nigdynigdynigdy84 13.02.21, 19:03 W przepisie na ciasto: 250 g serka śmietankowego. Ematki, jaki to? Taki w wiaderku jak do sernika? Czy homogenizowany? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:07 Robiłam kiedyś przypis w którym tak było napisane, ale były też fotki i tam to był taki serek jak do kanapek, łaciaty czy coś tego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:08 A wrzuć linka do tego ciasta, może z calości łatwiej bedzie się domyśleć Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:19 To przepis z gazety, a ja jestem łajza i nie umiem wstawić fotki Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:24 klikasz odpowiedź i umieszczasz zdjecie Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:09 Philadelphia. Jeśli nie mam daje mascarpone ( zawsze mam 😉) Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:13 Nie!!! To jest zupełnie co innego. Mascarpone to może być zamiast masła. A serek śmietankowy to może być philadelphia (nigdy nie kupuję, bo za drogi), Twój Smak, almette, delicates z biedronki itp. I wtedy jak w przepisie jest masło i philadelphia (plus cukier), to daję mascarpone i jakikolwiek kanapkowy. Krem wychodzi słodko-słony, idealny do ciasta marchewkowego, black velvet cake, dyniowego czy szpinakowego. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:17 huang_he napisał(a): > Nie!!! > To jest zupełnie co innego. Mascarpone to może być zamiast masła. A serek śmiet > ankowy to może być philadelphia (nigdy nie kupuję, bo za drogi), Twój Smak, alm > ette, delicates z biedronki itp. I wtedy jak w przepisie jest masło i philadelp > hia (plus cukier), to daję mascarpone i jakikolwiek kanapkowy. Krem wychodzi sł > odko-słony, idealny do ciasta marchewkowego, black velvet cake, dyniowego czy s > zpinakowego. do marchewkowego daję tylko philadelfię. koniecznie wlaśnie dlatrgo że jest słonawy Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:19 Czyli jak kazdy inny kanapkowy. Tylko cena jest dwa razy wyższa Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:23 huang_he napisał(a): > Czyli jak kazdy inny kanapkowy. Tylko cena jest dwa razy wyższa No nie wiem, dla mnie philadelphia ma smak zupełnie inny niż większość kanapkowych serków, typu almette Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:21 moe byc typu philadelfia, moze homogenizowany, z wiaderka pewnie tez, ale musisz sprawdzic, zeby byl bardzo gladki marscapone NIE! to jest najbardziej gesta smietana nadajaca sie do kremow rzuc przepisem to sie zobaczy Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Kulinarnie 13.02.21, 19:29 mysiulek08 napisała: > moe byc typu philadelfia, moze homogenizowany, z wiaderka pewnie tez, ale musis > z sprawdzic, zeby byl bardzo gladki > > marscapone NIE! to jest najbardziej gesta smietana nadajaca sie do kremow > > rzuc przepisem to sie zobaczy Mascarpone jak najbardziej tak 😁 Do sernika , ( jak brakuje mi kostki sera do kilograma) do pączków serowych, faworków( zamiast Philadelphia piekłam w czwartek - delikatne obłędne )do ciastek/ rogalików serowych - zamiast białego sera śmietankowego . Naprawdę sprawdza się idealnie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kulinarnie 13.02.21, 23:50 Chyba kiedyś pokuszę się o faworki z mascarpone zamiast śmietany😍😍😍 Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Kulinarnie 14.02.21, 07:29 saszanasza napisała: > Chyba kiedyś pokuszę się o faworki z mascarpone zamiast śmietany😍😍😍 > Warto😁 Przepis z I LOVE BAKE 300g mąki 250 mascarpone 4 żółtka łyżka wódki Szczypta soli Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kulinarnie 14.02.21, 02:10 czyli dajesz tam, gdzie zwykle dodaje sie gesta smietane Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Kulinarnie 14.02.21, 07:38 mysiulek08 napisała: > czyli dajesz tam, gdzie zwykle dodaje sie gesta smietane Tam, gdzie dodaje się biały ser(czy serek śmietankowy) 😁 Różnicy przy wypiekaniu/ smażeniu nie ma- znaczy nie da się schrzanic wypieku zamieniając serki , wypiek jest delikatniejszy , smaczniejszy. Tylko kaloryczność większa, bo maskarpone że śmietanki produkowane nie z mleka .😱 Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: Kulinarnie 13.02.21, 20:03 U nas sprzedają coś co się nazywa twaróg śmietankowy, jest to tłusty twaróg bardzo drobno zmielony. Konsystencja podobna jest te Almette czy inne filadelfie, ale smak jak zwykły twaróg. Może o to chodzić. Jak wrzucisz w google "twaróg śmietankowy" to wychodzi że produkuje go wiele różnych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Kulinarnie 14.02.21, 00:42 Ja daję bielucha, może też być philadelfia, ważne żeby nie był smakowy. Czyli ani słodki ani warzywny ani słony. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Kulinarnie 14.02.21, 07:47 Obojętnie jakiego, z wiaderka jest oki, Odpowiedz Link Zgłoś