tanebo001 21.01.22, 14:47 Czy uważacie z kontekście sytuacji na Ukrainie Polska powinna mieć broń atomową (abstrachując od obecnej sytuacji wewnętrznej w Polsce)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maadzik3 Re: Broń atomowa 21.01.22, 14:55 Uważam (zresztą co najmniej od 2014) że Ukraina nie powinna oddawać swojej broni atomowej. Ale rozwój takiej broni to jednak co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Broń atomowa 21.01.22, 15:35 że Ukraina nie powinna oddawać swojej broni atomowej. kraj w kompletnym rozkladzie nei powinien miec broni atomowej , no ale to tylko pokazuje ile sa warte obiecanki usa , oddajcie bron bedziemy was bronic Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Broń atomowa 21.01.22, 14:57 Zachciało Ci się ponadymać militarystycznie, gościu z kategorią E? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Broń atomowa 21.01.22, 15:16 Typie, z okazji siedzenia w piwnicy, chwaliłeś się, że masz jakieś wady serca i inne przypadłości. Ale jeśli nie, to super, życzę Ci zdrowego przegonienia po poligonie w ramach ćwiczeń rezerwistów, pomieszkasz w namiocie na 10 osób, to Ci covidowe lęki przejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Broń atomowa 21.01.22, 15:24 Gdy dawali mi kategorię jeszcze nie wiedziałem o chorobach. Więc jakby co to jak wiesz wojskowi pierwsi mają prawo do ewakuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Broń atomowa 21.01.22, 15:32 Akurat jest dokładnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Broń atomowa 14.02.22, 18:19 Chyba chodziło chyba o to, że żołnierze na froncie mają większe szanse na przeżycie, niż cywile. A ewakuacja to w miejsca ustronne. I jeśli na ćwierćmilionowe miasto można przeznaczyć głowicę, to na batalion czy pułk raczej nie, bo by tych bomb zabrakło. Ale jest jeszcze jedna strona tego medalu. Nigdy w historii nie zaatakowano poważnie państwa posiadającego broń jądrową (i termo). Nawet państwa, które się nienawidzą (Indie-Pakistan), zachowują pokój. Choć wiadomo, że bez pomocy Chin Indie tę wojnę wygrywają. Właśnie argumentacja mieć tę broń po to, by wojny nie było, zasługuje na uwagę. Tylko taka: żeby nie było wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Broń atomowa 14.02.22, 18:24 Dokładnie. Broń jądrowa ma efekt mrożący. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 14.02.22, 20:35 W poniedziałek prezes i dyrektor generalny firmy NuScale Power John Hopkins poinformował o współpracy z KGHM w temacie wdrożenia do Polski małych reaktorów jądrowych. — Pogłębiamy współpracę z KGHM podpisując porozumienie ws. rozpoczęcia prac wspierających wdrożenie technologii małych reaktorów jądrowych (SMR) w Polsce do 2029 — powiedział.Chociaż tyle . www.salon24.pl/newsroom/1205501,podpisano-porozumienie-w-sprawie-elektrowni-jadrowych-w-polsce Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Broń atomowa 24.02.22, 18:44 Żołnierz w polu jest obliczony na 20 minut walki.... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Broń atomowa 02.10.22, 13:09 Czy ja wiem - może w sytuacji bardzo źle prowadzonego ataku. Coś podobnego miało miejsce pod Chersoniem, ale tam (wymuszone przez Zeleńskiego, zakończone niepowodzeniem) walki trwały ok. 3 dni, a straty ukraińskie to chyba ok. 50% (w skrajnych przypadkach 80%). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Broń atomowa 21.01.22, 15:12 a kto powiedzial ze na terenie Polski nie ma nukow NATO. Byc moze sa ale tajne. nie wszystko jest oficjalne i wiele nie jest by the book Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Broń atomowa 21.01.22, 15:37 bo by ruski o tym wiedzieli i glosno skomentowali Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Broń atomowa 21.01.22, 19:29 Bo wszystko jest jawne.... W odwecie wyszloby gdzie Ruski maja niezarejestrowane nuki Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Broń atomowa 21.01.22, 19:19 Uważam, że broń atomowa powinna być delegalizowana na całym świecie, rozbrojona i ukryta w podziemnych bunkrach by móc ją wykorzystać jedynie na wypadek inwazji kosmitów. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Broń atomowa 24.02.22, 08:54 Dokładnie, saszanasza mądrze pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Broń atomowa 02.10.22, 12:51 > jedynie na wypadek inwazji kosmitów. A właściwie dlaczego na wypadek inwazji kosmitów tak, a na wypadek inwazji ruskich orków nie? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Broń atomowa 14.02.22, 17:42 A komu byś dał prawo naciśnięcia guzika - Dudzie czy Błaszczakowi? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Broń atomowa 17.02.22, 16:15 Pracowałam z kilkoma pułkownikami i jednym generałem. Żadnemu z nich nie pozwoliłabym przycisnąć guzika w windzie, bo by im się piętra poyebały. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Broń atomowa 14.02.22, 17:45 Poza tym - w Pakistanie guzik mają dowódcy. I nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Broń atomowa 14.02.22, 18:11 Oo tak to dobre porównanie. Zaiste komplement...🤣... tanebo Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 14.02.22, 19:32 Dobrze by nikt nie naciskał guzika atomowego .I to nie ważne kto.Jeszcze tak blisko nie byliśmy wobec groźby wojny .W sieci opublikowano nowe zdjęcia satelitarne rozmieszczenia wojsk rosyjskich na Białorusi. Kilka z nich przedstawia okolice lotniska Ziabrówka niedaleko leżącego przy granicy z Ukrainą Homla. Zdaniem ekspertów na wykonanych fotografiach widać szpital polowy, których - jak podkreślają - nie stawia się podczas ćwiczeń wojskowych. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-nowe-zdjecia-rosyjskich-wojsk-na-bialorusi-eksperci-czy-to-s,nId,5824441#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome Odpowiedz Link Zgłoś
black.imak Re: Broń atomowa 14.02.22, 20:11 Nacisnąć powinna najważniejsza osoba w państwie, czyli szeregowy poseł. Wyobrażacie sobie przycisk w jego rękach? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 14.02.22, 18:19 Mus i Amerykanie ją mają .Jak w nie w Polsce to w Niemczech. Co nie jest problemem .Amerykanie mają w Europie sześć magazynów z taką bronią: bombami lotniczymi B61 Mod. 3 i Mod. 4 o różnej mocy. Moc ustawia się na głowicy, zanim umieści się ją pod samolotem. Bomby te wprowadzono do uzbrojenia w 1979 r., a jej pierwotną odmianę – w 1963 r. Dwa amerykańskie magazyny trafiły do włoskich baz lotniczych Aviano i Ghedi, po jednym do tureckiej Incirlick, niemieckiej Büchel, holenderskiej Volkel i belgijskiej Kleine-Brogel. W Incirlick jest przypuszczalnie 50 bomb, wszędzie indziej – po 20. Te w Aviano służą amerykańskiemu 31. Skrzydłu Myśliwskiemu, wyposażonemu w F-16C Fightning Falcon. Bomby w Büchel – niemieckiemu 33. Skrzydłu Taktycznemu, wyposażonemu w samoloty uderzeniowe Tornado IDS. Z bazy Ghedi korzysta 6. Skrzydło Myśliwsko-Bombowe „Diavoli Rossi”, latające na takich samych maszynach. W Volkel stacjonują dwa holenderskie dywizjony, szkolące się w użyciu broni jądrowej. W bazie Kleine-Brogel przechowywane są bomby dla belgijskiego 10. Skrzydła Lotnictwa Taktycznego. Dwie ostatnie jednostki są wyposażone w zmodernizowane. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1944694,1,amerykanska-bron-jadrowa-w-polsce-nie-ludzmy-sie.read&ved=2ahUKEwjIycvb2P_1AhWPyosKHW1uAk4QFnoECBMQAQ&usg=AOvVaw1pQNMdAkHpf57V0tduQhZR . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Broń atomowa 14.02.22, 18:27 Amerykanie maja ale i sa nalezace do krajow Europejskich Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Broń atomowa 14.02.22, 20:39 Ta mapka jest NA PEWNO skłamana. Nikt chyba poza Chińczykami nie wie, ile mają głowic jądrowych, ale kilka (nie pamiętam) lat temu fachowcy szacowali ich ilość na więcej, niż 40.000. Szacunki były od ponad 30 do 70 tysięcy. Natomiast Chiny nie miały wielu rakiet międzykontynentalnych i USA mogły czuć się bezpiecznie. Cały arsenał to były rakiety średniego zasięgu - czyli na Rosję i Indie. Chińczycy pamiętają, że na przełomie lat 60/70 ub. wieku Rosja chciała (wspólnie z Indiami) wydać wojnę i spalić Chiny. Indie nie chciały wziąć udziału i nie zgodziły się USA. Chińczycy mają dobrą pamięć historyczną i obie strony wiedzą co myśleć o obecnej przyjaźni. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Broń atomowa 14.02.22, 18:28 A tu Amerykanskie Przyznam sie ze niedobrze mi jak na to patrze Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 14.02.22, 19:14 Fajne mapki .Wystarczy że jakiś szaleniec naciśnie guzik i będzie gorąco .Już dawno w Europie nie było wojny strach się bać . Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Broń atomowa 14.02.22, 19:19 Naciśnie, nie naciśnie. Zauważ że nawet gdy Japonia i Niemcy przegrywali totalnie nie użyli broni chemicznej. A wystarczyło żeby Japonia skaził plaże, a Niemcy brzegi Renu i Odry. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Broń atomowa 14.02.22, 20:14 ??? Hiroshima i Nagasaki...ze przypomne Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Broń atomowa 14.02.22, 20:19 Ale to Ameryka. W sumie po to by wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 14.02.22, 20:32 Amerykanie zawsze lubili walczyć ,ale nie u siebie . Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Broń atomowa 14.02.22, 21:02 Raczej do izolacjonizmu. No chyba że w jakiś sposób ich tkniesz. Wtedy urwą ci łeb, nasikają do szyi a zwłokami wytrą podłogę... Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Broń atomowa 14.02.22, 18:58 Aktualnie to może lepiej, że Polska nie ma arsenału jądrowego...tak sobie pomyślałam Błaszczak i broń jądrowa, a jego poprzednik jeszcze większe przerażenie mnie ogarnia...albo jakby się przypadkiem Sasin do tego dorwał Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 14.02.22, 19:18 Choćby była ,ale niewiadomo .To nie oni decydują o tym .W czym problem jak w Niemczech jest .A Polska może być poligonem nuklearnym . Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Broń atomowa 14.02.22, 19:20 A myślisz że brak atomówek kogoś powstrzyma? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Broń atomowa 14.02.22, 20:41 Wręcz przeciwnie. Wtedy można wypróbować w miarę bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Broń atomowa 14.02.22, 20:14 >Aktualnie to może lepiej, że Polska nie ma arsenału jądrowego... Oficjalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 17.02.22, 15:56 Czy ja wiem Lech Kaczyński miał rację w 2008 roku mówiąc :"Dzisiaj Gruzja, jutro Ukraina, potem być może Polska". www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://kresy.pl/publicystyka/hold-lenny-ministra-macierewicza/&ved=2ahUKEwjfwcOO_4b2AhUhmYsKHeqvDB0QFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw3dnKg_Z1U9yBPB-a7j9eZg Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Broń atomowa 14.02.22, 19:50 Bardziej by nam się przydał atomowy PRĄD. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Broń atomowa 14.02.22, 19:58 Żeby zrobić broń atomową trzeba mieć elektrownie Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Broń atomowa 14.02.22, 20:54 tanebo001 napisał: > Żeby zrobić broń atomową trzeba mieć elektrownie Po pierwsze Izrael nie ma elektrowni jądrowych, a ma broń atomowa. Po drugie cywilne elektrownie jądrowe (nie mówię tu o tych opartych o pluton e Rosji i byłych jej terytoriach) używają paliwa o zbyt niskiej zawartości uranu-235. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Broń atomowa 15.02.22, 09:38 To nie jest elektrownia jądrowa. To jest reaktor badawczy. Polska od wielu lat ma reaktor badawczych, ale sam reaktor nie wystarczy, żeby dostać wzbogacony uran. I tak do końca nie wiadomo skąd Izrael miał materiał na swoje głowice. Dimona to tylko jeden z tropów, inny to import z USA w latach 60-tych minionego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Broń atomowa 15.02.22, 19:35 Wiadomo, skąd Izrael miał uran na głowice. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 14.02.22, 21:07 Jest taki mój post wyżej . forum.gazeta.pl/forum/0,173832,25752101.html?ext=aHR0cHM6Ly93d3cuc2Fsb24yNC5wbC9uZXdzcm9vbS8xMjA1NTAxLHBvZHBpc2Fuby1wb3JvenVtaWVuaWUtdy1zcHJhd2llLWVsZWt0cm93bmktamFkcm93eWNoLXctcG9sc2Nl Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Broń atomowa 15.02.22, 09:48 Tak, wiemy. Dobrze, że Synthos pierwszy się za to wziął i zmobilizował tym samym rządzących, że głupio tak od lat wygłaszać farmazony i nic nie robić. Ale SMR u nas to nie jest kwestia 2029, tylko przy dobrych wiatrach 2035. W Stanach była mowa o pierwszym VOYGR w 2027, potem przesunięto fo 2029 , a ostatnio już słyszę nawet o 2030-2031, a Stany mają przetartą ścieżkę regulacyjną i legislacyjną i multum kasy wpompowują w projekty SMR. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 15.02.22, 10:25 Koleżanka jak żywo zainteresowana tematem .Jak bym Princess widział .Na OLX wystawiono mikroreaktor jądrowy. Niestety ogłoszenie już nieaktualne i na 25 lat uranu w zbiorniku 😊Solorz też wpompował kasę w te reaktory i z tą firmą .Kiedyś to na każdym osiedlu mieszkaniowym . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/solorz-inwestuje-w-male-reaktory-nuklearne-jak-dzialaja-smr-elektrownie-atomowe/qg482hd&ved=2ahUKEwjNpvWBr4H2AhWltIsKHZpFBdwQFnoECBgQAQ&usg=AOvVaw10MYyrrvabpPA7kOH4Bnv7 Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Broń atomowa 27.02.22, 19:41 Nie wiem czy jestem żywo zainteresowana, po prostu pewne rzeczy akurat z tego tematu wiem...czy chcę czy nie. Sporo linków jeszcze można wstawić, ostatnio SMRy to bardzo gorący temat...nie wstawiaj, nie ma po co. Na etapie projektu jest tego od cholery i ciut. Mikroreaktory.. to nie są te reaktory, w które kasę władował Synthos. Pomijając już fakt, że Synthos na razie jeszcze nie władował żadnej kasy. Poczytaj co to mikroreaktor, a co to maly reaktor Wiem...jak ktoś się nie zna to nie ma różnicy No i przecież w tym linku też piszą o mikroreaktorach, więc jak to??? Jednym słowem zabawne to było. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Broń atomowa 17.02.22, 15:52 Wojna dalej się toczy .Ostrzelanie przez prorosyjskie siły przedszkola w Stanicy Ługańskiej to wielka prowokacja - przekazał w mediach społecznościowych prezydent Ukrainy Wołodymir Zełenski. www.salon24.pl/newsroom/1206209,wojna-na-ukrainie-moze-wybuchnac-w-kazdej-chwili-rosjanie-ostrzelali-przedszkole Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Broń atomowa 24.02.22, 08:49 Wszedzie niech bedzie. Jak rozprdolimy ten swiat, to chociaz caly. Szczury przetrwaja promieniowanie i stworza sowja cywilizacje i dobrze, bo nawet szczury sa od nas madrzejsze. Atomowka moim zdaniem blokuje agresje sasiadow. Walniecie atomowka niszczy dany teren. I gorzej z niego korzystac. Ponadto uwazam, ze agresywne narody powinny zostac wyeliminowane. Wiec jesli Rosja sie nie uspokoi, powinno sie ja zaorac do lysego pola. Eintsein powiedzial, cos w stylu tengo, ze nie wiadomo na co bedzie II wojna swiatowa, ale IV bedzie na kije i proce. Cos w tym moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Broń atomowa 24.02.22, 17:56 Nadal. Życzymy sobie, natomiast, żebyś spłynął z forum. Tak, jak zbieżna z tobą w marzeniach sumire. -- tanebo001 napisał: > Mam nadzieję że gdy na wiosnę ruskie zaatakują Ukrainę wezmą się za Polskę i wsioki pójdą do piachu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Broń atomowa 27.02.22, 20:10 tanebo001 napisał: > A teraz? Tym bardziej: nie. Odpowiedz Link Zgłoś
prawackie_trolliszcze Re: Broń atomowa 26.03.22, 17:51 Dla lepszego zrozumienia powinno się zadać pytanie pomocnicze - czy z punktu widzenia Ukrainy i obecnego konfliktu, dobrym posunięciem było oddanie broni jądrowej Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś