korag100 30.08.20, 22:46 Jestem zupełnie nieogarnieta jeśli chodzi o wydatki i planowanie . Kupuje impulsywnie choć mnie na to nie stać. Szukam aplikacji do rejestrowania wydatków i planowania finansów. Ematka ma ? Poleci coś,? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enigma81 Re: Budżet domowy 31.08.20, 11:39 Aplikacja tylko ułatwia technicznie operowanie budżetem. Resztę trzeba sobie w głowie poprzestawiać - a na to apki nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Budżet domowy 31.08.20, 16:48 " Kupuje impulsywnie choć mnie na to nie stać. " I co tu apka pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Budżet domowy 31.08.20, 18:01 Na impulsywne kupowanie pomaga zwłoka, tzn. nie kupować od razu, tylko zmusić się do odczekania 2-3 dni, przeważnie po tym czasie ochota na zakup sama przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Budżet domowy 31.08.20, 18:19 To bardzo konstruktywna rada. Już dawno zbadano, że decyzje zakupowe to impuls z mózgu. Kupuje się emocjami, a potem racjonalizuje zasadność zakupu. Można też długo krążyć po sklepie, aż mózg "ochłonie", no i zawsze trzymać paragony, by móc zwrócić zakupy (jedzeniowe trzeba po prostu ograniczać). Z rad praktycznych - nie używać karty, tylko gotówki i to wyliczonej - czyli w portfelu dajmy na to 50 zł i koniec. W ten sposób istnieje realna szansa, że się uda okiełznać impulsy zakupowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Budżet domowy 31.08.20, 18:27 Kupuje się emocjami, a potem racjonalizuje zasadność zakupu Moze w twoim swiecie Normalni ludzie kupuja jak czegos potrzebuja Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Budżet domowy 31.08.20, 21:13 Twoje proste skojarzenia w połączeniu z oryginalną normalnoscią dają efekt porazajacej niewiedzy, która się jeszcze chwalisz... Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Budżet domowy 31.08.20, 18:22 Odkryslas grazynko rozwiazanie problemow wielu ludz Powiedz alkoholikowi zeby poczekal trzy dni to mu przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Budżet domowy 31.08.20, 21:18 Też byś chciał coś odkryć, zazdrosniku, ale jedynie na co cię stać to odkrycie brudnych gatek i cuchnących skarpetek w melinie...a nie, jeszcze białe myszki... Odpowiedz Link Zgłoś