Dodaj do ulubionych

Sprzedaż mebli wynajmującego

13.05.21, 16:03
Dzień dobry,

Planuję wynająć mieszkanie, jednakże wynajmujący twierdzi, że nie ma opcji usunięcia mebli, które tam są. A niestety są brzydkie jak noc i bardzo bym się chciała ich pozbyć. Czy mogłabym je sprzedać „na własną rękę”? Oczywiście, nie mam nic przeciwko zapłacenia ich wartości wynajmującemu, boję się jednak, że się nie zgodzi. Czy za sprzedanie ich „po cichu” grożą mi jakieś konsekwencje?
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:05
      Nie ograniczaj się do mebli, sprzedaj od razu mieszkanie 🤦‍♀️
      • szmytka1 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 09:01
        big_grin big_grin
      • sunheart Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 15:17
        😂😂😂
      • milupaa Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 15:21
        🤣
    • pyza-wedrowniczka Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:05
      Mieszkanie masz oddać w stanie takim, jak na początku nie licząc normalnego "zużycia się". Więc konsekwencją może być na koniec wynajmu konieczność ich odkupienia.
    • daniela34 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:05
      Tak. Nazywa się to przywłaszczenie i podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.
    • asia_277 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:06
      to wynajmij inne, gdzie meble będą odpowiadały, a nie jakieś chamskie kombinacje
    • madame_edith Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:06
      No w najlepszym razie każe ci odkupić. W najgorszym oskarży o kradzież.
    • fifiriffi Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:09
      Serio???
    • palacinka2020 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:11
      Nie, nie mozesz. Mozesz jedynie wstawic do jakiegos magazynu i potem na koniec oddac z powrotem.
      • taki-sobie-nick Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 23:32
        Na koszt własny.
    • ginger.ale Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:14
      Możesz co najwyżej wynająć box (tzw.magazyn self storage) i przed końcem wynajmu wstawić meble z powrotem do mieszkania.
      Lokal musisz zwrócić w takim stanie w jakim wynająłeś.
      Nie, nie możesz rozporzadzac cudzym mieniem.
    • kropkaa Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:14
      Ostatnio przyszła na oglądanie mieszkania podobna pani. I od razu robi wymeblowanie. To, to i to do piwnicy chce wynieść, bo ona nie potrzebuje tylu mebli, a poza tym zabierają przestrzeń. Kanapa? Co to za kanapa? Beddinge? Hm, słyszała, że niewygodna, co prawda sama nie spała, ale słyszała. Z takimi ludźmi są potem tylko problemy, więc pani poradziłam znaleźć coś bardziej zbliżonego do preferencji.
    • reinadelafiesta Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:28
      Tak mi się jakoś po przeczytaniu tego postu przypomniały gromy ciskane przez niektórych forumowiczów pod adresem wynajmujących. Jacy to krwiopijcy, wyzyskiwacze, liczykrupy, zatruwający życie najemcom. Ośmielający się brać kaucję i niechcący jej rozliczać jako opłaty za ostatni miesiąc. Są tutaj może? Jakaś rada dla Wątkodawczyni?
      Co do meritum już się nie wypowiadam, bo odpowiedzi już padły. A poza tym jakoś mi się nie chce wierzyć, że można być tak bezczelnym.
      • jkwiatek99 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:54
        Zadałam uprzejmie pytanie, bo nie mam doświadczenia w wynajmowaniu mieszkania. Poza tym, nie chodzi o trzystuletni kredens babci, a o kanapę z Ikei.
        • daniela34 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 17:00
          Ależ nie trzeba mieć doświadczenia w wynajmowaniu, pytanie brzmi: czy mogę sprzedać cudzą rzecz ruchomą bez wiedzy i zgody właściciela. Wszystko jedno czy to meble wynajmującego czy pierścionek koleżanki.
          • heca7 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 08:31
            I jaka "Dobra Pani"- nie ma nic przeciwko oddaniu pieniędzy ze sprzedaży mebli wynajmującemu big_grin

Jako wynajmujący mogę powiedzieć co robię. Nie mam mieszkań zapchanych gratami ale jak najemca chce wstawić swoją kanapę lub stół to swoją zabieram do domu (mam gdzie przechować) a mniejsze meble wstawiam do komórki lokatorskiej (ale tak się składa, że jak większość komórek mam na poziomie mieszkań). Jakby mi najemca wpadł na pomysł sprzedaży to poradziłabym mu poszukać innego lokalu.
            • bywalec.hoteli Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 09:24
              a kto nosi i transportuje kanapę czy stół do domu? Mi by się nie chciało.
              • heca7 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 11:39
                bywalec.hoteli napisał:

> a kto nosi i transportuje kanapę czy stół do domu? Mi by się nie chciało.

Rzadko to się zdarza. Jakby co to w domu na, zdalnym zalegają dwa byki po 190 cm wzrostu...
                • bywalec.hoteli Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 15.05.21, 09:17
                  heca7 napisała:

> Rzadko to się zdarza. Jakby co to w domu na, zdalnym zalegają dwa byki po 190 c
                  > m wzrostu...

Posiadanie dwu byków zalegających na zdalnym niewątpliwie ułatwia sprawę smile
        • reinadelafiesta Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 17:04
          Doświadczenie w wynajmowaniu mieszkania nie ma tutaj nic do rzeczy. Ty pytasz, czy możesz bezkarnie rozporządzać cudzą własnością. Nie, nie możesz i mała wartość mebli nie ma tu żadnego znaczenia. To są elementarne zasady. A jeśli Ci warunki najmu nie odpowiadają, wynajmujący nie chce mebli usunąć - dziękujesz za poświęcony czas i idziesz szukać dalej.
          • potworia116 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 09:54
            Wynajmowałam dziesiątki mieszkań i od dziesięciu lat z okładem wynajmuję swoje. Złota zasada jest taka: ja cię mogę o wszystko zapytać, a ty mi możesz wszystkiego odmówić. Działa w obie strony. Nie widzę nic niestosownego w propozycji autorki, a wynajmujący ma pełne prawo na nią nie przystać.
            Nie rozumiem, jak zresztą zazwyczaj, forumowego oburzu.
            • ludzikmichelin4245 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 09:57
              Ja zrozumiałam, że ona chce to zrobić bez porozumienia z właścicielką i po prostu przy wyprowadzce powiedzieć: "proszę, to 800 zł za sprzedane meble".
              • potworia116 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 10:21
                Tak tak, doczytałam. Troll.
              • szpil1 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 15.05.21, 07:11
                ludzikmichelin4245 napisał(a):

> "proszę, to 800 zł za sprzedane meble".

Albo miesiąc przed: "proszę, to 800 zł za sprzedane meble, na poczet ostatniego czynszu". smile
                • bywalec.hoteli Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 15.05.21, 09:13
                  haha
            • makinetka82 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 10:00
              potworia116 napisała:

> Wynajmowałam dziesiątki mieszkań i od dziesięciu lat z okładem wynajmuję swoje.
              > Złota zasada jest taka: ja cię mogę o wszystko zapytać, a ty mi możesz wszystk
              > iego odmówić. Działa w obie strony. Nie widzę nic niestosownego w propozycji au
              > torki, a wynajmujący ma pełne prawo na nią nie przystać.
              > Nie rozumiem, jak zresztą zazwyczaj, forumowego oburzu.

To może poćwicz czytanie ze zrozumieniem, bo chyba Ci umknęło, że Błyskotliwa Wątkodawczyni pyta, czy może to zrobić " po cichu". Czyli ukraść komuś jego własne meble i puścić dalej.
            • potworia116 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 10:00
              O jeżu, doczytalam o tej sprzedaży "po cichu". Troll, a oburz słuszny, odszczekuję.
        • sundace46 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 09:07
          jkwiatek99 napisał(a):

> Zadałam uprzejmie pytanie, bo nie mam doświadczenia w wynajmowaniu mieszkania.

mózgu i podstawowych zasad współżycia tez nie masz, nie znasz? Litości.
        • taki-sobie-nick Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 15.05.21, 00:24
          Skoro to kanapa z Ikei, to co w niej takiego brzydkiego?
      • konsta-is-me Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 09:20
        No właśnie- krwiopijcy !
        W dodatku meble jeszcze w mieszkaniu były nie pod gust pani!!
        Bezczelność! 🤣
      • dyzurny_troll_forum Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 10:03
        reinadelafiesta napisała:

> A poza tym jakoś mi się nie chce wierzyć, że można być tak bezczelnym.

Są nawet bardziej!
      • taki-sobie-nick Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 23:33
        "Nie chcący". "Niechcący" to przysłówek.

A poza tym masz rację.
        • reinadelafiesta Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 15.05.21, 00:10
          "Zgodnie z uchwałą Rady Języka Polskiego przy prezydium Polskiej Akademii Nauk z dnia 9 grudnia 1997 roku (popartą i przyjętą w dniu 24 lutego 1998 roku przez Ministerstwo Edukacji Narodowej) partykułę nie z imiesłowami przymiotnikowymi - czynnymi i biernymi - piszemy zawsze łącznie, bez względu na znaczenie, tzn. z imiesłowem użytym tak w znaczeniu przymiotnikowym, jak i w znaczeniu czasownikowym, a więc zawsze: niepijący, niepalący" lpj.pl/porada9.htm
          Ale cieszę się bardzo, że co do reszty się ze mną zgadzaszsmile
    • netlii Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:38
      W jakim celu wynajmujesz mieszkanie, w którym nie odpowiada Ci wyposażenie?
      • jkwiatek99 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:51
        Odpowiada mi metraż, lokalizacja, właściwie wszystko poza wyposażeniem.
        • 1matka-polka Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 17:21
          jkwiatek99 napisał(a):

> Odpowiada mi metraż, lokalizacja, właściwie wszystko poza wyposażeniem.

To sie dogadaj z wlascicielem, powiedz, ze wszystko sama zalatwisz, pokaz mu jakie meble chcesz kupic i powiedz ze potem te meble zostawisz.
          A jesli o moje mieszkanie chodzi, to bym sie nie zgodzila tylko gdyby moje meble byly nowe albo te proponowane przez ciebie malo funkcjonalne lub paskudne. No troche jest tych warunkow...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 16:52
      Jak masz swoje meble to klikasz w opcjach wyszukiwania: mieszkanie nieumeblowane. Moi znajomi wynajmowali przez 10 lat w sumie 2
      3 mieszkania i szukali bez umeblowanej sypialni i salonu, mieli też swoją pralkę, tu zerowy problem, bo nawet jak byla to własciciel zabierał i wynosił do piwnicy.
      • palacinka2020 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 08:24
        Mieszkanie bez mebli w Polsce wbrew pozorom znalezc jest bardzo trudno.
        Nie kazdy wlasciciel ma piwnice, do ktorej mozna schowac pralke.
        Mam mieszkanie na wynajem i gdyby ktos poprosil, by cos wyniesc- niestety, ale polecilabym mu to zrobic na wlasna reke, nie mam czasu, sily ani ochoty wynosic meble.

Prawda jest tez, ze wiele mieszkan na wynajem to stare nieremontowane lokale po babci, gdzie znajduje sie skladowisko niepotrzebnych mebli zebranych po rodzinie. No ale mimo wszystko wyrzucac czy sprzedawac ich nie wolno, trzeba szukac mieszkania do skutku.
        • mia_mia Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 10:28
          Ja rozdałam po rodzinie i znajomych meble i od tamtej pory wynajmuję puste, bo takie chcieli pierwsi. Zaleta jest taka, że ludzie mieszkają po wiele lat, dwoje po 5 i teraz mam trzecich w tym pustym mieszkaniu, bo jednak przeprowadzka z całym majdanem jest bardziej kłopotliwa niż spakowanie kilku pudeł.
          • koronka2012 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 16:02
            Ja na początku przygody z wynajmem trafiłam na ludzi, którzy mieli swoje meble. Wiec posprzedawałem swoje za bezcen (prawie nowe), a państwo się rozmyślili...
    • borsuczyca.klusek Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 17:00
      Przemaluj na biało może będzie lepiej 🙄
      • ludzikmichelin4245 Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 08:35
        Akurat znam realną historię z tym malowaniem.
        Najemcy pomalowali meble (z politurą uncertain) na biało bez uzgodnienia z właścicielką.
        Jak nie lubię wielu wynajmujących, to dla mnie niepojęte nie zapytać uprzednio o zgodę uncertain
        • borsuczyca.klusek Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 14.05.21, 09:30
          Malowanie na biało to stały element wszystkich super duper programów wnętrzarskich. Stare? Brzydkie? Okleina odłazi? Pomaluj na biało będzie cudnie 🤦‍♀️

Moją własną mamę musiałam odwodzić od pomysłu malowania starej meblościanki 🙄
          Więc nie dziwię się, że są tacy co i na cudzym się zainspirowali.
    • zwyczajnamatka Re: Sprzedaż mebli wynajmującego 13.05.21, 17:09