Dodaj do ulubionych

Aniołek...

24.07.20, 15:05
Tak na fali zimnej płyty trochę.
Drgawek dostawałam, gdy teściowa o moim małym wtedy synu, mówiła : aniołek. Ja mam tylko jedno skojarzenie- to cmentarne.
Czasami siostra o swoich dzieciach tak powie- zawsze mnie to drażni. Też tak macie ?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Aniołek... 24.07.20, 15:07
      nie
    • aguar Re: Aniołek... 24.07.20, 15:08
      W czasach mojego dzieciństwa, w mojej rodzinie tak się normalnie mówiło na żywe dzieci. Jak był grzecznesmile
    • just_shelly Re: Aniołek... 24.07.20, 15:13
      Mam smile Nie lubie tego określenia w stosunku do dzieci.
    • fitfood1664 Re: Aniołek... 24.07.20, 15:17
      mam jak ty, ja używam wyłącznie zdrobnien odzwierzęcych tongue_out
      a nie, warzywne też się zdarzają... i inne spożywcze big_grin
      • kaka-llina Re: Aniołek... 24.07.20, 15:28
        O, ja o swoim synku mówiłam "moja szyneczka" potem doszła "polędwica sopocka" i inne wędliniarskie smile Córka do tej pory jest "pickle"....
    • widosna Re: Aniołek... 24.07.20, 15:25
      Niestety, tez mam takie skojarzenia
    • wapaha Re: Aniołek... 24.07.20, 15:30
      Tak. Dokładnie tak samo
      I nie lubię czarno-białych zdjęć dzieci
    • mid.week Re: Aniołek... 24.07.20, 15:32
      Maly aniolek w pidzamie na zimnej plycie smile
      • wapaha Re: Aniołek... 24.07.20, 15:36
        Mały aniołek w czarno-białej pidżamie na zimnej płycie.. suspicious
        • mid.week Re: Aniołek... 24.07.20, 15:37
          a pidzama na naramkach
          • wapaha Re: Aniołek... 24.07.20, 15:42
            i w sandałach ? suspicious
            • mid.week Re: Aniołek... 24.07.20, 15:47
              (o a dlaczego? Sandaly tez sa na liscie slow drazniacych? )

...pachnacych perfuma.
              • wapaha Re: Aniołek... 24.07.20, 15:49
                ( dżihad sandałowy, jak mogłaś zapomnieć)
                Mały aniołek w czarno-białej pidżamce w sandałach pachnących perfumą na zimnej płycie

Z Dubaju

Tzn. Aniołek z Dubaju, nie płyta
                • mid.week Re: Aniołek... 24.07.20, 15:52
                  ...leci do p-kola!

(plyta tez moze byc z Dubaju, a perfuma to juz z cala pewnoscia stamtad )

(matkobosko, musze poszukac, nic o sandalach nie wiem, a nosze czasami!)
                  • szczypawka100 Re: Aniołek... 24.07.20, 17:48
                    mid.week napisała:

> ...leci do p-kola!
                    >
                    z małżem

wzdryg
              • siwa-faryzeuszka Re: Aniołek... 24.07.20, 16:23
                mid.week napisała:

> (o a dlaczego? Sandaly tez sa na liscie slow drazniacych? )
                >
                > ...pachnacych perfuma.

jak perfumą, to waniający.
                Aniołek na zimnej płycie, waniający perfumą... a drugi aniołek w zimnym bidecie!
                • ursydia Re: Aniołek... 24.07.20, 21:11
                  Z pomalowanymi wlosami
      • kropkacom Re: Aniołek... 24.07.20, 16:51
        Mały aniołek w bluzce z naramkami na zimnej płycie...
        • mid.week Re: Aniołek... 24.07.20, 17:54
          ...leży jego ciałko, a dusza bawi się znakomicie
          w niebie.
    • zamyslona_ona02 Re: Aniołek... 24.07.20, 15:35
      Nie znoszę jak tak ktoś mówi, wytępiłam w swoim otoczeniu. Jest tyle innych możliwości, że nie trzeba mnie drażnić.
      • tiszantul Re: Aniołek... 24.07.20, 15:39
        "Nie znoszę jak tak ktoś mówi, wytępiłam w swoim otoczeniu"

Otoczenie z pewnością oczekuje na dyspozycje ematki i natychmiast je wdraża. W drugą stronę to rzecz jasna niemożliwe, kończy się zerwaniem kontaktów, wystawieniem walizek i zablokowaniem na Facebooku
      • bye-bye Re: Aniołek... 24.07.20, 17:30
        Matko i corko🤯
    • alicia033 Re: Aniołek... 24.07.20, 15:37
      Nie.
    • taka-sobie-mysz Re: Aniołek... 24.07.20, 15:37
      Tak, ja mam skojarzenie z martwym dzieckiem. Gdzieś koło mnie jest prywatne przedszkole o nazwie w stylu: "Dom Aniołków" czy "Aniolkowo". Brrr... Trzeba bym chyba idiotw, żeby tak nazwać przedszkole. Od razu mi się z "fabryką aniołków" kojarzy
      • bi_scotti Re: Aniołek... 24.07.20, 15:42
        Bo ja wiem, znajac iles tam kobiet z imieniem Angela, Angelica i paru facetow Angelo, "aniolek" nie kojarzy mi sie z niczym niewlasciwym/bad/weird, aczkolwiek okreslenie "fabryka aniolkow" faktycznie przypomina okropne czasy tzw. spedzania plodu jakims domowym sposobem, drutem czy wieszakiem … brrr … uncertain Life.
        • turzyca Re: Aniołek... 24.07.20, 16:00
          >faktycznie przypomina okropne czasy tzw. spedzania plodu jakims domowym sposobem, drutem czy wieszakiem … brrr

To nie to. To jest straszne ale fabryki aniołków były jeszcze gorsze, wymiotować mi się chce, jak sobie to wyobrażę. To jest dla mnie literatura z tego samego zakresu co obozowa, przeczytałam, cieszę się, że to zrobiłam, ale nie wracam, zaczęło mi się fizycznie niedobrze robić od takich tekstów. Może kiedyś mi przejdzie, teraz za bardzo boli.
        • mid.week Re: Aniołek... 24.07.20, 16:02
          Aniela jest na samym dole listy the most popular w PL imion.
          • bi_scotti Re: Aniołek... 24.07.20, 16:14
            mid.week napisała:

> Aniela jest na samym dole listy the most popular w PL imion.

Myslisz, ze z powodu konotacji z martwym aniolkiem? Nie obrazajac zadnej Anieli, jak dla mnie, nie jest jakies uber piekne imie, sorry … wiec i na mojej liscie tez by pewnie bylo gdzies nisko wink Ale dla mnie podobne rozmemlanie bezwibracyjne wykjazuja Amelia, Emilia, Oliwia czy Julia, ktore (sadzac po okrzykach kolo piaskownic lub playgrounds) sa raczej very popular, czyli moze masz racje - moze Aniela sie ludziom kojarzy cmentarnie … who knows, eh smile Cheers.
            • mid.week Re: Aniołek... 24.07.20, 17:20
              Nie, mysle ze niepopularnosc "Anieli" to aktualna moda na inne imiona. Chodzilo mi o to ze my tutaj nie kojarzymy slowa "aniolek" z koleżanką Anielą jak to jest u Ciebie, dlatego inaczej odbieramy to slowo.
            • prezent_urodzinowy Re: Aniołek... 24.07.20, 21:05
              Ale ludziom różne rzeczy się roznie kojarzą. Mnie na przyklad słowo "uber" w kontekście "bardzo" kojarzy się z "Ubermenschem" i Niemcami i ich "ostatecznym rozwiązaniem". Znam niemiecki, wiem że "uber" to calkiem normalny przedrostek, ale jednak nie trawie tego w kontekście, w jakim Ty tego słowa używasz.
              Więc dopuszczam mozliwosc, że inni maja inaczej, i dla kogoś "aniołkowo" jest creepy, choć dla mnie zupełnie nie.
        • taka-sobie-mysz Re: Aniołek... 24.07.20, 17:06
          Fabrykantki aniołków nie usuwały ciąż. One zajmowały się usmiercaniem noworodkow
    • dolcenera Re: Aniołek... 24.07.20, 15:43
      Samo „aniołek” nie, ale w internetach funkcjonuje jak najbardziej określenie Aniolkowej Mamy / Mamy Aniołka.
      • pasquda77 Re: Aniołek... 24.07.20, 15:49
        Mam dokładnie to samo, nie znoszę jak ktoś mówi tak o dzieciach, aniołki to raczej po drugiej stronie tęczy już...
        • bulzemba Re: Aniołek... 24.07.20, 19:32
          Chyba po drugiej stronie lub za tęczowym mostem (chociaż to jest bardziej o zwierzątkach)
          • dolcenera Re: Aniołek... 24.07.20, 19:41
            Tęczowe dziecko - rainbow baby - ma inne znaczenie.
            • potworia116 Re: Aniołek... 24.07.20, 21:03
              Jakie?
              • prezent_urodzinowy Re: Aniołek... 24.07.20, 21:07
                To dzieci, które rodzą się po poronieniu
              • dolcenera Re: Aniołek... 24.07.20, 21:15
                To niemowlę urodzone po stracie dziecka w wysokiej ciąży, przy porodzie lub małego niemowlaka.

Sunshine baby to dziecko urodzone przed stratą, a jak na łóżeczku/inkubatorze dziecka jest fioletowy motyl, to jest to informacja dla personelu, ze niemowlę miało brata/siostrę bliźniaka.

• rozwiane_marzenie Re: Aniołek... 24.07.20, 16:00
      Masz rację, nawet jak przeczytałam Twój tytuł wątku, to myślałam, że będzie o zmarłym dziecku. I już chciałam Cię pocieszać, na całe szczęście - to nie to.
      • stephanie.plum Re: Aniołek... 24.07.20, 16:08
        fakt, skojarzenie jest jednoznaczne, ale dawniej chyba tak nie było.
      • bi_scotti Re: Aniołek... 24.07.20, 16:09
        Okay, get that, ale wlasnie sobie przypomnialam, ze znam co najmniej 3 osoby, ktore zbieraja aniolki smile Jedna z nich tylko figurki ale dwie pozostale aniolki w kazdej wersji: grafika, photo, wyszywanka, whatever. I jedna z tych osob do wielu ludzi zwraca sie wlasnie "anioleczku", zarowno do dzieci, jak i doroslych. Troche to staroswieckie i czasem too sweet ale ogolnie raczej urocze niz turpistyczne wink Nie przyszloby mi do glowy cenzurowac takie zwyczaje. Cheers.
    • stephanie.plum Re: Aniołek... 24.07.20, 16:07
      "aniołek" nie był na szczęście grany, ale nie lubiłam "laluchna" - o fest chłopie, moim synu!!!
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Aniołek... 24.07.20, 16:10
      Aniołek = trupek
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Aniołek... 24.07.20, 16:13
        Dołączył do grona aniołków.
        Spoczywaj w spokoju aniołku.
        itp.
        • bi_scotti Re: Aniołek... 24.07.20, 16:18
          kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Dołączył do grona aniołków.
          > Spoczywaj w spokoju aniołku.
          > itp.

Gdy bylam mala i chodzilam z tatusiem na Powazki, zawsze mnie fascynowalo haslo "zasnal/zasnela w Panu" - nieodmiennie probowalam z taty wyciagnac odpowiedz na pytanie "o ktorego/jakiego Pana chodzi?" wink
          "Przekroj" zbieral kiedys napisy z grobow, niektore byly amazing! Np: Tu lezy moj maz, co dreczyl mnie wciaz - teraz lezy w grobie, ulzyl mnie i sobie; wdzieczna zona Aniela big_grin Unforgettable. Cheers.
          • 1matka-polka Re: Aniołek... 24.07.20, 16:33
            "nieodmiennie probowalam z taty wyciagnac odpowiedz na pytanie "o ktorego/jakiego Pana chodzi?"“

I co? Odpowiedzial ci w końcu, czy nigdy się nie dowiedział?
            • bi_scotti Re: Aniołek... 24.07.20, 16:36
              1matka-polka napisała:

>
              > I co? Odpowiedzial ci w końcu, czy nigdy się nie dowiedział?
              >

smile On byl lewak-atheist wiec ciezko mu szlo z rozmowami o "Panu" wink Cheers.
              • 1matka-polka Re: Aniołek... 24.07.20, 16:44
                A co w tym niby ciezkiego? Skad te opory, zeby pare slow na temat religii powiedziec?
                • bi_scotti Re: Aniołek... 24.07.20, 16:49
                  1matka-polka napisała:

> A co w tym niby ciezkiego? Skad te opory, zeby pare slow na temat religii powie
                  > dziec?
                  >

Moj tatus juz gone forever wiec nie jestem w stanie przeslac mu Twojego pytania. Sorry. Musi pozostac bez odpowiedzi. Life.
          • lilia-anna Re: Aniołek... 24.07.20, 19:32
            "Uspiona w Bogu milosnie leży wśród woni fiolkow - w osiemdziesiątej wiośnie zwiększyła grono aniołków" wink
    • pelissa81 Re: Aniołek... 24.07.20, 16:25
      Ja niestety też...

A już przedszkole mnie wybitnie jakoś drażnismile

"Niepubliczne Integracyjne Przedszkolne Montessori ANIOŁKOWO i Klub Malucha"
      www.aniolkowo.pl/

Przedszkole Aniołki w Białymstoku
      www.facebook.com/przedszkoleaniolki/

https://mariuszmatwi.nazwa.pl/wp/wp-content/uploads/2019/02/banner-anio%C5%82ki_strona.jpg
    • rb_111222333 Re: Aniołek... 24.07.20, 16:56
      Też mam takie skojarzenia. Mój tata kiedyś do mojej córki powiedział "Ty to jesteś takim aniołkiem, że zaraz do nieba polecisz" smile Poprosiłam go, żeby tak nie mówił.
    • abecadlowa1 Re: Aniołek... 24.07.20, 17:19
      W ogóle nie rozumiem w czym problem.
      Mówiłam tak na moich łobuzów. Nadal mi się zdaża choć są już starymi dziećmi i patrzą na mnie z politowaniem.
      Aniołek nie kojarzy mi się ze śmiercią. Może dlatego, że nie wierzę w życie pozagrobowe. Aniołek brzmi tkliwie, niewinnie, słodko. Dla mnie to motyw popkulturowy.
      A jakby jakaś baba zaczęła mi wytykać, że nazywam swoje dziecko w sposób dla niej nieakceptowalny z powodu jej urojeń popkulturowo-religijnych, to bym ją potraktowała jak ematka traktuje teściową pieprzącą o czapeczce latem.
      • aaa-aaa-pl Re: Aniołek... 24.07.20, 17:52
        Nie mam urojeń.
        Kojarzy mi się cmentarnie, z napisami- powiększył grono...
        • chatgris01 Re: Aniołek... 24.07.20, 17:57
          aaa-aaa-pl napisał:

> Kojarzy mi się cmentarnie, z napisami- powiększył grono...

"Powiększył grono aniołków" używam tylko w kategorii forsy tongue_out
          (np. następny tysiąc powiększył grono aniołków-BTW, to chyba z Samozwaniec? )
          • stephanie.plum Re: Aniołek... 24.07.20, 18:03
            a to dobre!
      • alicia033 Re: Aniołek... 24.07.20, 19:28
        abecadlowa1 napisała:

> Dla mnie to motyw popkulturowy.

no, powiedzmy. Jak słyszę "aniołek", to widzęwink dwa tysiące lat historii sztuki z aniołkami pyzatymi i rumianymi, żadne tam cmentarne skojarzenia.

> A jakby jakaś baba zaczęła mi wytykać, że nazywam swoje dziecko w sposób dla niej nieakceptowalny z powodu jej urojeń popkulturowo-religijnych, to bym ją potraktowała jak ematka traktuje teściową pieprzącą o czapeczce latem.

dogadałybyśmy sięsmile
        • paniusiapobuleczki Re: Aniołek... 24.07.20, 19:52
          Nie mam żadnych skojarzeń słysząc / mówiąc „aniołku”. „Powiększył grono aniołków” to dla mnie osobne wyrażenie i poza wspólnym słowem nic tych dwóch w mojej świadomości nie łączy. Coś jak murzynek ciasto i Murzynek jako czarne dziecko.
          • kira02 Re: Aniołek... 26.07.20, 04:02
            Mam tak samo. U nas zawsze w domu mowilo się "aniołek" na male, grzeczne dziecko, a skojarzenie mam z aniołami. Do tego określenie na nieswiadomy uśmiech-grymas noworodka "aniołki ją/go bawią" - i tez zaznaczę, ze chodzi o skojarzenia religijne, bynajmniej nie o martwe dzieci.
    • chatgris01 Re: Aniołek... 24.07.20, 17:55
      Też tak macie ?

Nie.
      Na hasło "aniołek" o dziecku nieodmiennie mam skojarzenie uzupełniające "z różkami" suspicious
      • alicia033 Re: Aniołek... 24.07.20, 19:29
        chatgris01 napisała:

> Na hasło "aniołek" o dziecku nieodmiennie mam skojarzenie uzupełniające "z różkami" suspicious

a to teżsmile)
    • pani_tau Re: Aniołek... 24.07.20, 17:56
      Nie mam. Za to nie mogę patrzeć na zdjęcia
      noworodków, bo wyglądają na nich jak martwe.
      • simply_z Re: Aniołek... 24.07.20, 17:59
        zwlaszcza w tych kubelkach, pseudo wanienkach fuuj
        • pani_tau Re: Aniołek... 24.07.20, 19:35
          A idź..., jakby jakiś porąbaniec aranżował zwłoki. No nie mogę, bo od razu mam silne skojarzenia.
    • 3-mamuska Re: Aniołek... 24.07.20, 18:07
      aaa-aaa-pl napisał:

> Tak na fali zimnej płyty trochę.
      > Drgawek dostawałam, gdy teściowa o moim małym wtedy synu, mówiła : aniołek. Ja
      > mam tylko jedno skojarzenie- to cmentarne.
      > Czasami siostra o swoich dzieciach tak powie- zawsze mnie to drażni. Też tak ma
      > cie ?

Tez tak mam odkąd byłam na pogrzebach dzieci.
      A na każdym z grobów siedzą sobie śliczne figurki aniołeczków 💔
    • kornelia_sowa Re: Aniołek... 24.07.20, 18:14
      Mam tak samo. Kiedyś na wystawie zakładu fotograficznego w Krakowie widziałam zdjęcia dzieci śpiących, stylizowanych na anioły

Aż mnie ciarki przeszły
    • flo-bo Re: Aniołek... 24.07.20, 18:18
      Mam tak samo niestety
    • fantomowy_bol_mozgu Re: Aniołek... 24.07.20, 19:18
      Ja już po samym tytule myślałam, że trzeba będzie kogoś pocieszać w żałobie.
      Moja mama urodziła martwe dziecko ( płód obumarł pod koniec ciąży), od zawsze chodzilysmy razem na grób i napis "Śpij Aniołku" wyrył mi się w pamięci tak, że skojarzenia mam zawsze cmentarne.
      • bulzemba Re: Aniołek... 25.07.20, 08:27
        A słowa "zasnąć" i "odejść" też stanowią wg ciebie eufemizm umierania?
    • bulzemba Re: Aniołek... 24.07.20, 19:46
      W dzieciństwie normalnie się słyszało aniołek jako określenie grzecznego dziecka.

Zęby mnie bolą jak słyszę to określenie jako zawoalowaną informacje o poronieniu.
      • volta2 Re: Aniołek... 24.07.20, 20:57
        U mnie identycznie, aniołek to grzeczne dziecko, nie mamy cmentarnych skojarzeń. Jak widzę te niereligijne mają problem. W tle leci serial i pani do aptekarza jesteś aniołem rzuciła. Na wydanie taniego zamiennika nie dlatego że był martwy...
        • aaa-aaa-pl Re: Aniołek... 24.07.20, 21:01
          Skojarzenia ( cmentarne) budzi we mnie aniołek, anioł- już nie.
          • viridiana73 Re: Aniołek... 26.07.20, 08:11
            "...anioł już nie."

Bo Anioł to Stanisław.
        • chatgris01 Re: Aniołek... 24.07.20, 21:04
          Źle widzisz, jestem niereligijna i nie mam problemu (i nie ja jedna w tym wątku zresztą).
        • aerra Re: Aniołek... 24.07.20, 23:20
          Jestem niereligijna i niewierząca i aniołki kojarzą mi się wyłącznie malarsko i popkulturowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka