Dodaj do ulubionych

książki dla 12 latki

02.12.20, 09:04
Polećcie coś, w czym zaczytują się Wasze wczesne nastolatki.
Moja uwielbia Mulla, Kerstin Gier, Kristin Cashore. Łyknęła Grę Endera, teraz cyta mówcę umarłych, ale już z pewnym trudem.
Generalnie lekka fantastyka. Żadna z książek, które ja czytałam jako nastolatka jej nie podchodzi (żadne Musierowicz, Montgomery, Dzienniki Adriene'a Mole, Ożegowskie).

Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 10:01
      > Łyknęła Grę Endera, teraz cyta mówcę umarłych

Moim zdaniem tylko "Gra Endera" może być polecana jako książka dla dzieci, pozostałe są trudniejsze i zupełnie inne.
      Polecam pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_Dysku
      Czytałam może z 8-10 części (a jest ich kilkadziesiąt) i bardzo mi się podobały. Są dowcipne. Na pewno spełniają kategorię "lekka fantastyka".
      • fortalesa Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 10:16
        Dziękuję. rozumiem, że nie jest zbyt "odważne" dla młodej dziewczynysmile
        Fantastyka to nie moje klimaty, więc kompletnie mi obce rewiry. Moze będę czytać razem z nią.
        • mama-ola Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 11:25
          Nie, odważne nie jest, fajne książki. Chociaż nie wszystkie aluzje wyłapie.

Niżej polecają "Zwiadowców". W klasie mojego syna to był hit. Czytali wszyscy. Część kupowała wszystkie tomy, żeby mieć w domu na zawsze. Dziewczynki też.
          • fortalesa Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 14:23
            Ci zwiadowcy to autorstwa Johna Flanagana?
            • mama-ola Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 19:05
              Tak. Jest tego 11 tomów. Powinno być w bibliotece. Pratchett też.
              Fajną książką na ten wiek i ładnie wydaną jest "Głupi Funio", tak mi się przypomniało, jak rzuciłam okiem na naszą biblioteczkę.
        • tairo Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 18:51
          U Pratchetta nie ma momentów, spokojnie może czytać.
          Zacząć od podcyklu o Tiffany, bohaterką jest dziewczynka w jej wieku. Jak ją wciągnie, to potem o czarownicach, albo po prostu od początku chronologicznie.

• aerra Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 21:33
            Oprócz Maskarady!
            Ale tam te momenty są bardziej aluzyjne wink
    • curry1 Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 10:35
      moja 12-latka przytargała właśnie z biblioteki Ziemiomorze Ursuli le Guin.
      I również nie zachwyca ją to, co zachwycało mnie w jej wieku.

Z tego co pamiętam podobali jej się Zwiadowcy, seria Pendragon, wszystkie serie Ricka Riordana.
      Dzięki za pomysł z Grą Endera!
    • monique_alt Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 10:38
      Z pólki mojej nastolatki ( w kolejności w jakiej czytała w wieku 11-15 lat)
      Harry Potter
      wszystko Ricka Riordana (seria o Percym Jacksonie i bogach greckich, rzymskich, egipskich, skandynawskich),
      Baśniobór
      Osobliwy dom Pani Peregrin - i kolejne z tej serii
      Igrzyska Śmierci (u niej 1 miejsce na liście ksiązek ulubionych)

Felix Net i Nika - to niezbyt u niej chwyciło ale wiem że sąsiadka się zaczytywała
      Zwiadowcy - jak wyżej

W tej chwili czyta ksiązki Cassandry Claire (Miasto kości, popiołów itp) i Jamesa Dashnera (Więzień Labiryntu i kolejne części).

• fortalesa Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 10:47
        Dzięki za Ricka Riordana. Zapisuje też Cassandrę Claire i Dashnera.
        Felix Net i Nika u nas też przerobione (choć nie wszystko, znudziło ją), i baśniobór też.
        Harry Potter jakoś nie zażarł - ale zacyznała czytać ze 3 lata temu, może zbyt mała była i biegła w czytaniusmile
        • aerra Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 21:33
          Cassandra Claire jest strasznie egzaltowana.
          • monique_alt Re: książki dla 12 latki 03.12.20, 11:18
            Nie wiem, nie czytałam. Córka czyta i prosi o kolejne częsci. Ale jest też faktem, że sama stwierdziła że to takie trochę romansidło smile
    • kornelia_sowa Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 10:38
      Ja mam wprawdzie prawie 13 latka i to w dodatku płci męskiej, ale koleżance kupował ostatnio na urodziny Enolę Holmes i podobno się podobała, a jemu polonistka poleciła Złodziejkę Książek. Tylko, że to nie na słabą psychikę ponoć
    • biala_adelajda Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 11:46
      "Zaklinaczka" Lene Kaaberbøl. Seria cała.
    • mdro Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 11:47
      Cykl Ziemiomorze Le Guin jak najbardziej, jeśli lubi sf, to też Świat Rocannona/Planeta wygnania/Miasto złudzeń tej samej autorki (dalsze części cyklu Ekumeny są już poważniejsze i trudniejsze w odbiorze).

Pratchett jak najbardziej (choć nie wszystko będzie łapała, ale i tak rozrywkowy jest)
      • mdro Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 12:03
        A, ze starszych pozycji mogą się spodobać "Jeźdźcy smoków" Anne McCaffrey, (nie mają nic wspólnego z kreskówką wink) - szukać raczej w bibliotece. Zwłaszcza trzy pierwsze części.

(Dodatkowa korzyść - podobnie jak przy Le Guin - jest taka, że młody czytelnik poznaje pozycje, w którym każda część cyklu jest zamkniętą całością, co stanowi miłą odmianę po dzisiejszych wielotomowych utworach).
        • tairo Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 19:03
          Ogólnie starsza fantastyka jest dobrym pomysłem, więcej treści, mniej momentów.
    • tairo Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 19:08
      Bardziej jej podchodzi sf czy fantasy?
    • widosna Re: książki dla 12 latki 02.12.20, 20:00
      Moja - niecałe 12 lat, przeczytała wszystkie ksiazki Szczygielskiego, już pod choinka dostanie kolejne, Nienackiego Pana Samochodzika, oczywiście Harry P., Małgosia contra Małgosia - to trudne było, teraz Władca Pierścieni, ostatni zakup -Mitologia Nordycka. Chce Dziewczynkę która wypiła księżyc - nie znam.
      • memphis90 Re: książki dla 12 latki 03.12.20, 12:15
        >Chce Dziewczynkę która wypiła księżyc - nie >znam.
        To było fajne.
    • memphis90 Re: książki dla 12 latki 03.12.20, 12:16
      Seria "Potworna", "Żarłoczna" - takie wariacje w temacie dr Frankensteina czy wilkołaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka