Dodaj do ulubionych

preparat na kleszcze

08.05.20, 13:51
Czy może ktoś poradzić jakiś skuteczny preparat? Niestety sezon uważam za otwarty - syn przyniósł tydzień temu wbitego w plecy. Całe szczęście szybko wyjęłam. Na razie obserwuje i czekam. Po miesiącu chce zrobić badania w klasie Igm. Nawet nie byliśmy w lesie, tylko w parku, no i zapomniałam popsikać. Sama mam boreliozę (nabytą właśnie w dzieciństwie) dlatego tym bardziej się boje...
Obserwuj wątek
    • chabry.polne Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 14:26
      A był zamknięty...ten sezon? smile
      Pies w styczniu przyniósł kleszcza...
      Nie wiem nawet czy istnieje jakiś preparat przeciwkleszczowy dla ludzi...
      Ale, skoro jest tak źle jak piszesz, może warto zainteresować się szczepionką przeciw odkleszczowemu zapaleniu opon mózgowych dla dziecka/samego siebie??
      Kleszcza po wyjęciu można też zanieść do laboratorium - niektóre labor. badają żywe kleszcze.

• szmytka1 Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 14:30
        jest źle, każdego dnia dzieci przynoszą z działki, a własciwie z traw naokoło działki, których zarządca nie kosi. Wczoraj mąż wkurzony pojechał i wykosił całą okolice dojscia z parkingu do działki.
      • ala_bama1 Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 14:32
        Niestety, kleszcz został zutylizowany, natomiast na boreliozę szczepionki brak póki co.
        • chabry.polne Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 14:39
          Na boleriozę brak. Ale dostępna szczepionka (płatna) na odkleszczowe zapalenie mózgu. Rozważyłabym mając dziecko.
          • bib24 Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 14:46
            ja tam się bardziej boję boreliozy, tym bardziej, że już raz od kleszcza miałam.

kleszczy jest wszędzie w cholerę.
    • kolibeer2 Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 15:18
      jak nie masz kota, to preparaty z permytryną, ale to tylko na ubrania,
      na skórę Mugga, albo coś innego z DEET
      zdrowie.radiozet.pl/Medycyna/Medycyna-podrozy/Permetryna-Amerykanie-udowodnili-ze-najskuteczniej-odstrasza-kleszcze
    • sansevieria_di_travesio Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 15:59
      Czwarty rok używamy wyłącznie tego z DEET: Tekst linku. Odpukać, nie mieliśmy my ani dzieci kleszcza od tego momentu
    • princesswhitewolf Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 16:22
      Antybiotyk jak najszybciej. A poza tym obserwowac rumien
      • 35wcieniu Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 16:36
        Napisała że obserwuje. Profilaktycznie się nie daje antybiotyku. Dopiero przy rumieniu albo potwierdzonej boreliozie.
    • bo1 Re: preparat na kleszcze 08.05.20, 16:36
      Mugga jest skuteczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka