Dodaj do ulubionych

Chyba zrobię na obiad

• 1matka-polka Re: Chyba zrobię na obiad 17.04.21, 19:24
      Golabki po raz pierwszy w zyciu zrobilam. Z mlodej kapusty, wiec małe. Gotowalam je w wodzie po kapuscie a z tej wody mial byc sos a wyszla zupa pomidorowa ale i tak bylo dobre.
    • bknrkw1 Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 11:55
      A co dzisiaj na obiaT w Wysokim Trybunale ?

www.wysokieobcasy.pl/akcje-specjalne/7,156847,26943533,superbohaterka-wysokich-obcasow-2020-zapraszamy-do-udzialu.html?disableRedirects=true#S.wysokie_obcasy-K.C-B.3-L.1.maly
      • taniarada Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 13:18
        bknrkw1 napisał(a):

> A co dzisiaj na obiaT w Wysokim Trybunale ?
        >
        > www.wysokieobcasy.pl/akcje-specjalne/7,156847,26943533,superbohaterka-wysokich-obcasow-2020-zapraszamy-do-udzialu.html?disableRedirects=true#S.wysokie_obcasy-K.C-B.3-L.1.maly
        brukiew idź się ostrugać .
    • taniarada Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 13:17
      A mnie wpadła kostka lodu do wrzątku i nie mogę jej znaleźć.
      • ga-ti Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 13:50
        Użyj łyżki cedzakowej. Albo przecedź przez gazę, jeszcze jest szansa tongue_out
        • taniarada Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 14:23
          ga-ti napisała:

> Użyj łyżki cedzakowej. Albo przecedź przez gazę, jeszcze jest szansa tongue_out
          Dzięki .Taki ze mnie niedorajda .
    • arthwen Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 13:52
      Myśmy własnie śniadanie zjedli big_grin
      (Warzywa i szynka zapiekane w cieście francuskim, pewnie ma jakąś fachową nazwę, ale robiłam bez przepisu - ot resztki z lodówki trzeba było wykorzystać)
    • daniela34 Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 13:57
      U mnie dziś zupa krem z brokułów i selera naciowego i to jest coś, co mnie cieszy, bo jestem wielbicielką tej kombinacji smaków.
      Na drugie będą pierogi z mięsem z wczorajszej kaczki. Zero waste 😃
      • chococaffe Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 14:12
        krem z brokułów i selera naciowego

o..dzięki za inspirację, ja zwykle robię z porem
        • daniela34 Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 14:15
          To połączenie to jest moje odkrycie.
          • chococaffe Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 14:19
            Spróbuję przy okazji (chociaż fanką samego selera naciowego nie jestem, ale to połączenie może grać)
            • daniela34 Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 14:28
              Gra, gra. Ja też nie przepadam za selerem naciowym na surowo.
              • ginger.ale Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 14:35
                Ja się nauczyłam jeść dopiero jako studentka, najpierw z sosem blue cheese - jako dodatek do skrzydełek.
                Teraz tylko sam, lubimy oboje, więc schodzi.
      • 1papryczka.chili Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 15:02
        A możesz napisać jak robisz tą zupę? Kroisz seler, brokuł i do jednego gara do miękkości? Jakie przyprawy?
        • daniela34 Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 15:29
          Zaczynam od cebuli pokrojonej w kostkę, którą podsmażam na maśle, pod koniec daje też czosnek, potem idzie do tego seler i brokuł (łodyga drobno posiekana). To wszystko chwilę duszę, dodaję różyczki brokułowe, zalewą bulionem albo wodą. Przyprawy: pieprz, sól, tymianek, lubczyk, odrobina majeranku i na koniec szczypta chili.
          Dodatki na talerz: pestki słonecznika i feta (albo dowolny ser o wyrazistym smaku)
          • 1papryczka.chili Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 17:43
            Dzięki, musi być pyszne, zrobię w przyszłym tygodniu
    • kanna Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 14:13
      U mnie dziś wypas - rano córka zrobiła pancake, a jest w tym rewelacyjna.
      Na obiad mąż wyciągnął krewetki z zamrażalnika - co mu wyjdzie, sprawdzimy wink

A ja poszłam na rower big_grin
    • 1papryczka.chili Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 15:01
      Ja racuchy to zrobię na kolację. Teraz na obiad piekę warzywa (ziemniaki, marchewka, cukinia) i filety z kurczaka. Do tego zrobiłam surówkę colesław.
    • szmytka1 Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 15:08
      Ja sobie ptrzypomniałam, ze o 11 wstawiłam szynkę do pieca
      • primula.alpicola Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 16:01
        Jak się miewa po 4 godzinach w piecu? Mamnnadzieję że lepiej niż Rozalka z "Antka" 😆
        • szmytka1 Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 16:02
          było na niskiej temperaturze, więc spaliła się tylko cebulka, ale mięso jakieś niedobre, twarde i niesmaczne. Zjem na kanapki posmarowane musztardą.
          • primula.alpicola Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 16:04
            Ja takie nieudane pieczone mięsa kroję w plastry i duszę w garnku podlane bulionem.
    • ga-ti Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 15:15
      W piekarniku mam żeberka, a na kuchence dochodzą ziemniaki. Jeszcze tylko jakaś surówka. smile
      • grey_delphinum Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 15:32
        Grillowany filet z kurczaka, mizeria, ziemniaki, na deser - domowa szarlotka (w zasadzie zjedzona przed obiadem wink
    • solejrolia Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 15:36
      Schabowe ! Całe wieki nie jedliśmy !!!
      Do tego ziemniaki i kalafior z bułeczką.
      A teraz sernik- pierwszorzędnie mi wyszedł!

Mniam. Co za niedziela 😋😋😋
    • primula.alpicola Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 16:00
      Dziś pizza.
      Boże jak mi brakuje usiąść normalnie przy stoliku, a nie że kartony pod pachę i wypad😭
    • krwawy.lolo Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 18:13
      Racuchy z jabłkami to moja trauma z dzieciństwa. Matka chodziła do pracy i z braku czasu smażyła to obrzydlistwo na zapas. Musiałem żreć przez tydzień. Najczęściej zimne, z lodówki. Nie chciało mi się odsmażać.
    • a.g.n.i Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 18:36
      Zupa pomidorowa z własnego przecieru - latem zrobiłam ponad 30 słoików. Zmiksowana mrożona włoszczyzna, tenże przecier, odrobina tylko makaronu i trochę śmietany, bo lubię. Cały gar, będzie jeszcze na jutro i do pracy wezmę.
      A reszta, no cóż, zakombinowałam co robić, żeby się nie narobić, w związku z czym narobiłam się jak durnasmile. Wczoraj piekąc ziemniaczki (piekę ćwiartki a właściwie ósemki w skórce) zauważyłam parę takich, które trzeba jednak obrać i normalnie ugotować. No to rano zrobiłam. Piękne puree wyszło, tylko że puree chłop mi nie tknie. Pomyślałam, że będzie może tylko dla mnie do zjedzenia z młodą kapustą, którą mam zrobioną przez mamę (nie ma bata, mnie taka dobra nie wychodzi). No ale dobra, jestem w punkcie wyjścia, bo starego trzeba czymś nakarmić. W takim razie... może zrobię z nich kotlety ziemniaczane. Ale zaraz... mam biały ser. No to będą kotlety ruskie, albo... może ruskie naleśniki, bo przecież nie będę lepić pierogów, jak miałam się nie narobić. Właśnie stoję, smażę naleśniki bez końca i klnę smile Jak jeszcze kiedyś przeczytam u Musierowicz o "szybkich naleśnikach", i to jeszcze na kilka osób, to chyba walnę książką o ścianę smile
      A dlatego teraz, że my jemy bardziej obiadokolacje niż obiady smile
      Naleśniki trochę eksperymentalne - rok temu odkryłam do nich mąkę gryczaną, mieszam z pszenną pół na pół. Ale dziś są bez mleka - nie dlatego, że wegańskie, po prostu odkryłam, że mam kartonik śmietanki sojowej, której lada moment skończy się termin. Więc mam naleśniki z jajek, mąki, wody i śmietanki sojowej big_grin.
    • sandrasj Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 20:16
      Botwinka na wczorajszym rosole to ja robiłam ja, mąż mięso typu habanina big_grin w sosie własnym, młode ziemniaki i coleslaw.
      • sandrasj Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 20:17
        *chabanina. I dopiero sprawdziłam co to oznacza wg słownika.
        Coś innego niż wmówił mi mąż, to tył po prostu świeży karczek usmażony z przyprawami w kostkach.
    • biala_ladecka Re: Chyba zrobię na obiad 18.04.21, 20:19
      U nas dziś były kopytka z cebulką, młoda kapusta i mizeria. Crumble owsiane z jabłkami na deser.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka