princy-mincy 12.07.20, 16:18 Która ma? Polecacie? Zadowolone jesteście? Szafy mają być do pokoju gościnnego, nie mogą być zbyt głębokie, ale mają mieć dużo półek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cruella_demon Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 16:19 Ja mam, jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 21:59 Ja mam, super, najlepsze szafy ever !!! Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 16:22 Bierz szuflady, pełne ze sklejki lub plastikowe zamiast drucianych koszy. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 16:37 Nie wiem czy szuflady w ogóle się zmieszczą, bo szafa nie może mieć więcej niż 50 cm głębokości Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 16:46 Paxy są o głębokości 60 i 40 cm. Do jednych i drugich są dostosowane półki, szuflady itp. akcesoria. Komponujesz sobie wg potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 16:54 Mnie głównie półki są potrzebne. Szuflady i drążki mam już w garderobie. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 16:49 A PAX nie jest na 60? Ja zamiast szaf garderobianych uzywam szafki kuchenne, te plytsze. 60cm to tylko na rzeczy wiszace sie nadaje i szuflady, polki tej glebokosci sa dla mnie niewygodne w uzytkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 17:04 to prawda, 60 tylko na wiszące lub szuflady, półki to koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 17:53 Ja mialam mozliwosc przesuniecia sciany i zrobilam wneke na przedpokoju kosztem polowy glebokosci szafy u dziecka. Teraz szafa jest w polowie gleboka (wieszaki), a druga polowa to regaly Billy (najlatwiej tak bylo polki zrobic), za drzwiami przesuwanymi. A kuchenna szfka ma idealna glebokosc na pudelka do butow. Odpowiedz Link Zgłoś
mus_tang1 Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 09:03 Genialny pomysł, Billy za przesuwanymi drzwiami. Zapisuję Również mam paxa, jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 09:36 za cholerę nie mam wyobraźni przestrzennej, czyli masz regał Billy zasłonięty przesuwanymi drzwiami, a u dziecka szafa 40cm? mogłabyś podać link do szafy kuchennej która masz na buty, kuchni Ikei nie kojarzę. na buty mam to i musze się pozbyć, bo ich nie cierpię www.ikea.com/pl/pl/p/trones-szafka-na-buty-bialy-00397307/?&gclid=EAIaIQobChMIzIaS5tvJ6gIVStiyCh38fQD-EAQYByABEgK85PD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 09:59 Pokój dziecka ma wspólna ściane z przedpokojem. W połowie długości ściane przesunełam w kierunku pokoju. Teraz w przedpokoju mam wneke, a szafa u dziecka wyglada tak, że połowa ma głebokość 60cm (nienaruszona), a druga połowa ma tyle, ile Billy. W tej płytkiej połówce mam dwa regały Billy (80+40), w głebokiej wieszaki, całość za drzwiami przesuwanymi (takimi na wymiar). Jako szafke na buty kupiłam płytka i wysoka szafke kuchenna, one maja chyba 38cm + drzwi. Ja to jeszcze "za starego systemu" kupowałam, teraz znalezienie czegoś na ich stronie graniczy z cudem. Te 38cm to idealna głebokość na pudełko butów, ja takich "kieszonkowych" nie lubie, bo nigdy mi szerokościa nie pasuja. Trones mam zamiast parapetu, trzymam w nich drobne artykuły elektryczne (żarówki, przedłużacze, baterie) oraz świeczki i serwetki Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 11:37 dziękuję za wyjaśnienie, szukam teraz inspiracji na wnekę w swoim przedpokoju ,ma być właśnie na buty Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Szafy pax ikea 31.12.24, 15:02 Półki mam na najwyższym poziomie (szafa 236 cm) i w nie wsunięte takie materiałowe pudła skubb. Przechowuję tam rzadziej używane rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 16:44 ja druciane kosze sobie chwale, oświetlenie przede wszystkim bierz Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 16:49 Wszystko wyłazi tymi oczkami. Przy płytkim Paxie nie warto inwestować w dużo szuflad (chyba że na bieliznę czy inne drobiazgi), bo półki są na tyle płytkie, że wszystko jest dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 17:02 mam takie podkłady i nic nie wychodzi od spodu, wolę te kosze niż zwykle szuflady, skarpetki tam trzymam Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 17:48 Kiedys mieli plastikowe pelne kosze, ostatnio nie widzialam. Ja wole te pelne, niz kosze z duzymi oczkami i wklady. Kosze z malymi oczkami sa OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mus_tang1 Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 09:13 Ja w garderobie nie robiłam szaf. Mam system koszy z obi, chyba Alfa się nazywają. Jakość rewelacja. Niektóre mają blisko 20 lat i są jak nowe. Podobne systemy z Ikei padły i poszły na śmietnik.. Żałuję, że do szafy pax nie włożyłam "komody" z tego systemurazy dwa, zamiast szuflad i koszy na całą szerokość szafy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 09:40 elfa, teraz Googluje, wyglądają porządnie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 11:17 Nie znoszę półek. Dla mnie tylko szuflady. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Szafy pax ikea 18.09.24, 11:44 Zmienili rodzaj siatki z której jest kosz, wcześniej to rzeczywiście były duże dziury, teraz są drobne - nic nie wyłazi. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 16:55 Oświetlenie mi niepotrzebne, pokój jasny i słoneczny. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 09:43 ok, u siebie mam 4 paxy, w 60 - tkach światło bardzo pomaga, w 40 zbędne Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 20:13 bywalczyni.hosteli napisała: > ja druciane kosze sobie chwale, > oświetlenie przede wszystkim bierz Też lubię kosze, mam 2szt Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 17:54 Mam, polecam, mam w garderobie, jedną w kotłowni, u dzieci, Niedawno zakładałam wątek co zrobić z 7 metrowym pomieszczeniem, stanęło na składziku/gabineciku, właśnie na skręcenie czeka 6 szaf. Najfajniejsze że sobie dobierasz wnętrze jak ci się podoba i w każdym czasie możesz przeorganizować . Polecam ci choć jedną taką płytką szufladę tacę z przegródkami, coś jak na krawaty, Ja takie wzięła, wreszcie będą miały swoje miejsce wszystkie kabelki, ładowarki, słuchawki itp . I jeszcze 30 innych pierdółek które się walają po szufladach, plączą,. Jeśli tylko półki i nie masz miejsca na głęboką to 40 spokojnie ci wystarczy, półki do niej mają 35 cm głębokości. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 18:07 Wszelkie ładowarki i kabelki mają swoją szufladę u męża. Szuflady na bieliznę, skarpetki, rajstopy i takie tam mam w garderobie. W potencjalnym paxie będę miec rzeczy używane okazjonalnie, typu śpiwory, obrusy, pościel dla gości, od biedy ręczniki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 18:12 Ja w składziku też chcę mieć pościel i ręczniki, jednak dla mnie wygodniejsze będzie trzymanie ich w drucianych koszach, na dole będą kosze i szuflady, wyżej dużo półek. W koszach będzie też sprzęt typu kaski, ochraniacze, paletki, torebki prezentowe i papiery, cała masa szaf w tym jedna narożna, uffff jak ja planuje co tam włożę 😉😁 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 18:14 Mam i polecam. Przez pięć lat zmieniliśmy parę rzeczy w środku, a rok temu zmieniła nam się całkiem koncepcja, więc przerobiliśmy dotychczasową na 2 dokupując brakujące elementy. Odpowiedz Link Zgłoś
amarillo4 Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 18:48 płytsze pax to 35 cm, plus drzwi, może z drzwiami przesuwanymi wychodzi 40 (nie wiem, nie mam) 40 cm ma besta, wygodne pod tym względem, że są mniejsze drzwi nie otwierasz całej szafy gdy bierzesz jedną rzecz i tym samym się tam wyżej nie kurzy albo kuchenne, tylko nie wiem jak dobrać drzwiczki "salonowe" 5 lat temu wybierałam kuchnię, aktualnej oferty nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 19:08 Tyle, że besta ma 198 cm a pax 234. To jest różnica jednej dodatkowej półki, która robi mi różnicę. No i pax ma więcej wyboru w szerokości niż besta- tak mi przynajmniej wychodzi ze strony internetowej, muszę podjechać do sklepu by sprawdzić na żywo Odpowiedz Link Zgłoś
amarillo4 Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 19:25 szerokości: 50, 100, 75 do 75 pasują drzwi 50 cm plus 25 cm tych 25 jest mały wybór Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 18:53 No szafa jak szafa, trudno powiedzieć czy polecam. Polecam mniej więcej tak jak każdą inną szafę. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 19:44 Ja mam. Są spoko - a przede wszystkim, są o połowę tańsze niż w przypadku mebli robionych u najtańszego majstra na zamówienie. No i można sobie skomponować co się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Szafy pax ikea 12.07.20, 21:52 Mam dla dziecka, tą najpłytszą, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 02:40 Mam, zadowoleni sprawują się dobrze, nie psują Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 11:13 Jak zwykle nie dziwi mnie że "świadoma" i "światowa" ematka troskliwa o zwierzątka, środowisko, dobro potrzebujących kupuje meble firmy od lat zamieszanej w nielegalne wycinki lasów. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 11:24 Nie "od lat", tylko 2 sytuacje były. Pierwsza, w której zdaje się zarzuty się nie potwierdziły, a druga teraz, z tym, że to nie IKEA wycina drzewa, a oskarżono dostawcę drewna. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 11:42 Obejrzyj sobie dokument o IKEI, nie tylko o drewno chodzi. Nawet mojego ulubionego nożyka do obierania wolałabym już tam nie kupować. Trzeba mieć jakieś zasady. Nie dwie tylko więcej. USA, Rumunia, teraz Ukraina. Kto wie czy sprawa "kornika" w Puszczy Białowieskiej nie należy do serii. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiablo Re: Szafy pax ikea 18.09.24, 21:02 Wszyscy światowi i troskliwi, oczywiście EKO, latają samolotami na wakacje z 4 razy do roku, a mnie umoralniają że mięsa za dużo jem i ślad węglowy zostawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 13:44 Dzieki za wszystkie opinie i porady. Jedziemy dzis z mezem oblukac na zywo fronty i koszyki/ szuflady. Co prawda raczej beda same polki, ale zdecydujemy w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 17:01 Mam płytkie i głębokie i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Szafy pax ikea 13.07.20, 17:28 Mam. Jestem bardzo zadowolona. Są bardzo wytrzymałe w porównaniu do innych szaf, które mam/miałam. Mam tyle ciężkich książek, że nie każda szafa to wytrzymała, a Pax daje radę . Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Szafy pax ikea 18.09.24, 14:35 Nie polecam tej płytszej. Wymaga przykrecenia do ściany, inaczej przechyla się do przodu. Te glębsze - super Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Szafy pax ikea 31.12.24, 15:04 Wszystkie wymagają przykręcenia do ściany, dla bezpieczeństwa. Jest to napisane w instrukcji montażu. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Szafy pax ikea 31.12.24, 15:31 Tak, ale tylko te lecą w przód na człowieka, gdy otworzysz drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Szafy pax ikea 31.12.24, 15:32 Te głębsze paxy tego nie robią. Sa stabilne i dobrze wyważone. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Szafy pax ikea 18.09.24, 21:04 tak, praktyczna, ustawna, pojemna bardzo na tak Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Szafy pax ikea 31.12.24, 14:52 Oglądałam ostatnio i drzwi uchylne wydają się cieńsze, niż były kiedyś. Czy ktoś ma porównanie, czy to tylko wrażenie? Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Szafy pax ikea 31.12.24, 18:39 Nie powiem, czy tak jest. Ale to możliwe, jestem w grupie na fb nt. urządzania z ikea i tam ktoś pisał o regale, chyba chodziło o Billy. Dokupił teoretycxnie taki sam jak kilka lat wcześniej, a jakość o wiele gorsza. A, i jeszcze o prowadnicach do pax pisali - ze tez coś się tam zmieniło na gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Szafy pax ikea 31.12.24, 15:03 Ja mam jestem zadowolna ,ale one sa glebokie. A polek maja tyle ile sobie kupisz. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Szafy pax ikea 31.12.24, 15:04 Mam, polecam. Mam z lustrzanymi drzwiami, 236 cm wysokie, 60 głębokie. Szuflady na dole, te z siatki, rewelacja - trzymam tam gacie, skarpetki, kostiumy kąpielowe, ciuchy sportowe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mag-la-swag Re: Szafy pax ikea 02.01.25, 02:59 Super, najlepsze dressing na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwekk Re: Szafy pax ikea 27.01.25, 17:43 Jak planujesz często ich używać to nie polecam. To paździerz co może i ładnie wygląda ale długo nie wytrzyma. Osobiście poszedłem w płyty MPB - sam zrobiłem podobny projekt i wiem, że jest niezniszczalny Do tego materiał nie wchłania brudu więc bardzo łatwo się go czyści. Nie obija się, nie rysuje. Polecam taki kierunek zamiast marketu jeśli zależy Ci na trwałości mebla. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkon01 Re: Szafy pax ikea 29.12.25, 16:53 Witam na forum, zastanawiam się nad frontami do szaf pax, dlaczego są tak duże różnice w cenach, czy chodzi o jakość czy to tylko kwestia estetyki? Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkon01 Re: Szafy pax ikea 29.12.25, 17:03 Czy ktoś ma fronty grimo, forsand czy vikanes? proszę o opinie Odpowiedz Link Zgłoś