magdallenac 29.11.21, 14:38 co to za roślina? Nie mam pojęcia jak to to pielęgnować i dlaczego zakwita mi co drugi rok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:40 Oczywiście, że wiem. Grudnik, schlumbergera albo kaktus bożonarodzeniowys Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:43 Natomiast w kwestii pielęgnacji- ja swoich (mam 3 sztuki) w ogóle nie pielęgnuję w żaden szczególny sposób. Podlewam nie za często, jak kwitną to częściej. Muszą mieć stanowisko dość jasne, daleko od okna przestają kwitnąć. Resztę wyczytasz Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:51 Dzięki zbiorczo wszystkim! Wiem już co się stało z tym kaktusem w zeszłym roku. Podlewalam sumiennie i chyba przedobrzyłam, bo zdechł. Na szczęście nie chciało mi się wywalić go do kosza i po miesiącu niepodlewania odżył. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:54 Mój w zeszłym roku (wystawiony na klatkę, żeby miał chłodniej) zakwitł w połowie 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:52 Mam 5 albo 6, latem wystawiam na balkon i dostają wtedy rozpędu wegetatywnego, zielone rośnie im jak na drożdżach. Szczególnie cenię sobie odmianę żółtą i śnieżnobiałą Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:41 Kaktus bożonarodzeniowy, dla ułatwienia nazywany również wielkanocnym Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:52 Dla ułatwienia można wszystko ale to są dwie różne rośliny- bożonarodzeniowy i wielkanocny. www.e-ogrodek.pl/a/grudnik-czy-kaktus-wielkanocny-jak-je-rozroznic-i-uprawiac-19935.html Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:55 O dzięki za tego linka! Piękne są i te grudniki i kaktusy. Dodatkowo idealne dla ludzi nie mających ręki do roślin. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:41 Nie wiem, ale chyba pielęgnujesz dobrze, bo jest piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:44 Z tym, że w tym stojaczku powinna być doniczka ze sromotnikiem bezwstydnym. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:46 magdallenac napisała: Nie mam pojęcia jak to to pielęgnować i dlaczego zakwita mi co drugi rok. To po co bierzerz taką roślinę? Roślinka ładna ale stojak na doniczkę bardzo brzydki. Te grafiki poniżej stojaka jeszcze brzydsze od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:48 A ta głowa obok doniczki z jakiego horroru? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:58 Myślę, że sobie pochlebiasz, sądząc, że może mnie interesować Twoje zdanie. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:47 Ja nie wiem ale najwyrazniej cokolwiel robisz, robisz to dobrze😀 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 14:53 Niechetnie kwitną jak mają za ciepło. W okresie przed przewidywanym kwitnieniem dobrze jest go postawić w chłodniejszym ale jasnym miejscu. Np. parapet w nieogrzewanym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 16:06 Ale jak już paki kwiatowe zawiąże to nie wolno go ruszać i przestawiać bo zrzucić paki może. Paki ą mi tel likwiduje hehe Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 15:01 Grudniki to jedyne rośliny, których nie potrafię wykończyć. Głównie dlatego, że jak nie kwitną, to wcale nie przeszkadza im niepodlewanie. Jak już kwitną, to kwiaty przyciągają moją uwagę i od czasu do czasu podlewam. Z tym że moje kwitną głównie w listopadzie i czasami drugi raz w marcu... Aha, grudniki dobrze się rozmnażają, wystarczy któryś z tych zielonych dzyndzli odłamać i wetknąć do nowej doniczki, oczywiście jak akurat nie kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 15:02 Jak nie kwitnie roślinka, nie doniczka, dla jasności. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 15:06 Bez różnicy. I tak się ukorzeni. To jest jak chwast. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 15:08 Ja zwykle odłamuje ostatni fragment, ten najmłodszy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 15:08 Każdej, byle między tymi "segmentami" Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 17:16 Zakładaj, to jedne z moich ulubionych, rozjaśniają mroki zimy. Choć u mnie kwitną październik/listopad No, czasem puszczą kwiecie pod koniec zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 15:06 Kwiatek jak kwiatek ale ta osłonka! Boska Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 15:25 Powinnaś mieć w tym stojaczku palmę. Po nóżkach każdy by poznał komu palma odbiła. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 16:17 Moje kwitną co roku. Na lato wystawiam do cienia na zewnątrz, zimą stoją przy szybie, gdzie nocą temperatura spada do kilku stopni. Ale nie wiem, jak się nazywają Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 16:22 Proszę: www.youtube.com/watch?v=EBcNQXPLOYw Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 17:15 Dzięki! Mój się w ogóle nie rozrasta, tak jak te z filmiku. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky80 Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 16:29 mam taki sam, tylko kolor kwiatów inny. Tez właśnie kwitnie, podlewam może 1/miesiąc. Stoi na oknie na poddaszu, więc rzadko o nim pamiętam, a on taki miły że zakwitł! Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 16:55 Hahahaha Nie wiem co za roślina ale co za śmieszna doniczka w stylu młodzieżowym Wątki Magdalena coraz śmieszniejsze zaczyna wyraźnie deptać po piętach Bergamotce co otworze wątek to sie uśmiecham Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 17:08 Ale, że kwiatkiem egzotycznym się przechwalam, czy osłonką na doniczkę zakupioną w jakiejś graciarni z drugiej ręki? Chyba, że umknęła mi istota Twojego wpisu…Może jeśli dodasz kilka znaków przestankowych, to zrozumiem co chciałaś tą wypowiedzią przekazać. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 17:16 Mojej córki też kwitną, ale obecnie symbolicznie jakby, z tym, że one kwitną średnio co trzy miesiące, no jeden, o różowych kwiatach, drugi nie kwitł przez dwa lata chyba, a stoją obok siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Czy ktoś wie 29.11.21, 17:55 nie, ale mam nadzieje ze jest wlosozerna 💩 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś