Dodaj do ulubionych

Dieta bez laktozy

21.05.21, 22:50
Jest ktoś, kto taką stosuje? Czy unikacie całkiem produktów mlecznych, czy kupujecie te bez laktozy?
Po jak długim czasie można zaobserwować jakieś efekty?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 22:52
      Moje dziecko przestawiłam na mleko bez laktozy. Tak jak po zwyklym mleku efekt byl w ciagu 15 minut tak po bezlaktozowym jest rowniez. Tzn nie ma go.
      • malia Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 23:04
        Dziękuję ci, że chciałaś mi jakoś pomóc, ale piszesz tak dziwnie, że nie wiem o co ci chodzi
        • ichi51e Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 23:28
          Po wypiciu szklanki mleka w ciagu 15 minut dziecko przeczyszczalo. Gdy zmieniłam na bezlaktozowe - problem zniknął.
    • mika_p Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 23:25
      Lakztoza to bardzo prosty związek, dwucukier, który przy niedoborze odpowiedniego enzymu (laktazy) rozkłada sie na metan i dwutlenek węgla, powodując gazy, wzdęcia itp. Jeżeli to naprawdę laktoza jest problemem, to po kilku, kilkunastu godzinach od spożycia problem powinien zniknąć.

Ale swego czasu obserwowalam na f. Niemowlę ewolucję nazewnictwa związnego z problemem z nabiałem, najpierw mówiło się: skaza mleczna, potem skaza białkowa, a potem - nadal na alergię na białko mleka krowiego: nietolerancja laktozy. Co jest zupełnym pomieszaniem pojęć, bo białko to białko, a laktoza to laktoza (cukier). Dieta eliminacyjna pod kątem białka mleka krowiego wymaga dużo więcej czasu (ze trzy tygodnie) niż eliminacja laktozy.

U mnie w rodzinie osoba podejrzewająca problem z laktozą zmieniła mleko na bezlaktozowe, a resztę nabiału je normalnie.
      • ichi51e Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 23:29
        No wlasnie sery, maslo - maja tak malo laktozy ze wiekszosc ludzi daje rade. Glownie czyste mleko jest problematyczne.
      • malia Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 23:30
        No ten czas mnie zastanawia, myślałam, że z tydzień wyrzeczeń wystarczy, żeby sprawdzić, czy to akurat szkodzi, ale lekarka mówiła o dwóch miesiącach. A ja jestem uzależniona od serów
        • ichi51e Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 23:32
          Sery akurat l mozna znalezc niskolaktozowe. Tyle ze mleko bezlaktozy jest po prostu słodzone cukrem wiec jest bardziej kaloryczne
          • kiddy Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 10:12
            Nie jest słodzone cukrem. Po prostu laktoza jest rozbijana na glukozę i galaktozę, dlatego to mleko jest słodsze w smaku.
        • mamtrzykotyidwa Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 00:35
          Ale co chcesz sprawdzić?
          Laktoza, albo daje rozwolnienie i bóle brzucha, albo nie daje. Wystarczy nie jeść laktozy przez kilka dni i widać, że nie ma się problemów, a potem zjeść i od razu będzie widać, że problem jest.
        • mamtrzykotyidwa Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 00:45
          Jeśli jesteś uzależniona od serów, to raczej sugeruje alergię na białka mleka.
          Od jakich serów? Żółtych, czy białego? Jak od żółtych, to alergia na kazeinę.
          • pani_up Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 10:20
            Jak jest uzależniona to znaczy że ma na nią alergie? Dziwne rzeczy w tym wątku
            • mika_p Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 10:33
              Jak jest pisze, że jest uzależniona od serów, to znaczy, że spożywa sporo serów, a mleka niekoniecznie.
              Problematycznym składnikiem w żółtym serze jest raczej bialko niż laktoza, kkórej jest niewiele
            • ichi51e Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 10:56
              jak masz alergie to są dwie opcja - albo cię odrzuca albo ciągnie. U nas litr mleka dziecko wypija dziennie po tym jak przystosowaliśmy...
            • memphis90 Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 12:19
              Przecież ona zawsze i u kazdego rozpoznaje alergię na nabiał i "uzależnienie" jako objaw tej alergii.
              • mamtrzykotyidwa Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 15:32
                Nie zawsze, nie u każdego i nie zawsze na nabiał.
                Ja chcesz mi dogryzać, to rób to rozsądniej.
          • malia Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 14:38
            Miałam na myśli to, że lubię sery, mało jem wędlin, a na kanapkę coś dać trzeba. Nie wiem, czy mam alergię na nabiał, mam dolegliwości pokarmowe i w oczekiwaniu na wizytę u gastrologa lekarka rzuciła taki pomysł, że może zacząć od eliminacji laktozy
            • malia Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 14:39
              Ale po opisie Ichi myślę, że to nie to, nie reaguję w taki sposób
              • ichi51e Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 15:33
                może tez być gluten - jeśli źródłem kanapka
                • malia Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 17:08
                  Nie pisałam, że po kanapkach mam jakieś objawy, tylko, że jem ser
              • mamtrzykotyidwa Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 15:36
                A w jaki?
                • malia Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 17:09
                  mam dziwne mdłości, robi mi się niedobrze. Nie wiązałam tego z jedzeniem, bo występowało w sposób niezależny, przynajmniej tak mi się wydawało
                  • mamtrzykotyidwa Re: Dieta bez laktozy 23.05.21, 18:12
                    Mdłości to mogą mieć mnóstwo różnych powodów.
                    Idź najpierw do lekarza, porób podstawowe badania krwi i moczu, próby wątrobowe, oraz USG i w zależności od wywiadu może ci lekarz jeszcze coś zleci.
                    Dopiero, jak wykluczysz przyczyny chorobowe, to wtedy szukaj alergii i przyczyn w jedzeniu.
    • irma223 Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 23:28
      Mi szkodzą wszystkie mleka, także te "bez laktozy". Ale inne produkty mleczne mogę używać. Od kiedy pozytywny efekt? Brak negatywnych efektòw zauważalny od razu, czyli tego samego i następnego dnia. Kiedy wypiję normalne mleko, cierpię przez dwa dni. Ale zdaża się "raz na ruski rok", że mam silną potrzebę właśnie mleka i wtedy po wypiciu nawet jednej szklanki nie odczuwam żadnych negatywnych skutków.
      • ichi51e Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 23:30
        No to chyba nie laktoza jest problemem a jakies bialka mleczne.
      • irma223 Re: Dieta bez laktozy 21.05.21, 23:30
        *zdarza się
    • segregatorwpaski Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 10:44
      Zmieniłam mleko na takie bez laktozy.
      Tak samo jogurty, śmietanę i masło.
      Najciężej było ze śmietaną 30% ale znalazła w końcu miejsce gdzie ją mogę kupić.
      Zamiast lodów sorbety, próbowaliśmy lody bez laktozy ale hm... średnio ze smakiem, już lepiej kupić lub zrobić sorbet owocowy.
      Kawę już niemal wszędzie można zamówić z odpowiednim mlekiem, córka nauczyła się pić czarną.
      W restauracjach (jak jadaliśmy) zwracamy uwagę na skład, prosimy o możliwość skomponowania dania bez mleka z laktozą, większość restauracji daje taką możliwość, w innych po prostu wybieramy coś innego z karty. Efekt?
      Koniec z biegunkami, bo taki był efekt spożycia mleka z laktozą u dwóch członków rodziny.
      Koniec z bólami brzucha.
      Czasami, jak mam ochotę na 'prawdziwą' śmietanę, np. w mizerii, robię osobno porcję dla siebie, jednak te produkty mają inny smak, są bardzie słodkie w smaku, mniej mają tej charakterystycznej kwasowości.
      • picathartes Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 15:13
        Podpowiem Ci jeszcze, że w każdej aptece i większości drogerii typu rossman kupisz tabletki z laktaza. Mamy je zawsze przy sobie awaryjnie dla dziecka i nie ma problemu w restauracjach, w gościach czy w na urodzinach u kolegów. Jak masz danie z laktoza (lody, sery, jogurty, ciasta, zabielane sosy czy choćby kanapki z masłem) młody łyka tabletkę i może jeść wszystko.
        Jedynie czystego mleka bym mu nie podała, bo tam jest dużo laktozy i nie mamy ochoty próbować, czy się nie skończy w toalecie 😅
    • sandrasj Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 10:45
      To co jest nie do końca roślinne kupuje mężowi bez laktozy, to co ma dobre roślinne zamienniki kupuje roślinne. Smakuje mu.
      Jak np robię ryż z jablkiem i kiedyś dodawałam śmietany to teraz dodaje kokosowej albo owsianej.
      Sama nie mogę pić tylko kawy z normalnym mlekiem.
    • lajtova Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 11:04
      Nie stosuje bo mam tyle spraw na głowie niż wyszukiwanie jakichś głupot jak urojone alergie laktozowe, glutenowe czy mięsne. Jem to co mi smakuje. Nie jem tego co mi nie smakuje.
      • sandrasj Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 12:25
        Jakby Cię bolał po mleku brzuch, miałabyś sraczke i wzdęcie to byś nadal jadła bo "Ci smakuje?"
        • picathartes Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 15:16
          Moje dziecko eksploduje w toalecie 10-15 minut po zjedzeniu choćby serowego krakersa; przeczyszcza go błyskawicznie 🙈
      • rozwiane_marzenie Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 17:00
        lajtova napisał(a):

> Nie stosuje bo mam tyle spraw na głowie niż wyszukiwanie jakichś głupot jak uro
        > jone alergie laktozowe, glutenowe czy mięsne.

Czasami fajnie piszesz, ale tu akurat popisałaś się głupotą. Szkoda mi komentować. Widocznie jesteś "zdrowa jak koń", więc rzeczywiście nie masz po co stosować diety.

> Jem to co mi smakuje. Nie jem tego co mi nie smakuje.

Gdybym stosowała tą zasadę to już bym gryzła ziemię w grobie smile
    • turzyca Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 11:21
      Mam bardzo klasyczną nietolerancję laktozy, sprawdzoną testem oddechowym, zostało mi jakieś śladowe wydzielanie laktazy.
      Jak sobie radzę? Kupuję tabletki z laktazą. Po prostu, to znacznie ułatwia życie. Znam na pamięć zawartość laktozy w poszczególnych typach produktów, w niesłodzonych zresztą łatwo sprawdzić, ilość cukru w produkcie to ilość cukru mlecznego. Czyli np. mocno dojrzałe sery nie mają prawie w ogóle, młode sery, krótkodojrzewające mają sporo, mleko i jogurt mają dużo. Poza tym uwzględniam też ilość produktu, łyżka zwykłej śmietany na talerz zupy mi nie zaszkodzi, normalne masło też nie, kanapka z żółtym serem takoż, jedna kulka lodów na mieście zazwyczaj nie zaszkodzi, ale już do fondue, mimo że ser ma mało laktozy, zawsze łykam laktazę. Problemy zaczynam mieć mniej więcej po gramie laktozy, ale to akurat kwestia indywidualna.
      Mleko kupuję bez laktozy, bo piję kawę z mlekiem do posiłku i w sumie litr mleka tygodniowo mi schodzi. Ale jak nie ma akurat mojego mleka to biorę zwykłe i łykam tabletkę.

Symptomy ustąpiły od razu i wracają natychmiast jak tylko zjem produkt z laktozą i nie wezmę laktazy.
      • turzyca Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 11:36
        A, i jeszcze nauczyłam się, żeby sprawdzać składy jedzenia, bo laktoza czai się w różnych miejscach. Np. w waflach cytrynowych, wędlinie, bułkach.
    • rozwiane_marzenie Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 16:57
      Od prawie 30 lat jestem na diecie (między innymi) bez laktozy. O ile kiedyś to było trudne, bo nie było zamienników, o tyle dzisiaj to już w sumie nie ma znaczenia, jest tyle innych produktów, którymi można zastąpić tamte.
    • asfiksja Re: Dieta bez laktozy 22.05.21, 17:08
      Część moich dzieci ma po laktozie czerwone, szorstkie placki na skórze, szczególnie na nogach. W ich przypadku wystarczyło odstawić jedynie pasteryzowane produkty wysokolaktozowe (słodkie mleko, włoskie specjały typu mozzarella, mascarpone itp.). Natomiast jogurty, sery, masło, kefiry - wszystko normalne i po tym nic się nie dzieje, słodkie mleko tylko bezlaktozowe (spienia się lepiej niż zwykłe!). Po mleku z piersi nic im nie było.
      Efekty pozytywne w ciągu 2 tygodni, negatywne niestety dużo prędzej.
      • mamtrzykotyidwa Re: Dieta bez laktozy 23.05.21, 13:04
        Czerwone, szorstkie placki na skórze, to nie od laktozy.
        Laktoza wpływa tylko i wyłącznie na problemy w układzie pokarmowym.
        • asfiksja Re: Dieta bez laktozy 23.05.21, 18:46
          No niestety nie. Nietolerancja laktozy może podobnie jak alergia na białko mleka IgE zależna może wywoływać objawy skórne. Ważne jest jednak, żeby zróżnicować te problemy (i nie strzelać z armaty do wróbli, odstawiając wszystkie produkty mleczne).
          Pierwszy z brzegu artykulik tłumaczący różnice:
          apteline.pl/artykuly/bialka-mleka-czy-laktoza-czy-to-ta-sama-alergia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka