótko własne państwo które poprosiło o przyjęcie do USA. Wyobraź sobie podobna sytuację na Śląsku Opolskim w chwili obecnej. To trochę jak z Żeligowskim na Litwie, doprowadziło to do wrogości Litwinów do Polski po dziś. Większość Żydów osiedliła się po wojnie w RFN, niektórzy wyjechali do Izraela dopiero gdy przeszli na emeryturę. Mam jeszcze kilku kolegów, obecnie w Izraelu, kiedyś w Niemczech, Danii lub Szwecji.
                    • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 21:26
                      W Teksasie Latynosów praktycznie nie było. A ci co byli to w większosci walczyli o niepodległość razem z amerykańskimi osadnikami przeciwko feudalnemu reżimowi Santa Anny.

Historia pokazała kto na tym lepiej wyszedł.
                      • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 22:09
                        To tak jak grupa Polaków z Marchlewskim walczyła ze skorumpowanym rządem polskim, Quislingowcy z rządemnorweskim, szaulisi z Żydami i Polakami, Własowcy też. Tylko oni postawili na przegrana stronę. Może gdyby Polacy w 39 chcieli walczyć przeciw reżimowi sanacyjnemu też byśmy byli bardziej zadowoleni?
                        • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 22:10
                          A gdyby babcia nie poznała dziadka....
                          • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 22:27
                            To o Marchlewskim?
                            • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 23:24
                              Nie, o Lumumbie.
              • kokosowy15 Re: Murzynek 01.05.20, 21:22
                Mniejszość niemiecka w Polsce to kilkaset tysięcy ludzi. Oczywiście, wielu z nich deklaruje się jako Slazacy, nie każdy jest dostatecznie odważny.
      • szeptucha.z.malucha Re: Murzynek 01.05.20, 21:31
        Cóż, starsze pokolenie pamiętali jak i h bliscy i znajomi wracali z Oświęcimia. Noe miało to nic z wyśmiewania się. Zwykle porównanie.
        Ale sprawcy tego nie poczują.
    • asfiksja Re: Murzynek 01.05.20, 16:11
      W mojej bańce to się nazywa "ciasto kakaowe". Ale i tak go nie piekę, bo moja rodzina ze mną na czele woli czekoladowe (z gorzką).
    • ga-ti Re: Murzynek 01.05.20, 16:57
      Jak 40 lat żyję, tak ciasto kakaowe, ciemne, zawsze nazywało się "murzynek" przez małe "m". A piekła i moja mama i obie babcie i ciotki, i sąsiadki.
      Wtedy słowo "Murzyn" nie miało pejoratywnego znaczenia. Kojarzyło się z wierszykiem Tuwima, później z piosenką "Czterech małych Murzynków". Murzyna w mojej wiosce nikt na oczy nie widział, pierwszy pojawił się w "Alternatywy 4" chyba, czy jakimś innym polskim filmie wink

Co do chudości to jak byłam dzieckiem mówiono, że ktoś "wygląda jak dziecko z Oświęcimia" (określenia Auschwitz się nie używało, zresztą długo obóz był w Oświęcimiu, chyba jeszcze w szkole średniej?).
      Później pojawiło się "dziecko z Somalii" (z Etiopii dużo rzadziej), ale te dzieci na zdjęciach miały duże brzuchy, czego nasi rodzimi chudzielce nie mieli, więc określenie się słabo przyjęło. Częściej ktoś był "chudy jak kościotrup".

Określenie "ciemno jak u Murzyna w d.pie" też znam, czarny Murzyn ma czarno w d.pie, biały ma w d.pie jaśniej wink

Każda narodowość ma swoje powiedzonka, część z nich może być odebrana jako obraźliwe. Wiadomo, że na salonach nie wyskoczysz z takimi tekstami. Ale też nie popadajmy w paranoję.
      • andaba Re: Murzynek 01.05.20, 19:47
        Moja babcia mówiła o swojej ukochanej wnuczce, że wygląda jak z Oświęcimia.
        Dodam, że brat babci w Oświęcimiu zginął...
        • lot_w_kosmos Re: Murzynek 01.05.20, 19:53
          Jak moje wyglądają kiepsko zwłaszcza w ubiorze , to im mówię, ze wyglądają jak siódme dziecko stróża.

