Dodaj do ulubionych

Mocny ból rąk

12.01.22, 12:17
Dziewczyny, może któraś miała podobne. Od ok.miesiąca bolą mnie ręce- Od ramion do dłoni. Charakter mojej pracy zmienił się na zdalny- więcej dużo więcej siedzę przed komputerem. Dłonie po całym dniu mnie bolą- są tkliwe, jak na moje oko jakieś takie bardziej zdrętwiałe. Kilkugodzinne trzymanie smartfona , też bardziej męczy dłoń ( emama, facebook itd). Bywa, że w nocy bolą mnie całe ręce od ramion do palców. Praktycznie codziennie w nocy,któraś z dłoni mi drętwienie -czasem cała ręka. W nocy, najczestrza moja pozycja do spania to leżenie na plecach z rękami zgiętymi w lokciach i dłonie na wysokości glowy. Czasami dłonie mam pod głową pod poduszką i wtedy mi tak drętwieją. Na codzień- jak boli to smaruję maścią naproksen, próbowałam loton 1000 i nalewką bursztynową na spirytusie- o dziwo ta ostatnia przynosi ulgę. Jestem tuż po 40, rozciągam te ręce w dzień- kupiłam sobie tez takie piłeczki do dłoni- twarde, z kolcami, miękkie. Mam wrażenie, że jak ćwiczę nimi przed snem to bardziej w nocy mi mrowieją- ale może tak jest na początku. Tabletek żadnych nie biorę. Moje BMI 26,5. Mama ma reumatoidalne zapalenie stawów - ale to dostała dobrze po 50, moje dziecko miało 2 razy poinfekcyjne zapalenie stawu biodrowego w wieku 3 i 4 lat. Ja, wiem że mam zniesioną lordoze szyjną- może to od tego? Na codzień łykam 4000j vit ď - bo miałam wynik 29, magnez, vit. B complex. Jak jeszcze można sobie pomóc? Do lekarza pójdę, ale chce poznać wasze doświadczenia. A I jeszcze co ciekawe jednego dnia bolą mnie mocno, a drugiego dnia bywa że budzę się i nie bolą mnie wcale i ten stan trwa kilka dni. W tamtym roku miałam podobnie z nogami - samo przeszło - w tym roku problem się nie powtórzył. Dodam , że mieszkanie mam bardzo ciepłe- nie ma wilgoci ( z tym kojarzy mi się reumatyzm). Pozdrawiam- może mi coś doradzice, czego nie byłam świadoma.
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 14:28
      Neurolog. To może być zwyrodnienie kręgosłupa, w każdym razie objawy typowe, pewnie dostaniesz skierowanie na rezonans. Do czasu wizyty znajdź sobie ćwiczenia "zdrowy kręgosłup", leż sobie na macie do akupresury, idź na masaż/rób sobie masaż wzdłuż kręgosłupa piłeczką. Rób przerwy od komputera. Równolegle czynnik reumatoidalny z krwi i umów się do reumatologa na usg (warto wykluczyć RZS).
    • klementyna156 Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 14:45
      Badania krwi, dość dużo, trzeba wykluczyc wiele chorób.
      Mam coś podobnego jestem od 2 miesięcy w trakcie diagnozowania. Nie RZS, nie borelioza (też mogą być), raczej choroba autoimmunologiczna - to u mnie. Badałam mocz i krew, ze 3 razy już, na różne rzeczy, odwiedziłam reumatologa już dwa razy. Idę za chwilę trzeci raz, niestety mam podejrzenie tocznia (wyszły przeciwciała na niego wskazujące). Ale u ciebie to może być coś innego, trzeba się badać, nie tylko leczyć objawy.
      • asfiksja Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 15:40
        O, właśnie, zapomniałam o boreliozie, warto zrobić (niestety pełnopłatne, chyba że ma się znajomego zakaźnika, bo ani neurolog, ani reumatolog tego nie zleci).
    • nysaszalona Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 15:39
      Mam podobnie, ból i dretwienie prawej ręki podczas leżenia i pracy przy biurku. Neurolog przepisał neurovit i pregalbine. Nie pomaga nic. Podejrzewam z objawów, że to może być cieśń łokciowa.
    • taniarada Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 15:48
      Stan zapalny może być od kręgosłupa .Spędzamy zbyt wiele czasu w pozycji siedzącej. Dobrze by było byś sobie znalazła trochę z siedzącej na leżącą, choć na trochę i odpoczęła od neta .Jak boli i nie przerywa to do lekarza .Ja mam w zapasie i w ostateczności dicloberl retard .Niech ci przepisze .Żaden na mnie nie działa jak ten .Pozdrówka .
      • taniarada Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 15:50
        Trochę nie składnie z tym i za dużo trochę sorry .
    • picathartes Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 15:54
      Neurolog. Nie jestem lekarzem, ale brzmi jak zwyrodnienie kręgosłupa…
    • lumeria Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 16:58
      Zamowic wizyte u neurologa.

A do tego masz klawiaturę ergonomiczna? Jeśli nie, to od razu zamów, robi wielka różnice.

Stabilizatory nadgarstków ubierane na noc bardzo mi pomogły. Fizjoterapeutka powiedziała, ze na noc bez problemów możną nosić takie zwyczajne zakupione w sklepie. Ale jeśli potrzebujesz stabilizatora na dzień, kiedy używasz rak, to musi byc profesjonalnie dobrany, bo można sobie krzywdę zrobić.
    • krwawy.lolo Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 17:29
      Się zapytam technicznie:
      1. komputer Twój, czy firmowy i łączysz się przez VPN?
      2. jeżeli Twój, dlaczego facebukujesz i eMatkujesz smartfąką?
      3. jeżeli firmowy, a masz swój, dlaczego nie używasz ich równolegle?
      4. jeżeli nie masz własnego komputera, dlaczego nie kupisz sobie słuchawek do smartfąki?

Dziwne to.
    • bistian Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 18:19
      Pytania pomocnicze.
      Czy rano jest najczęściej w porządku?
      Czy wieczorem zazwyczaj jest kiepsko?
      Czy zwiększony wysiłek powoduje, że zawsze wieczorem jest gorzej?

Jeżeli wszystko było na tak, to raczej to wina problemów z kręgosłupem, niż czym innym.
      • joasik001 Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 18:59
        Rano, czasami lekko boli- ale jak rozchodzę to mija- pojawia się później pod wieczor, a najbardziej jak się kładę i w nocy pojawiają się te drętwienie, jak przygniotę ręce- a jest to ostatnio częste. Drętwień i mrowień nie ma w ciągu dnia. Jak mam wolne od pracy, i dużo się ruszam- zakupy, gotowanie, sprzątanie to problem jest mniejszy.
    • bertie Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 19:16
      Przestaw się na bardziej ergonomiczne środowisko pracy. Masz normalne warunki w domu? Biurko, monitor, klawiatura, biurowe krzesło? I rób częste przerwy, minimum co godzinę po kilka minut.
      A w wolnym czasie zamień smartfona na laptopa. Ja akurat mam już RZS i smartfona nie używam prawie wcale, a na pewno nie w domu, gdy mam dostęp do normalnego sprzętu z klawiaturą i myszą.
      Na ból nadgarstka mi pomaga unieruchomienie, nie musi być nawet nic specjalistycznego, wystarczy mocnej związać bawełnianą chustą, aby w czasie pracy na komputerze czy w czasie snu nie czuć ukłucia bólu przy każdym mikro ruchu.
      Chociaż drętwienie rąk to z mojego doświadczenia jest od kręgosłupa. Polecam wizytę u fizjoterapeuty.
    • fitfood1664 Re: Mocny ból rąk 12.01.22, 19:42
      typowy objaw zapchanych tętnic, alkohol przynosi ulgę bo posiada działanie rozszerzające naczynia krwionośne, przejście na dietę w której mniej cukru, tłuszczów trans, tłuszczów stałych i produktów pszennych powinno przynieść poprawę na dłuższą metę

poza tym pozycja przy pracy jest bardzo ważna, nie pracuj byle gdzie w byle jakiej pozycji, miej wygodne biurko ustawione zgodnie z zaleceniami bhp, wysokość, orientacja względem źródła światła...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka