kanna Re: Czy komplement 07.05.20, 16:56 Zależy od mnóstwa rzecz.. kontekstu, tonu, sytuacji, nastroju obu osób... Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czy komplement 07.05.20, 17:03 Weź, weź. Krowa ma naprawdę piękne oczy i chciałabym takie mieć. Ale ten gostek niech jeszcze trochę poćwiczy komplementy, bo takie jak te to są klasyczne pussy blockery. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Czy komplement 07.05.20, 17:04 A nie możesz " masz oczy jak łania " ? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy komplement 07.05.20, 22:54 Może delikwent nie słyszał o łani? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Filolog klasyczny? 😂😂😂 07.05.20, 17:10 kochamruskieileniwe napisała: > "Masz oczy jak krowa" > należy do kategorii, za które można obrazić się śmiertelnie i zerwać z chłopaki > em? > Jakaś nieobyta, Homera nie czytała, to się zapewne Ignacy Borejko testujący kompetencje kulturowe bogdanki ucieszył 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy komplement 07.05.20, 17:11 Cokolwiek można dobrego powiedzieć o krowach, to porównywanie dziewczyny do krowy w ramach komplementu w większości wypadków nie świadczy o błyskotliwym intelekcie. Może to dziewczynę spłoszyło Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Czy komplement 07.05.20, 17:16 Komplement nie był najwyższych lotów, ale reakcja to absolutnie nadmiarowa...zrywać z powodu jednego nietrafionego komplementu, to histeria i chyba świadczy o niskim poczuciu waryości tej dziewczyny... Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Czy komplement 07.05.20, 17:18 Może mu pobłażała do tej pory i miała nadzieję że się wyrobi ? Kropla przepełniła kielich. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Czy komplement 07.05.20, 17:46 Osobiście to bym dopytała, co ma na myśli...może to po prostu wielbiciel Milki... Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Czy komplement 07.05.20, 17:19 A to zależy bo słyszałam dawno temu coś w stylu -Masz oczy jak krówka -Takie głębokie/ smutne? -Nie takie zaropiałe I drugie: -Masz nogi jak sarenka -Takie zgrabne/ smukłe? -Nie takie owłosione Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czy komplement 07.05.20, 17:39 turbinkamalinka napisała: > A to zależy bo słyszałam dawno temu coś w stylu > -Masz oczy jak krówka > -Takie głębokie/ smutne? > -Nie takie zaropiałe No to to jest akurat mocno wysilone. Takie jak na późną podstawówkę, bym powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Czy komplement 07.05.20, 17:22 Hera Wolooka. Czyli dla starożytnych greków to był komplement. A wystarczyłoby, gdyby chłopak ją przyrównał do Hery. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czy komplement 07.05.20, 17:33 alpepe napisała: > Hera Wolooka. Czyli dla starożytnych greków to był komplement. A wystarczyłoby, > gdyby chłopak ją przyrównał do Hery. To by było, że narkoman. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy komplement 07.05.20, 18:08 gdyby chłopak ją przyrównał do Hery. To by było, że narkoman. Już trzeci raz się śmieję w tym wątku, powinnam wcześniej tu zajrzeć, bo jakiś kiepski dzień dziś miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Czy komplement 07.05.20, 17:50 Kiepsko mi idzie przyjmowanie komplementów, ale im bliżej starości, tym bardziej potrafią mnie rozbawic. Usłyszałam kiedyś, że mam poczciwy wygląd. Zanim zaczęłam rechotać, komplementujący rozwinął światłą myśl i okazało się, że chodzi o coś w kierunku uczciwości i lojalności. Brzmi podobnie więc mu pasowało. Zapamiętałam i z przyjemnością wspominam. Niedawno usłyszałam, że pięknie wyglądam. Jakbym właśnie wyszła z lasu Słowem krowie oczy dołączyłabym do zbiorku unikatów i w duchu się śmiała z ewentualnych innych niż miłe znaczeń. Ale ja z tych średnio do siebie biorących komplementy z klimatu ,, umizgów,, i wszystkie oczy jak gwiazdy itd budziły moje lekkie politowanie. Chyba nie jestem specjalistką. Sama komplementuję bez - jak. Masz ładne, fajne - świetne coś tam. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy komplement 07.05.20, 18:10 Wyobraziłam sobie Ciebie wychodzącą z lasu Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Czy komplement 07.05.20, 18:16 Ja od razu też. I rechoczę na samo wyobrażenie, takie przykładowo grzyby zdobywam na czworakach, w liściach i pajęczynach. Oraz w stroju wykwintnym i kaloszach. Z reguły najbrudniejsza z towarzystwa. A tu miałam się poczuć jak rusałka😉 niemal unosząca się nad ziemią. W woalach chyba i otulona mgłą.... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czy komplement 07.05.20, 18:31 gama2003 napisała: > Kiepsko mi idzie przyjmowanie komplementów, ale im bliżej starości, tym bardzie > j potrafią mnie rozbawic. > Usłyszałam kiedyś, że mam poczciwy wygląd. Zanim zaczęłam rechotać, komplementu W jednym z opowiadań Pirx cierpi, że go określają jako "poczciwego". Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Czy komplement 07.05.20, 20:51 gama2003: > dołączyłabym do zbiorku unikatów i w duchu się śmiała z ewentualnych innych niż miłe znaczeń. Mojej kolezance (wieki temu) wielbiciel zadedykowal wlasna fotografie takim tekstem: Dla ciebie grają organy w kościele... I, cholera, do dzisiaj nie przedyskutowalysmy do konca co poeta mial na mysli. Co jakis czas nam glupawka wraca i poplaczemy sie ze smiechu - plyta nie do zdarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Czy komplement 07.05.20, 21:20 No co Ty ! Oświadczyny to były ! Albo przedoświadczyny. Że on ją na kobiercu ślubnym widzi i te organy mu już grają ( nomen omen ). Też bym miała głupawkę, ale z formy wyznania. Bez brylantów ? Z czym do ludzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czy komplement 08.05.20, 06:46 > Niedawno usłyszałam, że pięknie wyglądam. Jakbym właśnie wyszła z lasu Śliczne. Ja bym chciała taki usłyszeć Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Czy komplement 08.05.20, 10:28 gama2003 napisała: > Kiepsko mi idzie przyjmowanie komplementów, ale im bliżej starości, tym bardzie > j potrafią mnie rozbawic. > Usłyszałam kiedyś, że mam poczciwy wygląd. Boskie! Też bym zaczęła rechotać Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy komplement 07.05.20, 17:59 Zalezy. Z tego co pamietam „krowiooka” bylo epitetem bogini Hery i jak nabardziej to bylo na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Czy komplement 08.05.20, 09:26 Tak, kiedyś dużo rzeczy było absolutnie na plus, swego czasu rude włosy czy 30 kilo nadwagi. Byłabyś zachwycona, gdyby ktoś cię (słusznie i z niekłamanym zachwytem) nazwał muzą Rubensa? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Czy komplement 08.05.20, 09:39 m_incubo napisała: Byłabyś zachwycona, gdyby ktoś cię (słusznie i z niekłamanym zac > hwytem) nazwał muzą Rubensa? A to taki zły komplement, gdybym ważyła 100 kg (i na co dzień raczej innego rodzaju komentarze nt wyglądu słyszała)? Całkiem serio mogłabym być zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Czy komplement 08.05.20, 10:08 Nie, to spoko komplement, właśnie podobnie jak "masz oczy jak krowa". Można też powiedzieć "zaj.bista dupa z ryja!", to w pewnych kręgach wyraz najwyższego uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Czy komplement 08.05.20, 10:13 m_incubo napisała: > Nie, to spoko komplement, właśnie podobnie jak "masz oczy jak krowa". > > Można też powiedzieć "zaj.bista dupa z ryja!", to w pewnych kręgach wyraz najwy > ższego uznania. No rzeczywiście, skoro w takich kręgach się obacasz, to raczej trudno oczekiwać, że przemówią do ciebie komplementy nawiązujące do jakichś rubensów czy homerów 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Czy komplement 10.05.20, 13:30 Ty wróć do kręgów podstawowkowych, żeby rozumieć to co czytasz. Można uparcie twierdzić, że porównanie do krowy, to porównanie homeryckie, a zwrócenie uwagi na czyjąś nadwagę to opiewanie Rubensa i tylko typowy Sebix się na tym nie pozna 😀Mnie to rybka, jakie komplementy ty stosujesz i uznajesz, naprawdę 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Czy komplement 10.05.20, 13:35 Można również powiedzieć, że taka z ciebie moderatorka, jak z koziej życi waltornia. Rzeczona koza to oczywiście Amaltea. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Czy komplement 10.05.20, 13:40 m_incubo napisała: > Można również powiedzieć, że taka z ciebie moderatorka, jak z koziej życi walto > rnia. Rzeczona koza to oczywiście Amaltea. Pisze się "rzyci", a związki frazeologiczne mają to do siebie, że znaczenie mają konkretne bez względu na obecność didaskaliów, więc znów się samozaorałaś biedaczko pozbawiona kompetencji kulturowych 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Czy komplement 10.05.20, 22:50 Tak, rzyci, jestem zaorana na całego, ale widzę, że do ciebie trafiają głównie rolnicze porównania, z pewnością dlatego, że naczytalas się Homera 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czy komplement 08.05.20, 09:52 m_incubo napisała: > Tak, kiedyś dużo rzeczy było absolutnie na plus, swego czasu rude włosy czy 30 > kilo nadwagi. Byłabyś zachwycona, gdyby ktoś cię (słusznie i z niekłamanym zac > hwytem) nazwał muzą Rubensa? Mnie to raczej nie grozi, ale spoko komplement, rude są fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy komplement 08.05.20, 10:28 A co chcesz od rudych włosów? Rude włosy są nadal na plus, o czym świadczy też fakt, że kolorem, na który statystycznie najczęściej przefarbowują się kobiety o innych kolorach włosów, jest właśnie rudy. Odpowiedz Link Zgłoś
eliksir_czarodziejski Re: Czy komplement 07.05.20, 18:24 Ja bym takiemu chlopieciu powiedziała że jest inteligentny jak szczur i obserwowalabym reakcje😁. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Czy komplement 07.05.20, 19:07 Ewentualnie jak świnia, jak już tematyki wiejsko hodowlanej się trzymamy. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Czy komplement 07.05.20, 18:32 Ja kiefys usłyszałam od kolegi męża, że mam oczy jak pies husky😁 Mnie rozsmieszylo, mój mąż się oburzył. Fakt, że o oczach słyszę dużo miłych rzeczy, ale to zdanie jest nie do zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy komplement 07.05.20, 18:35 moze nie obrazic smiertelnie ale komplement nieudany, choc nie trzeba sie zaraz doparywac zlych intencji. Oczy jak krowa, to dla mnie troche jak cielece spojrzenie ale u doroslej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Czy komplement 07.05.20, 18:46 Komplement prostaka. Natomiast czy zerwać? Myślę, że odpowiednio bym się do niego odniosła. W tym przypadku podejrzewam, że facet takie komplementy sadził o wiele częściej i już się dziewczynie nie dziwię. Ciężko żyć z prostakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czy komplement 07.05.20, 19:11 hrabina_niczyja napisała: > Komplement prostaka. Śmiała diagnoza, jak na kogoś, kto nie rozpoznaje porównania używanego przez Homera. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Czy komplement 07.05.20, 19:47 A to jak Homer porównał to już się musi podobać? Otóż się nie podoba i w 21 wieku Homer nie Homer, ale facet prostak. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czy komplement 07.05.20, 19:58 hrabina_niczyja napisała: > A to jak Homer porównał to już się musi podobać? Podobać nie musi, ale ciężko kogoś, kto być może odwołuje się do Homera nazwać prostakiem. Chyba, że się po prostu nie ma zielonego pojęcia, że to może być odwołanie do Homera. Tylko jak się nie kojarzy Homera, to nie mam dobrych wiadomości w kwestii prostactwa. Zwłaszcza, że, jak widać po tym wątku, to wcale nie jest jakieś bardzo hermetyczne nawiązanie kulturowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Czy komplement 07.05.20, 20:09 Oczywiście. Zwykły prostak, a nie Intelektualista. Inteligent by dodał a nawiązując do Homera, że tak cię uraczę komplementem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Czy komplement 07.05.20, 21:06 45rtg napisał: > Chyba, że się po prostu nie ma zielonego pojęcia, że to może być od > wołanie do Homera. Tylko jak się nie kojarzy Homera, to nie mam dobrych wiadomo > ści w kwestii prostactwa. Zwłaszcza, że, jak widać po tym wątku, to wcale nie j > est jakieś bardzo hermetyczne nawiązanie kulturowe. Ty juz jako stroiciel instrumentow sie sprawdziles, a teraz robisz kariere jako specjalista od komplementow i ich kulturowego pochodzenia? Zaiste starasz sie w tym watku. (uwaga, komplement zamierzony) Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Czy komplement 08.05.20, 09:45 po prostu broni swój swojego, jak to prostak Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czy komplement 08.05.20, 06:53 Jak by Ci to wytłumaczyć... Znajomość Homera nie jest szczególnie istotna dla trwałości związku, istotne są zupełnie inne umiejętności, a używając takiego komplementu pan ujawnił braki w tych właśnie ważniejszych kwestiach. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Czy komplement 08.05.20, 09:26 z_lasu napisała: > Jak by Ci to wytłumaczyć... Znajomość Homera nie jest szczególnie istotna dla t > rwałości związku, istotne są zupełnie inne umiejętności, a używając takiego kom A czy ja twierdzę, że jest? O trwałości związku przecież ani słowa nie mówię. > plementu pan ujawnił braki w tych właśnie ważniejszych kwestiach. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Czy komplement 07.05.20, 22:44 dlaczego prostaka? moim zdaniem poetycki, choć nie dla każdego czytelny. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Czy komplement 08.05.20, 10:04 A jak byś przyjęła komplement "jesteś inteligentna jak szczur"? Ja szczerze powiem, że niekoniecznie dobrze. Tzn dobrze bym przyjęła, gdyby to nie był komplement od osoby z którą zamierzam przeżyć resztę życia. To już bym wolała typowe porównanie do małpy. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Czy komplement 10.05.20, 23:11 uznałabym, że mam do czynienia z nietuzinkową osobą! ...którą zapewne jesteś, bo to wymyśliłaś. fajne: inteligentna jak szczur. czyli szybka, twarda, zadziorna, wszystko przetrzyma... Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Czy komplement 07.05.20, 19:47 Ja bym spytała: to znaczy? Mało zgrabny komplement Coś jakby powiedzieć w towarzystwie. Aska Ty to jesteś dziewczyna jak malowana. Lubię takie dobrze odżywione Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy komplement 07.05.20, 20:49 "Aska Ty to jesteś dziewczyna jak malowana. Lubię takie dobrze odżywione" Albo "malowane lale" (tak mi się skojarzyło). Natomiast 'dobrze odżywiona" to by była np. 'swojego chowu' Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Czy komplement 08.05.20, 09:11 Albo Aśka, ty to fajnie wyglądasz. Chude mi sie nie podobają, a ty tak dobrze wyglądasz Intencje dobre, wg mężczyzny to kompement. Czy uzna za takowy kobieta w dzisiejszych czasach? Watpię Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy komplement 08.05.20, 00:03 przy kości, pycho czerwone, oczki żywe, całość dobrze odżywiona Skojarzyło mi się Odpowiedz Link Zgłoś
epicentryczka Re: Czy komplement 07.05.20, 19:50 Hmm może sęk w tym, ze koleżanka młoda ja już taka młoda nie jestem, to może bym się nawet ucieszyła ale raczej mam dystans do siebie. Przypomniał mi się kwiat kalafiora Musierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Czy komplement 07.05.20, 19:55 Pewnie czekał na riposte z bykiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ninanos Re: Czy komplement 07.05.20, 21:01 Nie nie obraziłabym się zwłaszcza jak było to powiedziane ciepło i przyjaźnie. Trzeba mieć tez trochę dystansu do siebie. A krowa oczy ma piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Czy komplement 07.05.20, 22:42 lepiej by wypadło: "masz czy jak młoda bawolica". przeczytałam kiedyś w pewnej książce takie zdanie, bardzo mi się spodobało. krowa z niezrozumiałych dla mnie przyczyn głupio się kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Czy komplement 08.05.20, 09:51 w naszym kręgu kulturowym, gdzie bawołów jak na lekarstwo, a krowa kojarzy się źle, tudzież jałówka, byk, cielę, i cała rodzina rogacizny, coby rozwiać wątpliwości miejskich miłośników gospodarskich porównań, najlepszym wyjściem jest porównanie do sarny. "Masz oczy jak sarna" znacznie lepiej brzmi. Poza tym nie wiem czego nie rozumiesz w jeśli chodzi o negatywny odbiór porównań do krowy. Znajdź choć jedno powiedzenie zawierające słowo krowa, cielę, byk, wół o zdecydowanie pozytywnym wydźwięku. A teraz zrób listę negatywnych. Porównaj długość obu list. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Czy komplement 10.05.20, 23:14 no ale czy trzeba ograniczać się do jakiegoś tam kręgu? ja osobiście nie czuję takiego musu, i choć lubię swojską "kulturę", to za pierniki nie rozumiem tej niechęci do zwierząt gospodarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Czy komplement 08.05.20, 09:21 Wypowiedziane ciepło "masz oczy jak krowa" może brzmieć jak komplement tylko u kogoś o subtelności słonia w składzie porcelany. Też uwielbiam krowy, mają cudne oczy, ale niestety tak się nie komplementuje Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Czy komplement 08.05.20, 09:53 I z tego człowiek zdaje sobie sprawę w latach wczesnoszczenięcych. No chyba że to był jego pierwszy kontakt z krową. Albo z dziewczyną Odpowiedz Link Zgłoś
maniusza Re: Czy komplement 08.05.20, 09:35 no zerwać bym nie zerwała - ale focha bym zapuściła ja wiem że krowy może i mają ładne oczy ale niedmiennie kojarzą mi się z powiedzeniem "gapić się jak krowa na pociąg" czyli tempo i bezmyślnie więc gruntownie bym przebadała co podmiot liryczny miał na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Czy komplement 08.05.20, 09:59 parę innych przykładów, gdzie jednak krowa nie jest odbierana pozytywnie ja bym się zastanowiła, czy dalsza znajomość ma sens, no ale ja po "śnieżnej fretce" nabrałam podejżeń co do inteligencji pretendenta. Czas pokazał że miałam rację. tłumaczyć jak krowie na miedzy stara krowa głupia krowa ty krowo zna się jak krowa na gwiazdach tylko krowa nie zmienia poglądów wygląda jak krowie z gardła wyjęty Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Czy komplement 08.05.20, 10:03 Na gwiazdach to świnia się (nie) zna, a wymięty jest jak psu z gardła, nie ma co dodawać krowie niesłusznie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Btw, co to jest 08.05.20, 10:05 "śnieżna fretka", bo chyba coś przeoczyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Btw, co to jest 08.05.20, 10:06 no tak zostałam nazwana, bo jestem z kraju gdzie niedźwiedzie polarne po ulicach chodzą Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Btw, co to jest 08.05.20, 10:13 Homer, Pieśń nad Pieśniami, jednak jak już sadzić komplementy to raczej w kontekście odpowiednim do współczesności, niekontrowersyjnym i zrozumiałym dla osoby komplementowanej. Krowa może i ma piękne oczy, ale we naszej codzienności określanie kogoś nazwą tego zwierzęcia na konotacje niezbyt sympatyczne. O ile "zgrabna jak łania" jest dość powszechnie znanym określeniem pozytywnym, to masz oczy jak krowa wymaga dość dobrej znajomości mitologii i wspomnianych wyżej eposów Homera. Osobiści sama się przyznam, że czytałam to dawno temu, ale dziś pamiętam tylko główne elementy intrygi, a szczegółów zupełnie już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Czy komplement 08.05.20, 10:09 u nas się mówi jak krowie z d wyciągnięty, ale wolałam wersję słownikową u nas nie zna się pies na musztardzie Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy komplement 08.05.20, 10:07 Właśnie krowy ładnych oczu nie mają - stąd cielęce spojrzenie, które sugeruje ociężałość umysłową, stąd mówienie że ktoś jest głupią krową. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Czy komplement 08.05.20, 10:11 mają, mają, głęgokie granatowe źrenice, okolone brązową tęczówką, długaśne rzęsy fakt, że spojrzenie mają dość tępawe Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy komplement 08.05.20, 10:05 CO trzeba mieć w głwoie, żeby kobiecie powiedzieć, że ma oczy jak krowa? DD Może i krowy to sympatyczne stworzenia, ale jakoś żadna kobieta krową nie chciałaby być nazwana. W języku polskim wszelkie porównania do tego zwierzęcia mają negatywny wydźwięk, więc sorry, ale powiedzenie, żę mam oczy jak krowa nie uznałabym za komplement. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Czy komplement 08.05.20, 10:27 Komplement i to z antycznym rodowodem. Hera, żona Zeusa miała właśnie takie piękne oczy - jak krowa. Tak ją wysławiano, w każdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Czy komplement 08.05.20, 11:40 przypomnialyscie mi Pierwszy upał wiosenny, skrząc się po murawach Ślepi szyby w chałupach i wodę we stawach. Muchy ruchem celowym — a bez celu krążą. W jeden powój miłosny dwie łątki się wiążą. Świerszcz wzniósł nogę — na baczność, a drugą — w sen dłuży... Gardziel kwiatu drobnego zachłysnął bąk duży, — Tylko wół, co tej wiosny czad chłonie morderczy, — Jak rogata mogiła, w pustkowiu pól sterczy! Źle mu! Przemęczył żebra, przepracował płuca! Pole w ślepiach kołuje... Mrok do łba się rzuca... Nigdy dotąd nie tracił ziemi pod kopytem... Stracił teraz i runął!... Runął — całym bytem! Za duży — dla litości, dla snu — zbyt brzuchaty... A że zemdlał na wiosnę — zwie się Wiosnowaty. Toć go znałem! Miał w pysku — woń mlecznej ciepłoty, W której tchu źródłowieją ziół słodkie wypoty. Lubił słuchać, jak woda, wargą ssana czujnie, Na dno brzucha mu spada — dźwięcznie i niechlujnie... Lubił wgniatać kurzliwie w piach, lśnistszy od złota, Dreptające kopyta z przytwierdkami błota. Nie wiem, jak się to działo, — ale już o świcie Wchodził z widnokręgami w obłędne współżycie... Gdzie się zjawił — tam zawsze tkwił w snów bezokolu, I bezdomniał w oborze — i daleczał w polu... Oczami, co się martwią, choć światu nie przeczą, Patrzył we mnie, jak w oddal — w mgłę ledwo człowieczą... Wierzył w Boga, nie wiedząc, że to — Bóg... Na miedzy Przystawał, by ciąg dalszy snuć owej niewiedzy. A nie bratał się z ciałem, co marło w niedoli, — Żył sam w sobie, — poza niem... A ono — niech boli... I zadrwiły zeń nagle niegodziwe kości: Nie zniósł wiosny — bez szczęścia, czaru — bez radości... Poraziło go słońce. Przyśniły się zgony... Skroń chylę i całuję łeb, snem pomącony, Twardy, jak głaz, co cierpi z trudem — nie odrazu... Kocham upór męczeński — hej! — takiego głazu!... A on leży i leży... Muchy grzbiet obsiadły. Brzuchem w nicość się tłoczy, a wargi pobladły, — Jęzor z nich się w świat wywarł i na bok zwichnięty Śmierć liże, niby cukier, dany dla przynęty... Dzień przystanął opodal... Czas luzem się tuła... Jar pobliski brzmi osą, jak pusta szkatuła. Cisza stoi nad polem — żywa i gorąca, Lecz nad tą ciszą, z istnień utkaną tysiąca, Góruje tajemnicą drętwego mozołu Cisza — wezbrana w ciele zemdlonego wołu Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Czy komplement 10.05.20, 23:19 jejku, ależ to dobre. kocham pana L. Odpowiedz Link Zgłoś
rexona_sport Re: Czy komplement 08.05.20, 15:54 Panna zrobiła dużą przysługę chłopakowi rozstając się, skoro nietrafiony (wg niej) komplement to obraza majestatu. Chłop ma teraz szanse spotkać normalną. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Czy komplement 11.05.20, 08:27 O, to to! Tez bym wolala od takiej z daleka, nawet jak ma piekne oczy Odpowiedz Link Zgłoś