Dodaj do ulubionych

pytanie dziwne czesko-historyczne

10.08.21, 13:55
może ktoś będzie wiedział?
chodzi o:

Agnieszka z Kuenringu – kochanka króla czeskiego Przemysła Ottokara II.

Agnieszka była damą dworu Małgorzaty Babenberg pierwszej żony Przemysła Ottokara II. Zwano ją Palcerzik z powodu krótko ostrzyżonych włosów. Jej związek z królem został nawiązany zapewne wkrótce po jego ślubie z Małgorzatą, który nastąpił 11 lutego 1252.

Ze związku Przemysła Ottokara II i Agnieszki z Kueringu pochodziło troje lub czworo dzieci:

Mikołaj I Opawski
Agnieszka – żona Bawora ze Strakonic
Elżbieta – żona kolejno Oldrzycha z Drnholce, Henryka z Kuenringu i Vikarta z Polné
córka nieznanego imienia, jej istnienie nie jest pewne

W 1260 papież Aleksander IV legitymizował dzieci, ale nie przyznał Mikołajowi praw do czeskiego tronu. Rok później Przemysł Ottokar rozwiódł się z Małgorzatą i poślubił Kunegundę Halicką. Agnieszka z Kueringu zniknęła ze źródeł historycznych. Przypuszczalnie wróciła z Małgorzatą do Austrii.

chodzi mi o to słowo Palcerzik - jaki ma ono związek z włosami, fryzurą?
nie mogę się jakoś dokopać do informacji na ten temat

czy ktoś coś kojarzy?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: pytanie dziwne czesko-historyczne 10.08.21, 14:15
      W oryginale czeskim jest Palceřík - co ciekawe, google translator tłumaczy to jako Calineczka tongue_out

Tak naprawdę pewnie trzebaby jakiegoś Czecha zapytać bo znaczenie słowa mogło się zmienić na przestrzeni dziejów; natomiast bardzo możliwe, że jest to pochodna od słowa "cal" okreslającego tejże długości włosy. Taka zresztą jest pochodna oryginalnie użytego przez Andersena słowa "Tommelise" oznaczające z grubsza coś wielkości palca (kciuka).
      • mama-ola Re: pytanie dziwne czesko-historyczne 10.08.21, 14:23
        > W oryginale czeskim jest Palceřík - co ciekawe, google translator tłumaczy to
        > jako Calineczka tongue_out

Mnie tłumaczy jako "kciuk", ale wpisałam małą literą.
      • tanebo001 Re: pytanie dziwne czesko-historyczne 10.08.21, 14:27
        www.svetucesu.com/Article/HairHistory1.aspx
    • mama-ola Re: pytanie dziwne czesko-historyczne 10.08.21, 14:21
      Co nakonec měla chudák Markéta dělat... Zřejmě dost brzo po svatbě vstupuje na dějinné jeviště první historicky doložená milenka českého panovníka: Anežka Palceřík. Byla z významného rakouského šlechtického rodu Kuenringů. Anežka, no dobře. ale "Palceřík?" Tu přezdívku, Palceřík, dostala podle svého účesu. Měla je dobově poněkud neobvykle upravené. Byla ostříhaná na kluka.

Innymi słowy: miała włosy obcięte na szerokość palca.
      • neospasmina Re: pytanie dziwne czesko-historyczne 10.08.21, 14:25
        jestem ogromnie wdzięczna
        DZIĘKUJĘ
    • ginger.ale Re: pytanie dziwne czesko-historyczne 15.08.21, 22:24
      "I mezi gotickými ženami se ale najdou rebelky*, které nerespektují módní trendy a přísné předpisy o zahalování vlasů a řídí se svým vlastním vkusem. 
      Anežka z Kuenringu, zvaná Palceřík (* kolem r. 1236), milenka českého krále Přemysla Otakara II. (kolem¨r. 1233–1278), si zvolí typicky mužský účes, jenž si pánové oblíbili, když přijali křesťanskou víru. Jde o krátký pážecí sestřih zvaný palceří. Vlasy se sestříhají pod ušima, na krku zůstanou krátké. Zda si ale Anežka zvolila účes z praktických či jiných důvodů, o tom prameny mlčí."

* Już ją lubię!

epochaplus.cz/goticka-moda-styl-ceskych-ucesu-a-cepcu-menila-blanka-z-valois/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka