clk Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:12 Co sprawdzilo sie (i sprawdza sie u mnie): 1. Co miesiac, po wplynieciu pensji mam 3 stale przelewy: konto "na czarna godzine"/ wakacje / 3 na krotkofalowe cele. Przelewy te stanowia 25% pensji. tych kont nigdy nie ruszam praktycznie (oprocz wakacyjnego) 2. Przy potrzebie wiekszego zaoszczedzenia odstawiam/ obcinam redukuje: - subskybcje do platform, filmow, gazet, muyzki etc - masaze, kosmetyka, fryzjer etc- jest zminimalizowana - zero kaw na miescie, mniej jedzenia na miescie - ban na zakupy chiuchowe - tylko w razie potrzeby kiedy cos sie zuzyje - zakupy jedzeniowe - z kartka i planem tygodniowym - nie pakuje radosnie koszyka z tym co mi w oko wpadnie Mialam okres kiedy chcialam szybciej splacic auto i przez 6 miesiecy placilam podwojne raty - z planem powyzej bylam w szoku ile pieniedzy przecieka przez palce miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:19 Na jedzenie faktycznie nie ma co oszczędzać. W sensie na zakupach sklepowych, bo to niewielka kwota w stosunku do reszty, a nie ma nic gorszego niż źle jeść. Polecam Wam przez miesiąc/dwa zapisywać dość dokładnie wydatki i wtedy będziecie wiedzieć, na co wydajecie najwięcej (są do tego apku w telefonie, wygodniejsze niż excel). Bo czasami nie zdajemy sobie sprawy, ile idzie np. na kawę na mieście, na wyjścia do kina, na piwo ze znajomymi itp. Ciężko coś Wam doradzić nie wiedząc, co wam pożera kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:21 Przejrzę dziś kategorie na koncie. Mam nadzieję że nie będzie tak że połowa znajdzie się w zakładce " inne"😁 Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:46 Zrób sobie tak, żebyś nie miała zakładki inne. Ja mam chyba ze 30 kategorii w swojej apce, mam już taki odruch, że wychodząc ze sklepu wklepuję kwotę, zanim wsiądę do auta/na rower. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Oszczędzanie 17.09.21, 15:29 Akurat na zakupach spożywczych mozna zoszczędzić o ile sie planuje posiłki, sprawdza co jest w domu a co trzeba dokupić. Zakupy z listą duzo dają. Jak tak sobie sprawdzisz to w miesiącu kilka stów mozna wywalić na "a wrzuce do koszyka". Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:36 Nie zgodzę się- jedzenie jest drogie a jednocześnie tak się składa, że na jedzeniu najłatwiej zaoszczędzić parę ładnych złotych, zwłaszcza, że teraz jest wybór warzyw sezonowych, i planując odpowiednio można na serio tanio (a zdrowo) opękać posiłki. To samo paliwo- kuźwa, jak paliwo podrożało ! ale ograniczając wyjazdki "tu podjechać, tam podjechać" można sporo zaoszczędzić. Zrobiłabym więc 2w1- zakupy spożywcze z listą, zaplanowane, i raz w tygodniu. Zaoszczędziłabym i na wydatkach na jedzenie i na paliwie, żeby po te zakupy jechać. O, przypomniało mi się- ostatnio zrezygnowałam z zakupów w Biedronce. Cholera, tam jest drogo! (oczywiście Biedronka tańsza niż Żabka, czy lokalny mały sklepik, ale... jak na market to Biedronka jest droga! więc skoro zakupy raz w tygodniu to na pewno nie w owadzie) Oczywiście żadnych kaw na mieście, wyjść do knajpy, zamawianych pizzy. I też alkoholu. Trudno. Przejrzeć szafy, szafki i szuflady i zacząć wyjadać zapasy, zużywać kosmetyki do końca. Z zakupów ubrań spokojnie można zrezygnować jakiś czas, zwłaszcza, jeśli wcześniej nie było potzreby oszczędzać a szafy pękają w szwach. A może pozbyć się nadmiaru ciuchów (OLX?) To samo sprzęty- nieużywane, OLX? (np ja nie używam już odkurzacza bezprzewodowego, i wystawię go na sprzedaż. ) Co do zakupów, jak oszczędzam/jestem w dołku finansowym/ to unikam wszelkich promocji, bo wtedy albo nie kupuję tego co potrzeba, co niezbędne, albo kupuję na zapas, a ja tych zapasów naprawdę w danej chwili nie potrzebuję. No a często te okazje i promocje wcale nie są okazjami, tylko akcją marketingową i poza tą akcją czesto jest taniej Zamiast na siłownię, trener, masaże i tp. - spacery po okolicy, byle regularnie. (ja mam psy, i spaceruję regularnie, ale psy akurat oszczędne nie są ) Rezygnacja z prenumerat, płatnych abonamentów, czy innych płatnych subskrypcji. np Player (i tak nie mam czasu oglądać, wiec bez żalu przestałabym płacić) . Warto przemyśleć wyjscia typu kino- koszt biletów, popkorn...to generuje niezłe sumki. W zamian- poszukać atrakcji bezkosztowych. Za chwilkę będą różne okazje do wydatków pod tytułem święta takie i inne: 1 znicz na wszystkich swiętych, a nie karton małych zniczy a byle więcej . Kwiat doniczkowy, nie musi być mały, zamiast wieńca. Od pewnego czasu umawiamy się na skromniejsze spotkania przy stole, i mniej jedzenia szykujemy, i nei chodzi o to. że nie zmarnuje się (u nas nie marnuje się jedzenie), tylko po co tyle tego?! Prezenty na gwiazdkę losujemy 2 osoby, zamiast kupować wszyscy wszystkim, no i kwota ustalona z góry 50zł, czy 100zł na prezent . To samo inne uroczystości-imieniny, urodziny- wyłacznie skromne prezenty. I nagle święta czy inne uroczystości przestały być takim obciążeniem dla budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
loginwieczniezajety Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:44 Zamiast zniczy można po prostu kupić same wkłady. Zawsze jest jakiś wolny znicz, w którym się już wypaliła świeczka - można się do niego zapakować. Liczy się pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:41 Ja zupełnoe nie rozumiem i nie wyobrażam sobie sytuacji, w której ja mam oszczędzać przez rok tylko po to zeby moja córka urządziła sobie weselicho. Może niech córka sobie zaoszczędzi? A moze warto wyprawic takie wesele, na ktore nas stac w danym momencie niz kombinowac i odmawiac sobie przyjemnosci przez rok w imię kilkugodzinnej imprezy? Takie rzeczy tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:47 Ake ona akurat może i stać ją to dlaczego nie? Widać że odłoży te pieniądze przy minimum wysiłku. Tez bym dziecku pomogła zorganizować wesele. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:51 bergamotka77 napisała: > Ake ona akurat może i stać ją to dlaczego nie? Widać że odłoży te pieniądze prz > y minimum wysiłku. Tez bym dziecku pomogła zorganizować wesele. > No wlasnie nie stac jej, w przeciwnym razie nie musialaby oszczedzac. Nie mowie ze nie mozna POMÓC w organizacji wesela dokladajac sie ale sytuacja, w ktorej rodzice musza oszczedzac przez rok to cos zupelnie innego. Typowo polskie zastaw sie a postaw sie. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:04 Ale ona tym dzieciom kupujr mieszkania wiec jakie zastaw się. Widać że ja stać. Kredytu wszak nie bierze tylko przycina różne fanaberie, na które wydaje gdy nie ma pilniejszych wydatków. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:22 krisdevalnor napisała: > No wlasnie nie stac jej, w przeciwnym razie nie musialaby oszczedzac. Nie mowie > ze nie mozna POMÓC w organizacji wesela dokladajac sie ale sytuacja, w ktorej > rodzice musza oszczedzac przez rok to cos zupelnie innego. Typowo polskie zasta > w sie a postaw sie. W zastaw się a postaw się przecież nie chodzi o oszczędzanie a zadłużanie, pożyczenia. Jeśli może z czegoś spokojnie zrezygnować nie głodując, nie marznąć, nie rezygnując z przyjemności i podstawowy produktów/usług niezbędnychdo życia przez rok to owszem, jak najbardziej ją stać. Inaczej doszlibyśmy do bezsensownego wniosku, że oszczędza tylko ten kogo nie stać, a nie ten kto ma nadwyżkę przychodów nad wydatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:25 Dokładnie, przesunie wydatki i tyle - na wszystko starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Oszczędzanie 17.09.21, 15:31 Dla mnie jednak tez kosmos. Matka sobie odmowi masaży czy trenigów...zeby dorosłe dziecko miało wesele ze hej. Chce ze hej...niech sama odkłada, ma rok na to. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Oszczędzanie 18.09.21, 13:14 na wesele bym nie oszczędzała, bo z założenia to dla mnie bezsensowny zwyczaj, zbędny wydatek i żalowa impreza, ale na dobre studia dla dziecka mogłabym rok żreć biały ser z czerstwym chlebem Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:01 Córka zaoszczędziła swoją dolę. Wesele będzie skromne. Brakuje nam określoną kwota i już. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Oszczędzanie 17.09.21, 16:18 extereso napisała: > Córka zaoszczędziła swoją dolę. Wesele będzie skromne. Brakuje nam określoną k > wota i już. naprawdę żyjemy w innym świecie Jesli ty masz dołożyć do tej doli 24 tys to zakładam że córka ma taką samą kwotę albo min.połowę. Biorąc pod uwagę że partner tez ma swój udział -to to skromne wesele wyniesie ok 100 tys to nie moja bajka Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Oszczędzanie 17.09.21, 16:27 Nie, nie wnikam w wesele, bo nie mogę, ale tyle nam brakuje na nasze cele ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Oszczędzanie 17.09.21, 16:39 extereso napisała: > Nie, nie wnikam w wesele, bo nie mogę, ale tyle nam brakuje na nasze cele ogóln > ie. Ja też nie wnikałam w wesele. Moja córka sama decydowała z zięciem. Zrobili po swojemu, a że oboje mają bardzo duże poczucie humoru i świetnych znajomych, z których wielu zaprosili to było sporo zabawy i śmiechu. Też się dołożyłam, po to są dzieci żeby je rozpieszczać W każdym razie nie żałuję ani złotówki bo była świetna impreza, w pięknym miejscu, z wysmakowanym jedzeniem, piękne wspomnienia do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:41 Kupować minimum i tylko to co jest w promocji. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Oszczędzanie 17.09.21, 16:48 BZDURA. Kupować wg potrzeb, nie dziadować innymi słowy. I zdecydowanie unikać promocji. Bo albo się kupuje nie to co potrzeba w danym momencie, albo kupuje się za dużo, albo się przepłaca (poza akcjami promocyjnymi często, bardzo często dany towar jest w tej samej cenie, lub tańszy). Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Oszczędzanie 17.09.21, 18:10 To prawda co piszesz, ale na poczatku jak sie zaczyna oszczedzac musisz przejsc na wyzszy poziom - omijac nie pasujace ci promocje, z czasem sie nauczysz Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Oszczędzanie 17.09.21, 18:15 Ja kupuje na promocjach tylko to co zwykle kupuję a jest akurat w promocji. Nie wychodzę z zapasem jarmuzu bo był w promocji. Chyba że dla świnek Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Oszczędzanie 17.09.21, 19:05 Bo w promocji należy kupować wyłącznie rzeczy, których się stale używa i stale kupuje promocja czy nie, a nie coś nieznanego, "bo promocja". No i oczywiście zawsze wcześniej sprawdzać stałą cenę, czy to naprawdę taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Oszczędzanie 17.09.21, 19:18 Zgadza się i większość ludzi ma bazę produktów, których stale używa i mniej więcej zna ceny, wtedy trudno stracić na promocji, a sporo można zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Oszczędzanie 18.09.21, 11:51 chatgris01 napisała: > Bo w promocji należy kupować wyłącznie rzeczy, których się stale używa i stale > kupuje promocja czy nie, a nie coś nieznanego, "bo promocja". Czasem mozna promocję wykorzystać jako okazję do wypróbowania czegoś, na co miało się od dawna ochotę, ale nie kupowało, bo drogie. Ja tym sposobem zdobyłam ulubioną pastę do zębów. Którą teraz zresztą kupuję jeszcze taniej w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Oszczędzanie 18.09.21, 12:50 To też (też tak czasem robię), ale wtedy jedną sztukę/zestaw na próbę (bo jak znany i stały artykuł, to hurtem). Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Oszczędzanie 18.09.21, 14:45 A tak, wiadomo, nie kupię zgrzewki nieznanego produktu, bo będzie problem, jak nie podpasuje. Tak sie wrobiłam w gazpacho z kartonu w Lidlu ostatnio. Spodziewałam się czegos takiego, jak kupowałam w Hiszpanii. Dostałam karton czegoś, co wygląda i smakuje jak zagęszczony barszcz z octem. Nieopatrznie wzięłam 3 kartony i teraz się głowię, co z tym począć.... Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Oszczędzanie 18.09.21, 15:31 kurt.wallander napisała: > A tak, wiadomo, nie kupię zgrzewki nieznanego produktu, bo będzie problem, jak > nie podpasuje. > > Tak sie wrobiłam w gazpacho z kartonu w Lidlu ostatnio. Spodziewałam się czegos > takiego, jak kupowałam w Hiszpanii. Dostałam karton czegoś, co wygląda i smaku > je jak zagęszczony barszcz z octem. Nieopatrznie wzięłam 3 kartony i teraz się > głowię, co z tym począć.... Ja oddaję takie rzeczy na grupie "freeganizm" na fb. Na wszystko są chętni, a ja nie mam wyrzutów sumienia, że wyrzucam jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Oszczędzanie 18.09.21, 15:52 Wątpię, by w mojej miejscowości byli członkowie tej grupy, ale mamy lodówkę jadłodzielnię, może tam podrzucę. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Oszczędzanie 17.09.21, 13:51 To nie chodzi o jakieś oczywiste rzeczy, tylko ile na co wydajesz. Jeśli żyjesz na luzie, masz dobre dochody, odkładasz stałe kwoty, a dodatkowe oszczędzanie ma być tylko przez rok to po prostu zmniejszasz wydatki z różnych grup, co nie jest dużym problemem jeśli żyje się na luzie. Problem byłby wtedy gdybyś miała wydatki na styk. Trudno powiedzieć dokładnie na czym możesz oszczędzić, ale ja gdybym miała oszczędzać dodatkowo przez rok to jednak na jedzeniu mogę sporo przyoszczędzić, po prostu przestaję kupować na Biobazarze a przestawiam się na supermarkety i ich gazetki. Dodatkowo mogłabym nie kupować przez rok ubrań, nie jest tak, że mi się szafy nie zamykają, ale pracuję zdalnie i to co mam w szafach na kolejny rok spokojnie mi starczy, na wyjścia i wyjazdy ciuchy też mam. Podobnie z kosmetykami, też może starczyłoby i na rok, z wyjątkiem past do zębów i mydeł. Kolejną rzeczą są wyjazdy, tańsze hotele, tańsze kierunki. Ja już jeździsz do Ukrainy pod namiot gdzie sama gotujesz na ognisku to co przytniesz? Ale jak jeździsz do Szwajcarii, mieszkasz w dobrym hotelu i jesz w restauracjach, to zmieniając kierunek wyjazdów i obniżając nieco standard to spokojnie zaoszczędzisz. Karta fitness? No ok, ale od wiosny do jesieni można biegać, spacerować czy jeździć na rowerze na dworze praktycznie za darmo. W ostateczności zamiast wyjść do kina można oglądać kino domowe w domu. Zamiast do restauracji umówić się ze znajomymi na grilla w ogrodzie itd. Rozumiem ból, bo do dobrego człowiek się przyzwyczaja i fajnie żyć bez spiny, ale też bez przesady, że na rok nie można zawiesić przyzwyczajeń. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:07 Dziękuję nenia, bardzo dobrze do mnie to przystaje. Z karty fitness nie zrezygnuję bo to 150zl za baseny i siłkę, to już wtedy bardziej warto z trenera zrezygnować, ale spróbuję nie. Nie będę kupowała ciuchów, obetnę kosmetyki do tańszych. Też myślę że żyjemy na luzie ale dalej poniżej możliwości ao to tylko chodzi. Nie pomóc dziecku w weselu to mi się nie mieści w głowie i nie chodzi o zastaw się i postaw. Gdyby nie kumulacja wydatków w jednym roku w ogóle nie byłoby problemu. Planowaliśmy kupić jedno mieszkanie teraz a drugie za dwa lata, wtedy na wszystko spokojnie by starczyło. Ale zdecydowaliśmy się przyspieszyć zakup i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
loginwieczniezajety Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:41 Alkohol. Taką odpowiedź mam ochotę dawać w pierwszym odruchu ludziom, którzy się dziwią temu jak żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:43 Hmm mnie to nie dotyczy. Już prędzej słodycze. Odpowiedz Link Zgłoś
loginwieczniezajety Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:47 Jeśli chodzi o jedzenie słodycze, podobnie jak wszystkie gotowce, mogą drenować portfel. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Oszczędzanie 17.09.21, 14:53 Bez sensu ćwiczyć w klubie fitness, wywalanie kasy, tu bym oszczędzała Ciuchy na starość jakie to kupujesz ? Panie w średnim wieku maja zawalona cała szafę ….. Kosmetyki - nie da się tu oszczędzić Koncerty - nie wiem dawno nie byłam na płatnym ( mam wejścia ) placilabym teraz chyba za koncert jakiejś amerykańskiej gwiazdy typu Madonna, za resztę w życiu, pełno jest fajnych bezpłatnych Jedzenie nie, bardziej wyjścia do knajpy Najdziwniejsze jest to ze teraz się obudziliście nagle ze córka studiuje za granica zamiast konsekwentnie odkładać od lat Odpowiedz Link Zgłoś
dziennikaktywnosci Re: Oszczędzanie 17.09.21, 15:45 U mnie właśnie oszczędzanie na jedzeniu ma sens. Zaczęłam zapisywać na co idzie kasa. Przeżyłam szok. 2+1 dziecko - 3000 na żarcie. W miesiącu. Spokojnie 1500-1600 by wystarczyło. Może zacznij od analizy. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Oszczędzanie 17.09.21, 15:54 Trzeba chyba będzie zacząć. Ale dużo rzeczy już tu zidentyfikowalam , dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Oszczędzanie 17.09.21, 16:00 Nie wiem, jak żyliście do tej pory, ale z tego, co piszesz, Wasze zaplanowane oszczędzanie to dla wielu osób nieosiągalna rozrzutność. Nie piszę tego złośliwie - warto to sobie uświadomić, będzie łatwiej. Sensowny cel i określony horyzont czasowy też powinny pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Oszczędzanie 17.09.21, 16:55 Nie pytaj na czym przyciąć, tylko co miesiąc przelej potrzebną kwotę na subkonto i dysponuj tym, co masz. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Oszczędzanie 17.09.21, 16:56 Tym łatwiej, że nie oszczędzasz rok na buty dla dziecka, tylko masz określony (ograniczony - to tylko rok!) czas i wygodną sytuację życiową. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Oszczędzanie 17.09.21, 17:38 Od października tak zrobię. Może się okaże łatwiejsze niż myslalam 🌷 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Oszczędzanie 17.09.21, 19:28 Daj znać jak Ci idzie i nie bierz do siebie tych komentarzy, że tym postem chciałaś się pochwalić swoim statusem majątkowym - każdy mierzy innych swoją miarka. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Oszczędzanie 17.09.21, 19:56 Dzięki. Chwalić się nie mam czym, a raczej może i mam, ale na pewno nie tym. Ani nie jestem specjalnie zamożna ani nie jest to dla mnie szczególnie ważne. A rady fajne dostałam i za kilka miesięcy zamelduję 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Oszczędzanie 18.09.21, 10:26 Mnie niezmiennie bawią te komentarze sugerujące, ze ktoś chciał sie pochwalić... przed kim? Przed forum? I co miałby tym zyskać? Jaki cel? Ale to powinni odpowiedziec ci, którzy te komiczne działa wytaczają, sami w tych samichwalczych schematach funkcjonują. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Oszczędzanie 17.09.21, 17:42 Najlepiej oszczędzać na rzeczach, które i tak nam szkodzą A potem z takich, z których korzystamy nawykowo a nie z prawdziwej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Oszczędzanie 17.09.21, 23:37 sprzedac yacht i awionetke a jak potrzeba to czarterowac Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Oszczędzanie 18.09.21, 11:04 Najprościej: w dniu wpływu pieniędzy odkładacie 3 koła i przez miesiąc żyjecie za resztę. A teraz idę czytać całość, bo czuję jateczkę Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Oszczędzanie 18.09.21, 14:08 Oszczędzanie na studia dziecka rozumiem ale na ślub? Wydawanie sporych pieniędzy na jednorazowa sukienkę i jedzenia dla setki gości? Mnie by było szkoda wysiłku Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Oszczędzanie 18.09.21, 14:39 Przepraszam, czy ten watek to jakis zart? Oszczedzam, wiec ograniczę masaże do 1 w miesiącu a koncerty do nieywjazdowych? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Oszczędzanie 18.09.21, 14:40 Dlaczego zaraz żart? Każdy oszczędza w ramach swoich dochodów i poziomu życia. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Oszczędzanie 20.09.21, 02:59 Trener ,siłownia ,wyjścia knajpy koncerty tez to Leci pierwsze. Jeśli ma być na rok to ukrócając wszystko dacie radę przez pół roku zaoszczędzić. Dziwne ze mając x czasu trenera nie umiecie sami ćwiczyć dla zdrowia. Każdy wyjazd ferie a co wy dzieci jesteście? Czasowo można wszystko zawiesić. Tylko dobre jedzenie ,leki ,rachunki. Szybciej oszczędzić szybciej wyjść na prostą. Odpowiedz Link Zgłoś