Dodaj do ulubionych

Święta bez gości

15.12.21, 13:32
Kto robi w tym roku? I jakie macie powody? Kwestie covidowe, czyli ograniczenie ryzyka i takie tam, potrzebujecie odpoczynku, czy jeszcze coś innego?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Święta bez gości 15.12.21, 13:39
      Nigdy nie mamy gości, nie rozumiem idei robienia spędów.
      • jkl13 Re: Święta bez gości 15.12.21, 13:46
        Spędów,serio? Spędzenie świąt z rodzicami i rodzeństwem to spęd? Wiesz, że nie każdy mieszka z rodzicami, więc często rodzice na wigilii występują w roli gości. Tak po prostu.
        • andaba Re: Święta bez gości 15.12.21, 13:55
          Rodziców (matek, bo ojcowie od X lat nie żyją) nie liczę, bo albo mieszkają albo pomieszkują.
          Zapraszałam wujostwo, jak byli już na tyle nesprawni, że nie robili sami, na Wigilię. Rodzeństwo ma swoje rodziny.
        • solejrolia Re: Święta bez gości 15.12.21, 14:00
          Tak, w rodzinach gdzie dzieci jest więcej niż jedno, to bardzo często są to spędy.
          I jak zaprosisz własne rodzeństwo, to również ich dzieci, a jak dzieci już dorosłe, to jedno przyjdzie z dziewczyną, a drugie z żoną oraz dziećmi.
          I tadam robi się 18-20 osób.
          Ja, podobnie jak Andaba, nazywam to spęd.

A ty jak byś nazwała taką gromadkę tylko najbliższych ci osób- jeśli to nie spęd, to co nim jest ?!
          • 35wcieniu Re: Święta bez gości 15.12.21, 14:49
            Wigilia na 20 osób to chyba nie spęd tylko istny koszmar. big_grin Tak sobie wyobrażam, bo nigdy na takiej nie byłam ani nawet nie słyszałam żeby ktoś ze znajomych aż taką miał.
            • andaba Re: Święta bez gości 15.12.21, 14:52
              No, jak my byśmy pozapraszali rodzeńswa z rodzinami, to by wyszło z 60 osób.
              • pyza-wedrowniczka Re: Święta bez gości 15.12.21, 16:32
                Bardzo łatwo takie 20 osób uzbierać:
                U nas jest 3, moi rodzice +2, mój brat z żoną +2, teściowa +1, szwagierka z rodziną +3, mojego taty brat z żoną +2 i jego córka z rodziną +4. U nas w tym roku tylko 17 osób.
                Ale czasami bywała jeszcze jedna rodzina, czyli +4 osoby dodatkowe.

Brat najpierw idzie do szwagra swojego i tam też ich będzie 14 osób.
            • sarah_black38 Re: Święta bez gości 15.12.21, 17:00
              35wcieniu napisał(a):

> Wigilia na 20 osób to chyba nie spęd tylko istny koszmar. big_grin Tak sobie wyobraża
              > m, bo nigdy na takiej nie byłam ani nawet nie słyszałam żeby ktoś ze znajomych
              > aż taką miał.
              >

U mnie w domu do stołu zasiada ponad 30 osób. Przywozimy ze sobą nie tylko dania wigililne, ale też krzesła żeby mieć na czym usiąść Specjalnie kupiliśmy duuuuży stół żeby wszyscy mogli się zmieścić. Składamy sobie życzenia, łamiemy się opłatkiem. Jest dużo dzieci, radości co niemiara, jest głośno, dużo zamieszania, jest pięknie. Po kolacji rozpakowujemy prezenty, śpiewamy kolędy, w nocy idziemy na Pasterkę. Takie Świeta kocham, czeka się na nie cały rok. Do stołu siadają już 4 pokolenia ( pradziadkowie, babcie, dzieci i wnuki/prawnuki).

Ja sobie z kolei nie wyobrażam, żeby na Wigili być bez mojej rodziny. Chociaż w tamtym roku pierwszy raz było tylko kilka osób, każdy raczej w swoim domu. Było koszmarnie smutno przez te głupawe obostrzenia sad
              • 35wcieniu Re: Święta bez gości 15.12.21, 17:18
                Nie no luz, nie mówię że nikt nie powinien tak lubić. Dla mnie - definicja koszmaru, ale jak komuś się tak podoba to spoko.
              • ren.s Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:30
                U mnie w domu do stołu zasiada ponad 30 osób. Przywozimy ze sobą nie tylko dania wigililne, ale też krzesła żeby mieć na czym usiąść Specjalnie kupiliśmy duuuuży stół żeby wszyscy mogli się zmieścić. Składamy sobie życzenia, łamiemy się opłatkiem. Jest dużo dzieci, radości co niemiara, jest głośno, dużo zamieszania, jest pięknie. Po kolacji rozpakowujemy prezenty, śpiewamy kolędy, w nocy idziemy na Pasterkę. Takie Świeta kocham, czeka się na nie cały rok. Do stołu siadają już 4 pokolenia ( pradziadkowie, babcie, dzieci i wnuki/prawnuki).

Ja sobie z kolei nie wyobrażam, żeby na Wigili być bez mojej rodziny. Chociaż w tamtym roku pierwszy raz było tylko kilka osób, każdy raczej w swoim domu. Było koszmarnie smutno przez te głupawe obostrzenia sad

Moja Wigilia też tak wyglada (oprócz pasterki). W tym roku będę gościła 16 dorosłych + 7 dzieci. Będzie ciasno, ale wesoło. W ubiegłym roku mieliśmy tak samo, jak u Ciebie. Też było smutno. Wiem, że w tym roku się napracuję, ale tak bardzo się cieszę, że będziemy razem.
            • aragorna71 Re: Święta bez gości 16.12.21, 07:23
              u nas kazdego roku na Wigilii jest 16 osob, w tym roku wyjatkowo 18, bo przychodzi kuzynka meza z corka. Daje rade, czesc potraw robie wczesniej, czesc robi zaprzyjazniona pani. Lubie te nasze rodzinne spotkaniasmile Za to Wielkanoc nalezy do siostry, idziemy na gotowe.
            • maly_fiolek Re: Święta bez gości 16.12.21, 08:25
              > Wigilia na 20 osób to chyba nie spęd tylko istny koszmar
              Nie jest tak źle, da się ogarnąć i jest wesoło smile
              U mnie max : 2 dziadków, 3x2 córki, 2x3+4 wnuków.
              U teściów: 1 babcia, 1-2 lokalnych starych kawalerów, wuj, i 5x2 rodzeństwa do tego średnio max 13 dzieci. Max 23, nigdy tyle nie było, chociaż pod 20stkę się zdarzało.
              Stosujemy taktykę raz u rodziców żony, raz u rodziców męża.
            • nangaparbat3 Re: Święta bez gości 16.12.21, 08:40
              Myślę, że to tylko zalezy od stopnia napinki. Jeśli się nastawisz, że to po to, by pobyć z innymi, a nie oceniać jakość potraw, zastawy i urodę świątecznych durnostojek, jest naprawdę fajnie. Oczywiście - każdy ocoś przynosi do jedzenia, żeby gospodarze nie mieli wiele roboty.
          • jkl13 Re: Święta bez gości 15.12.21, 16:45
            Ok, inaczej rozumiemy znaczenie słowa spęd. Bo dla mnie spęd to większe zgromadzenie wink niż kilkanaście osób na wigilii. Ale u nas standardowo zwykle urodziny czy imieniny to "spęd" na co najmniej 15 osób, więc wigilia w takim gronie to standard, a nie spęd.
          • nangaparbat3 Re: Święta bez gości 16.12.21, 08:37
            Takie "spędy" robi jedna z moich dalszych powinowatych, raz się załapałam, bo akurat byłam w stolicy, i po pierwsze - bardzo mi się podobał, po drugie - żałuję, że tu gdzie mieszkam, jest nas tak mało.
            No i ja bym nigdy tego nie nazwała "spędem", ludzie się cieszą, są dla siebie mili, cieszą się, że się widzą, to jest spotkanie, nie spęd.
      • maly_fiolek Re: Święta bez gości 16.12.21, 08:26
        > Nigdy nie mamy gości, nie rozumiem idei robienia spędów.
        Trochę smutne życie masz. Imprez firmowych też nie rozumiesz?
    • marzeka11 Re: Święta bez gości 15.12.21, 13:44
      Potrzebuję odpoczynku, spokoju i nie planuję też spędu gości.
    • ladymercury Re: Święta bez gości 15.12.21, 13:48
      Ja. Pierwotnie z konieczności, teraz odbieram to jako całkiem fajny chillout 😄
      Luz blues, relaks, przyjemnostki.
      Pewnie bym mogła pójść albo zaprosić, ale stwierdziłam, że mi się nie chce.
    • solejrolia Re: Święta bez gości 15.12.21, 13:56
      Foch na rodzinkę tongue_out
    • berber_rock Re: Święta bez gości 15.12.21, 14:09
      Ja.
      Glownie to mamy daleko i nie wybieramy sie.
      Organizacyjnie to troche prawa reka za lewe ucho.

Poza tym nie lubie spedow i czworga klajniakow placzacych sie pod nogami.
      • bi_scotti Re: Święta bez gości 15.12.21, 16:53
        berber_rock napisała:

> Poza tym nie lubie spedow i czworga klajniakow placzacych sie pod nogami.

"Klajniak"? C'est quoi, ça? Ematko nies ten oswiaty kaganek/kaganiec/kruzganek, please smile And thank you! Cheers.
        • kamin Re: Święta bez gości 15.12.21, 17:09
          Eine kleine Nachtmusik
          • nangaparbat3 Re: Święta bez gości 16.12.21, 08:47
            Wow! Spędziłam kiedyś pół dnia ze staruszkiem - greckim Żydem, nie mówiącym po angielsku. Chciał zwrócić moją uwagę na płynącego po stawie łabędzia, zawołał: Saint Saens! Zaproponować mi pstrąga na obiad - Schubert smile
        • berber_rock Re: Święta bez gości 15.12.21, 18:39
          Male dziecko ze Slaska smile
          • ponis1990 Re: Święta bez gości 16.12.21, 08:29
            Jestem ze Śląska, a pierwsze słyszę! U nas gadali tylko o bajtlach i podciepach. ;p
        • snakelilith Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:20
          Klajniak, to coś jak bajtel. big_grin
          • bi_scotti Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:33
            Danke & merci & shukran & obrigada & origato & dziekuje & spasibo & gracias & grazie - ematka uczy, ematka radzi, ematka nigdy cie nie zdradzi! big_grin Cheers.
    • feniks_z_popiolu Re: Święta bez gości 15.12.21, 14:19
      Każda z przyczyn po trochu. Goście obawiają się covida, są chorzy na inne choroby. Specjalnie ich nie namawiam bo sama potrzebuję spokoju i odpoczynku. Ten rok nie był dla mnie najlepszy
    • palacinka2020 Re: Święta bez gości 15.12.21, 14:46
      1. bo daleko
      2. bo za dużo psów
      • igge Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:03
        Twój drugi powód tzn psy jest zabawny.

Ale i u nas psi problem wystąpi bo 1 z naszych psów zbyt rzadko i zbyt krótko widział 2 z naszych świątecznych zaproszonych gości.
        I będzie, brzydko mówiąc, na pewno darł ryjka na teściową😉.

Musimy to ogarnąć.
        Może być wesoło.
        Jak jeszcze teściowa, jak ostatnio, zacznie na tego konkretnego z piesków krzyczeć w odpowiedzi, żeby był cicho, to Antonina ( sunia) utwierdzi się w lęku przed teściową i swoim darciu japy.
        I całą Wigilię będzie jej podejrzliwie i czujnie pilnować.
        • palacinka2020 Re: Święta bez gości 16.12.21, 08:10
          Ja generalnie nie jestem fanką psów, nie rozczulają mnie, nie oglądam ich zdjęć, nie mam w domu i nie chce mieć. Większość psów po prostu ignoruje, jak jakiś znajomy pies się na mnie z miłością rzuca to proszę właściciela by go odsunął, i to w 99% działa.

Ale nie w przypadku mojej rodziny. Psy to domownicy najwyższej wagi. Trzeba je tulić, dać się lizać i dawać im resztki z talerza (serio, w dzieciństwie zostałam ochrzaniona za to, ze nie zostawiłam resztek dla psa tylko wszystko zjadłam). Brrr.
          • niemaznaczenia Re: Święta bez gości 16.12.21, 09:02
            Może domownicy. Natomiast jeśli jest spotkanie świąteczne z gośćmi psy trzeba zamknąć w innym pomieszczeniu. Nie każdy marzy o tuleniu i lizaniu, a wręcz się brzydzi.

Resztki z talerzy można zgarnąć i potem wrzucić psu do jego miski.
    • no_name33 Re: Święta bez gości 15.12.21, 14:53
      Bez gości. Moja mama stwierdziła, że z uwagi na ryzyko, niegdzie nie będzie chodzić i zapraszać. Spotkamy się na łączach.

W związku z tym wyjeżdżam 24.12 do domku z kominkiem. Zabieram przyjaciół i będziemy się lenić.
    • triismegistos Re: Święta bez gości 15.12.21, 14:55
      Ja. Rodzice wyjeżdżają, sióstry nawet nie pytam czy ma ochotę na jeżdżenie w święta a rodzina ukochanego jest daleko. Mąż bardzo się cieszy, ja może ciut mniej, ale też jestem zadowolona.
    • daniela34 Re: Święta bez gości 15.12.21, 14:55
      U mnie będzie jak co roku, czyli sama wieczerza tylko w gronie domowników. Natomiast ciotka, kuzynka i jej mąż pewnie wpadną, zazwyczaj przychodzą przed wieczerzą, czasem po.
    • mama-ola Re: Święta bez gości 15.12.21, 15:01
      W sumie ja robię bez gości, bo będzie tylko teść, a to prawie domownik (mieszka niedaleko i często u nas bywa).
      Powody... hm... można by podać jakieś wymyślne, ale prawda jest taka, że w naszej rodzinie nie ma energii do jeżdżenia i goszczenia się. Covid stał się wygodnym pretekstem, żeby tego nie robić.
    • butch_cassidy Re: Święta bez gości 15.12.21, 16:11
      Teściowa ma przyjść. Taki gość-niegość. Z jednej strony, fajnie było, gdy gościłam więcej osób, z drugiej potem okazało się, że tylko mnie zależało, więc raczej bez sensu.
    • mondaymorning1987 Re: Święta bez gości 15.12.21, 16:15
      Zostałam porzucona, ex zabrał dzieci na wyjazd, wrócą po nowym roku, matka nie chce mnie widzieć bo roznosze zarazę, sąsiadka mnie zaprosiła ale nie idę, będę sama siedzieć.
    • bi_scotti Re: Święta bez gości 15.12.21, 16:51
      OMG, chyba naprawde potrzebuje vacations - tytul przeczytalam jako "Swieta bez NAGOSCI" - Doctor Freud, help! tongue_out Cheers.
      • igge Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:11
        U mnie zdecydowanie będą " święta bez nagości"😉
        Zniechęciłam się do spania nago po tym jak niedawno rano zaspana, prosto z łóżka, przeleciałam za plecami studiującego dziecka.
        No i dopiero jak mąż zakrztusił się kawą ze śmiechu to zauważyłam, że cholerna kamerka w dziecka kompie włączona i reszta studentów diabli wiedzą, co w tle zobaczyła😐
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:25
          🤣
        • bi_scotti Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:34
          igge napisał:

> zauważyłam, że cholerna
          > kamerka w dziecka kompie włączona i reszta studentów diabli wiedzą, co w tle zo
          > baczyła😐

Lucky students! To jak prezent na swieta ... z nagoscia wink Cheers.
      • kamin Re: Święta bez gości 16.12.21, 09:33
        Ja przeczytałam "Święta bez gaci".
        Jakby na odwrót niż Ty.
        • bi_scotti Re: Święta bez gości 16.12.21, 21:45
          kamin napisał(a):

> Ja przeczytałam "Święta bez gaci".
          > Jakby na odwrót niż Ty.

big_grin Well ... goscie bez gaci - fajna sprawa, nie tylko w swieta wink Keep dreaming tongue_out Cheers.
    • magdallenac Re: Święta bez gości 15.12.21, 16:56
      W tym roku na wigilię tylko teściowa, a w BN dołącza do nas jej były mąż, (który nawiasem mówiąc nie jest ojcem mojego męża) z żona.😀
    • chococaffe Re: Święta bez gości 15.12.21, 17:03
      Z goścmi i w gościach.

Gdyby były bez gości to raczej z powodu potrzeby odpoczynku.
    • eliszka25 Re: Święta bez gości 15.12.21, 17:06
      Będziemy świętować tylko we czwórkę. Mieliśmy jechać do rodziców do Polski, ale ze względu na obostrzenia covidowe oraz głupi termin ferii szkolnych zostajemy w domu. Z jednej strony mi smutno, że już kolejny raz nie możemy jechać na święta do rodziny, bo ja oraz moja rodzina, uwielbiamy „spędy” świąteczne i wigilia na 30 osób, to jest to, co lubimy najbardziej. Z drugiej strony nie załamuję rąk, bo to będzie pierwsze Boże Narodzenie w naszym nowym domu, więc też okazja, żeby zostać i zrobić wszystko po nowemu.
    • little_fish Re: Święta bez gości 15.12.21, 17:12
      Pierwszy raz po dwóch latach mamy spotkanie rodzinne w święta. Z tym, że to my będziemy gośćmi.
      • ren.s Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:09
        Pierwszy raz po dwóch latach mamy spotkanie rodzinne w święta

My też, mam nadzieję, że się uda.

Z tym, że to my będziemy gośćmi.

Jesteśmy gospodarzami i zgodnie z tradycją rodzinną tym razem mało co gotuję, raczej dekoruję. Bardzo się cieszę na to spotkanie.
        • little_fish Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:30
          My jedziemy na gotowe. Z tym, że nie na wigilię, a tradycyjnie na jeden dzień świąt. Tym razem pierwszy.
    • arthwen Re: Święta bez gości 15.12.21, 17:40
      A bez świąt w ogóle też się liczy? Z gośćmi za to, bo robimy wieczór planszówkowy tongue_out
    • beata.1968 Re: Święta bez gości 15.12.21, 18:08
      Ja tak mam co roku . Rodzina mieszka daleko , część pracuje w handlu gdzie przed świętami nie ma szans na urlop. Chciałam zaprosić kuzynkę której zmarła mama , żeby nie siedziała sama w domu , ale odmówiła pod mam wrażenie zmyślonym pretekstem. Nie naciskałam już , skoro nie chce. Więc wigilia i święta w 2 osoby , odpocznę sobie przynajmniej.
    • enigma81 Re: Święta bez gości 15.12.21, 19:27
      Ja.
      Dlaczego? Bo wszystkie święta/urodziny to u nas 14 osób (absolutnie najbliższa rodzina) i jest to trochę męczące. Zrobię urodziny syna dla wszystkich w najbliższą sobotę ale całe święta spędzimy sami - ja, mąż i dzieci.
    • tt-tka Re: Święta bez gości 15.12.21, 19:34
      My. Wigilia w domu kameralnie, pierwszego dnia my idziemy w gosci, drugiego pelny luz.
      Tak sie zlozylo, zreszta korzystnie z powodu nie chce mi sie smile
    • extereso Re: Święta bez gości 15.12.21, 19:50
      My właściwie. W Wigilię tylko teściowie przyjdą, trudno to nazwać wielką gościną, ale nie domowe niemal grubo.W święta będzie więcej osób u moich rodziców, dobrze, bo dzieci (dorosłe) z kuzynami ( dorosłymi) pogadają, może na łyżwy skoczymy wszyscy ( poza najstarszym pokoleniem),drugi dzień świąt zawsze spędzamy sami przy serialach. Ostatnie święta przed tym jak córka wyjdzie za mąż, ostatnie więc w tym ścisłym gronie 😅
      • extereso Re: Święta bez gości 15.12.21, 19:51
        Słownik zaszalał "niemal domowe mile grono "zamienił na jakieś bzdury
    • geoardzica_z_mlodymi Re: Święta bez gości 15.12.21, 19:57
      Coś innego. Od śmierci moich rodziców nie jeździmy do rodziny ani nie zapraszamy, bo wszyscy daleko i w mieszkankach. Teraz jeszcze jedno z dzieci spędzi ten czas w szpitalu, bez możliwości odwiedzin. To żadna atmosfera do hucznego świętowania.
      • extereso Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:10
        ☹️ zdrowia dla dzieciaka gepardzica!
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Święta bez gości 15.12.21, 20:36
          Dzięki
      • little_fish Re: Święta bez gości 16.12.21, 09:41
        Zdrowia dla młodego. Trzymajcie się- i Wy i On 😐

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka