Dodaj do ulubionych

Menu na 50. urodziny

10.06.20, 17:31
Zamówiliśmy z mężem salę w restauracji na kilkanaście osób na jego 50. urodziny, na kolację. Poprosiliśmy o propozycję menu i wczoraj przyszła mailem. Sałatki, zapiekane makarony i pizze, tort, wino. Mój mąż mówi, że ok., ale mi się te pizze wydają niestosowne.
50-tka i pizze?
Sztywniara jestem?
Obserwuj wątek
    • bo_ob Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 17:34
      nie jesteś, poszli po najmniejszej linii oporu
      • bi_scotti Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 17:38
        Jak wszystko w zyciu: moze byc pizza i pizza wink Simple take-out vs. fancy-shmancy prepared przez jakiegos Master Chef Giuseppe big_grin Jesli to classy restauracja, to i pizza pewnie bedzie upper class wink Cheers.
        • bo_ob Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 17:43
          Sałatki, zapiekane makarony i pizze, tort - to chyba nie jest to, co myślisz wink
      • riskylea Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 08:11
        Chyba linii najmniejszego oporu... jak chcesz błysnąć to się brokatem posyp.
    • danaide Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 17:45
      Pizze niestosowne a makaron stosowny? Knajpa włoska. Sushi miała Ci zrobić?
      • aqua48 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 17:54
        Zapiekany makaron plus pizza? No nie pasuje. Albo, albo.
        • danaide Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 18:19
          To ja proszę pizzę. Wywalić makaronwink
    • mikams75 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 18:02
      nie widze w pizzy na 50tke niczego dziwnego, ale w tym polaczeniu to jest dziwne - zapiekane makarony + pizza, naprostsze zapychacze.
      • kokosowy15 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 18:04
        Zaadal bym jeszcze hamburgerów na wynos i zapiekanki z pieczarkami.
    • konsta-is-me Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 18:13
      Kwestia jakosci pizzy...
      Jak dobra, to warto.
      Ale ja nie jestem snobka jedzeniowa,dla mnie smak najwazniejszy.
      Makarony strasznie nudne mi sie wydaja.
      I- co to za knajpka? Skoro serwuja na co dzien pizze i makarony, to spodziewasz sie homara i ostryg ?
      Troche nie rozumiem.
    • szafireczek Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 18:46
      Z tego menu - rozważyłabym jedynie tort i wino, ale i to dopiero po uprzednim podaniu bliższych opisów...Sałatki w restauracji bym nie zjadła, chyba że byłyby to proste składniki, ktore można ocenić "na oko", czy świeże...
    • majenkir Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 18:50
      Pizza to moje ulubione danie i moglabym ja jesc 5 razy dziennie codziennie wink, ale wydaje mi sie, ze na taka uroczystosc nie wypada. Chyba ze ta pizza ma byc dla dzieci.
      • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 22:51
        Dzieci nie będzie. Ludzie w wieku 45-55, tylko nasi znajomi, nie rodzina, żadne ciocie czy babcie. Towarzystwo sympatyczne i wyluzowane, nie ma być ą ę, tylko na luzie. Mimo wszystko mam taką granicę luzu, która nie przepuszcza tej nieszczęsnej pizzy.
    • juuuu7 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 18:57
      Ale to jest pizzeria? Wloska knajpa?
      Wloska kuchnie uwielbiam ale duzo zalezy od jakosci jedzenia...
    • laura.palmer Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 19:00
      Jak wybraliście pizzerię, to trudno się dziwić, że takie menu. Jeśli to jednak nie jest pizzeria, to szukałabym chyba innego lokalu, bo pewnie pizza będzie obrzydliwa.
    • ulla_cebulla Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 19:07
      Dla mnie pizza to fastfood, kiedy nie mam weny na nic innego, nawet najlepsza. We Włoszech potrafię przez 3 tygodnie nie zjeść ani jednej, więc cie rozumiem.
    • mia_mia Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 19:08
      Dziwne to menu, nawet jeśli to pizzeria i zupełnie nie pasuje do okazji.
    • leni6 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 19:14
      Czy to jest włoska restauracja? Generalnie menu złożone z makaronów, sałatek i pizzy brzmi słabo.
    • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 22:39
      To jest dość dobra restauracja, w każdym razie najlepsza, jaką mamy w mojej mieścinie wink
      Robiliśmy tam okrągłe urodziny teściowi, tylko że wtedy był obiad - devolaje, pieczone ziemniaki, ryby itp.
      Teraz ma być kolacja, więc chcieliśmy coś luźniejszego. Pizzę mają bardzo dobrą, no ale jakoś nie leży mi pizza na taką okazję. Sałatki wydają mi się ok., makarony też, mam tam nawet swój ulubiony wegetariański. Mówicie, że to fast foodowe zapychacze? To co mam podać? Te nieszczęsne devolaje z ziemniakami?
      Nie pytam ironicznie, serio pytam. Co byście chciały zjeść na kolację, jakby ktoś Was zaprosił na kolację z okazji 50. urodzin? Żeby było i smacznie, i ładnie, i dość luźno, wszak to nie 70. czy 80.
    • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 22:46
      Tak, to włoska restauracja.
      Jako przystawki mają tam:
      Sałatka Caprese [pomidor, ser mozarella, bazylia, oliwa, ocet balsamiczny]
      Smażone paluszki krabowe [masło czosnkowe, grzanki]
      Bruscietta [pomidor, bazylia, grzanki]
      Kalmary panierowane
      Krewetki królewskie w sosie koperkowym

Makarony: Makaron di Mare, Rigatoni del Piero, Aglio e olio, Farfale al Tonno, Penne Spinachi, Spaghetti Carbonara, Spaghetti Bolognese

A wśród dań wegetariański jest camembert z żurawiną i pietruszką zieloną.
      • eliszka25 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 22:59
        Przepisałaś dosłownie menu, czy to twoja pisownia? Jeśli tak mają napisane, to hmmm, chyb jednak zrezygnowałabym z włoskiej restauracji, w której nie wiedzą nawet, jak napisać nazwy włoskich dań.
        • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:10
          Skopiowałam, a co błędy są, tak? Niestety, to się często zdarza w menu sad Też nie lubię błędów.
          • eliszka25 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:22
            Trochę tych błędów mają, większość takich „niewinnych”, jak np. pojedyncze l zamiast podwójnego, ale jak przeczytałam „bruscietta”, to aż mnie zęby zabolały. Sądząc po opisie w nawiasie, to nie byłabym też pewna, czy oni w ogóle wiedzą, co to bruschetta. W poście startowym piszesz też o zapiekanych makaronach, ale te w menu, to chyba nie zapiekane? W każdym razie ciężko mi sobie wyobrazić np. zapiekaną carbonarę czy aglio e olio.
            • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:31
              To "zapiekane" dodałam niepotrzebnie. Po prostu zaproponowali makarony z tego swojego menu.
              • eliszka25 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:47
                Ale to w sumie logiczne, że proponują dania z menu. We włoskiej restauracji pizza i makarony w menu dziwne przecież nie są.
              • mia_mia Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 07:17
                Makaron na półmiskach nie będzie wyglądać apetycznie i dziwię się, że padła taka propozycja, po kilku minutach to będzie to błoto. Nawet w hotelowych restauracjach ze szwedzkim stołem nie podaje się makaronu z sosem, tylko oddzielnie sos i makaron.
    • 35wcieniu Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:05
      Same dobre rzeczy, jak na mój gust.
      • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:11
        Co jest dobre? To, co w poście startowym, czy to skopiowane menu?
        • 35wcieniu Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 00:02
          Jedno i drugie.
    • cruella_demon Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:15
      Nieee paniii, w tym wieku pizze jeść? Toż to cza gromnicę zapalić i dostojnym ślizgiem czołgać się w kierunku cmentarza.
      • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:21
        Nie chodzi o jedzenie W TYM wieku, tylko o podanie przy takiej okazji. Na pizzy nieraz byłam z tymi znajomymi, wiem, że lubią i zjedzą, ale to 50.
        • eliszka25 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:25
          A nie ma opcji, że po prostu rezerwujesz stolik na tyle i tyle osób na dany dzień i daną godzinę i każdy zamawia do jedzenia, co chce, ty stawiasz dodatkowo wino i tort oraz regulujesz rachunek za wszystkich? Ja bym tak wolała.
          • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:30
            Jest opcja, ale zanim wszyscy zamówią, minie sporo czasu. Potem czekanie, zanim przyniosą. Nie podadzą równocześnie, ja ich znam. Część zje, a część będzie czekać. No lepszą opcją wydaje mi się rozstawienie półmisków.
            • eliszka25 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:52
              Jeśli nie podadzą przynajmniej mniej więcej równocześnie, to faktycznie kiepsko. Jednak dla mnie pizza czy makaron, to raczej dania, które należy zjeść od razu po przyrządzeniu. Nie bardzo wyobrażam sobie, jak by to miało wyglądać, półmiski z pizzą i makaronem w sosie?
            • ga-ti Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:52
              Nie będę Cię przekonywać, że jest inaczej, ale zdarza mi się od czasu do czasu wyjść ze znajomymi (z różnych okazji właśnie) do knajpki (włoskiej wink) i rezerwujemy stolik na określoną liczbę gości, zamawiany kilka wspólnych przystawek a danie główne i deser każdy sobie zamawia sam. Nie ma problemów, wcześniej rezerwujący uprzedza, że tak będzie to wyglądało. Kelner sprawnie przynosi posiłki i stara się w miarę jednocześnie dla wszystkich.
              Wydaje mi się to dość dobrym pomysłem.

Pizzę widziałabym jako przystawkę (wtedy np. różne rodzaje podane w porcjach), gadamy sobie, popijamy winko, piwko i pogryzamy pizzę. Do 50 trochę mi brakuje, ale ogólnie pizza mnie nie gorszy wink
              Z tym wyborem dania dla wszystkich może być trudno, zwłaszcza, że to jakby jeden rodzaj kuchni, ja np. nie lubię owoców morza, a te w makaronach często, ktoś nie będzie lubił grzybów, ktoś ryb, czy jakiegoś sera i problem.
              Chyba że tych makaronów będzie możliwe wybranie sobie z kilku opcji? Ale w tedy to już jesteśmy o krok od 'każdy wybiera sobie co chce' wink
              • eliszka25 Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:59
                No właśnie, taka opcja wydaje mi się lepsza od pizzy i makaronów na kilku półmiskach dla każdego.
              • 35wcieniu Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 00:10
                No bo generalnie chyba zazwyczaj się to tak odbywa. Może faktycznie ta knajpa o której autorka pisze ma dziwną taktykę przynoszenia każdemu osobno,że jedni kończą, a drudzy ciągle czekają, ale normalnie przynoszą dla jednego stolika o jednym czasie.
                No dobra, ale niech mi ktoś wytłumaczy jaki sens urządzać urodziny w knajpie, serwującej kuchnię, która wydaje się nieodpowiednia, i w której na dodatek pracownicy nie znają podstaw obsługi?
                • mia_mia Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 06:49
                  Może w okolicy nie ma dużego wyboru restauracji, w mniejszych miejscowościach to często jedna lub dwie.
                • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 10:35
                  > No dobra, ale niech mi ktoś wytłumaczy jaki sens urządzać urodziny w knajpie, s
                  > erwującej kuchnię, która wydaje się nieodpowiednia, i w której na dodatek praco
                  > wnicy nie znają podstaw obsługi?

Lubimy tę knajpę smile Byliśmy tam parę razy na urodzinach. No i wpadamy czasem na obiad z dziećmi. Ładna jest, no taka "nasza".
              • kurt.wallander Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 17:56
                ga-ti napisała:

> Nie będę Cię przekonywać, że jest inaczej, ale zdarza mi się od czasu do czasu
                > wyjść ze znajomymi (z różnych okazji właśnie) do knajpki (włoskiej wink) i rezerw
                > ujemy stolik na określoną liczbę gości, zamawiany kilka wspólnych przystawek a
                > danie główne i deser każdy sobie zamawia sam. Nie ma problemów, wcześniej rezer
                > wujący uprzedza, że tak będzie to wyglądało. Kelner sprawnie przynosi posiłki i
                > stara się w miarę jednocześnie dla wszystkich.
                > Wydaje mi się to dość dobrym pomysłem.

Ja tez tak lubię. Jednak zdarzyło mi się niejednokrotnie, że było tak, jak przewiduje mama-ola. Jeden już zjadł drugie danie, a innemu jeszcze zupy nie przynieśli. Poważnie rozważam przy okazji najbliższej podobnej imprezy rodzinnej podesłanie gościom menu, niech wybiorą, co będą chcieli, a ja uprzedzę restaurację ile których dań będziemy chcieli, niech sobie jakoś to zorganizują, żeby sprawnie wydawać.
                >
            • mia_mia Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 07:31
              To poproś o skróconą kartę, 3 sałatki do wyboru, 3 rodzaje makaronu, dla kuchni to łatwiejsze, a goście dostaną ładnie podane jedzenie.
              Zamiast pizzy niech zrobią focaccię, nie zwiędnie, na stół caprese, mix ciepłych przystawek, wy będziecie jeść, a kuchnia na spokojnie przygotuje kolację.
        • cruella_demon Re: Menu na 50. urodziny 10.06.20, 23:38
          No więc dla mnie oczywistym jest, że we włoskiej knajpie mogę spodziewać się makaronu i pizzy, w wietnamskiej sajgonek, w indyjskiej tikka masala, a w sushi sushi wink
          Raczej patrzyłabym właśnie podejrzliwie na włoską podającą barszczyk i devolaja big_grin
          Tak więc nie, nie ma nic niestosownego w tym menu.
          • mia_mia Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 07:54
            A ja bym oczekiwała, że dostanę propozycję dań spoza karty, adekwatnych do okazji. Kuchnia włoska ma dużo więcej do zaoferowania niż pizzę i pasty serwowane z półmiska.
            Zamiast pizzy można podać bruschetty z różnymi dodatkami, focaccię, inne fajne antipasti.
            Sam makaron jak najbardziej może być, ale serwowany na talerzu, apetycznie podany.
        • 35wcieniu Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 00:04
          No to jak na TAKĄ okazję nie chcesz pizzy, makaronu i sałatek, to dlaczego wybrałaś włoską knajpę?
          (Pomijam fakt że nie wiem dlaczego urodziny miałyby być taką okazją że nie można jeść tego co tam wyżej wymieniłaś)
          • cruella_demon Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 00:08
            Bo teściowi podali devolaja z ziemniakami big_grin
            • bi_scotti Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 01:08
              Wyobrazam sobie te kolacje jako buffet i jakas tam forma stojacego party. Jedzenie stoi, kazdy bierze na co ma ochote i w kolejnosci wedlug uznania - jeden zacznie od Caprese, inny od calamari, jeszcze inny bedzie zainteresowany wylacznie pizza. Easy-breezy, pelny luz dla wszystkich, correct? Do tego open bar albo butelki bialego & czerwonego wina na kazdym stole do wyboru plus jakies inne opcje alcohol na zyczenie podawane przez kelnera. Na koniec wspolny deser z tym ciastem/tortem i kawa/herbata, jakims digestive albo champagne, chyba ze podasz go wczesniej. Jesli takie menu, to ja bym takiego party oczekiwala i jak dla mnie (definitely 50++ tongue_out) to byloby jak najbardziej OK. Definitely lepsze niz de volaille z kartofelkami wink I jesli maz/jubilat wydaje sie byc happy z takim planem, to why not? To ma byc w koncu jego fun! Cheers.
              • mia_mia Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 06:47
                Na imprezie ma być kilkanaście, a nie kilkadziesiąt osób i autorka zarezerwowała stolik, a nie całą restauracjęwink
      • mia_mia Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 07:44
        Każdy wiek jest dobry, żeby jeść pizzę, ale nie każda uroczystość jest odpowiednia, żeby ją serwowaćwink
    • mid.week Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 07:56
      mama-ola napisała:

>Mój mąż mówi, że ok.,

bo tylko kobieta ma w sobie tyle zacięcia do wymyslania problemów 🙂
      • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 10:26
        Bo do tej pory sama robiłam przyjęcia urodzinowe, a teraz restauracja mnie zastąpi i ma mnie zadowolić w tym względzie tongue_out
        • eliszka25 Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 11:01
          Ja tam cię rozumiem. Skoro już płacę, to oczekuję, że restauracja stanie na wysokości zadania.
    • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 10:22
      Odpiszę zbiorczo. Faktycznie, knajpa włoska, to czego ja oczekiwałam smile Już mi ta pizza przestała przeszkadzać. Może po prostu mało i niezbyt różnorodnie wygladalo to zaproponowane menu.
      Sala osobna, zamykana, jeden długi stół (nie stoliki). Podoba mi się pomysł, że na stole będą przystawki i picie, a danie główne każdy wybierze sam. Taka opcja mieszana.
      Jeszcze mam jedną sprawę. Nie podają tam owoców, w kazdym razie nie zaproponowali, a mamy lato i można by wystawić truskawki i inne. W domu wystawiam obok ciast do deseru. Nie będzie tego brakowało, jak myślicie?
      • mid.week Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 10:37
        kup po drodze kobiałkę wink
      • eliszka25 Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 10:58
        Skoro to „wasza” knajpka i ją lubicie, to nie ma sensu szukać czegoś innego. Udana impreza, to przede wszystkim fajni ludzie w jakimś fajnym miejscu. Oczywiście jedzenie też jest ważne, ale nie najważniejsze. Jak zamówisz przystawki i napoje, to nikt nie będzie siedział przy pustym talerzu i spokojnie można wtedy czekać na danie główne, które goście zamówią sobie sami. Na koniec może wjechać zamówiony przez was tort i szampan, czy co tam planujecie i impreza będzie udana.

Też zwykle podaję jakieś owoce do deseru, jak by ktoś miał ochotę, ale w takiej formie w restauracji by mi ich jakoś strasznie nie brakowało.
        • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 13:27
          Tak zrobimy, jak piszesz smile
          Wydrukuję menu bez cen, bo nie sądzę, żeby takie mieli. Każdy zamówi, co chce, choćby i devolaja czy pizzę. A przystawki i salatki będą stały caly czas.
          Zaczynam to widzieć smile Będzie ok.

Dzięki wszystkim za obgadanie ze mną tej sprawy.
      • cruella_demon Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 15:33
        Daj sobie spokój z owocami, to nie wesele wink
        Ludzie się najedzą, poprawią tortem owoce są całkowicie zbędne.
        • bi_scotti Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 15:42
          Dodalabym jeszcze raz, ze skoro to nie jest surprise party, to niech sie jubilat wypowie na temat planu. To on ma byc happy, przede wszystkim on smile I choc, teoretycznie, wiekszosc facetow nie przywiazuje wagi do details typu rozowe serwetki czy srebrne widelczyki tongue_out ale moze on ma jakies swoje ciche marzenie typu sernik albo balony, albo whatever … Niech ma poczucie, ze Ty mu to marzenie spelnisz. I jesli on by akurat chcial kosz czeresni na stolen to why not? smile Happy birthday do 50latka! Cheers.
          • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 15:45
            Ależ ja rozmawiam o tym z mężem cały czas smile To, że go nie ma w tej dyskusji na forum, to nie znaczy, że nic nie wie.
        • mama-ola Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 15:42
          smile
    • fitfood1664 Re: Menu na 50. urodziny 11.06.20, 15:56
      50te urodziny męża i mąż mówi ok? Nad czym się tu jeszcze zastanawiać?
      Komu chcesz dogodzić? Gościom? Dla mnie zdanie męża byłoby najważniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka