kotejka Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 06:48 Tak, ja pamiętam i widzę potworne analogie Przyczyną bezpośrednią zamknięcia ludzi w nieludzkich warunkach w środku Europy przy zgodzie innych mieszkancow była choroba zakaźna, która ci rzekomo bezobjawowo lub lekko przechodzili Segregacja sanitarna, zakaz korzystania ze wspólnej służby zdrowia i restauracji i nakaz noszenia opaski Jest rok 2021 trwają prace legalizujące paszporty Wszyscy się cieszą i uważają za słuszne Zadumajcie się trochę z tym żonkilem w reku Może co zaświta, że nie w te stronę idziemy Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 07:41 pisałaś już kotejko sama, że ty chetnie w stronę Rosji, ale większość nie podziela twojego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 10:43 Potworne analogie? Poważnie? Czy was już do reszty popyerdoliło? Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 10:54 To raczej niektóre matki dostały jakąś fazę na gorszenie się, grzmienie, pałanie świętym oburzeniem itd. Może to jakiś objaw wypierania rzeczywistości, usprawiedliwiania własnej bierności.... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 10:56 aguar napisała: > uspraw > iedliwiania własnej bierności.... Pokaż przykłady swojej aktywności wobec naszej bierności Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 10:58 Litości. Dziuńki siedzące z kawką na tarasach widzą "potworne analogie" z gettami w czasach II wojny światowej. Jeszcze się porównajcie do tych, którzy wtedy zginęli. Śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 12:02 Co zrobiłaś ty? Wpisy należałby coś zrobić się nie liczą? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pamiętamy ? 22.04.21, 06:30 No tak, w sumie po psychiatrę na forum mogła zadzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 08:03 Pamiętamy. Ze swoją klasa rozmawiałam na ten temat już w ubiegłym tygodniu (a matmy uczę). Prosiłam o zrobienie żonkili i wczoraj sama z żonkilem wystąpiłam. To ważna rocznica, szczególnie jeżeli dotyczy historii miasta, w którym się mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 11:56 Polacy, z wyjątkiem kilku ematek, pamiętają. Mam nadzieję, że wiedzą także o przyczynach tego powstania, zamierzeniach jego uczestników. Szkoda, że reszta świata z państwem Izrael pamięta wybiórczo, nie wyciągając wniosków do czego może oprowadzić postępowanie okupantów. A co do pamięci reszty świata - kto słyszał o powstaniu Mau Mau, powstaniu Sipajow, a nawet o powstaniu Greków w XIX wieku. A u nas nawet powstanie Jakuba Szeli nazywa się rabacja, ruchawka Chłopska, zamieszkami a nie powstaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Pamiętamy ? 22.04.21, 10:39 To jest ocena. Jedni historycy piszą o powstaniu, inni o buncie, jeszcze inni o ruchawce. Teraz nazwano by to aktem terroryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Pamiętamy ? 20.04.21, 12:19 Polecam krótką książkę żony Edelmana "Tego co mówili, nie powtórzę". Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Pamiętamy ? 21.04.21, 01:49 Alina Margolis-Edelman była w ogóle niesamowitą postacią, zrobiła wiele dobrego, a rzadko się nie o niej mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
leia33 Re: Pamiętamy ? 21.04.21, 12:43 My pamiętamy, zresztą syn pasjonuje się historią. Przykre tylko, że w jego szkole żaden nauczyciel na żadnej lekcji nawet słówkiem nie wspomniał o rocznicy Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Pamiętamy ? 21.04.21, 21:06 Eeee, nie. Rodzinnie celebrujemy rodzinne święta. Historie znamy, syn wręcz doskonale. Nie trawię naszego polskiego babrania się w histori. Nie jest mi to do szczęścia potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Pamiętamy ? 23.04.21, 13:10 Pamiętam, siedmioletniemu synowi wyjaśniłam krótko i dość ogólnie, co to było za wydarzenie. A odkąd dzieci są w miarę świadome takich rocznic, wbijam do głowy, że wojna jest zła. To nie jest żadna przygoda, żadne bohaterstwo, tylko wielkie zło. Jak dorosną, to dobitniej wytłumaczę, że nie akceptuję gloryfikowania żadnych żołnierzy wyklętych, małych powstańców, "naszych chłopców". Pokażę zdjęcia z getta, zdjęcia ze wsi po przejściu Armii Czerwonej, zdjęcia z okopów. Pokażę wspomnienia powstańców warszawskich. Po to właśnie jest pamięć, po to się to "wałkuje", żeby więcej się nie powtórzyło. Odpowiedz Link Zgłoś