Dodaj do ulubionych

To teraz cassia proszek do wlosow

17.02.22, 12:21
Nie farbuje włosów od 10 lat. Mam jasny blond, teraz to już pomieszany z siwymi. Wyglądają jakby były zrobione pasemka- ponoc kolor bardzo ładny. Ale chciałabym go podkręcić trochę.
Od jakiegoś czasu czytam o farbowaniu włosów henna i nakładaniem proszku cassia. Dziewczyny, czy do tego gotowego proszku poleciłybyście dodać soku z cytryny? Czy wyciągu z kwiatów rumianku? Czy to w ogóle pic na wodę i nie dziala- te dodatki w sensie? Cassia już do mnie jedzie tylko czy i czym ja podkręcić? Baobab w domu mam- dodawać?
Obserwuj wątek
    • ruscello Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 12:43
      Zakwaszam sokiem z malin albo kwaskiem cytrynowym. Sok z cytryny może powodować ciemnienie. Najlepiej poczytaj, czym zakwaszać cassię i wybierzesz, co masz pod ręką. Zwykle nie chce mi się robić glutka, więc podczas rozrabiania cassii dodaję dwie płaskie łyżki budyniu waniliowego, żeby wygodniej się nakładało na włosy. Odstawiam na minimum 12 godzin, a na włosach trzymam 4-6 godz., żeby był lepszy efekt. Po spłukaniu nie myję włosów 48 h, żeby kolor był mocniej podkręcony. Oczywiście można wcześniej.
      • bovirag Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 12:58
        Dziękuję. Czy cassia daje widoczna zmianę koloru na Twoich włosach czy "tylko" poprawia ich kondycję? Zależy mi na jednym i drugim.
        • kolteta Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:09
          Cassia nie daje widocznej zmiany koloru, może dać leciutkie złote refleksy, ale to wszystko. Cassia bardziej włosy kondycjonuje. Bardzo często dodaję cassi do henny albo nakładam henne na odrosty a na długość cassie. W przypadku cassi sok z cytryny czy kwasek nie powinien spowodować ciemnienia koloru. Ja uwielbiam cassie, robię ją na glutku lnianym, zakwaszam kwaskiem, dostawiam na 12-18 godzin i naczęsciej nakładam ją przed spaniem na całą noc. Po spłukaniu nakładam tylko odżywkę, myję normalnie włsy nastęonego dnia.
          • kura17 Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:12
            Kolteta, ile tego kwasku dajesz do cassi? ja zakwaszam roza, ale mi sie konczy. kwasem mam, to moglabym uzywac, ale nie chce mi sie szukac w necie proporcji wink
            • kolteta Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:33
              Pół łyżeczki, chyba, że sypnie mi się cała wink
          • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:19
            kolteta napisała:

> Cassia nie daje widocznej zmiany koloru, może dać leciutkie złote refleksy, ale
            > to wszystko.

Na CIEMNYCH włosach. Wątkodajka jest jasną blondynką. Ja jestem średnią i mi widoczne efekty kolorystyczne robi nawet wypłukanie w soku z żurawiny.
            • kolteta Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:35
              Znanym mi blondynkom używającym cassi udało się co najwyżej uzyskać kolor miodowy, dlatego napisałam z doświadczenia. Wygląda na to, że Twoje włosy są bardzo podatne na barwniki.
              • bovirag Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:36
                Taki kolor miodowy bardzo by mnie zadowolil
                • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:29
                  bovirag napisała:

> Taki kolor miodowy bardzo by mnie zadowolil

Na miodowy kolor cassia może być za słaba. Możesz od razu dodać do 100g cassi 1 łyżkę henny.
                  Ładny efekt możesz też uzyskać rozrabiając w odrobinie gorącej wody na noc 2 łyżki naturalnej henny, a następnego dnia dolewasz do tego ciut ciepłej wody i dodajesz porcję prostej odżywki do włosów do uzyskania kremowej masy. To nakładasz na umyte włosy na 5-10 minut, jako koloryzującą odżywkę albo maskę. Robi ładne ciepłe refleksy. W ten sposób możesz spróbować działanie henny bez trwałych efektów, bo ten gloss z czasem się wypłukuje.
          • graphene.future Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:03
            Niby nie daje koloru ale czasami wyraźnie ociepla. Mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie ale znajomej chłodnej blondynce wyszła ryża poświata i wyglądało to nieładnie. Można uniknąć podobnego efektu rezygnując z wytrącania barwnika czyli zakwaszania i wielogodzinnego zaparzania.
        • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:11
          Na jakim efekcie kolorystycznym ci zależy? Co ma być? Naturalny, mniej ciepły blond, żółto, miedzianie, truskawkowo? Sama jestem blondynką, wiem mniej więcej, jaki składnik jak wygląda na blondzie. Dziewczyny z ciemnymi włosami, farbujące z dużą ilością henny mogą tego nie zauważać. Jasnymi kolorami trudno też pokryć siwe, trzeba brać pod uwagę, bo jak napisałam niżej, może powiększyć się kontrast.
          • bovirag Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:26
            Po tylu latach niefarbowania włosów to chciałabym ożywić ten swój jasny blond. Nie chcę żadnych farb sklepowych bo nie zależy mi na sztucznym blondzie. Zależy mi na takim zdrowym, najbardziej naturalnym ale jednak troske pidkreconym blonde. Mam wlosy jasne z domieszka siwych, które trudno zauważyć na mojej głowie bo się świetnie wpisują w mój blond.
        • ruscello Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:41
          Zależnie od pory roku mam na głowie naturalny miodowy blond lub karmel. Cassia daje mi wyraźną złotą poświatę. Im dłużej bez mycia szamponem, tym wyraźniejszy efekt, stąd te 48 godz. Rzeczywiście są ostrzeżenia przed zieloną poświatą, ale to podobno wina wody mineralnej lub kranówki z kamieniem. Rozrabiam cassię na wodzie z dzbanka filtrującego, może być woda destylowana.
    • kura17 Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:01
      ja mam wrazenie, ze po cassi mam "zlotawa poswiate" na wlosach, na jakies 2-3 tygodnie. ja nakladam na rude.
      pamietaj, ze z wszystkiego, co czytalam, wynika ze cassia daje cieply kolor (jesli daje), nie zimny.

ja akurat mieszak cassie pol-na-pol z baobabem i rezulataty sa swietne, jesli chodzi o pielegnacje (ktos na forum to radzil). zakwaszam proszkiem z rozy, ok 1 lyzeczka na 5/6 cassi.
    • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:01
      Jak masz bardzo jasny blond, to uważaj. Cassia na jasnych włosach wcale ne jest bezbarwna i może robić różne efekty, głównie lekko przyciemniać i przyzłacać. To jest ładne, kolor staje sią bardziej intensywny, ale jak ktoś ceni sobie chłodny blond, to może nie być zadowolony.
      Słyszałam też o zielonych efektach casssi na włosach. Mnie się nigdy nie zdarzyło, ale na bardzo jasnych włosach może faktycznie wyjść taki zielonkawy żołty.
      Cassia u mnie nie pokrywa w ogóle siwych włosów, więc jak masz ich więcej niż kilka nitek, to mogą stać się one przez większy kontrast do tych podkręconych bardziej widoczne.
      Może jednak być, że nie wyjdzie ci kolorystycznie kompletnie nic, a zyskasz jedynie trochę połysku.

Więcej koloru robią mieszanki blond, tam zwykle do cassi dodaje się trochę henny i inne "żółte" dodatki kolorystyczne, ale tu trzeba znowu uważać, bo one zwykle przyciemniają/przyżółcają/przyrudzają, a wiele zawiera też indygo (brrrr) co nie tylko przyciemnia, ale utrudnia potem chemiczne rozjaśnienie, gdyby jednak ciemny efekt nam się nie spodobał.
      Ciekawą mieszankę blond ma Terra Naturi (niemiecka drogeria Müller, albo sklep internetowy ecco verde), to chyba najładniejszy i najbardziej naturalny złoty blond, który do tej pory miałam. Zawiera dużo rumianku, cassię, akację i trochę henny.
      Jeżeli jednak niczego do tej pory nie robiłaś, to zrób najpierw czystą cassię. Możesz zamiast wody dać herbatkę z rumianku. Jak masz twardę wodę, to weź destylowaną, inaczej mogą wyjść zielonkawe efekty.
      Baobabu bym na razie nie dawała, bo to niby nic, ale ty masz jasne włosy i wszelkie interferencje mogę dać nieoczekiwane efekty kolorystyczne.
      Z zakwaszeniem nie pomogę, bo osobiście nie zauważałym żadnej różnicy pomiędzy zakwaszaną a nie zakwaszaną cassią. Nie do końca wiem, po co to się przy cassi robi. Ja jedynie przed nałożeniem cassi płuczę czasem włosy wodą z sokiem z cytryny, bo to oczyszcza dodatkowo włosy z nalotów, ale na koniec spłukuję czystą wodą, więc cytryny nie mam na włosach.
    • mamkotanagoracymdachu Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:04
      Cassia da Ci złota / czasem żółta poświatę, wiec uważaj. Zrobiłabym na wszelki wypadek test na pasemku.

Ja używam cassii regularnie, ale na moich włosach (jestem szatynka) daje tylko lekka poświatę, która znika po paru tygodniach. Używam głównie w celach kondycjonujacych, zakwaszam amlą (uważaj, przyciemnia) i czasem dodaje kozieradki.
      • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:16
        Amla nie tylko przyciemnia, ale robi popielaty efekt. Mam odżywkę z amlą i na początku olewałam, bo nie myślałam, że to może mieć znaczenie, choć producent ostrzega posiadaczki bardzo jasnych włosów. Mój blond stał się jednak ciut bardziej chłodny.
        • bovirag Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 13:58
          To moj kolor wlosow
          • graphene.future Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:05
            Jest złocisty, będzie dobrze, cassia to podkreśli.
          • graphene.future Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:07
            Piękne, gęste włosy. Są naturalne? nie farbowane?
            • bovirag Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:51
              Naturalne, nie farbowane od 10 lat
          • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:19
            A, ok, spodziewałam się jaśniejszch. Kolor jest ładny, w kierunku ciepłym, przypuszczam, że chcesz tylko zniwelować zmatownie powstałe przez pokazujące się siwe nitki. Cassią sobie krzywdy nie zrobisz. Może być, że nabierzesz nawet ochoty ma wyraźniejszy efekt i następnym razem spróbujesz domieszać łyżkę henny. Tak naprawdę prawdziwy złoty blask robią dopiero lekkie pomarańcze henny.
            Mogę ci polecić żel marki Phitofilos - Gelatina Riflesso Biondo z rumiankiem i rabarbarem. Nałożony na wilgotne włosy podkręca kolor, ułatwia układanie i nadaje przepięknego złotego blasku.
            • graphene.future Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:28
              Ten żel w Polsce słabo dostępny. Uzywalaś Klorane serię rumiankową? Warto?
              • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:39
                Ten żel jest dostępny w sklepie ecco verde. U mnie też muszę zamawiać online. Klorane nie próbowałam, bo tego u mnie nie ma i to nie są kosmetyki ekologiczne.
                W innym wątku pisałam już też, że rumianek nie ma specjalnego działania na moje włosy. W tym żelu działa chyba tak naprawdę rabarbar.
                Jedynym kosmetykiem z rumiankiem, który faktycznie coś robił, to mieszanka blond marki Terra Naturi (rumianek, cassia, akacja, henna), ale to też jest w ecco verde.
                Cytryna w odżywkach jak np.Greenatural Balsamo Agrumi robi te ładne efekty, jak rozjaśnienie słońcem.
                • graphene.future Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:44
                  Poszukam, dziękuję.
                • bovirag Re: To teraz cassia proszek do wlosow 18.02.22, 07:34
                  Niestety, tego żelu nie mogę nigdzie w necie znaleźć sad
                  • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 18.02.22, 10:35
                    Zobacz tutaj. Sklep sprzedaje przecież co najmniej w kilku krajach Europy. Ja tam kupuję stale.
                    www.ecco-verde.pl/phitofilos/vegetall-zel-do-wlosow-rumianek-rabarbar
                    • bovirag Re: To teraz cassia proszek do wlosow 18.02.22, 12:48
                      Tak, tak. Tylko, że nie ma możliwości wysyłki do UK. Ale dziękuję za polecenia, gonna keep an eye out!
                      • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 18.02.22, 16:00
                        Sklep ma stronę UK (ecco-verde.co.uk), ale wygląda na to, że ten żel Phitofilos jest u was niedostępny. Nie wiem dlaczego. Problemy z dostawą artykułów z Unii? Sprawdź za jakiś czas.
          • zielonakonwalia90 Re: To teraz cassia proszek do wlosow 18.02.22, 16:12
            Piękne włosy smile
    • feiticeira Re: To teraz cassia proszek do wlosow 17.02.22, 14:43
      Czy stosując cassie można potem bez problemu farbować chemicznie włosy?
      • kura17 Re: To teraz cassia proszek do wlosow 18.02.22, 08:34
        wszelkie blogi wlosomaniaczek twierdza, ze nie wink

u mnie nie bylo problemow.
        • bovirag Re: To teraz cassia proszek do wlosow 20.02.22, 18:30
          No i zrobilam. Proszek cassia z najlepszego źródła na jakie trafiłam. Zakwasilam kwaskiem cytrynowym, zostawiłam na 14 godzin. Dzień przed zrobilam chelatowanie włosów.
          Cassie trzymałam na głowie dokładnie 4 godz i 20 minut- no tak wyszło.
          I tak: wlosy maja kolor siana! Są matowe, bez połysku! Śmierdzą sianem a mi się płakać chce! I ta żółta poświata!
          Co teraz? Nie myłam ich niczym, tylko spłukałam woda ta cassia. Czy mam się już załamywać czy da radę jeszcze te wlosy uratować? Siedzę w domu z covidem jeszcze conajmniej do srody- w czwartek muszą te wlosy wyglądać normalnie!
          • graphene.future Re: To teraz cassia proszek do wlosow 20.02.22, 18:51
            Efekt siana zniknie przy następnymi myciu i po odżywce. Kolor też pogłębia się po ok dwóch dniach. Poczekaj, nie panikuj.
          • snakelilith Re: To teraz cassia proszek do wlosow 20.02.22, 19:09
            Nie wiem co cię podkusiło trzymać 4 godziny. Wiem, wiem, bo tak WSZYSCY piszą, ale trzeba było posłuchać blondynki, a nie ciemnowłosych, na których cassia nie robi żadego efektu kolorystycznego. Ja nigdy też cassi nie zakwaszam, nie przekonuje mnie konieczność zakwaszania cassi i nakładam od razu po wymieszaniu.
            Teraz spokojnie, cała masa się wypłucze podczas mycia. Umyj włosy szamponem i nałóż odżywkę. Jeżeli włosy nadal będą mocno żółte nałóż maskę z miodu i soku z cytryny (nie kwasek).
            Jeżeli chcesz by żółte przeszło w miodowe zrób glossa z henny. W tym celu bierzesz 1 łyżkę klasycznej czerwonej henny, rozrabiasz na kilka godzin, a jako puści kolor, to mieszasz z dowoloną odżywką i nakładasz na umyte włosy na kilka minut. Lepiej na początek tylko 5 minut. Włosy zmienią trochę kolor na bardziej rudawe. Znam ten ból z żółtymi włosami, mi mieszanka golden blond Logony też robi taki żółty kolor i tego nie lubię.
            Możesz nałożyć też od razu mieszankę blond Terra Naturi (ecco verde), to nie wychodzi żółte, a ładny nasycony miodowy blond. Albo Khadi Sunrise. Kolor się przyciemni, ale nie trzymaj dłużej niż 45-60 minut. I nie zakwaszaj tych mieszanek, bo wyjdą za rude.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka