Dodaj do ulubionych

Problem intymny

24.12.21, 14:22
Dziewczyny, już nie mam pomysłu.Od kilku miesięcy mam pieczenia,swedzenia,suchość w miejscu intymnym.Raz bardziej intensywnie razy mniej,ale problem jest.Wymazy zrobione,żadnych stanów zapalnych,bakterii itd.Czy jak mam mega alergię pokarmowe mogę to też odczuwać w miejscu intymnym ? Gin kazała smarować tylko zelami. Ale właśnie tak smarowałam 🙈,że kolejny raz mam zatkany gruczol.Mam taka czerwona kulkęsad Lekarka dała Triderm Ale słabo to działasad Czy macie jakiś sposób na to ? Maść ichtiolowa może byś stosowana w takim miejscu ?
Obserwuj wątek
    • kachaa17 Re: Problem intymny 24.12.21, 14:35
      Też kiedyś miałam przez kilka lat nawracające stanu zapalne. Lekarka mi kazała prac majtki ręcznie w mydle. I tak prałam przez kilka lat. Problem znikł. Ale po jakimś czasie wróciłam do proszku i nic się nie działo więc już nie wiem co było przyczyną. Czy to faktycznie była alergia na proszek. Nie wiem. Wiem, że to mogą być też objawy psychosomatyczne tzn. ciało daje Ci znać, że coś jest nie tak w psychice.
    • rayaax Re: Problem intymny 24.12.21, 14:39
      Jaki gruczoł masz zatkany?
      • gorzka.gorycz Re: Problem intymny 24.12.21, 14:44
        Pewnie ten. www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-wymagajace-interwencji-chirurgicznej,gruczol-bartholina---przyczyny--objawy-i-leczenie-torbieli,artykul,1586928.html
    • figa_z_makiem99 Re: Problem intymny 24.12.21, 18:02
      Przy alergii pokarmowej albo skórnej też mogą być takie objawy. Mam pokarmową i jak coś mnie bardzo uczuli, odczuwam też w miejscach intymnych.
    • bertie Re: Problem intymny 24.12.21, 18:30
      Jeśli w nicku masz rocznik, to ja w podobnym wieku dostałam krem i globulki z estrogenem na podobne objawy (pieczenie, suchość) i pomogło.
    • nena20 Re: Problem intymny 24.12.21, 18:40
      Być może uczulenie. Musisz dopasować płyn do mycia. Miałam problem przez kilka miesięcy, wszystko się uspokoiło jak trafiłam na swój płyn.
    • joana.mz Re: Problem intymny 24.12.21, 20:04
      A jak z dietą? Odstawiłabym słodycze i wzięła jakiś probiotyk.
    • nunia01 Re: Problem intymny 24.12.21, 20:13
      Wyeliminuj alergie, szczególnie kontaktowe (delikatny plyn do prania, zero płynów do płukania, do mycia emolient). Jeśli wykluczone grzybica i stany zapalne to może być coś autoimmunologicznego. Mi pomaga natłuszczanie (maść robiona) plus steryd. Musiszszikac specjslisty od chorób sromu, zrobić vulwoskopię.
    • armamagedon Re: Problem intymny 24.12.21, 20:38
      Jeśli jesteś po menopauzie, to kierunek dermatolog by wykluczyc liszaj twardzinowy. Reszta dgn potem
    • arthwen Re: Problem intymny 24.12.21, 22:46
      Używasz może podpasek, które są perfumowane?
      Te substancje zapachowe są bardzo uczulające.
    • karola2122 Re: Problem intymny 26.12.21, 08:46
      Może z powodu wieku... Też miałam jakieś dziwne problemy tego typu, a nawet nawracające infekcje zupełnie bez powodu. Metodą prób i błędów znalazłam sposób: Zenella med na noc ze 2 razy w tygodniu (czasami czuję, że trzeba więcej, no to biorę więcej) i LaciBios Femina żel codziennie, w przypadku potrzeby częściej. Zamiast Zenella med z pewnością można użyć zamienników. Różnica w samopoczuciu jest ogromna. Jak będę u gina, porozmawiam, może przepisze jakieś inne środki właśnie z estrogenem, jak pisze bertie
      • karola2122 Re: Problem intymny 26.12.21, 08:53
        Warto także dobrać odpowiedni do wieku płyn do higieny intymnej, tego jest sporo nawet w hipermarketach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka