Dodaj do ulubionych

Ematki i kwiaty

14.08.21, 19:30
Macie dużo kwiatów doniczkowych?uwielbiam kwiaty,ale mojej mamie nie dorównuje mam około 100,a ona z 200 lekko😃każdy parapet zastawiony.
Mój facet twierdzi,że czym wiecej kwiatów tym kobieta starsza😃ale podlewa
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 19:35
      Mam conservatory czyli przeszklone pomieszczenie. Mam tam cytryne, pomarancze guave, bergamotke ( berga by sie ucieszyla), bougainvillea i wiele innych roslin na parapetach. Teraz na lato wystawilam je na dwor. W poczatkach pazdziernika wracaja
    • januszekxxl Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 19:35
      edelstein napisała:
      > Mój facet twierdzi,że czym wiecej kwiatów tym kobieta starsza😃

Twój facet ma rację.
      • yuka12 Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 20:36
        Miałam dużo więcej kwiatów, jak mieszkałam w bloku i byłam duuużo młodsza 🤣. Ale i czasu po pracy miałam duuużo więcej.
    • iberka Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 19:49
      Lubię puste parapety wink. Kwiatów mam kilka - część na podłodze, jakieś na regale, jakieś na kwietniku. W biurze mam zdecydowanie więcej i dbanie zajmuje czas wink
    • pyza-wedrowniczka Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 20:33
      Ja mam z 50-60 sztuk. Ale marzy mi się dużo więcej, ostatnio kupuję coraz więcej. Zachwyciłam się domowymi dżunglami, ale jeszcze nie zawsze kwiaty się mnie słuchają
    • yuka12 Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 20:33
      Mam z 20, córa ma z 10 swoich 😀. Ale ja do kwiatów doniczkowych, poza chyba dwoma, nie mam serca. Nie przesadzam, kiedy powinnam, czasem podleję raz na 2 tygodnie, a one i tak rosną i kwitną. Na ich pielęgnację nie mam ani siły ani czasu, bo mam jeszcze ogród, dom w wiecznym remoncie, rodzinę i pracę. A i odpocząć też kiedyś trzeba.
    • leyla76 Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 20:41
      Uwielbiam kwiaty doniczkowe i zawsze miałam ich ogrom zarówno w Polsce jak i potem w UK.
      Potem wyprowadziliśmy sie do Szwajcarii i zrobił siebproblem, bo nagle zabrakło kogoś komu można by klucz zostawić. Niestety kwiatki doniczkowe nie dają rady przetrwać ponad miesiąc bez podlewania.
      Jednego roku na okres letni zawiozłam je do naszej restauracji i tam juz zostały.
      W domu mamy 3 kwiatki doniczkowe u córki w pokoju, które co wakacje tez jada do restauracji.
      • kautokeino Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:17
        leyla76 napisała:

Niestety kwiatki doniczkowe nie dają rady przetrwać ponad miesiąc bez podlewania.

Jakie tam "nie daja rady", jak daja wink Moje daja, a mam draceny, hoje, anthurium, zielistke, trzykrotke, zamiokulkasa, noliny i cos tam jeszcze. Podlewam jak mi sie przypomni, wiecej niz raz na miesiac to nie, czasem raz na 2-3 miesiace...
      • yuka12 Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:58
        Moje przetrwały 3 tygodnie 😁. Nic im się nie stało.
        Patent - mocno podlać (najlepiej 2 dni i dzień przed wyjazdem), zawinąć w reklamówkę i postawić na podłodze w pokoju z zasłoniętymi oknami.
    • la_mujer75 Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 20:44
      Nie. Nie mam za dużo, bo nie mam gdzie stawiać smile Nie mam za dużo parapetów. Mam za to kilka mega okazałych, które zdobią i sprawiają wrażenie, że zieleń u mnie bucha smile
      I mam uraz po rodzinnym domu. Moja matka kocha kwiaty, gada do nich, każdy listek jest wymuskany, itd.
      Gdy wyjeżdżali na wakacje, przeżywałam horror, aby całe towarzystwo przeżyło. A wymagania... Każdy kwiatek wolał cos innego- a to woda przegotowana, a to woda z kranu (ale musiał swoje odstać), a ten wolał zraszanie, a tego trzeba było wstawić do wody, aby sam się napoił, tego przekręcić... Koszmar. Po dwie godziny skakałam, a i tak zawsze cos pokręciłam i któryś przypłacał to zdrowiem sad
    • em_em71 Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 20:57
      Konkretnie 2, licząc z kaktusem syna, to 3. W pracy mam za to istny małpi gaj, ale to zasługa koleżanki i mojej poprzedniczki, uprzejmie je podlewam. Za to ogród kocham i tam realizuję swoje upodobania wynikające z upływającego czasu wink
    • bi_scotti Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:08
      Na poczatku emigranckiej drogi bylismy uber biedni. Wynajmowalismy 2 bdm, ktore dluugo bylo puste, bo nie bylo forsy na meble, materac byl ze smietnika, podobnie 2 krzesla, stol byl zrobiony z kartonu po TV wyrzyconego przez kogos w naszej okolicy. Gdy tylko moglam, kupowalam maciupkie doniczki po $0.99 - takie kwiatki jakie akurat byly on sale albo jakich jeszcze nie mialam. Lata mijaly, $$$ zaczelo przybywac, mebli tez, kwiaty rosly. Rosna big_grin Mimo wielu przeprowadzek, wlasciwie zadne nie umarly, wszystkie nam wciaz towarzysza. Tylko sa bigger & bigger & bigger wink No ale przeciez ich nie wyrzuce - byly z nami w chude lata, no to sa i beda forever smile Life.
      • kosmos_pierzasty Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:33
        Fajnie 🙂
    • fil.lo Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:08
      Nieesmile Mam tylko 1 kaktusasmile
    • ichi51e Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:26
      ja bardzo kubie. Kiedyś nie lubiłam przekonałam się. W sumie wole od zwierząt wink
      • kosmos_pierzasty Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:35
        Też lubię i mam dużo. A kiedyś byłam gotowa gryźć, jak mi gość przychodził z doniczką. Starałam się nie okazać, ale zawsze mnie zastanawiało, czemu ludzie zakładają, że lubię kwiaty i mam chęć się nimi zajmować. To przecież wcale nie jest oczywiste.
    • beataj1 Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:34
      Mam zero kwiatków doniczkowych w domu. No chyba że liczymy bazylię i koledre.

Nie planuję zmieniać tej liczby.
    • rinoa_woman Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:34
      Bardzo lubię, ale mam mało. 4 peperomie, 4 storczyki i 2 kaktusy. Ja muszę mieć coś co wytrzyma długo bez podlewania, bo zapominam. Marzy mi się jeszcze coś pnącego/zwisającego, ale za bardzo nie mam gdzie postawić takiego kwiatka.
    • mrs.solis Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 22:50
      Nie mam. Wole jedna wieksza rosline w doniczce niz 10 malych.
    • e-ness Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 23:08
      Nie, dla mnie to kurzolapy, i zagracacze.
      Uporczywie wciska mi je moja matka, ja z równym uporem odmawiam jako dziecko musiałam te wszystkie kwiaty mojej natki, myć, przesadzać, podlewać. A najgorsze było mycie parapetów.
      Miałam 3, wszystkie od niej, beniamina( 1,5 m) i dwa węże, remont przetrwał tylko beniamin, choć masę lisci stracił - póki żyje nie mam sumienia wyrzucić.

„Obrabianie” roślin domowych jest poza moja strefa komfortu 😜
      • ponis1990 Re: Ematki i kwiaty 15.08.21, 11:25
        Piąteczka.
    • lella_two Re: Ematki i kwiaty 14.08.21, 23:36
      Zostały ze trzy jakieś prezentowe niedobitki, które najwyraźniej są nie do zabiciabig_grin Mam wielki ogród i o niego dbam, kwiaty w domu, w doniczkach to nie moja bajka.
    • eliszka25 Re: Ematki i kwiaty 15.08.21, 00:07
      Nie mam dużo na sztuki, ale i tak zajmują pół pokoju. Głównie za sprawą fiskusa beniamina, którego wszyscy podziwiają i zazdroszczą. Ostatnio znajoma florystką powiedziała, że jeszcze nigdy nie widziała takiego beniamina w prywatnym domu. Do niedawna miałam jeszcze kaktusa do sufitu, ale niestety nie przeżył nadmiernego podlewania przez sąsiadkę, która opiekowała się naszymi kwiatami w wakacje 2 lata temu.

Teraz wzięłam się za rozmnażanie zielistek i zamierzam nimi obwiesić okna, bo bardzo mi się podobają. Wszystkie są „dziećmi” zielistki, którą 10 lat temu dostałam od starszego syna na dzień matki.
      A mój beniamin wygląda tak:
    • sandy_cheeks Re: Ematki i kwiaty 15.08.21, 06:32
      Mamy w sumie kilkanascie roznych. Konkubin sie nimi opiekuje, ja nawet nie znam nazw. Wiem, ze mamy paprotke, kawe, miecze, aloes i fiolka, reszty nie ogarniam.
      Ostatnio z rodzinnych stron przywiozlam szczepke aloesa i angiowca, wiec kolekja nam sie powiekszy, jak puszcza korzenie...
    • kotejka Re: Ematki i kwiaty 15.08.21, 06:36
      No niestety coraz więcej powie niestety, bo to kłopot i koszty
      I bałagan, bo mam koty doniczkowe które uwielbiają się mościć w doniczkach
      A później ubloconymi łapkami chodzą po jasnej sofie
      Z dupy hobby, mogłabym mieć bambusik w wazonie jak kiedyś
      Ale już nie lubilabym domu bez
      Ciągle coś znoszę, kupuję, rozsadzam i przedadzam
    • savignonblanc Re: Ematki i kwiaty 15.08.21, 08:57
      Mam sporo jak na mnie. Trzy duże niby palmy, cztery monstery, trzy juki, cztery średnie niby palmy, paprotke, kasztanowca i trzy mini palemki.
      A nadal uważam, ze za mało.
      Plus zawsze żywe w wazonie.
      Załapałam bakcyla i to, ze rośliny mi nie umierają (kiedyś zabijałam każda bez wyjątku), a rosną sprawia mi naprawdę dużo radości.
      Lubię przesadzać rośliny. Dotykać ziemii i takie tam.
    • paulownia88 Re: Ematki i kwiaty 15.08.21, 09:01
      Na ogrodzie mam ocean różnych kwiatów, a w domu nic. Nie lubię doniczkowych.
    • bakis1 Re: Ematki i kwiaty 15.08.21, 09:13
      Bardzo chciałabym mieć, ale zwierzęta podjadały i chorowały. Nie mam sad okazjonalnie zioła i kwiaty na balkonie, tylko na balustradzie i wywieszone na zewnątrz. W tym roku ze względu na wyjazd i remont nawet na balkonie nie miałam. Dobrze się czuje w domu mojej mamy, tam wszędzie kwiaty…
    • madame_edith Re: Ematki i kwiaty 15.08.21, 10:39
      Mam dużo mniej niż bym chciała, ale każde miejsce, które się nadaje ma swojego kwiatka.
    • ponis1990 Re: Ematki i kwiaty 15.08.21, 11:23
      Ja miewam sezonowo pelargonie na balkonie w lato smile Coś w tym jest, że im kobieta starsza... bo jeszcze parę lat temu i tego by mi sie nie chciało. Chłop ma całoroczna paprotke, beniamina, fikusa i skrzydłokwiat, ja sie ich nie tykam, najchetniej wywaliłabym mu te doniczki przez okno, nie lubię kwiatków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka