Dodaj do ulubionych

Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytku

30.11.20, 14:06
Pokażcie Wasze ulubione drobiazgi z których na co dzień korzystacie, darzycie sentymentem i po prostu lubicie na nie patrzeć. Może mają w bonusie jakąś ciekawą historię?
U mnie filiżanka wygrzebana w sklepie z antykami za całego $1 stała się moją ulubioną na popołudniową kawę. Maskotka kota-będąc na wakacjach i łażąc po lokalnym targu znaleźliśmy dziewczynkę sprzedającą ręcznie robione maskotki, zwierzęta- przepiękne, niestety było wszystko oprócz białego kota. Pokazałam dziewczynce kilka zdjęć mojego i dwa dni później zgłosiłam się po moją maskotkę. Odwzorowana była każda łatka smile
Pozostałe przedmioty nie mają historii, ale lubię na nie patrzeć.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 14:20
      Co za piękna kolekcja durnostójek! big_grin
      • znowu.to.samo Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 00:41
        I kurzołapów
        • bywalec.hoteli Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 00:51
          i przydasiek smile
    • przepyszny_jagielnik Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 14:24
      magdallenac napisała:
      lubię na nie patrzeć.

Raz popatrzyłem na zdjęcia i będą mi się śniły koszmary przez tydzień.
      • beverlyja90210 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 00:54
        smile))))))
      • princesswhitewolf Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 12:29
        o gustach sie nie dyskutuje. A co to nawiasem mowiac jest ten przepyszny jagielnik bo ja sie nigdy nie dowiedzialam...?
        • przepyszny_jagielnik Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 13:16
          princesswhitewolf napisała:
          A co to nawiasem mowiac jest ten przepyszny jagielnik bo ja sie nigdy nie dowiedzialam...?

Przepyszny jagielnik to świetne ciacho big_grin
    • lellapolella Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 14:38
      Odrobina oswojonego piękna wokół bardzo podnosi jakość życiasmile Moje pokażę jutro, dziś jest już za ciemno na zdjęcia. Kotek niesamowity- maksymalnie uproszczony, a jednocześnie pełen szczegółów, mała miała talent.
      • lellapolella Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 13:42
        W sumie, okazuje się, że u mnie zawsze jest za ciemno na zdjęcia, więc proszę o wybaczenie za jakośćwink
        1. bardzo stare szkło, niespotykany, bardzo głęboki kolor
        2. mosiężny listek
        3. mój ukochany mosiężny smok
        4. Stary wieszak pałacowy
        5. stara waga przerobiona na lustro, w naturze wygląda dużo lepiejwink
        • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 14:07
          Niesamowite te Twoje rzeczy, wszystko bym przygarnęła. Czy smok jest przymocowany jako uchwyt? Podoba mi się też półka pod wazonem/dzbanem i to co w oprawie wisi na ścianie w tle.
          • lellapolella Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 14:52
            Smok jest przymocowany do półki, żebym miała go przed oczami w czasie pracy- wierzę, że pomagasmile A ponieważ jest, wieszam na nim pendrive`y i inne podręczne wieszadełka. W oprawie przy szkle stare niemieckie wydania gazet i dokumentów- to z kolei mężowskie artefakty.
            • lellapolella Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:23
              W ogóle mam słabość do smoków, tu jeszcze jeden, masywny, do podpierania drzwi
              • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:26
                Świetny smok 🙂
    • andaba Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 14:42
      Z kotkiem fajne smile

A te osiolki na ostatim zdjęciu to co?

Ja lubię durnostojki, tylko miejsca nie mam, w tym roku nawet wieńca adwentowego ne robiłam, bo chyba bym go musiała na głowie trzymać.
      • nuclearwinter Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 14:51
        A to nie na pieprz i sól?
      • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 14:53
        Andaba, no nie mow, ze solniczki i pieprzniczki nie potrafisz rozpoznac? Kiedys to na kazdym stole stalo, u nas obecnie mlynkami zastapione (glownie dla pieprzu, bo lubimy taki swiezo zmielony).
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 14:56
        To pieprzniczka i solniczka.Prawie każda moja durnostojka za wyjątkiem kota jest użytkowana na co dzień, a wieniec można by powiesić na drzwiachsmile
        • andaba Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:23
          Mam g..nianą grafikę w laptopie, dziurek nie widziałam smile

No to tym bardziej fajne.

Ja, oprócz kotów z biedronki, mam na pieprz i sól kury z empiku, do święcenia "chodzą".
          • nuclearwinter Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:50
            andaba napisała:

>
            > Ja, oprócz kotów z biedronki, mam na pieprz i sól kury z empiku, do święcenia "
            > chodzą".

Ale cudne zdanie 🙂❤️
    • nuclearwinter Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 14:44
      Super, zwłaszcza kotek, osiołki i ta doniczka na kaczych (?) nogach, bardzo mi się podobają 🙂
    • szkarlatna_swinia Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 14:50
      Ale piękny klimat masz w domu😍 ja niestety jest chyba za bardzo jestem praktyczna i skąpa. Same rzeczy codziennego użytku niezbędne oprócz dekoracji bożonarodzeniowych(jeszcze schowanych😂.Swietną kolekcja z ciekawą historia ale czaszka powoduje u mnie niepokój 😂
    • beataj1 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:00
      nie mam pod ręką zdjęć. Ale podzielę się naszym kocykiem pod którym się pokładamy w domu. Jak widać ma on zastosowanie nie tylko w domu.

Kocyk udzierałam osobiście - co ciekawe, tak nam się spodobał że go dorobiłam i ma teraz 2x2m.
      • saszanasza Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:31
        Piękny ten kocyk😍
        • przepyszny_jagielnik Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:44
          saszanasza napisała:
          > Piękny ten kocyk😍
          >

Może i piękny ale wygląda jak ręcznik.
          • kornelia_sowa Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:39
            A ty jak zbuk
            • przepyszny_jagielnik Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:50
              kornelia_sowa napisała:
              > A ty jak zbuk

A ty jak Buka.
              • rosapulchra-0 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:53
                I co, chamie? Cieszysz facjatę, żeś taki pyskaty? suspicious Nie jesteś. Jesteś żałosnym chamem tylko.
          • chlodne_dlonie Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:00
            przepyszny_jagielnik napisał(a):

> saszanasza napisała:
            > > Piękny ten kocyk😍
            > >
            >
            > Może i piękny ale wygląda jak ręcznik.

Uniwersalny jest!!
            Nie znacie się wink
            Bardzo ładny - i kolorki, i fakturka smile
      • mashcaron Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:34
        Wow! To masa roboty taki kocyk!
      • feniks_z_popiolu Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:35
        Fajny ten kocyk smile
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:36
        Jestem pod wrazeniem, piekne rekodzielo!
      • nie-mama Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:41
        Super! Ten kocyk promieniuje pozytywna energia smile
      • andaba Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:43
        Fajny!

Ja kolorowy kocyk własnej produkcji mam taki: https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/dj/ei/c12x/NuyDK4Yrg4PzpZClkB.jpg

Mam też inne, ale mniej kolorowe.
        • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:47
          Matko co za koc...majątek byś na tym zbiła w mojej okolicy.
        • livia.kalina Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:36
          Koc fajny ale kot- rewelacjasmile
      • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:02
        Jak ja zazdroszczę talentu do rękodzieła!
        • lot_w_kosmos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:13
          ja talentu nie, bo mam sprawne ręce
          ale tej cierpliwosci!
        • chlodne_dlonie Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:01
          triismegistos napisała:

> Jak ja zazdroszczę talentu do rękodzieła!
          >

Ojjjj, ja też..tu bozia poskąpiła tongue_out
      • kaka-llina Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:50
        Ten koc to z inspiracji attic24? sama wydziergałam podobny 2.5 na 2.5 metra (nie mam jak teraz zdjecia zrobić) i poduszki i w cholere innych takich kolorowych szydełkowych cudów mam... Bardzo je lubię...
        • beataj1 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 22:36
          Moj akurat z inspiracji z instagramu. Od pewniej pani z Libanu.
      • znowu.to.samo Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 16:32
        Kolory na czasie widzę.
    • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:09
      Pokaz tego konia za doniczka na kaczych nogach smile

Tez mam wazon z muszelkami, tylko inne muszelki. A moje "durnostojki" to w wiekszosci szklo oraz jeden wazon odziedziczony po ciotce meza. Wazon uwielbiam za jego kolor, a kolor wyjdzie tylko w naturalnym swietle (czyli jak bedzie jasno i ladna pogoda).
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:36
        Pokaz wazon po ciotce!
        • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:45
          Pokaze, moze jutro przy swietle dziennym ja cykne smile
          A przy okazji wydalo sie co to za zbior kafelkow malych - bardzo fajny motyw! Na pierwszym zdjeciu wygladaja jakby staly na polce, ale one chyba wklejone sa?
          • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:50
            Zbieram kafelki ze wszystkich stron świata, nie są przymocowane, bo nie bardzo mam koncept jak je odmocować, kiedy nadejdzie potrzeba.
          • simply_z Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:51
            fajne kafelki, andaluzyjskie motywy?
            • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:57
              Te, które widać to Meksyk, te z Andaluzji są z boku niewidoczne na zdjęciu.
        • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:46
          O, to te kaczki masz dwie! 😍
          Ja tu w domu nie mam nic takiego, oprócz kolekcji królików 🐰🐰, ale w Maine mam parę takich rzeczy. Jak pojadę, to odświeżę ten wątek.
          • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:50
            Nie zapomnij, uwielbiam oglądać czyjeś durnostojki.
          • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:58
            Pokaz kroliki, prosze smile
            Bardzo lubie ogladac cudze kolekcje. Mam zanjomego zbierajacego swinki, a poniewaz zbiera od kilku dziesiecioleci, to ma tego olbrzymia ilosc. Inna zanjoma zbiera sowy i wlasnie sie zastanawiam, czy powinnam wrocic do secondshopa po sowe dla niej... Ja bardzo lubie kolorowe szklo i nie potrafie przejsc kolo targu staroci bez dokladnego przejrzenia co szklanego maja big_grin Czasem kupie cos w sklepie, ale bardzo rzadko, bo cenowo jest to raczej drogie hobby (mowimy o cenach czterocyfrowych za sztuke).
            • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:52
              🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰
              • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:59
                Ten konturowy z pierwszego zdjecia i "betonowe" z ostatniego wymiataja! Betonowe biore od zaraz!
              • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:09
                Piekne!! Ja mam tylko 2
                • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:22
                  Ale fajne! 😍🥰
                • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:26
                  Ale ja przecież mam podobnego 🤪
                  • memphis90 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:35
                    Ja mam takiego - to jest królik osobistej wlasnej roboty, niestety na dupce ma już wgniotki, bo koty były zazdrosne...
                    • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:38
                      Świetny!
                    • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:01
                      Piękny! On jest z papieru/tektury? Pochwal się jak go zrobiłaś.
                      • memphis90 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:13
                        Z papieru- można kupić "wykrój" na etsy. Mój był akurat z cieńszego papieru, dlatego nie przetrwał upadków (wredne koty), ale tak sobie stoi od Wielkanocy...
                    • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:44
                      Świetny ten królik, taki futurystyczny.
                • chlodne_dlonie Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:08
                  magdallenac napisała:

> Piekne!! Ja mam tylko 2

Cudności big_grin
                • summerland Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:20
                  Fajne! Ja tez mam 2 ale poszly "spac", wyjda na Wielkanoc.
              • ga-ti Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:36
                Słodkie smile
                Przypomniał mi się królik gigant, który stał na działce z jakimś nowoczesnym domem-stodołą, pamiętasz? Przydałby się do kolekcji wink
                • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:47
                  No pewnie, że pamiętam! 😂😂 Brałabym od razu!
              • chlodne_dlonie Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:05
                PRZEpiękne!!

Może i jestem nieobiektywna, jako 'królicza mama', ale i tak bardzo, bardzo mi się podobają!
                Ja mam jednego 'wielkanocnego', niestety do sesji nadaje się średnio, bo kilka lat temu córa mu ucho obtłukła i biedak kontuzjowany, ale i tak go lubię i tak ustawiam, żeby defekt był jak najmniej widzialny dla czepialskich tongue_out
                • chlodne_dlonie Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:07
                  P.S. pluszowych jest więcej..wink
                  Ale ewentualne foty za dnia heh
      • summerland Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:21
        Myslalam, ze konia na kaczych nogach 😀
    • mashcaron Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:18
      Lubię moją "bezguścią" ażurową lampę wink
      • mashcaron Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:27
        mashcaron napisała:

> "bezguścią"

Gwoli wyjaśnienia- to się wzięło od tego, jak mi kiedyś kilkuletni bratanek powiedział " ciociu, mama mówi że jesteś bez guścia..." 🤣
        • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:34
          Bratanek zdradzil tajemnice na boku, czy moze bratowa miala okazje uslyszec ja mlody ja wydaje? big_grin
          • mashcaron Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:35
            Na boku 😉
            Chyba nie muszę mówić, że z bratową nie za bardzo się kochamy ? 🤣
            • mashcaron Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:37
              A bratanek myślał, że to chodzi o fakt, że nie mam faceta 😅 bezguście- bez guścia- bez gościa 🤣
            • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:43
              Kochanie kochaniem, a gust gustem big_grin Lampa w trakcie pracy wyglada dobrze, jak pokazesz reszte chalupy, to bedziemy obiektywnie (i kolektywnie) oceniac, ktora z was guscia ma, a ktora bez guscia zyje wink
              • mashcaron Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:51
                Musiałabym też dla porównania pokazać chałupę bratowej a takich możliwości nie mam :p
                U mnie raczej prosto, pusto i bez wodotrysków, u niej kiedyś było masę wszystkiego bez ładu i składu ale może od tych 6 lat jak tam nie byłam coś się zmieniło :p
                Na plus dla bratowej jest to, że ma dwa koty a ja nie mam ani jednego :p
                • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:59
                  Koty sa ozdoba nader "gustna", to fakt big_grin
                  • gryfna-frelka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:35
                    Jezeli bratowa ma bidet to obawiam sie ze bez wzgledu na jego walory widokowe, wygrala wojne o guscie... ;-p
                    • mashcaron Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 11:24
                      Nie ma, a przynajmniej nie miała . Ale i tak jestem dwa koty w tyle, więc przegrywam na starcie :p
      • saszanasza Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:31
        mashcaron napisała:

> Lubię moją "bezguścią" ażurową lampę wink

A też śliczna😍
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:41
        Lampa super i nie ma czegoś takiego jak bezguście jeśli chodzi o ulubione przedmiotysmile
        • simply_z Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:52
          fajna, troche marokanska. mam cos podobnego, tylko wieksza.
      • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:01
        Ładna 🙂
    • saszanasza Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:33
      Kur.wa dziewczyny wlaśnie zdałam sobie sprawę, że nie mam takiej rzeczy, a w zasadzie jedynym drobiazgiem, który darzę wielkim uczuciem jest moja bidetka🙈🙈🙈
      I normalnie wpadłam w deprechę🙈
      • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:34
        Nie placz, pokaz bidetke wink
        • livia.kalina Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:36
          jak_matrioszka napisała:

> Nie placz, pokaz bidetke wink

O to tosmile
          • saszanasza Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:09
            livia.kalina napisała:

> jak_matrioszka napisała:
            >
            > > Nie placz, pokaz bidetke wink
            >
            > O to tosmile
            >
            >
            >
            > No nie wiem, pewnie będziecie chciały sie zainspirować i moja bidetka straci na znaczeniu i zrobi się zbyt..hmmm....komercyjna...🙈 a teraz to taki relikt domowy....😂😅
            • chlodne_dlonie Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:10
              Nieeeeee no..bidetka nobilituje big_grin

Poka!!
              • saszanasza Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:51
                chlodne_dlonie napisała:

> Nieeeeee no..bidetka nobilituje big_grin
                >
                > Poka!!
                >
                A spadajcie! Nie będę swojej świętości na światło dzienne wystawiać! 😂 Obrażacie moje uczucia religijne tą przyziemną potrzebą zobaczenia!🙈
                • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:27
                  Ha! Pewnie nie masz, tylko sie przechwalasz, ze niby masz! Przylapalim cie!
    • nie-mama Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:36
      Ojej, jakie piekne wszystko!

Uwielbiam takie wyjatkowe przedmioty, ktore maja dusze.
    • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:50
      Szmaragdowe iglo 🥰
      • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:54
        A to mój ukochany serwis kawowy
        • przepyszny_jagielnik Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:59
          triismegistos napisała:
          > A to mój ukochany serwis kawowy
          >

Mocna ta herbatka w szklankach? big_grin
        • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 15:59
          Piękne...lubię pić kawę z ładnych kubków/ filiżanek. Czy szmaragdowe igloo ma jakieś praktyczne zastosowanie?
          • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:05
            Tak, kładę na nim ciasto 🙂 Drugim zastosowaniem jest inspirowanie mnie do szukania tego rozmiaru w innych kolorach 🥰
          • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:08
            Ja sie zastanawialam ja ona je eksponuje smile Z zastosowania, to ja bym od zaraz wymienila role podstawki (w zaleznosci od stabilnosci moga to byc olej i przyprawy na stole lub swieczka), talerza na ciasto albo plaskiego "przyciagacza" rzeczy. Nie wiem czy to tylko u mnie, czy u innych tez, ale jak tylko postawie cos na stole (ozdobnie), to zaraz laduja tam rozne roznosci. Mam mise szklana z lokalnej wytworni, w pol godziny po wystawieniu zostala ona zaadoptowana jako pojemnik na wazne pracowe papiery, dlugopisy i drobny sprzet (sluchawki, ladowarka do telefonu). W su mie ona najbardziej pasuje do watku, bo z ozdobnej stala sie uzytkowa big_grin
            • ga-ti Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:43
              Matrioszka, u nas tak samo. Nawet jak postawię coś ładnego ozdobnego w szafce za szklanymi drzwiami to i tak zaraz napakuję (albo ktoś inny) tam jakiś śmieci. A już na stole to nie ma co mówić uncertain
              • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:07
                Jak wstawiam z a drzwi, to nie napakuja, bo nie maja pod reka. Ciekawe kto zgadnie do czego służy poniższa miseczka smile
                • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:02
                  Do kluczy!
                  • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:12
                    Nie, nie do kluczy. Stoi w kuchni, ale zbytnio sie tym nie sugerujcie. W przedpokoju pewnie rozmnazalaby klucze, cukierki i pomadki do ust big_grin
                    • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:27
                      Kotek w niej sypia?
                      • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:33
                        Ja mam kotka niepudelkowego, sypia wylacznie na otwartych przestrzeniach smile Zreszta chyba by sie nie zmiescil, mimo iz potrafi sie calkiem ciasno zwinac jak potrzeba smile
                • ga-ti Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:55
                  Powinna być na max jeden piękny owoc smile U mnie w kuchni wylądowałyby w niej ładowarka, witaminy, zapałki, korek, wykałaczka, jakiś klocek lego, paragon, lista zakupów i pewnie coś jeszcze tongue_out
                  • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:34
                    Miesci tak ze trzy mniejsze pomarancze smile
                    To jest, prosze pan, glosnik. Do miseczki wstawia sie telefon wlaczony na glosnomowiacy z jakims audiobookiem albo muzyka i mozna robic obiad big_grin

P.S. Na dnie lezy jeszcze mini-srubokret do lampy kuchennej, i boje sie go wyjac, bo jak wyjme, to zgubie, a tak przynajmniej jest smile
                    • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:27
                      No to ma sens.
        • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:10
          Bardzo podobny zestaw kawowy miala moja babcia. Lubilam go ogladac za szybka, uzytkowosc mial jak dla mnie zadna (chodzi o pojemnosc, musialabym z dzbanka pic wink ).
          • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:56
            jak_matrioszka napisała:
            musialabym z dzbanka pic
            > wink ).

Haha, moja pierwsza myśl 😂😂
            • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:57
              W jakiej malaturze ma twoja babcia?
              • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:00
                Niestety, nie mam pojecia co sie z tym zestawem po smierci babci stalo sad
                • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:06
                  😥
        • saszanasza Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:10
          Też mi się podoba😊
        • quilte Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:54
          Triismegistos, mam twój serwis smile I drugi podobny. Lubię też szkiełka.
          • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 22:04
            Ten ze zlotym dziobem bardzej mi sie podoba, i faktycznie trissowy on! smile
            Te szklane cosie z pierwszego zdjecia, do czego to wlasciwie zostalo wymyslone? Wiesz moze?
            • quilte Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 22:08
              Zielone dostałam od ciocio-babci, kiedy byłam mała, stało na toaletce i trzymała w tym takie kolorowe waciki, które bardzo mi się podobały. Różowe kupiłam na targu staroci, nie wiem jakie miało przeznaczenie. U mnie "dekoruje" smile
              • panna_meganna Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 22:44
                Zbieram szkło. Nie, zeby tam zaraz murano, ale czeskie, vintage z lat 70. Często się przeprowadzaliśmy ostatnio, więc nie wszystko z pudeł wyszło, ale to co stoi na widoku cieszy oko. Zbieram też ceramikę z tego okresu, wazonów sygnowanych West Germany już nie mam gdzie upychać big_grin A w najmniejszym pokoju/garderobie stoi 8 pudeł z włóczką. Bo namiętnie ją przerabiam na koce, które rozdaję w prezencie big_grin Jak z tego wynika cieszy mnie sam proces tworzenia i dobierania kolorów. Ale dwa kocyki sobie zostawiłam. Nie mogę się doczekać własnego miejsca na ziemi. Jak to wszystko wtedy z tych pudeł powyciągam i ustawię, to będę najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi. A, meble i oświetlenie też mnie kręcą, dostałam od jeszcze nie męża stolik kawowy na urodziny - i się nim jaram jak dzika smile
                • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:07
                  O, moja "branza" wink Tez takie szklo zbieram, i nie tylko takie. Nie mam nic z tego pierwszego koloru, za to chyba ze trzy sztuki z tej rozowo-zoltej serii z trzeciego zdjecia. Bardzo lubie zielen, a ta zagieta miseczka z drugiego zdjecia po prostu wymiata! To jest rownoczesnie plaskie i pionowe big_grin
                  U mnie zaczelo sie od niskiego okna na klatce schodowej, tam az sie prosilo o cos ze szkla na parapet. Najpierw mialam "okres czerowny" i caly parapet byl zastawiony czerownym szklem, a potem zaczelam uzupelniac do wszystkich kolorow teczy i kolekcja sie zaczela rozrastac. Powinnam troche kolekcje przetrzebic i zostawic te najladniejsze sztuki, ale ciezko sie z czymkolwiek rozstac smile Ostatnio pojechalam po zwirek dla kota, a wrocilam z trzema nowymi szklami...
                  • panna_meganna Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:21
                    jak_matrioszka napisała:

Powinnam troche kolekcje przetrzebic i zos
                    > tawic te najladniejsze sztuki, ale ciezko sie z czymkolwiek rozstac smile Ostatnio
                    > pojechalam po zwirek dla kota, a wrocilam z trzema nowymi szklami...

U mnie zaczęło się od tej tu popielnicy po rodzicach. Brąborze, nie uzywali jej do strząsania popiołu, po prostu stała za szybą w meblościance służąc do ozdoby smile Wlokłam ją przez całą Europę ze sobą, i tak jakoś zaczęło mi tego szkła przybywać... Zawsze jak jestem w secondhandach to wypatruję szkła, ale nie wszystko kupuję, szkło musi być ciężkie, barwione i odporne na koty smile Ostatnio dołaczyły dwa wazony, takie trochę pomięte i miseczka. Wazony polskie, miały jeszcze nalepki. czyli ktoś też tłukł się przez Europę ze szkłem smile Aha, zbieram jeszcze szklane przyciski do papieru. Świr jestem, co poradzę smile
                    • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:34
                      Popielniczka piekna, wcale sie nie dziwie, ze sie z nia tluczesz przez Europe big_grin
                      Kotoodpornoscia sie nie przejmuje, bo mam antykota, ktory nic nie tlucze. Za to podzielam umilowanie do ciezkiego barwionego szkla, i potwierdzam, ze mozna je kupic w najbardziej niespotykanych miejscach smile Ja czeskie i polskie szklo ciagle spotykam w Norwegii. Nie wytrzymam i jutro sie czyms pochwale big_grin
                      • panna_meganna Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:41
                        jak_matrioszka napisała:

> Popielniczka piekna, wcale sie nie dziwie, ze sie z nia tluczesz przez Europe :
                        > D
                        > Kotoodpornoscia sie nie przejmuje, bo mam antykota, ktory nic nie tlucze. Za to
                        > podzielam umilowanie do ciezkiego barwionego szkla, i potwierdzam, ze mozna je
                        > kupic w najbardziej niespotykanych miejscach smile Ja czeskie i polskie szklo cia
                        > gle spotykam w Norwegii. Nie wytrzymam i jutro sie czyms pochwale big_grin

Ja mam jednego antykota ale drugi trafił mi się z turbodoładowaniem smile Czekam na foty! Pewnie mnie z zazdrości skręci, tyle jest pięknego szkła a miejsca coraz mniej, no i widmo kolejnej przeprowadzki za rok też nie nastraja do kupowania łatwo tłukących się przedmiotów - nie wiem jak ja z tym majdanem przejadę te 1000 km. Na razie o tym nie myślę smile
            • cudko1 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 10:47
              a to nie sa karafki przypadkiem ?
          • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 10:34
            Aldonę widzę smile A ten czarnobiały serwis? Nie poznaję, a uroczy smile
            • quilte Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:51
              On jest brązowo-biały smile To Ćmielów, ale nie potrafię znaleźć nazwy, najbardziej przypomina Annę.
              • quilte Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:53
                Na karafki za małe, mają 15 cm z korkiem.
                • lumeria Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 16:01
                  To flakony na wodę kolońską / perfumy, nie?
                  • quilte Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 16:12
                    Różowy chyba tak, zielony - nie. Zielony jest oszukany: wydaje się, że to podłużne to korek, a tak naprawdę to on ma wieczko - z wydłużonym zielonym uchwytem na wierzchu. W środku mam bransoletki, przez dziurkę we flakonie by nie wlazły smile
        • ingryd Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 19:37
          triismegistos napisała:

> A to mój ukochany serwis kawowy
          >
          O KURCZE, serwis ślubny moich rodziców !!!!!
      • ga-ti Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:55
        Tris, a to szmaragdowe to bardziej talerz, czy miska? Moja mama ma taką misę, ale płytką, identyczna faktura tylko że bezbarwna.
        Twoje bardzo ładna.
        • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:19
          Sadzac z ulozenia reki, to bardziej taca smile Ja takie widuje bezbarwne, a z kolorowych chyba kiedys taka zoltawa widzialam, szmaragdowej nigdy.
        • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:21
          W kolorze szmaragdowym to talerz, ale mam też transparentną wersję, która jest głębsza, ale nie jest misat, tylko wygląda jak wypadek przy pracy.
          Masz zdjęcie misy twojej mamy? Uwielbiam prasowanki 😍
          • ga-ti Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:57
            Nie mam. Ale tak sobie przypominam, że mamy jeszcze taką miseczkę w kształcie listka chyba.
    • klaviatoorka1 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:01
      Mój ulubiony przedmiot ma duszę, nawet od czasu do czasu przemawia do mnie "ludzkim głosem" i miga porozumiewawczo swoim "oczkiem", a nawet daje znać, kiedy jest zadowolony lub jest mu źle...
      Jest naprawdę ULUBIONY, bo pokochałam go miłością bezgraniczną od pierwszej chwili i nie mogłabym teraz bez niego życ.
      I jest PIęKNY. O ile ktoś lubi okrągłe kształty.
      Jest też w dobrym guście- jego czarno- szary design idealnie wpisuje się w moje mieszkanie.

Panie i Panowie
      <
      oto
      odkurzacz samojezdny
      Roomba

/owacje na stojąco/
    • stara_i_brzydka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:05
      Może to dziwne, ale ja lubię moją skrzyneczkę na klucze 🙂
      • livia.kalina Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:35
        Nie, czemu dziwne? Bardzo ładnasmile To decoupage?
        • stara_i_brzydka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:04
          Tak
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:17
        Czemu dziwne? Świetna skrzynka!
    • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:46
      tutaj moje krzesla w pracy (w rzadku stoja tylko do zdjecia wink )

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/zOrAnEB1mEBlBLro9B.jpg

oraz lampy w domu:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/fMKaQKSsYNmr3u3M6B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/be/bd/eyza/87ojjyLyGc3br98bZB.jpg
      • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:48
        mam jeszcze bzika na punkcie kieliszkow i generalnie szkla - krysztaly, kolory, ksztalty ... ale jakos fotek nie moge znalezc teraz.
        • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:59
          Znajdź i wrzuć 🙂 kocham szkło.
      • ajr27 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:56
        Poulsen z ostatniego zdjęcia jest piękny, marzę od dawna, czerwonego bym chciała. Krzesło pierwsze z lewej też sztos, obstawiam, że duńskie?
        • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:03
          krzeslo znalezione na smietnkiu, tez podejrzewam dunczyka.
          drugie od prawej to oryginalny thonet, tylko musze go troche odnowic ...

na biurku w pracy mam jeszcze czarna lampe kaiser (oryginal!)
          • ajr27 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:48
            Kaiser? Prosty, czy półokrągły?Te wygięte nóżki są piękne i coraz trudniejsze do zdobycia. Zresztą wiele egzemplarzy na rynku jest wybrakowanych. Ostatnio w ostatniej chwili zorientowałam się, że czarny Kaiser z mojej aukcji ma kabel w kolorze... fioletowym, lat ok. 10
            • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:08
              na wygietej nozce smile
              znalazlam go 20 metrow pod ziemia, w laboratorium detektorow - i zabralam so biura ...
              kolezanka ma bialego - oba staruszki, tak jak i thonet.
              • ajr27 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:34
                Tego konia na biegunach też?!
                • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:40
                  kon na biegunach jest moich dzieci - dostaly od babci smile
                  ... tzn juz nie jest, bo jeden ma 175 a drugi 190 cm hehe
                  • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 22:00
                    Trzymaj dla wnuków! 😉
                    Uwielbiam konie na biegunach.
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:20
        Twoje lampy i krzesla niesamowite! My tez lubimy dawac drugie zycie przedmiotom. Oto nasza staruszka z która męczyliśmy się chyba z pół roku, aby zaczęła działać
        • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:12
          oh, ten zyrandol jest niesamowity!!! to prawdziwe krysztaly?
          ja juz mezowi zapowiedzialam, ze jak dzieci "pojda na swoje", to ja chce mieszkac w starej kamienicy, z wysokimi sufitami, tak zeby krysztalowe zyrandole pozawieszac big_grin
          • mysiulek08 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:37
            chcialam taki do lazienki 🤣 ale skonczylo sie innym, ktory okazal sie za ciezki na sufit 😩
          • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:47
            Tak, to kryształy. My co prawda nie w kamienicy, ale mamy bardzo wysokie sufity. Żyrandol pochodzi ze starej sali balowej.
        • ajr27 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:20
          Ekstra! Stara, wygląda na l. 30
      • mysiulek08 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:23
        Kura, lampy to eglo?
        • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:29
          > Kura, lampy to eglo?

ta na palaku to "noname", a ta wiszaca to klasyk george'a nelsona - "bubble lamp"

https://hivemodern.com/public_resources/george-nelson-bubble-lamp-orbit-herman-miller-4.jpg
          • mysiulek08 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:34
            a ta 'dzielona' cos mi sie kojarzy wlasnie z eglo, podobnz rozwazalam
            • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:41
              > a ta 'dzielona' cos mi sie kojarzy wlasnie z eglo, podobnz rozwazalam

a, ta w kuchni?
              to inny klasyk, poulsen PH 5 - piekna jest!

https://assets.catawiki.nl/assets/2017/8/10/b/f/1/bf1cf8d2-8aa6-48c1-b64f-4282dc1a4f9e.jpg
              • mysiulek08 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:50
                a to widzisz, w bieli zupelnie inaczej wyglada smile miodzio smile

to moje malpie hustawki smile i bable smile
                • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:11
                  fajne!
                  i podoba mi sie ta drewniana sciana.
                  my mamy drewniane sufity w sypialniach (dom wynajmujemy). na poczatku bylismy troche zdziwieni, ale potem bardzo je polubilam, dodaja pomieszczeniom ciepla.
                  • mysiulek08 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:45
                    ta sciana jest czescia salonu, pietra i sypialni, w sumie mnie przekonala do tego domu

plus jest nosna dla schodow smile
    • livia.kalina Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:48
      Mam zegar, który dostałam od Dziadka. Dziadek z Babcią ten zegar przywieźli z Baranowicz. Dziadek miał 19 lat, musiał stamtąd uciekać, żeby życie ocalić. Przyszedł w nocy do mojej Babci. Jej mama powiedziała, że mogą razem uciec, pod warunkiem, że wezmą ślub,więc tej samej nocy poszli do proboszcza wzięli ślub. Prababcia dała im w prezencie ten zegar, to była jedna z najcenniejszych rzeczy jakie miała. Moja Babcia miała wtedy 16 lat. I oni tak uciekali na Ziemie Odzyskane, piechotą albo jak udało się jakimś pociągiem. I wieźli ten zegar jak największy skarb. Jak byłam malutka to uwielbiałam ten zegar, jego bicie. Siadałam na przeciwko pieca, babcia specjalnie otwierała dla mnie drzwiczki, żebym mogła patrzeć na ogień. A nad fotelem właśnie wisiał ten zegar.

Dziadek o tym wiedział i pod koniec swego życia mi go podarował. Zegar wciąż chodzi, choć nieczęsto go nakręcamy. Ale czasami robię sobie te przyjemność i słucham jego bicia.
      • simply_z Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:53
        ale fajna historiasmile
        • andaba Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:56
          Fajna. I zegar też.
      • qwirkle Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 16:57
        livia.kalina napisała:

> Mam zegar, który dostałam od Dziadka. Dziadek z Babcią ten zegar przywieźli z B
        > aranowicz. Dziadek miał 19 lat, musiał stamtąd uciekać, żeby życie ocalić. Przy
        > szedł w nocy do mojej Babci. Jej mama powiedziała, że mogą razem uciec, pod war
        > unkiem, że wezmą ślub,więc tej samej nocy poszli do proboszcza wzięli ślub. Pra
        > babcia dała im w prezencie ten zegar, to była jedna z najcenniejszych rzeczy j
        > akie miała. Moja Babcia miała wtedy 16 lat. I oni tak uciekali na Ziemie Odzysk
        > ane, piechotą albo jak udało się jakimś pociągiem. I wieźli ten zegar jak najwi
        > ększy skarb. Jak byłam malutka to uwielbiałam ten zegar, jego bicie. Siadałam n
        > a przeciwko pieca, babcia specjalnie otwierała dla mnie drzwiczki, żebym mogła
        > patrzeć na ogień. A nad fotelem właśnie wisiał ten zegar.
        >
        > Dziadek o tym wiedział i pod koniec swego życia mi go podarował. Zegar wciąż ch
        > odzi, choć nieczęsto go nakręcamy. Ale czasami robię sobie te przyjemność i słu
        > cham jego bicia.
        >
        Zapewne Beckers. Piękny.
      • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:00
        Piękny zegar i piękna historia 🙂
      • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:01
        Czy Ty kiedyś już opowiadałaś tu tą historię czy mam zwidy? Moja babcia miała identyczny zegar, nie wiem co się z nim stało 😔. Czy w Twoim wahadło też tak się wolno rusza jakby się miało zaraz zatrzymać?
        • livia.kalina Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:20
          Na bank to opowiadałam, tylko wtedy osią opowieści nie był zegar, tylko powód, dla którego mój dziadek zmienił tożsamość (przekręcił nazwisko i się ożenił) i musiał uciekać. Zegar pokazuję Wam po raz pierwszysmile
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:16
        Przepiękny ten zegar, zazdroszczę. Piękna historia.
      • nie-mama Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:37
        Przepiekny zegar i przepiekna historia.

Moj dziadek przebyl podobna droge, tylko z Ukrainy i naprawde sie wzruszylam, bo nam niestety nie zostaly zadne pamiatki.
      • ga-ti Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:48
        Łał, ale historia i zegar też cudny.
      • chlodne_dlonie Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:14
        livia.kalina napisała:

> Mam zegar, który dostałam od Dziadka. Dziadek z Babcią ten zegar przywieźli z B
        > aranowicz. Dziadek miał 19 lat, musiał stamtąd uciekać, żeby życie ocalić. Przy
        > szedł w nocy do mojej Babci. Jej mama powiedziała, że mogą razem uciec, pod war
        > unkiem, że wezmą ślub,więc tej samej nocy poszli do proboszcza wzięli ślub. Pra
        > babcia dała im w prezencie ten zegar, to była jedna z najcenniejszych rzeczy j
        > akie miała. Moja Babcia miała wtedy 16 lat. I oni tak uciekali na Ziemie Odzysk
        > ane, piechotą albo jak udało się jakimś pociągiem. I wieźli ten zegar jak najwi
        > ększy skarb. Jak byłam malutka to uwielbiałam ten zegar, jego bicie. Siadałam n
        > a przeciwko pieca, babcia specjalnie otwierała dla mnie drzwiczki, żebym mogła
        > patrzeć na ogień. A nad fotelem właśnie wisiał ten zegar.
        >
        > Dziadek o tym wiedział i pod koniec swego życia mi go podarował. Zegar wciąż ch
        > odzi, choć nieczęsto go nakręcamy. Ale czasami robię sobie te przyjemność i słu
        > cham jego bicia.
        >

Piękna historia rodzinna i zegar też smile
        Uwielbiam takie przedmioty z historią..przy lepszym świetle jutro postaram się kilka moich ulubionych pokazać.
        Oprócz tych 'moich moich' wink mam także rodzinną pamiątkę, ulubioną figurkę mojej Mamy - łowczego z brązu na marmurowej podstawce, prawdopodobnie Art Deco, dla mnie głowną wartością jest ta emocjonalna, ale jeden ze znajomych, który przez jakiś czas prowadził sklep z antykami, twierdzi, że dosyć cenna jest. Dla mnie na pewno smile
      • mdro Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:26
        U mnie wisi podobny zegar, choć nie jest pamiątką po przodkach, ale po powinowatych. Ten z kolei przeżył w Warszawie (właściciele mieszkali na Powiślu) całą wojnę (a może i dwie?), w tym powstanie, wysiedlenie i wyzwolenie. Tak sobie wisiał i wisiał aż doczekał powrotu. Nawet szybki w większości ocalały, brakuje tylko bocznych.
      • summerland Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 00:39
        Piekna historia
      • minniemouse Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 06.12.20, 03:10
        mam bardzo podobny zegar! tylko bardziej minimalistyczny w wykonaniu. bez tylu ozdobnych wzorków. starszy ode mnie 😅
    • qwirkle Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:26
      Moją ulubioną rzeczą w mieszkaniu jest... podłoga. Dębowa, parkiet z dużą ilością sęków, ułożona w nieregularną cegiełkę. Jest piękna.
      • ga-ti Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 17:49
        Już widzę, że podłogę musisz mieć piękną, taką, jaką najbardziej lubię.
      • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:13
        Wierze! Tez lubie patrzec na czysto drewniane meble lub podloge i wodzic wzrokiem za slojami smile
      • qwirkle Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:48
        Podłoga i grzechotka ceramiczna, zrobiona na wzór tych paleolitycznych...
        • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:50
          Zamiast grzechotki to bym chciala ciezka, metalowa podporke do drzwi w tym ksztalcie smile
          • qwirkle Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:02
            jak_matrioszka napisała:

> Zamiast grzechotki to bym chciala ciezka, metalowa podporke do drzwi w tym kszt
            > alcie smile
            To chyba z jakimś metaloplastykim powinnaś negocjować wink
            Fajny pomysł.
            Powiem Wam, że poza zegarem kominkowym, ta grzechotka jast jedyną durnostojką w moim mieszkaniu, które świadomie i w tym celu nabyłam. Reszta to twórczość dzieci - całkiem niezłe i oryginalne big_grin
    • ga-ti Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:02
      Fajne te Wasze cudności.
      U mnie jest tak zwyczajnie, codzienne użytkowe są głównie użytkowe, bez fajerwerków. Jak mam coś ładnego stoi sobie za szkłem. Jedynie na święta wyciągam misę, miseczkę, słoik na ciasteczka, talerz, pieprzniczkę i solniczkę jak piernikowe laleczki itp. A tak to się boję, że się stłucze uncertain A zresztą mój dom opanowały od początku dzieci i wszędzie mam rękodzieło dziecięce, dostajemy w prezentach to musimy eksponować.

Jak tak sobie myślę, to najładniejsze rzeczy użytkowe dostałam od bratowej smile ale raczej ich nie używam.
    • daniela34 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:04
      Jestem akurat u rodziców, wiec wrzucam ulubiony kubek na herbatę i parę drobiazgów z mojego rodzinnego domu
      • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:16
        Dzban i polmisek pod nim - I like it! Wlacznie z rozami smile
        • daniela34 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:24
          Obie rzeczy wyszukane w TK Maxx
          • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:34
            Kiedy mialam 20 lat i urzadzalam pierwsze mieszkanie, to bardzo chcialam serwis tego typu, tylko w kolorze niebieskim. Niespelnione marzenie tongue_out
            • daniela34 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:40
              A to ja mam (ale u siebie) wlasnie niebieski. Mama ma parę elementów czerwonego
              • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:38
                Najblizej niebieskiego serwisu jestem w oddziale kubkow.
                https://www.glassoginterior.no/media/catalog/product/cache/421de466c0a717cdec00d980053392d8/b/w/bw-krus-rosalinde-blaa-35-cl-bjoern-wiinblad-1500x1500.png
                • daniela34 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:04
                  To ja mam taki niebieski, znalazłam w telefonie
                  • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:36
                    Bardzo fajny wzor. To ceramika?
                    • daniela34 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:46
                      Porcelana, to jest akurat Churchill, nowy serwis kupiony na Westwing parę lat temu, ale trochę tych serwisów i elementów skupuję tez z drugiej ręki.
                      • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:03
                        Zazdroszcze smile
                        W momencie kiedy mnie juz bylo stac, to poszlam w biala (no, kremowa) z wytlaczanym wzorem. Nie zebym zalowala, bo kupilam dokladnie taki, jaki mi sie podobal (i wciaz podoba), ale niebieskiego juz miec nie bede (chyba zeby ten poszedl caly w drobny mak, a niebieski mi odpowiadajacy pojawil sie w sklepie u nas na wsi).
                        • daniela34 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:33
                          Piękny ten Twój biały, ale jak tęsknisz za niebieskim to kup sobie przez internet jakieś elementy: dzbanek (dzbanki zwlaszcza do herbaty są piękne), półmisek, sosjerkę. One są ładne same w sobie jako ozdoba na półce, ale też można na stole mieszać elementy różnych serwisów a do Twojego białego będzie pasować jak złoto. Nie wiem, gdzie szukać w Norwegii, teraz pandemia, ale normalnie kojarzę, że jeździsz do Polski - na allegro pelno tego, zamówisz i odbierzesz. No i na targach staroci też się zawsze coś trafi.
                          • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 22:26
                            Jakos nie czuje tego kupowania przez internet sad Targi staroci tu na miejscu - uwielbiam i nie odpuszcze jak sie przypadkiem trafi smile Sklepy z uzywkami tak samo, nigdy nie wiadomo co tam mozna wydlubac smile
                            To nie jest tak, ze ja nie mam nic niebieskiego. Mam serwis z cieniutkiej porcelany, ale on jest (jak dla mnie) tylko i wylacznie ozdobny, bo uzytkowo za maly na cokolwiek. Raz widzialam w Szwecji dzbanek do tego serwisu, w sklepie ze starociami, nie kupilam bo mnie cena lekko oddech odebrala. Malutki dzbanuszek, mieszczacy moze z 0,6l plynu, kosztowal 5 000SEK (wowczas nieco ponad 2000PLN) surprised Trzy razy liczylam zera, w koncu dziecko mi potwierdzilo, ze sie nie myle tongue_out Trudno, nie mam dzbanka, mam filizaneczki smile Zdjecie z tlf z lampa blyskowa nie oddaje ich uroku, ale trudno.
                            • daniela34 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:03
                              Śliczne, ale faktycznie, dzbanek miał cenę zaporowa 😀
                              Co do kupowania przez internet to akurat porcelana jest (poza książkami) jedną z nielicznych kategorii, w których śmiało wybieram zakupy online. I nigdy się nie zawiodłam, ale rozumiem, że każdy ma trochę inaczej.
                              • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:23
                                Ja lubie pomacac, popatrzec pod swiatlo, poczuc wage, internet odbiera mi radosc z zakupow. Przez internet to ja moge auto kupic, bo akurat tu niespodzianek byc nie moze, ale na tym koniec smile
                            • kosmos_pierzasty Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:06
                              To klasyczny duński wzór, prawda? Zazdroszczę 🙂
                              • kosmos_pierzasty Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:07
                                Mewę mam na myśli.
                                • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 23:15
                                  Tak, to jest dunska porcelana Bing & Grøndahl seria "Mågestellet" (måge = mewa).
                  • lellapolella Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 14:58
                    Piękny, lubię takie bardzo.
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:50
        Biorę wszystko!
    • barbaram1 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:11
      Strasznie podoba mi się Twoja doniczka z kaczymi nóżkami,
    • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:22
      moje szklo - troche slabo widac, niestety ... to tylko czesc wink
      • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:40
        Ten zielony kieliszek!
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:51
        Piękne...Używasz na codzień?
        • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:13
          > Piękne...Używasz na codzień?

oczywiscie!
          nie sa po to, zeby na nie patrzec.
          choc czasem mam problem, ktory kieliczek do wina wybrac, hehe ...
          ja w ogole nie mam rzeczy nie-do-uzywania, jak cos kupie/dostane, to idzie w ruch od razu, chocby i okazji nie bylo.
          • abasia0 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:17
            Dostaję od czasu do czasu anioły z drewna od znajomego rzeźbiarza amatora. Jeśli robi się ich zbyt dużo w domu, za zgodą autora, umieszczam je na drzewach przy leśnych scieżkach🙂
          • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 13:19
            My też używamy wszystkiego czego się da- wczoraj dziecko zajadało gofra z 60 letniego talerza, popijając mlekiem z kryształowej szklanki smile
      • berdebul Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:56
        Masz moje kieliszki. big_grin Kocham je miłością wielka.
        • kura17 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:41
          > Masz moje kieliszki. big_grin Kocham je miłością wielka.

musimy sie umowic na wino!
          ja swoje tez kocham (maz mniej LOL)
    • memphis90 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:41
      Nie mam, ale bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo chciałabym to...
      • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:55
        Na mojej liście pożądanych przedmiotów znajduje się taki piesek, tylko w innej malaturze. I rozmiarze.
        • majenkir Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:06
          U mnie mieszka taki
          • memphis90 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:11
            Śliczności!
          • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 10:37
            Przefajny smile
      • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:14
        Ja chce te chalupke z tla wink
        • aerra Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:59
          Też bym wolała chałupkę wink Pieska mogę oddać pierwszemu chętnemu wink
    • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:44
      A to moje ukochane talerzyki deserowe, prawie udało mi się uchwycić kolor 😉
      • ajr27 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:22
        Piękne. Moja babcia miała takie. Niestety, wszystkie wytłukłam.
        • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 10:37
          Szkoda ich uncertain
          • ajr27 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 12:39
            Ech, szkoda wszystkiego. Babcia miała piękną kolekcję szklanego i fajansowego dizajnu z l 60, a ja durna wsadziłam wszystko do 1 kartonu (!!), po czym podniosłam do góry i wszystko pier.... dołem.
            • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:28
              🙈
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:52
        Czy ja dobrze widzę? Masz czerwone framugi okienne? I parkiet jak w moim domu rodzinnym!
        • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:30
          Mam 🙂 w teorii od kilku lat do likwidacji, bo to stare, drewniane i nieszczelne, ale jakoś nie mogę się zebrać za wymianę.
          A parkiet kocham miłością wielką ❤️
    • nangaparbat3 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:58
      MIałam glinianą wazę, któregoś dnia, córka wówczas mniej więcej dwunastoletnia, zadzwoniła zaplakana, rozszlochana, przeraziłam się, bo to się w ogóle nie zdarzało, wreszcie wydusiła z siebie, że wazę stłukła. Tak mnie urobiła, że ją zaczęłam pocieszać, chociaż już wówczas podejrzewałam , że to teatr. Chociaż może ją oczerniam, bo jak stłukła druzyjską miseczkę, posklejała ją tak starannie, że połapałam się długo po.
      W każdym razie mojej ukochanej glinianej wazy nie pokażę, bo jej nie ma.
      • montechristo4 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:27
        Mam ok 110 letni stół, może starszy. Kupiony już używany po I wojnie światowej przez pradziadka męża. W czasie II wojny w domu pod lasem była AKowska podchorożówka, przy tym stole odbywały się narady, na nim też opatrywano rannych. Odnowiony kilka lat temu i teściowie dali mi go w prezencie. Po rozłożeniu mieści ok 20 osób na spokojnie.
        Nie wychodzi mi wstawienie zdjęcia, musicie uwierzyć na słowo 😁
        • qwirkle Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:35
          montechristo4 napisała:

> Mam ok 110 letni stół, może starszy. Kupiony już używany po I wojnie światowej
          > przez pradziadka męża. W czasie II wojny w domu pod lasem była AKowska podchoro
          > żówka, przy tym stole odbywały się narady, na nim też opatrywano rannych. Odnow
          > iony kilka lat temu i teściowie dali mi go w prezencie. Po rozłożeniu mieści ok
          > 20 osób na spokojnie.
          > Nie wychodzi mi wstawienie zdjęcia, musicie uwierzyć na słowo 😁
          >

wierzymy smile

• triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 21:15
        Druzyjska od Druzów czy od druzy?
        • nangaparbat3 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 18:38
          Od Druzów smile
          A co to jest "druza"? Pierwsze słyszę big_grin
          • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 22:04
            Taka kamienna kula z minerałami w środku. Z przeciętej druzy mogłaby być piękna,acz mało użyteczna miseczka.
            • srubokretka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 04.12.20, 02:24
              To chyba tez mozna podciagnac pod druzy? Na moim byla nazwa: geode.
              • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 04.12.20, 08:20
                Geoda to chyba bardziej znane słowo. Tak, to na zdjęciu to właśnie druza/ geoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka