Dodaj do ulubionych

Pomoc - dziwne kosmetyki

21.07.20, 14:25
Głupia sprawa, na wyjazdach często kupuję spożywkę czy kosmetyki i nie zawsze pamiętam co i jak. Może ktoś jest w stanie mi pomóc, jak stosować to coś, zdaje się, że glinka do twarzy, ale twarda taka. Napis jest w farsi, jest w stanie mi ktoś pomóc? Drugie coś, to ma być olej do włosów, jest też w stanie stałym.
Jak to stosować?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 17:55
      tlumacz googla smile jako tako sobie i w farsi sobie poradzi smile
      • lucerka Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:12
        A jak wpiszesz perskie słowa?
        • 1matka-polka Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:15
          Żadna ematka nie zna perskiego?
        • mysiulek08 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:15
          nic nie wpisujesz przeciez, nie masz aplikacji tlumacza googla na tel?
          • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:19
            Nie mam, nie widziałam, że wystarczy fotkę zrobić, dzięki.
            Cały czas się uczę! smile
            • mysiulek08 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:20
              to akurat nie do ciebie 🤣 foty nie musisz robic, jest opcja "na zywo" i skan
              • lucerka Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:23
                Coś takiego. Dobrze wiedzieć!
            • mysiulek08 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:23
              z chinskimi zawijasami sobie nawet radzi 😁
          • lucerka Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:21
            Że niby że zdjecia tłumaczy? Nie mam tej apki.
            • mysiulek08 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:24
              napewno masz tlumacza googla, to i masz opcje tlumaczenia tekstu w trzech wariantach,
              • memphis90 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 14:39
                To aplikacja Google lens.
      • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:13
        Ach, myslalam, ze może ktoś podobne miał,nchyba nic innego mi nie zostaje, aczkolwiek same znaki mogą być wyzwaniemsmile
        • mysiulek08 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:18
          sprawdz czy jest dostepny farsi w apce, tlumaczenie pewnie bedzie kiepskie ale sens pewnie sa da sie pojac 😉
          • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:20
            sprawdzę, aż sama jestem arcyciekawa
          • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:40
            mysiulek dziękuję Ci za cynk, niestety z perskiego nie ma tej funkcji, ale dobrze wiedzieć na przyszłość smile
            • mysiulek08 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:48
              a probowalas np w hindi czy podobnych, a nuz cos zalapie, w sumie dwa, trzy slowa ci wystarcza zeby zalapac o co biega smile
          • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:47
            A jednak!

C16412, wyprodukowany przez Asli Pak Saf Sefid, tradycyjna woda, kąpiel Asl Bak Rey Ma: Cena: 35 000 Rialów Orientacyjna cena: 400 g. Proszek węglanowy Kolehm, olej wazelinowy i parafina Olej CIA Narmak oraz nazwy fabryki: Teheran, Shahriar, Safadasht Industrial Town, Farvardin Blvd., No. 9 Sharafi St., No. 113 Head Office: 77674332-7741100-21. Faks: 77772006 021 Telefon komórkowy: 6231 121 126

Brak i tak "sposób użycia" wink
            • mysiulek08 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:49
              a masz duzo info smile producenta, sklad, dojdziesz do sedna smile
              • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:57
                Nie mam kiedy, muszę póki co poskanować w tej aplikacji wszystko, co tylko wpadnie mi w ręcewink
            • mysiulek08 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:57
              przegladnij jeszcze ebaya i amazona, a nuz cos podobnego znajdziesz smile
            • kanna Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:59
              Zadzwoń i zapytaj ;D
              • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:03
                big_grin racja, w końcu nawet nr tel przetłumaczyło
                Swoją drogą cyfr nauczyłam się by wiedzieć co ile kosztujewink
            • lumeria Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:01
              Moze to sole do kąpieli?
              • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:04
                Miało być na twarz, zrozumiałam, że coś jak glinka lub maseczka
                • lumeria Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:08
                  W jakim kraju to kopiłaś? To z Indii czy Pakistanu, czy z Londynu? smile
                  • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:16
                    W Iranie, pokupowalam tez sklepowe odżywki i kolorowkę nie do zdarcia, tamtejsze kobiety mają obowiązkowo mocno pomalowane usta, oczy, a do tego piękne, błyszczące włosy. Chciałam być choć troszkę tak ładna jsk one smile
                    • kk345 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 15:46
                      To musiałabyś jeszcze operację nosa sobie zrobić, bez tego się nie liczysz jako Iranka, nawet podrabiana smile Albo choć plaster na nosie ponosić kilka tygodni...
                      Ale fakt, te młode prześliczne są
                      • kk345 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 16:05
                        Kiedy byłaś w Iranie? Teraz nie jest niestety najlepszy moment na wizyty, już mieli pod górkę przez ajatollachów i embarga a jeszcze kryzys covidowy uderza w nich z całym impetem, żal tego narodu...
                        • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 19:10
                          Oj to prawda, żal. Wspaniali ludzie, czytając wiadomości można sie naprawdę zasmucić. Byłam w 2018,a Ty?Z całą pewnością wrócę, w ogóle nie widziałam okolic Bandar Abbas i wschodu, pogranicza z Afganistanem przyznam się, że lekko bałam.
                          operacje nosa robią wrażenie, to prawdawink Iranki, które poznałam, umiały rozpoznawać kto jest po operacji nosa i juz bez plastra smile
                          • kk345 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 25.07.20, 08:29
                            Ja też w 2018 i od tego czasu tęsknię za ludźmi. Zjechaliśmy jakieś niezliczone ilości kilometrów ale moje serce zostało w Isfahanie
                • banicazarbuzem Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:09
                  Metodą prób i błędów możesz sprawdzić co to 😋
                  • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:17
                    Nic innego mi nie pozostaje najwyraźniej smile ale apka skradla mi dziś wieczór smile
            • mayaalex Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 20:46
              W Japonii maja takie glinki do kapieli, tylko ze sproszkowane. Moze to podobny patent? W sensie, ze wrzucasz sobie taka pigule do wanny i potem w tym sie kapiesz?
              • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 22.07.20, 23:15
                dzięki, wypróbuję miażdżenia w moździeżu i wtedy nałożę na twarz i wrzucę do kąpieli
                teraz nie rozpuściła się, minimalnie dosłownie
    • lumeria Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:53
      Tak na chlopski rozum - pierw powąchać jak to pachnie, dotknąć, dla odważnych - liznąć. smile

Do jednego krążka glinki dolać wody, a jak zmięknie odrobina posmarować ciało. Zobaczyć jak działa.

To co ma być olejem delikatnie podgrzać. Posmarować na ciele małą odrobiną.

Jak umrzesz, to bedziesz wiedziala z czego big_grin
      • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 18:58
        No nie będę wiedziała, bo albo od tego albo od tego!Jedna wielka niewiadoma!
        wink
        • lumeria Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:18
          To dodaj do tego kielich jakiegoś gruzińskiego wina z nieczytelna etykietka, i przynajmniej nie będzie Ci zależało na co zmarłaś big_grin
          • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:24
            Saperavi dwa razy proszę! Tylko proszę mnie nie oszukiwać, nie przeczytam etykiety ale poczuję co piję!
      • raczek47 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 19:45
        lumeria napisała:
        >
        > Jak umrzesz, to bedziesz wiedziala z czego big_grin

No właśnie.Pamiętacie "Lalkę "-Małgorzata Minlowa,by podobać się młodszemu mężowi (Wokluskiemu)kupiła jakieś mazidło nieznanego pochodzenia,wysmarowała się nim i zmarła.
        Bywalczyni, nie idź tą drogą!
        • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 20:18
          Wystraszyłaś mnie, ale nie przekonałaś, będzie co będzie.
          Jeśli do jutra nic nie napiszę, to miło było Was znać!
          • lumeria Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 21.07.20, 20:30
            Napisz jak było! big_grin
            • apallosa Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 22.07.20, 09:06
              Bywalczyni-skoro jeszcze żyjesz ( a mniemam,ze takwink to napisz proszę,co kosmetycznego warto kupic w Iranie?
              Wybieram się tam,jak sójka za morze....A ciekawam bardzo ,jakie to kosmetyczne cuda-wianki tam mają.
              • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 22.07.20, 23:11
                Dziewczyny, Wasza troska jest ujmującawink
                No żyję, żyję, ale co to za życie, jak glinka się nawet nie rozpuszcza. Jest zbrylona bardzo mocno, chyba będę próbować jeszcze z moździeżem.
                Apallosa, nie odkładaj podróży, teraz niestety ciovid, ale jeśli wróci normalność, koniecznie jedź czym prędzej. Masz upatrzone miejsca do zwiedzenia?
                Zakupowo jest wspaniale, kosmetycznie to oleje- migdalowe, z czarnuszki,byłam bardzo zadowolona ( oprócz tych brył ze startowego), kupiłam migdalowy krem do twarzy, nie mam już pudełka, ale dość tani nawet na ichniejsze warunki, byłam bardzo zadowolona bo świetnie nawilżal. Wodę różaną, to z kolei w Yazdzie robią na niej nawet kawę. Dwie odżywki do włosów, jestem zadowolona, żadne cuda ale ok, mogę zdjęcia wrzucić byś mogła kupić te same. No i kolorówka, kupiłam tylko pomadki, bardziej jako pamiatkę niż do faktycznego malowania się, ale są nie do zdarcia. Trrzymaja się na ustach jak tempery na średniowiecznych obrazach smile
                Kobiety wyglądają tam niesamowicie, a mocny makijaż o dziwo ani trochę nie ociera się o wulgarnosc czy tandetę. W okolicach Tabrizu za lepsze uchodziły kosmetyki tureckie.
                Najlepiej przywieźć z Iranu miedź, skórę, przyprawy (szafran, kurkuma, lime), herbatę indyjska i kryształki cukru.
                • kk345 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 15:51
                  I pistacje. I rodzynki.
    • mid.week Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 22.07.20, 23:51
      Na moje oko kupilas pigulki gwaltu i marihuanę 😎
      • bei Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 00:05
        Może to są kawałki żywicy, które układamy na podpalonym węgielku- ( trybularzu)umieszczonym w kadzielnica lub miseczce- do aromatyzowania pomieszczeń?
      • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 18:38
        Wolne żarty, takie rzeczy kupuję tylko u sprawdzonych sprzedawców 😎
    • ingaki Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 00:21
      Internety mówią ze jest to „biała woda”
      Właściwości białej wody dla skóry i urody; Co to jest biała woda? Biała woda, czyli tradycyjny sposób, od dawna jest używana jako silny środek myjący i złuszczający skórę podczas kąpieli. Ten produkt, który ma postać białych kulek (prawie wielkości orzecha włoskiego), w przeszłości był jednym z siedmiu produktów do makijażu, a mianowicie magenta, kalarepa, kalarepa, henna, dywan i zark oraz sorgo białe, co oznacza makijaż, pochodzi stąd. . Oczywiście biała woda używana w przeszłości była głównie kosmetyczna i służyła do wybielania skóry. Biała woda działa w ten sposób, że nakładając ją na skórę zbiera martwe komórki oraz oczyszcza i rozjaśnia koloryt skóry.
      • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 18:43
        Tak! To jest to, jak to znalazłaś? Wielkie dzieki, tu teraz znalazłam kalamala.com/products/sefidab
        Znalazłam rzecz jasna dopiero jak Ty napisałaś. Pobawię się i zrobię zatem maseczkę, którą poniżej wkleilas smile
        Forum rządzi! wink
        • ingaki Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 19:36
          Tak jak wcześniej wspomniały fortunki jest Google lens zrobiłam screena twoich zdjęć i wstawiłam w Google i znalazł wyniki z podobnymi zdjęciami i na stronach były informacje.
          • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 20:52
            Niesamowite, google potrafi niemalże wszystko, bardzo dziękuję Ci za pomoc, przede wszystkim, że Ci się chciało.
            • ingaki Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 20:57
              Proszę bardzo 😉 ja jestem nocny Marek i tak spać nie mogłam.
      • pampelune Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 18:58
        w przeszłości był jednym z siedmiu produktów do makijażu, a mianowicie magenta, kalarepa, kalarepa, henna, dywan i zark oraz sorgo białe

big_grinDD
        • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 19:03
          kalarepa jest boska smile
    • ingaki Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 00:23
      Biała maska ​​na wodę, mąka ryżowa i mleko dla skóry tłustej:

Aby to zrobić, musisz zeskrobać lub zetrzeć wybielacz lub możesz nawet użyć narzędzia, takiego jak maszynka do mięsa, aby zmiażdżyć i sproszkować wybielacz. Teraz wymieszaj go z mąką ryżową i odrobiną mleka o niskiej zawartości tłuszczu, aby zrobić ciasto. Upewnij się, że ciasto nie jest zbyt luźne, aby spaść ze skóry.

Maska z białą wodą i różą do skóry tłustej:

Do tej maski, jak powiedziałem powyżej, spryskaj białą wodę i wymieszaj ją z odrobiną wody różanej. Możesz wlać białą wodę do wody różanej na kilka godzin, aby zmokła i łatwo się rozkruszyła. Teraz nałóż tę mieszankę na skórę i delikatnie masuj okrężnymi ruchami. Ta miękka maska ​​sprawia, że ​​skóra jest miękka i sprężysta
    • ingaki Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 00:31
      A drugi mogą to być liście henny (tez Google podpowiedział a translator przetłumaczył wiec pewności nie mam )
      Metoda budowy:
      wymagane rzeczy:
      1- Świeże liście henny.
      2- 500 ml oleju kokosowego.
      Te składniki to jedyne podstawowe składniki do produkcji olejku do włosów z henny. Jest kilka metod i związków przygotowania tego oleju, które zbadamy.
      1- Zmiel liście henny i zrób pastę.
      2- Dodaj kilka kropli wody do pasty z henny.
      3- Zrobić małe kulki z ciasta i pozostawić do wyschnięcia.
      Na patelni rozgrzej 500 ml oleju kokosowego.
      5- Delikatnie wlej kulki pasty z henny do oleju.
      6- Niech olej zagotuje się z kulkami henny.
      7- Zdejmij patelnię z ognia, gdy tylko zmieni się kolor oleju. (Brązowy kolor)
      8- Niech twój roztwór wyschnie i zestali się. (Możesz zostawić kulki henny w oleju na noc przed gotowaniem mieszanki)
      9- Otrzymany olej wlać do zamkniętego pojemnika i przechowywać
      • apallosa Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 04:40
        Bywalczyni.hosteli-dziękuję i zazdroszczę z całego serca.
        Tak,teraz w sezonie covidowym nie ma co myslec o wycieczkach,ale Iran to moje marzenie od lat wielu,a szczerze to od czasu,kiedy przeczytałam i obejrzałam ,,Tylko razem z corka"-Betty Mahmoody.
        Wiem,ze autorka-Amerykanka wielokrotnie o dziwo bardzo dobrze wspominała wielu Iranczykow,ich gościnność, kuchnie....pomimo piekła,jakie zafundował jej już Ś.P. mezus.
        Ciekawam tych szminek ,,nie do zdarcia"--co to za cudo? Produkcji miejscowej czy tureckiej?
        • kk345 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 16:03
          Nie dziw się, Persowie to szalenie gościnni ludzie, w Iranie czujesz się jako turystka całkowicie bezpiecznie i jak dawno oczekiwany, najmilszy gość.
        • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 18:54
          apallosa, tez uwielbiam irańskie kino i stąd właśnie miałam podobne marzenie smile Nie czytałam ani nie oglądałam tej historii, zatem koniecznie muszę nadrobić. Wybierając się do iranu możesz odezwać się na PW jeśli chodzi o praktyczne wskazówki, wszak jak koleżanką niżej napisała, nie ma czego się bac, czułam się bardzo bezpiecznie. Kosmetyki kolorowe nie mam pewności jakiej produkcji były, lakiery do paznokci kupiłam tureckie, jakość przeciętna ale ja nie umiem malować i zawsze szybko odpryskują.

Persowie są wspaniali: kulturalni, świetnie wykształceni, życzliwi i pomocni. Bywalo, ze bylo to nawet leko męczące, ale ich zachowanie bylo naprawde imponujące. Przeogromny szacunek do kobiet. Zdarzało się, że wiele produktów po prostu nam wciskali za darmo, pomijając oczywiście miejsca typowo turystyczne.Kuchnia była wspaniała, ale ja ogólnie bliskowschodnią kuchnię lubię, najwięcej problemu było z wypiciem dobrej kawy, w większości miejsc neski (takie 3 w 1 w saszetkach), z kolei w sklepie byl wielki stand mokate smile
          • kk345 Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 25.07.20, 08:31
            >wiele produktów po prostu nam wciskali za darmo,

Pytanie, czy to nie był perski taarof i czy nie okazałaś się europejskim grubiaństwem, przyjmując prezent bez potrójnego wykręcania się?
        • bywalczyni.hosteli Re: Pomoc - dziwne kosmetyki 23.07.20, 19:00
          Próbowałam, ale nie mogę znaleźć tych kosmetyków tej firmy online.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka