leosia-wspaniala Re: zgrzyta mi 08.07.21, 10:12 W gastronomii? Norma, niestety. Wyzysk, praca na czarno, darmowe nadgodziny i dni próbne, a potem płaaacz, że wsparcie od państwa nie przysługuje w pandemii i niewidzialna ręka rynku łapie za gardło. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: zgrzyta mi 08.07.21, 10:56 alba27 napisała: > Czy to naprawdę norma w POlsce? Nie wiem, czy norma, ale zjawisko częste i co ważne - absolutnie niezgodne z prawem. Nawet za dzień próbny należy się wynagrodzenie odpowiadające wynagrodzeniu na podobnym stanowisku, a w ostateczności płaca minimalna. Powinna też być zawarta pisemna umowa, najpóźniej w dniu podjęcia pracy, nawet na jeden dzień. Za niedopełnienie tych powinności właścicielce grozi grzywna do 30.000 zł. Młody człowiek powinien zapoznać się ze swoimi prawami, zanim zacznie szukać pracy. Szkoła też mogłaby się bardziej postarać, ale rzeczywistość jest taka, że woli wbijać do głów różniczkowanie albo stosowanie okresowości funkcji trygonometrycznych niż uczulić na podstawowe prawa w życiu codziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
far_for Re: zgrzyta mi 08.07.21, 16:30 Ta branża tak ma. Ale fakt - trzeba to tępić. I tak dużo im dała bo znajoma opowiadała jak dorabiała w restauracji- w centrum miasta, słynnej, ą, ę, - student przyszedł sobie dorobić, harował przez tydzień a właścicielka-stare babsko mu zapłaciła 7 zł za godzinę... Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: zgrzyta mi 08.07.21, 16:32 Doradzam napisanie opinii na Google. Duży zasięg, dużo osób korzysta i się sugeruje. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: zgrzyta mi 08.07.21, 16:47 W pierwszy dzien dzieciaki wiecej zamieszania robily niz pomagaly (z punktu widzenia wlasciciela) Duzy stres, robienie wszystkiej jak najlepiej ( punk widzenia nastolatka) Ja bym zostawila ta sprawe, bo nie widzialam jak bylo. Jak dzieciaki wykonywaly prace itp. Takie prace to doskonala lekcja zyciowa. Wiekszosc ludzi na swiecie tak ma. Nie popieram praktyk wykorzystywania ludzi , ale nie wszystko jest czarnobiale. Widzialam nie raz pomoc nastolatkow. Poza tym dostali pieniadze. Akcje bymzrobila, gdyby nie dostali wynagrodzenia. Knajpe mozesz zniszczyc, ale policz ile ludzi i kto tak naprawde na tym straci. Odpowiedz Link Zgłoś