06.07.20, 20:39
Mam dwa pytania - po pierwsze chciałam zapytać gdzie można kupić fajną, najlepiej taliowaną pelerynę (chętnie jakieś linki, zdjęcia), po drugie, czy to prawda, że określenia "peleryna" używają już tylko emeryci (tak powiedziała mi dziś koleżanka tongue_out ) i teraz mówi się "płaszcz przeciwdeszczowy".
Obserwuj wątek
    • kaskaz1 Re: Peleryna 06.07.20, 20:47
      Płaszcz i peleryna to jak spodnie i spódnica.
    • krwawy.lolo Re: Peleryna 06.07.20, 20:50
      Peleryna to żona Pelego.
    • z_lasu Re: Peleryna 06.07.20, 21:15
      Dobrze, że napisałaś o co Ci chodzi (płaszcz przeciwdeszczowy), bo zastanawiałam się jakim cudem peleryna może być taliowana 😳
    • mum2004 Re: Peleryna 06.07.20, 21:38
      Na zalando są fajne. Szukaj pod płaszcze przeciwdeszczowe. Niestety dość drogie.
    • malia Re: Peleryna 06.07.20, 21:47
      Na tchibo kupiłam płaszcz przeciwdeszczowy, ale wiosną.
      A po drugie - na pelerynę mówi się dalej peleryna, a na płaszcz przeciwdeszczowy - płaszcz przeciwdeszczowy
    • mikams75 Re: Peleryna 06.07.20, 22:11
      peleryna to peleryna a plaszcz to plaszcz. Co to zakupow to nie wiem, kupilam kurtke na zalando.
    • krwawy.lolo Re: Peleryna 06.07.20, 22:19
      Czy któraś z leciwszych emam przypomina sobie tekst będący parodią duetu Sipy z Figlem o Marii, jak to wygląda nocą. Tam chodziło o płaszcz, znaczy "Ździchu, masz jeszcze ten płaszcz, wiem ... ortalion, z podpinką ..."
      Ktoś posiada całoć?
    • georgia.guidestones Re: Peleryna 06.07.20, 22:31
      to są 2 osobne rzeczy. ja to www.decathlon.pl/ponczo-arpenaz-10-l--id_8084715.html?gclid=Cj0KCQjwl4v4BRDaARIsAFjATPlonctSO9KBsB__Mg2PVylirqvsARkq2bPcIIagnZdhoQm22I_NL4MaAqcoEALw_wcB&gclsrc=aw.ds moze byc taliowane, nie mam za xuj pojecia

ale te peleryny są niczego sobie happyrainydays.com/eu/shop/rainwear-ladies/raincapes/
    • eliszka25 Re: Peleryna 07.07.20, 03:57
      Pojęcia peleryna używają nie tylko emeryci, ale znaczy ono zupełnie coś innego niż płaszcz przeciwdeszczowy. To są dwie zupełnie różne rzeczy. Fajną pelerynę mam z tchibo w żarówiastym fioletowym kolorze.
    • bo1 Re: Peleryna 07.07.20, 06:36
      W stacjonarnym Monnarim wczoraj widziałam. Zaznaczam, że to były kurtki przeciwdeszczowe (lekko dopasowane), a nie peleryny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka