Dodaj do ulubionych

ile jeździcie do pracy

• andace Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 17:12
      Jeździłam do pracy przez rok 1h20-1h30 w jedną stronę i to był dramat, ale praca była niezła i dobrze płatna. Tyle ze pracując ok 9h w tygodniu nie miałam czasu na nic innego tylko praca i dojazdy (jeździłam metrem i tramwajem). Zmieniłam na prace w której dojeżdżałam 60-70 min i skrócenie dojazdu o prawie godzinę dziennie robiło kolosalną różnicę.

Teraz od marca pracuję z domu i na myśl o dojazdach mi słabo a pracę mam fajną więc zdecydowaliśmy z mężem i kupiliśmy nowy dom tak żebym miała do pracy ok 45 min komunikacją publiczną (będzie to się wiązało z dojazdami dla niego ale przynajmniej będzie po równo).

Z perspektywy czasu dojazd półtorej godziny w jedną stronę nigdy więcej, nawet jakby mi zapłacili podwójnie.
    • madame_edith Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 17:26
      Jesteś pewna tego 1,5 godz? Tyle to sie jedzie do Łodzi. Ja wiem, że z jednego końca miasta na drugi jest daleko, ale korki do stanu sprzed epidemii chyba nie wrócą, bo masa firm zasmakowała w pracy zdalnej. Może nie będzie tak zle?
      • solejrolia Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 17:35
        Wszyscy moi znajomi kt. z Łodzi dojeżdżają codziennie do pracy do Warszawy wybierają pociąg.
        Chyba, że nie jeżdżą codziennie, to wtedy samochód.
        A i tak siedzą teraz na zdalnymtongue_out
    • daniela34 Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 17:28
      Jadę 20 minut, chyba że są korki. Przed pandemią problem korków rozwiązywał tramwaj.
      1,5 godziny dojazdu? To bym równie dobrze mogła wrócić do rodzinnego miasta i stamtąd dojeżdżać.
      Odpada.
      • maliniak665 Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 18:36
        o dokładnie.

To ja odtak pomyśleć, to:mieszkanie tańsze, życie tańsze, szkoła mniejsza dla dzieci, co za tym idzie lepsza, nauczyciele sami znajomi. Hm? można by się zastanowić suspicious
    • solejrolia Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 17:32
      Zmień pracę, albo mieszkanie...
    • zazou1980 Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 17:34
      Przez 10 lat dojezdzalam do mordoru od 45min. do godziny w 1 strone. Zmienilam robote tylko ze wzgledu na lokalizacje. Wybralam najblizszy biurowiec od mojej chaty i mam teraz 10 min. rowerem i 8 tramwajem. Komfort zycia mi podskoczyl.
    • fantomowy_bol_mozgu Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 17:57
      Mieszkam na wsi pod miastem i liczyłam się z dojazdami. Na początku było fajnie, miałam 15 minut autem do roboty. Ale firma zmieniła lokalizację, więc teraz mam 10 minut autem plus 20 min pociągiem. Jeszcze akceptowalnie.
      Chłop ma 45 minut, jak wyjedzie o dobrej godzinie. Ale bywa i ponad godzinę. Dla mnie to już za dużo, zwłaszcza, że mamy małe dzieci, ale on nie chce zmienić roboty.
      Praca zdalna duzo u nas ułatwia, i mam nadzieję, że po pandemii dalej będzie można 2 czy 3 dni z domu pracować.
      • kubek0802 Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 18:11
        Dopuszczam 2x 15 minut na dojazdy czyli dziennie pół godziny. Przez jakiś czas wychodziło mi średnio 2x45 minut i czułam się jakby okradana z mojego wolnego czasu i pracę zmieniłam.
    • piszaca.zza.swiatow Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 18:15
      Droga do pracy zajmuje mi 30-40 minut, powrotna 30 minut (wiadomo, tutaj lecę schodami, a nie czekam na windę, która zatrzymuje się na każdym piętrze, nie muszę szukać miejsca na parkingu.

Na Twoją opcję zgodziłabym się pod warunkiem, że byłaby naprawdę atrakcyjna finansowo i na jakiś określony czas, a nie "na zawsze".

Swoją drogą ematka mnie zawsze zadziwia... Większość forumek mieszka w stolycy albo równie prestiżowym mieście, a jedzie do pracy 12-15 minut. 😉🤪 Ja mieszkam w mieście wielkości powiedzmy Gdyni (nawet trochę mniejszym), a potrzebuję więcej czasu. Jakbym chciała jechać rowerem albo autobusem droga zajęłaby mi ponad 1 h
      • maliniak665 Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 18:33
        piszaca.zza.swiatow napisał(a):

> Swoją drogą ematka mnie zawsze zadziwia... Większość forumek mieszka w stolycy
        > albo równie prestiżowym mieście, a jedzie do pracy 12-15 minut. 😉🤪 Ja mieszk
        > am w mieście wielkości powiedzmy Gdyni (nawet trochę mniejszym), a potrzebuję w
        > ięcej czasu. Jakbym chciała jechać rowerem albo autobusem droga zajęłaby mi po
        > nad 1 h

Do poprzedniej pracy miała 6km dojazd zajmował mi

-rowerem 40min
        -autem 20min

wcześniejsza praca.... biegiem 20 min
        rowerem 12min
        autem 6 min

teraz , wychodzę max 6:45, bo inaczej się spóźnię, no ale też jest opcja , bo są remonty i najwięcej czasu tracę na światłach przed pracą.

A do pracy z mojej rodzinnej małej miejscowości dojeżadzłam do większego miasta 26km i zajmowało mi to 25min max smile
      • piszaca.zza.swiatow Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 18:35
        Jeszcze dodam, że rano mogłabym jechać dłużej, wszystko dzieje się, szybko, każdy zajęty sobą, byle tylko wyjść. Po pracy już inaczej, byłoby mi szkoda tego czasu.
    • maliniak665 Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 18:29
      1,5h to sporo czasu. W dwie strony robi się 3h na niczym... marnowaniem czasu.

Chociaż wiem,że ludzie tak dojeżdżają, tyle,że np pociąg plus miejski autoubus np.

Czasem niestety to jedyna praca w okolicy, bądź szansa na nią.
    • kasiaabing Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 18:35
      Teraz jadę niecałe 10 min.
      Kiedyś dojezdzalam 1,5 h. Masakra, plus był taki, że nie miałam dziecka. Zimną to była masakra. Wstawianie o 5 rano i powrót do domu przed 18. Gdzie tu czas na życie?
      Ja wracałam i dosłownie padałam na twarz.
    • 18lipcowa3 Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 18:42
      Nigdy w zyciu i za żadną kasę 1,5 h.
    • b.bujak Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 19:12
      sam dojazd to tylko jeden z czynników; trzeba rozważyć swoją sytuację rodzinną, perspektywy tej pracy, finanse...
      ja zaczynałam swoją karierę zawodową w miejscu oddalonym od miejsca zamieszkania o 60 km, dojazd średnio 1,5 godziny; każde kolejne miejsce pracy były o połowę bliżej smile
      a teraz znowu mam daleko... 120 km w jedną stronę ale od razu ustaliłam, że dzien, dwa w tygodniu pracuję z lokalnego biura (teraz z domu); przez pare lat krążyłam po prawie całej Europie, więc teraz mogę trochę pojeździć po kraju
    • bywalec.hoteli Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 20:19
      Ematka to nie jest tak, że z Otwocka, Janek czy tam Marek dojeżdża do centrum Warszawy do pracy w 15 minut? smile
    • sol_13 Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 20:38
      Przed pandemia 45 minut w jedną stronę, mąż tez. Jak na Warszawę uważam ze do przeżycia. 1,5h nieakceptowalne dla mnie.
      Obecnie od marca siedzimy na zdalnej i tylko czasami jezdzimy do biura, dodatkowo mamy miejsca w garażach pod biurowcami. Podroz teraz zajmuje jakies 20 min.
    • sunflowerin Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 21:29
      Współczuję. Nie wytrzymasz zbyt długo. Niestety zdarzały mi się takie dojazdy, w korkach przez Londyn. Nigdy więcej.
    • gaskama Re: ile jeździcie do pracy 19.11.20, 21:34
      Nie ma takiej kasy, za którą byłabym gotowa marnować tyle czasu. Dojeżdżam 30 minut. I to jest dla mnie maks do przyjęcia.
    • kokomaroko Re: ile jeździcie do pracy 20.11.20, 11:49
      Zmieniłabym, chyba że jesteś w stanie ten czas dojazdów produktywnie wykorzystać. Rowerem nie możesz?

Ja dojeżdżam sporo, ale właśnie rowerem. Pokonuję dziennie 15-30km, z tym, że traktuję to jako mój czas na sport, więc po powrocie nie muszę już dodatkowo sportu uprawiać wink
      Gdybym miała w tym czasie zapakować się w samochód lub tramwaj, zmieniłabym pracę.
      • annika31 Re: ile jeździcie do pracy 20.11.20, 23:03
        z jednego końca nca Wawy na drugi... nie dziękuje
    • berdebul Re: ile jeździcie do pracy 20.11.20, 11:57
      Około 20 minut. Kiedyś godzina komunikacją i nigdy więcej.
    • yuka12 Re: ile jeździcie do pracy 20.11.20, 12:12
      Swego czasu dojeżdżałam 2 h w jedną stronę, bywało że dłużej. Trzymałam się jednak posady pazurami, bo mimo długich dojazdów i przeciętnych zarobków miałam pensję co miesiąc na koncie, ubezpieczenie i jako taką stabilizację. Ale to było w czasach 100 kandydatów na jedno miejsce i bezrobocia 20% +.
      Dużo zależy od umiejętności, determinacji i czy się chce dojeżdżać i czasowo się opłaca. Poza tym dojazdy można wykorzystywać twórczo - czytać książki czy dokształcać się.
      Teraz nie chciałoby mi się tracić tyle czasu i siły.
      Odpowiedź należy do ciebie.
    • sacea Re: ile jeździcie do pracy 20.11.20, 12:14
      Max 15 minut, szkoda życia na korki.
      Kiedyś jeździłam 30 minut i to było stanowczo za długo.
    • redheadfreaq Re: ile jeździcie do pracy 20.11.20, 23:30
      Warszawa, trasa Bielany-Centrum (ścisłe, w dodatku aktualnie często poblokowane). W zależności od środka transportu od 40 minut do godziny. Najszybciej jadę z dwiema przesiadkami, potem - niewiele dłużej - rowerem, na końcu jest jazda jednym autobusem, bo utyka w korkach.

1,5 h mogłabym zaakceptować chyba tylko, gdyby praca była jakaś super.
    • mava Re: ile jeździcie do pracy 20.11.20, 23:44
      wiele osób z mojej pracy dojeżdża z miast podwarszawskich, np. Grójec czy Góra Kalwiaria. Albo z Łomianek ale pracujac na Mokotowie. To wszystko sprawia, ze odległosci moze tak duże nie sa ale korki bardzo zawyżaja czas dojazdu.
      Zalezy jaka praca i jakie masz mozliwosci.
      Gdybym pracowała w Żabce to pewnie szukałabym tej bliżej mojego mieszkania.
      Jednak pracujac tu, gdzie pracuje to dojeżdżałabym. Tak jak robia to moi koledzy, mieszkający dalej.
      Kiedyś tez tyle dojeżdżałam do pracy. Mieszkałam dokładnie po przeciwnej stronie miasta, nie miałam samochodu i metra nie było. Przesiadałam sie co najmniej raz a najwiecej czasu spedzałam na przystankach, czekajac na tramwaj. Najgorsze było czekanie w zimie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka