Dodaj do ulubionych

Powrót do szkół

12.11.20, 16:16
Oto , co nasz minister Czarnek mówi:

dorzeczy.pl/kraj/160930/kiedy-uczniowie-wroca-do-szkol-czarnek-odpowiada.html
My to rozmawiamy o lockdownie , a tu po cichu min. Czarnek przygotowuje się do otwarcia szkół(przynajmniej częsciowego , trzeba przyznać). Tak mocno się wypłaszcza ?- może są plany jeszcze mniejszej ilości testów, a może idziemy w strategię :"kto ma umrzeć , niech umiera " i otwieramy powoli wszystko ?
Tak sprzeczne ten rząd wysyła sygnały , że głowa boli. Jak ktoś powiedział , lecimy we mgle , a lądowanie bliskosad
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:19
      No ileż można nieletnim marnować czasu...
      Niech wracają jak najszybciej.
      • asia_i_p Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:22
        OK, ale może tym razem spriorytetyzujmy maturzystów? Bo ja się boję, że to się skończy tak, że podstawówki wrócą, wszyscy będą zadowoleni, zachorowania skoczą, podstawówki się zamnie, i tak się będziemy bujać. Taka hybryda, tylko nie zaplanowana, a przypadkowa. I wtedy to jest nie fair, że cały czas szkolny przypada najmłodszym uczniom.
        • lily_evans11 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:17
          Maturzystów i 8 klasę ! I ewentualnie te najmłodsze.
          • sko.wrona Re: Powrót do szkół 12.11.20, 22:17
            Maturzyści, ósma klasa i czwarta. Czekamy trzy tygodnie jak zmienia się sytuacja i otwieramy następne jeśli nie ma drastycznego skoku.
            No, ale żeby tak zrobić trzeba rzetelnie testować.
      • helena31 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:25
        Ja to nawet bym chciała , żeby wrócili . Tylko moim zdaniem dywagowanie , co sie będzie działo za 3 ty nie ma sensu.
        • berdebul Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:30
          Akurat ekipa od przewidywania rozwoju pandemii w Polsce radzi sobie bdb, mają dobrze przygotowane modele. Warto popatrzeć na to, a nie pobożne życzenia pajaca-ministra.
          • alfa36 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 23:17
            Gdzie te modele?
            • huexido Re: Powrót do szkół 12.11.20, 23:20
              Robi, hobbistycznie 19-letni student. Widocznie dziś nie zrobił...
      • helena31 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:39
        Chodzi mi o spojność przekazu . Parę dni temu Morawiecki zamyka galerie i mowie o całkowitym zamknięciu kraju. Minęło kilka dni , w tym weekend i święto , gdzie zawsze mamy mniej testów i huura, już jest ok . Wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie , decyzje są podejmowane na szybko , na kolanie . Czy ktoś odpowiada za to co mówi -w przekazie do społeczeństwa ?
        • triss_merigold6 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:41
          Tak, Centrum Informacyjne Rządu KPRM.
        • droch Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:06
          Chodzi mi o spojność przekazu (...)

Ignorancja to siła - główny doradca premiera ds. COVID-19 zazwyczaj wypowiada się zupełnie inaczej niż szef rządu...
        • runny.babbit Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:42
          Buahaha, przekaz jest zawsze ten sam- jesteśmy wspaniali. Generalnie rządowi pali się już pod dupą naprawdę nieźle, wkurzają już chyba każda grupę społeczną, koalicja trzeszczy w szwach, więc widzę tu wielką potrzebę odtrąbienia sukcesu na polu walki z covidem. Poza tym zamknięte szkoły oznaczają mniej ludzi pracujących, bo zasiłek jest tylko dla rodziców pierwszoklasistów, a reszta kombinuje z L4.
      • azja1942 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:46
        A kto tę poszkodowaną młodzież będzie uczył jak zachorowalność wzrośnie wśród nauczycieli i będzie absencja 50 %. Bo tajue tendencje zaczęły być widoczne w październiku
        • triss_merigold6 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:48
          Skasować im kwarantanny. Będą uczyć, nie bój się. Za pracę zdalną dostają mniej kasy, bo nie mają zastępstw i nadgodzin.
          • azja1942 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:50
            Co ty nie powiesz. Ale nauczyciele realnie chorują a idą na l4, niektórzy nawet umierają
            • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:57
              Wyobraz sobie ze wszyscy chorują. A nawet umierają. Nie tylko nauczyciele.
            • triss_merigold6 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:57
              A czemuż w 36 milionowym kraju akurat nauczyciele mieliby nie umierać? Czasem umierają, podobnie jak urzędnicy, spawacze, mechanicy, aktorzy, sprzedawcy, kierowcy etc..
              • azja1942 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:00
                Ale skoro mają im znieść kwarantannę to ma to dotyczyć wszystkich innych zawodów czy taki wyjątek przewidujesz tylko dla nauczycieli bo jesteś taka wspaniałomyślna i umożliwiłabyś im zarabianie na zastępstwach?
                • triss_merigold6 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:12
                  Rany, ja w ogóle jestem przeciwna kwarantannom. Jak ktoś się źle czuje i jest chory, to siedzi w domu, ale bez udupiania zdrowych.
                • silenta Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:01
                  Pracownicy ochrony zdrowia już mają zlikwidowaną kwarantannę.
              • umi Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:04
                No ale jak umra, to lekcji nie bedzie w ogole. To nie wiem czy o to w tym mialo chodzic, czy jednak nie?
                • alicia033 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:03
                  jak umrą to się zatrudni nowych.
                  Ludzi szukających pracy jest coraz więcej.
                  O ile w normalnych warunkach część z nich w ogóle nie popatrzyłaby w stronę szkoły, to w sytuacji jaka jest lepsza mizerna ale za to pewna pensja niż, w najlepszym wypadku, zasiłek dla bezrobotnych.
                  • azja1942 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:10
                    Tak, jak umrą to się zatrudni nowych. Genialne w swojej prostocie.
                    • biala_ladecka Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:24
                      azja1942 napisał(a):

> Tak, jak umrą to się zatrudni nowych. Genialne w swojej prostocie.

Parafrazując naszą wielką narodowa strateżkę: Niech umierają!
                      • azja1942 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:26
                        Tak właśnie. Kto umrze to umrze
                        • paniusiapobuleczki Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:07
                          He he, to ja wole sztucznie przedłużyć sobie życie ucząc zdalnie z domu. Rozumiem, że nauczanie to misja ale czy rzeczywiście dobro uczniow muszę stawiać nad własne?
                          • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:15
                            Zdradzę ci sejret. Zagrozenie masz wszędzie. Nauczanie z domu nie gwarantuje ci zdrowia.
                            • paniusiapobuleczki Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:15
                              A czy napisałam gdzie ze gwarantuje? Zwiększa szanse na przedłużenie.
                            • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:32
                              Wszedzie to znaczy gdzie? W sklepie, do ktorego idzie raz w tygodniu i w ktorym przelotnie mija sie z 5 osobami?
                              To zaiste to samo, co codziennie 7 godzin z 200 osobami bez maseczek w malych pomieszczeniachsmile
                    • alicia033 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:37
                      azja1942 napisał(a):

> Tak, jak umrą to się zatrudni nowych. Genialne w swojej prostocie.

to jest oczywista oczywistość, daruj sobie ironię czy co tam chciałaś swoim postem wyrazić, bo tak właśnie toczy się świat.
                    • alina460 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:54
                      Już widzę te tłumy chętnych do pracy w szkołach! Średnia wieku nauczycieli przekracza 50, bo już nikt normalny nie chce się w to g*** pakować.
                      • redwineiswhatilike Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:59
                        Ja też smile
                        Ale teraz podobno ludzie tracą pracę, jest kryzys, więc będą walić do szkół drzwiami i oknami. Ciekawe.
                        • gaga-sie Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:58
                          Tracą, np w fabrykach, gastronomii. Jak znalazl do szkoły.
                          • alicia033 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 23:40
                            tracą też np. w turystce i bankowości.
                            W wakacje wielu np. przewodników turystycznych mających skończone studia lingwistyczne odkopywało swoje uprawnienia pedagogiczne i poszło uczyć do szkół języków obcych.
                  • redwineiswhatilike Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:36
                    alicia033 napisała:

>
                    > O ile w normalnych warunkach część z nich w ogóle nie popatrzyłaby w stronę szk
                    > oły, to w sytuacji jaka jest lepsza mizerna ale za to pewna pensja

No to na pewno. Ale taki nauczyciel z przypadku, który stracił lepiej płatną pracę i zrobi wszystko by szybko odejść, dużo nie nauczy raczej. O takich nauczycieli nam chodzi?
                    • alicia033 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:40
                      cóż, selekcja negatywna do zawodu nauczyciela istnieje tu od ponad pół wieku.
                      Nie widzę więc żadnych podstaw do tego, by uważać, że ten, który zostanie zastąpiony przez nowego, był świetnym nauczycielem, pracującym z powołania i na pewno zostanie zastąpiony przez gorszego.
                      • redwineiswhatilike Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:47
                        Oczywiście, że nie ale ten kto świadomie przyjdzie bo lubi ten zawód, chyba trochę się postara a ten, kto nie ma innego wyjścia i popracuje może 2 tygodnie a może 4 miesiące, do znalezienia innej pracy, będzie miał wszystko w dupie. To oznacza przede wszystkim rotację wśród kadry, co nie jest raczej dobre dla dzieci. Chyba, że chodzi tylko o wypełniony etat a nie o to, żeby dzieci jednak miały sensowną naukę.
                • ichi51e Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:04
                  Ale wszyscy raczej nie umra. Jesli smiertelnosc jest te 2% to najprawdopodobniej umrze 2%.
                  • snajper55 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:05
                    ichi51e napisała:

> Ale wszyscy raczej nie umra. Jesli smiertelnosc jest te 2% to najprawdopodobnie
                    > j umrze 2%.

Nie mamy cmentarzy na dodatkowe 700 tys. trumien. Trzeba będzie jakoś te ciała zagospodarować. Może kocia karma?

S.
          • kub-ma Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:08
            triss_merigold6 napisała:

> Skasować im kwarantanny. Będą uczyć, nie bój się. Za pracę zdalną dostają mniej
            > kasy, bo nie mają zastępstw i nadgodzin.

Mam nadgodziny i zastępstwa. Urobiona jestem po pachy i bardzo się ucieszyłam jak koleżanka, za którą ciągnęłam jedną klasę, wróciła do pracy.
          • ren.s Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:38
            Za pracę zdalną dostają mniej kasy, bo nie mają zastępstw i nadgodzin.

Bzdura.
          • anika772 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 21:01
            triss_merigold6 napisała:

> Skasować im kwarantanny. Będą uczyć, nie bój się. Za pracę zdalną dostają mniej
            > kasy, bo nie mają zastępstw i nadgodzin.

Mam i wszystkie nadgodziny i zastępstwa. Jedynie projekt odpadł, nie ubolewam, nie chciałam go.
            Ale i tak po stokroć wolę pracować w szkole.
            • redwineiswhatilike Re: Powrót do szkół 12.11.20, 21:12
              No właśnie, już 2 nauczycielki mówią, że mają wszystko płatne ale triss wie lepiej.
              Co nie znaczy, że nauka zdalna jest świetna, bo nie jest. Moja przyjaciółka, która pracuje w szkole też ma wszystko płatne jak we wrześniu i w październiku. Bez zmian a ma sporo ponad etat cały czas.
              • little_fish Re: Powrót do szkół 12.11.20, 22:13
                U nas nadgodziny normalnie. Zastępstw płatnych w mojej szkole nie ma w zasadzie. Na zdalnym obcinają dodatek za trudne warunki.
              • sko.wrona Re: Powrót do szkół 12.11.20, 22:21
                Nauczycieli nie wysyłało się masowo na kwarantanny. Gdyby tak było szkoły byłyby zamknięte miesiąc wcześniej. Ale oczywiście triss wie lepiej.
                Chorowało wielu nauczycieli. Znam szkołę, którą trzeba było zamknąć, bo nie było komu uczyć. Mojej, nauczyciele pracowali na dwie zmiany.
                • runny.babbit Re: Powrót do szkół 12.11.20, 22:24
                  Było też dużo szkół gdzie braków kadrowych nie było, a na pewno nie większe niż każdej jesieni w sezonie przeziębień. İ wiele osób nawet tu na forum pisało że u nich w szkole spokój, więc skąd ta ciągła narracja jakoby we wszystkich szkołach panował pomór.
                  • sko.wrona Re: Powrót do szkół 12.11.20, 23:09
                    No tak skoro w twojej szkole nikt nie chorował, to znaczy, że kłamię pisząc o tym, że U MNIE problem był we wszystkich szkołach w gminie 🤷‍♀️
                    Dobrze wiedzieć, że jak różni ludzie piszą o tym, że u nich w szkole chorowało wielu nauczycieli to jest to „narracja”.
                    • runny.babbit Re: Powrót do szkół 12.11.20, 23:14
                      Gdzie niby ci kłamstwa zarzucam? Chętnie się dowiem.
                      Narracja jest, gdy za każdym razem w szkolnym temacie ktoś uderza w tony: "laboga, nie ma kto uczyć, bo nauczyciele na kwarantannie lub chorzy"
    • asia_i_p Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:19
      Mnie z kolei irytuje fakt, że wszyscy się zachowują, jakby istniały tylko podstawówki. Czechy otwierają podstawówki - hura, czyli Czechy otwierają szkoły. Wychodzi na to, że wszyscy przeżywają jakiś happy end, a ja z moimi licealistami mamy, no nie wiem, klaskać uszami ze szczęścia, dalej siedząc na zdalnym?
      • triss_merigold6 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:24
        Mnie bardziej szkoły średnie interesują. Starszy na braku normalnej edukacji traci o wiele więcej niż 9-latka, umowmy się, że w klasie III poziom nie jest zbyt wysoki.
        • ichi51e Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:35
          Otoz to - KAZDY rodzic chyba sie przebil przez podstawowke za to wyjasnic na poziomie liceum zeby dziecku nie namieszac to juz dla wielu moze byc wyzwanie
          • tereso Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:45
            Ja nawet materiału nie znam chyba już teraz, nie tylko żeby nie namieszać.
          • ga-ti Re: Powrót do szkół 12.11.20, 23:05
            Liceum, weź pomóż w przedmiotach zawodowych w technikum wink nawet nie wiem, czego oni się uczą, młody musi radzić sobie sam.
      • iwoniaw Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:25
        No przecież wiadomo, że chodzi o pieniądze na zasiłki opiekuńcze, których nie ma. Zatem w grudniu pewnie zechcą klasy 1-3 przywrócić (zwłaszcza, że prawie pół grudnia jest wolne i spokojnie można powiedzieć, że to czas "normalnego działania szkół" hehe), reszta na bank ma cały 1 semestr zdalnie...
        • julita165 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:55
          Z kl 1-3 na zasilki lapia sie wylacznie rodzice 1 klasistow . Od styczbis codziennie ktos ren zasilek bedzie tracil. Granica ukonczenie 8rz. Zasilki opiekincze to tak naprawde problem przedszkoli i dlatego ich nie zamkneli.
          • iwoniaw Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:01
            To prawda, ale oprócz zasiłków do 8. roku życia są jeszcze opcje opieki nad dzieckiem chorym, więc ludzie kombinują i będą kombinować, im młodsze mają dziecko, tym częściej. Dostać zwolnienie na telefon to nie taka znów filozofia, a ilu ludzi zostawi samego 8- czy 9-latka samego na 9h? Te zasiłki też kosztują, choć są w innej rubryczce, a przy otwartych szkołach dużej ich części by nie było przecież.
          • little_fish Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:05
            Oficjalnie owszem. Ale pewnie część rodziców kombinuje i zostaje z dzieckiem w domu. Do tego trzeba pamiętać o przekazie, że dzieci nie zarażają. A licealiści to już nie dzieci. Plus w szkołach średnich liczniejsze klasy i większe zagęszczenie oraz obciążenie komunikacji
    • madami Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:22
      Powinni przygotować szkoły dla maturzystów i ośmioklasistów, reszta jakoś sobie poradzi a tymczasem i jedni i drudzy mają najniższe szanse edukacyjne od dziesięcioleci. Np. trzecioklasiści z LO i innych szkoł ponadgimnazjalnych do tej pory mieli 1,5 roku normalnej nauki, poprzedni semestr im wypadł, aktualny semestr im wypadł. I w tych warunkach mają zdawać normalną maturę ( bez dwóch semestrów nauki?).
      • hanusinamama Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:44
        Tylko jak to zrobic jezeli nauczyciele czesc maja uczyc zdalnie z domu a czesc ze szkoły?? Pani od historii ma 2 pierwsze lekcje w poniedziałek w szkole z 8 klasa a na 3 musi sie zjawić w ciągu przerwy w domu do prowadzenia lekcji online?
        • lifecolor Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:52
          Ze szkoły mogłaby prowadzic
        • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:56
          A co za problem prowadzic zdalne ze szkoły?
          • ophelia78 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:01
            Problem ze sprzętem chociażby
            • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:12
              Jaki konkretnie?
          • droch Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:10
            A co za problem prowadzic zdalne ze szkoły?

Oooo smile na przykład szkolne łącze internetowe nieprzystosowane do prowadzenia wideokonferencji z kilkuset osobami jednocześnie?
            • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:12
              To akurat zaden argument. Dyrekcja szkoły miała multum czasu na przygotowanie od wiosny na taką ewentualność.
              • droch Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:20
                Czas może i miał... a czy szły za tym pieniądze z ministerstwa? Bo za dobrą infrastrukturę teleinformatyczną trzeba zapłacić i to trochę więcej niż za kredę i papier toaletowy.
                A w sumie na co ten dyrektor miał mieć czas? Wiosną nie było mowy o masowym prowadzeniu lekcji ze szkoły.
              • asia_i_p Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:18
                Tylko musiałaby mieć równocześnie pewność, że to nastąpi, bo inaczej to jest marnowanie publicznych pieniędzy, a za to się siedzi.
                • molik28 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:56
                  No coś ty. Za to się nie siedzi teraz. Mamy przykłady zmarnowanych pienièdzy publicznych i nikt nie poszedł siedzieć.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Powrót do szkół 13.11.20, 09:24
                WIesz, rząd miał multum czasu na przygotowanie jakieś spójnej strategii przetrwania w czasach pandemii...
            • 71tosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 23:39
              a lacze domowe to przystosowane?
          • kub-ma Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:16
            cku napisała:

> A co za problem prowadzic zdalne ze szkoły?

Próbowałam. To nie na moje nerwy te problemy ze sprzętem.
            • asia_i_p Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:38
              A u nas szło. To znaczy szło, dopóki byliśmy na hybrydzie, bo jak przeszliśmy na zdalne, to nie wiem w sumie kto, czy dyrekcja, czy organ prowadzący, doszli do wniosku, że nauczyciel w szkole to za mało, żeby grzać. Po dwóch dniach szczękania zębami poddałam się i przeniosłam do domu.
              • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 21:05
                Ja bym to do inspekcji pracy zgłosiła.
              • kub-ma Re: Powrót do szkół 12.11.20, 21:27
                U mnie dobrze szło pierwszego dnia. Później z każdym dniem gorzej.
                Ja to ambitna jestem i przygotowuję dużo dodatkowych aktywności dla dzieci. I jak zaczęłam to wszystko otwierać i podłączać, to się robiła kicha, bo się zawieszało i blokowało.
        • redwineiswhatilike Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:38
          Ze szkoły albo można lekko zmienić plan
        • morekac Re: Powrót do szkół 12.11.20, 21:00
          Akurat zmiana planu to najmniejszy problem.
    • czekoladazkremem Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:30
      Myślę, że na początku grudnia otworzą szkoły dla młodszych klas szkoły podstawowej. Z wiadomych względów. Powrót do szkoły mojego szóstoklasisty obstawiam na początek stycznia.
      • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:33
        Powinni przywrocic w pierwszej kolejności 8 klasy i maturzystow, potem młodsze klasy podstawowki i stopniowo resztę.
        • triss_merigold6 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:37
          8 klasy, maturzystów, resztę klas w szkołach średnich. Najmłodszych na końcu, mają prościutki materiał, niewiele lekcji, niewiele edukacyjnie tracą.
          • aguar Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:32
            Ja tak samo uważam, że to najmłodsi najmniej tracą. Ale najlepiej, żebyśmy tu się nie dzieliły, tylko łączyły siły w walce o przywrócenie wszystkich.
            • sol_13 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:09
              Tracą socjalnie (8 latek mieszkajacy w bloku nie pójdzie sam do kolegi jak licealista) i obciążają rodziców swoja nauką i opieką. Poza tym nie przemieszczają sie sami komunikacją miejską. Zauważcie, ze zamkneli ich na samym końcu, więc pierwszych otworzą . Tak zresztą robią teraz Czechy.
              Aczkolwiek rowniez uwazam, ze najbardziej traca 8 klasy i maturzyści, mimo ze mam drugoklasiste z sp w domu.
              Oby jak najszybciej wrocili wszyscy.
              • gaga-sie Re: Powrót do szkół 12.11.20, 21:02
                Dokładnie. Poza tym rodzic dziecka idzie do pracy, a przy tym chaosie organizacyjnym i problemach technicznych juz widzę jak maluch uczestniczy w lekcjach.
        • julita165 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:57
          Spokojnie mozna przywrocic 1-3 i 8 kl. Akurat te rocznini bardzo latwo rozdzielic, nie sadze zeby mieli ze soba jakies kontakty poza ewentualnie nauczy ielem jez obcego.
          • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:57
            I religii...
            • julita165 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:40
              No to religie zostawic zdalnie. Zreszta chyba w ogole powinno sie pojsc w tym kierunku co musi byc na zywo a co niekoniecznie. Bo jesli nic sie w szkolach nie zmieni to po ich otwarciu znowu za miesiac dwa znajdziemy sie w pkt wyjscia. Niestety inaczej szkol rozladowac sie nie da.
              • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:55
                A nie uwazacie, ze nakaz noszenia maseczek troche by pomogl?
                • julita165 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:01
                  Miedzy klasami owszem, w ramach 1 klasy chyba nie za bardzo. Tym bardziej, ze raczej niemozliwe jest siedzenie w maseczce kilka godzin non stop. Tzn jest to tak up...we ze bedzie trudne w egzekucji. A w mlodszych klasach to juz w ogole. Na wlasne oczy widzialam scenke przed szkola-tata mowi do syna, na oko 1-2 kl "co to za maseczka,miales chyba inna", na co dzieciak " a tak, zamienilem sie z kolega" 😁.
                  • sol_13 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:19
                    No u nas nosili, mlodszaki też. Z miesiac przed zamknięciem dyr wprowadzila, podczas lekcji też. Jesli wroca i znow bedzie ten pomysl, nie wyrażę zgody.
                    • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:26
                      Na maseczke w autobusie tez nie wyrazasz zgody?
                      • sol_13 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:28
                        mamalgosia napisała:

> Na maseczke w autobusie tez nie wyrazasz zgody?
                        >
                        Nie jezdzimy autobusem.
                        • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:41
                          W sklepie?
                          • sol_13 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:50
                            mamalgosia napisała:

> W sklepie?
                            >
                            W sklepie nosimy, oczywiście. Jestem w sklepie rzadko z dziećmi, jeśli juz to pol godziny do godziny. Tyle wytrzymuja w maseczkach (mlodsza 5 lat i tak ściąga z nosa).
                            Noszenie w szkole przez kilka godzin przez male dziecko jest dla mnie nieakceptowalne.
                            • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:54
                              Ale zarazanie innych dzieci i nauczycieli jest ok. Super
                              • sol_13 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 21:16
                                mamalgosia napisała:

> Ale zarazanie innych dzieci i nauczycieli jest ok. Super
                                >
                                Zeby zarażać, trzeba najpierw byc chorym.
                                Dopoki chodzil do szkoly przymykalam oko na ta histerie maseczkowa na lekcjach. Jeśli wrócą i nadal będzie ten pomysl juz nie zamierzam. Kto ma sie zarazic z rodziców i tak sie zarazi (w pracy jak większość moich znajomych), a duszenie sie przez moje zdrowe dziecko w maseczce kilka godzin temu nie zapobieże.
                  • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:07
                    No to nie ma sily zeby zakazen nie bylo
                • alicia033 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:06
                  mamalgosia napisała:

> A nie uwazacie, ze nakaz noszenia maseczek troche by pomogl?

Nie uważamy.
                  • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:08
                    To po co w takim razie caly swiat zaleca maseczki?
                    • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:13
                      Nie cały swiat gwoli ścisłości. Sa kraje które obywają się bez masek.
                    • madami Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:45
                      Bo ludzie potrzebują amuletu, czegoś co da jakąkolwiek formę kontroli albo chociaż iluzji kontroli. Z punktu widzenia kraju czy rządu jest to czynnik bezkosztowy, niewpływający negatywnie na gospodarkę, przypomina ludziom o pandemii i cały czas podtrzymuje poczucie zagrożenia.
                      • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 20:55
                        Bzdura
                • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:23
                  Podczas lekcji nie. Na przerwach u nas nosili.
                  • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:08
                    Czyli podczas lekcji niech sie zarazaja.
                    Aha
              • sol_13 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:08
                julita165 napisała:

> No to religie zostawic zdalnie.

Religie zdalnie, jeszcze przy obecnym ministrze, raczysz żartować 🤣🤣
    • ewcia.1980 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:39
      Ehhh.....
      I jak tu traktować to wszysyko poważnie???
      To jest tak absurdalne, że aż śmieszne.
      Niestety.

Mi to już teraz wszystko jedno..... moje prywatne dzieci "ogarniają" fikcję w postaci nauku zdalnej.

W pracy.... 100% moich lekcji prowadzę online (chociaż obowiązek mam 50% online a reszta może być zdalnie )
      Dużo materiałów umieszczam dla młodzieży na platformie więc kto chce to szanse na naukę ma. Więc ja sobie mogę spojrzeć w oczy bez wstydu.

Najbardziej obawiam się jednak, że wrócimy do szkoły tylk po to żeby za 2 tygodnie znów nas zamknęlu w domach.
      • tereso Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:44
        Mnie też średnia obchodzi najbardziej, wiadomo, dotyczy mojego syna . Zdecydowanie tracą i to że nauczyciele dobrze pracują ( akurat w szkole syna tak jest ) jest w stanie tylko częściowo to zrównoważyć, oczywiście jestem wdzięczna i doceniam. Inaczej uwaga pracuje, inna motywacja, kolegów brak. Dla mnie LO to był cudowny czas więc żal mi tych pozamykanych młodych ludzi.
    • lot_w_kosmos Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:43
      Szkoły to jak dla mnie mogą otworzyć.
      • triss_merigold6 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 16:49
        Dla mnie też.
    • ophelia78 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:03
      chciałabym żeby otworzyli jak najszybciej. Wszystkie

Ale wtedy wygasze lajtovą tongue_out
      • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:13
        Lajtova wtedy apopleksji dostanie i nie będzie pisać.
      • aguar Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:30
        Też tak uważam. Ewentualnie lokalnie można zamykać na krótko, jak gdzieś będzie źle.
    • mamalgosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 17:20
      Czy nadal bez maseczek i bez dystansu?
      • kubek0802 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:09
        W LO syna maseczki były od obowiązkowe od września, rozmowa o dystansie gdy uczniów jest ponad tysiąc mija się z celem. O dziwo przez półtora miesiąca nie przepadła żadna lekcja ze względu na kwarantanny czy choroby nauczycieli.
        • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:24
          U nas tez byly maseczki na przerwie, w technikum na lekcjach tylko jesli było się w bezposrednim kontakcie z nauczycielem. Zakazenia pojedyncze, zastepstwa tez.
    • alessa28 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:17
      helena31 napisała:

> Oto , co nasz minister Czarnek mówi:
      >
      > dorzeczy.pl/kraj/160930/kiedy-uczniowie-wroca-do-szkol-czarnek-odpowiada.html
      > My to rozmawiamy o lockdownie , a tu po cichu min. Czarnek przygotowuje się do
      > otwarcia szkół(przynajmniej częsciowego , trzeba przyznać). Tak mocno się wypł
      > aszcza ?- może są plany jeszcze mniejszej ilości testów, a może idziemy w strat
      > egię :"kto ma umrzeć , niech umiera " i otwieramy powoli wszystko ?
      > Tak sprzeczne ten rząd wysyła sygnały , że głowa boli. Jak ktoś powiedział , le
      > cimy we mgle , a lądowanie bliskosad

popyerdoleni ludzie,chorzy po prostu.nic mnie tak nie wkurwia jak natlok sprzecznych komunikatow.otwierajcie ,zamykajcie ale trzymajcie sie debile jakiejs wersji a nie co tydzien co innego.
    • redwineiswhatilike Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:32
      Dziwne. Jeszcze 3 dni temu miał być lockdown, bo jest podobno bardzo źle a tu za 2 tygodnie mają otworzyć szkoły?
      • cku Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:41
        Nie przywyklas do logicznych i spojnych przekazów rządowych?
      • droch Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:44
        Dwójmyślenie oznacza przede wszystkim wyznawanie dwóch sprzecznych poglądów i wierzenie w oba naraz. Partyjny inteligent wie, kiedy powinien zmienić swoje wspomnienia, a zatem w pełni się orientuje, że przekręca fakty; równocześnie jednak, dzięki dwójmyśleniu, święcie wierzy, iż prawda nie została pogwałcona. Proces ten musi być świadomy, gdyż inaczej brakowałoby mu precyzji, a zarazem bezwiedny, aby człowiek nie zdawał sobie sprawy z faktu dokonania fałszerstwa, bo to mogłoby wywołać w nim poczucie winy.
    • kozica111 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 18:55
      Najłatwiej ferowac wyroki jak sie za nic nie odpowiada...życie jak mawia Bi Scotti...
    • lily_evans11 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 19:15
      Pull up, Czarnej, terrain ahead big_grin.
    • skumbrie Re: Powrót do szkół 12.11.20, 22:15
      Musi coś rzucić, żeby suweren przestał się szwendać po ulicach pod oknami Kaczyńskiego. Zapomnijcie o powrocie 29.11.
      • redwineiswhatilike Re: Powrót do szkół 12.11.20, 22:32
        Dokładnie, widać, że to rzucone hasło, żeby się ludzie uspokoili. Choć faktycznie maturzyści powinni wrócić ale też i 8 klasa i najlepiej 1-3. Czy 1 grudnia. Szczerze wątpię.
    • nena20 Re: Powrót do szkół 12.11.20, 22:59
      Bardzo dobrze , dzieci powinny wrócić do szkół.
      Ludzie nie zgłaszają się na testy, dzieci wcale nie są winne roznoszenia wirusa.
    • 71tosia Re: Powrót do szkół 12.11.20, 23:36
      przygotowuje sie? Znaczy ze modli sie wiecej i sprowadza dziela JPII do szkolnych bibliotek? Bo chyba raczej nie mysli o testowaniu nauczycielach i rozrzedzeniu klas?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka