Dodaj do ulubionych

Gorąco mi w nocy

06.04.21, 09:12
Wybudza mnie w nocy od tygodnia uczucie gorąca. Co za tym idzie jestem spocona. Ale ogranicza się to tylko do głowy/włosów. Strasznie chcę mi się wtedy pić. Od czego to może być? Temperatura w domu taka sama. Pościel i piżama z bawełny. Mam dosyć długo i nigdy się w nich nie pociłam. Leków żadnych nie przyjmuję. To uczucie gorąca jest straszne. Miała tak któraś?
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:17
      Menopauza?
      • 3lato Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:20
        Dobijam do 41. To by było już?
        • mashcaron Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:23
          Nie wiem, musisz chyba zapytać lekarza.
        • nika222 Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:24
          To mogą być pierwsze objawy. Najlepiej zrobić badania.
        • kamin Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 20:02
          Pewnie. U.mnie też się podobnie zaczęło
    • kasiaabing Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:17
      Ja nie miałam ale moja mama przy menopauzie tak miała.
    • nika222 Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:19
      Dziewczyny już Ci napisały co to może oznaczać. Ja np.nie mam typowych uderzeń, a właśnie takie uczucie ogólnego gorąca.
    • molik28 Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:38
      Zacznij od zbadania hormonów czy to początki menopauzy. Może to też być stres, cukrzyca. Ostatnio też miewałam ataki napadu gorąca i pocenia. U mnie był to najprawdopodobniej stres. Zrób morfologię i badanie ogólne moczu. Zapisz się na teleporadę do ginekologa czy internisty. Niech wystawią skierowanie na badania. Jak je zrobisz to może się coś wyklaruje albo w międzyczasie ci przejdzie.
      • milka_milka Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 08:46
        Wizja teleporady u ginekologa mnie powaliła. smile
        • tilijka123 Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 15:32
          milka_milka napisała:

> Wizja teleporady u ginekologa mnie powaliła. smile
          >

Miałam w zeszłym roku. Wysłuchał co mam do powiedzenia i oświadczył: skąd mam wiedziec co pani jest, niech Pani przyjdzie do przychodni na badanie
    • alpepe Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:42
      U mnie bywał stres, ale do tego stopnia, że koszula nocna była mokra, musiałam się przebierać.
      • znowu.to.samo Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:50
        Ja mam to samo, jak mam stresowy czas to pocę się jakbym była pod prysznicem. Do tego ten pot ma wtedy dziwny zapach
    • pani_up Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 09:48
      Ja tam mam w ciąży...
    • ms.piggy Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 10:28
      menopauza
      stres
      zaburzenia hormonalne
      osłabienie wiosenne

albo po prostu za ciepło, ja spie w ok 19 st (ale nago i pod lekką, puchową kołdrą) najprościej dziś zakręć na cały dzień ogrzewanie i wywietrz sypialnie przed snem
    • beata.1968 Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 14:18
      To może być menopauza . Ja tak mam od 2 miesięcy , że znienacka robi mi się ciepło na twarzy i głowie , trwa parę minut i pojawia sie pot, u mnie to objaw menopauzy. Moja koleżanka przeszła to w wieku 36 lat , więc wiek nie jest przeszkodą tzn. nie jesteś zbyt młoda na to .
    • lalkaika Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 14:23
      Menopausa, zrob badania. Juz przeszlam to piekelko, latwo nie bylo.
    • 3lato Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 17:21
      Menopauza? Ale okres mam regularnie.
      • snakelilith Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 12:11
        3lato napisała:

> Menopauza? Ale okres mam regularnie.
        >

Uderzenia gorąca, to może być efekt spadku estrogenów regulujących temperaturę. Ponieważ estrogeny znacząco spadają dopiero bardzo późno i w sumie dopiero na krótko przed ostatnią miesiączką, czyli w okolicach 50, to zbadałabym hormony, bo w twoim wieku byłoby za wcześnie. Za wczesny spadek może mieć zdrowotne konsekwencje i dziś nie trzeba się z tym godzić.
      • princesswhitewolf Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 14:29
        >Menopauza? Ale okres mam regularnie.

takie sa objawy przekwitania czyli okresu przed menopauza. Kobiety maja albo nie maja regularne okresy przed menopauza i o niczym to nie swiadczy,

kwestia ile masz lat jak 20 albo 35 to moze byc za wczesnie a po 40tce juz nie jest to dziwo
    • ortolann Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 19:42
      Na początek uzupełnij płyny i elektrolity. Zmierz wtedy temperaturę, kontrolnie spróbuj sobie może przed nocą wziąć pyralginę i wtedy sprawdź czy pojawią się takie poty czy nie. Chorowałaś na covid? Robiłaś test? Może przeszłaś bezobjawowo?
      • ortolann Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 19:44
        Nie dopisałam: ja mam to po covidzie, od tygodnia, mniej-więcej, pocę się jak mysz. Niby coraz mniej, ale przez pierwszych kilka nocy piżama była kompletnie do przebrania, nie dało się w niej spać dalej.
        • ga-ti Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 19:58
          Też tak miałam ze dwa tygodnie po covidzie. Przebierałam się w nocy, przekładałam poduszkę, kołdrę, a rano wszystko wietrzyłam, zmieniałam poszewki. Później przebierałam się już tylko rano, ale od razu po wstaniu, bo koszulka była mokra. Przeszło.
          • ortolann Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 21:02
            Dwa tygodnie? Ojezu, to jeszcze tydzień takiego czegoś. Strasznie wkurzające.
            • ga-ti Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 21:20
              Ale później było już lepiej, przebierałam się tylko rano big_grin
              • ortolann Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 22:28
                Pocieszające
    • malia Re: Gorąco mi w nocy 06.04.21, 22:48
      Miałam takie objawy wcześniej niż ty, to były zaburzenia hormonalne, po ok pół roku ustąpiło, miałam coś przepisane, ale nie pamiętam już co
    • pani_tau Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 08:24
      Miałam tak przy ostrym niedoborze wit D
    • ajr27 Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 08:43
      Ja tak kiedyś miałam na początku infekcji gardła.
    • nikita1908 Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 10:03
      Premenopauza zapewne.
    • allijja Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 11:47
      mój mąż tak miał przez czas jakis. Poduszka mokra, musiałam kupic drugą żeby mozna było prać tę pierwszą.
      Raczej nie przechodził menopauzy....
      Poradziłam mu, zeby zaczął zażywać wit. D.
      Przeszło...
    • asfiksja Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 14:05
      A covid już przechodziłaś/jesteś zaszczepiona?
    • princesswhitewolf Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 14:09
      >Wybudza mnie w nocy od tygodnia uczucie gorąca. Co za tym idzie jestem spocona. Ale ogranicza się to tylko do głowy/włosów. Strasznie chcę mi się wtedy pic

klasyka lat przed menopauza. Starosc przypelzla jak mawiaja na tym forum i cos mowia o czolganiu sie do trumny lol
      jak sie czlowiek poci to i pic mu sie chce. A jak pije to sika a jak sika to wstaje, a jak wstaje to sie czuje zmordowany ze sie nie wysypia itd itp

• princesswhitewolf Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 14:26
        mierz cisnienie.
      • majenkir Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 17:55
        A jak pije to sika a jak sika to wstaje, a jak wstaje to sie czuje zmordowany ze sie nie wysypia itd itp

Ja całe życie wstaję na siku po kilka razy na noc 🤪
    • jdylag75 Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 14:14
      Miewam tak przy stresie.
    • przepio Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 17:48
      Pociłam się intensywnie parę lat temu, przez ok miesiac. Okropne to było. Bylam po -40 tce i tez myslalam o wczesnej menopauzie. Ale minęło, mam teraz więcej lat, hormony nadal w normie.
    • majenkir Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 17:57
      Menipauza albo mało vit D
      • majenkir Re: Gorąco mi w nocy 07.04.21, 17:57
        *o

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka