Dodaj do ulubionych

Niszczarka w domu

02.05.20, 13:14
Chciałabym kupić do domu (małą, tanią) niszczarkę do papieru. (Przed pandemią miałam dostęp do niszczarki w pracy, a syn w szkole, ale teraz siedzimy w domu.)
Polecacie coś?

W sklepie internetowym do niszczarki proponują mi olej. To jest faktycznie potrzebne? Ile tego oleju się zużywa?

Czy jest coś jeszcze, co powinnam wiedzieć o eksploatacji niszczarki?
(Biurowej niszczarki tylko używałam, opróżnianiem kosza itp. bieżącą obsługą zajmował się ktoś inny, więc się nie znam.)
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:18
      W pracy mam taką małą, domową, najzwyklejszą. Żadnego oleju się do niej nie wlewa ani niczego takiego.
      Pewnie proponują go do konserwacji czy tam oliwienia tych mechanizmów, ale na pewno nie jest to coś co musi być regularnie używane.
      Do domowego użytku to w zasadzie każda będzie dobra, chyba że masz tam jakieś archiwa do zniszczenia.
    • gliminstory Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:23
      olej tylko do oliwienia mechanizmu tnącego, na zasadzie popsikać na kartkę i ją zniszczyć to się naoliwi. ja to robię moze raz na dwa lata tongue_out
    • slonko1335 Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:24
      Buteleczka oleju wystarcza naszej dużej biurowej niszczarce na kilka lat...
    • gliminstory Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:31
      ja w domu mam taniochę z Lidla, za 50zł , sama nakładka którą można położyć na własny kosz, tnie tylko wzdłuż na paski , ale w domu mało używam więc wiecej mi lepsza nie jest potrzeba
      w pracy była wieksza, ładnie wyglądająca, stylowa, ale biorąca max 3 kartki jednorazowo, szybko się przegrzewała jak się dużo niszczyło, cięła na fajne drobne skrawki nie dało się już nic odczytać, - nie wydalała jednak na ilość papieru, niszczenie trwało godzinami wkładając po jednej kartce więc ją w koncu wywaliłam
      teraz mamy profesjonalną , drogą, dużo i szybko tnie.
      obsługa niszczarek jest prosta jak konstrukcja cepa.
      włączasz , wkładasz kartkę, wywalasz zawartość kosza jak się zapełnia
    • chatgris01 Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:32
      Od kilku lat mam niszczarkę z Lidla, spisuje się bardzo dobrze.
      O żadnym oleju nic nie wiem.
      • chatgris01 Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:34
        Tnie wzdłuż i w poprzek, na paseczki ok. 0,3X3 cm.
        • little_fish Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:57
          Chyba mam tę samą. Też z Lidla. Tnie i nic się nie dzieje
      • thea19 Re: Niszczarka w domu 04.05.22, 11:03
        miałam z lidla - dziadostwo. Wymieniali 2x aż w końcu mąż kupił normalną.
    • qwirkle Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:32
      Fellowes jest ok
      • danaide Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:39
        Też polecam Fellowes. Kupiłam do małego biura 8cd, do domu wystarczy 3c. Tnie chyba podobnie (4*). Fellowes zaleca olej, kupiłam dużą butelkę, ale widzę, że przesadziłamwink
        • agonyaunt Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 14:00
          Też mam, tylko nie pamiętam jaki model. Tnie na ścinki bez zarzutu, nigdy nie oliwiłam. Ma dwie wady - jest głośna i jak tniesz hurtowo dużo papieru to dość szybko się przegrzewa. Ale do użytku domowego zupełnie wystarczy.

• krwawy.lolo Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 13:44
      Obojętnie jaką kupisz każda ma dwa lata gwarancji. A z tym olejem to takie ordynarne naciąganie, jak w sklepach z butami, coby kupić jeszcze specszczoteczkę, specpastę i w ogóle speczestaw do pielęgnacji, albo na stacji benzynowej "a może jeszcze bułeczkę?", takie wciskanie gówien, do którego ten biedny sprzedawca jest zmuszany przez pracodawcę.
    • agonyaunt Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 14:03
      Patrz na to co tnie, chociaż teraz to pewnie już robią takie co potną wszytko. Moja z wielkim bólem potnie karty kredytowe, CD już nie ruszy. A szkoda.

I bierz taką, co tnie na ścinki, nie na paski. Ścinki trudniej poukładać do kupysmile
    • fil.lo Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 15:17
      Zależy do czego potrzebujesz. Jeśli do papieru, to wystarczy najtańsza nakładka na kosz z all. Mam taką, czasem się zatnie, ale ogólnie do domowych potrzeb wystarcza. Nie używam żadnego oleju, ani niczego podobnego.
      • alavedah Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 15:28
        Papiery palę. Pudełko zapałek chyba 20 groszy. Ile kosztuje niszczarka?
        • fil.lo Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 15:41
          Skoro tak, to ten wątek nie jest dla Ciebie.
    • odnawialna Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 15:47
      Zależy ile niszczysz. Zwróć uwagę do ilu stron niszczy za jednym zamachem, to ważne.
      mam fellowes 705 ze 3 lata, nic się nie dzieje, nic z nią nie robię, polecam
      może nie z tych najtańszych, ale akurat przed moim zakupem pracowałam u koleżanki, ona miała taką do 8 kartek i szlag nas trafiał, bo już przy 3 się zacinała, wciągała nierówno, klinowało się wszystko, pojemnik mały, 20-30 i juz trzeba było wysypywać.
    • mysiulek08 Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 18:53
      Zalezy ile masz tych papierow i jak solidnie chcesz je niszczyc.

Po niezbyt dobrych doswiadczniach z tanimi, nakladanymi na kosz, ktore po 5-6 kartkach sie grzaly i trzeba bylo czekac az ostygna, czesto sie blokowaly, az w koncu nie byly do uzytku, odzalowalam kase na Tarnatora (najtanszy model) i to jest to czego oczekiwalam od niszczarki. Tnie wszystko, 10kartek zwyklego papieru, karton, folie, karty, plyty CD, przy tym sie nie grzeje, dodatkowo nie tnie na paski a na malenkie kawaleczki, nic nie jest do odtworzenia. Olej byl dolaczony do niszczarki, co jakis czas polac noze i juz.
    • tairo Re: Niszczarka w domu 02.05.20, 21:49
      Olej do domowej niszczarki to przesada, nigdy nie zużyjesz, bo zużywa się bardzo powoli.
      Warto to robić regularnie, bo niszczenie papieru generuje pył, który się osadza na wałku z ostrzami i bez oliwienia niszczarka z czasem będzie się po prostu zapychać.
      Zamiast oleju lepiej kupić arkusze do oliwienia: allegro.pl/oferta/arkusze-do-oliwienia-niszczarek-olej-8380914219
      Nie ma ryzyka, że rozlejesz olej, nie brudzą, wygodne w obsłudze - wystarczy raz na jakiś czas, w zależności od tego ile niszczysz, przepuścić taki arkusz przez niszczarkę i gotowe.

Mam Fellowes chyba już z 10 lat, używam jej zdecydowanie mniej niż kiedyś, bo sporo papierów zamieniłam na elektroniczne.
      Arkusz wrzucam mniej więcej raz na 3 opróżnienia kosza, mam takie z dodatkowym składnikiem ostrzącym.
    • katriel Re: Niszczarka w domu 03.05.20, 03:28
      Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi.
      Czyli potwierdzają się moje podejrzenia, że z olejem to trochę jednak naciągactwo. O arkuszach do oliwienia nie słyszałam, dzięki za podpowiedź, przyjrzę się.
      Nie będę niszczyć dużo i głównie papier (dlatego pisałam o małym, tanim modelu), ale zapałki zamiast niszczarki mnie nie urządzają, sorry.
    • kebabbathehutt Re: Niszczarka w domu 03.05.20, 08:31
      Ja polecam niszczarke Amazon Basic, ktora tnie na bardzo male kawaleczki. Do pieciu kartek za jednym razem mozna zniszczyc, do tego potnie tez karty bankowe, CD chyba tez, ale nie probowalam. Mam od kilku lat, uzywam czesto i bez problemow, bardzo sobie chwale. Jak cos utknie, bo na przyklad, za duzo wlozylam, to moge uzyc funkcji cofania i wyciagnac. Kosztowala, o ile dobrze pamietam, ok. 200 - 250 zl.
    • 45rtg Re: Niszczarka w domu 03.05.20, 10:41
      katriel napisała:

> Chciałabym kupić do domu (małą, tanią) niszczarkę do papieru. (Przed pandemią m
      > iałam dostęp do niszczarki w pracy, a syn w szkole, ale teraz siedzimy w domu.)
      >
      > Polecacie coś?

A może wystarczy maszynka do mięsa?
    • princy-mincy Re: Niszczarka w domu 04.05.22, 10:06
      Mam taka, ktora niszczy do 10 kartek jednoczesnie oraz karty plastikowe.
      To dla mnie bylo wazne, bo mialam kiedys mase papierow do niszczenia. Jakbym miala niszczyc po jednej kartce to chyba bym oszalala.
      • bywalec.hoteli Re: Niszczarka w domu 04.05.22, 10:13
        Princy, a model polecisz?
        • princy-mincy Re: Niszczarka w domu 04.05.22, 12:29
          marka fellowes, model nieznany, zreszta kupowana byla ponad 10 lat temu
    • falka108 Re: Niszczarka w domu 04.05.22, 13:52
      Zależy, ile masz zamiar ciąć. Niszczarki szybko się grzeją, jak chcesz ciągiem zemleć sporo dokumentów. Dwie taniochy już tak zajechałam. Polecam Olympię - nie do zdarcia.
    • noc_na_pustyni Re: Niszczarka w domu 05.05.22, 09:03
      Zależy ile masz niszczenia. Jak kartkę na tydzień to olej zbędny. Ja miałam dużo i choć najpierw nie chciałam, to potem dokupiłam olej, bo bez tego się zacinała.
    • andaba Re: Niszczarka w domu 29.09.22, 12:11
      Wiem, że to stary wątek wyciągnięty przez spamera, ale tak mi sie nasunęło:

Najtańsza i najskuteczniejsza, zwłaszcza jak kotna (myszna?)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/%D0%9C%D1%8B%D1%88%D1%8C_3.jpg/1920px-%D0%9C%D1%8B%D1%88%D1%8C_3.jpgo:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka