Dodaj do ulubionych

Czysta biel koszulek

24.09.20, 22:06
Macie pewny sposób, żeby białe koszulki po wielu praniach były nadal białe? Poza proszkiem. Proszek dosc niszczy materiał, koszulki są sztywne. W płynie do prania jest o wiele lepiej, ale biel już nie jest biała. Nie mogę używać płynów do płukania.
Dodanie proszku do pieczenia czy sody słabo działa
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Czysta biel koszulek 24.09.20, 22:15
      Oprócz proszku, dodawać do prania nadwęglan sodu (2 łyżki).
      I bardzo dokładnie wypłukać (po skończonym praniu powtórzyć sam cykl płukania przynajmniej ze 2 razy), białe niedopłukane szybko szarzeje.
      • tiszantul Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 10:04
        "I bardzo dokładnie wypłukać (po skończonym praniu powtórzyć sam cykl płukania przynajmniej ze 2 razy)"

Ekologia jest ważna, ale idealna biel koszulki ważniejsza. Jak zwykle...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czysta biel koszulek 24.09.20, 22:39
      Tak, prać tylko białe, i nie ze kremowy to biały a skarpetki białe w paski to też białe a ręcznik kremowy to też biały ...
      Ja mam bardzo dużo bialych ciuchów i powiem jedno mężowska koszula w delikatną kratkę bialo-zielona to nie jest biała ;P.
      Niby nic nie farbuje wszystko "biale" a koszulki syna i moje nie są niebiałe.
      Mam fiola na tym punkcie - inni nie mają, bo widzę kimona dzieci na karate - szarawe, w kremie - no nie białe.
      Syna kimono jest białe i już.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Czysta biel koszulek 24.09.20, 22:54
        I jak juz mam przygotowane białe pranie to wrzucam prócz proszku do białego i sody, chusteczkę do wyłapywania kolorów i chusteczkę wybielającą. I nie piorę w temperaturze wyższej niż 40 st. bo niektóre tkaniny szarzeją przy 60 st.
      • eliszka25 Re: Czysta biel koszulek 24.09.20, 23:47
        Mam tak samo. Bardzo mocno sortuję i piorę tylko białe rzeczy. Jasne, to nie białe. Zawsze piorę w płynie do białego i wrzucam miarkę vanischa do białych rzeczy. Wszystko jest białe, nawet ciuchy, które młodszy syn odziedziczył po starszym bracie. No i ja w ogóle mam lekkiego fioła na punkcie sortowania prania kolorami.

Mój syn też chodzi na karate i jest jednym z nielicznych posiadaczy naprawdę białego kimono 😉.
        • kamire12 Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 07:20
          stosuje się do tych zaleceń co opisałyście od dawna. tj. tylko czysto białe rzeczy, wrzucam tą chusteczkę do białych, piorę w Perwoll do białych. max. 30-40 st. dodatkowe płukanie mam zawsze w każdym programie (mam fioła na punkcie płukania rzeczy, żeby nie mieć alergii i żeby nie było czuć płynów) i i tak mam wrażenie, co pranie to rzeczy są coraz żółciejsze..... sad
          moze ten vanish..... który konkretnie polecasz?
          • eliszka25 Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 08:14
            O ile mi wiadomo, to vanish ma podział na proszek do kolorów i do białych. Sypię ten do białych, a który, to zależy. Kupuję taki, który jest akurat w promocji. Czasem, jak coś staje się podejrzanie mniej białe, to moczę przez noc w vanishu i dopiero wtedy piorę.
            • kamire12 Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 08:50
              jak uzywam płynu do prania, to proszek vanish do bębna bezpośrednio? czy razem z płynem?
              • eliszka25 Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 11:47
                Vanish zawsze wsypuję do bębna bezpośrednio na pranie. Piorę tylko w płynach i najczęściej płyn też daję do bębna w plastikowym dozowniku.
      • just_shelly Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 06:09
        O, siostro big_grin
        Plus piorę tylko w żelach do białych ubrań, a jak widzę ze coś przestaje być białe bielusieńkie, wspomagam się wybielaczem.
    • bywalec.hoteli Re: Czysta biel koszulek 24.09.20, 22:56
      prać w proszku z reklamy big_grin big_grin big_grin
      • pitupitt Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 09:08
        Proszek z reklamy to syf, który należy omijać szerokim łukiem. Sprawia, że białe rzeczy po jakimś czasie stają się sinoniebieskimi szmatami. Nie bez powodu jest tak intensywnie reklamowany.
        • bywalec.hoteli Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 12:16
          Tzn. tak reklamują proszki chyba od kilkudziesięciu lat. I każdy nowy proszek lepiej wybiela od tego starego. Stąd wniosek by kupić dowolny reklamowany proszek.
    • mysiulek08 Re: Czysta biel koszulek 24.09.20, 23:05
      podobnie jak Kryzys, tylko biale do pralki, piore w plynie perwola do bialego i co jakis czas dorzucam saszetke do bialych rzeczy chyba beckmann, temp 40stp
    • mysiulek08 Re: Czysta biel koszulek 24.09.20, 23:27
      a i jesli koszulki po praniu w proszku sa sztywne to :
      albo sypiesz za duzo proszku ( to tez moze powodowac zolkniecie)
      albo za malo pluczesz, tzn musisz dolozyc dodatkowe plukanie albo krotki program prania ( np 15 min) ustawiony na zimna wode albo 20stp
    • black.emma Re: Czysta biel koszulek 24.09.20, 23:52
      Tylko białe, bez absolutnie innego koloru, ani metek plus chusteczka.
      • ichi51e Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 10:08
        I nak cos bialego jest brudne (skarpetki np potrafia byc niezle zabrudzone) to nim sie je wypierze Z bialym nalezy je sprac.
    • zuzia555 Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 07:50
      Dodaję co jakiś czas chusteczki wybielające Lenor.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 08:56
      W Rossmannie są takie saszetki do dodawania do białego prania. Może to siła sugestii, ale wydaje mi się, że działały smile
    • mary_lu Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 09:03
      Jak białe pranie jest z każdym praniem coraz bardziej szare i sztywne, to pewnie chodzi o twarda wodę. Co jakiś czas wymocz rzeczy w wodzie z octem. Po prostu musisz je odkamienić
      • z_lasu Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 12:53
        > pewnie chodzi o twarda wodę

Czy ja wiem... My mamy wodę twardą. Faktem jest, że białe piorę wyłącznie z białym (a nie z prawie białym czy z jasnym), ale poza tym nie czynię żadnych cyrków, niczego nie dodaję, nie wybielam, nie odkamieniam. I pranie mam idealnie białe. Czasem się zdarzy, że w jakichś wyjątkowo wytrzymałych majtkach lekko poszarzeje koronka. Ale karategom nie można nic zarzucić. Więc o ile skład wody może być dobrym tropem, to twardość chyba jednak nie jest decydująca.
    • pitupitt Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 09:14
      Niemiecki persil (najlepiej z linii professional przeznaczonej dla gastronomii) i płukanie w occie.
    • ichi51e Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 10:07
      Prac tylko z innymi bialymi koszulkami.
      Co jakis czas dawac wybielacz
    • raadhiyah2020 Re: Czysta biel koszulek 25.09.20, 12:43
      Biale piore tylko z bialymi, zadnych innych kolorow dodatkowych i zawsze sa biale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka