Dodaj do ulubionych

Ból śródstopia

03.12.20, 21:04
Dziewczyny, co to może być i co z tym zrobić zanim do lekarza trafię?
Boli mnie stopa od kilku dni. Zaczęło się niewinnie ale dziś po przejściu kilku km myślałam że będę wyć z bólu. Boli śródstopie takim kłującym bólem jakby mi ktoś rozżarzony gwóźdź wbił. Nie boli stale, tylko zaczyna pobolewać po przejściu kilkuset metrów i wzrasta. Po odpoczynku w pozycji leżącej mija. Nie ma obrzęku, nie było urazu.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:08
      Powiedziałabym ci, co to może być, gdybym nie zostawiła dziś synowego USG w opracowni rezonansu. Zapalenie rozcięgna, czy jakoś podobnie.
      • kornelia_sowa Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:29
        Zapalenie rozcięgna boli bardzo (miałam) ale po rozchodzeniu przestaje/ból jest mniejszy.
        Tu na odwrot
        • mashcaron Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:31
          Właśnie, poczytałam o tym rozcięgnie i nic się nie zgadza.
          • andaba Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:35
            Syna boli po chodzeniu, ale najbardziej, jak chodzi, potem siądzie (np w autobusie) i znowu musi iść. Po nocnym wypoczynku mniej, ból nasila się w ciągu dnia.
            Diagnoza po usg właśnie to zapalenie rozcięgna, zobaczymy co wyjdzie w rezonansie.
            • kornelia_sowa Re: Ból śródstopia 03.12.20, 23:30
              U mnie najgorszy ból był rano. Potem się poprawiało a po południu już nie pamiętałam że bolało.
              Codziennie było gorzej aż przyszedł dzień, że nie byłam w stanie przejść kroku po wstaniu.
              USG pokazało zapalenie rozcięgna.
              Dalszych badań nie było. Wdrożono masaże i chyba jakiś lek.
    • bib24 Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:12
      ścięgno podeszwowe zapalenie
      problem z nermem mortona (czy jakoś tak)
      modzel na śródstopiu
    • kasiamat00 Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:21
      Byl taki watek niedawno
      • mashcaron Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:36
        W poniedziałek idę, szybciej mi się niestety nie udało.
      • e-ness Re: Ból śródstopia 04.12.20, 09:55
        Tak.
        To był mój wątek
        U mnie okazały się być to bóle przeciążeniowe ( jazda samochodem plus wnoszenie na drugie piętro ok 100 kg zakupów - musiałam zatowarowac moja mamę )
        USG i rtg nic nie wykazały, a bolało już tak, ze leki jak landrynki łykałam
        Po 3 tyg chodzilam już normalnie, jedynie muszę uważać na schodach i jak buty zdejmuje, bo jakoś dziwnie wykrzywi nogę i wtedy boli
        Bardzonpomogly mi zimne okłady i takie „lodowe” piskacze
    • anika772 Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:28
      Stan zapalny, na pewno. Idź do lekarza i oszczędzaj stopę, żadnego chodzenia po kilka kilometrów.
    • auksencja15 Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:40
      Haluks stopny pracowniczy na bank!:wink
      • alpepe Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:42
        Bardziej płaskostopie poprzeczne.
      • afro.ninja Re: Ból śródstopia 04.12.20, 09:49
        Haluks nie boli tak, ze az sie chce wyc z bolu. Raczej przewlekle do wytrzymania.
    • paszczakowna1 Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:53
      Przykładaj lód, rozmasowuj, lekka gimnastyka na płaskostopie poprzeczne (podnoszenie przedmiotów stopą, przeciąganie chustki stopami itp). Zainwestuj na przyszłość w odpowiednie wkladki do butów.

U mnie, gdy mialam takie objawy lekarz zdiagnozował neuralgię Mortona i chciał operować. Przeszło bez operacji po zastosowaniu w/w środków.
    • ela.dzi Re: Ból śródstopia 03.12.20, 21:55
      USG i RTG, może być złamanie zmęczeniowe
    • stephanie.plum Re: Ból śródstopia 03.12.20, 22:11
      może złamanie marszowe / zmęczeniowe?
      ja miałam coś takiego, najbardziej bolało przy wkładaniu butów.

noś buty na sztywnej podeszwie, i może smaruj jakimś przeciwzapalnym mazidłem.

lekarz niech obejrzy to na USG, bo na RTG takiego złamania może nie być widać.
    • mikams75 Re: Ból śródstopia 03.12.20, 22:39
      przy takich objawach u kogos w rodzinie to bylo zlamanie. Nie trzeba noga przywalic, zeby sobie jakas kostke zlamac.
    • hexella Re: Ból śródstopia 03.12.20, 23:03
      czy ból nie zaczyna się od pięty? Taki kłujący ból jest typowy dla ostrogi piętowej.
      • mikams75 Re: Ból śródstopia 04.12.20, 00:05
        ale bol jest najwiekszy jak sie wstaje, jak sie rozrusza, to jest lepiej, u niej jest odwrotnie.
      • mashcaron Re: Ból śródstopia 04.12.20, 08:34
        Nie, pięta w ogóle nie boli.
    • wapaha Re: Ból śródstopia 04.12.20, 09:03
      Dla porządku spytam - miałaś covid ?
      Zostawia wiele darów w powikłaniach-w tym również mięsniowo-stawowe
      Z opisu rozcięgno podeszwowe ( u koleżanki nagle to samo, usg, rtg- fizjo - nie wiadomo co- albo złamanie przeciążeniowe, ale zbierają się jej tez płyny )
      • mashcaron Re: Ból śródstopia 04.12.20, 09:47
        wapaha napisała:

> Dla porządku spytam - miałaś covid ?

Nie, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo :p
        • wapaha Re: Ból śródstopia 05.12.20, 12:35
          Poczytaj jeszcze o guzkach Mortona
    • afro.ninja Re: Ból śródstopia 04.12.20, 09:50
      Zadbaj o dobre obuwie.
      • mashcaron Re: Ból śródstopia 04.12.20, 10:16
        Obuwie mam raczej dobre, z resztą w zeszłym roku miałam te same buty i nic mnie nie bolało. Na obcasach nie chodzę
    • cku Re: Ból śródstopia 04.12.20, 10:00
      Złamanie zmęczeniowe?
    • nowaczek12345 Re: Ból śródstopia 04.12.20, 21:13
      Banalne - podagra, czyli dna moczanowa.
      Często właśnie stan zapalny robi się w stawach śródstopia. Często również w paluchu, albo w kostce.
      Trzeba sprawdzić poziom kwasu moczowego we krwi. W dzisiejszych czasach coraz młodsze osoby to dotyka.
      • mashcaron Re: Ból śródstopia 05.12.20, 07:32
        "Pierwszym objawem jest zazwyczaj

nagły ostry ból w stawie, który:
        - pojawia się w nocy lub wcześnie rano
        - narasta falami
        - jest z dnia na dzień coraz bardziej dotkliwy
        - po kilku dniach, czasem nawet tygodniach, staje się rozdzierający

chory staw jest wrażliwy na dotyk, obrzęknięty i zaczerwieniony, skóra nad nim napięta, błyszcząca, czerwona lub sinopurpurowa"

No raczej jednak nie.
    • mikams75 Re: Ból śródstopia 05.12.20, 12:32
      to moze byc np. peknieta torebka stawowa, wowczas bol pojawia sie po lekkim wysilku, po odpoczynku mija.
      • verdana Re: Ból śródstopia 05.12.20, 14:07
        Pojęcia nie mam, co Ci może być, ale mnie lekarz na podobną dolegliwość zalecił kiedyś chodzenie wyłącznie na 2-3 centymetrowych obcasach, także w domu. Zero płaskich butów i wysokich obcasów. Przeszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka