Dodaj do ulubionych

Włosy - zdjęcie

29.05.20, 21:00
Co zrobić z takimi włosami? Specjalnie wklejam zdjęcie pogniecionych (po drzemce), żebyście wiedziały jakiego typu to włosy.
Pytanie brzmi - co z nimi zrobić? Czy jakieś pasemka/pasma mają sens na tego typu włosach? Czy będą wyglądać jak rozjaśnione siano?
Obserwuj wątek
    • amsterdama Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 21:25
      Zostaw. Takie są fajne.
    • snakelilith Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 21:34
      Uczesać. Pasemka mogą odebrać włosom blask. Lepiej ciemniejsze, ale błyszczące.
    • black.emma Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 21:37
      Uczesać i cieszyć się fajnymi włosami. Wszelkie pasemka wyglądają tandetnie, a na takich włosach to już w ogóle.
    • kkalipso Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 21:56
      Też pierwsze co mi przyszło do głowy to uczesaćtongue_out

Ja robię sobie raz/dwa razy w tygodniu maseczkę z siemienia lnianego i olejku rycynowego. Włosy po tym są naprawdę fajne, lśniące i takie sprężyste. Twarzy i szyi też nie żałuję. Włosy nasz spoko tylko może jakiegoś fachowego cięcia potrzebują.
      • kornelia_sowa Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 22:47
        A jak? Pliss, podziel się patentem-proporcje itd
        Łopatologicznie
        • kkalipso Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 23:05
          Kubek wody wlewasz do małego garnuszka, do tego dodajesz dużą łyżkę siemienia, gotujesz na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Oczywiście przelewasz przez sitko. Ja wolę te niemielone, ponieważ łatwiej przelewa się przez sitko. Stygnie dodajesz olejek, jaki chcesz nawet z oliwy może być i tyle. Trzymam z pół godziny na głowie i twarzy, potem zmywam. Naprawdę polecam. Napisz jak zastosujesz.
        • triismegistos Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 23:21
          Musisz ugotować siemię lniane. Nie wiem jakie proporcje, ja bym gotowała objętościowo 1 część siemienia na dwie wody, a w razie potrzeby dolała płynu, sama robię zawsze na oko. Gotujesz kilka minut aż zrobi się kisiel i przecedzasz. Ja zawsze cedzę przez pończochę. Uzyskanego gluta nalezy wczesać we włosy, nie za dużo, tyle, żeby były mokre, ale nie ociekały. Gluta można lekko stjuningować- dodać trochę kwasu hilalouronowego, albo miodu. Jak jesteś blondynką to polecam zrobić go na rumianki i dodać miodu. Na ten "podkład" nakładasz olej.
          Niekoniecznie rycynowy. Olej powinien być dopasowany do porowatości włosów, to, że rycynowy służy kkalipso nie znaczy, że posłuży tobie. Nie przesadź z iloscią, po nałożeniu glutka i oleju nie powinny byc ociekające, tylko wygladaćna mocno przetłuszczone. Trzymasz jakiś czas, pół godziny do godziny, spłukujesz ciepłą wodą, odżywka, mycie, odżywka. Jak chcesz mieć cudownie śliskie włosy ostatnie płukanie wodą z cytryną i łyżeczką mąki ziemniaczanej.
          • livia.kalina Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 12:01
            Dzięki Dziewczyny! Mam w domu siemię i olejek rycynowy. Jutro robię! smile
            • livia.kalina Re: Włosy - zdjęcie 31.05.20, 12:38
              Siedzę z glutem, tylko nie wiem, jak długowink pomocy!
          • nie-mama Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 12:37
            Ha! Jaki fajny opis gluta! Az sie chyba zainspiruje
          • mona-taran Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 20:24
            Też tak robię z glutem, ale za to po odżywce z mąką włosy mi się strasznie elektryzują. Chodzę i skrzę, dziecko się przytulać nie chce bo ją prądem traktuję :p
        • snakelilith Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 01:00
          Jakby ci ten glut za bardzo przylizał włosy, to możesz jeszcze nałożyć na włosy bezbarwną kasję. Np. khadi Senna/Cassia. To nada im połysku i nieco pogrubi włosy, jak henna, ale bez koloru.
          • triismegistos Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 02:24
            kasja może żółcić włosy
            • snakelilith Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 14:03
              triismegistos napisała:

> kasja może żółcić włosy
              >

Tylko teoretycznie. Jeżeli ktoś ma włosy równe/ciemniejsze od średniego blondu, to nie zauważy żadnego efektu kolorystycznego. Dla zdrowych włosów kassję można trzymać też tylko pół godziny, żółte efekty, jeżeli w ogóle, potrzebują wiele czasu. Mi osobiście nigdy nie udało się ocieplić blondu samą kassją.
          • astomi25 Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 10:41
            Snake gdzie kupujesz khadi w De?
            • snakelilith Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 13:59
              Praktycznie w każdym sklepie bio - większym Reformhausie, Denns Biomarkt, widziałam chyba też w Müllerze, albo najczęściej online. Dużo kupuję w eccoverde, ale wtedy tylko przy okazji, bo eccoverde jest droższy od wielu innych drogerii.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 21:58
      Też lubię takie włosy, moje są podobne i właściwie nigdy nie chciałam innych.
      Uważam że tego typu włosy wyglądają dobrze w jednym tonie z refleksami naturalnymi,
    • lumeria Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 22:03
      Zrób tymczasowego bakłażana po to, by oczyścić system z ochoty na robienie bakłażanów czy innych cudów na fajnych włosach. smile
    • mrs.solis Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 22:03
      Ale po co ci te pasemka, bo nie rozumiem o co ci w ogole chodzi.
    • aankaa Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 22:11
      Specjalnie wklejam zdjęcie pogniecionych (po drzemce), żebyście wiedziały jakiego typu to włosy

mało które włosy po wstaniu z łóżka wyglądają dobrze
      proponujące jakieś farby/pasemka/cięcia/refleksy/... - zero komentarza - wystarczy grzebień lub szczotka
      zachwycające się ich wyglądem przypominają klakierów jedynie-ważnych wink
      • kk345 Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 23:10
        Akurat nikt w wątku nie proponował pasemek i refleksów, a zmianę kolorów zaproponowała forumka, własnoręcznie strzygąca sie maszynką, wiec tego. Masz zły dzień?
    • taki-sobie-nick Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 22:14
      Ja bym trochę rozjaśniła, ale jednolicie.
    • mary_lu Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 22:19
      Ładne włosy!

Nie psułabym ich pasemkami.
    • sineado Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 22:38
      Szkoda je niszczyć rozjaśnianiem
    • nuclearwinter Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 22:46
      Mnie się kolor bardzo podoba, przynajmniej na tym zdjęciu. Pasemka nie są w moim guście i odradzam. Fajnie masz włosy uniesione u nasady, podoba mi się ten efekt. Jedynie albo bym je faktycznie uczesała, zwłaszcza końcówki, albo jakoś mocniej roztrzepała, żeby były bardziej puszyste a końce mniej zwisające - ale to zależy od włosów, nie wszystkie są na tyle sztywne i sprężyste by się taki nieład utrzymał. Więc najprościej rozczesać 😉
    • kornelia_sowa Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 22:48
      Dziewczyny mają rację.
      Ja sobie zniszczylam wlosy pasemkami.

Teraz to mój największy ból
    • gliminstory Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 23:02
      podetnij końcówki i zadbaj o ułożenie i dobrą kondycję (maski, olejki, preparaty powodujące lekki skręt lub wygładzające-zależnie od potrzeb)
    • kk345 Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 23:12
      Końcówki do wyrównania, wtedy nie będą się skręcać w strączki, całość do porządnego odżywienia i rozczesania i bedzie super.
      • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 00:49
        Zawsze się skracają w strączki, część się puszy wink
        • kk345 Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 00:52
          Odżywka i obcięcie końcówek
          • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 00:56
            Przedwcxoraj obcielam końcówki. Dobre 5cm. Cokolwiek z nimi robię i tak wyglądają sianowato.
            • turzyca Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 05:32
              Tak się zastanawiałam, czy ja dobrze widzę i zgaduję, co jest na rzeczy. Bo na moje oko to Ty masz włosy w okolicy 2c, może 2b, może 3a. Dobrze zgaduję, że masz dni, że każdy włos w swoją stronę?
              Wypróbuj curly girl method, ale tak rzetelnie. Polskie włosomaniaczki mają sporo materiałów o wydobywaniu skrętu. Dojście do właściwych metod zajmie Ci trochę czasu, bo co włos to upodobanie. Ale jak będziesz miała już wydobyte loki, to będzie Ci łatwiej nad fryzurą zapanować niż mając włosy proste puszące się.

PS Lojalnie ostrzegam, że włosomaniaczki to sekta i czasem sprawiają wrażenie oszołomek.
              PPS a propos sprawiają - spraw sobie jedwabną poszewkę na poduszkę.
              • kk345 Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 12:53
                >na moje oko to Ty masz włosy w okolicy 2c, może 2b, może 3a

Turzyco, brzmisz trochę jak Józek z Norwoodem big_grin
                • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 13:01
                  To chyba szyfr wink
                • turzyca Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 14:55
                  A wiesz, że najśmieszniejsze jest to, że mnie to w ogóle nie dotyczy? Ja mam czysty typ 1, idealnie proste. Z całego szaleństwa włosomaniaczek wyniosłam wiedzę, że potrzebuję "mokrych" olejów o krótkich łańcuchach. Czyli zwykły słonecznikowy. I nie za często.
                  I żadnego kokosa.

Ale wiem, że istnieje skala skrętu włosów i że jak się nie dba o kręcone włosy, to one wyglądają jak szopa, a jak się je dokarmi, to się robią ładne i układliwe. Sposoby dokarmiania - rodzaje olejów, rodzaje nawilżaczy, rodzaje białek - zależą od struktury włosa, trzeba wcelować.
                • turzyca Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 14:55
                  A wiesz, że najśmieszniejsze jest to, że mnie to w ogóle nie dotyczy? Ja mam czysty typ 1, idealnie proste. Z całego szaleństwa włosomaniaczek wyniosłam wiedzę, że potrzebuję "mokrych" olejów o krótkich łańcuchach. Czyli zwykły słonecznikowy. I nie za często.
                  I żadnego kokosa.

Ale wiem, że istnieje skala skrętu włosów i że jak się nie dba o kręcone włosy, to one wyglądają jak szopa, a jak się je dokarmi, to się robią ładne i układliwe. Sposoby dokarmiania - rodzaje olejów, rodzaje nawilżaczy, rodzaje białek - zależą od struktury włosa, trzeba wcelować.
                  • kai_30 Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 18:45
                    Dokładnie tak. Ja całe życie byłam przekonana, że mam proste włosy, tylko "sianowate". Dopiero na trzeci dzień od mycia dawały się uczesać, wcześniej po rozczesaniu wyglądałam jak Hagrid. No i okazało się po prostu, że mają tendencję do skrętu (to takie 2B jest, wiec raczej fale niż loki) i odkąd je traktuję jak kręcone, wyglądają zupełnie inaczej.
              • czekoladazkremem Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 14:57
                Turzyca, dobrze radzisz - najwyraźniej włosy na zdjęciu chcą się kręcić. Rozczesywanie zadziałać może odwrotnie - zrobi się siano albo wata. Koniecznie obejrzyj, autorko wątku, filmy Agi na You tube. Wpisz włosy albo wwwlosy i ci się wyświetli. Naprawdę, warto skorzystać z rad, ja miałam włosy jak Hagrid, po dwóch latach mam piękne sprężynki.
            • mrs.solis Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 16:36
              W takim przypadku trzymaj sie z daleka od rozjasniania. Na puszace sie wlosy wyprobuj jakiegos kremu do wlosow kreconych, takiego , ktory naklada sie na mokre wlosy i nie splukuje. Idealnie by bylo jakbys mogla kupic probke takiego kosmetyku, zeby wyprobowac. Ja zaryzykowalam i jestem zadowolona , moje wlosy juz sie tak nie pusza i nie wygladaja na suche.
              • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 19:21
                A jaki kosmetyk stosujesz?
    • trampki-w-kwiatki Re: Włosy - zdjęcie 29.05.20, 23:55
      Normalne włosy. Fajny kolor. Tylko uczesz się smile
    • pitupitt Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 00:01
      Co Ty chcesz??? Normalne włosy.
    • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 00:51
      Dzięki za taki pozytywny odzew. Spodziewałam się odpowiedzi z przeciwnego bieguna wink

Słucham Was i nic nie zmieniam. Uczesanie na długo nie pomaga wink
      • taki-sobie-nick Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 01:00
        Uczesanie nie pomaga na długo - jeśli chcesz powiedzieć, że szybko przestają być uczesane.

Może zamiast ciachać i farbować popielęgnuj?
        • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 01:05
          Ich kondycja wynika z mojego stanu zdrowia. Kiedy byłam zdrowa miałam gładkie włosy. Pielęgnacja niewiele zmienia. Odkąd się leczę, trochę się poprawiły, ale na razie to ok 5cm "lepszych włosów".
          • taki-sobie-nick Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 01:08
            Rozumiem.

Ale te 5 już masz!
            • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 01:11
              Tak smile
      • kkalipso Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 01:02
        Wyzwanie. Pokaż ułożone i uczesane. Nie mówię, że dzisiaj.....
        • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 01:10
          Ok, jutro pokażę uczesanie, ale nie ułożone, bo nie układam włosów.
          • aqua48 Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 09:26
            szorstkawelna napisała:

> Ok, jutro pokażę uczesanie, ale nie ułożone, bo nie układam włosów.

To idź do fryzjera, niech je przystrzyże odpowiednio i codziennie je układaj. Na razie po prostu nie masz żadnej fryzury. Kolor jest zupełnie ok, nie wiem po co chciałabyś zmieniać, na kondycję włosów to nie pomoże. No i czesz się częściej albo jeśli nie lubisz upinaj.
      • huexido Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 19:45
        I zobacz jeszcze Marta Klowan na instagramie instagram.com/marta_klowan?igshid=pw9ovtujd8ld
    • claudel6 Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 02:19
      ale to są świetne normalne włosy, co Ty chcesz z nimi robić?
      i jeszcze podniesione przy głowie, wiesz ile kobiet nakłada dużo szajsu na włosy, żeby nie były płaskie ulizane?
      • ajaksiowa Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 06:48
        Fajne kudełki,zazdroszczę👍
      • djhenne Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 16:59
        Dokładnie tak, marzę o takim uniesieniu.
        Włosy bardzo ładne, pokombinuj co najwyżej z układaniem, jeśli chcesz, kolor jest bardzo ładny i nic bym nie robiła.
    • klaramara33 Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 08:04
      Jak chcesz rozjaśnić to spróbuj delikatne ombre.
    • tapatik Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 08:51
      Mi się podobają, ale ja jestem facet smile
      • taki-sobie-nick Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 20:58
        Ja za to mam włosy typu "wpadłam pod kosiarkę", maksymalna długość 4-5 cm. tongue_out
        • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 22:18
          Tak lubisz czy to konieczność?
          • taki-sobie-nick Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 22:32
            Jeśli masz na myśli nowotwór, to nic z tych rzeczy.

Natomiast nie mogę zapuścić, bardzo źle się czuję, kiedy mi odrastają dłuższe.

Powyższe jest wypadkową podcinania podczas lockdownu (patrz zdanie drugie) i wizyty i fryzjerki.

Na ogół noszę fryzurę, w której najdłuższe włosy mają 10 cm.
    • astoriaam Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 11:29
      Matko ja mam to samo, identyczne pogniecione, włosy mogę umyc tylko rano bo inaczej się ppgniota przez noc z tym że ja mam tak od niedawna, zrobiły się ostatnio jakby rzadsze i cieńsze
    • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 11:56
      Zdjęcie uczesanych. W dzień widać jakie są suche.
      • nuclearwinter Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 13:42
        No co ty, bardzo fajne włosy! Myślałam, że masz dość rzadkie i cienkie włosy, ale widzę, że one mają naprawdę fajna objętość. Ale chyba rozumiem czemu cię irytują, bo moje też wymagają rozczesywania, bez tego po kilku godzinach się straczkuja. A co robisz, że tak ładnie są odbite u nasady?
        • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 19:30
          Nic, same się tak układają. Mnie to irytuje, bo jak się straczkują, to wyglądają jak małe zaskrońce wink
          • nuclearwinter Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 20:17
            Zazdroszczę, wyglądają jak po modelowaniu na jakiejś szczotce 🙂
      • kkalipso Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 14:12
        Ładnie, piszesz, że nie układasz włosów, uwierz, że szczotka obrotowa czyni cuda, trwa to chwilkę a pięknie wygładza włosy. Może spróbuj ...
      • snakelilith Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 15:04
        Skróć długość, pielęgnuj regularnie, bo masz trochę roztrzepane długości, tak jakbyś maltretowała je często gumką do włosów i spróbuj przedziałku z boku, bo ten jakoś nie bardzo chce ci się trzymać i dziwnie wygląda. Zmiana przedziałku może dać zupełnie inną fryzurę.
      • mrs.solis Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 16:53
        Jaki jest twoj sekret, ze te wlozy masz tak ladnie uniesione u nasady? One tak same od siebie sie unosza, czy cos z nimi robisz? Ja wlasnie kombinuje jak kon pod gorke co zrobic , zeby takie miec.
        • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 19:46
          Ty, Mrs. Solis masz przepiękne włosy smile
          • fornita111 Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 19:54
            No ma, fakt. Pamietam je z watku maseczkowego... i to jedyne co z niego w ogole pamietam big_grin Jak z reklamy ma kudly, skubana wink
      • taki-sobie-nick Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 20:59
        Za to gęste. Duży potencjał.
    • saszanasza Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 12:07
      refleksy jaśniejsze, jeśli już. żadnych pasemek
      • saszanasza Re: Włosy - zdjęcie 30.05.20, 12:08
        i obetnij je do ramion
      • szorstkawelna Re: Włosy - zdjęcie 31.05.20, 01:06
        Czym się różnią refleksy od pasemek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka