Dodaj do ulubionych

Lancety do glukometru

20.04.22, 10:24
Pytanie brzmi: czy to jest jakoś ujednolicone? Czy kazdybtyp glukometru ma swoje lancety, tak jak paski? Polećcie coś proszę.
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 10:46
      Nie jest ujednolicone. Dziabnięcie w palec zawsze wygląda tak samo, ma być po prostu kropelka krwi.
    • 35wcieniu Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 10:46
      Yyy... Nie no, przecież co za różnica czym się ukłujesz, grunt żeby skutecznie i sterylnie.
      • mamtrzykotyidwa Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 12:35
        Bez przesady z tą sterylnością.
        Jak się igłą do szycia przypadkiem ukłujesz, to lecisz zaraz robić sterylny opatrunek?

Kłuję się od 15 lat, żadnej sterylności, żadnego dezynfekowania palca, ani przed, ani po, nawet rąk zwykle nie myję, lancety używam wielokrotnie, aż się stępią, żaden palec mi jeszcze nie odpadł.
        Wszyscy cukrzycy jakich znam robią dokładnie tak samo.
        • irjasz Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 13:04
          Ja też lancetów używam wielokrotnie. I też nie dezynfekuję przed, jedynie myję ręce mydłem a potem przykładam kawałek chusteczki.
        • majenkir Re: Lancety do glukometru 22.04.22, 17:34
          Szkoda palców 😢. Spraw sobie ciągły monitoring.
          • snajper55 Re: Lancety do glukometru 22.04.22, 19:38
            majenkir napisała:

> Szkoda palców 😢. Spraw sobie ciągły monitoring.

Taki, który jest cały czas wkłuty w ramię? Nie, dziękuję.

S.
            • majenkir Re: Lancety do glukometru 22.04.22, 20:44
              Nie musi być w ramię 😌
          • mamtrzykotyidwa Re: Lancety do glukometru 23.04.22, 01:43
            A na co mi ciągły monitoring?
            Palcom się nic nie dzieje, znaku nie ma po kłuciu. Na mnie się wszystko goi, jak na psie, co w sumie dziwne jest, zważywszy na to, że cukrzycę mam od 20 lat. Może to dlatego, że nie dałam sobie wcisnąć insuliny? Ostatnio coraz częściej chodzą takie słuchy, że cukrzyków załatwia nadmiar insuliny, a nie nadmiar cukru.
            • majenkir Re: Lancety do glukometru 25.04.22, 16:44
              Myślałam, że masz t1
    • gosiablo Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 10:49
      Te lancety są chyba takie same do wszystkich nakluwaczy, raz mi się zdarzyło że były troszkę luźniejsze
      • irjasz Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 10:57
        Nie, nie są takie same.
        • 35wcieniu Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 11:01
          Autorka pyta o dopasowanie nakłuwaczy do glukometru, a nie o dopasowanie lancetu do nakłuwacza.
          • irjasz Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 11:07
            Nakłuwacz jest chyba w zestawie z glukometrem. Nie jestem pewna. Ale każdy nakłuwacz ma dopasowany budową lancet. Bo ta część lancetu, która łączy się z nakłuwaczem może być inna np.okrągła albo zupełnie płaska.
            • 35wcieniu Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 11:10
              Jezu, wiem.
              Ona pyta o to czy ma znaczenie czym się ukłujesz.
              • irjasz Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 11:14
                Aaa...
    • irjasz Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 10:51
      Ja mam glukometr i paski z firmy Contour Plus. Nie pamiętam już czy nakłuwacz kupiłam razem z glukometrem czy osobno.
      Każdy nakłuwacz ma swoje lancety bo lancety mogą mieć różną budowę tzn.ta część która łączy się z nakłuwaczem może inaczej wyglądać.
      • irjasz Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 10:54
        Dodam zdjęcia:
        • irjasz Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 11:13
          Z glukometrów to ten, który mam sprawdza się i DiagoMat też był super ( dałam mamie).
          Miałam Abra ale bardzo szybko zepsuł się.
    • zonda-m Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 11:25
      Większość lancetów jest uniwersalna, ale zdarzają się wyjątki wśród nakłuwaczy, które współpracują tylko z lancetami swojej marki.
      Takie wyjątki są wśród nakluwaczy do accuchek ("bębenki"), onetouch delica też
    • nisar Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 11:38
      Wygląda, że wyjątkowo nieprecyzyjnie napisałam. W zestawie z glukometrem jest nakłuwacz i chodzi mi o to, czy każdy nakłuwacz ma "swoje" lancety, tak jak glukometr paski, czy można założyć, że większość lancetów będzie pasowała.
      • mamtrzykotyidwa Re: Lancety do glukometru 20.04.22, 12:29
        Większość nie będzie pasowała, ale pewnie znajdziesz jakieś zamienniki.
        Jeśli te do twojego nakłuwacza są bardzo drogie, to może kup inny nakłuwacz, to nie kosztuje dużo.
      • snajper55 Re: Lancety do glukometru 22.04.22, 19:40
        nisar napisała:

> Wygląda, że wyjątkowo nieprecyzyjnie napisałam. W zestawie z glukometrem jest n
        > akłuwacz i chodzi mi o to, czy każdy nakłuwacz ma "swoje" lancety, tak jak gluk
        > ometr paski, czy można założyć, że większość lancetów będzie pasowała.

Każdy nakłuwacz ma swoje lancety, tak jak każdy glukometr ma swoje paski a każda drukarka atramentowa ma swoje cartridge.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka