literatka.7 14.02.22, 18:31 Powiedzmy, że podróż będzie trwała prawie 5 dni. Ja to widzę tak: ogromny stres dla psa...pewnie nie będzie pił ani jadł...będzie płakał Czy ktokolwiek korzystał z takiego przewozu? Dałybyście swojego psiaka w obce ręce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leosia-wspaniala Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:38 Co za chory pomysł I mówię to ja, psosceptyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:46 No to wyrażam opinię - chory pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 11:25 leosia-wspaniala napisał(a): > No to wyrażam opinię - chory pomysł. Dokładnie tak..trzeba mieć naprawdę nie po kolei żeby się na coś takiego zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:50 Koleżanka przewoziła przez psa z polski do UK przez firmę transportującą zwierzęta, krótsza droga, ale był to maluch, a mimo to był baaardzo zestresowany. Nie pił prawie przez cała podróż ,chyba ze stresu. Było to w latem więc trochę trzeba było wciskać mu wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:50 5 dni bez wody? Cały czas w klatce? No way. Trzeba wyjątkowo nie lubić psa, żeby mu to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:50 A dokąd się jedzie prawie 5 dni??? Czasem są sytuacje bez wyjścia i trzeba skorzystać z kuriera Wybierz sprawdzoną firmę, która ma licencję na przewóz zwierząt, samochód do tego dostosowany i zna wszystkie przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:52 a to na ksiezyc bedzie lecial? tak, wiem, teraz transport lotniczy dlugodystansowy to masakra czasowa ale chyba nie o to chodzi, skoro ma byc kurier Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:52 Tak jak wyżej, chory pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:54 Chory to mało powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:58 Zależy od opcji i okoliczności. Nie chciałabym być do takich decyzji zmuszona i byłaby to raczej ostateczność, ale gdybym tylko w taki sposób mogła mieć dalej psa (tego konkretnego) to pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 18:59 >podróż będzie trwała prawie 5 dni. Trochę długo - dlaczego tak? Ale wszystko jest względne. Znam psy transportowane z rożnych powodów,: przez hodowców wysyłających psiaki/koty do nowych właścicieli , albo przez organizacje ratujące zwierzaki, ze względu na przeprowadzkę. Jak trzeba, to się to robi, jesli innych opcji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
literatka.7 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 23:31 b.bujak napisała: > a nie da sie samolotem? To dosyć duży pies. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 00:14 No to co? Zmieści się do każdego samolotu raczej. Zdecydowanie większe szanse na przeżycie ma po kilku godzinach samolotem niż kilku dniach męczarni w klatce, w aucie. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 00:23 A sprawdzalas w ogole limity wagowe? Jakos ludzie woza te biedne zwierzaki na wystawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 19:44 literatka.7 napisała: > b.bujak napisała: > > > a nie da sie samolotem? > > To dosyć duży pies. Sadze, ze b.bujak ma na mysli samolot o rozmiarach co najmniej pasazerski+, pies dowolnej (nawet najwiekszej) rasy do takiego wejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolinka102 Re: Kurier - transport psa 17.02.22, 17:53 Samolotem to i konie sa transportowane. Poszukaj sobie firmy spedycyjnej, ktora sie tym zajmuje i zalatwi za Ciebie wszelkie formalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula11 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 20:21 Szukalabym innych rozwiazan. To ogromny stres dla zwierzaka. Moja kotka leciala samolotem. Lot krotki 1,5 h ale wczesniej samochod,kontroll na lotniskach,czekanie wraz z innymi zwierzetami na zaladunek. Byla na lekach uspokajajacych. Bez tego mysle,ze moglaby nie przezyc stresu. Dlugo po tym doswiadczeniu na widok transportera zaszywala sie na gornych szafkach kuchennych. Taka podroz to ostatecznosc. A 5 dni? Tu wchodzilaby opcja tylko z wlascicielem,wlasnym samochodem,z czestymi przerwami na spacer i uspakajanie Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 19:59 Ja jechałam z kotem 19 h z Anglii, samochodem, głównie dlatego, żeby oszczędzić mu samolotu, bo zniósłby to bardzo źle. Autem uwielbia jeździć, mogłam się zawsze zatrzymać, on na postoju mógł wskoczyć do kuwety, napić się wody, poza tym jechał sobie spokojnie w transporterze i głównie spał. Liczył się dla mnie bardziej komfort kota, niż mój. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 20:41 Nie. Pamietam historię Frodo. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 21:04 Absolutnie wykluczone, chyba ze chodzi o awaryjny transport z miejsca z kleska zywiolowa/wojną. Dlaczego az 5 dni? Swiat mozna doslownie obleciec dookola w 24h. Skad i dokad ten transport? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 21:28 Wystarczy jechac do kraju z ostrymi przepisami dotyczącymi wścieklizny, który nie jest w UE. Jedziesz na północ UK, albo do Irlandii samochodem. Samolot jest trudny dla zwierząt, jeżeli nie lecą w kabinie z opiekunem. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 21:47 berdebul napisała: > Wystarczy jechac do kraju z ostrymi przepisami dotyczącymi wścieklizny, który nie jest w UE. Jedziesz na północ UK, albo do Irlandii samochodem. eeeee, co? Albo zwierzak ma paszport ze szczepieniami i wtedy przejeżdża granicę jak człowiek z paszportem/dowodem albo nie ma ale wtedy wiadomo, że będzie musiał trafić na kwarantannę. Ani w jednym ani w drugim przypadku nie ma mowy o pięciu dniach, tylko albo góra dwóch (w pierwszym przypadku - do miejsca docelowego, w drugim - do miejsca odbycia przez zwierzaka kilkutygodniowejkwarantanny). Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 07:45 Policz, ile jedzie samochód z Polski na Orkany, przy założeniu, ze kierowca przestrzega przepisów, a jest jeden, bo taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 22:20 Kwarantanna w specjalistycznym ośrodku (z opiekunami, weterynarzem na stanie etc) to zupelnie inna para kaloszy, niz trwający 5 dni transport z kurierem. Najsurowsze przepisy dotyczace importu zwierząt ma chyba Australia - do ktorej leci sie samolotem z Polski 24h a potem zwierzak jest transportowany bezpośrednio do osrodka na bodajze 2 tyg czy moze 10 dni (nie pamietam juz dokladnie). Nadal nie jest to 5 dni w aucie, z kurierem ktory np. zapomni nakarmic albo zostawi auto na mrozie. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 21:35 No cóż, gdybym musiała, to bym dała, ale jeśli jest jakakolwiek inna możliwość, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 21:46 Porozmawiaj z weterynarzem. Może moglby podać zwierzakowi coś na uspokojenie / sen. I proszę mnie tu nie zjechać - na stanie kot który na jazdę autem reaguje kompletnym załamaniem (trauma z przeszłości). Długo tu opisywać - jest opcja ze będziemy się przeprowadzać - rozmawiałam z weterynarzem - można zwierzęciu pod kontrola lekarska podać środki uspokajające / nasenne. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 21:57 tylko w ZADNYM wypadku nie zgadzaj sie na nic co zawiera acepromozine ! to pod torture podlega fluoksetyna brana dwa tyg wczesniej moze najlepiej zadzialac Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 21:52 Brzmi koszmarnie a może skończyć się jeszcze gorzej. Znajoma odbierała samotnie podróżującego psa ( samolot ), ale lot to było z 5h. 5 dni to tylko mój pies, tylko ze mną, czy innym domownikiem i przerwami/ noclegami po drodze. Zresztą nie wyobrażam sobie dokąd bym ją tak targała. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 21:59 No dokładnie. Przy dalekiej podróży autem - po prostu wzięłabym psa do swojego auta. Kurier to paczkę może wozić, nie żywe stworzenie. Nie ma mowy, 5 dni w klatce, w drodze to nie jest opcja do przeżycia. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 22:25 Przecież pies nie przeżyje pięciu dni bez picia... Stres czy niejedzenie już pomijam ale 5 dni bez wody to wygląda na zagrożenie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
literatka.7 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 23:37 taje napisała: > Przecież pies nie przeżyje pięciu dni bez picia... Stres czy niejedzenie już po > mijam ale 5 dni bez wody to wygląda na zagrożenie życia. Pierwsze słyszę aby psy nie dostawały wody... nie dają im wody przez podróż?? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 23:43 Dawać pewnie będą ale sama pisałaś, że pewnie (ze stresu?) nie będzie jadł ani pił. Tak więc, skoro tak pies reaguje na stres, to jest to zagrożenie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
literatka.7 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 23:45 Ja nie wiem, jak ten konkretny pies, reaguje na stres bo nie było stresujących sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
literatka.7 Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 23:46 Tak to sobie wyobrażam tylko, jako koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 00:13 No ja też i dlatego próbowałabym znaleźć inne rozwiązanie. Szkoda psa. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 10:55 Sama bym nie jadła i nie piła, gdyby mnie gdzieś zamkniętą wieziono,licho wie gdzie i po co. W hałasie i może ciemności. Przecież pies nie będzie rozumiał, będzie wyłącznie przerażony, albo ogłupiały na lekach. Więc skończy się to tragicznie. Kilka godzin to już koszmar ale 5 dni ? Nie mam pojęcia co oferuje firma kurierska w tym względzie, ale trudno sobie wyobrazic, że ktos zadba sensownie o zwierzę tak dlugi czas i jak by to mogło wyglądać. O kosztach nie wspomnę, bo wszystko co sobie wyobrażam musiałoby slono kosztować. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 22:59 Nie, to o wiele za długo. Przewoźnicy są różni, nie zawsze pamiętają o pojeniu i karmieniu zwierząt. Zdecydowanie nie! Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 23:08 Kompletnie nie wyobrażam sobie jak by to miało wyglądać ani tego jak by ten biedak to przeżył. Nieeeee Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: Kurier - transport psa 14.02.22, 23:17 A gdzie on się będzie wypróżniał przez ten czas? W tej klatce? Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 01:02 Przeprowadzałam się z psem między kontynentami. Ponieważ jest niestety za duża na lot w kabinie leciała w luku. Tymi samymi samolotami co ja. I dla niej i dla mnie była to najbardziej stresująca podróż. Strasznie była biedna a zrobiłam co mogłam żeby było dobrze. Ma się dobrze, mieszka ze mną już 2,5 roku po przeprowadzce ale było to hardcoreowe. A cała podróż (od rozstania na lotnisku wylotu do wypuszczenia jej z transporterka na lotnisku przylotu) trwała mniej niż 24 godziny Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 07:11 Brzmi strasznie I może skończyć się tragicznie. Chory pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 22:57 znaczy miałam ją zostawić? chyba że piszesz o pomyśle z wątku startowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 07:13 5 dni w klatce transportowej?? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 07:54 Wysylałam kota takim kurierem do UK. Szczerze? Nigdy więcej. Ci kurierzy przewożący zwierzęta najpierw jeżdżą po kraju i zbierają zwierzaki na transport, a potem wiozą je upakowane klatka przy klatce jakimś busem Są inne metody, przy przewieźć zwierzę. Choćby lot samolotem. Trwa to krócej, bo tylko kilka godzin, więc jest mniej stresujące dla zwierzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Kurier - transport psa 15.02.22, 07:56 Dokąd niby ta podróż? Znajomi przeprowadzali się lata temu z wielkim psem do USA. Jego podróż trwała 2 dni, tylko dlatego że po drodze były różne problemy. Dokąd to biedne zwierzę miałoby jechać żeby to trwało 5 dni? Odpowiedz Link Zgłoś