Boniu, ile ja faux pas popełniam wink
          Tak to jest paranoja trochę ta cała poprawność polityczna....
        • szeptucha.z.malucha Re: Murzynek 01.05.20, 21:33
          Bo Oświęcim był częścią naszego doświadczenia.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Murzynek 01.05.20, 21:47
        E tam, kościotrup. Chudy jak patyk, albo szczapa.
    • daisy Re: Murzynek 01.05.20, 17:04
      strasznie mnie wkurza skryminalizowanie słowa "Murzyn", które było zupełnie normalnym, neutralnym określeniem, takim jak "czarnoskóry" (pochodzi od "Maur" czyli po prostu ciemny)
      bez sensu, moim zdaniem cała niepoprawność w tym przypadku była wyssana z palca, tak na zaś
      • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 17:56
        Bo to jest szaleństwo poprawności politycznej.
        • woman_in_love Re: Murzynek 01.05.20, 18:16
          strasznie mnie wkurza skryminalizowanie słowa "Polaczek", które było zupełnie normalnym, neutralnym określeniem na małego Polaka
          • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 18:23
            Bo to słowo pogardliwe. Nigdy tak nie określano dzieci, podobnie jak nie określa się dzieci innych narodowości jako Amerykanek, Arabek, Rumunek czy Serbek.
          • konsta-is-me Re: Murzynek 01.05.20, 18:27
            Czemu ma sluzyc twoja wypowiedz?...
            Sensu za grosz.
            Nazw narodowosci nie zdrabnia sie zwyczajowo i nie dostosowuje do wieku.
            • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 18:32
              Jeśli piszesz, do mnie, chodziło mi o pokazanie głupawce, że "Polaczek" jest słowem z założenia pogardliwym. Zresztą używanym przez Polaków do Polaków, bo obcokrajowcy tego słowa nie znają.
              • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 18:33
                Są jeszcze polskojęzyczne trolle, co widać powyżej.
              • woman_in_love [...] 01.05.20, 18:54
                • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 19:08
                  Dla ciebie słowo "zmywak" jest symbolem sukcesu po ucieczce z rodzinnej gminy.

Dla ciebie big_grin
                  • woman_in_love [...] 01.05.20, 19:21
                    • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 19:50
                      A teraz napisz to po polsku.
                      Dużo myślisz o KK i głosy w twojej głowie każą ci o tym ciągle pisać, nieważne czego dotyczy wątek?
                      • woman_in_love [...] 01.05.20, 19:52
            • anorektycznazdzira Re: Murzynek 02.05.20, 07:29
              Przecież "Polaczki" jest tłumaczeniem!!!!
              Pogardliwym słowem w istocie jest "Polack", które, uwaga uwaga, jest powtórzeniem tego, jak o sobie samych mówili w różnych częściach świata Polacy, mówiący wyłącznie po polsku.
              Także tego.
    • chatgris01 Re: Murzynek 01.05.20, 19:28
      Co tam ciasto murzynek, z nazwą tego ciasta to dopiero jest problem cool
      www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-cycki-murzynki-371072
      https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-cycki-murzynki1-4.webp
      • lot_w_kosmos Re: Murzynek 01.05.20, 19:55
        Mniam!
      • umi Re: Murzynek 01.05.20, 21:20
        big_grin big_grin big_grin

W dodatku z alkohomem. Koniecznie na liste ciast zakazanych i na stos suspicious
        • umi Re: Murzynek 01.05.20, 21:21
          * alkoholem, qrde literki mnie nie lubia
      • lucerka Re: Murzynek 01.05.20, 21:27
        W Niemczech słyszałam jak na to mówią Niggerkuẞ
        • 1matka-polka Re: Murzynek 02.05.20, 08:43
          Negerkuss albo Mohrenkopf kiedyś mówili, czyli pocałunek murzyna, głowa murzyna.

de.m.wiktionary.org/wiki/Negerkuss

Przy okazji znalazłam jakiegoś Richarda Mohra, który zaprojektował torpedę Neger

pl.m.wikipedia.org/wiki/Torpeda_Neger
          • chatgris01 Re: Murzynek 02.05.20, 10:17
            Francuzi mieli jeszcze deser "Murzyn w koszuli" (obecnie przemianowany na "czarny i biały") oraz ciastko "murzyńska głowa" (obecnie "czekoladowa głowa").
            • bywalec.hoteli Re: Murzynek 02.05.20, 11:40
              We Francji w niektórych rejonach gdzie większość Murzynów i Arabów pewnie zaczną piec białego w koszuli albo białą głowę smile
    • ginger.ale Re: Murzynek 01.05.20, 20:07
      Powiedziałabym po prostu, że to najpopularniejsze ciasto czekoladowe w Polsce...
      • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 20:26
        Czekoladowy jest też piernik, równie popularny, o ile nie bardziej.
        • chatgris01 Re: Murzynek 01.05.20, 20:32
          Pierwsze słyszę o pierniku czekoladowym... (z wyjątkiem polewy, rzecz jasna).
          • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 20:45
            było nie było, kakao.

Są też torty czekoladowe, też popularne.
            • chatgris01 Re: Murzynek 01.05.20, 20:57
              Kakao w pierniku? Serio się nie zetknęłam.
              • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 21:05
                2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
                3/4 szklanki cukru.
                2 łyżki ciemnego kakao.
                2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
                1 łyżeczka sody.
                szczypta soli.
                2 łyżki płynnego miodu.
                3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła.
                • chatgris01 Re: Murzynek 01.05.20, 21:08
                  To ja znałam tylko klasyczny piernik. Dzięki smile
                • filga Re: Murzynek 01.05.20, 22:07
                  Sorry, ale to nie jest piernik.
                  • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 22:11
                    Sory? Nie znam takiego ciasta
            • aerra Re: Murzynek 01.05.20, 21:36
              Bluźnisz wink
              Do piernika to się dodaje przyprawy korzenne, a nie kakao
              • alavedah Re: Murzynek 01.05.20, 23:28
                poprostupycha.com.pl/przepis/piernik-najlepszy-przepis/

www.kwestiasmaku.com/przepis/piernik-last-minute

www.mojewypieki.com/przepis/szybki-piernik
                • aerra Re: Murzynek 01.05.20, 23:45
                  Tak, ale to nie jest piernik, tylko ciasto, które ma udawać smakiem piernik albo "coś w stylu". Do klasycznego piernika nie dodaje się kakao.
        • ginger.ale Re: Murzynek 02.05.20, 09:02
          alavedah napisała:

> Czekoladowy jest też piernik, równie popularny, o ile nie bardziej.

Tak, ale wtedy to wciąż piernik.
          Choć przyznam, że nigdy nie jadłam piernika czekoladowego.
          Wydaje mi się, że murzynek jest jednak b.polularny w Polsce.
      • cauliflowerpl Re: Murzynek 01.05.20, 20:32
        Ale to jest dorosły człowiek, a nie czterolatek pytający skąd się biorą dzieci big_grin Powinien ogarniać kwestię ewolucji słów niegdyś uważanych za neutralne w negatywne, nie trzeba przed nim udawać, że my Polacy nigdy nie nie ośmielilibyśmy się nazwać ciasta "murzynkiem". Otóż nazwaliśmy, i przez całe lata nikt nie widział w tym nic złego.
        • boogiecat Re: Murzynek 01.05.20, 23:38
          No wlasnie, nie ma w tutaj zadnego powodu do kombinowania, wstydu, ani do ofensywnych tlumaczen jak to proponowane wyzej "powiedz, ze Polska nie ma w tradycji najezdzania innych krajow i niszczenia innych kultur" big_grin
          Serio, nikt normalny nie bedzie myslal, ze Polacy sa rasistami, bo sto lat temu nazwali ciasto murzynkiem big_grin
          • umi Re: Murzynek 02.05.20, 07:03
            No przeciez widzisz, ze niektorzy nie rozumieja, nawet w tym watku.

Ze smaczkow - okazji wyjscia netflixowego Wiedzmina trwala batalia internetowa polscy fani vs reszta swiata. Na forach anglojezycznych, ofkors. Inaczej reszta swiata by nie zrozumiala suspicious
            Najlepszy smaczek (w moim dowolnym tlumaczeniu z pamieci) - Polacy musza wreszcie zrozumiec, ze to, ze mieli kolonie bylo zle. Teraz czarnoskorzy maja prawo grac w tym serialu (pyskowka byla o ta nieszczesna zamiane ras).
            Usmialam sie do lez, ale to pokazuje jak znaja historie Polski poza Polska i jak rozumieja jej kulture.
            • boogiecat Re: Murzynek 02.05.20, 11:39
              Napisalam « nikt normalny » 😛, a tutaj jest dodatkowo mowa o facecie autorki ; ale nawet nie o to chodzi, tylko o to zaciekle bronienie sie przed jakakolwiek mozliwoscia podejrzenia o rasizm narodu polskiego na przestrzeni wiekow- sto lat temu cala Europa byla w pewnym sensie rasistowska, serio- nikt nie udaje, ze bylo inaczej, ani ze dzisiaj rasizmu juz nie ma.
              W innych krajach nazywano tak ciasta czekoladowe tez niekoniecznie z nienawisci i pogardy do Czarnych, tylko taki byl klimat.

A to ze w Polsce nie zmieniono dotad nazwy ciasta MOZE byc dyskusyjne (bo to moze zwyczajnie razic, a Polska nie jest samotna biala wyspa na oceanie zeby nie zdawac sobie z tego sprawy, mimo braku tradycji kolonialnych), ale w zadnym wypadku nie znaczy, ze osoba uzywajaca nazwy znanej z dziecinstwa jest rasistka i musi sie/caly narod polski z tego tlumaczyc klasycznym « a inni to wyzyskiwali kolonie, a my zawsze oaza tolerancji », albo ukrywac prawdziwa nazwe, bo skutek moze byc odwrotny.
              • bywalec.hoteli Re: Murzynek 02.05.20, 11:44
                Przypomniał mi się dowcip.
                Niemcy, rok 2040, na drodze 2 policjantów zatrzymuje kierowcę:
                - Ausweis und Fuehrschein Bitte
                Oglądają dowod osobisty gościa, oglądają i nagle jeden mówi:
                - Patrz Mohammed, jakie dziwne nazwisko: Schmidt!
              • umi Re: Murzynek 02.05.20, 11:53
                Taa ... Zmienic wszystko pod poprawnosc polityczna. A nie lepiej to tłumaczyc zgodnie ze znaczeniem po porstu? Jest mnostwo slow w roznych jezykach, ktorych sie nie da przetlumaczyc na inne. I to jest jednym z ich. Widac, maja za ubogie slownictwo suspicious Jesli cos ma negatywne konotacje (np. Mongol na mieszkancow Mongolii) to OK. Ale tak, to mnie to przypomina kolejna czystke kulturowa w angielsko-niemiecko-hiszpanskim wydaniu. Maja przeszlosc kolonialna, to niech zmieniaja. Swoj jezyk.
                W polskim nie ma negatywnych konotacji, to niech sie odzajaczkuja.
                • boogiecat Re: Murzynek 02.05.20, 11:56
                  Ale ja nie mowie o zmienianiu, tylko o tym nieszczesnym tlumaczeniu 😉
                • boogiecat Re: Murzynek 02.05.20, 12:12
                  umi napisała:

> . Maja przeszlosc kolonialna, to niech zmien
                  > iaja. Swoj jezyk.
                  > W polskim nie ma negatywnych konotacji, to niech sie odzajaczkuja.

Ale przeciez nikt Polski nie atakuje o murzynka 😀
                  A poza tym dobrze jest czasami spojrzec na siebie bez porownywania sie z/ zaslaniania sie innymi, zeby pojsc do przodu. Uwaga najzupelniej generalna.
                  • umi Re: Murzynek 02.05.20, 12:20
                    No wiec jak nie atakuje, to nie trzeba zmieniac nazw - do tego sie odnioslam. Kazdy narod ma prawo do swojej kultury, o ile nie ma ona negatywnych konotacji. Ogolnoswiatowy atak klonow jest nudny i bezsensowny.

Zreszta, ja bym sobie mogla w jakims afrykanskim kraju zjesc glowe bialasa i pewnie bym w pierwszej kolejnosci zamowila. Pod warunkiem, ze w tym miejscu kilka wiekow wczesniej nie gotowano by zupy z bialych suspicious
                    • boogiecat Re: Murzynek 02.05.20, 12:52
                      Ale wiesz, ze na polskie dwory krolewskie tez sprowadzano sobie czarnoskorych niewolnikow jako dekoracje/zabawke/ szpan? suspicious

Tez nie jestem oczywiscie za uniformizacja kultury swiatowej, ale jezyk jest nosnikiem wartosci/ mentalnosci a one sie zmieniaja z czasami, a wraz z nimi slownictwo. A juz nazwy ciast to wogole 😛
              • kokosowy15 Re: Murzynek 02.05.20, 11:57
                Zmiana nazwy ciasta z powodów poprawności politycznej pachnie histeria. Powinno się ocenzurować książki Sienkiewicza, Karola Maya który uparcie pisał o Indianach, Centkiewiczów z ich Eskimosami. Nie wiem, czy nie będzie niedługo słowo "Hiszpan" że względu na hiszpańskie buty, Szkot z powodu żartów o skąpstwie. "Żyd" już często jest slowem zakazanym. Cyganie wyginęli. Jeżeli te wszystkie słowa usunie się że słowników, przestaną one kogokolwiek obrażać, staną się neutralne jak "burak". O, przepraszam, wszystkie buraki poczują się obrażane.
                • boogiecat Re: Murzynek 02.05.20, 12:15
                  To ty histeryzujesz jak na razie
                  • kokosowy15 Re: Murzynek 02.05.20, 13:16
                    Histeryczny jest zakaz nazywania nazwami tradycyjnymi w imię poprawności politycznej. A Murzyn jest Murzynem tak jak Metys jest Metysem a Mulat - Mulatem, przynajmniej po polsku.
          • cauliflowerpl Re: Murzynek 02.05.20, 07:41
            Wytłumaczyłam ostatnio mojemu facetowi, że jednemu kolesiowi YT zamknął kanał o tematyce rowerowej, bo algorytm wykrył nadużywanie słowa "pedał". Do głowy by mi takie kombinacje nie przyszły, jak tu się odbywają big_grin
            • boogiecat Re: Murzynek 02.05.20, 11:54
              A powinnas zaczac tlumaczenie od zalozenia teczowej koszulki albo przespania sie z jakas rodaczka, a potem przedstawic mu na slajdach historie Tour de Pologne z wtretem o cudownym dziecku dwoch pedalow i moglabyc dorzucic, ze we francuskim la pédale tezjest przeciez obrazliwe 😛
    • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 20:57
      Ostatecznie: możesz powiedzieć mężowi że ciasto to zwie się "niggie" smile
      • bywalec.hoteli Re: Murzynek 01.05.20, 21:11
        o, sprawdziłem, że rzeczywiście takie słowo smile
    • fitfood1664 Re: Murzynek 01.05.20, 21:02
      Ależ rób co chcesz, tylko sobie wystawiasz świadectwo. Szkoda tylko, że ktoś genralizując wyciągnie przykre wnioski co do Polaków na podstawie znajomości z tobą.
    • anorektycznazdzira Re: Murzynek 02.05.20, 07:19
      O tym, że "Indianin" - w PL sklejony z jednoznacznie pozytywnym (romantycznym wręcz) wizerunkiem, jest obraźliwy i nie należy go używać rozmawiając z Indianami dowiedziałam się w USA od Indianina tongue_out
      Powinno być "Native American", żebym nie wyszła na ostatniego buraka.
      Także tego...

Nie mamy kolonialnej historii i nie mamy wielu skojarzeń, które wystepują w innych częściach świata.
      • umi Re: Murzynek 02.05.20, 07:27
        Ooo... dokladnie. Bardzo dobry przyklad. W polskiej mentalnosci to Winetou czy Pocachontas i generalnie szlachetny bohater ciemiezony przez "tych zlych najezdzcow", a w USA mozna kogos dotknac do zywego.
      • dramatika Re: Murzynek 02.05.20, 13:00
        anorektycznazdzira napisała:

> Powinno być "Native American", żebym nie wyszła na ostatniego buraka.
        > Także tego...

Raczej nie tongue_out Typowy błąd zadufanego w sobie białasa.
        Slavoj Zizek, lewak, przytacza anegdotę:
        "Znacie tę anegdotkę, która naprawdę mi się przydarzyła w Missoula w Montanie. Jeden Indianin okreslił samego siebie mianem "Idnianina" i natychmiast jakiś biały zatroskany liberał przerwał mu: "Nie! Jesteś rdzennym Amerykaninem! Mówiąc inaczej sam się poniżasz!" A Indianin dał doskonałą odpowiedź. Powiedział: "Przykro mi, ale nie. "Rdzenny Amerykanin" brzmi moim zdaniem znaczenie bardziej rasistowsko. Rdzenny (native), że niby należę do natury? A ty co? Amerykanin kulturowy? Wolę być nazywany Indianinem. W ten sposób moja nazwa jest przynajmniej pomnikiem głupoty białego człowieka".
    • pani-nick Re: Murzynek 02.05.20, 08:55
      Cocoa cake.
    • glanaber Re: Murzynek 02.05.20, 09:56
      Matko, myślałam, że to będzie sequel do kultowego wątku o murzynku
    • boogiecat Re: Murzynek 02.05.20, 12:30
      No wielkie dzieki w imieniu wszystkich Polakow, mnie teraz bedzie wstyd do Hiszpanii jechac, a taki fajny kraj 😛
      Ps. Czy masz jakiekolwiek info o otwieraniu granic miedzy nami?
      • cauliflowerpl Re: Murzynek 02.05.20, 12:36
        Nic, na razie wiadomo tyle, że do końca czerwca nie możemy wyściubić nosa z prowincji uncertain
        • boogiecat Re: Murzynek 02.05.20, 12:57
          Ty jestes w pampelunskiej czy sansebastianskiej? Bo roznica wielkosci spora. My na razie bedziemy mogli sie oddalac tylko i AZ o 100km od domu.
          • cauliflowerpl Re: Murzynek 02.05.20, 13:10
            Pampeluńskiej, ale jest tak cudnie zróżnicowana, że nie narzekam. Tylko żeby w lecie na plażę można było pojechać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka