Dodaj do ulubionych

Kradzież olx

05.04.22, 10:52
Wątek ku przestrodze

Babka pisze mi, że właśnie kupuje ode mnie pewna rzecz, ale potrzebuje mejla do dokonania płatności
Przesyłka olx wiec już dziwne mi się wydało.
Ale Ok, wysyłam mejla nie powiązanego z olx , przychodzi wiadomość a tam link do zatwierdzenia płatności w którym trzeba podać wszystkie dane karty ( w zależności od banku nawet pin)

Dzis konto tej osoby już zablokowane
Aż mnie telepie, do tej pory tylko czytałam o takich akcjach, dzis ja prawie padłam ofiara oszusta.
Obserwuj wątek
    • kira02 Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:00
      Zglosilas to gdziekolwiek?
      • e-ness Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:35
        Tak
    • milupaa Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:04
      To się obudziłaś. Stary numer dokładnie opisywany orzez olx z ostrzeżeniem. Olx umieszcza dużo informacji o tym, czego nie robić i gdzie klikać nie należy. Wystarczy się zastosować. Skoro profil usunięty to już ktoś skutecznie zgłosił.
      • lauren6 Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:46
        Dobrze, że się obudziła i ostrzega innych, że ludzie nadal tak oszukują na olx.
        • szmytka1 Re: Kradzież olx 05.04.22, 13:50
          No tak, ale to tak jakby kogoś ostrzegać, że nie przechodzimy na czerwonym świetle. Ja się nie mogę nadziwić, że takie oczywistości i stare numery kogoś dziwią 😁 jakby internet miesiąc temu podłączyli
    • shellyanna Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:11
      Tydzień temu pisałam o takim samym numerze na vinted.
      • madame_edith Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:15
        Dokładnie, na vinted i olx te same tricki.
        Szczerze to ja olewam, maila oczywiście nie podaję
      • odnawialna Re: Kradzież olx 06.04.22, 08:17
        Moja koleżanka jakiś miesiąc temu została okradziona w ten sposób na vinted na 250 zł. To była jej pierwsza sprzedaż, cieszyła się, że tak szybko znalazł się kupiec i kasa wpadnie (akurat krucho). Mówi, że coś słyszała o kradzieżach, ale nie znała systemu, a tu jeszcze pierwsza transakcja. Potem każdy mejl przysyłała do sprawdzenia i niestety, jeszcze 3 razy próbowali z innych kont. Namnozylo się tego robactwa.
    • ichi51e Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:28
      przyznam się ze nie rozumiem jak to ma działać. Babka od ciebie kupuje a to ty masz się logować do banku?
      • e-ness Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:34
        Nie logować do banku. Wysłany został link do udostępnienia wszystkich danych do karty.
        • ichi51e Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:35
          ja to rozumiem tylko co przyświeca osobie która ma te wszystkie dane podać?
          • droch Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:42
            Oszusta wmawia jej, że te dane są potrzebne do przyjęcia płatności na kartę.
          • e-ness Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:44
            Zaćmienie umysłu, nieznajomość warunków sprzedaży i tematu wyłudzeń/kradzieży?
            Ja pierwszy raz sprzedawałam z przesyłka olx, miałam swiadomosc takich akcji, a i tak podałam swojego mejla 🤨😞 ale nie mam wątpliwości, ze byli i tacy co podali dane jak na tacy
          • 35wcieniu Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:53
            Ten sam mechanizm co klikanie wszelkich zgód przy instalacji programów albo aplikacji. Jest - to klikają. Była transakcja- to podadzą cokolwiek, jeśli jest to w formularzu albo wyglądającym chociaż troche wiarygodnie linku.
            Te przekręty generalnie na tym polegają że są banalnie proste i dlatego ludzie działają jak automaty.
            Nie wszyscy, na szczęście, ale sporo. Tego typu oszustwa to jest plaga teraz.
      • shellyanna Re: Kradzież olx 05.04.22, 12:00
        Niby służy to uwierzytelnieniu sprzedawcy. Takie jest uzasadnienie z tych maili. Ja jestem ogarnięta, ale ponieważ nie sprzedawalam wcześniej przez vinted, to nie wiedziałam jak to działa. W porę się powstrzymałam.
        Koleżanka mi ostatnio mówiła, ze sporo tego przychodzi w weekendy, w godzinach wieczornych, kiedy ludzie zwykle popijają alk i są mniej czujni. Co ma sens.
      • ardiss1 Re: Kradzież olx 05.04.22, 13:27
        miałam też taką sytuację i jak jestem ostrożna, to też chwilowe zaćmienie miałam.
        Była kłodeczka w linku, https było, wiec sobie pomyślałam, ze takie są teraz sposoby płatności i ja staram jestem i nie wiem.
        I uwierz mi, ze zaczęłam wpisywać te dane karty. i dopiero jak miałam podać ten 3 cyfrowy kod z drugiej strony karty to pomyślałam, ze , ze hola hola, coś nie tak. I mąż siedział obok i zadzwonił do OLX chyba, już nie pamiętam i oczywiscie żeby nie klikać.
        Ale człowiek jakieś zaćmienie chyba dostaje. Bo jak myślałam o tym 10 min później to oczywistym było, ze nie klikać, ale jak to się dzieje, to myślisz, ze kurczę, pewnie tak jest.
        Zadzwoniłam od razu do banku, karta zablokowałam, wymienili mi za darmo nawet na nową. Choć też pani z banku mówiła, ze skoro tego 3 cyfrowego nr nie podałam, to ok i nie ma ruchów na karcie, ale dla mojej spokojnosci mogą wymienić mi po prostu ta kartę.
        Nauczka na całe życie.
    • m_incubo Re: Kradzież olx 05.04.22, 11:48
      Kolejna wyszła spod kamienia...
      • e-ness Re: Kradzież olx 05.04.22, 12:09
        Bardziej pękła bańka „to mnie nie dotyczy” bo wiedzę o takich przekrętach jako taka miałam
        • m_incubo Re: Kradzież olx 05.04.22, 13:35
          To mnie właśnie zastanawia, niby wiedzę wszyscy mają, że "nie klika się" i wszystko robi się w aplikacji, ale co chwilę ktoś się budzi dopiero po podaniu cvv lub w najlepszym razie chwilę przed.
          Nawet nie piję teraz konkretnie do ciebie, ale przecież to jest niepojęte.
          Nie chcę nawet zgadywać, jakie są statystyki.
    • kanna Re: Kradzież olx 05.04.22, 13:03
      Serio posyłacie swój pin randomowym osobom?
      • droch Re: Kradzież olx 05.04.22, 13:37
        Serio posyłacie swój pin randomowym osobom?

Niektóre banki do zatwierdzenia płatności kartą w Internecie wymagają podania PIN karty.
        • ichi51e Re: Kradzież olx 05.04.22, 14:30
          które? dawaj w życiu mnie nie spotkało. Nigdy.
          • shellyanna Re: Kradzież olx 05.04.22, 15:25
            ING
            • m_incubo Re: Kradzież olx 05.04.22, 15:45
              Nigdy w życiu ING nie wymagało ode mnie podania PIN (?) podczas płatności online.
              • shellyanna Re: Kradzież olx 06.04.22, 12:39
                A ode mnie często. Co któraś płatność.
          • droch Re: Kradzież olx 05.04.22, 15:34
            PKO BP w trybie 3D-Secure 2 bez autoryzacji mobilnej: Usługa 3D-Secure
            • ichi51e Re: Kradzież olx 05.04.22, 15:51
              ale to chyba w aplikacji mobilnej robisz anie po prostu podajesz pin?
              • droch Re: Kradzież olx 05.04.22, 16:12
                Tak, jeśli masz IKO, to autoryzujesz w IKO. Ale nie każdy ma smile
                • mysz1978 Re: Kradzież olx 05.04.22, 23:06
                  2 miesiace temu wystawilam kila rzeczy na Vinted - przez parę dni to była wręcz plaga tych prób oszustwa, a potem nagle ustalo... Zupełnie ustało. Aż się zdiwiłam, bo byłam pewna, że co chwilę będę się z tym bujać, a tu nic big_grin
          • anilorak174 Re: Kradzież olx 06.04.22, 10:09
            To chyba zależy od strony. Na all nigdy nie musialam pinu podawać, w hm juz chciało i kod sms i pin. To chyba nie zależy od banku.
            Pin zawsze mozna zmienić jak masz obawy.
        • kanna Re: Kradzież olx 05.04.22, 14:55
          Mój wymaga kodu, ale robi to na mojej komórce.
          Czyli - jak płacę, to potwierdzam operację komórką.

Ale już widzę (oczami duszy) jak komuś posyłam nr karty i ten pin z komórki...
      • odnawialna Re: Kradzież olx 06.04.22, 08:21
        Ale tu nie chodzi o podanie pinu, tylko danych z karty.
    • szmytka1 Re: Kradzież olx 05.04.22, 13:48
      Polecam Ci fb grupę OSZUSTWA OLX, o innych metodach na olx też sobie poczytasz
    • fifiriffi Re: Kradzież olx 05.04.22, 14:18
      Nie podaje maila.
      Zresztą... wolę vinted
    • superematka Re: Kradzież olx 05.04.22, 23:15
      Mnie dziwi, że ludzie się na to nabierają. Po pierwsze, problem jest dość szeroko nagłośniony. Po drugie, w jakim celu masz podać dane swojej karty, skoro nie płacisz. Podobnie z oszustwem na bliska. Przychodzi SMS, że ktoś chce ci wysłać np. 300 zł. i w tym celu masz klikać w link i podać dane do bankowości elektronicznej. Niemniej, szkoda poszkodowanych.
      • superematka Re: Kradzież olx 05.04.22, 23:17
        Na blika.
      • odnawialna Re: Kradzież olx 06.04.22, 08:23
        A ja się nie dziwię. Jest sporo portali uwierzytelniających użytkownika danymi z karty. Choćby booking czy youtube
        • superematka Re: Kradzież olx 06.04.22, 09:25
          odnawialna napisała:

> A ja się nie dziwię. Jest sporo portali uwierzytelniających użytkownika danymi
          > z karty. Choćby booking czy youtube
          Zgadza się, ale potwierdzasz jako klient/kupujący. Dziwią mnie sytuację, gdy ktoś potwierdza jako sprzedający w celu np. przyjęcia pieniędzy na konto.
        • m_incubo Re: Kradzież olx 06.04.22, 09:31
          Przecież to zupełnie co innego, jesteś kupującym, nie sprzedającym.
    • olkka_99 Re: Kradzież olx 06.04.22, 07:40
      I nie zaświeca się ludziom czerwona lampka na takie numery? podawanie jakichkolwiek danych - peselu, nr karty, haseł nieznanym ludziom, to jak zostawienie pełnego portfela na ulicy... poza tym na stronie głównej i w aplikacji Olx na górze jest wielki baner na 1/3 strony, który ostrzega przed podawaniem danych.... uncertain
    • kklamra Re: Kradzież olx 06.04.22, 08:04
      Ja miałam parę dni temu dziwna sytuację. Wystawiłam na sprzedaż około 20- stu książek. Nie minęła minuta a już odezwała się do mnie zainteresowana kupnem osoba ale na Whatsappie. No i mi pisała,że chce kupić poza olx i przyśle mi zaraz link z potwierdzeniem wpłaty. Tylko niby jak ja nie miała numeru mojego konta 😀😀😀😀
      • superematka Re: Kradzież olx 06.04.22, 10:10
        Ale ludzie nie myślą ☹️
      • evro44 Re: Kradzież olx 06.04.22, 11:02
        w podobny sposób chciano mnie załatwić . Wystawiam kabinę i deszczownicę na olx zgłasza się kobitka na Whatsappie, chce mejla lecz ja dzwonię żeby pogadać o transporcie. Nie odbiera tylko z uporempisze żebym weszła na mejla od niej i sprawdziła przelaną kasę. Od razu wiedziałam, że ściema bo niby skąd ma mój nr konta. Odpisałam, że skurwielom nie wyszło i zawiadamiam policję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka