Dodaj do ulubionych

Coelho o wojnie

12.03.22, 19:08
W sumie nie wojna, a tylko kryzys, a problemem dla niego jest rusofobia. Kurczę, grafomański pisarz, przekaz chyba dla grafomańskiego czytalnika
Obserwuj wątek
    • rannala Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:09
      P o j e b
      • marzeka11 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:11
        P o j e b
        • lily_evans011 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:06
          OJP
    • lot_w_kosmos Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:13
      Na szczęście nigdy się nie splamiłam cxytaniem jego szmir.
      • marzeka11 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:16
        Weź, a podręczniku 8 klasy mam jeden tekst- zdecydowanie ominę na bank. Przeczytałam jego jedną książkę, więcej nie zmogłam, ale teraz już zupełnie nic nie przeczytam.
        Na TT jego wpis zyskał sporo "serduszek", ale też wkurzył jeszcze więcej ludzi. Szczególnie w zestawieniu, gdy dopiero co podano, jak ruskie żołdaki zastrzelili kobiety i dzieci, które uciekały. Nie żołnierzy w walce, a uciekających cywilów.
        A ten bredzi i kryzysie i lęka rusofobii.
    • sophia.87 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:15
      I znów ten pan pisze o czymś o czym nie ma pojęcia...
    • fornita111 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:16
      Chyba chce zostac dzbanem roku. Niestety, konkurencja mocna: taki np terlecki, ktory jeszcze niedawno bredzil o tym, ze putin "wyszedl z twarza" z sytuacji... i jeszcze cejrowski sie bije o podium.
      • manon.lescaut4 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:20
        O właśnie, co Cejrowski pierdoli „ciekawego”?
        • fornita111 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:22
          Dokladnie nie wiem, ale bronil "prawa" putina do zabrania sobie Ukrainy bo jest silniejszy. Czy jakos tak.
          • manon.lescaut4 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:24
            Czyli as expected. Nie wiem, czy chce mi się szperać po kanałach jego mądrości, nerwy w obecnych czasach mam bardzo wrażliwe.
          • jowita771 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 21:07
            Wobec tego życzę Cejrowskiemu, żeby ktoś silniejszy chciał mu coś zabrać. Najlepiej coś, na czym mu zależy.
            • fornita111 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 21:56
              Na przyklad dziewictwo analne smile
              • jowita771 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:37
                O, na przykład. Skoro według niego silniejszy ma prawo, to chyba wszystko będzie w porządku.
      • buldog2 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:33
        Co powiedział Terlecki, powiedz, to mnie interesuje.
        • mdro Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:55
          Trudno znaleźć?

Wszyscy bali się ataku na Ukrainę. Bombardowań. Tymczasem, daj Boże, kończy się na formalnym uznaniu części oderwanej od Ukrainy już wcześniej - stwierdził Ryszard Terlecki. Według niego Putin wyszedł z twarzą z kryzysu, który sam wywołał. - Prezydent Rosji dalej się już nie posunie - uważa wicemarszałek Sejmu. I dodaje: - To będzie pretekst dla Unii, by sankcje ograniczyć do symbolicznych.
    • anorektycznazdzira Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:22
      Korwin czyta Coelho?
      • marzeka11 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:24
        anorektycznazdzira napisała:

> Korwin czyta Coelho?
        >
        >

Do snu, a nad ranem Braun wydziera i chce czytać kolejną "książkę" Coelho.
    • janja11 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:34
      Nigdy nie rozumiałam fenomenu popularności coelho.
      Pseudofolozofie na miarę niedorozwiniętego intelektualnie licealisty.
      • spirit_of_africa Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 10:34
        Od dawna był symbolem żenady.
    • mid.week Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 19:58
      Ja jestem rusofobem od dziecka, dziadkowie doświadczeni "wybawieniem" przez Armię Czerwoną, rodzice, sąsiedzi i znajomi rodziny z kresów.... za dużo opowieści się nasłuchałam. Obecnie cierpię na swoiste rozdwojenie jażni: emocjonalna część mnie ma ewidentną radoche z tego jak Katia ryczy bo nie ma liptonka, część wyedukowana na UWr zaś rozumie dlaczego ci ludzie są jacy sa i że to nie tak do końca ich wina...
      • lily_evans011 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:04
        Zawsze myślałam, że oni mają swoje dobre herbaty jednak? Liptonek jest fuj.
        • mid.week Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:08
          liptonek w sensie IceTea - w butelce taki....
          Jedna młoda płakała do kamery, że niet liptonka budiet sad
          • lily_evans011 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:07
            big_grin
            Bardzo bardzo mi jej nie szkoda big_grin
        • janja11 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:14
          lily_evans011 napisała:

> Zawsze myślałam, że oni mają swoje dobre herbaty jednak? Liptonek jest fuj.
          Herbata była gruzińska, Gruzja specjalizowała się w herbacie.
      • simply_z Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 21:03
        hm a tak delikatnie zapytam, a co z Wołyniem? mówiło się coś u dziadków? bo u mnie zarówno o Niemcacj, Ruskach, jak i Ukraińcach bylo
        • mid.week Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 21:40
          Wołynia nie doświadczyli bezpośrednio, więc i przekaz mniej dramatyczny, niemniej o dziczy ze Ukrainy też słyszałam. Dziadkowie z zachodu inwazje Niemiecka wspominali ekhm... nie wiem jakiego słowa użyć żeby nie wywołać burzy, no ale dość pozytywnie. Powiedzmy, że mieli dużo szczęścia
        • princesswhitewolf Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 11:07
          No i jak o Wolyniu to i o odwetach Wolyniowych trzebaby wspomniec...
          • kotletymielone5 Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 15:00
            To nie jest proporcjonalne princess. Doedukuj się
      • fornita111 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:01
        A ja rusofilka prawie bylam: bo "Lolita", "Moskwa-Pietuszki", "Mistrz i Malgorzata", "Ladunek 200". I lyzwiaze i piekne dla mnie brzmienie jezyka i... moglabym tak wymieniac jeszcze troche. Ale obecnie- wiadomo. Trwa wojna, wszystko co rosyjskie (poza opozycjonistami) kojarzy sie zle.
        • buldog2 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:45
          To kultura, chyba od zawsze przeciwstawiona władzy. Zresztą nie tylko kultura.
          Bardzo znany matematyk (od logiki, dowodzenia maszynowego etc.) Jerszow był kiedyś w Polsce w trzyosobowej delegacji. Pod koniec komuny. Oprowadzała ich moja znajoma. Ostatniego dnia, zgodnie z obyczajem dwóch z nich zgubiło się gdzieś koło domów Centrum. A Jerszow nie. Poprosił żeby zaprowadzić go do kościoła i siedział tam kilka godzin , chyba na Placu Zbawiciela.
          Chodzi o przeciwstawienie wszystkiemu co sowieckie, a ideologicznie najbardziej przeciswtawiony był Kościół. I się sku.wił.

Zostawił wiersz, czytałem, niesamowicie smutny. Nie pamiętam dokładnie treści, w przybliżeniu nie będę opowiadać.

Ogólnie intelektualiści w swojej masie tam zawsze za Polską. Nawet Wielkorusi.
          Kiedyś opowiem coś niesamowitego, o internetowej znajomości z pewnym facetem, lekarzem. Prowadził badania naukowe, zabrakło chyba 400 tys. dolarów na coś, za co kto inny dostał Nobla. Historia, w związku z Polską, niesamowita.
      • lily_evans011 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:11
        Moja babcia też gorzej mówiła o czerwonoarmiejcach niż o Niemcach.
        W wieku 17 lat miała to szczęście, że wyszła za najprzystojniejszego Ukrainca w miasteczku, który miał ciężką rękę wobec kolegów i m.in. dlatego nie została zgwałcona ani nikt nie zrobił jej krzywdy.
        Ukrainiec szybko zginął na wojnie, nigdy nie zobaczył swojej córki zresztą.
    • lily_evans011 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:03
      Cóż, jakie dzieła, taki stan umysłu.
    • iuscogens Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:18
      To nie rusofobia, ale świadomość, że polityka Putina jest ogólnie popierana przez Rosjan (wzrost notowań po aneksji Krymu). Putin rządzi od lat i większości nie przeszkadzało mordowanie swoich obywateli, opozycji, dziennikarzy, Czeczenów, Gruzinów, Ukraińców, Rosjan mieszkających na Ukrainie czy Syryjczyków.
      Jeśli Putinowi spada poparcie to z powodów wewnętrznych czyli głównie bieda w społeczeństwie plus podwyższenie wieku emerytalnego.
      Jeśli teraz będzie mu spadać poparcie to nie dlatego, ze zwykłym Rosjanom przeszkadza mordowanie dzieci i kobiet (bo Putin robi to od ponad 20 lat), ale dlatego, że rosyjską armia się kompromituje a Zachód nakłada sankcje i zabiera burgery, szafę Pax i Instagrama.
      • jowita771 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 21:12
        No właśnie, i jak nie być rusofobem? Przecież tam poza tymi nielicznymi normalnymi ludźmi, jest jakaś bezmyślna masa.
        • angazetka Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:44
          A gdzie indziej to ta masa jest myślna?
          • princesswhitewolf Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 11:08
            W Polsce i glosowala na PIS

(Zart)
    • asia_i_p Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:20
      Albo się przyjaźni z jakimiś rosyjskimi dygnitarzami, albo chciał być "oryginalny".
      • tenjedennick Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:25
        "Dorównał" do osobników jak Depardieu, Seagal itd.

Rosja, a wcześniej ZSRS mieli zawsze spore zaplecze dyżurnych idiotów wśrod zachodnich artystów, pisarzy, intelektualistów.
        • mid.week Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:29
          skoro już o Depardieu mowa - przeżyjmy to jeszcze raz
          • chococaffe Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:40
            Putin stoi na taborecie?
            • veryvery Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:48
              Raczej depardie uklęknął na kolana 😅
            • jowita771 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 21:17
              A propos zdjęć Liliputina z różnymi osobami, ma ktoś jego zdjęcie z Wałujewem? Ten też go popiera.
          • lily_evans011 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:08
            Co to kurła jest? Gra wstępna? big_grin
            • buldog2 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:51
              Do Gąsienicy.
          • milupaa Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:12
            Haha, skojarzyło mi się z pocałunkiem Breżniewa z Honeckerem, bleee 🤮
          • buldog2 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:47
            Fuj!

Borsuczyca!
      • marzeka11 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:29
        Tyle że jak widzi się., co ta ruska swołocz robi, wkurza takie bredzenie nie najlepszego pisarza z grafomańskim zapędem. Tutaj: czołg zmiażdżył samochód, którym uciekali rodzice z dzieckiem, oni zginęli, a dziecko spłonęło.
        Dlatego wkurzają takie głupki
        www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-03-12/wojna-w-ukrainie-czolg-zmiazdzyl-samochod-osobowy-spalil-sie-chlopczyk/?ref=kafle
    • gama2003 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:31
      Patrz a mnie tak od niego od zawsze odrzucało.
      Miałam nosa.
      • mid.week Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:31
        e, to po prostu dobry gust wink
    • jammer1974 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 20:44
      Zwykly idiota.
    • malgosiagosia Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 21:05
      Nalezy do grona zachodnich czyt. francuskich, niemieckich, hiszpanskich tzw. intelektualistow, ktorzy zawsze kochali i wspierali Rosje.
      • jowita771 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 21:16
        Dobrze, że napisałaś "tzw".
      • angazetka Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:45
        No, on do grona żadnych intelektualistów to nie należy.
      • mdro Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:50
        No fakt, popleczników Putina w Polsce z PiS-u i Konfy trudno zaliczyć do intelektualistów...

(Btw., znalazłaś w końcu ten film, co go "widziałaś"?).
        • kotletymielone5 Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 15:03
          Nie znosisz PiS-u i Konfy i sobie wymyśliłaś popleczników putina. Poplecznikiem putina to był ten twój zdrajca bolek, który knuł, żeby ruskie wojsko od nas nigdy nie wyszło. Poczytaj sobie, zadaj sobie tego trudu przekłuj banieczkę w której siedzisz i sobie coś poczytaj.
          • memphis90 Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 16:49
            O, może Coelho...?
            • marzeka11 Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 19:18
              Tu znakomicie podsumowano brednie Coelho o rusofobii:
              "The 1939 Poland crisis was a convenient excuse for Germanophobia"
              twitter.com/maxfras/status/1502698630322470920?s=20&t=Sbf8P5paO_A0zSSXIfylkQ
          • bistian Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 21:37
            kotletymielone5 napisała:

> Nie znosisz PiS-u i Konfy i sobie wymyśliłaś popleczników putina. Poplecznikiem
            > putina to był ten twój zdrajca bolek, który knuł, żeby ruskie wojsko od nas ni
            > gdy nie wyszło.

Idź szybko do lekarza, prawdopodobnie masz robaki w mózgu, które wygryzają tam korytarze big_grin
    • milupaa Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:09
      Swego czasu był modny, 1 książkę przeczytałam i na szczęście nie splamiłam się żadną więcej wypociną, tego wątpliwego talentu autora.
      • buldog2 Re: Coelho o wojnie 12.03.22, 22:49
        Właśnie. Ja też jedną, więcej jakoś nie mogłem, choć naokoło słychać było, jaki wielki.
    • lukrrecja Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 21:20
      A to gnida.
    • taje Re: Coelho o wojnie 13.03.22, 21:20
      Styl jak styl, wiadomo, ale swego czasu uważałam, że przekaz ma "słuszny". Natomiast obecnie te wszystkie górnolotne bzdury o pokoju i miłości można sobie gdzieś wsadzić. Obawiam się, że najbardziej do mnie przemawia pogląd reprezentowany przez pewną kijowską psycholożkę, która w rozmowie z New York Timesem powiedziała, że gniew i nienawiść to normalna reakcja w sytuacji wojny i tylko trzeba je odpowiednio skanalizować... Jak? Na przykład robiąc bomby zapalne z pustych butelek 😆 Tu link do artykułu:

Olha Koba, a psychologist in Kyiv, said that “anger and hate in this situation is a normal reaction and important to validate.” But it is important to channel it into something useful, she said, such as making incendiary bombs out of empty bottles.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka