kurt.wallander Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 12:18 Myję rano twarz delikatnym żelem zmywanym wodą. Natomiast jedna z moich córek ma skórę w najlepszej kondycji, gdy myje twarz tylko wodą, rano i wieczorem. Wszelkie żele, nawet najdelikatniejsze, powodują zaczerwienienie skóry, szorstkość, opuchnięcia. Już obie nie mamy siły na eksperymenty, bo biedna później cierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 17:22 nenia1 napisała: > Cetaphil też próbowała? Tak Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 13:29 Myję żelem a później reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 14:29 Ja myję wodą i żelem, więc myślałam, ze może jednak robię jakis błąd, ale jednak to moja koleżanka jest ewenementem pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 14:47 Dlaczego ewenementem? Przecież ona też myje, tyle że tonikiem zamiast wody i żelu. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 17:57 Z tego co zrozumiałam, to psika tonikiem i nakłada krem. Ja tu mycia nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 18:17 Nie ściera tego toniku? Nimi się raczej powinno przecierać, a nie psikać (chyba, że to hydrolat, to można i tak, i tak). Odpowiedz Link Zgłoś
treo.tralve Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:12 Nieprawda, nic się nie powinno przecierać- tylko psikac Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:31 Tonikiem? Takim z alkoholem też? Dziękuję, postoję Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 22:54 Psikanie czy przecieranie tonikiem to żadne mycie. Tonik usuwa tylko resztki makijażu po poprzednim UMYCIU cery i przywraca właściwe ph. Cerę powinno się oczyścić z makijażu i zanieczyszczeń (nie ważne czy żelem czy mleczkiem czy płynem muciceralnym). Jeśli ktoś nie ma jeszcze problemów z cerą nie oczyszczaną właściwie to pewnie jest jeszcze młody, kiedyś to się zemści. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 23:12 Ale tu jest o myciu rannym, a jak ktoś dokładnie oczyścił cerę (także z makijażu) na noc, to rano nie musi drugi raz tak dokładnie zmywać, przecież makijażu nie ma, zanieczyszczeń też nie tyle co po całym dniu na zewnątrz... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 23:25 Kocie, zmywanie makijazu na noc nie jest oczywistoscia (co moze zdziwic, ale "ludzie sa rozni"). I moze milupaa robi to nad ranem, dokladajac ekstra staran. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:25 Hmm, czytałam kiedyś o teorii, w związku z intensywnie oczyszczającymi swoją twarz Azjatkami, że takie praktyki mogą powodować między innnymi skłonności do przebarwień. Winne są podobno mikrourazy, których przy tak częstym peelingowaniu (np.gąbką) nie unikniesz. I nawet gdyby była to nieprawda, to u wielu kobiet problemy ze skórą wynikają raczej z naruszenia płaszcza hydrolipidowego, np. detergentami, a nie z braku usuwania naturalnego sebum i małych zanieczyszczeń. U mnie osobiście wszelkie maski wpływają też raczej na pogorszenie stanu skóry, bo rozmiękczają niepotrzebnie naskórek, robiąc go wrażliwszym na negatywne wpływy, a odżywczo nie mają żadnej przewagi nad codziennym kremem. Więc nie wiemy, co się komu kiedy zemści. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 13:45 Potwierdzam. Podejrzewam, że najwięcej krzywdy zrobiłam swojej cerze w dawnych czasach kiedy uwielbiałam i wręcz nadużywałam peelingów gruboziarnistych do twarzy. Ale czasu nie cofnę. Odpowiedz Link Zgłoś
treo.tralve Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:11 Oczywiście, że nie myje żadnymi żelami oplykuje chlidna woda, hydrolat. Esencja. Olej. Krem. (Filtr. Mejkap) Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:17 Nie myje. Czasem ochlapie zimna woda. Na to hydrolat różany, serum, krem nawilżający i krem cc. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 19:20 Za to wieczorem myje najpierw olejkiem, potem delikatnym żelem. Potem hydrolat, potem serum, potem olejki. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 22:38 Myję mydłem, psikam tonikiem w sprayu i kremuję kremem Nivea light. Potem makijaż. Cera w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 22:46 Rano żel oczyszczający, gąbka typu konjac, splukanie woda. Potem tonic i krem na dzień, krem pod oczy. Na noc płyn miceralny, tonic, serum i krem na noc, pod oczy. Raz w tyg maseczka oczyszczająca i odżywczą lub nawilżająca, maseczka pod oczy. Nie mam żadnych problemów z cerą, gdyby nie przebarwienia to była by idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 23:10 Tylko delikatnie przecieram hydrolatem różanym. Potem serum i krem. Mam bezproplemową cerę, u mnie im mniej kombinowania, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Poranna pielęgnacja twarzy 16.11.20, 23:26 Wodą i delikatnym żelem. Nie umiem inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:14 Myje twarz woda i zelem z wyciagiem z pestek z malin. Czasem robie peeling enzymatyczny, potem hydrolat, serum pod oczy i osobno serum do twarzy (plus szyja), chwile czekam, az lekko wyschnie, potem krem do twarzy i krem pod oczy lub kilka kropli specjalnego olejku. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:28 Myję delikatnym żelem, bo inaczej krem się raczej maże a nie wchłania. Podkład czy krem BB też gorzej się trzyma na nieumytej twarzy. No a poza tym mycie twarzy mnie budzi Robię tak od zawsze, cerę mam znacznie lepszą odkąd używam dobrych dla siebie kremów, więc jednak sekret tkwi w dobrej pielęgnacji. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:54 Dziewczyny, wątek się rozrósł, dziękuję za wypowiedzi. W sumie sama sporo skorzystałam na tym, co napisałyście - dziś np. umyłam twarz rano samą wodą (bez żelu) i jest naprawdę ok (brak podrażnień), a wydawało się, że bez żelu będę czuła "brudna". Odpowiedz Link Zgłoś
ninanos Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 11:50 Myje żele, bydrolat różany, a potem pielęgnacja. I tak najpierw serum z kwasem hialuronowym, matrixyl, na koniec krem siarkowy matujący, bo mam na bardzo tłusta skórę i makijaż dosłownie mi spływa bez tego kremu. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Poranna pielęgnacja twarzy 17.11.20, 14:04 woda, mocny prysznic. cery nie mam rewelacyjnej, ale bez prysznica bym się nie obudziła... potem zawsze jakiś krem, bo mam suchą skórę i nie lubię tego "ciągnięcia" po kąpieli. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 18:40 Pianka Plante Soraya Hydrolat różany Krem Plante Soraya Makijaż Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 20:04 Rano biorę zawsze prysznic. Na koniec bardzo zimny, też na twarz. Potem tonik, potem serum z vit. C potem krem z filtrami. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 22:29 Koleżanka może mieć po prostu rewelacyjną cerę pomimo pielęgnacji, którą stosuje, albo nie. Ja rano myję (woda i bawełniana, ręcznikowa myjka), jeśli miałam np. olej rycynowy na noc na brwiach i rzęsach, myję dodatkowo pyłkiem od nacomi. Na to krem, filtr i puder kryjący od neauty. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Poranna pielęgnacja twarzy 18.11.20, 22:55 Rano: plynem micelarnym zmywam, psikam hydrolatem/tonikiem, serum, na koniec krem. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Poranna pielęgnacja twarzy 19.11.20, 07:57 Myję zawsze ale samą wodą. Mam suchą cerę, jak nadużywam mydła i żeli to jest źle. Nakładam krem nawilżający, zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś