07.03.21, 16:05
"Mama spisała się na medal!" - tak Agustin Egurrola ocenił poród swojej parterki.

Jak myślicie, na który medal wycenił jej porodowe osiągnięcia? Brązowy, srebrny czy złoty?
I kiedy by jej medalu nie przyznał? Za niskie punkty w skali apgar, czy może za zbyt długi czas oczekiwania na dziecko?

A jakie wy ostatnio dziaderskie teksty słyszałyście?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Dziaders 07.03.21, 16:09
      Chciał pochwalić, jak Grodzki ze swoim:
      "To kobiety sprawiają, że nasze codzienne życie toczy się harmonijnie i gładko w sposób trochę jakby niezauważalny, a dopiero gdy nasza babcia, mama, żona, córka czy partnerka musi z jakichś powodów się wyłączyć, dostrzegamy, że bez kobiet nasza egzystencja staje się trudna, bezbarwna i irytująca”.

• piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 16:54
        weś, bo się zerzygam
        • primula.alpicola Re: Dziaders 07.03.21, 16:59
          No co, dobre pany, doceniają kobietki, cmok, cmok, całujemy śliczne rączki.
        • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 17:05
          a po kiego ch. uzależniasz swoje samopoczucie od wypowiedzi jakiegoś indywiduum?
          • paskudek1 Re: Dziaders 07.03.21, 17:16
            Bo wypowiedzi tych indywiduów niestety kształtują nam rzeczywistość a ich działania w parlamencie tym bardziej.
            • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 17:29
              Prawda.
            • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 18:32
              no to by się trza pochlastać.

:~C
              • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:06
                nie trzeba się chlastać
                można próbować zaznaczać swoje, w skali, lub w mikroskali
          • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 17:28
            stephanie.plum napisała:

> a po kiego ch. uzależniasz swoje samopoczucie od wypowiedzi jakiegoś indywiduum
            > ?

Nie uzależniam samopoczucia, a wyrażam, co o takim myślę. To spora różnica.
            • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 19:50
              wymioty kojarzą się ze słabym samopoczuciem, ale spoko, rozumiem punkt widzenia.
              • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 20:12
                stephanie.plum napisała:

> wymioty kojarzą się ze słabym samopoczuciem,

a była to figura retoryczna

>ale spoko, rozumiem punkt widzenia.

to fajnie, choć mi to nie wystarczy smile
                • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:24
                  och, ja też potrafię się wkur... wić. ale ten tekst mnie aż tak nie rozjusza.

:~)
                  • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 09:52
                    kurde ale się wątek rozrósł big_grin
    • krwawy.lolo Re: Dziaders 07.03.21, 16:18
      To jakiś święty?
      • krwawy.lolo Re: Dziaders 07.03.21, 16:22
        Albo wynalazca sera?
        • heca7 Re: Dziaders 07.03.21, 16:30
          Tonecnik wink
          • krwawy.lolo Re: Dziaders 07.03.21, 16:36
            Nieno, wyguglałem. Ibn Veterinario de Cuba. El dancero de Televisia Polonia.
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 17:30
        Świnty ze Świnioków.
    • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 16:29
      no ale jest po prostu takie powiedzonko, stały związek frazeolo czy jak mu tam, "spisać się na medal", i nie musi chodzić o rzeczywisty medal.
      z drugiej strony, widziałam zdjęcie mojej siostry tuż po porodzie, wyglądała jak ultramaratończyk na mecie, więc może medal się należy.
      są takie zawody, gdzie medal jest po prostu przyznawany za ukończenie...

osobiście nie wiem, o co mogło panu chodzić, albowiem nie rodziłam, ani przy porodzie nie asystowałam.

natomiast, byłam ostatnio w sklepie i na okoliczność dnia kobiet sprzedają tam sporych rozmiarów kieliszek z napisem:
      MAŁO MÓWIĘ
      DOBRZE GOTUJĘ
      NIGDY NIE BOLI MNIE GŁOWA

(taki prezencik dla damy).
      jeśli miałabym zajmować się tropieniem dziadersowskich tekstów, to ten jest ...na medal...
      • bistian Re: Dziaders 07.03.21, 16:37
        stephanie.plum napisała:

> z drugiej strony, widziałam zdjęcie mojej siostry tuż po porodzie, wyglądała ja
        > k ultramaratończyk na mecie, więc może medal się należy.

Są takie tematy, że cokolwiek się powie, zawsze będzie źle, więc lepiej nic nie mówić ponad fakty bez informowania o emocjach.
        A takie czepianie się kobiet dla samego czepiania, to właśnie przykład baberstwa wink
      • piataziuta [...] 07.03.21, 17:07
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 17:14
        No coś się popiENdoliło panu i myśli, że jest już nie tylko specjalistą od tańca, ale i porodu.

Ostatnio jak patrzyłam, można było dużo przeklinać na forum, ale coś się widać zmieniło...
      • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 17:15
        przeczytałam to wykropkowane i uważam, że nie, pomyliłby poród z tańcem gdyby oceniał, czy pod właściwym / niewłaściwym kątem nogi trzymała, albo parła z wdziękiem bądź bez wdzięku.

owszem, popierdoliło mu się może, że w ogóle na użytek publiczny komentuje, ja na miejscu tej babki, która właśnie urodziła, wkurwiłabym się mocno, że ludzie uzurpują sobie prawo do dywagacji, co myśli mój partner na okoliczność porodu.
        • primula.alpicola Re: Dziaders 07.03.21, 17:39
          No wiesz, skoro to wszystko upubliczniają w (social) mediach, to chyba się liczą z komentarzami i dywagacjami?
          Chrissy Teigen miała problem z reakcjami internautów po ty jak umieściła na Instagramie zdjęcia z martwym dzieckiem tuż po przedwczesnym porodzie. Jestem zdziwiona jej zdziwieniem.
        • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 18:14
          >przeczytałam to wykropkowane i uważam, że nie, pomyliłby poród z tańcem gdyby oceniał, czy pod >właściwym / niewłaściwym kątem nogi trzymała, albo parła z wdziękiem bądź bez wdzięku.

I czy twarzową miała podczas porodu minę.

Nie, Stefka.
          Wystarczy, że czuje się kompetentny do przyznania kobiecie medalu za poród, żeby można było mówić o palancie i mansplainingu.
          • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 18:34
            jest takie wyrażenie oznaczające podziw, pisałam wyżej.
            ale jak uważasz.
            • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:15
              nie trzeba koniecznie wyrażać podziwu poprzez ocenę: dałaś radę tak z 9 na 10/
              zasłużyłaś na medal/złoty medal/srebrny medal, "nieźle sobie poradziłaś" (choć mogło być lepiej)

można powiedzieć, że się podziwia za to i tamto, można podziękować, można powiedzieć dużo lepiej niż "spisałaś się na to i tamto" (na ciepłą zupę i alimenty tongue_out)

• milupaa Re: Dziaders 07.03.21, 20:55
          A on jeszcze coś więcej powiedział ponad to zdanie czy gownoburza jest o te 3 straszne słowa?
          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 09:52
            o te trzy straszne słowa smile
    • mika_p Re: Dziaders 07.03.21, 16:35
      Ja to mam chyba mózg przeżarty patriarchatem na wylot, bo nie rozumiem, o co ci chodzi
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 17:11
        Wszystkie mamy mózgi przeżarte patriarchatem, nie martw się.
        Wyjdziemy z tego kiedyś.

Może...

Pod warunkiem, że wcześniej nie umrzemy przez katastrofy ekologiczne.
        • mika_p Re: Dziaders 07.03.21, 17:14
          Ale wytłumacz, w czym tkwi problem
          • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 17:26
            Wytłumaczyłam.
            Ale dopowiem.

Chodzi o sformułowanie "spisała się na medal". Przyznaje medal za poród i myśli, że to fajna pochwała.
            Tymczasem stopniowanie i nagradzanie osiągnięć leży w gestii specjalistów, a nie randomowego kmiota, który myśli, że skoro jest mężczyzną, to może przyznawać medale kobietom za rzeczy o których nie ma pojęcia.

Tak, to tylko głupie sformułowanie.
            I jednocześnie sedno patriarchatu.
            • mika_p Re: Dziaders 07.03.21, 18:17
              Według mojej wiedzy nie istnieją zawody w porodach, i myślę, ze jeśli kiedyś zaistnieją, to w postaci telewizyjnego show, gdzie oprócz fachowców, tj. położnych i położników oceniać będą celebryci.

I nie wiem, skąd ci przyszło do głowy, że w sformułowaniu "spisać się na medal" jest jakiś element stopniowania
              • boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 18:51
                mika_p napisała:

> Według mojej wiedzy nie istnieją zawody w porodach,

Nie powinny istniec*, wlasnie dlatego mowienie o spisywaniu sie na medal jest oblesne
                *na forum pamietam co najmniej jedna dziewczyne szczycaca sie latwymi porodami i sugerujaca, ze czyni ja to lepsza kobieta

i myślę, ze jeśli kiedyś za
                > istnieją, to w postaci telewizyjnego show, gdzie oprócz fachowców, tj. położnyc
                > h i położników oceniać będą celebryci.

😀 czy to argument za tym tekstem o medalu?
            • boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 18:29
              Moje pierwsze skojarzenie- klacz rozplodowa😛 Przedstawianie porodu jako zadania do spelnienia/ osiagniecia, naprawde nie chcialabym byc wartosciowana w tym kontekscie.

Przeszkadzaloby mi zarowno w meskich jak i w damskich ustach.

Tak samo zle kojarzy mi sie jakby o mnie ktos mowil per « mama », nie bedac polozna, lekarzem lub moim dzieckiem (a juz wlasny facet to wogole).

• milupaa Re: Dziaders 07.03.21, 20:57
        Nie przejmuj się, ziuta też nie wie o co jej chodzi ponad to, że chce sobie zrobić aferke i temat na forum.
        • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 09:54
          dawno wytłumaczyłam o co mi chodzi
          nie moja wina, że nie rozumiesz wink
      • jowita771 Re: Dziaders 08.03.21, 09:33
        Facetowi się wydaje, że jest jakimś arbitrem w kwestii porodu, o to chodzi. Że dwadzieścia lat temu spotykałam się z facetem, który pewnego razu powiedział "masz u mnie plusa". Zapytałam, kim jest, że daje mi plusy i że oceny to otrzymywałam w szkole od nauczycieli. Przyznał mi rację i przeprosił.
        • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 09:55
          >Że dwadzieścia lat temu spotykałam się z facetem, który pewnego razu powiedział "masz u mnie plusa".

ojp rzyg

>Zapytałam, kim jest, że daje mi plusy i że oceny to otrzymywałam w szkole od nauczycieli. Przyznał mi rację i >przeprosił.

1000/1000
    • krwawy.lolo Re: Dziaders 07.03.21, 16:38
      Piesers
      • kosmos_pierzasty Re: Dziaders 07.03.21, 16:58
        Piękne!
        • primula.alpicola Re: Dziaders 07.03.21, 17:00
          Pokazałam psu tego w czapeczce.
          Podkulił ogon i poczłapał do kącika.
          • majenkir Re: Dziaders 08.03.21, 01:11
            To już wie, że może być gorzej 😉
      • 1matka-polka Re: Dziaders 07.03.21, 17:19
        Czy miales na mysli warjacje na temat:

Dziaders - jestem zmeczony, chce mi sie ruchac, podejde do tych kobiet, co takiego moze sie stac...

Dziaders - 10 000 lat pozniej...
      • hamerykanka Re: Dziaders 07.03.21, 19:40
        Piekne! Zachowalam sobie!
      • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:25
        straszne, bo prawdziwe.
    • veryvery Re: Dziaders 07.03.21, 16:50
      Pamiętam piękną, gorącą dyskusję tutaj na forum, wieki temu - babka napisała że mąż podarował jej biżuterię czy coś tam za urodzenie dziecka I niektóre forumowiczki były tym mocno zdegustowane a innym się to spodobało. Wg mnie też dziaderstwo
      • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 16:53
        ja dostałam perfumy, kiedy obroniłam pracę magisterską.
        mąż dziaders...?
        • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 17:32
          stephanie.plum napisała:

> ja dostałam perfumy, kiedy obroniłam pracę magisterską.
          > mąż dziaders...?

Ale pytasz tylko o kwestię perfum po magisterce? tongue_out
          • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 19:42
            cóż, po ostatniej kłótni z mężem (godzinkę temu), pytam, jaka trucizna najskuteczniej działa.
            • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 20:14
              czyli możesz go kiedyś nazwać po imieniu ;P
              • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:26
                on ma wiele imion...

:~[smile
                • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:26
                  ludzie, to miała być paszcza z wyszczerzonymi kłami, co mi tu za kontrrewolucja uśmieszek wkleiła...
                • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 09:57
                  stephanie.plum napisała:

> on ma wiele imion...
                  >
                  > :~[smile
                  >

mój też ma wiele imion tongue_out
                  ale jak mu zacytowałam egurole, to rzucił "ale dziaders" tongue_out big_grin
                  • error.404 Re: Dziaders 08.03.21, 19:14
                    piataziuta napisała:

> stephanie.plum napisała:
                    >
                    > > on ma wiele imion...
                    > >
                    > > :~[smile
                    > >
                    >
                    > mój też ma wiele imion tongue_out
                    > ale jak mu zacytowałam egurole, to rzucił "ale dziaders" tongue_out big_grin
                    Świetna tresura, gratuluję.
                    • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 20:09
                      a co ty tam wiesz, niuniu
        • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 19:13
          Ciesz się, dał perfumy, a mógł dziaders powiedzieć, ze spisałaś się na piątkę i byłaby z tego piękna jatka na forum...
          • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 19:43
            mógł, bo spisałam się na piątkę.

:~P
            • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 20:35
              Ale werbalizując to podtrzymuje patriarchat, a tego nie wolno mu robić- czego nie rozumiesz? big_grin
              • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:27
                niczego, buuuu...
          • ichi51e Re: Dziaders 07.03.21, 21:06
            przeciez to noe chodzi o sama ocene tylko o chwalenie poloznicy za cos na co kompletnie nie miala wplywu w celu "zeby wszystkim bylo milo"
            • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:29
              moim zdaniem tu w ogóle nie chodzi o o c e n i a n i e,
              facet w emocjach napisał coś na zasadzie wiwat, niech żyje ta babka, tylko zdaniem niektórych żył niefortunnych sformułowań...
              • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 09:59
                >facet w emocjach napisał coś na zasadzie wiwat, niech żyje ta babka, tylko zdaniem niektórych żył >niefortunnych sformułowań...

podpisuję się po tym obiema rękami

i dodam, że wkurfiają mnie takie sformułowania, bo są mega patriarchalne, choć wiem, że intencje były inne
      • simply_z Re: Dziaders 07.03.21, 18:23
        ha.mama koleżanki przy każdym porodzie (miała dwoje dzieci) dostała od ojca biżuterię..wtedy chyba nie patrzyłyśmy na to przez pryzmat dziaderstwa.
        • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 19:44
          moja mama dostała od teścia coś tam z brylantami...
          ...ale tylko raz, jak urodziła brata...

o medalach nie było mowy, więc nie wiem, czy to dziaderstwo.
          • jowita771 Re: Dziaders 08.03.21, 09:44
            Czyli nagroda należała się tylko za urodzenie samczyka?
            • stephanie.plum Re: Dziaders 08.03.21, 12:46
              nie przyszło mi to do głowy...

:~O
    • iuscogens Re: Dziaders 07.03.21, 16:53
      No mi też to zgrzyta.
      • hanusinamama Re: Dziaders 08.03.21, 10:22
        Mi on cały zgrzyta.
    • ichi51e Re: Dziaders 07.03.21, 16:58
      jakby umarla to by medalu nie dostala sad
    • annajustyna Re: Dziaders 07.03.21, 17:01
      Wiesz, mój eks po narodzinach mojej córki stwierdził, że namęczył się przy porodzie tak samo jak ja. To dopiero dziaders na medal 🤣🤣🤣. Kwiatów w związku z tym nie dostałam, bo niby czym na nie zasłużyłam. Nie wiem już sama, czy ja święta byłam w tym małżeństwie czy po prostu głupia 🤦‍♀️.
      • annajustyna Re: Dziaders 07.03.21, 17:01
        Naszej córki oczywiście 🤣🤣🤣
      • woman_in_love Re: Dziaders 07.03.21, 17:16
        poznal sie na tobie 😂
        • annajustyna Re: Dziaders 07.03.21, 18:10
          Najwidoczniej, biedaczek.
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 17:46
        annajustyna napisała:

> Wiesz, mój eks po narodzinach mojej córki stwierdził, że namęczył się przy poro
        > dzie tak samo jak ja.

🤦‍♀️
      • azja_pl2 Re: Dziaders 07.03.21, 20:43
        Moj nawet bardziej sie zmeczyl. Jak juz bylam po porodzie na oddziale urzadzona, to bardzo spieszyl sie do domu, bo mu sie biedaczkowi spac chcialo. Kwiatow ani bizu nie dostalam, chyba zbyt latwy porod mialam...
        • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 20:48
          >Kwiatow ani bizu nie dostalam, chyba zbyt latwy porod mialam...

Nie czytasz uważnie: kwiaty i biżuteria to protekcjonalny przejaw męskiego szowinizmu, nie do pomyślenia w naszym nowoczesnym świecie, walczącym o wolność kobiet. Podszkol się.
          • ichi51e Re: Dziaders 07.03.21, 21:08
            chyba nie zrozumiles. tu nie chodzi o pocwale ale o to ze ta pochwala jest niz gruchy ni z pietruchy. Pacjent spisal sie na medal! powiedzial dentysta. wtf? nie ugryzl?
            • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:31
              pacjent o rodzącej?
              to jest dopiero serio obraźliwe.

zresztą, mój młody dostał medal dzielnego pacjenta, więc jak najbardziej można...
    • margerytka73 Re: Dziaders 07.03.21, 17:31
      piataziuta napisała:

> "Mama spisała się na medal!" - tak Agustin Egurrola ocenił poród swojej parterk
      > i.
      >
      > Jak myślicie, na który medal wycenił jej porodowe osiągnięcia? Brązowy, srebrny
      > czy złoty?
      > I kiedy by jej medalu nie przyznał?

Może jakby dziecko było chore, albo urodziło się z ZD, albo poród ciągnął się 3 dni, wymagał cesarki, transfuzji, operacji...
      Głupie jakieś określenie sad
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 17:34
        10/10
      • iwles Re: Dziaders 07.03.21, 17:41

Tiaaaa
        Bo wszystkie ematki rodzily bezpolesnie i nizauwazalnie w 5 minut, niczym puszczenie bąka po grochówce.
        • ichi51e Re: Dziaders 07.03.21, 21:09
          nie o to chodzi. jaka zasluga matki w tym ze porod trwal 5 min? a jak trwal 24h to sie gorzej spisala? medal dl ekipy szpitala matce gratulacje sie naleza
          • kkalipso Re: Dziaders 07.03.21, 21:50
            Są kobiety, które panicznie boją się porodu jednak jak przyjdzie godzina radzą sobie doskonale, są i takie, które zgrywają bohaterki a w momencie porodu mdleją, nie współpracują z lekarzami itd. Mojej jednej siostrze trzeba było nosić torebkę od pierwszego testu ..... Poród to bardzo indywidualna sprawa.
            • boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 21:55
              No tak😀 to te co nawalily pomijamy dyplomatycznym milczeniem, zamiast chwalic zaslugi😛
              • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 10:07
                i w tym dokładnie momencie, mój sportowy instynkt rywalizacyjny sprawił, że poczułam że powinnam coś urodzić, żeby się dowiedzieć, czy sobie poradzę na medal czy nie bardzo 😂
                • fornita111 Re: Dziaders 08.03.21, 10:11
                  Mozesz urodzic kamienie nerkowe wink
                  • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:44
                    😂😂😂

dzięki fornita, ulżyłaś mi 😂
    • mamtrzykotyidwa Re: Dziaders 07.03.21, 17:57
      Współczuję ci, bo musisz mieć bardzo ciężkie życie.
      Jak się wszędzie widzi tylko same złe rzeczy, to musi być bardzo trudno żyć.
      • bywalec.hoteli Re: Dziaders 07.03.21, 18:20
        no właśnie, co aż takiego złego powiedział czy tez napisał? ziuta żyje twitterem obcych?
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 18:51
        No pewnie. Lepiej się trzymać tego, że miał dobre intencje, niż utrudniać sobie życie zauważaniem patriarchatu.

• bo_ob Re: Dziaders 07.03.21, 18:56
          piataziuta napisała:

> No pewnie. Lepiej się trzymać tego, że miał dobre intencje, niż utrudniać sobie
          > życie zauważaniem patriarchatu.
          >

co ma wspólnego z patriarchatem radość świeżo upieczonego taty wyrażona podziwem dla matki dziecka?

• bywalec.hoteli Re: Dziaders 07.03.21, 19:29
            no ziucie ulewa się od frustracji, że Agustin został rodzicem a ona nie?
          • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:33
            bo_ob napisała:

> piataziuta napisała:
            >
            > > No pewnie. Lepiej się trzymać tego, że miał dobre intencje, niż utrudniać
            > sobie
            > > życie zauważaniem patriarchatu.
            > >
            >
            > co ma wspólnego z patriarchatem radość świeżo upieczonego taty wyrażona podziwe
            > m dla matki dziecka?

To, jakich słów używa, żeby wyrazić tę radość.
            • milupaa Re: Dziaders 07.03.21, 21:02
              Jesteś psychiczna 😅 To dobre wyrażenie na określenie twojej obsesji.
              • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 10:10
                Co właściwie znaczy "jesteś psychiczna"? Masz na myśli "psychicznie chorą"?

Ludzie psychicznie chorzy, nie tu winni tego, że są chorzy. Dlaczego wycierasz sobie nimi gębę tylko dlatego, że ktoś się z tobą nie zgadza na forum?
    • megwhite25 Re: Dziaders 07.03.21, 18:20
      Też mnie to wkurzyło.
      A tatuś się popisał ?
      Głupol
    • bo_ob Re: Dziaders 07.03.21, 18:24
      na szczęście radość młodego taty nie ma nic wspólnego z tobą, możesz spać spokojnie
      • primula.alpicola Re: Dziaders 07.03.21, 18:36
        Młodego...? 🤔
        • bo_ob Re: Dziaders 07.03.21, 18:37
          primula.alpicola napisała:

> Młodego...? 🤔

mężczyzna, któremu właśnie urodziło sie dziecko nazywany jest w polszczyźnie młodym tatą
          • morekac Re: Dziaders 07.03.21, 18:55
            A taka jatka była w wątku o matce ledwie 12 lat starszej. Że staremu babsku dzieci się zachciało.
            • bo_ob Re: Dziaders 07.03.21, 18:57
              morekac napisała:

> A taka jatka była w wątku o matce ledwie 12 lat starszej. Że staremu babsku dzi
              > eci się zachciało.
              >

co to ma do rzeczy?
              • morekac Re: Dziaders 07.03.21, 20:15
                Nic, rozważam zawiłości polszczyzny.
                • ichi51e Re: Dziaders 07.03.21, 20:18
                  mloda (stazem) mama rowniez moze byc defacto stara.
          • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 18:57
            pięćdziesięciodwuletni "młody tata" i "dojrzała mama", bo po trzydziestce
            • bo_ob Re: Dziaders 07.03.21, 18:59
              piataziuta napisała:

> pięćdziesięciodwuletni "młody tata" i "dojrzała mama", bo po trzydziestce

ale w czym problem? w języku polskim? i tak, świeżo upieczony rodzic to młody rodzic
              • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:31
                serio nie wiesz?
                • bo_ob Re: Dziaders 08.03.21, 11:58
                  piataziuta napisała:

> serio nie wiesz?serio nie wiem dlaczego ktoś się czepia zwrotu młody rodzic wobec świeżo upieczonego rodzica
          • primula.alpicola Re: Dziaders 07.03.21, 19:20
            bo_ob napisała:

> primula.alpicola napisała:
            >
            > > Młodego...? 🤔
            >
            > mężczyzna, któremu właśnie urodziło sie dziecko nazywany jest w polszczyźnie mł
            > odym tatą

Co innego kobieta, 28- latka to stara pierwiastka. Ach ta polszczyzna, figlarka!
            • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:31
              tak właśnie...
    • morekac Re: Dziaders 07.03.21, 18:35
      A jakby się nie spisała na medal to co?
      • ichi51e Re: Dziaders 07.03.21, 18:41
        pytanie czy matka w ogole podczas porodu moze sie spisac doskonale czy mniej doskonale. jak zmarla to buuu nawalila... dziecko nie bardzo... -3 pkty. cos jak "dala mi syna!"
        • morekac Re: Dziaders 07.03.21, 18:51
          No właśnie. W sumie nie od kobiety zależy, jak to wszystko pójdzie.
          • ichi51e Re: Dziaders 07.03.21, 18:57
            polozne lekarze no owszem oni mogli sie spisac lepiej badz gorzej ale poloznica?
        • mika_p Re: Dziaders 07.03.21, 18:56
          Taak... a jakby wam facet w łóżku powiedział "jesteś najlepsza" to musiałby przedstawić certyfikat, że przespał się z dwoma miliardami kobiet i jest upoważniony do wydania takiego sądu na podstawie nabytych kompetencji do oceniania
          • bo_ob Re: Dziaders 07.03.21, 18:58
            mika_p napisała:

> Taak... a jakby wam facet w łóżku powiedział "jesteś najlepsza" to musiałby prz
            > edstawić certyfikat, że przespał się z dwoma miliardami kobiet i jest upoważnio
            > ny do wydania takiego sądu na podstawie nabytych kompetencji do oceniania
            >

nie, gdyby powiedział jesteś najlepsza, byłby obleśnym dziadersem, bo jak to tak oceniać kobietę wink
            • milupaa Re: Dziaders 07.03.21, 21:04
              👍😉
          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 10:15
            >Taak... a jakby wam facet w łóżku powiedział "jesteś najlepsza"

To też obleśny tekst, bo wynika z porównania do innych kobiet z którymi spał.
            Proste "jesteś wspaniała" nie zawiera już porównania.
    • dramatika Re: Dziaders 07.03.21, 18:41
      piataziuta napisała:

> A jakie wy ostatnio dziaderskie teksty słyszałyście?

Było tego trochę, ale z dzisiaj świeżutki: "Czyli masz niewystarczająco duże cycki, gdyz twój zapladniacz tylko poruchał, ale nie chciał z tobą stworzyć związku" (odpowiedź na mój tekst, że faceci nie zwracają uwagi na intelekt, tylko na cycki).
      Jakby mi ktoś powiedział, że "spisałam się na medal" po porodzie i gdyby tylko takie impertynencje mnie spotykały to stwierdziłabym, że właśnie zaliczyłam zgon i trafiłam do nieba tongue_out
      • alpepe Re: Dziaders 07.03.21, 19:52
        O nie nie nie, ty to inaczej napisałaś, nie odwracaj kota ogonem.
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:56
        Patologiczny seksistowski prymitywizm nie broni "zwykłego" patriarchalnego prymitywizmu.

"Tylko molestował, a mógł przecież zabić"
    • wapaha Re: Dziaders 07.03.21, 18:58
      Etam, nie razi mnie to w ogole. Pewnie nawet nie zwróciłabym na wypowiedz uwagi. Ot facet się cieszy , jest dumny zwłaszcza z żony, dla której to był ogromny wysiłek
      Bardziej mnie rusza pisanie z imienia i nazwiska o lizaniu odbytu i uważam że to jest problemem współczesnych kobiet - ekshibicjonizm, szacunek, szastanie swoją intymnoscią a nie sformułowanie " spisała się na medal"
      A jakbym ja powiedziała o tobie, że spisałabyś sie na medal to już byłoby ok ?
      Zjedz Snickersia Ziutka kiss
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:39
        wapaha napisała:

> Etam, nie razi mnie to w ogole. Pewnie nawet nie zwróciłabym na wypowiedz uwagi
        > . Ot facet się cieszy , jest dumny zwłaszcza z żony, dla której to był ogromny
        > wysiłek
        > Bardziej mnie rusza pisanie z imienia i nazwiska o lizaniu odbytu i uważam że t
        > o jest problemem współczesnych kobiet - ekshibicjonizm, szacunek, szastanie swo
        > ją intymnoscią a nie sformułowanie " spisała się na medal"
        > A jakbym ja powiedziała o tobie, że spisałabyś sie na medal to już byłoby ok ?
        > Zjedz Snickersia Ziutka kiss

tak jak już pisałam wyżej: patriarchat przemawia przez większość z nas wink
        • wapaha Re: Dziaders 07.03.21, 20:59
          nie sądzę wink
          starając się uciekać z patriarchatu łatwo jest wpaść w seksmisję..brr
        • milupaa Re: Dziaders 07.03.21, 21:08
          To zdanie nie ma nic wspólnego z patriarchatem, to twoja chora interpretacja, tak widzisz swiat. To samo może powiedzieć kobieta o facecie o inna kobieta o innej kobiecie 🙂 Po prostu przenośnia, potoczne wyrażenie.
          • waleria_s Re: Dziaders 08.03.21, 01:26
            milupaa napisała:

> To zdanie nie ma nic wspólnego z patriarchatem, to twoja chora interpretacja, t
            > ak widzisz swiat. To samo może powiedzieć kobieta o facecie o inna kobieta o in
            > nej kobiecie 🙂 Po prostu przenośnia, potoczne wyrażenie.
            Dokładnie, to zwyczajnie funkcjonujące w języku wyrażenie. Nie doszukiwałabym się tu drugiego dna, radość i duma z narodzin dziecka i tyle. Wrażliwa jestem na dziadersów, incelozę itd., ale tu naprawdę nie ma powodu do czepiania się.
    • kkalipso Re: Dziaders 07.03.21, 19:02
      Jak myślicie, na który medal wycenił jej porodowe osiągnięcia? Brązowy, srebrny czy złoty?

Nic złego nie powiedział, nie lubię takiego czepiania się do słówek, zaraz z tego są gównoburze a facet po prostu cieszy się że żona dobrze poradziła sobie z porodem, pewnie to samo powiedziałby gdyby wycenił ten poród jak mówisz np. na brązowy...tongue_out
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:25
        nie lubię takich słówek, zwłaszcza z ust osób publicznych
        umacniają swoich fanów w patriarchacie, który - przypomnę - zakłada wyższość mężczyzny nad kobietą
        • kkalipso Re: Dziaders 07.03.21, 19:34
          Powinien ją kopnąć w dupę po porodzie i zagonić do robotysmile
          • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:49
            kkalipso napisała:

> Powinien ją kopnąć w dupę po porodzie i zagonić do robotysmile
            >

Nie. Nie na tym polega równouprawnienie i unikanie patriarchalnych ról i tekstów.
    • woman_in_love Re: Dziaders 07.03.21, 19:08
      Brązowy: nie było lewatywy przed i nastąpił incydent kałowy.
      • annajustyna Re: Dziaders 07.03.21, 19:27
        Może tuż przed akcją porodową miała rozwolnienie i nie było incydentu...
        • woman_in_love Re: Dziaders 07.03.21, 19:34
          może rodziła 12 godzin i zdążyła się zebrać nowa dawka
          • kkalipso Re: Dziaders 07.03.21, 19:49
            Gadasz jak gazeciarz, co z tobą ?!

Też kiedyś będziesz w szpitalu lał do cewnika i być może srakał gdzie popadnie....
            • woman_in_love Re: Dziaders 07.03.21, 20:25
              będę wtedy lała i srakała
              a ty będziesz lał i srakał
    • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 19:18
      >"Mama spisała się na medal!"
      Inne dziaderskie teksty do skrytykowania: jesteś wspaniała, doskonała robota, gratulacje-świetnie sobie poradziłaś, jestem dumny z ciebie i dziecka, jesteś najlepsza.
      Wypowiedź pana neutralna, wyrażająca radość i dumę z matki i dziecka, ale jak się chce psa uderzyć to i kij się znajdzie.
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:30
        "Inne dziaderskie teksty do skrytykowania: jesteś wspaniała, doskonała robota, gratulacje-świetnie sobie poradziłaś, jestem dumny z ciebie i dziecka, jesteś najlepsza. "

Jeśli w odpowiedzi mówisz facetowi: "Gratulacje!" gdy dostał pełnego wzwodu, "Jestem z ciebie dumna, świetnie sobie poradziłeś!" bo wreszcie powstrzymał przedwczesny wytrysk, "Jesteś najlepszy!" bo przyniósł do domu wypłatę - to będzie można mówić o równouprawnieniu.
        • mika_p Re: Dziaders 07.03.21, 19:38
          Ty chyba sobie nie zdajesz sprawy, jakim wysiłkiem jest poród
          • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:46
            Nie chodzi o wysiłek, a o protekcjonalne podejście.
            Im większy wysiłek, tym bardziej protekcjonalne podejście osoby, która to komentuje, choć nie ma o tym pojęcia.
            • mika_p Re: Dziaders 07.03.21, 19:51
              Ciebie, Ziuta, to chyba rzadko ktoś chwali, skoro nie odróżniasz emocjonalnej pochwały czyjegoś wysiłku i trudu od oceny opartej na obiektywnych kryteriach. Współczuję.
              • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 19:57
                A tak ci dobrze szło, z unikaniem sięgania do prymitywnego ad personam.
            • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 19:58
              Nie daj bosze gdyby partner Nobla dostał. Duma z niego i zwerbalizowane pochwały mogłyby być powodem do burzliwego rozwodu...
        • kkalipso Re: Dziaders 07.03.21, 19:41
          Do takich codziennych czynności fizjologicznych porównujesz poród(?) to gratulacje! I oczywistości jak przyniesienie kasy do domu. Poród to jedna wielka niewiadoma, może wszystko iść książkowo/bajkowa a coś pójdzie nie tak albo zostało przeoczone i kaplica dla rodziców - jest jeden wielki płacz i nieszczęście. Dla mnie to naturalne że rodzice celebrują i cieszą się z dobrego rozwiązania jak to nasze babcie mówiły. Odnośnie ciąży nie ma równouprawnienia, bo to kobieta przez 9 miesięcy robi wszystko żeby urodzić zdrowe dziecko i poświęca więcej niż facet, więc należą jej się poklaski, kwiaty, prezenty i co tam jeszcze...Amen.
        • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 19:49
          tak jak Cię bardzo lubię, nie porównuj walki z żywiołem, jaką jest poród, do wyczynu uzyskania wzwodu.

nigdy wzwodu nie miałaś??? bardzo to trudne??? (dla zdziwionych, kobieta też ma pewien organ...)
          • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 20:03
            Nie porównuję porodu do wzwodu.
            Porównuję protekcjonalizmy.

Samo wstawienie w zdaniu porodu obok wzwodu was burzy, bo poród to taki trud, ale już ocenianie porodu przez faceta w kontekście przyznawania medali (a tam gdzie jest medal, może zaistnieć też brak medalu) już dla was jest miłe. To trochę dualizm bulwersacji.
            • kkalipso Re: Dziaders 07.03.21, 20:10
              na medal - w kontekście świetności czegoś

» na medal - w odniesieniu do czegoś co jest najlepszym okazem w swoim rodzaju

» na medal - jako forma wyrażenia pozytywnej opini o czymś

» na medal - w kontekście wzorowego wykonania czegoś

» na medal - w odniesieniu do czegoś z czym nie można się równać

» na medal - w kontekście bezkonkurencyjności w czymś

» na medal - w kontekście zachwytu czymś

» na medal - w kontekście bezkonurencyjności czegoś

» na medal - w odniesieniu do czegoś zadziwiającego

» na medal - jako cecha osoby bardzo dobrej w czymś

» na medal - w kontekście określenia świetności czegoś

» na medal - jako wykonanie czegoś w sposób mistrzowski

» na medal - w kontekście wykonania czegoś bez zarzutów

» na medal - jako określenie czegoś budzącego podziw swą celnością

» na medal - w kontekście doskonałości wykonania czegoś

» na medal - w odniesieniu do określenia sumiennego pracownika

» na medal - w odniesieniu do wartościowego człowieka

» na medal - w kontekście czegoś dobrze prognozującego

» na medal - w odniesieniu do czegoś zrobionego na medal
              • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 20:18
                😂

po pierwsze nie podałaś źródła, po drugie żaden słownik nie zawiera odpowiedzi na problemy kulturowe ani żadne inne, oprócz niektórych językowych
                • wapaha Re: Dziaders 07.03.21, 21:06

po pierwsze nie podałaś źródła, po drugie żaden słownik nie zawiera odpowiedzi na problemy kulturowe ani żadne inne, oprócz niektórych językowych

Ziutka, ale to nie jest problem kulturowy big_grin
                  To Twój problem z odbiorem tej frazy

Ja tam często słyszę , że jestem dziewczyna na medal i nie ma w tym krzty protekcjonalności- smile
                  • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 10:20
                    "Ziutka, ale to nie jest problem kulturowy big_grin
                    To Twój problem z odbiorem tej frazy

Ja tam często słyszę , że jestem dziewczyna na medal i nie ma w tym krzty protekcjonalności"

Owszem, patriarchat to jest problem kulturowy. A entuzjazm, z jakim większość facetów rwie się do tego, żeby wystawiać kobietom oceny, choć nikt ich o to nie prosi, ani nie pyta o zdanie, to duży element tego patriarchatu.
                    To, że Tobie to nie przeszkadza, nie oznacza, że problem nie istnieje.
                    • la_felicja Re: Dziaders 08.03.21, 14:57
                      A ty nigdy nie powiedzialas nikomu, ze jest super facetem? Albo chociazby fajnym facetem? Bo ja owszem - i co, wtedy taki ktos mialby sie oburzyc, ze jak smiem go oceniac?
                      "Na medal" ja osobiscie o nikim nie powiedzialam, bo to jakies takie staroswieckie okreslenie, ale tez w tym niz zlego nie widze.
                      • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 16:01
                        Pomiędzy powiedzeniem przez kobietę facetowi, że jest super facetem, a powiedzeniem przez faceta kobiecie, że spisała się na medal rodząc, jest ogromna przepaść wynikająca z różnych kontekstów i uwarunkowań kulturowych. W zasadzie to co ma piernik do wiatraka?

Porównajmy może najpierw "jesteś fajnym facetem" z "jesteś fajną kobietą".

"Jesteś fajnym facetem" - powiedziane w sytuacji prywatnej, poza pracą, w kontekście rozmowy takim tekstom sprzyjającej, jest ok. Szanse, że facet uzna, że to nie na miejscu są raczej niewielkie (choć oczywiście zawsze jest ryzyko).

"Jesteś fajną kobietą" - powiedziane w sytuacji prywatnej, poza pracą, jest teoretycznie ok ale już POD WARUNKIEM - że kontekst rozmowy i relacji temu sprzyja (jakaś randka, flirt). Facet powinien też liczyć się z tym, że może jednak usłyszeć w odpowiedzi: "dziekuję, ale nie pytałam cię o zdanie".

Dlaczego nie ma tu równości?
                        Dlatego, że facetów nie dotyczą tysiące lat dyskryminowania ze względu na płeć, molestowania, mobbingu i nagabywania na ulicach. Dlatego, ze facetów nie dotyczą tysiące lat przedmiotowego traktowania.

Faceci od wieków decydowali za nas, oceniali jak kawałek mięsa na sprzedaż i mówili nam jak żyć.

I w tym kontekście, facet w XXI wieku, mający czelność przyznać swojej kobiecie medal ZA RODZENIE, albo rzucający inne protekcjonalne teksty, jest dziadersem nie do przyjęcia.

• arista80 Re: Dziaders 08.03.21, 16:10
                          Piataziuta, poluzuj warkoczyk i wrzuć na luz, zamiast dorabiać dziwne teorie do jednego, napisanego w przypływie radości zdania. Śmieszne jest to, że ty się tu tak produkujesz, a oni po prostu cieszą.
                          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 16:17
                            warkoczyk mam luźny
                            a produkuję się dla was
                            • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 16:17
                              dla nas w sumie
                              • bo_ob Re: Dziaders 08.03.21, 16:23
                                piataziuta napisała:

> dla nas w sumie

żeby nas rozśmieszyć ?
                                • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 16:27
                                  coś się z tobą stało złego bo_ob,
                                  mam wrażenie, że ktoś mniej sprawny intelektualnie przejął twoje konto
                                  wszystko w porządku?
                                  • bo_ob Re: Dziaders 08.03.21, 16:38
                                    piataziuta napisała:

> coś się z tobą stało złego bo_ob,
                                    > mam wrażenie, że ktoś mniej sprawny intelektualnie przejął twoje konto
                                    > wszystko w porządku?

ze mną wszystko dobrze wink

naprawdę mnie śmieszy, jeśli oburzasz się gdy jakiś obcy facet - celebryta w przypływie radości z nowego syna komplementuje jego matkę, której to raczej nie przeszkadza - więc ani to twój mąż, ani twoje dziecko, ani twoja sprawa

• piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 17:01
                                      na takiego posta też już wcześniej odpowiedziałam

gdyby się przypadkiem okazało, że oprócz negowania wypowiedzi, której nie rozumiesz, zachciało ci się wiedzieć o co chodzi - możesz sobie znaleźć i przeczytać
                        • la_felicja Re: Dziaders 08.03.21, 16:33
                          W sumie, jak tak to ujelas, to troche racji masz.
                          Chociaz, podejrzewam, ze on po prostu tak chlapnal, nie zastanawiajac sie glebiej nad sensem wypowiedzi.
                          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 16:41
                            Domyślam się, że chlapnął.
                            Ale żeby coś zmienić, od czegoś trzeba zacząć.
            • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 20:25
              okej.

możemy się uspokoić, bo wszak nie o nasz poród chodzi, a ta pani nie prosiła nas o bohaterskie rzucanie się rejtanem w jej obronie przed straszliwym uciskiem tyranicznego partnera, który śmiał użyć potocznego wyrażenia w którym pojawia się słowo medal.

okrucieństwo butnego patriarchatu jest do znalezienia gdzie indziej, ale, cóż, niekoniecznie w świecie vanilla słodzących sobie celebrytów.
              • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 10:27
                stephanie.plum napisała:

> okej.
                >
                > możemy się uspokoić, bo wszak nie o nasz poród chodzi, a ta pani nie prosiła na
                > s o bohaterskie rzucanie się rejtanem w jej obronie przed straszliwym uciskiem
                > tyranicznego partnera, który śmiał użyć potocznego wyrażenia w którym pojawia s
                > ię słowo medal.

Akurat fakt, że sprawa nie jest dla żadnej forumki personalna, jest wspaniały bo dzięki temu, może zaistnieć jakaś dyskusja, która nie stanie się po chwili personalnym obrzucaniem się błotem.

A ponieważ egurola sam wystąpił do publiczności z wyżej wymienionym stwierdzeniem, nikt nie złamał jego prywatności, nie podsłuchiwał i nie wypuścił nagrania bez jego zgody do mediów, to nie mam żadnych wyrzutów sumienia, że zrobiłam z tego dyskusję.

> okrucieństwo butnego patriarchatu jest do znalezienia gdzie indziej, ale, cóż,
                >niekoniecznie w świecie vanilla słodzących sobie celebrytów.

Pewnie, że jest do znalezienia gdzie indziej, ale tu też jest.
        • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 19:55
          Ja wiem, że ty masz wyjątkowo specyficzne pojęcie o związku i relacjach, ale nie, w zdrowej relacji chwalenie czy gratulowanie czegokolwiek nie jest patologią tylko dowodem dumy czy uczuć. Jak rozumiem, kiedy powiem mężowi "gratuluję podwyżki" to jestem protekcjonalna według ciebie? Albo kiedy po przebiegnięciu przeze mnie maratonu on powie mi: brawo, dałaś radę, jestem z ciebie dumny, to też jest dziadersko protekcjonalny?
          • milupaa Re: Dziaders 07.03.21, 21:13
            Ziuty nigdy nikt nie chwalił więc dla niej to jest jak policzek, trzeba jej współczuć 🙂
            • boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 21:40
              Zazwyczaj to osoby malo chwalone sa lase na bezpodstawne pochwaly, a osoby czesto chwalone nie daja sobie wciskac kitu.
              • milupaa Re: Dziaders 07.03.21, 22:42
                A skąd takie wnioski? Osoby często chwalone nie doszukują się patriarchalnej obrazy w prostym zwyczajowym zdaniu wypowiedzianym do żony po porodzie.
                • jowita771 Re: Dziaders 08.03.21, 10:04
                  On to do żony prywatnie powiedział? Skąd więc o tym wiemy?
            • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 10:46
              milupaa napisała:

> Ziuty nigdy nikt nie chwalił więc dla niej to jest jak policzek, trzeba jej wsp
              > ółczuć 🙂

Twoja próba dowalenia ad personam jest strasznie słabiutka.
          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 10:45
            kk345 napisała:

> Ja wiem, że ty masz wyjątkowo specyficzne pojęcie o związku i relacjach, ale ni
            > e, w zdrowej relacji chwalenie czy gratulowanie czegokolwiek nie jest patologią
            > tylko dowodem dumy czy uczuć.

Oddzieliłabym gratulacje od chwalenia.
            Chwalenie jest dla mnie (raczej) w większości przypadków protekcjonalne. Chwalą rodzice dzieci, nauczyciele uczniów, trenerzy podopiecznych. Partner niech mnie nie chwali, bo nie jest w stosunku do mnie osobą nadrzędną, ani nie jest ode mnie lepszy.
            Wyjątkiem jest sytuacja, gdy postanawiamy, że partner nauczy mnie swojej specjalizacji - wtedy chwalenie jest, według mnie, na miejscu.

Gratulacje są, według mnie, ok.

>Jak rozumiem, kiedy powiem mężowi "gratuluję pod
            > wyżki" to jestem protekcjonalna według ciebie?

Według mnie, raczej nie.

>Albo kiedy po przebiegnięciu prz
            > eze mnie maratonu on powie mi: brawo, dałaś radę, jestem z ciebie dumny, to też
            > jest dziadersko protekcjonalny?

Na "brawo, dałaś radę" - zapytałabym czy mówi tak, bo wątpił, że dam radę? Albo: "Wiem, że dałam, ale dziękuję, że udało ci się dokonać takiego spostrzeżenia."

A na "jestem z ciebie dumny", zapytałabym, czy gdybym w połowie przerwała to już nie byłby dumny? 20 km to też przecież dużo.

Aczkolwiek rozumiem, że nie każdy lubi się przypieprzać o każde słowo. Ja też nie zawsze to robię.
    • tereso Re: Dziaders 07.03.21, 19:37
      Jakby mój mąż dał mi pierścionek "za" urodzenie dziecka albo powiedział, że spisałam się na medal to bym poczuła złość, więc dla mnie też dziaderskie. Ale to jak widać indywidualnie każdy widzi.
      • woman_in_love Re: Dziaders 07.03.21, 19:43
        a jakby dał samochód ?
        • tereso Re: Dziaders 07.03.21, 19:55
          smile niech pomyślę- też
        • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 19:56
          To zasłużyłby na lanie po mordzie i rozwód, każdy sąd by to klepnął jako wyłączną winę rozpadu związku
      • zuzanna_a Re: Dziaders 07.03.21, 20:46
        A co wg ciebie ma zrobic mezczyzna? Co powiedziec? Jak sie zachowac? To jego wina ze to kobiety rodzą? Jak widzi ile sie przy tym naplacza, namecza, jak wyglada sam momwnt narodzin, ile to cierpienia / to wg ciebie nie maja prawa wyrazic zadnego zachwytu, niczego? Jaki tekst nie jest dziaderski? Jak zachowac balans i rownosc w obszarze ktory biologia determinuje jako calkowicie rozny?
        • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:11
          zuzanna_a napisała:

> A co wg ciebie ma zrobic mezczyzna? Co powiedziec? Jak sie zachowac? To jego wi
          > na ze to kobiety rodzą? Jak widzi ile sie przy tym naplacza, namecza, jak wygla
          > da sam momwnt narodzin, ile to cierpienia / to wg ciebie nie maja prawa wyrazic
          > zadnego zachwytu, niczego? Jaki tekst nie jest dziaderski? Jak zachowac balans
          > i rownosc w obszarze ktory biologia determinuje jako calkowicie rozny?

Jest różnica pomiędzy zachwycaniem "jestem zachwycony", a ocenianiem "zrobiłaś to dobrze".
          Facet, żeby nie być dziadersem, powinien unikać słownego oceniania.
          A po porodzie być blisko i robić jak najwięcej żeby odciążyć kobietę.
          Kwiaty moim zdaniem nie są potrzebne, ale chyba nikt się za nie by nie obraził.
          Biżuteria i inne samochody, to już trochę forma przekupstwa.
          • morekac Re: Dziaders 08.03.21, 12:12
            >Biżuteria i inne samochody, to już trochę forma przekupstwa.
            I jeśli to małżeństwo, to najczęściej i tak ze wspólnego majątku.
      • azja_pl2 Re: Dziaders 07.03.21, 20:49
        A jakby dal kwiaty? Albo usciskal ze lzami w oczach z wdziecznosci i podziwu?
        • arista80 Re: Dziaders 07.03.21, 20:57
          Mój mnie uściskał. Bezczelny.
    • mama303 Re: Dziaders 07.03.21, 19:44
      to akurat potoczny dość tekst, żaden tam dziadersowy, że ktoś spisał się na medal
      • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 20:07
        polszczyzna twój wróg!
        • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:13
          Polszczyzna ewoluuje na osi historii, razem z kulturą.
    • fornita111 Re: Dziaders 07.03.21, 20:19
      Sie porwalas z motyka na slonce. Zmiana dziaderskiego jezyka to jest ta fala feminizmu, ktora do nas nigdy nie dotrze.
      • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:40
        spoko, język to żywy byt, ewoluuje.

gorzej, gdy się chce go na siłę zmieniać, wychodzą sytuacje rodem z tragifarsy, gdy już nie można powiedzieć, że ktoś "spisał się na medal" (istnieje takie wyrażenie, nie mające kontekstu "ja ten medal przyznaję"), bo zaraz padają pytania, co to a medal, i czy aby nie brązowy.

:~O
        • boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 21:50
          Stefan, przeciez nie chodzi tylko o to wyrazenie, ale wogole o postawe « gratulacji » i chwalenia tudziez podziwu, wobec porodu.

Dziwi mnie ta histeria i przekrecanie « oh juz nic nie mozna powiedziec! Kopa w dupe dac poloznicy najlepiej », jakby nikt nie widzial innej reakcji
          • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:58
            no to głupia jestem, bo nie rozumiem co złego w postawie gratulacji i chwalenia tudzież podziwu wobec porodu.

sama wobec wielu porodów w rodzinie przyjmowałam taką postawę. ja te kobiety podziwiałam.
            zaczyna już mnie to nudzić, ale "spisała się na medal" to naprawdę to samo co "ja szary żuczek widzę ją w glorii i chwale, bo ma za sobą nie lada wyczyn".

ale może nie wiem co mówię, bo sama nie mam porodu na koncie.

co zaś do histerii, to nie przesadzajmy.
            • boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 22:24
              Poza trolami, to przynajmniej jedna dyskutantka histeryzuje i nie jestes nia ty😛

Nie wiem czy ta postawa gratulacyjna jest zla, dla mnie to zenujace dziwactwo- tym bardziej ze strony ojca dziecka
              podziwiac mozna, why not, wtedy sie ewentualnie mowi « jestem pelna podziwu », a rodzaca odpowiada « ale osochodzi? »😉

Juz tlumacze co wyniknelo z konsultacji z obecnym przy moim porodzie meskim specymenie - czul cos miedzy pokora a bezsilnoscia, a jedynym co go interesowalo bylo nasze zdrowie; byc moze niektorzy mezczyzni wobec tej bezsilnosci probuja pochwal, prezentow, prasowania firan

Przyrzekam, ze to fajny gosc, doskonaly ojciec, generalnie tzw normals, dumny ze mnie bywa, czasami podziwia, ale tutaj to « nie byla ta sytuacja »

Ps nie jestes glupia ani stara, zacofana, pruderyjna, czy co tam, i dobrze o tym wiesz; jak i ziuta wie ze ja lubisz, i ty wiesz ze ja ciebie lubie, wiec nie piszmy se juz takich bzdetow😘
              • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 22:32
                fajnego masz męskiego spacymena!

i zgadzam się z hasłem o niepisaniu bzdetów :~)
                • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 22:33
                  no i dzięki, nawzajem!!!
                • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 22:34
                  hehehe, s p e c y m e n a
              • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:22
                "Juz tlumacze co wyniknelo z konsultacji z obecnym przy moim porodzie meskim specymenie - czul cos miedzy pokora a bezsilnoscia, a jedynym co go interesowalo bylo nasze zdrowie; byc moze niektorzy mezczyzni wobec tej bezsilnosci probuja pochwal, prezentow, prasowania firan "

O to jest bardzo dobre podsumowanie. Pochwały gratulacje, prezenty, to taki troglodytyzm i infantylizm w dziedzinie wyrażania emocji. Można zaakceptować od kogoś obcego, kto nie wie co powiedzieć, ale od własnego partnera to trochę marne.
                A gdy jeszcze W TAKIEJ SYTUACJI facet się ustawia w pozycji oceniającego, że urodziła "na medal", to już mega żałosne.
        • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:17
          stephanie.plum napisała:

> spoko, język to żywy byt, ewoluuje.
          >
          > gorzej, gdy się chce go na siłę zmieniać, wychodzą sytuacje rodem z tragifarsy,
          > gdy już nie można powiedzieć, że ktoś "spisał się na medal" (istnieje takie wy
          > rażenie, nie mające kontekstu "ja ten medal przyznaję"), bo zaraz padają pytani
          > a, co to a medal, i czy aby nie brązowy.

Można powiedzieć co się chce, Stefka. Można też skrytykować. smile
          To nie tragifarsa, tylko życie. tongue_out
      • boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 21:46
        Zapytalam swojego faceta, podajac przyklad « good job », to popatrzyl skonsternowany (ja tez bym byla gleboko zazenowana)😛
        • fornita111 Re: Dziaders 07.03.21, 21:49
          Przeciez to juz ichi wyjasnila najlepiej. Nic juz dodawac nie trzeba wink
          • boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 21:51
            Jeszcze nie doczytalam calej dramy 😛
      • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:14
        fornita111 napisała:

> Sie porwalas z motyka na slonce. Zmiana dziaderskiego jezyka to jest ta fala fe
        > minizmu, ktora do nas nigdy nie dotrze.

Myślę, że masz rację.
        Ale próbować można.
    • solejrolia Re: Dziaders 07.03.21, 20:20
      Yyyy, ale o co chodzi?
      Czy tylko ja jedna nie widzę nic złego w napisaniu "Mama spisała się na medal!". Czy jest to nawiązanie do czegoś, co napisał wcześniej, jakaś kontynuacja jakiejś sytuacji , czy co?

Nie cierpię gościa, mierzi mnie jego widok, i absolutnie nie jestem jego adwokatem i nie biorę go w obronę, ja tylko nie kumam o co chodzi, i co jest złego w tym ogólnie używanym powiedzeniu.
      • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 21:35
        a ja go w życiu nie widziałam na oczy, nie wiem nawet, kto to.
      • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:24
        Jeśli chcesz się dowiedzieć, to przejrzyj posty, bo już to zostało powiedziane parę razy.
    • arista80 Re: Dziaders 07.03.21, 20:22
      Do mnie w podobny sposób powiedziała położna po dość ekspresowym porodzie syna. Z kolei po porodzie córki, który był długi, gratulował mi lekarz i też powiedział coś w deseń, że dobrze się spisałam i dałam radę.
      Tak więc nie widzę w tym tekście nic złego. Jest jednym z wielu tekstów, wypowiadanych często bezwiednie przy tego typu okazjach.
      Ja przed chwilą powiedziałam synkowi, że spisał się na medal, bo w końcu udało mu się zrobić kupęsmile
      • tereso Re: Dziaders 07.03.21, 20:32
        O dziwo od położnej czy lekarza by mnie nie zabolało.
        • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 20:39
          Ale zabolałoby cię usłyszenie tego od kochającego i wspierającego (zakładam brak patologii) mężczyzny, którego rozpiera duma?
          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:36
            Nie zabolało, a zirytowało i przywiodło na myśl, że mąż to idiota i bufon.
        • ichi51e Re: Dziaders 07.03.21, 21:12
          bo sa w stanie jakos ocenic jak sie spisalas...
          • iwles Re: Dziaders 07.03.21, 22:57

Zakladasz, ze facet jest prymitywnym idiotą?
      • zuzanna_a Re: Dziaders 07.03.21, 20:41
        Ja tez nie rozumiem, wy juz wszedzie doszukujecie sie wszystkiego. Bo porod? Czy o co chodzi? Jak zyla dobrze skacze to tez mowia ze sie spisal, jak wygram w biegu to tez mi mowia ze sie dobrze spisalam. Ba, moj chlop jak wytrzymal borowanie bez znieczulenia to i dentystka pochwalila ze sie spisal na medal/ ot zwykle uznanie i polularny zwiazek frazeologiczny.

Macie obsesje. Jak wg was ma pochwalic zone? W sensie drugiego czlowieka, ktory po prostu w jego oczach zrobil cos niesamowitego?

Nic nie powie to bedzie ze sie chlopu w tylku poprzewracalo i nie raczy skomentowac faktu, ze ma dzieciaka a to zona parla 2 godziny i jej peklo krocze.

Powie ze dala rade, ze byla silna, dzielna, ze po prostu jest dumny z tego ze wydala na swiat dziecko, bo to poniekad kryje te sformuowanie, ktore pokazuje sile tej kobiecosci - tez zle.

To co ma napisac/ powiedziec zeby nikt sie nie doj...bał, bo nie wiem?
        • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 20:46
          >To co ma napisac/ powiedziec zeby nikt sie nie doj...bał, bo nie wiem?

Ma milczeć znacząco, bo wszystko co powie i tak zostanie użyte przeciwko niemu. A nie daj bosze kwiaty przyniesie, albo biżuterię kupi, szowinistyczna świnia big_grin
          • zuzanna_a Re: Dziaders 07.03.21, 20:52
            No moj kupil kwiaty.
            Dom wysprzatal.
            Firanki wyprasowal.
            Obiadow na tydzien nagotowal. I przykro mu bylo jak cierpie po cc. I opowiadal wszystkim jaka bylam dzielna, ile sie nacierpialam, jaki dumny ze mnie ze probowalam sn mimo wszystko.
            Nie widze w tym nic dziaderskiego.
            Mysle ze oprocz patoli kazdy chlop na swoj sposob probuje w jakis sposob pochwalic zone, cos kupic, nie wiem, jakos pokazac jak umie ze po prostu docenia wysilek - ciazy, wyrzeczen, porodu. Wole takich ktorzy mowia ze zona dala mu syna, niz tych cwaniakow co po porodzie dzwonia do ziomkow i mowia „urodziliśMY” 😅
            • fornita111 Re: Dziaders 07.03.21, 20:57
              Nie dziubus, nie kazdy chlop chwali zone. Bo chwalic to moze nauczycielka ucznia, albo matka dziecko. Chlop moze podziekowac, wyrazic dume, wielbic, co tam chce. Chwalenie "dobrze sie spisalas" jest protekcjanalne.
              • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 21:07
                Ale wiesz, dziubuś, może jednak niech partnerka pana ocenia, czy to DLA NIEJ było protekcjonalne, czy nie
                • fornita111 Re: Dziaders 07.03.21, 21:11
                  Kazdy sobie ocenia bo napisal to publicznie. Przeciez na porodowce pod lozkiem nie lezalysmy podsluchujac tongue_out
              • majenkir Re: Dziaders 07.03.21, 21:11
                fornita111 napisała:
                > Chwalenie "dobrze sie spisalas" jest protekcjanalne.

Serio? Kto o tym decyduje co jest protekcjonalne? Ja chwale meza jak np. cos naprawi. Nie obraza sie jak nasze forumowe, pozal sie boże, feministki.
                • fornita111 Re: Dziaders 07.03.21, 21:16
                  Pozal sie boze forumowe feministki sie nie obrazaja, bo na swoich chlopow nie maja o co w tej materii tongue_out
                  • error.404 Re: Dziaders 07.03.21, 22:22
                    fornita111 napisała:

> Pozal sie boze forumowe feministki sie nie obrazaja, bo na swoich chlopow nie m
                    > aja o co w tej materii tongue_out
                    Tak, chłopy na wszelki wypadek rzadko się odzywają, bo nigdy nie wiadomo, o co taka się może przypieprzyć.
                    Życie z babą, która w każdej wypowiedzi szuka patriarchatu jest niewątpliwie emocjonujące, jak na polu minowym.
                    • fornita111 Re: Dziaders 07.03.21, 22:30
                      Sorry, ja z pokolenia na ktore nie dziala "bo cie wezma za straszna ZUA feministke!" tongue_out
                    • boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 22:31
                      A bo to dlatego! A ja juz myslalam, ze moj ma aspergera, ufff dzieki!😀
                • ichi51e Re: Dziaders 07.03.21, 21:45
                  ot polecam temat "dlaczego wzmocnienia pozytywne nie sa pozytywne"
            • kk345 Re: Dziaders 07.03.21, 21:05
              >Dom wysprzatal.
              >Firanki wyprasowal.

hehehe, czyli jednym słowem zasugerował, ze w chałupie było brudno a firanki jak psu z gardła i sam musiał się wziąć do roboty, bo ty nie ogarniasz? big_grin
          • solejrolia Re: Dziaders 07.03.21, 20:54
            big_grin
            No właśnie, chyba wreszcie zrozumiałam, że o to w tym wątku chodzi. Miał milczeć, bo co nie powie, to zawsze znajdzie się jakaś Ziuta, co się doczepi.
            • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:38
              Do milczenia też można się przyczepić przecież. tongue_out
        • morekac Re: Dziaders 08.03.21, 14:07
          >Jak zyla dobrze skacze to tez mowia ze sie spisal, jak wygram w biegu to tez mi mowia ze sie dobrze spisalam. Ba, moj chlop jak wytrzymal borowanie bez znieczulenia to i dentystka pochwalila ze sie spisal na medal

Bo to w dużej mierze zależy od tego, czy ma się moc sprawczą, by coś zrobić dobrze. Przy porodzie bardzo wiele rzeczy jest niezależnych od woli kobiety, ba, jest niezależne od czyjejkolwiek woli.
          Jak wygrasz w biegu - to wygrałas, bo trenowałaś i w tej mierze to zależało od ciebie. Przy porodzie możesz się oczywiście przygotować, ale i tak masz niespecjalny wpływ na to, ile czasu będzie trwała cała impreza, ani na to, czy nie będzie potrzebna cesarka, ani na to, czy będzie cię bolało czy nie, czy wszystko pójdzie szczęśliwie.
      • piataziuta Re: Dziaders 07.03.21, 21:03
        Dokładnie o to chodzi, tylko nie kumasz kwestii roli

Lekarz i położna to osoby kompetentne i nadzorujące poród, więc z ich ust stwierdzenie, że dobrze się spisałaś, jest na miejscu.

Tak samo ty, jako matka, pełniąca nadzór nad dzieckiem i wychowująca je, mówiąc, że spisało się na medal robiąc kupę - spełniłaś swoją rolę.

Facet mówiący do kobiety, że spisała się na medal bo rodziła, sztucznie wpisuje się w rolę osoby mającej kompetencje do oceny porodu (jakby był lekarzem czy położną) tudzież w rolę osoby mającej kompetencje do nadzorowania, wychowywania i oceniania kobiety. Czyli przypisuje sobie role których nie pełni, a które czynią go osobą nadrzędną.
        Tymczasem facet nie jest dla kobiety osobą nadrzędną <eureka>.
        • wapaha Re: Dziaders 07.03.21, 21:08
          Nie ziutka -zwrot o spisaniu sie na medal nie jest zarejestrowany dla zawodników danej konkurencji i osób nadrozrujących tę konkurencję
          To zwrot , który może być użyty przez każdego, kto chce pochwalić, wyrazić swoje uznanie
          • milupaa Re: Dziaders 07.03.21, 21:18
            Dokładnie. Poza tym przecież nie należy odbierać go dosłownie! Ja nie wiem jak można takiej prostej rzeczy nie rozumieć i rozkminiac czy mąż miał prawo przyznać żonie medal za porod 😅 Ręce opadają.
            • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:34
              No właśnie o to chodzi, że mąż nie ma prawa przyznać żonie medalu za poród, bo to żałosne i mega patriarchalne.
              Chyba, że komuś patriarchat pasuje, mnie nie.
              • bywalec.hoteli Re: Dziaders 08.03.21, 11:37
                ziuta, a z facetem rozmawiałaś o problemie?
          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:29
            wapaha napisała:

> Nie ziutka -zwrot o spisaniu sie na medal nie jest zarejestrowany dla zawodnikó
            > w danej konkurencji i osób nadrozrujących tę konkurencję
            > To zwrot , który może być użyty przez każdego, kto chce pochwalić, wyrazić swoj
            > e uznanie

Tak się przyjęło.
            A że w patriarchacie siedzimy głęboko, to mało osób widzi, że "spisać się na medal" wypowiedziane przez faceta o rodzącej kobiecie, nie jest na miejscu.
            W innych kontekstach może razi mniej, ale tu razi bardzo.
        • arista80 Re: Dziaders 07.03.21, 21:14
          Ja powiem szczerze, że nie rozumiem, o co ci chodzi, bo dla mnie to po prostu jeden ze standardowych tekstów, który może wypowiedzieć każdy, zarówno mąż jak i niemąż. W moim mniemaniu to po prostu docenienie wysiłku. I tym wysiłkiem może być poród, kupa u dziecka, zdany egzamin, cokolwiek. Ja poza porodem, usłyszałam go wiele razy, w różnych sytuacjach, wypowiadanego przez różne osoby, więc nie widzę tu żadnego protekcjonalizmu, tylko właśnie radość, że poszło wszystko dobrze. A same słowa napisane prawdopodobnie w przypływie euforii.
          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:41
            Nie szkodzi, jeśli do końca nie rozumiesz. Może zrozumiesz, a jeśli nie, to trudno.
            Ja do niektórych rzeczy w związku z patriarchatem bardzo długo dochodziłam. A do niektórych jeszcze nie doszłam.
        • error.404 Re: Dziaders 07.03.21, 22:26
          Tak dla porzàdku zapytam - ale Ty zdajesz sobie sprawę, że on jej fizycznie żadnego medalu nie dał?

Że np. jak ktoś môwi, że ratownicy spisali się na medal, to też nie jest wyraz protekcjonalizmu tylko podziwu?

• boogiecat Re: Dziaders 07.03.21, 22:37
            Mnie sie wydaje, ze ziuta zazdrosci matkom zlotego medalu, bo to kupa kasy, mozna tez sobie przetopic i zrobic zlota raczke do drapania plecow przez zastraszonego przez pozal sie borze feministke biedaka.
            • stephanie.plum Re: Dziaders 07.03.21, 22:41
              no ba. są tacy, co głoszą, że fachowe drapanie pleców jest lepsze niż seks.

(i nie daje pretekstu do późniejszych kłótni na temat komentarzy przy porodach...)
            • fornita111 Re: Dziaders 07.03.21, 22:42
              Ty sie nie mondruj, tylko chlopa odknebluj, tfu-feministko ty! tongue_out
            • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:42
              Co ty, mam złote medale w domu za zawody sportowe - to malowane tombakową farbą dziadostwo jest. tongue_out
              To już lepsza ta biżuteria by była. tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka