jakis_wolny Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 15:27 Nie widzę nic złego. Gdy położna ważyła mnie przed wizytą kontrolną to często zwracała mi uwagę, że za dużo przytulam od ostatniej wizyty. I też mówiła, że doktor jest bardzo wyczulony na wagę ciężarnych. Miała rację, bo ja się nie odżywiam tylko jadłam na co miałam ochotę, a nie koniecznie było to zdrowe i wartościowe. Potem po cesarce zobaczyłam, jakie to ważne, żeby nie być jak wieloryb. Leżałam z dziewczyną, której nikt nie miał siły przenieść na zwykłe łóżko. Męża wolało do pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 15:44 jakis_wolny napisał(a): > Nie widzę nic złego. > > Gdy położna ważyła mnie przed wizytą kontrolną to często zwracała mi uwagę, że > za dużo przytulam od ostatniej wizyty. I też mówiła, że doktor jest bardzo wycz > ulony na wagę ciężarnych. Używała sformułowań "wieloryb" i podkreślała, że jeśli "wyczulony" doktor źle cię będzie traktował, to w sumie będzie w prawie? Nie? No to znajdź różnice między wpisami lekarki na tt, a zwracaniem uwagi w czasie badania, co jest nie w porządku i jak to korygować. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Wieloryby w ciąży 13.07.21, 13:11 W tego męża wołającego do pomocy to trudno mi uwierzyć. Przy przekładaniu chorego z jednego łóżka na drugie uczestniczą co najmniej 4 osoby, to raz, dwa pod pacjenta podkłada się specjalne i bardzo płaskie i proste nosze, które tworzą most między łóżkami czy łóżkiem i noszami. Zawołany do pomocy mąż mógłby tylko zaszkodzić, bo nie zna odpowiednich procedur po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Wieloryby w ciąży 13.07.21, 19:56 > Przy przekładaniu chorego z jednego łóżka na drugie uczestniczą co najmniej 4 osoby Może w UK. W polskim szpitalu nie uczestniczą, bo po prostu fizycznie nie ma aż 4 osób naraz na oddziale. Odpowiedz Link Zgłoś
1_legenda_lasu_1 Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 15:36 Lekarz jest od tego aby dbać o zdrowie pacjentów, więc powinien zwracać uwagę ciężarnym, że źle się odżywiają, są grube, co może szkodzić i im, i dzieciom. Nie ma o co się obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 16:37 Oczywiście. Ale ważny jest też sposób informowania. Można pacjentce powiedzieć, że waży zbyt dużo czy zbyt szybko przybiera na wadze, a nie że jest wielorybem. Można polecić dietetyka, a nie powiedzieć " zamknij lodówkę". Rozumiem, że nie przeszkadzałoby ci gdyby na wywiadówce nauczyciel zamiast powiedzieć, że dziecko ma problemy z nauką i zaproponować zajęcia wyrównawcze powiedział "pani syn to kretyn/debil/głupek, brzydzą mnie takie miernoty intelektualne. Proszę się nie dziwić, że będę go gorzej traktować. Najlepiej niech idzie do szkoły specjalnej" Odpowiedz Link Zgłoś
1_legenda_lasu_1 Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 16:44 little_fish napisała: > Oczywiście. Ale ważny jest też sposób informowania. Można pacjentce powiedzieć, > że waży zbyt dużo czy zbyt szybko przybiera na wadze, a nie że jest wielorybem > . Można polecić dietetyka, a nie powiedzieć " zamknij lodówkę". > Rozumiem, że nie przeszkadzałoby ci gdyby na wywiadówce nauczyciel zamiast powi > edzieć, że dziecko ma problemy z nauką i zaproponować zajęcia wyrównawcze powie > dział "pani syn to kretyn/debil/głupek, brzydzą mnie takie miernoty intelektual > ne. Proszę się nie dziwić, że będę go gorzej traktować. Najlepiej niech idzie d > o szkoły specjalnej" Czy ja napisałam coś o formie? Nie. Ale napiszę : forma powinna być skuteczna, jeśli nie działa proszę jeść mniej a działa zamknij lodówkę, to ta druga forma jest lepsza. I bez taniej demagogii, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 16:49 Ale my dyskutujemy właśnie o formie, bo to forma komunikatu pani Gizeli była nie do przyjęcia. Jakiej taniej demagogii? To po prostu porównanie. Jak nauczyciel powie "Jasiu musisz się więcej uczyć" i to nie poskutkuje (niezależnie od przyczyny) , to może powiedzieć "nie bądź debilem, spójrz na Piotrka, on ma średnią 5,8! Bądź jak Piotrek" ? Czy dyrektor szkoły może napisać, że brzydzą go uczniowie mniej inteligentni? Odpowiedz Link Zgłoś
1_legenda_lasu_1 Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 16:55 Little Fish, to Ty dyskutujesz o formie. Ja mówię, że jeśli skuteczną jest formą brutalna, to nie ma się o co obrażać. Ważne, aby działało. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 16:58 Rzecznik praw pacjenta jest jednak innego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 17:00 1_legenda_lasu_1 napisała: > Little Fish, to Ty dyskutujesz o formie. > Ja mówię, że jeśli skuteczną jest formą brutalna, to nie ma się o co obrażać. W > ażne, aby działało. A jest to skuteczne i działa? Jakieś statystyki, ile grubych w ciąży po takim tekście przerzuca się na jarmuż z wodą, a ile zalewając się łzami zagryzie kolejnym cukierkiem, a dziecięciu dowali oprócz nadmiarowego strzału glukozy jeszcze strzał zupełnie zbędnego kortyzolu? Odpowiedz Link Zgłoś
1_legenda_lasu_1 Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 17:11 Iwoniaw. Lekarz jest od tego, aby ocenił stan ciężarnej i, jeśli jest ona zbyt otyla z takiego powodu, że źle się odżywia umiał znaleźć odpowiedni argument aby jadła lepiej. Jeśli odsyłanie do dietetyka nic nie daje, bo pacjentka ma to w nosie a "zamknij lodówkę" zadziała, to znaczy, że jest to dobry lekarz. Czasem bez terapii wstrząsowe ani rusz. Widziałaś kiedyś jak wygląda cesarskie cięcie u kobiety że zwalami tłuszczu na brzuchu? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 17:16 Ta pani o wielorybach i obrzydzeniu do otyłych napisała na stronie szpitala - zatem skierowała to do wszystkich potencjalnych pacjentek, nie mając pojęcia o powodach nadwagi i środkach jakie zostały przez nie podjęte, w celu schudnięcia czy utrzymania wagi. Nie miała też pojęcia kto i w jaki sposób z nimi rozmawiał. (Bo z pewnością nie ona- to był jej pierwszy wpis, od razu z grubej rury). Więc nie można używać argumentu, że inne sposoby nie działały. Odpowiedz Link Zgłoś
1_legenda_lasu_1 Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 17:22 Little Fish, ja piszę o zasadzie, nie o jakiejś jednej pani. Obżarstwo to nie tylko grzech główny, ale i często uzaleznienie i łagodne kierowanie do dietetyka działa tylko na nielicznych. Czasem trzeba pacjentem potrząsnąć dla jego dobra. Tak jak narkomanem czy alkoholikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wieloryby w ciąży 11.07.21, 17:54 Na uzależnionego od jedzenia pomoże hasło "zamknij lodówkę"? Nie sądzę. Ale ten wątek powstał właśnie dlatego, że jedna pani użyła tej "zasady", publicznie i grupowo. Ja rozumiem, że jak jestem pod opieką lekarza i on sugeruje że powinnam schudnąć i to nie działa, wysyła mnie do dietetyka, i to też nie działa i zrobił badania i one są ok, to w końcu może walnąć z grubej rury "jak się pani nie opamięta, to w końcu pani umrze, a dzieci będą sierotami" Nadal jednak jako lekarz nie powinien mówić, że czuje obrzydzenie, bo jestem wielorybem. Odpowiedz Link Zgłoś
pingus Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 12:08 Absolutnie tego nie rozumiem. Uważam, że to jest naturalne, że kobieta więcej je, zbiera kilogramy na początek macierzyństwa. W czasie obu ciąż przytyłam około 20 kg, jadłam bez umiaru bo tak potrzebowałam, po czym po urodzeniu dziecka traciłam apetyt i gwałtownie chudłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 12:24 W II trymestrze powinno się jeść średnio 350 kcal więcej, a w III - o 450 kcal. Dzięki stałej aktywności przytyłam zaledwie 4 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
pingus Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 13:59 Teoria, teorią. Ja gdybym nie utyła to bym pewnie trafiła do szpitala, bo chudłam w zastraszajacym tempie, brak snu, stres, brak apetytu, osłabienie po porodzie. Tyłam w ciąży po to żeby być silną po porodzie i tak było. Gdybym była w trzeciej ciąży też bym jadła tyle ile potrzebuję i nikt by mi nie wmówił ile to ma byc kalorii, absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 12:54 Ale te kilogramy zbierane to chyba u osób z niedowagą. Jezeli ktoś ma BMI w normie nie potrzebuje dodatkowych kg. Tak kobieta przybiera bo dziecko swoje warzy, wody płodowe, łozysko no i dochodzi zwiekszona objętośc krwi ( chyba litr wiecej krązy w obiegu ciężarnej), czasami zatrzymuje sie woda w organizmie. Ale dodatkowa tkanka tłuszczowa nie jest do niczego potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 13:07 To, o czym piszesz, czyli dziecko, wody, obrzęki, większą ilość krwi itd., może dać spokojnie plus 8-10 kg. Czy matka z nadwagą albo otyła ma sobie uciąć nogę, żeby broń Boże nie przybrać na wadze w ciąży? Bo niestety dla wielu lekarzy każdy kilogram u takiej pacjentki to powód do komentarzy. A my tu mówimy i kobietach w ciąży! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 13:45 Czy ja cos takiego piszę? Przede wszystkim jak pisałam te teksty tej lekarki są o kant dupy. Dziewczyny ktore pilnują ile tyją bedą pilnowac, te które maja to w dudzie nadal bedą mieć...a te które juz utyły za dużo tez nie poprawią sytuacji bo w ciązy odchudzać sie nie powinno. Jakim cudem dziecko, plus wody płodowe, plus łożysko i ta dodatkowa krew ma dać 10 kg??Przypominam, ze dziecko przez znaczną częśc ciązy waży bardzo mało, masy nabiera na ostatniej prostej. Ale wtedy tez zmniejsza sie ilość wód płodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 13:58 Dziecko - moje akurat 4 kg, płyn owodniowy - źródła podają 1-1,5 litra, waga powiększonej macicy -1kg, dodatkowa krew -1 kg, powiększone piersi - około 1 kg - Już mamy 8, 5 kg. Do tego dodaj wodę zatrzymaną w organizmie i naturalne zwiększenie masy ciała i mamy 10 kg bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 15:05 Jeszcze poszerzone biodra generują swoje. Poza ciążami nigdy nie ocierały mi się uda o siebie, strasznie mi to doskwierało w lecie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 21:26 W momencie kiedy dziecko jest juz na wyjsciu...plynów jest pół litra. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 21:26 Ale to sie kosci łonowe rochodzą ...gdzie tu kg? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Wieloryby w ciąży 13.07.21, 06:57 Ja nabierałam w biodrach w obu ciążach i sporo koleżanek też, nie ma w tym nic szczególnego. W pierwszej ciąży miałam +15 kg, w drugiej przestałam się ważyć po tym pułapie, a i tak słyszałam od innych, że tylko brzuch mi urósł, choć ja się czułam jakbym wszędzie nabrała. Jestem szczupła. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Wieloryby w ciąży 13.07.21, 15:54 Masz, przeczytaj sobie: Tekst linku Tam jest tabelka, zgodnie z którą nawet matki otyłe przybierają na wadze i jest to w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 16:31 hanusinamama napisała: > Ale te kilogramy zbierane to chyba u osób z niedowagą. Jezeli ktoś ma BMI w nor > mie nie potrzebuje dodatkowych kg. Tak kobieta przybiera bo dziecko swoje warzy > , wody płodowe, łozysko no i dochodzi zwiekszona objętośc krwi ( chyba litr wie > cej krązy w obiegu ciężarnej), czasami zatrzymuje sie woda w organizmie. Ale do > datkowa tkanka tłuszczowa nie jest do niczego potrzebna. > > Niekoniecznie. Ja nigdy w życiu nie miałam nadmiernych kilogramów, a i tak w ciąży bardzo mało przybrałam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 21:29 NO tez o tym mowie. Jak ktoś ma niedowagę to moze (ale wątpie) nabrać dodatkowych kilogramów. Jakos nie spotkałam sie z takim zaleceniem. Tak samo nie rozumiem tego dodatkowego zapotrzebowania na kcal. Tzn o ile dziewczyna nie zmienia trubu życia to tak., Ale jak aktywna dzewczyna przelezy całą ciąze z powodów medycznych to gdzie tu wieksze zapotrzebowanie na kcal? Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Wieloryby w ciąży 13.07.21, 10:00 Matko, hanusina, przecież ciąża to duży wydatek energetyczny, odżywiasz drugi organizm, który bardzo szybko się rozwija. Jest nawet teoria, że poród tak słabo rozwiniętego noworodka, jak ludzkie dziecko, nie wynika z wielkości jego głowy w stosunku do dróg rodnych kobiety, a lączy się z możliwościami metabolicznymi kobiety, która musi "obsłużyć" dwa organizmy. Do tego gromadzenie tkanki tłuszczowej bezpośrednio łączy się z karmieniem piersią. Deficyt ok. 500 kcal dziennie, który wiąże się z karmieniem noworodka, to jest spora strata energii. Odpowiedz Link Zgłoś
nela2019 Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 13:52 Pani Doktor nie spodziewała się takiego rozgłosu Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 14:07 Ja mam wrażenie że pani ginekolog chciała zrobić prosty przekaz, który dotrze do każdej kobiety. A że społeczeństwo obecnie jest bardzo obrazalskie i roszczeniowe, to rzecznik praw pacjenta wkroczył i trzeba przepraszać. Osoby z ochrony zdrowia, którym jeszcze chce się edukować społeczeństwo, prędzej sobie teraz język odgryzą, niż pacjentowi cokolwiek powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 14:12 A i jeszcze uważam, że kto je zdrowo i w odpowiedniej ilości to i w ciąży dalej tak je. Kto lubi tony słodyczy i duże ilości innego jedzenia to ciąża jest usprawnieniem na obżarstwo. Nikt nikogo nie zmusi do zdrowego odżywiania. Każdy musi sam wiedzieć czego chce. Tylko dziesięć lat po ciąży głupio się tłumaczyć, że nadmiar kg to po tej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 14:31 zerlinda napisała: > Ja mam wrażenie że pani ginekolog chciała zrobić prosty przekaz, który dotrze d > o każdej kobiety. A że społeczeństwo obecnie jest bardzo obrazalskie i roszczen > iowe, to rzecznik praw pacjenta wkroczył i trzeba przepraszać. > Osoby z ochrony zdrowia, którym jeszcze chce się edukować społeczeństwo, prędze > j sobie teraz język odgryzą, niż pacjentowi cokolwiek powiedzą. Troche przesada z dosadnoscia, kobieta od 30tyg (ta ze zdjecia) moze jeszcze sporo przybrac na wadze. Lekarka powinna dla podkrecenia efektu dac foto osoby wyjatkowo szczuplej (np przyszlej wczesnonastoletniej matki) tuz przed samym porodem, zeby striggerowac stare wielorybie (w porownaniu z 12letnią Dzesiką) pierwiastki. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 15:29 Teraz doczytałam że lekarka określiła grube kobiety w ciąży jako wieloryby. Więc niestety, chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 16:01 No właśnie, zamiast prostego przekazu mamy prostactwo i chamstwo. Może i jestem obrażalska, ale nie życzę sobie żeby ktoś wyrażał się o mnie per wieloryb/wychudły szczur/ inne Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wieloryby w ciąży 12.07.21, 21:28 Wychudły szczur? A to chamidło. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wieloryby w ciąży 13.07.21, 10:03 Do wieloryba sie nie odniosłoś. Odpowiedz Link Zgłoś