Dodaj do ulubionych

Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytku

• kosmos_pierzasty Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 18:58
      U mnie z użytkowych to głównie kubki, filiżanki. Pamiątki rodzinne to raczej książki, obraz, makutra, listy i odznaczenia z wojny, zasadniczo mało użytkowe.
      Tu raczej pamiątki z podróży i całkiem nowa ozdoba na choinkę, ale już ją lubię 😊
      Skórzane pudełko z kaczką pachnie wewnątrz, od ponad 20 lat pachnie! Zapach przywieziony z Lizbony.
    • chococaffe Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 19:41
      Zdjęc nie wkleję, ale poza oczywistymi kubkami, filiżankami i innymi elementami zastawy, to chyba ręczny młynek do kawy, lampa biurkowa z międzywojnia. Kilka małych prostych koszyków z wikliny. Dzbanko-wazon z IKEA smile

Jeżeli płyty i książki traktować jako przedmioty użytkowe to też (pomijam treść, ograniczam się do wydania itd)
    • padum Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 20:50
      Porcelanowy komplet do kawy (filiżanki, podstawki, talerzyki deserowe, mlecznik, cukiernica i dzbanki oraz wazon). Traktuje jak skarb, ale uzywam na codzień. Kocham.
      • triismegistos Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 10:15
        Pokaż dzbbanek!
    • eliszka25 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 22:36
      Durnostojek mam mało, bo nie za bardzo lubię. Na pierwszym zdjęciu jest kalendarz ręcznie zrobiony przez starszego syna w szkole. Datę zmienia się przekręcając kostki. Stojący na nim ptak, to część wystroju świąteczno-zimowego. Z lewej jest ptak dodo przywieziony przez męża z Mauritiusa, a ten porcelanowy staruszek z prawej towarzyszy mężowi jeszcze od czasów kawalerskich. Lubię moją „komódkę” na klucze i te małpki z brązu. Uwielbiam moją kwadratową lampę nad stołem, choć mąż ją przeklinał kiedy ją montował do sufitu 😁. Moje trzy ulubione kubki do herbaty. Z dużych piję czarną, z tego w łowickie wzory - owocową. No i na koniec nasz toster w kwiatki 😄.
      • eliszka25 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 30.11.20, 22:42
        Aaaale, dzisiaj nabyłam drogą kupna półmetrowego Mikołaja, który teraz „robi nasteój” przed wejściem do domu razem z drewniana latarnią. Jednak najbardziej nastrój mi poprawiają widoki z okna. Lubię je fotografować i mam całą kolekcję zdjęć robionych z balkonu 😁. Ostatnio najczęściej „morze mgły”.
        • srubokretka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 04:32
          Cudny widok ehhh wbieglas w te chmury?
          • eliszka25 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 04:52
            To jest tak wysoko leżąca mgła nad doliną. Na przedostatnim zdjęciu widać, jak mgła coraz bardziej wdziera sié do naszej miejscowości. Akurat tego dnia mgła „doszła” ńiemal do naszego balkonu, trochę powisiała i znów cofnęła się w dolinę. Przez większość jesieni i praktycznie całą zimę dolina dla nas znika pod kocem z mgły. Moje dzieci mówią, że za zakrętem mgła połyka samochody, bo najczęściej zaczyna się za pierwszym zakrętem drogi prowadzącej do sąsiedniej miejscowości, położonej 300 m niżej.

Na drugim zdjęciu jest widok z dzisiaj. Tym razem mgła w nocy „przeszła” przez naszą miejscowość i zawisła wyżej, a że w nocy był mróz, to przy okazji wszystko stało się srebrno-szare.
            • srubokretka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 05:26
              bajkowo.
              U nas most czesto chowa sie w chmurach. Robi sie wtedy tak dziwnie nieswojo. Jakby znikala jedyna droga ucieczki.
              • eliszka25 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 11:03
                To faktycznie dziwne wrażenie. U nas czasami mgła jest tak gęsta, ze za zakrętem kończy się świat.
    • srubokretka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 05:23
      Uwielbiam takie cudenka. Lubie je u innych i u siebie. Im jestem statsza tym bardziej... Sa takie magiczne, intrygujace.
      • srubokretka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 05:32
        Dobrze ,ze tylko 5 zdjec mozna wstawic wink
        • rosapulchra-0 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 11:08
          Masz różowy fotel??
          • srubokretka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 13:07
            tak, jest rozowy i bardzo stary
    • bromba11 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 08:11
      cóż za piekna kilkuset wpisowa kolekcja kiczu.
      • qwirkle Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 10:34
        Nikt cię nie prosił o ocenę
        • kosmos_pierzasty Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 10:48
          Zawsze się znajdzie jakiś zgred 😉
        • bromba11 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 11:32
          Ale póki co jeszcze nikt nie zabronił.
      • eliszka25 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 11:02
        Ale za to jak stylowo się dzięki nam poczułaś 😛
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 13:13
        No ale co, internetu Ci ubyło??
    • kosmos_pierzasty Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 10:47
      Jeszcze filiżanka 🙂
      • eliszka25 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 11:00
        Bardzo ładna, podoba mi się porcelana z niebieskimi wzorami.
        • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 14:28
          Tez mam wyjatkowa slabosc do niebieskiego smile
          Sliczne, Onentku!
          • lellapolella Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:18
            Ja też, lubię wszystkie kolory, pod warunkiem, że są niebieskiesmile A skoro już jesteśmy przy filiżankach, to taka ciekawostka: stary kubek dla wąsaczy
            • chococaffe Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 18:02
              ale fajny..!
            • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 18:35
              On naprawde dla wasaczy zostal wymyslony? Rozumiem, ze to te "falbanki" robia go kubkiem dla wasaczy? Nigdy bym na to nie wpadla, obstawialabym wylacznie walory estetyczne smile
              • iwoniaw Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 18:46
                jak_matrioszka napisała:

> On naprawde dla wasaczy zostal wymyslony? Rozumiem, ze to te "falbanki" robia g
                > o kubkiem dla wasaczy? Nigdy bym na to nie wpadla, obstawialabym wylacznie walo
                > ry estetyczne smile

Popatrz na drugie zdjęcie - od góry widać ochraniacz na wąsy, żeby się nie nurzały w napoju w czasie picia 😉
                • lumeria Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 19:11
                  Widziałam takie kubki, ale myślałam, ze to po to, by saszetka herbaty nie wpływała do ust (jeśli ktoś nie wyciąga w czasie picia).

Jak się dowiedziałaś, ze to na wąsy?
                  • lellapolella Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 19:30
                    Na te kubki się nawet mawia zbiorczo "wąsacze" wśród kolekcjonerów. Mój ma trzaśnięte uszko, ale niektóre są naprawdę efektowne.
                • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 22:46
                  Ja na tym drugim zdjeciu tego ochraniacza nie widzialam! Myslalam, ze to swiatlo sie tak odbija, i to jasne to refleks a wnetrze kubka ciemniejsze big_grin Boszzzz, dobrze ze slepota bezbolesna jest wink
      • magdallenac Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 13:14
        Piękne są te wszystkie filiżanki.
    • eliszka25 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 11:14
      Przeglądam te wasze cudeńka i powiem szczerze, że u kogoś, jakoś fajnie zaaranżowane, zestawione, nawet mi się to podoba. Jednak u siebie w domu wolę mieć takich durnostojek jak najmniej.

Przypomnialo mi się, że jeszcze o mojej filiżance rosenthala zapomniałam. Wiąże się z nią nawet pewna zabawna historia. Kiedyś byłam namiętnym czytelnikiem miesięcznika „Kuchnia”. Do dziś mam w sumie cała kolekcję starych numerów. No i kiedyś, prawie 20 lat temu, wzięłam udział w konkursie ogłoszonym w „Kuchni”. Trzeba było napisać krótkie opowiadanie kulinarne. Napisałam, wysłałam i zapomniałam, aż tu nagle pewnego dnia listonosz przynosi paczkę. Okazało się, że moje opowiadanie znalazło się w gronie nagrodzonych i wygrałam zestaw rosenthal w postaci filiżanki, spodeczka i talerzyka deserowego. Filiżanka typowo „herbaciana”, ale nie używam jej często, bo herbatę pije z wielkich kubasów. Jednak stoi na honorowym miejscu za szybą i cieszy oko 😊
      • eliszka25 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 11:15
        No tak i o zdjęciu zapomniałam 😁.
        • kosmos_pierzasty Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 11:43
          😁 Historyjka fajna i filiżanka też bardzo ładna. Ja zaczęłam rozdzielać zestawy śniadaniowe tego typu, bo zajmują, przez ten talerzyk, za dużo miejsca i nie mieszczą się na półce.
          • eliszka25 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 12:03
            Dziekuję, na zdjęciu wyszła jakaś bardzo ciemna, ale w oryginale jest biało-niebieska z delikatnymi złoceniami. U mnie akurat na półce mieści się cały komplet.
      • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:03
        Przeglądam te wasze cudeńka i powiem szczerze, że u kogoś, jakoś fajnie zaaranżowane, zestawione, nawet mi się to podoba. Jednak u siebie w domu wolę mieć takich durnostojek jak najmniej.

Prawie, prawie moglabym sie podpisac! Z jednej strony kurzolapow nienawidze, a z drugiej strony jak mi cos wpadnie w oko to lepiej kupic od razu, bo inaczej latami bede w sobie nosic zal, ze tego nie mam. Kiedys wypatrzylam wazonik, taki okragly, ciezki i cholernie drogi (cholernie drogi jak dla mnie, ematkiu zarabiajace milion rok w rok to takie jako jednorazowki uzywaja). Obejrzalam go dokladnie, skaz nie mial, i jak to szklo, byl cudnie gladki i ciezki. Wyszlam ze sklepu i poszlam dalej, Jakies 20 minut pozniej obejrzalam go po raz drugi, wciaz nie mial skaz i wciaz byl drogi... Poszlam kupic dziecku kurtke, szwagierce talerze do kompletu, upewnilam sie ze nie potrzebujemy recznikow skoro nie ma 4 kolorow w "moim" rozmiarze, i znow obejrzalam wazonik. 500km od domu to nie jest akurat odleglosc "namysle sie i wroce", a gdybym miala wracac, to cena bedzie wyzsza, przekalkulowalam w pamieci i juz zupelnie na spokojnie zrobilam "zium" karta platnicza, zamieniajac rownowartosc 600PLN na kawalek kolorowego szkla smile I mam, po prostu mam i czasem sobie postawie bardziej na widoku, a czasem sobie stoi i "odpoczywa". I nie boli mnie, ze komus sie moze wogole nie podobac, a wielu moze na niego wogole nie zwrocic uwagi,albo nazwac kurzolapem, durnostojka czy pierdulka. Wartosc tego wazonika jest w moim oku, liczy sie moja przyjemnosc posiadania go i patrzenia na niego. I cale moje zamilowanie do "sterylnych i pustych" pomieszczen bierze w leb i okazuje sie, ze tu wazonik a tam drugi, lampa, zegar i jeszcze kilka zdobyczy, i wszystko "moje" i "ukochane" smile Bo ja nie lubie wystawek jak w muzeum na wszystkich polkach, blatach i szafkach, a z drugiej strony lubie posiadac i lubie na posiadane patrzec big_grin
        • lellapolella Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:29
          Pod tym z kolei ja bym się mogła podpisaćsmile Wystawek nie lubię, ale posiadać i patrzeć owszem. Staram się w miarę możliwości używać, nawet w innym celu niż przeznaczony, bo też coś, co zmienia miejsce, nie wtopi się w tło tak szybkowink Z biegiem czasu kurz przeszkadza mi coraz mniej, dodatkowe dioptrie mają swoje plusy.
    • kosmos_pierzasty Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 12:05
      Trochę a propos: Właśnie zaczęłam czytać
      wydawnictwofeeria.pl/pl/ksiazka/joyful
      Zaczyna się ciekawie.
      • srubokretka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 13:16
        "Poznacie prawdziwych ludzi, którzy tworzą radość we własnych domach.." Moze uda mi sie kiedys przeczytac.

Od lat uwielbiam ogladac programy o kreatywnych ludziach. Uwielbiam domy moich znajomych. Szczegolnie te przeladowane orginalnoscia i radoscia.
    • lumeria Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 13:08
      Kula z lampek w moim kuchennym oknie. Widać to światełko z bardzo daleka jak wracam wieczorami do domu:
    • mashcaron Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 14:35
      To jest ulubiony "kurzołap" mojej męża wink
      • mashcaron Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 14:35
        Mojego 🤣*
    • lellapolella Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 01.12.20, 15:33
      To jeszcze z dziedziny "szkło"- stary kielich z pruskimi Wilhelmamismile
      • cudko1 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 12:50
        nie mam takich przedmiotow, ale przez ten watek chce smile
        zamowilam wlasnie polke pod przyszle durnostojki big_grin
        teraz tyllko durnostojek brak suspicious
    • magazynka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 18:16
      Mam mnóstwo ulubionych przedmiotów. Kolekcja karafek, na którą zbudowałam specjalną wnękę, szkło w korytarzu, porcelana, zegary, lustra, przedmioty kuchenne i inne cuda. Część traktuję jako dekorację, na którą miło popatrzeć, a inne są w użytkowaniu. Większość to stare przedmioty, tylko dwie rzeźby współczesne. Wszystkie lubię, bo długo zbierałam.
      • magazynka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 18:17
        *Wnęka w korytarzu, nie szkło wink
      • chococaffe Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 19:22
        Bardzo fajne te nawilżacze na kaloryferze
      • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 20:27
        Tej karafki z zakreconym niebieskim wzorem to Ci zazdroszcze smile
        • magazynka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 21:01
          Długo zbierałam karafki wg kryterium - ma być grube białe szkło lub kryształ, bez ozdób, ale z korkiem. Każda jest inna.
          Tę biało-niebieską ze spiralą specjalnie kupiłam do tej wystawki na okno. Zielone i niebieskie szkło ma być prześwietlane przez światło z zewnątrz, choć akurat ta nie jest przezroczysta, ale w sumie pasuje do mojej koncepcji.
          Szkoda, że tylko 5 zdjęć można, bo starannie wyszukiwanych i kupowanych starych przedmiotów mam mnóstwo i wszystkie lubię wink
          • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 23:07
            Mozna dodawac kolejne wpisy ze zdjeciami smile
            Ja sobie obiecuje, ze zrobie zdjecia i wam cos pokaze, ale jakos ostatni tydzien szaro tak, i w dodatku trzeba bylo wyciagnac ozdoby swiateczne... Moze sie w koncu zbiore smile
            • magazynka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 04.12.20, 00:08
              No to jeszcze kilka zdjęć wink
              • magazynka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 04.12.20, 00:17
                Na pierwszym zdjęciu stara waza porcelanowa 1,2 metra z różnymi motywami na czterech stronach.
                2 - Porcelanowe figurki w rogu łazienki
                3 - Stary stolik z czeczotką na ozdobnej nodze z 'bulwą'
                4 - Stara koza emaliowana głęboką zielenią (sprawna, ale nie podłączona) i stylizowany barek
                5 - 100-letnia żeliwna koza, która ma zdobić i jest podstawą pod 4-ramienny świecznik. Sprawna była, ale usunęłam ceramiczne wypełnienie, dałam do piaskowania i pomalowałam Hammerite
                • jak_matrioszka Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 04.12.20, 13:52
                  A juz mialam pytac o te kozy big_grin Tzn. barzdiej o te pierwsza, bo do tej drugiej to nie mam watpliwosci, ze nie jest uzytkowa.
                  Stolik na trzech nozkach jest fajny smile ale figurek w lazience bym nie zniosla. Glownie dlatego, ze nie cierpie porcelanowych figurek, pewnie zaszlosc z dziecinstwa wink Nie wiem nawet dokladnie czemu wzbudzaja we mnie taka niechec, ale dostaje kota i to doslownie - wzielabym i wszystkie postracala na ziemie tongue_out
    • kocynder Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 19:50
      Pokazać nie pokażę, bo nie umiem wrzucać zdjęć. big_grin
      Ale mam kilka rzeczy pięknych/ukochanych.
      1. Filiżanka do kawy. Ze "ślubnego" serwisu mojej babci, ocalały trzy takie cacka z delikatnej jak motyle skrzydło, cieniuchnej porcelany - jakimś cudem przetrzymały wojnę... Babcia miała trzy wnuczki i każda dostała od niej taką filiżankę.
      2. Pióro wieczne marki Montblanc. Otrzymane od dziadka, w dniu matury, rano, przed wyjściem na egzamin. On dostał je od swoich rodziców jak poszedł na politechnikę. Cały poranek "przedmaturalny" był w napięciu, nerwach itp, a kiedy dziadek dał mi to pióro - nerwy "zeszły" - pióro zresztą okazało się szczęśliwe (maturę zdałam) i służy mi do dziś.
      3. Krzew róży, który dostałam "na ślub" - posadzony przy ganku kwitnie rokrocznie.
      I wiele innych
      Ja w ogóle sentymentalna jestem...
      • reinadelafiesta Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 20:31
        Jakaś specjalna odmiana tego tej róży?
        • kocynder Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 23:03
          Nie wiem czy "specjalna". Krzew ma mniej - więcej 100 do 120 cm długie "pędy", zwykle 4 - 5, a na każdym ogromny kwiat otoczony "stadkiem" mniejszych pąków. Jak ten "główny" wykwitnie - to rozwija się jeden z tych mniejszych. Kolor kwiatów jest budyniowo - waniliowy z ciemnoczerwonymi jakby żyłkami. Nie znam się na różach, ale tą konkretną - uwielbiam. smile
          • reinadelafiesta Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 05.12.20, 18:25
            Musi być pięknysmile
    • mokka39 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 20:25
      ja mam kilka uroczych przemiotów, które zrobili mi uczniowie ❤ Na zdjęciu słoik decoupage z kocim motywem od dziewczynki z ZA i kot składany z papierków, podobno 5 godzin chłopak to robił!
      • lumeria Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 04.12.20, 12:19
        Urocze te dzieła, a pierwsze zdjęcie fajne - myślałam, ze żywy kotek liże słoik - a to tak kokardka się ustawiła. smile
    • swiezynka77 Re: Piekne/ ulubione przedmioty codziennego uzytk 03.12.20, 21:44
      Talerzyki po babci, niestety już mi tylko 4 zostały. I lampa w duńskim stylu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka