malia Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:33 Raczej nie, ale zdarzało mi się odrobinę dodać Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:34 ale ja bigosem określam również bigosopodobne kapustki Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:36 No ja wlasnie takie cos warze i mi sie do garnka przykleja i przypala od spodu 🤬🤬 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:11 Yyy dodalam po kolei wody, wina i przecieru, pozniej kapusta puscila wode i zrobil sie kapusniak🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:19 magdallenac napisała: > Yyy dodalam po kolei wody, wina i przecieru, pozniej kapusta puscila wode i zro > bil sie kapusniak🤷♀️ Luzik. Odparuj, zamiąchaj. W ostateczności - odcedź ciut. Będzie pysznie na pewno, nie ma innej opcji. Lepiej za rzadki niż przypalony przecie Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:18 Zmień garnek, bez skrobania tej przypalonej warstwy i dolej płynu, ale ja bym dolała bez cukrowego, nie wino, może soku z kapusty? Piszę intuicyjnie, bo bigos gotowałam trzy razy w życiu. Ale był ok. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:21 Za pozno zjedlismy zupe😀 nie ma juz czego skrobac. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 19:55 Mam problem, bo musiałabym odpowiedzieć i tak i nie 😄. Jak robię prawdziwy bigos z winem, suszonymi śliwkami, grzybami, na wędzonce, to zdecydowanie nie. Ale czasem robię wariację na temat bigosu i wtedy dodaję koncentrat. Lubię obie wersje. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:06 Dałam tak, bo ja zwykle robię niekanoniczny bigos i dodaję do niego też trochę sosu sojowego, powideł śliwkowych, miodu i nieraz nawet pomidorów w puszce. I sypię mnóstwo papryki. Bigos to u mnie = kapusta i mięso, a dodatki to już różne. Do takiego tradycyjnego staropolskiego się nie dodaje, wiem, już nawet chyba tu na forum była kiedyś dyskusja 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:14 nuclearwinter napisała: > > Do takiego tradycyjnego staropolskiego się nie dodaje, wiem, już nawet chyba tu > Ja i bigos staropolski- to nawet sie nie rymuje😀Mialo byc cos na ksztalt bigosu, zakonczylo sie kapusniakiem🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:18 Ale jak długo to już gotujesz? Bo dobry bigos gotuje się przynajmniej 3 dni. Pierwszego dnia minimum 2 godziny, a najlepiej 3. Potem wystudzić i następnego dnia gotujesz co najmniej godzinę, studzisz i trzeciego dnia znów przynajmniej godzinę. Na początku zawsze mój bigos jest dość rzadki, ale to wyparowuje podczas gotowania i po 3 dniach z kapuśniaku zrobi ci się bigos, bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:19 Juz zjedlismy gotowalo sie to wszystko pol godziny😬 3 dni mowisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:22 Pół godziny? Ale bigos z kiszonej kapusty? To bardzo krótko, mięso chociaż zdążyło się ugotować? Zasada jest taka, że bigos im dłużej gotowany, tym lepszy. Ja nie zawsze gotuję 3 dni, ale zawsze jednego dnia 2-3 godziny i potem następnego dnia chociaż godzinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:27 Tam byly tylko 3 plasterki szynki i kawalek bekonu. Nie bylo innego miesa. No dobra nie nazywajmy tego bigosem. Taka wodnista potrawka z kapusty z wedlina wyszla. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 21:33 Ej, spoko. Skoro już zjedzone, to znaczy, że smakowało i nie ma się co przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:24 Ale jak zjedliście i wam smakowało, to najważniejsze przecież 👍🏻 Następnym razem będziesz wiedziała i pogotujesz dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:29 Maz stwierdzil, ze nigdy takiego dziwnego bigosu nie jadl, a ja mu powiedzialam, ze to przepis z polnocy Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 21:34 magdallenac napisała: > Maz stwierdzil, ze nigdy takiego dziwnego bigosu nie jadl, a ja mu powiedzialam > , ze to przepis z polnocy Polski. Ossssz ty kłamczucho 😄. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:24 Ano. To faktycznie kapuśniak zrobiłaś. Dopiero 3 dnia to on bigosem ma prawo się zwać, to nocne "przegryzanie się" też ważne Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:32 pewnie chlusnelas za duzo wody i za szybko wina, tluszcz jakis byl? cebulka zeszklona? kapuste odcedzialas z zalewy? nastepnym razem wyjdzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:33 do bigosu daje przecier, do kapusty z grzybami nie Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:52 Bigos to głównie różne gatunki mięsa, wędzone i nie wędzone, trochę kiełbasy, długo gotowane w kapuście. Przyprawy to sprawa indywidualna, czerwone wino zawsze było i to wcale nie wytrawne, dawni Polacy lubili słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Szybka sonda- bigos 10.04.21, 20:49 A ja lubię taką przypaloną kapustę. Jak gołąbki to tylko odsmażane. Bigos robię dokładnie po połowie. Pól z przecierem i bez grzybów, druga część z grzybami i bez przecieru. Rodzina dokładnie podzielona w tych smakach 50/50. Odpowiedz Link Zgłoś