Dodaj do ulubionych

Kulinarnie

13.02.21, 19:03
W przepisie na ciasto: 250 g serka śmietankowego.
Ematki, jaki to? Taki w wiaderku jak do sernika? Czy homogenizowany?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:07
      Robiłam kiedyś przypis w którym tak było napisane, ale były też fotki i tam to był taki serek jak do kanapek, łaciaty czy coś tego rodzaju.
      • huang_he Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:13
        Nie!!!
        To jest zupełnie co innego. Mascarpone to może być zamiast masła. A serek śmietankowy to może być philadelphia (nigdy nie kupuję, bo za drogi), Twój Smak, almette, delicates z biedronki itp. I wtedy jak w przepisie jest masło i philadelphia (plus cukier), to daję mascarpone i jakikolwiek kanapkowy. Krem wychodzi słodko-słony, idealny do ciasta marchewkowego, black velvet cake, dyniowego czy szpinakowego.
        • saszanasza Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:17
          huang_he napisał(a):

          > Nie!!!
          > To jest zupełnie co innego. Mascarpone to może być zamiast masła. A serek śmiet
          > ankowy to może być philadelphia (nigdy nie kupuję, bo za drogi), Twój Smak, alm
          > ette, delicates z biedronki itp. I wtedy jak w przepisie jest masło i philadelp
          > hia (plus cukier), to daję mascarpone i jakikolwiek kanapkowy. Krem wychodzi sł
          > odko-słony, idealny do ciasta marchewkowego, black velvet cake, dyniowego czy s
          > zpinakowego.



          do marchewkowego daję tylko philadelfię. koniecznie wlaśnie dlatrgo że jest słonawy
    • mysiulek08 Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:21
      moe byc typu philadelfia, moze homogenizowany, z wiaderka pewnie tez, ale musisz sprawdzic, zeby byl bardzo gladki

      marscapone NIE! to jest najbardziej gesta smietana nadajaca sie do kremow smile

      rzuc przepisem to sie zobaczy
      • b-b1 Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:29
        mysiulek08 napisała:

        > moe byc typu philadelfia, moze homogenizowany, z wiaderka pewnie tez, ale musis
        > z sprawdzic, zeby byl bardzo gladki
        >
        > marscapone NIE! to jest najbardziej gesta smietana nadajaca sie do kremow smile
        >
        > rzuc przepisem to sie zobaczy

        Mascarpone jak najbardziej tak 😁 Do sernika , ( jak brakuje mi kostki sera do kilograma) do pączków serowych, faworków( zamiast Philadelphia piekłam w czwartek - delikatne obłędne )do ciastek/ rogalików serowych - zamiast białego sera
        śmietankowego .
        Naprawdę sprawdza się idealnie 😉
          • b-b1 Re: Kulinarnie 14.02.21, 07:29
            saszanasza napisała:

            > Chyba kiedyś pokuszę się o faworki z mascarpone zamiast śmietany😍😍😍
            >
            Warto😁
            Przepis z I LOVE BAKE
            300g mąki
            250 mascarpone
            4 żółtka
            łyżka wódki
            Szczypta soli
          • b-b1 Re: Kulinarnie 14.02.21, 07:38
            mysiulek08 napisała:

            > czyli dajesz tam, gdzie zwykle dodaje sie gesta smietane smile


            Tam, gdzie dodaje się biały ser(czy serek śmietankowy) 😁
            Różnicy przy wypiekaniu/ smażeniu nie ma- znaczy nie da się schrzanic wypieku zamieniając serki , wypiek jest delikatniejszy , smaczniejszy.
            Tylko kaloryczność większa, bo maskarpone że śmietanki produkowane nie z mleka .😱



    • ursula.iguaran Re: Kulinarnie 13.02.21, 20:03
      U nas sprzedają coś co się nazywa twaróg śmietankowy, jest to tłusty twaróg bardzo drobno zmielony. Konsystencja podobna jest te Almette czy inne filadelfie, ale smak jak zwykły twaróg. Może o to chodzić.

      Jak wrzucisz w google "twaróg śmietankowy" to wychodzi że produkuje go wiele różnych firm.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka