Dodaj do ulubionych

pensja wasza vs męża/partnera

• ona-26 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 00:31
      To ja chyba niechlubny wynik. Mąż 100% to moje 8🥴 jeśli mówimy o netto, wszyskie premie plus moja trzynastka 😏 ale lubię swoją pracę
      • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 02:45
        można spojrzeć na to tak - gratuluję świetnie zarabiającego męża...smile jakieś menedżerskie stanowisko czy własny biznes?
        • alina460 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 10:27
          Albo ona- nauczycielka/przedszkolanka/bibliotekarka smile
          • ona-26 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 15:19
            Ona księgowa - ale w budżetówce. A to niżej to źle mi się podpięlo do Claudel
        • ona-26 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 15:18
          Punkt widzenia zależy.... oboje etaty, przy naszych charakterach przy dg pewnie zawsze bylibyśmy na minusiewink
      • stasi1 Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 09:48
        Była kobieta która pisała o mężu 100% a ona zero
    • eliszka25 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 00:35
      Mąż ma taki zawód, że nie mam szans dogonić go z zarobkami. Aktualnie ja pracuję tylko na część etatu, więc tym bardziej bez szans. Zarabiam średnio jakąś 1/10 tego, co on.
    • nenia1 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 01:06
      Jeśli moja 100%, to jego gdzieś w granicach 40%, ale ja mam pracowników, więc mi chyba łatwiej więcej zarobić, przynajmniej pozornie, bo to rodzi inne problemy, on za to może mieć lepszą formę opodatkowania. Zawody inne, ale oboje działalność.
    • bi_scotti Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 01:31
      Prosze bardzo, I can say, why not wink Juz od lat (wielu lat) idziemy leb-w-leb, ematkowe 100/100 choc bywaja wahniecia czasem on ciut 100+, czasem ja 100+. No ale my juz i wiekiem, i with work experience jestesmy dosc ... hmmm ... mature wiec byloby dziwnym gdyby tak nie bylo smile Jedno nas rozni przez wiekszosc lat: ja mam wlasciwie nonstop benefits, z nim roznie bywalo, bo on najczesciej "jest na swoim" w szerokim (bardzo szerokim!) pojeciu wink Cheers.
      • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 02:46
        ale mam wrażenie, że wy macie podobne zawody?
        • bi_scotti Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 03:25
          Definitely not smile Soft skills vs. "umysl scisly" wink No, no, jedyne co robilismy kiedys razem prawie (!!!) zawodowo to samizdaty i inne takie tam koszalki w zamierzchlej przeszlosci. No i muzyke robimy razem od lat ale to juz od dawna wybitnie i wylacznie amatorsko. $$$ zarabiamy w bardzo roznych professions smile Cheers.
    • zwyczajnamatka Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 05:59
      Moja 100% jego 400-600% w zależności od miesiąca. Ja mam etat i pracuje 5 dni w tygodniu, on ma DG i pracuje 7 dni w tygodniu.
    • tereso Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 06:00
      A Ty Claudel nie piszesz jak u Was ?
      U nas od jakichś dwóch lat fifty fifty zawody inne.
    • po-trafie Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 06:32
      Aktualnie idealnie rowno, z tym, ze moje bonusy korporacyjne do tego okazjonalnie dochodza i przewazaja szale na moje korzysc.

W przeszlosci, mimo pracy w tej samej branzy i tego, ze jestem na wyzszym i bardziej odpowiedzialnym stanowisku, zarabialam te 10% mniej.
      Nawet, gdy pracowalismy dla tej samej firmy, co wywolywalo u mnie duzy zgrzyt zebami.
      • po-trafie Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 06:35
        Dodam np ze teraz zarabiamy idealnie po rowno, w sytuacji gdy ja zarzadzam strukturami, praca i strategia 150 osob wykonujacych te sama prace, co moj maz.
        Mam tez regularnie podwladnych - facetow, zarabiajacych 10-15% wiecej niz ja. Taka to mala, codzienna, dyskryminacja.
        • leni6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 07:39
          Czemu porownujesz się do podwładnych a nie do osób na takim samym stanowisku ? Czasy kiedy menadżerowie niskiego szczebla zarabiali koniecznie więcej niż eksperci już minęły.
          • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 13:44
            która?
          • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 13:46
            leni6 napisała:

> Czasy kiedy menadżerowie niskiego szczebla zarabiali koniecznie więcej niż eksp
            > erci już minęły.

To akurat pozytywne ze ekspert zarabia więcej niż menedżer który może być po historii czy socjologii
          • po-trafie Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 16:50
            Jestem ekspertem wysokiego szczebla. Przeszlam wszystkie szczeble od juniora i czescia mojej pracy jest mentoring: ucze tych ludzi jak robic, to co robia.
            Nie mam zreszta problemu z tym, ze ekspert zarabia tyle, co ja. Mam problem z tym, ze manager nizszego szczebla, bedacy moim podwladnym, zarabia wiecej. Nie jest specjalista, po prostu jest facetem.

Mam problem z tym, ze medium-level programista zarabial wiecej niz ja, gdy bylam lead technical architectem i pokazywalam mu krok po kroku i praktyczna i teoretyczna sciezke rozwiazania problemow.

Mam problem z tym, ze faceci, ktorych mentorowalam i wspieralam przy awansie na stanowisko rownorzedne mojemu, zarabiaja 20% wiecej.

Zobaczcie, jak latwo obydwoje zdyskredytowaliscie moje twierdzenie i dopisaliscie wlasna historie.
            • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 17:51
              Może oni lepiej negocjują z pracodawcą? Pamiętaj ze menedżera zawsze można wymienić a na specjalistę potrzeba wiele lat.
              • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 17:56
                na paygap składa się wiele rzeczy między innymi słabsze przeciętne tendencje do negocjacji u kobiet, ale nie tylko. Świadome i nieświadome uprzedzenia stanowią gros powyższego. To wynajdywanie przez facetów usprawiedliwień jest urocze.
                • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 20:44
                  Białemka, jeśli ktoś jest głupszy ode mnie a zarabia więcej ode mnie, to mogę winić za to tylko siebie i dążyć do zmiany tego stanu rzeczy, a nie obwiniać o to innych. Akurat paygap w Polsce jest jednym z najmniejszych w Unii, dużo niższy niż np. w Niemczech. I z tego co się orientuję to znane mi kobiety zarabiają tak samo jak faceci.
                  • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 21:01
                    paygap w pl jest niewielki, bo generalnie największy jest na wyższych stanowiskach, a tych w pl mało. Kobiet na wyższych stanowiskach w pl też jest oczywiście nieproporcjonalnie mniej. Jak już je osiągają, to są wybitne, bo np przebiły szklany sufit. Mieszające się zależności sprawiają, że nie da się realnie 1:1 niczego przyrównać.

Nikt nikogo nie wini personalnie za globalnie występujące zjawisko na które nakłada się setki takich zależności. Ignorowanie go jest po prostu pewnego rodzaju umiejętnością wywracania mózgu na drugą stronę, którą bardzo podziwiam głównie u płci męskiejsmile

Winę można zwalać na pojedyncze egzemplarze człowieków. Jak zjawisko jest statystycznie znaczące, to znaczy, że działają różne siły je powodujące. Nie wszystkie da się zwalić na indywidualny, ŚWIADOMY wybór jednostki.
                    • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 21:11
                      & na szczęście im dłużej żyję tym poznaję więcej ludzi bardziej inteligentnych ode mnie (kobiet i mężczyzn), którzy ode mnie więcej zarabiają niż tych mniej inteligentnych. Przesiew się robi od pewnej skali zarobkówsuspicious Co niestety nie zmienia faktu, że kobiet jest mniej. Wybitne są, ale jest to może 1/5sad
            • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 19:04
              a z czego to wynika? że na wejściu jak przychodzili żądali większych pensji? ja też to zdecydowanie obserwuję w swojej branży, że faceci mają większą odwagę w żądaniach/negocjacjach płacowych.

moim zdaniem masz wszelkie podstawy, żeby poprosić dla siebie o podwyżkę.
            • fuzja-jadrowa Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 20:38
              Po-trafie, rozumiem zgrzyt, niestety kazde stanowisko ma swoje widelki. Rzeczywiscie moze zdarzyc sie tak, ze ten na nizszym stanowisku bedzie w gornej granicy placy i zarobi wiecej od osoby na wyzszym stanowisku. Do tego dochodza umiejetnosci negocjacji, a takze historia kariery plus czysty przypadek. Ktos moze miec szczescie i zmieniajac prace, trafi do firmy, ktora akurat bedzie potrzebowac pracownika na juz, i bedzie sklonna zaplacici mu wiecej, zeby tylko nie zaczynac kolowrotka rekrutacji od nowa itd. Albo zatrudniajacy z innego powodu bedzie chcial zatrzymac tego, a nie innego kandydata.
              • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 21:29
                ano właśnie. Najlepszą podwyżkę dostaje się zwykle przy zmianie pracy a nie w obecnej za zasługi i doświadczenie.
                • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 21:38
                  Kara się lojalność, którą zwykle odznaczają się babysmile Chociaż można to też nazwać niechęcią do zmian. Ale to tylko jeden element.
                  • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 21:45
                    No i babki w tym samym wieku 40 lat zwykle mają kilka lat pracy mniej. To też się przekłada na pensje.
                    • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 22:42
                      Tak. Przerwa na dziecia też jest karana. Dlatego bardzo mi się podobał abstrakcyjny pomysł z forum żeby ciąża była losowa i facet też mógłby wpaść z 50% prawdopodobieństwemsuspicious
                      • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 23:06
                        Ale to nie jest żadna kara ani tez niczyja wina. Uważasz, ze pracodawca powinien dać podwyżkę obu osobom:
                        1. facetowi, który był w firmie przez ostatnie 1,5 roku
                        2. kobiecie, której nie było w firmie przez ostatnie 1,5 roku
                        ?

Oczywiście rodzenie i wychowanie dziecka to ciężka praca, ale uważasz ze pracodawca powinien za to dawać podwyżkę?
                        • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 23:13
                          Nie. Osobiście uważam, że kobiety nie powinny rodzić dzieci. Jestem antynatalistką i będę miała złośliwą satysfakcję jak gatunek wymrze suspicious Uczciwe "rozwiązanie" podałam wyżej.
                          Realnie zapewne w ciągu kilkudziesięciu lat wymyślą inkubatory na tyle zaawansowane, że da się te różnice zniwelować sztucznie. Kobiety po prostu przestaną rodzić. Już teraz widać wyraźnie zależność - wykształcone kobiety rodzą mniej dzieci.
                          • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 23:24
                            Pamiętaj ze widełki płacowe ustalają kobiety: pracujące w finansach i HRach. Skoro kobiety chcą kobietom płacić mniej niż mężczyznom to...?
                            • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 00:22
                              Rotfl. Serio myślisz, że HRy mają taką władzę? Widełki ustala budżet. Budżet jest kształtowany przez osobę za niego odpowiedzialną czyli zwykle tego, kto ten budżet realizuje. Na wyższych stanowiskach przez zarząd.
                              HRy nie mają kompletnie nic do gadania w tej kwestii. HRy dopasowują siatkę do realiów jeżeli trzeba, nie odwrotnie. Chyba nigdy nie zajmowałeś stanowiska kierowniczego skoro tak piszesz...
                              • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 00:34
                                u mnie finanse z hrami maja dużo do gadania, hry badają raporty płacowe i opracowują plany zatrudnienia a finanse to liczą i ustalają dostępne budżety na wynagrodzenia i podwyżki. W efekcie powstają widełki i możliwości podwyżek.

Chyba nigdy nie pracowałaś w większej firmie skoro tak piszesz. Może w Agorze o twojej pensji decyduje i sam Michnik.
                                • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 00:43
                                  Mam dość szerokie znajomości korporacyjne i za wyjątkiem tych ekstremalnych korporacji gdzie rzeczywiście siatka jest na pierwszym miejscu (ale to promil zatrudnienia i tam jest dość równo płacowo) potrzeby biznesowe (w pewnych ramach) kierują płacami. Nie chciałabym kierować biznesem w którym nie mogę dostosować budżetu na etat do potrzeb związanych z danym etatem. To się trochę mija z celem.
                                  • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 00:45
                                    Szerokie znajomosci to za mało żeby rozumieć korporację.
                                    Ja mogę znac dziennikarzy co nie znaczy ze mogę się z przekonaniem wypowiadać o świecie mediów big_grin 😅😂🤣
                                    • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 00:48
                                      Mam min wykształcenie kierunkowe, doświadczenie, znajomości (wśród kierowników, HRów różnych korporacji i firm) i kilka innych. HRy nie mają takiej władzy. Na pewno nie globalnie by wpływać na paygap.
                                • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 00:46
                                  ps: Agora słynie z tego, że płaci postaci w satysfakcji z pracy w agorzetongue_out Płace tutaj od dawna nie są rynkowe. Michnik rzeczywiście ma biuro blisko kadrowych... może coś w tym jest.
                              • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 15:01
                                on chyba nie ma pojęcia o realiach funkcjonowania firmy. HRy ustalają pensje, rotfl big_grin
                                • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 15:19
                                  Jeśli dział HR jest umocowany do prowadzenia polityki zatrudnieniowej przy współpracy z działem finansów to tak.
                    • po-trafie Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 01:35
                      Uwazam, ze wynagradzanie za staz, bez pokrycia w umiejętnościach m, jest szkodliwe.
                      Jeśli mamy zespół 10 kluczowych managerów zarzadzajacych calym dzialem. Dajmy na to: 800 osob, 40 projektow. I z tych osob jedna ma 200 osob i 10 projektow, ktos ma 7, ktos 6, a reszta po 2-3 (zakladamy, ze sa z grubsza rownowazne, jesli chodzi o skompikowanie, ryzyko, dlugoterminowe konsekwencje itp) i z powodzeniem kilka osob w zespole koordynuje projektow 7-10, to jest to swiadectwo umiejetnosci tychze osob.
                      Wyzszych umiejetnosci, od kogos kto moze jest na tym samym stanowisku 10 lat, ale bierze projektow 2, ludzi 40 i one mu wypelniaja czas w pelni.
                      Staz i wiek nie przekladaja sie wprost na umiejetnosci, kompetencje i osiagi.

Co do samych negocjacji. Dostalam na wejscie oferte x, wynegocjowalam 20% wiecej. Kwoty i tak sa wysoko powyzej tego, czego potrzebuje..
                      Na polskie warunki powiedzmy: 20 000pln netto miesiecznie. I teraz: nie umialam ani na wejsciu ani teraz po kilku latach psuc atmosfery chcac np 25 000 skoro ich... nie potrzebuje. Wpychac szefa w proces negocjacji wyjatkowej podwyzki (bo wiecej niz 2.5% rocznie), tylko dla wlasnej satysfakcji? no kurde... nie umiem.
                      • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 01:45
                        Miałam ostatnio rozmowę z kolegą, który ma teraz około 20k na rękę i właśnie polazł po podwyżkę dlatego że... jego najlepiej zarabiający pracownik zarabia tylko 1k mniej od niego. Warunki mu się nie zmieniły, firma ma się różnie, wręcz ostatnio lepiej mu się współpracuje z nowym współpracownikiem biznesowym.
                        Autentycznie podziwiałam... nawet trudno mi było słowo znaleźć. Jaja? Bezczelność? No niby nie. Każdy ma prawo iść po podwyżkę. Po prostu mój mózg ciężko przyjmuje, że można tak... bez powodu. Między innymi dlatego zarabiamy mniej. Po prostu się za słabo cenimy.
                        • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 12:48
                          I dostał te podwyżkę?
                          • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 13:17
                            Dostanie, a jak nie, to zmieni pracę i też dostanie.
                            • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 13:59
                              Tylko w nowej pracy mogą go wywalić po 3 miesiącach okresu próbnego. A menedżer bardzo dobrze opłacany tak łatwo równie dobrze płatnej pracy nie znajdzie. Teraz pracodawcy chętnie korzystają z lockdownowych klimatów a ludzie bardziej się boja o robotę.
                              • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 14:58
                                Zobacz Bialemka Ty tez wolisz dzisiaj tkwić w tej słabo płacącej Agorze niż szukać lepiej płatnej pracy?
                                • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 15:32
                                  Bo słucham o tych patologiach dookoła i co się nasłucham, to mi się ta słabo płacąca Agora wydaje rajem na ziemi pełnym inteligentnych ludzi. Zwłaszcza przy pandemii. Szybkość działania mojego pionu, profesjonalizm dyrów autentycznie wymiótł konkurencje. W marcu już wszystko działało w trybie pandemicznym jak reszta do czerwca goniła własny ogon.
                                  Nie zwalisz na moje wygodnictwo całego gapu płacowegosmile
                              • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 15:35
                                On tylko wyrósł na manago. Ma skillset, który długo na rynku bez pracy nie zostanie.
                                • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 15:58
                                  Mówisz o kierowniku programistów? Przecież w tym czasie kiedy on kieruje to wchodzą nowe języki programowania i nowe technologie. Wchodzą młodsi, tańsi pracownicy, którzy te technologie i języki maja opanowane a on nie.
                                  Dylemat każdego specjalisty w IT z doświadczeniem: ścigać się z tańszymi i młodszymi swiezakami na wiedzę czy awansować i zostać manago. Twój kolega wolał manago. Wiec skillset się przydawania.

Czy masz na mysli inny skillset?
                                  • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 16:02
                                    Ciągle kodzi po godzinachsmile Do tego w bonusie projektuje infrastruktury. Nawet jeżeli by nie robił powyższych, to kierownicy IT z backgroundem technologicznym są jednym z najszybciej rozchwytywanych zawodów, bo jest ich wbrew pozorom niewielu.
                                    • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 16:08
                                      Naprawdę? Człowiek nie ma rodziny, ze jeszcze wieczorami i w nocy czy w weekendy ślęczy nad kodem a potem przychodzi zmęczony i niewyspany do pracy?
                                      Nie wierze w wydajna prace po 8 godzinach.

Jakbym był menedżerem i mój dobrze opłacany pracownik przychodził do pracy z czerwonymi od kompa oczami, to bym taka osobę zwolnił.
                                      • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 16:53
                                        Jest kawalerem, mieszka sam i od kiedy pamiętam większość czasu spędzał przy kompie. Nie ma znaczenia przecież czy wtedy ogląda filmy czy hobbystycznie kodzi.
                                        Masz ciekawe kryteria zwalniania.
                                        • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 16:57
                                          Otyły?
                                          Samotnemu kawalerowi niepotrzebna podwyżka, pracodawcy chętnie daja podwyżki osobom, które maja dzieci.

Mam takie kryteria, bo manago zmęczony nie bedzie myślał równie bystro co wypoczęty.
                                          • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 17:05
                                            Normalny, ponad 190 cm w kłębie. Znam go 15 lat. Ma gigantyczne wady charakterologiczne.
                                            Manago nie myślą 8h dziennie.
                                            • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 17:11
                                              to ten twój były mąż?
                                              • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 17:17
                                                Nie. Znam więcej niż jednego zarabiającego dobrze "informatyka" z wadami charakterologicznymi.
                                                Tak w sumie postawiłam ich mentalnie obok siebie, to... oboje mają kota tej samej rasy i to by było na tyle jeżeli chodzi o podobieństwa.
                                      • po-trafie Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 07:26
                                        jako manager programistow potwierdzam, ze doszkalanie sie jest oczywiste. musze byc „hands on” chocby praca nie wymagala ode mnie linii kodu od 8 lat.
                                        musze umiec przeanalizowac czy rozwiazania AWS ktorych uzywamy, sa najlepsze do tego, co chcemy osiagnac, zwrocic uwage czy pokonfigurowane prawidlowo (bez wlaczania procesu pelnego audytu), czytac kod w kazdym jezyku, ktorego uzywamy, debugowac w locie w czasie rozmow wstepnych.
                                        Weryfikowac multi-systemowa architekture.

Swoja droga, nowy jezyk programowania, ktory bylby popularnie uzywany, nie pojawil sie od dekady.
                                        Java, C, JavaScript (ze 150 nowymi frameworkami ale dalej - JavaScript), SQL, Python, Ruby on Rails.
                                        Zmienia sie infrastruktura i sposoby uzywania i kontekst. Czym innym sa servelessowe lambdy pisane w JS a czym innym wizualne komponenty frontendowe pisane w tym samym JS.

Kiedy?
                                        Otoz: 20% czasu pracy kazdego pracownika, to edukacja. do tego: kocham technologie, jesli zrobie projekt w weekend dla wlasnej radochy, a przy okazji ogarne podstawy noSQL to.. mam z tego przyjemnosc.
                                        • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 08:53
                                          a dzieci masz?
                    • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 15:00
                      moja przerwa z okazji ciąży (i w ogóle posiadania dziecka) wynosiła 6 miesięcy na 20 lat pracy.
                      • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 15:21
                        Przykro mi. Mogłaś wziac 3 miesiące przed porodem L4 a potem być rok na macierzyńskim i jeszcze wziac zaległy urlop - robi się półtora roku
                        • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 19:17
                          serio nie pamiętasz tego, że kiedyś macierzyński nie wynosił roku? nie wiem, czemu miałam brać L4, jak byłam zdrowa. urlop zaległy nie ma nic wspólnego z posiadaniem dzieci. mówimy o nieobecności spowodowanej posiadaniem dzieci (gdybyś zapomniał)
                          • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 19:29
                            Czy aby trochę zgorzkniała nie jesteś, że twój czas macierzyństwa przeminął?
                        • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 19:20
                          a w ogóle to czemu Ci przykro? nie jest Ci przykro, że 99% dzieciatych mężczyzn ma zerową przerwę w pracy związaną z dziećmi?
                          • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 19:25
                            Przykro mi, że twoja przerwa z okazji ciąży i dziecka trwała tylko 6 miesięcy. To już musiało być sporo lat temu. Moja przy trzecim miała prawie 1,5 roku przerwy. I dobrze.
            • shmu Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 09:20
              Dokładnie to samo zauważyłam. Od razu założenie, że nie masz wykształcenia, wiedzy i doświadczenia, ironiczne porównywanie i dyskredytowanie. Dochodzi do tego, a bo ty rodziłas dzieci i cię nie było, plus nasze rozkminy na temat proszenia o podwyżki, negocjacji itp. Potem, jak ktoś ma zostać w domu czy zredukować etat, no to decyzja jest: ten kto mniej zarabia, więc kobieta i kolejny powód - no kobiecie nie damy podwyżki, bo mniej pracuje. I kółko się zamyka...
          • shmu Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 09:07
            Tylko, że zarządzanie pracą 150 osób to nie jest ,,niski szczebel".
    • swiezynka77 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 07:15
      Mąż 50-70% moich zarobków
    • nota_bena Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 07:29
      Ten sam zwód, ta sama firma.
      Mąż ma dłuższy staż i zarabia okolo 20% więcej ode mnie.
      • shmu Re: pensja wasza vs męża/partnera 08.03.21, 12:16
        Mogę zapytać jak dłuższy jest staż? I czy dotyczy to ogólnego stażu pracy, czy w tej firmie?
    • leni6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 07:33
      Mój mąż zarabia mniej wiecej 2.5 razy więcej niż ja. Nie mam "kobiecego zawodu", mogłabym zarabiać więcej jeśli zdecydowlałabym się na pracę bardziej obciążającą czasowo, być może również wtedy gdybym częściej podejmowała ryzyko i zmieniała pracę. Do tego różni nas forma zatrudnienia, ja pracuje na etacie i korzystam ze związanych z tym przywilejów (urlopy macierzyńskie, zmniejszony wymiar pracę, zwolnienia z powodu choroby dzieci).
      • astomi25 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 07:44
        Kompletnie rozne zawody, ale jeden pracodawca wink
        Ja 100% , maz ok 130. Co przeliczajac na liczbe godzin jaka pracujemy, nie jest wcale jakos wiecej. Bo on ma caly etat, a ja 87,5%.
    • palacinka2020 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 09:45
      Maz zarabia jakies 80% tego co ja. Uwazam, ze ma szanse na wiecej.
    • kropkacom Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 09:51
      Tesli moja to 100 procent to męża to 250 mojej.
    • aguar Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 10:03
      Jak moja 100% to jego 75%, tak mniej więcej. Tylko moją wykonuję w domu i mąż mi trochę w niej pomaga.
    • szalona-matematyczka Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 10:03
      Moj zmarly maz 800%, ja 100%. Ja: typowy meski kierunek studiow, on: typowy "mieszany" kierunek studiow, ale jego stanowisko pracy nie jest na "wolnym rynku" i byl autochtonem z dziada pradziada (ja zas cudzoziemka, aczkolwiek juz z obywatelstwem). Moja pensja rosla i rosnie dynamicznie, zas jego raczej nie, badz o kilka %, wiec moze kiedys bym go dogonila?
      Obecnie: ja 250%, moj M: 100%. Ja: meski kierunek studiow, M: zenski kierunek studiow. Moja pensja rosnie (awansowalam wlasnie), jego raczej stoi (chociaz nie grozi mu bezrobocie, co jest Kartons w coronie). I wiecie co wam powiem? Ze b.dobrze czuje sie w tym ukladzie.😁
      • szalona-matematyczka Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 10:11
        *co jest plusem w tej coronie
        • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 19:08
          czy w obu sytuacjach - pracowałaś w tym samym zawodzie? firmie?
          • szalona-matematyczka Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 22:12
            1. Tak. 2. Nie.
    • gaskama Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 10:06
      Ja 100%, mąż od 200 do 300%, w zależności od wysokości premii. Ja babskie studia on męskie studia. Pracujemy w zawodach niezależnych od płci. Ale jego praca jest o 500% bardziej stresująca. Wiec w sumie to ja zarabiam więcej 🤪.
    • marszawka Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 13:07
      Moje 100%, maz 400%.
    • princesswhitewolf Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 13:10
      Jeśli ja to 100 to on jest 80. Nie, on malo nie zarabia bo jest "waskim specjalista" i buduje mikroskopy, spectrometry, fluorescent, koduje w Pytonie automatyczna obsluge tegoz tez.
    • pieprzojad Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 13:17
      Zawody te same. Jeżeli ja 100%, to moj monsz 67%.
      • annajustyna Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 13:52
        Ojoj, walizki trzeba wystawić koniecznie...
        • princesswhitewolf Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 14:31
          Dlaczego? Ona moze byc dyrektorem a on ma dobra pensje. Nie wiem dlaczego ludzie zakladaja ze jak mniej to znaczy malo
          • annajustyna Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 21:51
            Przecież żartowałam.
        • pieprzojad Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 03:39
          Już chciałam, ale praca męża oprócz tej jednej wady ma same zalety, między innymi zero stresu, praktycznie nie można go zwolnić (wiem, wszystko może się zdarzyć, ale prawdopodobieństwo jest bardzo niskie), możliwość wzięcia wolnego kiedy mu potrzebne itp.
    • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 13:19
      Jeśli ematka jest wąska specjalistka z pensja 10 k brutto a jej mąż ma 500% to jeszcze widzę ze wmatexzki są żonami prezesów 😅😂😂
      • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 16:18
        Raczej właścicieli własnych firm zapewne.
      • magdallenac Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 18:37
        Bywalec, ale tym zdziwieniem i niedowierzaniem sam sobie wyswiadczasz swiadectwo. Ja nawet nie chcialam pisac o skali naszej dysproporcji, aby uniknac takich jak Twoj komentarzy. A temat jest naprawde ciekawy.
        • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 19:11
          naapisz!
          mnie ciekawią te różnice 10-12 krotne, które się tutaj przewinęły. zakładając, ze w Polsce pensja min. to 3 tys to jakie to są zawody? zawód - prezes?
          • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 19:12
            o, kurde - wiem! doradca w NBP big_grin
            • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 21:03
              Myślenie etatowesmile Nie wszyscy są na etacikach.
              • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 15:07
                doradcy NBP nie są na etacie. ale te zarobki 30 tys. plus to mogą być niektórzy lekarze, adwokaci, jacyś super wąscy specjaliści.
                • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 16:56
                  A powyżej raczej właściciele własnych firm
            • hungaria Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 19:58
              Wzięty kardiochirurg? Pracowity anestezjolog? Na własnej działalności ofc.
              Być może dla magików IT też są zarobki w takich rejonach,.
        • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 21:16
          magdallenac napisała:

> Bywalec, ale tym zdziwieniem i niedowierzaniem sam sobie wyswiadczasz swiadectw
          > o. Ja nawet nie chcialam pisac o skali naszej dysproporcji, aby uniknac takich
          > jak Twoj komentarzy. A temat jest naprawde ciekawy.

Magdallenac. Nie no, ja sobie żartuję. Że ematka to wąska specjalistka z pensją 10 tysięcy to jeden z mitów założycielskich ematki.

A skalę dysproporcji to ja u Ciebie sobie wyobrażam owszem. Ty miałaś pewnie ze 100k zł na uczelni rocznie, obecnie nic, bo jesteś housewife a mąż robi w firmie ojca, może nawet przejął stery, to może nawet i kilka milionów dolarów rocznie zarabiać (albo i dużo więcej jak firma duża i prężna).
          25 $USD do 5 mln USD to już będzie 100% do 20000%. Jak stary ma 50 baniek to odpowiednio więcej.
          • magdallenac Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 22:18
            Ales mi zyciorys wymyslil, widze, ze lepiej sie orientujesz niz nasz ksiegowy i ja sama😂Konczac dyskuskusje na temat finansow, powiedz mi w ktorej polskiej uczelni adiunkt moze zarobic 100k zl w rok?
            • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 22:23
              Magda, nie znam szczegółów zarobków na uczelni, ale myślałem, że dr czy dr hab. trochę jednak wyciąga. Może część z pensji a część z grantów czy chałtur? Nie znam się.
              A dużo się pomyliłem jeśli chodzi o proporcję twojej pensji w PL a pensji męża obecnie w US?
              • magdallenac Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 23:01
                Za moich czasów, czyli jakieś 7 lat temu jako adiunkt, dr NIE habilitowany w bardzo popularnym instytucie, na rękę dostawałam około 3500 do tego jakieś grusze, trzynastki i świetnie płatne nadgodziny- szczególnie jeśli w ośrodkach zamiejscowych. Granty? Kiedy my młodzież (magistrzy i młodzi doktorzy) mówiliśmy do szefostwa o grantach, ci myśleli, że mówimy o granatach, więc na gadaniu się kończyło. Myślę, że uśredniając u nas w instytucie to było około 5tys miesięcznie dla adiunkta. W skali roku nie było szans znaleźć się nawet w pobliżu 100k zł. Ot polska nauka.
                • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 23:08
                  od 60k netto do 100k brutto, które miałem na mysli chyba nie jest tak daleko?

a bardzie się pomyliłem jeśli chodzi o męża? smile
                  • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 23:10
                    40 pp to "nie tak daleko"?
                    • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 23:22
                      bialeem napisał:

> 40 pp to "nie tak daleko"?
                      100k brutto to 70k netto, magda miała 60k netto. To tak duża różnica nie znając osoby?
                  • magdallenac Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 23:43
                    Claudel w początkowym poście pisała, że operujemy tylko kwotami netto.
          • sol_13 Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 07:58
            bywalec.hoteli napisał:

> Magdallenac. Nie no, ja sobie żartuję. Że ematka to wąska specjalistka z pensją
            > 10 tysięcy to jeden z mitów założycielskich ematki.

Jakich znowu mitów? 10 brutto to normalna przecietna pensja specjalisty z doświadczeniem.
            • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 12:17
              nie każda ematka jest wąską specjalistką z doświadczeniem. Zwykle ematki mają do 5000 netto
              • claudel6 Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 15:11
                ale 10 brutto to 7 netto, a po wpadnięciu w drugi próg - 5,5 tys. czyli nie tak daleko.
                • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 18:47
                  to i tak dużo więcej niż ma przeciętna ematka
                  • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 19:14
                    Tego nie wiesz. Większość ematek jest z dużych miast. Większość jest dobrze wykształcona Sporo tu nauczycieli, co zaniża średnią, ale generalnie ematka jest osobą raczej bardziej zamożną od przeciętnej kobiety. Pytanie więc co liczysz jako "dużo więcej". Obecnie średnia to zdaje się 6 brutto. Ematka na pewno jest statystycznie ponadprzeciętna. Pewnie można założyć 7-8 brutto. Czy 10 brutto, to "dużo więcej" niż 8?
                    • bywalec.hoteli Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 19:48
                      Pamiętaj, że ludzie zazwyczaj kłamią w temacie pieniędzy.
                      • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 20:04
                        Kłamać sobie mogą. Dzisiejsze narzędzia służące do analizy takich rzeczy dość dobrze określają typ użytkownika odwiedzającego stronę. Googla nie oszukasz.
                        Tak btw - prawie cały zespół analityków w ago to babkismile
    • sol_13 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 13:40
      Jeśli moja to 100%, to męża 200%. Ta sama branża, to samo wyksżtalcenie, nieco inna działka i mąż pracuje dłużej o 7 lat.
    • annajustyna Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 13:48
      Moje 100%, eks 200%, partner 300%
      • bistian Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 14:37
        annajustyna napisała:

> Moje 100%, eks 200%, partner 300%

Dobra decyzja! wink
        • annajustyna Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 14:43
          🤣🤣🤣
    • doubledoublejoyandtrouble Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 14:34
      Jakieś 170%, czasem dochodzi do 200% - specyfika tego, czym on się zajmuje i pewnej cykliczności w pojawianiu się tu większej kasy. Co do drugiej częsci - pracuję w zawodzie, w którym na, powiedzmy, siedmiu mężczyzn w zespole sa trzy panie. Zarabiam tyle co moi koledzy, a więcej niż jedna z koleżanek. Robimy to samo, ale ona pracuje z nami krócej i z jej stażu wynika niższa pensja.
    • ludzikmichelin4245 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 14:45
      Jestem obecnie sama, ale sytuacja, w której zarabiam mniej by mnie wykończyła psychicznie.
      • tereso Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 16:04
        Coś Ty, serio ? Mnie to przez całe lata nic nie robiło, jak się zmieniło, to owszem, jest satysfakcja, ale że mnie idzie ok a nie że tak jak mojemu.
        A Ciebie co by uwierało ?
      • kosmos_pierzasty Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 16:10
        Czemu?
        • bialeem Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 16:17
          A ja to rozumiem. To jest pewnego rodzaju uzależnienie od kogoś przy wspólnym budżecie. Facetów to np często wykańcza i wali im po ego. Dlaczego kobiecie ma to nie przeszkadzać?
          • tereso Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 17:09
            To jak najbardziej rozumiem, mimo, że miałam inaczej. Choć teraz bycie w całości czy większości na utrzymaniu męża by mi jednak przeszkadzało. Kocham swoją samodzielność, cieszę się nią i wolnością, którą wzajemnie sobie dajemy: jakby któremuś z nas coś w robocie nie zagrało, to drugie może przejąć utrzymanie na jakiś czas. I teraz cieszę się, że i ja to daję mężowi a nie tylko on mnie.
            Ale ludzik napisała, że gdyby ona mniej a nie bardzo mało lub nic, między zarabianiem mniej a uzależnieniem od kasy drugiej strony jest jeszcze całą przestrzeń.
          • swiezynka77 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 18:00
            bialeem napisał:

> A ja to rozumiem. To jest pewnego rodzaju uzależnienie od kogoś przy wspólnym b
            > udżecie. Facetów to np często wykańcza i wali im po ego. Dlaczego kobiecie ma t
            > o nie przeszkadzać?

uzależnienie jest wtedy gdy sama nie dasz sobie rady i jesteś z facetem tylko dla jego kasy. w normalnym związku różnice zarobków nie powinny rodzić problemów o ile pieniędzy jest wystarczająco, a żaden z partnerów nie zarabia "na waciki".
        • ludzikmichelin4245 Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 18:26
          Mam wyniesione z domu złe wzorce.
          • tereso Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 18:34
            Rozumiem🌷
      • redwineiswhatilike Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 18:36
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Jestem obecnie sama, ale sytuacja, w której zarabiam mniej by mnie wykończyła p
        > sychicznie.

Dlaczego? Chodzi w ogóle o trochę mniej na przykład 5% mniej czy to że mąż zarabia 5 razy tyle co żona?

Ja w sumie nie miałam nigdy sytuacji, że zarabiam na waciki a mąż 7 razy tyle. Może gdzieś tam 20 lat temu przy pierwszym dziecku przez kilka miesięcy. Wtedy faktycznie przez parę miesięcy zarabiałam taką minimalną ale mało pracowałam, 3 dni w tygodniu albo i 2. Poza tym zawsze zarabiam tyle że jestem w stanie utrzymać siebie i dzieci a różnica taka, że ja 100 a mąż 110 do 130 (różne były okresy) kompletnie mi nie przeszkadza. Natomiast chyba byłoby mi trudno w sytuacji gdy ja 100 a mąż 500 czy 700. Nie wiem dlaczego. Po prostu. Chyba łatwiej jest gdy oboje zarabiają podobnie i jedno nie zarabia 5 razy tyle co drugie.
        • magdallenac Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 18:45
          Mysmy zwiazek zaczeli juz w ogromnej dysproporcji, a ja w moim zawodzie nie mialam najmniejszej szansy facetowi zarobkowo, kiedykolwiek dorownac. Mial do wyboru, albo podzielic sie swoimi dobrami ze mna, albo cieszyc sie nimi w samotnosci. Teraz jest to po prostu jeden worek z ktorego wspolnie wyciagamy $, a szczerze mowiac to ja wyciagam z tego worka znacznie wiecej😉
      • magdallenac Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 18:39
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Jestem obecnie sama, ale sytuacja, w której zarabiam mniej by mnie wykończyła p
        > sychicznie.

Cale szczescie, ze nie mam tak jak Ty, bo od 15 lat bylabym zamknieta w psychiatryku 😂
        • ludzikmichelin4245 Re: pensja wasza vs męża/partnera 07.03.21, 14:30
          Nikomu nie polecam, uwarunkowania rodzinne, których już się chyba nie pozbędę uncertain
    • kosmos_pierzasty Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 16:09
      200 przy innym wykształceniu i nieporównywalnym nakładzie pracy - nie żeby się przepracowywał, ale jednak pięć dni w tygodniu musi się odmeldować, teraz co najmniej dwa stacjonarnie, normalnie codziennie był w pracy w dni powszednie.
      • kosmos_pierzasty Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 16:11
        A jak się poznaliśmy to było 50 proc. I to ja pracowałam min. dwa razy więcej.
    • hanusinamama Re: pensja wasza vs męża/partnera 06.03.21, 16:29
      Nie wiem co chcesz porównywać. Mamy inne zawody i inny sposób "zatrudnienia". Mąż programista na umowie, ja mam swoja działaność....jakbyś chciała porównywac co szybciej rośnie kura czy kukurydza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka