Dodaj do ulubionych

Ryzyko energetyczne

07.11.21, 10:40
Ale ze Niemcy maja takie niedogrzanie??

https://bi.im-g.pl/im/71/7d/1a/z27775857IH,Odsetek-osob--ktore-zglaszaja--ze-nie-sa-w-stanie-.jpg

a tu cenowo

https://bi.im-g.pl/im/65/7d/1a/z27775845IH,Gieldowe-ceny-energii-w-Europie-.jpg
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 10:43
      Byl o tym watek na forum, ze Niemcy nawet kratek wentylacyjnych nie maja w mieszkaniach, zeby zaoszczedzic na braku wymiany powietrza a za szacht wentylacyjny robi klatka schodowa😂
      • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 10:47
        ale Niemcy to bardzo zamozny kraj... i maja zima temperatury takie ze ogrzewac musza i powinni. O co chodzi???
        • 1matka-polka Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 10:49
          Nie mam pojecia🤷‍♀️
        • zlota-klamka Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:43
          Może chodzi o to że muszą okna non stop otwierać, żeby wywietrzyć bo niemieckie mieszkania nie mają wentylacji? Jedna moja znajoma cały czas się skarży że ma wilgoć i bez wietrzenia nie da rady, a to wyziębia. Sugerowałam kiedyś żeby się przeprowadziła, ale ona mówi, że to ogólnokrajowy problem
          • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:53
            chyba w calej Europie produkuje sie od lat okna z wentylatorami ze wzgl na wilgoc gdy sa podwojne czy potrojne i nie ma wymiany powietrza?
            • zlota-klamka Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 12:02
              Okna z wywietrznikami to stosunkowo nowość, ja mieszkam w dośc nowym budownictwie (w PL) i takich takich bajerów nie mam. Mam tylko normalne kratki wentylacyjne, które nota bene u mnie działają bardzo dobrze, więc nie mam potrzeby montowania wywietrzników/odpowietrzników w oknach
              • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 12:12
                nie no wiadomo ze jak sa kratki wentylacyjne to ci wywietrzniki w oknach nie potrzebne bo funkcja jest ta sama. Ale PL akurat jest powszechnie uznanym producentem okien ( obok Fr) i kratki teraz robia w oknach i mniej jest nowych okien bez tych kratek
                • zlota-klamka Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 12:28
                  Może w Niemczech się to zmieni jak zaczną stare okna wymieniać
    • chococaffe Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 10:53
      Szkoda, że nie ma UK. Ale jest Irlandia, czyli poodbny styl. I podobnie do Niemiec na mapcewink
      • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:01
        UK nie jest w Unii by byc na tej mapie.

Zapewne jest w UK niedogrzanie tez, ale w UK sytuacja sie poprawila bo przez wiele lat byl tzw Green Deal czyli za darmo izolacja domow. Setki tysiecy domostw z tego skorzystaly. No i sa tez nadal programy pomagajace ludziom zalozyc nowy boiler itd

Ale Niemcy? Dlaczego???
        • kandyzowana3x Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 12:29
          Chodzi o ten program darmowego wykladania poddasza welna izolacyjna? czy mozna tez bylo za darmo izolowac sciany itd ?
      • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:02
        poza tym dlaczego tak cie UK zainteresowalo? Masz jakis szczegolny sentyment?
        • chococaffe Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:03
          Oczywiście, że mam sentyment. Rzadko się zdarza że wewnątrz jest zimniej niż na zewnątrz! wink
          • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:07
            >Oczywiście, że mam sentyment. Rzadko się zdarza że wewnątrz jest zimniej niż na zewnątrz

masz na mysli ze przebywalas w UK i niedogrzewaliscie sobie mieszkanie z oszczednosci?

Nie rozumiem.

• chococaffe Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:09
              Przebywałam. Nie wypadało mi komentować zwyczajów wink (od razu dodam, że nie sugeruję, że taka sytuacja dominuje, ale jest to zjawisko zauważalne, zwłaszcza w zabytkowych budynkach z pojedynczymi szybami, ale nie tylko)
              • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:21
                no to zwyczaje zaleza od mieszkancow. Co ci do nich?
                • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:27
                  np mi jest ciagle goraco jak wielu kobietom ok 50tki lol

mojej mamie jest ciagle zimno bo ma problemy z krazeniem lat 81

ojciec mojego dziecka jest z tzw zimnego chowu wiec jest cos pomiedzy mna a moja mama.

Rozwiazanie jest takie ze mamy zainstalowany Nest i na kaloryferach wifi termostaty. Jest tez czasowy plan. Kazdy ma taka temp w swoich pokojach jaka mu/jej odpowiada
                • chococaffe Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:32
                  Nic - to samo co tobie do mieszkańców Niemiec.
                  • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:37
                    chococaffe. Czy ty w ogole zrozumialas co pokazuje ta mapka?
                    Mapka pokazuje cyt ( za gazeta.pl)
                    Odsetek osób, które zgłaszają, że nie są w stanie odpowiednio ogrzać swoich domów wg Eurostatu

Wiec jak krowie na rowie: To znaczy ze Niemcom jest ZIMNO w ich mieszkaniach. Gdyby bylo ich zwyczajem siedziec w zimnie nie powiedzieli, ze odczuwaja ze jest za zimno

Co jeszcze wyjasnic?

Kazde zdziwienie czyms odbierasz jako osobisty atak na Niemcy?

<facepalm>
        • racica_ruda Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:05
          Dziwne pytanie od osoby która tak dopytuje o Niemcy.
          A Szwajcaria jest na mapie, mimo że nie ma jej w UE
          • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:08
            czyli ciebie nie dziwi ze Niemcy maja takie niedogrzanie?

Niemcy sa zorganizowanym krajem. Ludzie tam nie sa leniwi. Remontuja domy bo lubia porzadek

Ceny energetyczne nie sa wysokie jak na Europe.

Cos sie za tym musi kryc.
            • chococaffe Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:11
              Może odpwoiedzialny stosunek do ogrzewania?
              • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:21
                przeciez to jest mapa pokazujaca

Odsetek osób, które zgłaszają, że nie są w stanie odpowiednio ogrzać swoich domów wg Eurostatu

• racica_ruda Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:19
              Musiałabym poznać definicję "adequately warm"
              • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:22
                next.gazeta.pl/next/7,151003,27775570,oto-mapa-ubostwa-energetycznego-w-europie-8-proc-mieszkancow.html#do_w=52&do_v=221&do_st=RS&do_sid=602&do_a=602&s=BoxBizImg3
    • krwawy.lolo Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:14
      O co chodzi w tej drugiej mapce?
      • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:23
        cyt za gazeta.pl

To zestawienie giełdowych cen energii elektrycznej w Europie - aktualnych, bo z dostawą na 7 listopada, ale ten trend jest w ostatnich miesiącach miarę stały (czasem zmienność widać np. w Niemczech, co jest uzależnione od m.in. wietrzności i produkcji energii z OZE).
        • krwawy.lolo Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:28
          Aha, dzięki.
    • caponata75 Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:24
      Nie wiem czy na mapce jest odwzorowane rzeczywiste niedogrzanie, czy fakt, że ludzi nie stać na ogrzewanie?
      W Niemczech ludzie grzeją mniej niż w Polsce. Sama mam ciepło tylko w łazienkach, reszta mieszkania to max 19 stopni. Sypialnie coś ok. 15st. C.
      Znajomi niemieccy odwiedzając mnie nie narzekają na ziąb, znajomi z Polski okrywają, a raczej okrywali, się kocami. Teraz dla gości z Pl specjalnie podkręcam ogrzewanie.
      A, gdy poznałam mojego męża, ten w ogóle nie włączał ogrzewania w swojej kawalerce. Kiedyś rano spojrzałam na termometr i było 12 stopni!
      Na szczęście specjalnie mi to nie przeszkadzało.
      • mysiaapysia Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:27
        Jak mają się takie niskie temperatury wnętrza budynku do stanu jego ścian?
        • caponata75 Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:31
          Niemcy w większości mieszkają w wynajętych mieszkankach i śmiem twierdzić, że stan ścian nie za bardzo ich obchodzi.
          • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:44
            >Niemcy w większości mieszkają w wynajętych mieszkankach

to moze byc przyczyna faktycznie. Sytuacja mieszkaniowa w Niemczech z roznych powodow ( glownie z powodow dynamiki czestego przemieszczania sie i zmian pracy ale nie tylko) jest taka ze wiecej ludzi wynajmuje niz posiada mieszkania i domy na wlasnosci ...w porownaniu z innymi krajami.

Dlatego tez nie maja wplywu na ogrzewanie bo moze byc to ogrzewanie zbiorcze. I dlatego moze mowia ze jest im Zimno.

• princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:28
        Mapka pokazuje cyt
      • caponata75 Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:30
        Oczywiście na mapce nie chodzi o własne preferencje, a o fakt, czy kogoś stać. Jednak to czy kogoś stać czy nie jest też kwestią priorytetów. Uważam, że Niemcy chętniej wydają kasę na coś innego niż ogrzewanie domu/mieszkania.
        • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:32
          >Oczywiście na mapce nie chodzi o własne preferencje, a o fakt, czy kogoś stać.

na jakiej podstawie tak twierdzisz? na podst "wydaje mi sie wiec znaczy na pewno"? Artykul mowi cos przeciwnego. cytuje opis mapki Odsetek osób, które zgłaszają, że nie są w stanie odpowiednio ogrzać swoich domów wg Eurostatu
          • caponata75 Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:36
            Twierdzę tak na podstawie własnego doświadczenia, życia w Niemczech od ponad 20 lat. Możesz nazwać to dowodem anegdotycznym, ale owszem, wypowiadam na forum moje własne zdanie.
            • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:40
              ale mowisz co widac na mapie i jest to w sprzecznosci z tym jak mapa jest opisana ( linkow dodalam juz z 6)

Jak najbardziej masz prawo do wlasnej opinii i wyrazenia jej i szanuje to. Ale nie wciskaj dziecka w brzuch osobom ktore tworzyly ten artykul mowiac ze mapa pokazuje cos innego. Oni to okreslili wyraznie cytuje: Odsetek osób, które zgłaszają, że nie są w stanie odpowiednio ogrzać swoich domów.- Eurostat

Eurostat ma inne zdanie na temat co pokazuje mapa i jakie dane zbierali
        • mysiaapysia Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:35
          Eee. Siedzą w zimnym mieszkaniu jedząc drogie żarcie z restauracji i oglądając telewizję na drogim sprzęcie? Zaiste prawidłowa hierarchia potrzeb.
          • caponata75 Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:39
            Od kiedy tu mieszkam nigdy, ani razu nie byłam w mieszkaniu w którym było mi za ciepło. W Polsce w każdym mieszkaniu, domu jest mi za ciepło.
            • snakelilith Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:53
              Ja byłam. U teścia. Ten ma przez cały rok nastawione ogrzewanie podłogowe na 23 stopnie i mnie jest to prostu za ciepło. I masz rację, niemieckie mieszkania są mniej ciepłe. Ja kaloryfera w łazience nie włączam prawie nigdy. Po co, jak ciągle otwieram tam okno i wietrzę? W salonie mam zwykle około 20 stopni, w sypialni wczoraj miałam 17,5. Nie wiem jak pod ciepłą kołdrą można przy tym marznąć. Przecież przy 17-18 stopni też nie zakłada się na zewnątrz zimowej kurtki.
        • snakelilith Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:42
          caponata75 napisała:

> Oczywiście na mapce nie chodzi o własne preferencje, a o fakt, czy kogoś stać.
          > Jednak to czy kogoś stać czy nie jest też kwestią priorytetów. Uważam, że Niemc
          > y chętniej wydają kasę na coś innego niż ogrzewanie domu/mieszkania.

Mnie by jednak interesowało jak zdobywano te dane, kogo i o co pytano. O temperaturę w mieszkaniu? Czy o to, czy ktoś na ogrzewaniu oszczędza? Bo Niemcy oszczędzają praktycznie na wszystkim, a przynajmniej tak deklarują, ale to może oznaczać po prostu, że zamiast luksusowych 25 stopni decydują się na 20. Wchodząc do niemieckich galerii handlowych mam ostatnio jednak wrażenie, że raczej się nie oszczędza. Zaczął się ten parszywy czas przegrzanych pomieszczeń.
          • caponata75 Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:46
            Właśnie kluczowe jest to,jak zada się pytanie. A że Niemcy bez wątpienia oszczędzają na ogrzewaniu, to mapka wygląda jak wygląda.
          • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:48
            no ale mapa nie mowi o poziomie ogrzewania tylko o cyt Odsetek osób, które zgłaszają, że nie są w stanie odpowiednio ogrzać swoich domów.- Eurostat

wiec sami Niemcy mowia ze im zimno. Ja stawiam na to ze to tylko dlatego, ze rynek nieruchomosci jest taki, ze wiekszosc wynajmuje i dlatego moze nie ma duzo ludzi wplywu na poziom ogrzewania... Acz to tylko hipoteza
            • racica_ruda Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 12:02
              2 lata temu Niemcy mieli niższy odsetek od przeciętnego w Europie (Niemcy: 2,7%, średnia: 7,3; UK: 5,5; Polska: 5,1).

Więc to żadne przyczyny struktralne, tylko silne uzależnienie od drożejącego teraz gazu. To plus duża wrażliwość Niemców na inflację - pewnie wolą nie dogrzać niż zapłacić więcej
            • snakelilith Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 12:10
              A gdzie oni to zgłaszają princes? Do właścicieli mieszkań, czy do kogo? Sama przecież piszesz, że Niemcy są narodem, który w dużej części mieszkania wynajmuje, taki styl życia. Zdaje się, że jest to jakieś 50:50. W skali europejskiej to dużo wynajmujących. Jeżeli wynajmujący ma więc jakiś problem z mieszkaniem, to oczywiście, że zgłasza to właścicielowi, choć to, na ile podkręci kaloryfer zależy od niego samego, bo wynajmujący płacą swoje rachunki za prąd, wodę i ogrzewanie sami, według zużycia. I nikt im wyższego zużycia nie zabrania, ale rachunek może działać trzeźwiąco. Moja mama w Polsce nie płaci nawet w swoim własnościowym mieszkaniu w bloku od indywidualnego zużycia, więc odkręca kaloryfer zawsze na maksa. Więc do kogo i gdzie Niemcy zgłaszają, że mają za zimno, albo nie stać ich na opłacanie wyższych rachunków? Mnie o to, przez 33 lat życia w tym kraju, nikt o to nie pytał.
              • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 12:17
                >bo wynajmujący płacą swoje rachunki za prąd, wodę i ogrzewanie sami, według zużycia.

zalezy jakie to wynajmowanie w wiekszosci. Czy mowa o mlodych ludziach wynajmujacych pokoj w domu i ogrzewanie jakos jest ustawione i juz, czy tez wynajmujacy mieszkanie sami placacy rachunki.Zreszta to tylko hipoteza moja a nie teza i absolutnie sie nie upieram przy niej.

W Niemczech budownictwo jest w wiekszosci solidne, cena energii niska ( w porownaniu z reszta Europy). Dlaczego wiec wg mapy Niemcy mowia ze maja niedogrzane domy?

Gdyby badania ustalily jakis pulap typu: co ponizej 19C to oznaczanie nie dogrzanie i pytali o temperature to mozliwe ze bylby wynik ze sa niedogrzani bo... im nie jest zimno

Ale badania Eurostatu mowia o cyt "Odsetek osób, które zgłaszają, że nie są w stanie odpowiednio ogrzać swoich domów."

Dlatego zalozylam watek bo mnie to dziwi ze akurat w Niemczech tak uwazaja.
                • 1matka-polka Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 12:30
                  "W Niemczech budownictwo jest w wiekszosci solidne"

Nie mazwalabym solidnym budownictwa, w ktorym budynki mieszkalne nie maja wentylacji grawitacyjnej, dopoki ktos nie otworzy drzwi i okien...
    • woman_in_love Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:55
      Największe niedogrzanie jest w Irlandii. Nieocieplone mieszkania, wszechobecna wilgoć, chłód i gorzej niż w kieleckim.
      • princesswhitewolf Re: Ryzyko energetyczne 07.11.21, 11:58
        nie wg mapki ale moze wg polskich odczuc. Irlandczycy by bardziej narzekali a ta mapa pokazuje co mieszkancy danego kraju sadza. Mapa nie zajmuje sie faktyczna temperatura mieszkan i wilgocia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka