Dodaj do ulubionych

Zaplacilybyscie nową cenę?

16.01.22, 13:20
Umówiłam się na manicure jeszcze w starym roku na styczeń. Cena była 90 zł. Manicure wykonany wczoraj i pani oznajmia,że od stycznia są nowe ceny- 110 zł. Zdziwiłam się, bo gdy umawiałam to po starej cenie.
Zdziwiłam się, ale zapłaciłam. Co byście zrobiły?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:22
      Zapłacilabym.
      W tym tyg też bylam na pazurkach i teżbpytalam, czy ceny nie poszly do gory.
      U mnie na razie bez zmian. 100 zł.
    • picathartes Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:22
      Chyba bym zapłaciła, ale więcej tam bym nie poszła.

Jak podniosłam solidnie ceny, to wszystkich klientów poinformowałam mailowo i dałam jeszcze 4 miesiące treningów po starych cenach, mimo iż na stronie miałam już oficjalnie wyższe.
    • kamin Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:25
      Zapłaciłabym bez zdziwienia.
    • zerlinda Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:25
      W podobnej sytuacji kilka lat temu pani kosmetyczka poinformowała mnie, że ceny się zmieniły, ale ja płacę stara cenę. Gdyby policzyła mi nowa cenę to też bym oczywiście zapłaciła.
    • beaucouptrop Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:28
      Umówiłaś się na nowy rok, a w tym ceny wzrosły. Dlaczego miałabyś płacić niższą cenę. Jedynie do czego można mieć zastrzeżenia to to że manicurzystka nie poinformowała wcześniej, ale pewnie ma dużo klientek i nie jest to latwa sprawa.
      Moja fryzjerka też czasem rewaloryzuje ceny z nowym rokiem i mnie to nie dziwi. Koszy stałe jej co roku rosną.
      • droch Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 18:29
        Umówiłaś się na nowy rok, a w tym ceny wzrosły.

Ceny same z siebie "nie wzrosły", tylko pani je podwyższyła. A jak mówi porzekadło, słowo się rzekło, kobyłka u płotu.
        • leosia-wspaniala Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 19:34
          Tak, ceny nie rosną, to źli usługodawcy i sklepy je złośliwie podwyższają zamiast obniżać!
          • droch Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:09
            Nie tak. Źli usługodawcy umawiają się na cenę X, a przy kasie każą zapłacić X+Y. Czaisz różnicę?
      • nena20 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 23:01
        Haha. Chyba bym poszła z torbami gdyby każdy wykonawca podwyższał ceny międzyczasie. Ostatnio kupiłam gres, jeszcze nie płaciłam czeka na mnie na odbiór. Właśnie patrzę a on droższy o 20%, jak myślisz która cenę zapłacę.
        Jeśli autorka postu umawiała się nie wiedząc o podwyżce powinna zapłacić cenę z tego dnia.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:30
      Oczywiście, że płacę. Byłam we wtorek u swojej kosmetyczki i aż się zdziwiłam, że zapłaciłam tyle co zwykle, bo spodziewałam się już wyższej ceny. Sama zagadnęłam, że czas podnieść trochę ceny.
    • leni6 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:36
      Zapłaciłabym, ale jestem ciekawa szczegółów. Co znaczy że umawiałaś się po starej cenie ? Pytałaś o cenę przy umówieniu, a potem okazało się, że jest inna ? Czy po prostu nie pytałaś, ale również Cię nie poinformowano o podwyżce?
      • onewoman Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:46
        Umawiałam się przez aplikację i tam jest podana cena jaką zapłacę za usługę. Po wykonaniu usługi okazało się, że cena jest wyższa. Nie zostałam poinformowana wcześniej. Niby nie jest to jakaś wielka sprawa, ale konkurencja ma niższe ceny teraz, mogłabym tam pójść.
        • jednoraz0w0 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:49
          ale jesteś pewna że konkurencja wciąż ma niższe ceny, w kontekście nowego ładu? albo, że nie utrzymuje tych cen niżej żeby przejąć klientów a zaraz potem podnieść ceny (no bo nowy ład)?
          • onewoman Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 14:07
            Wczoraj sprawdzałam, mają nawet 85zl.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 14:18
              To musi być straszny manikir za taka niska cene.
              • onewoman Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 14:21
                Opinie pochlebne mają.
            • aankaa Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 14:54
              sprawdzałaś w aplikacji czy w salonie?
        • yenna_m Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:50
          To zmienia postać rzeczy.
          Powinnaś zostać poinformowana o nowej cenie.

Ale jeśli manikurzystka jest dobra - machnęlabym ręką. Dobra manikurzystka to skarb.
        • 3-mamuska Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 15:06
          onewoman napisała:

> Umawiałam się przez aplikację i tam jest podana cena jaką zapłacę za usługę. Po
          > wykonaniu usługi okazało się, że cena jest wyższa. Nie zostałam poinformowana
          > wcześniej. Niby nie jest to jakaś wielka sprawa, ale konkurencja ma niższe ceny
          > teraz, mogłabym tam pójść.

To w takim razie powinnaś zapłacić niższa cenę.
          To ich wina ze w aplikacji nie zmieniono ceny nie było wzmianki ze ceny idą w gore, i nie zostałaś poinformowana. Ja bym powiedziała ze w aplikacji było 90zl nie jestem gotowa na zapłacenie ,więcej bo nie zostałam poinformowana. Tylko musiałabyś się liczyć z tym ze więcej cię nie przyjmą.
          • leosia-wspaniala Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 19:37
            >To ich wina ze w aplikacji nie zmieniono ceny

Ale jak mieli zmienić, jeśli w tym czasie jeszcze były niższe?

>Ja bym powiedziała ze w aplikacji było 90zl nie jestem gotowa na zapłacenie ,więcej bo nie zostałam poinformowana.

Zrobiłabyś taką oborę dla 20 złotych?
            • hrabina_niczyja Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:01
              Normalnie powinni zmienić w kalendarzu na styczeń. Albo napisać info na stronie, że od stycznia obowiązuje nowy cennik.
              I dlaczego brak zgody na zapłacenie 20 zł to obora, bo dla klienta to tylko 20 zł, ale dla kosmetyczki to już aż 20 zł?
              • black_magic_women Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:10
                Dodając do tego co pisze hrabina, procentowo to wcale nie jest tak mało.
        • agonyaunt Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 15:57
          >Nie zostałam poinformowana wcześniej. Niby nie jest to jakaś wielka sprawa, (...)

No jednak jest, bo cenę usługi powinnaś znać przed jej wykonaniem. Jeśli od momentu rezerwacji do wykonania cena wzrosła, to wykonawca ma obowiązek o tym poinformować - takie są przepisy. Masz w rozporządzeniu w sprawie uwidoczniania cen towarów i usług:

§ 11. 1. W miejscu świadczenia usług udostępnia się cennik w miejscu ogólnodostępnym i dobrze widocznym dla konsumentów.
          2. W przypadku świadczenia usług wyłącznie u konsumenta cennik przedstawia się konsumentowi w formie pisemnej lub elektronicznej przed wykonaniem usługi

(za niedopełnienie tego obowiązku można zabulić kilkadziesiąt tysięcy kary)

A w ustawie o informowaniu o cenach towarów i usług masz:

Art. 5. W przypadku rozbieżności lub wątpliwości co do ceny za oferowany towar lub usługę konsument ma prawo do żądania sprzedaży towaru lub usługi po cenie dla niego najkorzystniejszej.

• bib24 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:42
      z myślisz ze jak się umówisz pól roku wcześniej do lekarza a w międzyczasie wizyta się zmieni to lekarz od ciebie zawoła po starej cenie? to nie przedsprzedaż towaru ale umówienie się na zakup usługi. cena obowiązuje z daty wykonania. jedyny wyjątek jaki widzę to rezerwacje wakacyjne, ale tam zazwyczaj ustalasz cenę z góry.
      • droch Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 18:32
        z myślisz ze jak się umówisz pól roku wcześniej do lekarza a w międzyczasie wizyta się zmieni to lekarz od ciebie zawoła po starej cenie?

Być może jak umówisz się na 100 zł za wizytę, a lekarz zażąda 500 zł, to bulisz 500 zł ciepłą rączką. Ale jesteś w mniejszości.
    • mikams75 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:45
      zaplacilabym choc wolalabym byc poinformowana przed wykonaniem uslugi. Jesli bylam zawsze zadowolona, to ok, zdecydowalabym sie na usluge z wyzsza cena. Nie lubie niespodzianek po fakcie.
    • chebellacosa92 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:46
      Co zrobić, wszystko poszło w górę, od początku roku jeszcze bardziej. Ja też dostałam informację, że moja majówka będzie trzydzieści procent droższa. Zapłacę, ale nie wiem, co będzie z wakacjami w tym roku - podobno w restauracjach ma być masakra.
      • chebellacosa92 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:47
        Ja już zrezygnowałam z manicure i z fryzjera - jako przedsiębiorcy z biedafirmą nie będzie mnie stać.
    • lot_w_kosmos Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:47
      Bez piśniecia zapłaciły więcej. Bwz przesady, to 2 dychy. A jesli by mi dlugofalowo to nie pasowalo to znalazlabym inną manikiurzystkę. Ale w tym momencie o 2 dychy bym nie kruszyła kopii.
    • igge Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 13:52
      Zapłaciłabym.
      Wszystko idzie w górę😕
      • memphis90 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 16:42
        Idzie, bo teraz już sami nakręcamy i nakręcamy inflację...
    • kaki11 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 14:14
      Zapłaciłabym. I zastanowiła się, czy chcę płacić 110zł za taką usługę czy może nie i rezygnuję/szukam innego miejsca. Natomiast samo to, że skoro teraz taka cena obowiązuje to taką płacę jakoś by mnie specjalnie nie zdziwiło.
      • onewoman Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 14:22
        Mnie zdziwiło, że nie uprzedzili wcześniej
    • n4rmoorr1 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 14:25
      Trochę nie w porządku .Ale ceny się zmieniły .Tu masz cennik . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://kb.pl/porady/cennik-uslug-kosmetycznych-w-calej-polsce-sprawdz-aktualne-ceny/&ved=2ahUKEwigwvr1rbb1AhWsAhAIHZLyDKwQFnoECBwQBQ&usg=AOvVaw1pCdf6bdBi7FiAoniid9go
    • 3-mamuska Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 15:02
      Zapłacić, choć przy umawianiu się pani powinna poinformować ze ceny rosną po nowym roku.
      To ze umówiłaś się w starym nic nie znaczy.
      • astomi25 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 15:12
        Ale to, ze umawiala sie przez aplikacje, gdzie cena za usluge stala jak byk, juz tak.
    • bei Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 15:09
      Tak, zapłaciłabym, wszystko niestety drożeje. Moja kosmetyczka tez podniosła ceny, informowała dwa miesiące wcześniej. Dostaję naklejki , gdy zbiorę 4 to przy piątym spotkaniu mam usługę taniej.
    • hrabina_niczyja Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 15:10
      A ja bym nie zapłaciła. Skoro od stycznia chciała podnieść ceny to w styczniu klientkom powinno się już wyświetlać prawidłowo, czyli cena wyższa. Rozumiem, że umawiałaś się przez booksy? One się też teraz wycwaniły. Moja na przykład czasami ma mega promocje, ale na niektóre godziny i w zasadzie masz pół godziny, żeby do niej dotrzeć. Ja mam blisko i często korzystam właśnie z tych godzin. Ale widocznie za często, bo od pewnego czasu już mi tych wizyt promocyjnych nie potwierdza 😄 Szukaj innej. Zresztą przeszło 100 zł za hybrydę to przegięcie na maksa.
      • onewoman Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 15:52
        No przegięcie raczej, dlatego się zdziwiłam. Umawiałam przez booksy.
        • hrabina_niczyja Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 16:21
          To tym bardziej w interesie baby było wprowadzić nowy cennik na styczeń. Szukaj taniej i inne, ta widocznie ma już za dużo stałych klientek i obrosła w piórka.
    • agonyaunt Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 16:02
      Gdyby oznajmiła przed, to tak, bo podwyżka jak najbardziej uzasadniona.
      Gdyby po, to nie, bo usługodawca nie może sobie ot tak podnieść ceny w trakcie wykonywania usługi. Paragrafy wyżej.
    • iberka Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 17:12
      Zapłaciłabym tylko w sytuacji gdybym została poinformowana przed usługą, że obowiązuje nowy cennik.
    • chococaffe Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 17:17
      Gdyby mi zależało i generalnie byłabym zadowolona - tak.

Usługa, którą zakupuję regularnie (a więc wiem jak wygląda cena na przestrzeni jakiegos czasu) kosztuje około 15% więcej, rok do roku.
    • demodee Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 19:28
      Ja bym nie zapłaciła.

Umawiam się internetowo na usługę za 90 zł, w wyznaczonym dniu idę do usługodawcy z dziewięćdziesięcioma złotymi w kieszeni. Jeśli przed usługą nikt mnie nie powiadomił, że trzeba zapłacić więcej, to płacę 90, bo tylko tyle pieniędzy mam na tę usługę przeznaczoną.

Bo za 110 zł. to bym się nie zdecydowała, bo to dla mnie za drogo. Kropka.
      • zwyczajnamatka Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:18
        Zrobiłabym tak samo.
        Moja kosmetyczka też podniosła ceny i też byłam w takiej sytuacji, że umawiałam wizytę w grudniu na styczeń. Jednak kilka dni przed wizytą dostałam smsa z linkiem do nowego cennika. Byłam odpowiednio wcześniej poinformowana o podwyżce, gdyby mi nie odpowiadała miałam czas na odwołanie wizyty.
        W przypadku watkodajki to było bractwo (a raczej naciąganie) i nie chodzi o te nędzne 20 zł bo w tych czasach mają na prawdę nędzną wartość, ale o zasady. Powinna zapłacić 90 zł bo na tyle się umawiała. Zapłaciła wiecej, ale niesmak pozostał. Kosmetyczka o 20 zł by nie zbiedniała, a klientka wyszłaby zadowolona i poinformowana, że następnym razem zapłaci więcej.
    • leosia-wspaniala Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 19:35
      Głupie pytanie, oczywiście, że płacę bez gadania. Co z tego, że umówiłaś się w starym roku?
      • hrabina_niczyja Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:06
        Leosia to chodź do mnie co? Ja ci zrobię usługę, a po fakcie zaśpiewam dwa razy tyle. Tak się po prostu nie robi. Ja bym cię poinformowała o wyższej cenie przed wykonaniem usługi. Tak się robi.
      • grey_delphinum Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:09
        Dziwne, że nie wzięłaś pod uwagę, że cena mogła wzrosnąć, choć wokół trąbią o podwyżkach.
        • hrabina_niczyja Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:14
          A co ma się do rzeczy, że trąbią? Jeżeli idę do sklepu i masło jest po 5 zł to się nie dowiaduje przy kasie, że jednak 8 zł, bo wszędzie trąbią o podwyżkach.
    • fifiriffi Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:07
      Umawiałaś się w grudniu, ale na styczeń, od stycznia nowe stawki... czego nie rozumiesz ?
      • zazou123 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:13
        Umawiala sie na booksy gdzie jest podana cena za uslugę i placi tyle ile bylo w aplikacji podane.
    • mid.week Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 20:15
      To nie toyota, nie ma gwarancji ceny 🤷‍♀️
      • stasi1 Re: Zaplacilybyscie nową cenę? 16.01.22, 21:53
        Ale w tym przypadku było że cena była ustalona przed usługą. Tylko w trakcie wzrosła. Gdyby kosmetyczka była w porządku mogła wcześniej dać informacje że niestety w tym roku będzie drożej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka