Dodaj do ulubionych

Poranna pielęgnacja twarzy

• kurt.wallander Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 12:18
      Myję rano twarz delikatnym żelem zmywanym wodą. Natomiast jedna z moich córek ma skórę w najlepszej kondycji, gdy myje twarz tylko wodą, rano i wieczorem. Wszelkie żele, nawet najdelikatniejsze, powodują zaczerwienienie skóry, szorstkość, opuchnięcia. Już obie nie mamy siły na eksperymenty, bo biedna później cierpi.
      • nenia1 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 14:45
        Cetaphil też próbowała?
        • kurt.wallander Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 17:22
          nenia1 napisała:

> Cetaphil też próbowała?

Tak
    • disco-ball Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 12:19
      Myję wodą z mydłem.
    • enigma81 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 13:29
      Myję żelem a później reszta.
      • grey_delphinum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 14:29
        Ja myję wodą i żelem, więc myślałam, ze może jednak robię jakis błąd, ale jednak to moja koleżanka jest ewenementem pod tym względem.
        • chatgris01 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 14:47
          Dlaczego ewenementem? Przecież ona też myje, tyle że tonikiem zamiast wody i żelu.
          • grey_delphinum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 17:57
            Z tego co zrozumiałam, to psika tonikiem i nakłada krem. Ja tu mycia nie widzę...
            • chatgris01 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 18:17
              Nie ściera tego toniku? Nimi się raczej powinno przecierać, a nie psikać (chyba, że to hydrolat, to można i tak, i tak).
              • treo.tralve Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:12
                Nieprawda, nic się nie powinno przecierać- tylko psikac
                • chatgris01 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:31
                  Tonikiem? Takim z alkoholem też? Dziękuję, postoję big_grin
                  • milupaa Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 22:54
                    Psikanie czy przecieranie tonikiem to żadne mycie. Tonik usuwa tylko resztki makijażu po poprzednim UMYCIU cery i przywraca właściwe ph. Cerę powinno się oczyścić z makijażu i zanieczyszczeń (nie ważne czy żelem czy mleczkiem czy płynem muciceralnym). Jeśli ktoś nie ma jeszcze problemów z cerą nie oczyszczaną właściwie to pewnie jest jeszcze młody, kiedyś to się zemści.
                    • chatgris01 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 23:12
                      Ale tu jest o myciu rannym, a jak ktoś dokładnie oczyścił cerę (także z makijażu) na noc, to rano nie musi drugi raz tak dokładnie zmywać, przecież makijażu nie ma, zanieczyszczeń też nie tyle co po całym dniu na zewnątrz...
                      • jak_matrioszka Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 23:25
                        Kocie, zmywanie makijazu na noc nie jest oczywistoscia (co moze zdziwic, ale "ludzie sa rozni"). I moze milupaa robi to nad ranem, dokladajac ekstra staran.
                    • snakelilith Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:25
                      Hmm, czytałam kiedyś o teorii, w związku z intensywnie oczyszczającymi swoją twarz Azjatkami, że takie praktyki mogą powodować między innnymi skłonności do przebarwień. Winne są podobno mikrourazy, których przy tak częstym peelingowaniu (np.gąbką) nie unikniesz. I nawet gdyby była to nieprawda, to u wielu kobiet problemy ze skórą wynikają raczej z naruszenia płaszcza hydrolipidowego, np. detergentami, a nie z braku usuwania naturalnego sebum i małych zanieczyszczeń. U mnie osobiście wszelkie maski wpływają też raczej na pogorszenie stanu skóry, bo rozmiękczają niepotrzebnie naskórek, robiąc go wrażliwszym na negatywne wpływy, a odżywczo nie mają żadnej przewagi nad codziennym kremem. Więc nie wiemy, co się komu kiedy zemści.
                      • chococaffe Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 13:45
                        Potwierdzam. Podejrzewam, że najwięcej krzywdy zrobiłam swojej cerze w dawnych czasach kiedy uwielbiałam i wręcz nadużywałam peelingów gruboziarnistych do twarzy. Ale czasu nie cofnę.
    • treo.tralve Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:11
      Oczywiście, że nie myje żadnymi żelami sad oplykuje chlidna woda, hydrolat. Esencja. Olej. Krem. (Filtr. Mejkap)
    • padum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:17
      Nie myje. Czasem ochlapie zimna woda. Na to hydrolat różany, serum, krem nawilżający i krem cc.
    • padum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:20
      Za to wieczorem myje najpierw olejkiem, potem delikatnym żelem. Potem hydrolat, potem serum, potem olejki.
    • liliawodna222 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 22:38
      Myję mydłem, psikam tonikiem w sprayu i kremuję kremem Nivea light. Potem makijaż. Cera w porządku.
    • milupaa Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 22:46
      Rano żel oczyszczający, gąbka typu konjac, splukanie woda. Potem tonic i krem na dzień, krem pod oczy. Na noc płyn miceralny, tonic, serum i krem na noc, pod oczy. Raz w tyg maseczka oczyszczająca i odżywczą lub nawilżająca, maseczka pod oczy. Nie mam żadnych problemów z cerą, gdyby nie przebarwienia to była by idealna.
    • hexella Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 23:10
      Tylko delikatnie przecieram hydrolatem różanym. Potem serum i krem. Mam bezproplemową cerę, u mnie im mniej kombinowania, tym lepiej.
    • redwineiswhatilike Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 23:26
      Wodą i delikatnym żelem. Nie umiem inaczej.
    • simply_z Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:14
      Myje twarz woda i zelem z wyciagiem z pestek z malin. Czasem robie peeling enzymatyczny, potem hydrolat, serum pod oczy i osobno serum do twarzy (plus szyja), chwile czekam, az lekko wyschnie, potem krem do twarzy i krem pod oczy lub kilka kropli specjalnego olejku.
    • jehanette Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:28
      Myję delikatnym żelem, bo inaczej krem się raczej maże a nie wchłania. Podkład czy krem BB też gorzej się trzyma na nieumytej twarzy. No a poza tym mycie twarzy mnie budzi smile Robię tak od zawsze, cerę mam znacznie lepszą odkąd używam dobrych dla siebie kremów, więc jednak sekret tkwi w dobrej pielęgnacji.
      • grey_delphinum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:54
        Dziewczyny, wątek się rozrósł, dziękuję za wypowiedzi.

W sumie sama sporo skorzystałam na tym, co napisałyście - dziś np. umyłam twarz rano samą wodą (bez żelu) i jest naprawdę ok (brak podrażnień), a wydawało się, że bez żelu będę czuła "brudna".
    • ninanos Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:50
      Myje żele, bydrolat różany, a potem pielęgnacja.
      I tak najpierw serum z kwasem hialuronowym, matrixyl, na koniec krem siarkowy matujący, bo mam na bardzo tłusta skórę i makijaż dosłownie mi spływa bez tego kremu.
    • stephanie.plum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 14:04
      woda, mocny prysznic.
      cery nie mam rewelacyjnej, ale bez prysznica bym się nie obudziła...

potem zawsze jakiś krem, bo mam suchą skórę i nie lubię tego "ciągnięcia" po kąpieli.
    • tol8 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 18:40
      Pianka Plante Soraya
      Hydrolat różany
      Krem Plante Soraya
      Makijaż
    • gaskama Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 20:04
      Rano biorę zawsze prysznic. Na koniec bardzo zimny, też na twarz. Potem tonik, potem serum z vit. C potem krem z filtrami.
    • novembre Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 22:29
      Koleżanka może mieć po prostu rewelacyjną cerę pomimo pielęgnacji, którą stosuje, albo nie.
      Ja rano myję (woda i bawełniana, ręcznikowa myjka), jeśli miałam np. olej rycynowy na noc na brwiach i rzęsach, myję dodatkowo pyłkiem od nacomi.
      Na to krem, filtr i puder kryjący od neauty.
    • arabelax Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 22:55
      Rano: plynem micelarnym zmywam, psikam hydrolatem/tonikiem, serum, na koniec krem.
    • anorektycznazdzira Re: Poranna pielęgnacja twarzy 19.11.20, 07:57
      Myję zawsze ale samą wodą. Mam suchą cerę, jak nadużywam mydła i żeli to jest źle. Nakładam krem nawilżający, zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka